Združene države Amerike: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Spanje in namestitev)
 
Vrstica 414: Vrstica 414:
 
* kampiranje,
 
* kampiranje,
 
* apartmaji,...  
 
* apartmaji,...  
 
 
Prenočišče si lahko poiščete na enem od spodnjih internetnih naslovih:
 
* '''[http://www.mojhotel.si/kraji/rezervacija-hotela-apartmaja-zda/ Moj hotel]'''
 
* '''[http://www.trivago.si/zda-34227/hotel Trivago]'''
 
* '''[http://xn--vodi-jua.com/hoteli/amerika/ Hoteli ZDA]'''
 
 
  
 
Kampirate pa lahko v vseh nacinalnih parkih Združene države Amerike.
 
Kampirate pa lahko v vseh nacinalnih parkih Združene države Amerike.
 
 
  
 
==Nadredna destinacija==
 
==Nadredna destinacija==

Trenutna redakcija s časom 16:40, 14. marec 2019

Združene države Amerike so četrto mesto na lestvici svetovnih držav po površini in sestavljene iz 48 geografsko soležnih zveznih držav ter Aljaske. Poleg tega so v Združenih državah Amerike še izvenozemeljski teritoriji kot npr.: Puerto Rico, Deviški otoki, Ameriška Samoa in Guam. Ker so ZDA tako velike in sestavljene iz različnih držav skrivajo zelo veliko znamenitosti in turistično zanimivih destinacij.
Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Divji zahod

Rok Ciglič Preberite: Divji zahod

Divji zahod-2. del

Rok Ciglič Preberite: Divji zahod- 2.del

Arizona

Grand Canyon Preberite: Arizona - dežela, kjer enolično naravo presekajo nenavadne skale in kaktusi

New Mexico

New Mexico Preberite: New Mexico - dežela daleč proč od masovnega turizma

Aljaska

Mateja Mazgan Preberite: Aljaska - soočenje z divjino in neokrnjeno naravo

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik Združene države Amerike

Dolžina: 51 minut in 31 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. White house - Bela hiša je uradna rezidenca predsednika Združenih držav Amerike. V Beli hiši je do zdaj živel vsak ameriški predsednik razen George Washington. Ena od najbolj pomembnih sob v njej je tako imenovani Oval Office - pisarna predsednika Združene države Amerike}}.
 2. Capitol - to je zgradba v kateri deluje Kongres Združene države Amerike in se imenuje United States Capitol. Zgradba stoji na Kapitolskem griču v Washingtonu.
 3. San Francisco - je četrto največje mesto v Kaliforniji in hkrati eno od okrožij Združene države Amerike.
 4. Los Angeles - je drugo največje mesto Združene države Amerike (za New Yorkom) in največje mesto v zvezni državi Kalifornija.
 5. Las Vegas - je največje mesto v ameriški zvezni državi Nevada ter svetovno znano središče iger na srečo, nakupovanja, vrhunskih restavracij in zabave. Predvsem slovi po številnih igralnicah in spremljajočih zabavno-turističnih dejavnostih, zaradi česar si je nadel vzdevek Svetovna prestolnica zabave.
 6. Niagarski slapovi - Niagarski slapovi so skupina velikih slapov na reki Niagari v vzhodni Severni Ameriki, ki razmejuje Združene države Amerike in Kanado. Trije ločeni slapovi, ki sestavljajo skupino, se imenujejo: Podkvasti slapovi, Ameriški slapovi, Slapovi nevestine tančice.
 7. Empire State Buildinga - Empire State Building je 102-nadstropni nebotičnik v središču New Yorka (ZDA). Zgrajen je bil leta 1931 in je eden najznamenitejših nebotičnikov na svetu.
 8. New York - je po številu prebivalstva največje mesto Združene države Amerike, s svojim metropolitanskim območjem pa med največjimi urbanimi območji na svetu.
 9. Kip Svobode - Kip svobode, s polnim imenom Liberty Enlightening the World, je spomenik Združene države Amerike in je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.
 10. Lake Mead - Umetno jezero Mead je eden največjih svetovnih rezervoarjev sladke vode Združene države Amerike.
 11. Disneyland - Zabaviščni park Disneyland je del turistično rekreacijskega kompleksa Letovišča Disneyland. Nahaja se v Kaliforniji. Disneyland velja za edini tematski park, ki so ga naredili, zgradili, odprli po načrtih Walt Disneya in ki ga je on tudi upravljal.
 12. Manhattan - Manhattan je otok, obdan z rekami Hudson, East River ter Harlem in eno od petih mestnih okrožij New Yorka. Manhattan je z mostovi in s predori povezan z New Jerseyem ter z ostalimi newyorškimi okrožji Bronx, Brooklyn in Queens; na Staten Island pa vozi le trajekt.
 13. Hollywood boulevard - Hollywoodska aleja slavnih oz. Hollywoodski pločnik slavnih je javni spomenik. Razteza se preko 15 križišč vzdolž avenij Hollywood Boulevard in Vine Street v četrti Hollywood ameriškega mesta Los Angeles. Sestavlja ga skoraj 2.500 peterokrakih zvezd.
 14. Havaji - Haváji so otočje v Tihem oceanu in zadnja, 50. pridružena zvezna država ZDA.


