libija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Libija je država na severu Afrike, ki na severu meju na Sredozemsko morje, na vzhodu na Egipt, na jugu na Čad in Niger jugozahodu na Sudan, na zahodu pa na Tunizijo in Alžirijo. Glavno mesto Libije je Tripoli. Več kot 90 odstotokov države predstavljajata puščava in polpeščava.

Politične in socialne razmere v Libiji so že dalj časa nestabilne v številnih predelih te države. Zaradi državljanske vojne je potovanje v Libijo nevarno in se strogo odsvetuje.

TURISTIČNE DESTINACIJE IN ZNAMENITOSTI

Libija lahko turistu ponudi marsikaj, vendar je država sredi državlanjske vojne, zato se obisk te države strogo odsvetuje, še posebej v lastni zasedbi, brez lokalnega vodiča.

  • Tripoli - Tripoli je glavno in hkrati največje mesto Libije. Nahaja se na skrajnem severu države in meji na Sredozemsko morje. Nujen obisk starega mestnega jedra, bazarja, muzeja Red Castle, katedrale.
  • Sahara – ob obisku Libije nikakor ne smete mimo ogromne puščave Sahare. Najboljše prevozno sredstvo so štirikolesniki s spremstvom voznika in vso potrebno opremo.
  • Ghadames – mesto daleč v puščavi, znan tudi kot biser puščave, slovi po stavbah rdečo-bele barve.
  • Arheološka najdišča – Libija se lahko pohvali s tremi arheološkimi najdišči, ki se nahajajo na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine; Cirene, Leptis Magna in Sabratha.

FOTOGALERIJA

Tripoli
Puščava
Zeusev temeplj
Leptis Magna, gledališče
Oaza
Slika:sabratha.jpg
Sabratha, gledališče

VIDEO TURISTIČNI VODNIK

POTOVALNI NAČRT

Kratek oddih v Tripoliju, 5 dni – Tripoli, Leptis Magna, Sabratha, berberska vasica Jebel Nafusa Tripoli in Ghadames, 7 dni – Tripoli, Sabratha, Janzour, Ghadames, Tormisa, Gharyan, Leptis Magna, narodni muzej

Klasična Libija, 11 dni – Tripoli, muzej klasične umetnosti Jamahiriya, Benghazi, Al Bayda, Apollonia, Ptoolemais, Qasr Libya, Cirene, Ghadames

AKTIVNOSTI

  • pohajkovanje - sprehodite se po starem, zgodovinsko bogatem, mestnem jedru Tripolija in uživajte v številnih malih trgovinah in lokalih, v ponudbi na tamkajšnjem bazarju.
  • potapljanje - pogumni se lahko odpravijo raziskovati podvodni svet Sredozemlja blizu Leptis Magne in Apollonie.
  • raziskovanje puščave - odpravite se raziskovati severni del največje puščave na svetu Sahare. Lahko se odločite za pohod na hrbtu kamele ali pa za bolj divjo vožnjo s štirikolesnikom.

KORISTNE INFORMACIJE

https://commons.wikimedia.org/wiki/Libya#mediaviewer/File:Flag_of_Libya.svg

Libijska zastava

http://commons.wikimedia.org/wiki/Libya#mediaviewer/File:Libya_in_its_region.svg

Lega Libije

Glavno mesto: Tripoli Uradni jezik: arabščina Valuta: Libijski dinar (LD) Število prebivalcev: 6.244.174 (2014) Elektrika: 127V/50Hz ali 230V/50Hz Tel. koda države: +218 Časovni pas: UTC +2 Nujna pomoč: 193 (policija), 191 (reševalci) Domena: .ly Velikost države: 1,759,541 km2 https://sl.wikipedia.org/wiki/Libija

ZEMLJEVIDI IN GEOGRAFIJA

http://www.openstreetmap.org/relation/192758#map=5/26.605/17.361&layers=C

Satelitski posnetki in sprehod po destinaciji

Regije:

Cyrenaica Mesta: Benghazi, Shahhat in Tobruk Obmorska regija vzhodne Libije.

Tripolitania Mesta: Tripoli, Gharyan, Misratah,Surt Zgodovinsko bogata regija na severozahodu države z glavnim mestom in rimskimi zapuščinami.

Puščava Sahara Mesta: Gaberoun, Ghadamis, Sabha, Ghat Puščava zavzema kar 90 odstotkov cele Libije. V tem južnem delu Libije so bili doseženi nekateri najvišji temperaturni rekordi na svetu.

VREME IN KLIMA

V Libiji je mogoče zaznati pet klimatskih pasov, vendar prevladujeta Sredozemska in Saharska klima. V večini obmorskih mest prevladuje Sredozemska klima s toplim poletjem in milo zimo, količina padavin je izredno nizka. V višje ležečih predelih so temperature nižje, kjer se lahko pojavijo tudi zmrzali. V puščavski notranjosti so poletja izredno vroča, z velikimi dnevnimi temperaturnimi nihanji.