Združene države Amerike: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
Vrstica 85: Vrstica 85:
 
* Rockefellerjev center - najbolj poznan je v predbožičnem času po znameniti novoletni jelki
 
* Rockefellerjev center - najbolj poznan je v predbožičnem času po znameniti novoletni jelki
 
* pokopališče Arlington - je ameriško vojaško pokopališče, ki je bilo ustanovljeno med ameriško državljansko vojno
 
* pokopališče Arlington - je ameriško vojaško pokopališče, ki je bilo ustanovljeno med ameriško državljansko vojno
 
 
 
== Potovalni načrti ==
 
===== ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE 9 dni: Washington, Philadelphia, Niagarski slapovi, Toronto, New York =====
 
 
'''1. dan: Ljubljana - Evropa - Združene države Amerike'''
 
 
Polet v Združene države Amerike - Washington prek enega od evropskih letališč. Po pristanku vožnja do najstarejšega predela mesta, živahnega Georgetowna, s številnimi restavracijami, trgovinami in ambasadami. Sledi nastanitev v hotelu in nočitev.
 
 
 
'''2. dan: Washington - Philadelphia'''
 
 
Dopoldne si bomo z avtobusom ogledali Belo hišo, Washington Monument, Capitol, Jefferson Memorial, reko Potomac, Lincoln Memorial in pokopališče Arlington, popoldne pa še letalski in vesoljski muzej Smithsonian National Airand Space Museum, z največjo svetovno zbirko letal in vesoljskih plovil na svetu. Vožnja v Philadelphio in ogled dvorane neodvisnosti. Nastanitev v hotelu in nočitev.
 
 
 
'''3. dan: Philadelphia - dežela Amišev - Niagarski slapovi'''
 
 
Vožnja preko Pennsylvanie proti Niagarskim slapovom. Na poti postanek v deželi Amišev, kjer v glavnem nemški priseljenci še vedno živijo tako kot so živeli v 17. stoletju. Nastanitev in nočitev v hotelu v okolici Niagarskih slapov. Nočitev.
 
 
 
'''4. dan: Niagarski slapovi - Toronto - Niagarski slapovi'''
 
 
Vožnja v največje kanadsko mesto - Toronto. V nasprotju s »starimi« kanadskimi mesti Toronto preseneča z moderno arhitekturo in steklenimi nebotičniki. Ogled mesta vključno z edinstveno Skydome, parlamentarnimi poslopji, mestno hišo in finančnim predelom. Popoldne vrnitev na Niagarske slapove ter vožnja z ladjico »Maid of the Mist«. Nočitev.
 
 
 
'''5. dan: Niagarski slapovi - New York'''
 
 
Prek zanimivega pogorja Catskill in področja »Finger Lakes« se bomo skozi zvezno državo New York odpeljali proti »velikemu jabolku«, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Nastanitev v hotelu na Manhattnu in sprehod po mestu. Predlagamo (doplačilo) obisk Empire State Buildinga s krasnim razgledom na osvetljeno mesto. Nočitev.
 
 
 
'''6. in 7. dan: New York'''
 
 
Dva dni bomo podrobneje spoznavali mestne znamenitosti. Predlagamo (doplačilo) 5 urni avtobusni ogled velikega jabolka (Manhattan, Lincolnov in Rockefellerjev center, univerza Columbia, Harlem, 5. Avenija, Times Sqare, Kitajska četrt, Little Italy, Wall street...). Popoldne ogledi v spremstvu vodnika peš in z javnimi prevoznimi sredstvi. Obiskali bomo Ground Zero, kjer sta stala dvojčka, nekaj časa pa bo namenjenega nakupom, ogledu muzejev ali morda izletu z ladjo do Kipa Svobode. Predlagamo še ogled enega od znamenitih broadwayskih muzikalov. Nočitev.
 
 
 
'''8. in 9. DAN: New York - Evropa - Ljubljana'''
 
 
Prosto do odhoda na letališče. V popoldanskih urah prevoz na letališče in polet domov.
 
 
 
 
 
===== ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE 12 dni: San Francisco, Las Vegas, Bakersfield, Death Valley, Lake Mead, Zion NP, Bryce Canyon, Glen Canyon, Antelope Canyon, Grand Canyon, Phoenix, Palm Springs, Los Angeles =====
 
 
'''1. dan: Slovenija - Združene države Amerike'''
 
 
Polet proti San Franciscu. Po pristanku nastanitev ter prvo spoznavanje mesta. Nočitev.
 
 
 
'''2. dan: San Francisco'''
 
 
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled mesta pisateljev, fotografov, umetnikov, ostarelih hipijev in gejev. Odpravili se bomo na najvišji vrh v okolici San Francisca, Twin Peaks, od koder je najboljši pogled na celotno mesto. Zapeljali se bomo čez znameniti Golden Gate Bridge in se preko Golden Gate Parka odpravili na obalo Tihega oceana, kjer bomo začeli s prvimi panoramskimi ogledi mesta in okolice. Pot nas bo vodila čez Lincoln Park, Presidio, mimo svetovno znanega Walt Disney muzeja, vse do pomola 39, ki je zanimiv zaradi domovanja morskih levov. Krajši postanek za obisk številnih trgovinic s spominki. Nato se bomo ob obali sprehodili do pomola 45, kjer sta spomeniško zaščiteni in za turistične namene zasidrani ladja O'Brien in podmornica Pampanito. Ogledali si bomo še Pomorski muzej in Muzej voščenih lutk. Po želji večerja v Chinatownu, povratek v hotel in nočitev.
 