Skriti kotički Združene države Amerike

Ob obisku Združene države Amerike se poleg glavnih zanimivosti in znamenitosti splača ogledati še:

 • dežela Amišev - kjer v glavnem nemški priseljenci še vedno živijo tako kot so živeli v 17. stoletju
 • Lincolnov center - zgradbe namenjene umetnosti: operi, baletu, glasbi, plesu, gledališču,…
 • Rockefellerjev center - najbolj poznan je v predbožičnem času po znameniti novoletni jelki
 • pokopališče Arlington - je ameriško vojaško pokopališče, ki je bilo ustanovljeno med ameriško državljansko vojno


Aktivnosti

Združene države Amerike zaradi svoje velikosti in razgibanosti ponujajo veliko možnosti za aktivne počitnice. Gore in reke zagotavljajo idealno mesto za pohodništvo, gorsko kolesarjenje, smučanje, rafting in kajaking. V Združenih državah Amerike je kar nekaj kanjonov (Bryce Canyon, Antelope Canyon, Grand Canyon,…) kateri nudijo na ogled dela matere narave poleg kanjonov pa si čisto naravo lahko ogledamo tudi v nacionalnih parkih (Zion, Sequoia,…). Za bolj umirjene počitnice in poležavanje pa so plaže v Združenih državah Amerike idealen kraj. Združene države Amerike imajo različne muzeje, zgradbe, parke, avenije,… in slikovita mesta (Los Angles, New York, Las Vegas,…). Če pa si želite malo adrenalina lahko odidete v Walt disney park, ki ponuja razne aktivnosti tako za otroke kot odrasle.


Koristne informacije

Glavno mesto: Washington, D.C.

Valuta: ameriški dolar ($)

Število prebivalcev: 301.693.000 (2014)

Elektrika: 110V/120V (Ameriški vtikač)

Tel. koda države: +1

Časovni pas: (UTC-5 do -10), poletni (DST): (UTC-4 do -10)

Nujna pomoč: 911

Domena: .us .gov .edu .mil

Velikost države: 9,631,420 km²


Združene države Amerike Več podatkov na Wikipedia.si


Zemljevidi in geografija

Zemljevid - Združene države Amerike

Zemlejvid Predloga:Združene države Amerike - zemljevid


Dinamični zemljevidi


Regije

Združene države Amerike so sestavljene iz 50 zveznih držav. Iz 48 geografsko soležnih zveznih držav ter Aljaske, ki jo od osrednjih ZDA loči Kanada, in Havaji, ki so otočje v Pacifiku. Tu so še izvenozemeljski teritoriji z različnimi merami avtonomije: Puerto Rico, Deviški otoki, Ameriška Samoa in Guam. Največja zvezna država je Aljaska, sledita ji Teksas in Kalifornija, najmanjša pa Rhode Island. Zvezna država z največ prebivalci je Kalifornija, za njo pa sta uvrščeni Teksas in New York; najmanj prebivalcev ima Wyoming. Vsaka zvezna država je razdeljena na okrožja, z izjemo Louisiane, ki ima civilne župnije. Velika urbana področja se nahajajo predvsem na obalah: Los Angeles v Kaliforniji, Chicago v Illinoisu in New York v državi New York.

