libija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Libija je država na severu Afrike, ki na severu meju na Sredozemsko morje, na vzhodu na Egipt, na jugu na Čad in Niger jugozahodu na Sudan, na zahodu pa na Tunizijo in Alžirijo. Glavno mesto Libije je Tripoli. Več kot 90 odstotokov države predstavljajata puščava in polpeščava.

Politične in socialne razmere v Libiji so že dalj časa nestabilne v številnih predelih te države. Zaradi državljanske vojne je potovanje v Libijo nevarno in se strogo odsvetuje.

TURISTIČNE DESTINACIJE IN ZNAMENITOSTI

Libija lahko turistu ponudi marsikaj, vendar je država sredi državlanjske vojne, zato se obisk te države strogo odsvetuje, še posebej v lastni zasedbi, brez lokalnega vodiča.

  • Tripoli - Tripoli je glavno in hkrati največje mesto Libije. Nahaja se na skrajnem severu države in meji na Sredozemsko morje. Nujen obisk starega mestnega jedra, bazarja, muzeja Red Castle, katedrale.
  • Sahara – ob obisku Libije nikakor ne smete mimo ogromne puščave Sahare. Najboljše prevozno sredstvo so štirikolesniki s spremstvom voznika in vso potrebno opremo.
  • Ghadames – mesto daleč v puščavi, znan tudi kot biser puščave, slovi po stavbah rdečo-bele barve.
  • Arheološka najdišča – Libija se lahko pohvali s tremi arheološkimi najdišči, ki se nahajajo na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine; Cirene, Leptis Magna in Sabratha.

FOTOGALERIJA