 
 
'''3. dan: San Francisco'''
 
 
Po zajtrku se bomo odpravili na Fisherman's Warf, od koder se bomo z ladjo odpravili do otoka Alcatraz, tam si bomo ogledali nekoč vojaško bazo in kasnejši zapor, v katerem so ''prebivali'' Al Capone, Birdman in drugi gangsterji, ki so pripomogli k legendi tega svetovnega zapora. Danes je odprt le za turistične namene in daje dom tisočim pticam. Po raziskavi otoka se bomo vrnili na obalo in se sprehodili po Market Streetu, ki je ena od največjih ulic v mestu in je zaradi številnih modnih in ogromnih blagovnih hiš odlično mesto za nakupe. Po nakupih bomo odšli na enega izmed 44 hribovitih delov San Francisca, Russian Hill, kjer se nahaja najbolj znana ulica te metropole, Lombard Street. Iz vrha te ulice bomo doživeli še en veličasten pogled na center San Francisca, za katerim se nahaja Tihi ocean. Po strmih ulicah se bomo s cable car zapeljali po mestnih hribih navzgor in navzdol, postali pred City Hall, videli znamenite stavbe kot so Transamerica Pyramid, Bank of America in Bank of California, Interstate Center s Sky bridge, … in na koncu še Civic Center, kjer si dušo polnijo vsi ljubitelji literarne umetnosti in opere. Nekaj prostega časa za samostojno potepanje in večerjo, nato pa nočitev.
 
 
 
'''4. dan: San Francisco - Sequoia NP – Bakersfield'''
 
 
Po zajtrku se bomo odpravili proti jugu Kalifornije, po pokrajini, iz katere izhaja večina svežega in suhega sadja v Združene države Amerike. Ta dan se bomo zadrževali v nacionalnem parku Sequoia. Tam si bomo ogledali film o parku, se sprehodili do najvišje in najslavnejše sekvoje na svetu, ki jo imenujejo General Sherman in do druge največje, ki ji pravijo tudi božično drevo, imenujejo pa jo General Grant. Če bomo imeli srečo, bomo srečali kakšnega Jogija, črnega medveda, in še kakšno drugo žival, ki nas bo presenetila. Navdušeni nad mogočnimi drevesi se bomo odpravili v dolino, do Bakersfielda, kjer nas bodo že pričakovali v hotelu. Nočitev.
 
 
 
'''5. dan: Bakersfield - Death Valley - Las Vegas'''
 
 
Ta dan nas čaka dolga pot, ki nas bo vodila skozi Mojave desert, tam bomo videli Joshua tree, drevesa, ki rastejo v puščavi in hribe, posejane z vetrnicami. Prispeli bomo do opuščenega mesta, ki mu pravijo ''mesto duhov''. V mestu, ki ga na severu zapira gorovje temno rdeče in vijolične barve najrazličnejših odtenkov, je postavljenih okoli trideset replik lesenih stavb, ki jih danes uporabljajo za trgovine s spominki, gostinske lokale, nekoč pa so tu bili saloni, v katerih so se zadrževali domačini po napornem delu v rudniku. Malo višje na hribu so razstavljena številna rudarska orodja in vozički, kar daje občutek, da so se ljudje iz tega kraja izgubili šele pred kratkim. Nadaljevali bomo z vožnjo proti barviti kamniti divjini. Vozili se bomo po Dolini smrti in se ustavili 86 m pod morsko gladino, na najnižji točki Združenih držav Amerike. Sprehodili se bomo po kotanji, ki jo imenujejo Badwater, nato pa vožnjo nadaljevali po panoramski cesti Artist drive, do fascinantne razgledne točke Zabraskie point. Tam bomo občudovali zanimivo pokrajino, ki je prepredena z mehkimi kamninami in glino, saj sta lava in topla voda ustvarili pisane plasti in kontraste. Po ogledu se bomo odpravili proti mestu blišča, prestolnici iger, greha, zabave in ''instant'' porok. Prihod v Las Vegas v poznih večernih urah, nastanitev v enem izmed hotelov na Stripu, nato pa prvo raziskovanje skrivnosti mesta luči in blišča. Nočitev.
 
 
 
'''6. dan: Las Vegas - Lake Mead - Las Vegas'''
 
 
V dopoldanskih urah se bomo odpravili do največje atrakcije v bližini, jezu Hoover Dam in jezera Lake Mead, ki je nastalo po zajezitvi reke Kolorado. Prestopili bomo mejo med Arizono in Nevado, si ogledali generatorje na eni in na drugi strani, poslušali zgodbo o prvi in zadnji smrtni žrtvi na tem jezeru, obiskali notranjost elektrarne in se sprehodili po jezu. Nekaj čez opoldan se bomo vrnili v mesto zabave, ki ga bomo doživeli po svoje, v nakupovalnih centrih ali zabaviščih, kjer se bomo preizkusili v igrah na srečo. Zvečer se bomo sprehodili po Stripu, si ogledali katero izmed predstav, ki se odvijajo ob hotelih ali na ulicah, se peljali z gondolo po ''Benetkah'', postali ob ''Eifflovem stolpu'' in podobnih zgradbah, ki so postavljene na tej ulici, se prestrašili ob bruhajočem vulkanu pri hotelu Mirage, občudovali ples vodometov pri hotelu Bellagio in se na koncu s črno limuzino odpeljali v stari center mesta Fremont Street. V poznih nočnih urah povratek v hotel in nočitev.
 