Združene države Amerike so razdeljene na naslednje regije:

 • New England (Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, Vermont)
 • Mid-Atlantic (Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania, Washington, D.C.)
 • South (Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee, Virginia, West Virginia)
 • Florida (Orlando, Miami, Everglades)
 • Midwest (Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio, Wisconsin)
 • Texas
 • Great Plains (North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma)
 • Rocky Mountains (Colorado, Idaho, Montana, Wyoming)
 • Southwest (Arizona, Nevada, New Mexico, Utah)
 • Pacific Northwest (Washington, Oregon)
 • Alaska
 • Hawaii


Lastnosti pokrajine

Vzhodni deli Združene države Amerike se nahajajo na geološko starih nižinah, medtem ko so zahodne regije mlajše in neuravnane. Priobalne ravnice Atlantika se proti zahodu dvigujejo v staro apalaško gorovje, ki je nizka, a pomembna naravna pregrada med obalo in osrčjem celine. Onkraj nje leži rodovitno porečje Mississippija in Velika jezera. Še dalje proti zahodu se le počasi dvigajo planjave Velikega nižavja, ki ob vznožju Skalnega gorovja na svojem zahodu dosežejo nadmorsko višino dveh kilometrov. Skalno gorovje s slemenitvijo sever-jug poteka prek države iz Kanade in do Mehike čez celotne zahodne Združene države. Ob zahodnih vznožjih je najti medgorske planote, ki so kljub imenu razmeroma razgibane. Na njihovem jugu pa leži puščavski svet. Te predele od zahodne obale ločujeta verigi Kaskadskega gorovja in Sierre Nevade (najvišji vrh Združenih držav Amerike-Mount Whitney). Med obema gorovjema je tudi nizka Velika kotlina z najglobljo točko 86 metrov pod morsko gladino. Povsem na zahodu se ob obalah Pacifika vlečejo doline in manjša gorovja pacifiškega severozahoda. Aljasko zaznamujejo visoka gorovja in svet tundre, priobalni otoki pa so ognjeniškega nastanka. Takšni so tudi Havaji.


Najvišja točka Združene države Amerike je Mount Whitney s 4.421 m nadmorske višine, najnižja točka pa je Dolina smrti v Kaliforniji 86 m pod morsko gladino.


Vreme in klima

Velika država in odmaknjenost nekaterih njenih predelov sestavljata pester mozaik različnih podnebnih tipov: Aljaska je ena izmed svetovnih regij z najbolj ostrim in hladnim podnebjem, medtem ko je havajsko povprečno vreme vlažno in tropsko. Najbolj poznana podnebna delitev Združene države Amerike je na vlažni vzhod in suhi zahod. V prvem podnebju so padavine obilne; v severnem delu je pozimi mnogo snega in mraz, medtem ko je južni del zaznamovan z vročimi poletji in deževje skozi vse leto. Stopnja vlage je velika.

Združene države Amerike Vremenska napoved in vreme v preteklih letih


Najbolj primeren čas za obisk

V Združenih državah Amerike najdemo vse mogoče vremenske razmere zato lahko rečemo, da je ustrezen čas za obisk čez celo leto vendar odvisno v kateri kraj potujemo in ali imamo rajši hladno ali vroče vreme. Najbolje je da pred načrtovanim izletom preverimo kakšne vremenske razmere so na območju kamor potujemo.

Združene države Amerike Vremenska napoved in vreme v preteklih letih


Obstajajo pa določene naravne nevarnosti:

 • V vedno večji meri gre za suše, zgodovinsko je tako znan Dust Bowl, medtem ko danes dolga obdobja brez padavin preživljajo jugozahodne regije Združene države Amerike. V tem času često prihaja do uničujočih požarov.
 • Tornadi pustošijo po zemeljskem površju Velikega nižavja in srednjega zahoda, kjer se zlasti v pomladnem in poletnem času srečajo očitno različne si zračne mase – območje, znano kot Tornado Alley.
 • Še ena vremensko pogojena nevarnost Združene države Amerike so orkani, ki pustošijo po obalah Mehiškega zaliva.
 • Pereče so tudi lokalne poplave na goratem jugozahodu.
 • V zimskem času v hladnejših predelih življenje ohromijo snežni meteži.
 • Zahodna obala Združene države Amerike in deli Aljaske so izpostavljeni ognjeniški aktivnosti in potresom, saj so del pacifiškega Ognjenega obroča.
 • Vroča točka z ognjeniško aktivnostjo so neeksplozivni ognjeniki Havajev, medtem ko je eksplozivni vulkan Sveta Helena na severozahodu ZDA.


Zgodovina

Zgodovina Združene države Amerike je zelo pestra in obširna. Če želimo videti nekaj njene zgodovine si moramo poleg, Bele hiše, Kapitola, Kipa svobode, Lincolnovega in Washingtonovega spomenika, ogledati še:

 • Aero & Space Museum – v njem najdemo največjo in najpomembnejšo zbirko letalstva in vesoljskih artefaktov, ki zajema vse vidike človekovega poleta
 • American History Museum - velik del muzeja je posvečen motorizaciji Združene države Amerike, ki je pripomogla k hitremu razvoju države. Predstavljena je njihova pomorska zgodovina, častno mesto pa zavzema zastava Star Spangled Banner iz leta 1812. Posebno mesto v muzeju je namenjeno tudi Prvim damam ZDA
 • Natural History Museum – v naravoslovnem muzeju so največja atrakcija okostja dinozavrov, kitov in ostalih bitij, ki so ali pa še živijo na Zemlji. Predstavljena je tudi razvojna pot človeka, ne manjkajo pa niti minerali
 • Holocaust museum – stalna razstava v tem muzeju predstavlja zgodovino holokavsta (izničenje evropskih Judov z nacistično Nemčijo) iz leta 1933-1945
 • Ellis Island - bil je vstopna točka za evropske emigrante
 • Pokopališče Arlington - to je vojaško pokopališče, kjer so poleg vojakov pokopani tudi nekateri zaslužni Američani. Najbolj znan je seveda JFK, 35. predsednik Združene države Amerike. Pokopališče je še vedno aktivno in tukaj je pokopanih večina vojakov, ki so padli v zadnjih ameriških vojnah. Glavna atrakcija na pokopališču je menjava častne straže pri grobnici neznanemu vojaku
 • Dutch Country - v bližini Philadelphije je vas, kjer živi verska ločina Amišev. Ti so potomci Nemcev in Švicarjev, ki so v 18. stoletju emigrirali v Združene države Amerike. Znani so predvsem po strogih normah, ki jih morajo člani spoštovati. Vsi nosijo značilne noše, moški pa imajo brade, ne smejo imeti elektrike, lahko pa uporabljajo plin, avtomobili niso dovoljeni, imajo konjske vprege; kolesa so prepovedana, skiroji dovoljeni
 • Smučarski muzej - stoji tik ob spodnji postaji prve nihalne kabinske žičnice v ZDA iz leta 1939 na smučišču Cannon Mountain. V njem je na ogled zelo dobro izbrana smučarska zbirka. V njem so številni dragoceni smučarski plakati izpred 2. svetovne vojne - za prave poznavalce zgodovine smučanja


Hrana

Klasična prehrana Združene države Amerike je preprosta in hitra, značilna tudi kot nezdrava. Pestra kulturna tradicija ameriške nacije je izvor mnogih različnih jedi, ki jih je poleg prevladujoče preproste kuhinje mogoče opaziti v Združene države Amerike. Veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je postala simbol ameriške kulturne kolonizacije sveta. Ena danes bolj uveljavljenih kuhinj je moderna kalifornijska kuhinja, znana po svežih sestavinah in mešanju različnih kulinaričnih elementov z več koncev sveta. Danes je v Združenih državah Amerike mogoče srečati tudi več vegetarijancev in ljubiteljev bolj ekološko pridelane hrane ter nasprotnikov gensko spremenjenih organizmov. Tako kot druge ameriške kulturne sestavine je tudi ameriške kuhinja kontradiktorna: na eni strani zaradi pestrosti priseljencev uživa kvalitete mnogih svetovnih kuhinj, na drugi strani pa je široko priljubljeno in prakticirano uživanje kulturno in prehrambeno nepolnovredne hrane v restavracijah s hitro prehrano.