 
 
'''7. dan: Las Vegas - Zion NP - Bryce Canyon'''
 
 
To jutro se bomo čim prej odpravili iz mesta betona in blišča, saj bo pred nami nov dan, ki ga bomo preživeli v dveh nacionalnih parkih. Na poti se bomo ustavili pri domačinih, pri nekakšni trdnjavi kavbojev, kjer bomo poizkusili bivoljo kožo. Nato bomo obiskali Nacionalni park Zion, kjer se bomo navduševali nad naravnimi lepotami matere Zemlje in urejenostjo tega parka. Popeljali se bomo po dolini, ki jo obdajajo pečine peščenjaka in klifi, v barvnem razponu od smetanasto-roza do rdeče barve, ki se vzpenjajo nad bujno zeleno sotesko, po kateri se vije reka Virgin, ki se zajeda v šahovničaste skale in ustvarja ta enkraten park. V spokojnosti narave bomo morda uzrli divjega petelina, orla, srečali kuščarja, zagotovo pa videli veverice, ki se nam bodo približale in nas prosile za priboljšek. Popoldan si bomo ogledali Bryce Canyon, ki je bolj podoben naravnemu amfiteatru kot kanjonu. Erozija in preperevanje sta oblikovali izjemne naravne pojave - plavutaste skalne pomole, stolpiče - huduje, okna, oboke in soteske. Rdeče, oranžne in bele kamnine nas bodo spominjale na ''vojsko'' ljudi v daljavi, mi pa bomo le nemo strmeli v fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev pred seboj in se ne bomo mogli načuditi lepoti, ki jo tu ponuja narava. Če nam bo sreča naklonjena, bomo srečali mulastega jelena, losa ali orla. Tukaj pa lahko doživimo tudi najbolj temno nočno nebo v Severni Ameriki in s prostim očesom vidimo do 7.500 zvezd. Po doživetju tega edinstvenega parka se bomo nastanili v neposredni bližini kanjona, v zanimivem hotelu, in po želji večerjali v tipični ameriški cowboy restavraciji, kjer bomo poizkusili pravi ameriški steak in druge dobrote iz ameriške kuhinje. V bližnji trgovini bomo naleteli na impresiven izbor indijanske umetnosti in izdelkov, od nakita, keramike pa do fosilnih kamnin in mineralov ter okamenelega lesa. Nočitev.
 
 
 
'''8. dan: Bryce Canyon - Glen Canyon - Antelope Canyon - Page - Grand Canyon'''
 
 
Po zajtrku nas bo pot vodila mimo številnih pašnikov z govedom, čez manjše kraje na podeželju. Krajši postanek bomo naredili v ''Malem Hollywoodu'', kjer je bilo posnetih več kot 100 western filmov, v katerih so igrali znani igralci, tudi John Wayne. Naslednji krajši postanek bo ob umetnem jezu Powell, kjer bomo slišali še eno zgodbo o drzni avanturi John Wesley Powella in o tem, kako so to oranžno pokrajino zaobljenih skal in starih indijanskih bivališč, zaradi jezu, preplavili z zajezitvijo reke Kolorado. Odpravili se bomo do Antelope Canyon, ki v Navajo jeziku pomeni ''kraj, kjer teče voda preko skal''. Obiskali bomo fantastičen kanjon, kjer se svetloba v različnih odtenkih preliva tekom celega dne. Med ozkimi prehodi bomo iskali barvne snopiče, ki si bodo utirali pot do tal, po katerih bomo hodili. Po izhodu iz kanjona se bomo sprehodili med kaktusi in drugim zanimivim rastjem. Po postanku za kosilo, v lokalu s hitro prehrano v kraju Page, se bomo čez rezervat Navajo indijancev odpravili proti Grand Canyonu. Pot nas bo vodila po pusti pokrajini, mimo indijanskih prebivališč in številnih indijanskih stojnic. Pozno popoldan bomo prispeli do ''velike luknje v zemlji'', kakor Američani suhoparno opisujejo Veliki Kanjon. Na poti do hotela se bomo ustavili še na razglednem stolpu, od koder bomo občudovali veličino te naravne stvaritve. Več hektarjev velika površina, ki jo v sredi razjeda reka Kolorado, nas bo navdajala z občutkom neminljivosti in naše nepomembnosti. Sledi namestitev v hotelu, večerja po želji v bližnji restavraciji, nato pa nočitev.
 