Značilne jedi Združene države Amerike:

 • Cheeseburger
 • Reuben sendvič
 • Hot dog
 • Nachos
 • pizza
 • piškoti
 • pite
 • BLT
 • meso z žara
 • zvitki z jastogom
 • covrt piščanec
 • popcorn
 • pečen fižol,...


Združene države Amerike imajo veliko izbiro restavracij z odlično hrano. Nekaj možnih je naštetih v nadaljevanju:

 • Chicago: Katsu Japanese Restaurant
 • Dallas/Ft. Worth: Saint-Emilion
 • Denver Area: Carlos' Bistro
 • Houston: Da Marco
 • Las Vegas: Joël Robuchon
 • Los Angeles: Asanebo
 • Miami: NAOE
 • Nashville: Etch Restaurant
 • New Orleans: Cochon Butcher
 • New York City: Le Bernardin
 • Philadelphia: Fountain
 • Portland: The Painted Lady
 • San Antonio: Chez Vatel & Bistro
 • San Diego: Sushi Ota
 • San Francisco: Gary Danko
 • Seattle: Nishino
 • Washington, DC: Rasika
 • Boston: Neptune Oyster
 • Austin: Uchi
 • Atlanta: Bacchanalia


Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarske dejavnosti Združene države Amerike napajajo štirje poglavitni elementi: naravni viri, delovna sila, kapital in podjetništvo.

 • Naravni viri so lahko uporabljeni za izdelavo dobrin. Zlasti v tradicionalnejših sistemih ti predstavljajo skoraj celoten delež ekonomije, bistvenega pomena pa so tudi danes. Združene države Amerike na svojem ozemlju premorejo obilico naravnih bogastev, kar pomeni velike površine rodovitne prsti, mnoge kilometre obal z ribami, obsežne gozdove in rudninska nahajališča.
 • V Združenih državah je leta 2006 delovno silo sestavljalo 151,4 milijona ljudi. Ti ljudje ustvarjajo trg delovne sile, na katerem so cene določene na podlagi razmerja med ponudbo in povpraševanjem.
 • Kapital predstavljajo vsi objekti, infrastruktura in oprema, ki jih gospodarstvo uporablja za izdelavo dobrin oziroma nudenje storitev. Ves kapital Združene države Amerike je po ocenah konec 20. stoletja znašal več od 11 trilijonov ameriških dolarjev; od tega je polovico vrednosti zavzemala oprema, drugo polovico pa objekti oziroma infrastruktura.


Kljub temu da je gospodarski sistem Združene države Amerike v osnovi podvržen zakonom prostega trga, država prevzema nekatere pomembne vloge. Tako sprejema in uveljavlja zakone o lastnini in kakovostne standarde, preprečuje neprimerne ekonomske aktivnosti, skrbi za oborožene sile in druge zadeve strateškega pomena, pa tudi za javno pomoč socialno in drugače šibkim državljanom. Zraven tega se njena vpletenost v gospodarstvo izraža v proizvajanju izdelkov in nudenju uslug, ki jih tržna ekonomija zavoljo nedobičkonosnosti ne zagotavlja, pa so kljub temu bistvenega pomena za narod in državo: državne ceste, cepljenje proti nalezljivim boleznim, osnovno šolanje itd. Na drugi strani takšnih regulacijskih dejavnosti pa zmanjšuje produkcijo nekaterih izdelkov ali uslug ali pa prepoveduje trgovino. Nenazadnje pa je država ekonomsko pomembna zaradi svoje družbene oblasti, s katero je moč jasno definirati lastnino in pravila poslovanja ter stabilizirati finance.