 
 
'''9. dan: Grand Canyon - Route 66 - Sedona – Phoenix'''
 
 
Po zajtrku bomo postali še na nekaterih razglednih točkah v Grand Canyonu, ob poti opazovali jelenjad in druge živali, na katere bomo naleteli. Več živali iz tega območja si bomo po ogledu Velikega kanjona ogledali v živalskem parku. Videli bomo bizone, volkove, velike črne medvede, tigraste mačke, ... Navdušeni nad živalskim svetom tega območja bomo nadaljevali proti jugu in nekaj časa vozili celo po legendarni trasi Route 66, po kateri so se nekoč valili konvoji naseljencev proti obljubljeni deželi in je predstavljala najbolj obljudeno ameriško pot do rešitve. V manjšem kraju, kjer se bomo ustavili, bomo imeli občutek, da se je čas tu popolnoma ustavil, saj se zgradbe, napisi in življenje tukaj niso nič spremenili. Prav tako se ni spremenila restavracija, v kateri bomo naredili postanek za manjši obrok tega dne. Privoščili si bomo sladoled ''Twister'', lokalno specialiteto, in morda še katero izmed glavnih jedi, glasba in ambient pa nas bosta navdajala z občutkom, da smo se vrnili v čas Elvisa Presleya, ki nas bo skupaj z roza kabrioletom pričakal pred restavracijo. Malo se bomo še sprehodili po zanimivi ulici, nato pa bomo mimo kraja Flagstaff zavili proti jugu Arizone, skozi deželo ''rdečega kamna'', mimo Sedone, do gradu Montezuma, enega izmed številnih ohranjenih starodavnih bivališč na področju Severne Arizone, ki so vklesana 70 m nad tlemi. Po ogledu te naravne znamenitosti se bomo odpravili v prestolnico zvezne države Arizona. Nastanitev in nočitev.
 
 
 
'''10. dan: Phoenix - Palm Springs'''
 
 
Takoj po zajtrku si bomo ogledali prvi baseballski objekt na svetu, nato pa se bomo odpravili do slikovitega in uglednega kalifornijsko-puščavskega letovišča Palm Springs, kjer se tare igralcev golfa in tenisa, med katerimi se večkrat pojavi tudi Tiger Woods. Sprehodili se bomo po Palm Canyon Driveu, obiskali številne trgovine, si privoščili obrok v kateri izmed restavracij, na tleh sledili imenom 300 zvezd na palm-springški različici pločnika slavnih, si privoščili nekaj prostega časa, sončni zahod pa pričakali na gorovju San Jacinto, na več kot 2.500 m, kamor se bomo v povzpeli z rotirajočo se gondolo. Iz puščave se bomo povzpeli v zeleni svet gorovja in pod seboj opazovali Palm Springs, ki tone v temi. Povratek v dolino, nastanitev v hotelu in nočitev.
 
 
 
'''11. dan: Palm Springs - Los Angeles'''
 
 
Po zajtrku se bomo odpravili v ''mesto angelov'', kakor imenujejo Los Angeles, ki je najbolj znan po zaslugi Hollywooda. Prav zaradi tega bo naš prvi postanek v središču ameriške filmske industrije, na Hollywood boulevard. Sprehodili se bomo po pločniku slavnih, ki se razteza preko 15 križišč in ga sestavlja skoraj 2500 petokrakih zvezd, postali pred domom Oskarjev – Kodak theatre in se zapeljali po Sunset Strip na Beverly Hills, do Rode Drive, kjer se nahajajo trgovine za slavne. Zvečer se bomo sprehodili po barvitem mehiškem trgu, El Pueblu, v najstarejšem predelu mesta, kjer si bomo po želji privoščili večerjo in morda na stojnici kupili kakšen mehiški izdelek ali spominček. Nekaj prostega časa, nato pa nastanitev v hotelu in nočitev.
 
 
 
'''12. dan: Los Angeles'''
 
 
V dopoldanskih urah se bomo odpravili do 100 Universal City Plaza Drive, kjer se nahajajo Universal Studios – največji svetovni filmski in televizijski studiji s tematskimi parki iz najljubših filmov groze in zabave. Tu bomo izvedeli skrivnosti industrije filmov in kako s posebnimi učinki ustvarjajo filme. Navdušili se bomo nad 3D pustolovščinami, Jurassic Parkom, potresom 8,3 stopnje in doživeli bližnje srečanje s King Kongom. V kolikor se ne bomo vsi odločili za obisk studiov, bomo drugi po želji obiskali Universal City Walk, kjer si bomo nakupili filmske spominke, World Famous Hollywood Wax Museum, Guiness World Records Museum, Knott's Berry Farm, Aquarium of the Pacific, degustirali raznovrstno hrano zamenitega Farmer's Marketa ali se lotili nakupov v unikatnih trgovinah z oblačili iz filmov in TV serij v outletih oz. na Fashion Districtu. Popoldan transfer na letališče in polet domov.
 