Kultura

Tudi o kulturi in znanih osebnosti Združene države Amerike je zelo veliko za povedati. Če slavnih oseb ne srečamo na ulicah je najbolje oditi v:

 • Muzej voščenih lutk, kjer so lutke kar se da do potankosti podobne resničnim ljudem. Muzej je razdeljen na različna področja (filmske osebnosti, osebnosti iz sveta politike, glasbe, športa, literature in podobno). Tako da se za vsakega obiskovalca najde kaj zanimivega.
 • Lahko si ogledate tudi Hollywoodsko aleja slavnih oz. Hollywoodski pločnik slavnih, ki se razteza preko 15 križišč vzdolž avenij Hollywood Boulevard in Vine Street v Los Angeles. Sestavlja ga skoraj 2.500 peterokrakih zvezd, vdelanih v tlakovce pločnikov na obeh straneh cestišča v dolžini 2,1 km. Vsaka z medenino obrobljena tlakovana zvezda je spomenik dosežkom v zabavni industriji in nosi ime igralca, glasbenika, režiserja, producenta, glasbene oz. gledališke skupine ali kakšne druge javne osebnosti Združene države Amerike.
 • Če pa ste bolj za Rock & Roll morate v Rock & Roll Museum. Tam so največje zgodbe in imena Rock & Roll-a. Muzej vključuje 4 gledališča, več interaktivnih postaj in 7 nadstropij eksponatov, ki pripovedujejo zgodbo o najmočnejši umetnosti na svetu.


Jezik

V ZDA ni uradnega jezika. Angleščina je sprejeta kot uradni jezik le v nekaterih državah.

Združene države Amerike delimo na Severno in Južno Ameriko. Pojma Anglommerika in Latinska Amerika temeljita na jeziku kolonizatorjev. Jezika kolonizatorjev Angloamerike sta bila v največji meri angleščina in v manjšem delu francoščina, medtem ko sta španščina in portugalščina romanska jezika - zato tudi pojem latinska Amerika.


Izobraževanje

Za institucionalizirano izobraževanje naroda Združene države Amerike skrbi šolski sistem. Je zelo razvejan in obsežen, saj premore obširen seznam organizacij od osnovnih šol prek visokih šol do izobraževalnih ustanov za odrasle in upokojence. Zvezna vlada Združene države Amerike ima malo povezav z izobraževalnim sistemom in ga za razliko od drugih razvitih držav tudi ne financira, šolski sistem do neke mere namreč organizirajo zvezne države, najbolj ugledne šole pa so zasebne. Zato ne preseneča dejstvo, da pri dostopnosti znanja obstajajo velike družbene razlike. Osnovnošolski sistem Združene države Amerike se je venomer spopadal z vprašanjem kulturne asimilacije imigrantov. Stalno se je namreč moral prilagajati novim priseljenskim kulturnim vzorcem in načrtoval načine ter mero asimilacije prek šole. Ravno tako iz tega sklopa je tudi danes zelo pomembno vprašanje učnega jezika. Uveljavilo se je dvojezično učenje, pa tudi več kritik tega. Osnovno šolstvo Združene države Amerike se spopada tudi s problemom nizke učinkovitosti, vrstniki v drugih državah razvitega sveta namreč v izobrazbi nadvladajo ameriške učence. Kot alternativa se starši večkrat odločijo za izobraževanje na domu.

Znane univerze Združene države Amerike:

 • Stanford
 • Berkeley
 • UCLA
 • Harvard
 • Columbia


Delo

Državljanom RS vizum za turistična in poslovna potovanja v Združene države Amerike ni potreben. V Združene države Amerike lahko potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim bo dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. 72 ur pred potovanjem v Združene države Amerike morajo zaprositi za dovoljenje za vstop v Združene države Amerike. Dovoljenje velja dve leti oziroma manj, če nam preteče veljavnost potnega lista, zanj pa odštejemo 14 dolarjev upravne takse. Seveda moramo za potovanje brez vizuma izpolnjevati določene pogoje, denimo nekaznovanost v ZDA.


Svojega statusa obiskovalci ne morejo spremeniti v študentskega ali obiska podaljšati. V vsakem primeru si morajo slovenski študentje priskrbeti ustrezno študentsko vizo pred odhodom v Združene države Amerike.