 
  
  

Redakcija: 16:39, 14. marec 2019

Združene države Amerike so četrto mesto na lestvici svetovnih držav po površini in sestavljene iz 48 geografsko soležnih zveznih držav ter Aljaske. Poleg tega so v Združenih državah Amerike še izvenozemeljski teritoriji kot npr.: Puerto Rico, Deviški otoki, Ameriška Samoa in Guam. Ker so ZDA tako velike in sestavljene iz različnih držav skrivajo zelo veliko znamenitosti in turistično zanimivih destinacij.
Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Divji zahod

Rok Ciglič Preberite: Divji zahod

Divji zahod-2. del

Rok Ciglič Preberite: Divji zahod- 2.del

Arizona

Grand Canyon Preberite: Arizona - dežela, kjer enolično naravo presekajo nenavadne skale in kaktusi

New Mexico

New Mexico Preberite: New Mexico - dežela daleč proč od masovnega turizma

Aljaska

Mateja Mazgan Preberite: Aljaska - soočenje z divjino in neokrnjeno naravo

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik Združene države Amerike

Dolžina: 51 minut in 31 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. White house - Bela hiša je uradna rezidenca predsednika Združenih držav Amerike. V Beli hiši je do zdaj živel vsak ameriški predsednik razen George Washington. Ena od najbolj pomembnih sob v njej je tako imenovani Oval Office - pisarna predsednika Združene države Amerike}}.
 2. Capitol - to je zgradba v kateri deluje Kongres Združene države Amerike in se imenuje United States Capitol. Zgradba stoji na Kapitolskem griču v Washingtonu.
 3. San Francisco - je četrto največje mesto v Kaliforniji in hkrati eno od okrožij Združene države Amerike.
 4. Los Angeles - je drugo največje mesto Združene države Amerike (za New Yorkom) in največje mesto v zvezni državi Kalifornija.
 5. Las Vegas - je največje mesto v ameriški zvezni državi Nevada ter svetovno znano središče iger na srečo, nakupovanja, vrhunskih restavracij in zabave. Predvsem slovi po številnih igralnicah in spremljajočih zabavno-turističnih dejavnostih, zaradi česar si je nadel vzdevek Svetovna prestolnica zabave.
 6. Niagarski slapovi - Niagarski slapovi so skupina velikih slapov na reki Niagari v vzhodni Severni Ameriki, ki razmejuje Združene države Amerike in Kanado. Trije ločeni slapovi, ki sestavljajo skupino, se imenujejo: Podkvasti slapovi, Ameriški slapovi, Slapovi nevestine tančice.
 7. Empire State Buildinga - Empire State Building je 102-nadstropni nebotičnik v središču New Yorka (ZDA). Zgrajen je bil leta 1931 in je eden najznamenitejših nebotičnikov na svetu.
 8. New York - je po številu prebivalstva največje mesto Združene države Amerike, s svojim metropolitanskim območjem pa med največjimi urbanimi območji na svetu.
 9. Kip Svobode - Kip svobode, s polnim imenom Liberty Enlightening the World, je spomenik Združene države Amerike in je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.
 10. Lake Mead - Umetno jezero Mead je eden največjih svetovnih rezervoarjev sladke vode Združene države Amerike.
 11. Disneyland - Zabaviščni park Disneyland je del turistično rekreacijskega kompleksa Letovišča Disneyland. Nahaja se v Kaliforniji. Disneyland velja za edini tematski park, ki so ga naredili, zgradili, odprli po načrtih Walt Disneya in ki ga je on tudi upravljal.
 12. Manhattan - Manhattan je otok, obdan z rekami Hudson, East River ter Harlem in eno od petih mestnih okrožij New Yorka. Manhattan je z mostovi in s predori povezan z New Jerseyem ter z ostalimi newyorškimi okrožji Bronx, Brooklyn in Queens; na Staten Island pa vozi le trajekt.
 13. Hollywood boulevard - Hollywoodska aleja slavnih oz. Hollywoodski pločnik slavnih je javni spomenik. Razteza se preko 15 križišč vzdolž avenij Hollywood Boulevard in Vine Street v četrti Hollywood ameriškega mesta Los Angeles. Sestavlja ga skoraj 2.500 peterokrakih zvezd.
 14. Havaji - Haváji so otočje v Tihem oceanu in zadnja, 50. pridružena zvezna država ZDA.


Skriti kotički Združene države Amerike

Ob obisku Združene države Amerike se poleg glavnih zanimivosti in znamenitosti splača ogledati še:

 • dežela Amišev - kjer v glavnem nemški priseljenci še vedno živijo tako kot so živeli v 17. stoletju
 • Lincolnov center - zgradbe namenjene umetnosti: operi, baletu, glasbi, plesu, gledališču,…
 • Rockefellerjev center - najbolj poznan je v predbožičnem času po znameniti novoletni jelki
 • pokopališče Arlington - je ameriško vojaško pokopališče, ki je bilo ustanovljeno med ameriško državljansko vojno


Aktivnosti

Združene države Amerike zaradi svoje velikosti in razgibanosti ponujajo veliko možnosti za aktivne počitnice. Gore in reke zagotavljajo idealno mesto za pohodništvo, gorsko kolesarjenje, smučanje, rafting in kajaking. V Združenih državah Amerike je kar nekaj kanjonov (Bryce Canyon, Antelope Canyon, Grand Canyon,…) kateri nudijo na ogled dela matere narave poleg kanjonov pa si čisto naravo lahko ogledamo tudi v nacionalnih parkih (Zion, Sequoia,…). Za bolj umirjene počitnice in poležavanje pa so plaže v Združenih državah Amerike idealen kraj. Združene države Amerike imajo različne muzeje, zgradbe, parke, avenije,… in slikovita mesta (Los Angles, New York, Las Vegas,…). Če pa si želite malo adrenalina lahko odidete v Walt disney park, ki ponuja razne aktivnosti tako za otroke kot odrasle.