Za opravljanje dela v ZDA pa najprej potrebujemo delodajalca, ki začne postopek za delovno vizo. Delovne vize za Združene države Amerike so začasne - po preteku se moraš vrniti v domačo državo. Glede na to, da je trenutno stopnja brezposelnosti tudi v Združene države Amerike visoka pa potreb po tujem kadru ni, tako da le redkim, zelo iskanim poklicem izdajajo vize.


Varnost

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v Združene države Amerike. Svetujemo le, da pred potovanjem preverite vremenske razmere in napovedi.


Zdravje

V ZDA je potrebno zdravstvene storitve plačati, nato pa se lahko zaprosi za povračilo stroškov pri območni enoti ali izpostavi ZZZS. Zavarovana oseba je upravičena do povračila stroškov le za nujne zdravstvene storitve, vendar ne več od povprečne cene teh storitve v Sloveniji. Zavarovanim osebam ZZZS svetuje, da za potovanje v Združene države Amerike sklenejo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Podatki o ureditvi komercialnega zavarovanja


Telekomunikacije

Združene države Amerike so po površini zelo velike zato je težko na splošno govoriti o telekomunikaciji v ZDA. Kar se tiče interneta, je dejansko še velik procent ljudi na »dial-up« povezavi ali zelo počasnem »braodband-u«. Cene dostopa do interneta so razmeroma visoke, prenosi pa počasni. Podobno je tudi z mobiteli. Nekateri operaterji sploh ne omogočajo pošiljanje SMS sporočil, izbira telefonov je relativno slaba, prav tako je slaba tudi pokritostjo. Klicna koda Združene države Amerike je +1

Poštne številke Združene države Amerike


Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Državljanom RS vizum za turistična in poslovna potovanja ni potreben vendar lahko v Združene države Amerike potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim bo dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. 72 ur pred potovanjem morajo zaprositi za dovoljenje za vstop v Združene države Amerike. Dovoljenje velja dve leti oziroma manj, če nam preteče veljavnost potnega lista, zanj pa odštejemo 14 dolarjev upravne takse. Seveda moramo za potovanje brez vizuma izpolnjevati določene pogoje, denimo nekaznovanost v ZDA.


Z letalom

Potovanje z letalom je najenostavnejše in najhitrejše če potujemo v Združene države Amerike.

Na letališču morate:

 • vse tekočine, ki jih prenašate v Združene države Amerike, predložiti varnostnikom na kontrolnih točkah, da jih pregledajo,
 • sleči jopič in/ali plašč, ki bosta pregledana ločeno,
 • iz ročne prtljage odstraniti prenosne računalnike in druge večje električne naprave, ki bodo pregledani ločeno.


Z ladjo

Prihod z ladjo v Združene države Amerike je sicer možen vendar zaradi časovno predolgega potovanja to možnost odsvetujemo.


Transport po destinaciji

Ker so Združene države Amerike velike in zelo prometne je potovanje lahko zelo zamudno. Možno je uporabiti vse možne načine prevoza: javni prevoz (avtobus, podzemna železnica, taxi), avto, kolo,... za daljše relacije pa je najbolje uporabiti letalski prevoz.


Letalo

Linije notranjih poletov


Vlak

V Združenih državah Amerike je zelo dobro razvit sistem podzemnih železnic. Vstopnica metro 30-dnevno stane $ 76 in se lahko uporablja na vseh prog podzemne železnice, kot tudi v lokalnih avtobusov.


Avto

V Združenih državah Amerike je možno najeti avto, vendar je to najbolj zamuden (veliko prometa) način prevoz. Zato priporočamo uporabo javnega prevoza.


Avtobus

Združene države Amerike imajo slabo organiziran javni avtobusni sistem, zato je bolje uporabiti podzemne železnice.


Taxi

V Združenih državah Amerike je zelo veliko taxijev in se lahko poslužimo tudi tega prevoza. Vendar je lahko prevoz s taxijem nevaren še posebej ponoči.


Spanje in namestitev

V Združenih državah Amerike lahko prenočimo na različne možne načine:

 • hoteli,
 • hostli,
 • kampiranje,
 • apartmaji,...

Kampirate pa lahko v vseh nacinalnih parkih Združene države Amerike.

Nadredna destinacija