Koristne informacije

Glavno mesto: Washington, D.C.

Valuta: ameriški dolar ($)

Število prebivalcev: 301.693.000 (2014)

Elektrika: 110V/120V (Ameriški vtikač)

Tel. koda države: +1

Časovni pas: (UTC-5 do -10), poletni (DST): (UTC-4 do -10)

Nujna pomoč: 911

Domena: .us .gov .edu .mil

Velikost države: 9,631,420 km²


Združene države Amerike Več podatkov na Wikipedia.si


Zemljevidi in geografija

Zemljevid - Združene države Amerike

Zemlejvid Predloga:Združene države Amerike - zemljevid


Dinamični zemljevidi


Regije

Združene države Amerike so sestavljene iz 50 zveznih držav. Iz 48 geografsko soležnih zveznih držav ter Aljaske, ki jo od osrednjih ZDA loči Kanada, in Havaji, ki so otočje v Pacifiku. Tu so še izvenozemeljski teritoriji z različnimi merami avtonomije: Puerto Rico, Deviški otoki, Ameriška Samoa in Guam. Največja zvezna država je Aljaska, sledita ji Teksas in Kalifornija, najmanjša pa Rhode Island. Zvezna država z največ prebivalci je Kalifornija, za njo pa sta uvrščeni Teksas in New York; najmanj prebivalcev ima Wyoming. Vsaka zvezna država je razdeljena na okrožja, z izjemo Louisiane, ki ima civilne župnije. Velika urbana področja se nahajajo predvsem na obalah: Los Angeles v Kaliforniji, Chicago v Illinoisu in New York v državi New York.

Združene države Amerike so razdeljene na naslednje regije:

 • New England (Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, Vermont)
 • Mid-Atlantic (Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania, Washington, D.C.)
 • South (Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee, Virginia, West Virginia)
 • Florida (Orlando, Miami, Everglades)
 • Midwest (Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio, Wisconsin)
 • Texas
 • Great Plains (North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma)
 • Rocky Mountains (Colorado, Idaho, Montana, Wyoming)
 • Southwest (Arizona, Nevada, New Mexico, Utah)
 • Pacific Northwest (Washington, Oregon)
 • Alaska
 • Hawaii


Lastnosti pokrajine

Vzhodni deli Združene države Amerike se nahajajo na geološko starih nižinah, medtem ko so zahodne regije mlajše in neuravnane. Priobalne ravnice Atlantika se proti zahodu dvigujejo v staro apalaško gorovje, ki je nizka, a pomembna naravna pregrada med obalo in osrčjem celine. Onkraj nje leži rodovitno porečje Mississippija in Velika jezera. Še dalje proti zahodu se le počasi dvigajo planjave Velikega nižavja, ki ob vznožju Skalnega gorovja na svojem zahodu dosežejo nadmorsko višino dveh kilometrov. Skalno gorovje s slemenitvijo sever-jug poteka prek države iz Kanade in do Mehike čez celotne zahodne Združene države. Ob zahodnih vznožjih je najti medgorske planote, ki so kljub imenu razmeroma razgibane. Na njihovem jugu pa leži puščavski svet. Te predele od zahodne obale ločujeta verigi Kaskadskega gorovja in Sierre Nevade (najvišji vrh Združenih držav Amerike-Mount Whitney). Med obema gorovjema je tudi nizka Velika kotlina z najglobljo točko 86 metrov pod morsko gladino. Povsem na zahodu se ob obalah Pacifika vlečejo doline in manjša gorovja pacifiškega severozahoda. Aljasko zaznamujejo visoka gorovja in svet tundre, priobalni otoki pa so ognjeniškega nastanka. Takšni so tudi Havaji.


Najvišja točka Združene države Amerike je Mount Whitney s 4.421 m nadmorske višine, najnižja točka pa je Dolina smrti v Kaliforniji 86 m pod morsko gladino.


Vreme in klima

Velika država in odmaknjenost nekaterih njenih predelov sestavljata pester mozaik različnih podnebnih tipov: Aljaska je ena izmed svetovnih regij z najbolj ostrim in hladnim podnebjem, medtem ko je havajsko povprečno vreme vlažno in tropsko. Najbolj poznana podnebna delitev Združene države Amerike je na vlažni vzhod in suhi zahod. V prvem podnebju so padavine obilne; v severnem delu je pozimi mnogo snega in mraz, medtem ko je južni del zaznamovan z vročimi poletji in deževje skozi vse leto. Stopnja vlage je velika.

Združene države Amerike Vremenska napoved in vreme v preteklih letih


Najbolj primeren čas za obisk

V Združenih državah Amerike najdemo vse mogoče vremenske razmere zato lahko rečemo, da je ustrezen čas za obisk čez celo leto vendar odvisno v kateri kraj potujemo in ali imamo rajši hladno ali vroče vreme. Najbolje je da pred načrtovanim izletom preverimo kakšne vremenske razmere so na območju kamor potujemo.

Združene države Amerike Vremenska napoved in vreme v preteklih letih


Obstajajo pa določene naravne nevarnosti:

 • V vedno večji meri gre za suše, zgodovinsko je tako znan Dust Bowl, medtem ko danes dolga obdobja brez padavin preživljajo jugozahodne regije Združene države Amerike. V tem času često prihaja do uničujočih požarov.
 • Tornadi pustošijo po zemeljskem površju Velikega nižavja in srednjega zahoda, kjer se zlasti v pomladnem in poletnem času srečajo očitno različne si zračne mase – območje, znano kot Tornado Alley.
 • Še ena vremensko pogojena nevarnost Združene države Amerike so orkani, ki pustošijo po obalah Mehiškega zaliva.
 • Pereče so tudi lokalne poplave na goratem jugozahodu.
 • V zimskem času v hladnejših predelih življenje ohromijo snežni meteži.
 • Zahodna obala Združene države Amerike in deli Aljaske so izpostavljeni ognjeniški aktivnosti in potresom, saj so del pacifiškega Ognjenega obroča.
 • Vroča točka z ognjeniško aktivnostjo so neeksplozivni ognjeniki Havajev, medtem ko je eksplozivni vulkan Sveta Helena na severozahodu ZDA.


Zgodovina

Zgodovina Združene države Amerike je zelo pestra in obširna. Če želimo videti nekaj njene zgodovine si moramo poleg, Bele hiše, Kapitola, Kipa svobode, Lincolnovega in Washingtonovega spomenika, ogledati še:

 • Aero & Space Museum – v njem najdemo največjo in najpomembnejšo zbirko letalstva in vesoljskih artefaktov, ki zajema vse vidike človekovega poleta
 • American History Museum - velik del muzeja je posvečen motorizaciji Združene države Amerike, ki je pripomogla k hitremu razvoju države. Predstavljena je njihova pomorska zgodovina, častno mesto pa zavzema zastava Star Spangled Banner iz leta 1812. Posebno mesto v muzeju je namenjeno tudi Prvim damam ZDA
 • Natural History Museum – v naravoslovnem muzeju so največja atrakcija okostja dinozavrov, kitov in ostalih bitij, ki so ali pa še živijo na Zemlji. Predstavljena je tudi razvojna pot človeka, ne manjkajo pa niti minerali
 • Holocaust museum – stalna razstava v tem muzeju predstavlja zgodovino holokavsta (izničenje evropskih Judov z nacistično Nemčijo) iz leta 1933-1945
 • Ellis Island - bil je vstopna točka za evropske emigrante
 • Pokopališče Arlington - to je vojaško pokopališče, kjer so poleg vojakov pokopani tudi nekateri zaslužni Američani. Najbolj znan je seveda JFK, 35. predsednik Združene države Amerike. Pokopališče je še vedno aktivno in tukaj je pokopanih večina vojakov, ki so padli v zadnjih ameriških vojnah. Glavna atrakcija na pokopališču je menjava častne straže pri grobnici neznanemu vojaku
 • Dutch Country - v bližini Philadelphije je vas, kjer živi verska ločina Amišev. Ti so potomci Nemcev in Švicarjev, ki so v 18. stoletju emigrirali v Združene države Amerike. Znani so predvsem po strogih normah, ki jih morajo člani spoštovati. Vsi nosijo značilne noše, moški pa imajo brade, ne smejo imeti elektrike, lahko pa uporabljajo plin, avtomobili niso dovoljeni, imajo konjske vprege; kolesa so prepovedana, skiroji dovoljeni
 • Smučarski muzej - stoji tik ob spodnji postaji prve nihalne kabinske žičnice v ZDA iz leta 1939 na smučišču Cannon Mountain. V njem je na ogled zelo dobro izbrana smučarska zbirka. V njem so številni dragoceni smučarski plakati izpred 2. svetovne vojne - za prave poznavalce zgodovine smučanja


Hrana

Klasična prehrana Združene države Amerike je preprosta in hitra, značilna tudi kot nezdrava. Pestra kulturna tradicija ameriške nacije je izvor mnogih različnih jedi, ki jih je poleg prevladujoče preproste kuhinje mogoče opaziti v Združene države Amerike. Veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je postala simbol ameriške kulturne kolonizacije sveta. Ena danes bolj uveljavljenih kuhinj je moderna kalifornijska kuhinja, znana po svežih sestavinah in mešanju različnih kulinaričnih elementov z več koncev sveta. Danes je v Združenih državah Amerike mogoče srečati tudi več vegetarijancev in ljubiteljev bolj ekološko pridelane hrane ter nasprotnikov gensko spremenjenih organizmov. Tako kot druge ameriške kulturne sestavine je tudi ameriške kuhinja kontradiktorna: na eni strani zaradi pestrosti priseljencev uživa kvalitete mnogih svetovnih kuhinj, na drugi strani pa je široko priljubljeno in prakticirano uživanje kulturno in prehrambeno nepolnovredne hrane v restavracijah s hitro prehrano.


Značilne jedi Združene države Amerike:

 • Cheeseburger
 • Reuben sendvič
 • Hot dog
 • Nachos
 • pizza
 • piškoti
 • pite
 • BLT
 • meso z žara
 • zvitki z jastogom
 • covrt piščanec
 • popcorn
 • pečen fižol,...


Združene države Amerike imajo veliko izbiro restavracij z odlično hrano. Nekaj možnih je naštetih v nadaljevanju:

 • Chicago: Katsu Japanese Restaurant
 • Dallas/Ft. Worth: Saint-Emilion
 • Denver Area: Carlos' Bistro
 • Houston: Da Marco
 • Las Vegas: Joël Robuchon
 • Los Angeles: Asanebo
 • Miami: NAOE
 • Nashville: Etch Restaurant
 • New Orleans: Cochon Butcher
 • New York City: Le Bernardin
 • Philadelphia: Fountain
 • Portland: The Painted Lady
 • San Antonio: Chez Vatel & Bistro
 • San Diego: Sushi Ota
 • San Francisco: Gary Danko
 • Seattle: Nishino
 • Washington, DC: Rasika
 • Boston: Neptune Oyster
 • Austin: Uchi
 • Atlanta: Bacchanalia


Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarske dejavnosti Združene države Amerike napajajo štirje poglavitni elementi: naravni viri, delovna sila, kapital in podjetništvo.

 • Naravni viri so lahko uporabljeni za izdelavo dobrin. Zlasti v tradicionalnejših sistemih ti predstavljajo skoraj celoten delež ekonomije, bistvenega pomena pa so tudi danes. Združene države Amerike na svojem ozemlju premorejo obilico naravnih bogastev, kar pomeni velike površine rodovitne prsti, mnoge kilometre obal z ribami, obsežne gozdove in rudninska nahajališča.
 • V Združenih državah je leta 2006 delovno silo sestavljalo 151,4 milijona ljudi. Ti ljudje ustvarjajo trg delovne sile, na katerem so cene določene na podlagi razmerja med ponudbo in povpraševanjem.
 • Kapital predstavljajo vsi objekti, infrastruktura in oprema, ki jih gospodarstvo uporablja za izdelavo dobrin oziroma nudenje storitev. Ves kapital Združene države Amerike je po ocenah konec 20. stoletja znašal več od 11 trilijonov ameriških dolarjev; od tega je polovico vrednosti zavzemala oprema, drugo polovico pa objekti oziroma infrastruktura.


Kljub temu da je gospodarski sistem Združene države Amerike v osnovi podvržen zakonom prostega trga, država prevzema nekatere pomembne vloge. Tako sprejema in uveljavlja zakone o lastnini in kakovostne standarde, preprečuje neprimerne ekonomske aktivnosti, skrbi za oborožene sile in druge zadeve strateškega pomena, pa tudi za javno pomoč socialno in drugače šibkim državljanom. Zraven tega se njena vpletenost v gospodarstvo izraža v proizvajanju izdelkov in nudenju uslug, ki jih tržna ekonomija zavoljo nedobičkonosnosti ne zagotavlja, pa so kljub temu bistvenega pomena za narod in državo: državne ceste, cepljenje proti nalezljivim boleznim, osnovno šolanje itd. Na drugi strani takšnih regulacijskih dejavnosti pa zmanjšuje produkcijo nekaterih izdelkov ali uslug ali pa prepoveduje trgovino. Nenazadnje pa je država ekonomsko pomembna zaradi svoje družbene oblasti, s katero je moč jasno definirati lastnino in pravila poslovanja ter stabilizirati finance.


Kultura

Tudi o kulturi in znanih osebnosti Združene države Amerike je zelo veliko za povedati. Če slavnih oseb ne srečamo na ulicah je najbolje oditi v:

 • Muzej voščenih lutk, kjer so lutke kar se da do potankosti podobne resničnim ljudem. Muzej je razdeljen na različna področja (filmske osebnosti, osebnosti iz sveta politike, glasbe, športa, literature in podobno). Tako da se za vsakega obiskovalca najde kaj zanimivega.
 • Lahko si ogledate tudi Hollywoodsko aleja slavnih oz. Hollywoodski pločnik slavnih, ki se razteza preko 15 križišč vzdolž avenij Hollywood Boulevard in Vine Street v Los Angeles. Sestavlja ga skoraj 2.500 peterokrakih zvezd, vdelanih v tlakovce pločnikov na obeh straneh cestišča v dolžini 2,1 km. Vsaka z medenino obrobljena tlakovana zvezda je spomenik dosežkom v zabavni industriji in nosi ime igralca, glasbenika, režiserja, producenta, glasbene oz. gledališke skupine ali kakšne druge javne osebnosti Združene države Amerike.
 • Če pa ste bolj za Rock & Roll morate v Rock & Roll Museum. Tam so največje zgodbe in imena Rock & Roll-a. Muzej vključuje 4 gledališča, več interaktivnih postaj in 7 nadstropij eksponatov, ki pripovedujejo zgodbo o najmočnejši umetnosti na svetu.


Jezik

V ZDA ni uradnega jezika. Angleščina je sprejeta kot uradni jezik le v nekaterih državah.

Združene države Amerike delimo na Severno in Južno Ameriko. Pojma Anglommerika in Latinska Amerika temeljita na jeziku kolonizatorjev. Jezika kolonizatorjev Angloamerike sta bila v največji meri angleščina in v manjšem delu francoščina, medtem ko sta španščina in portugalščina romanska jezika - zato tudi pojem latinska Amerika.


Izobraževanje

Za institucionalizirano izobraževanje naroda Združene države Amerike skrbi šolski sistem. Je zelo razvejan in obsežen, saj premore obširen seznam organizacij od osnovnih šol prek visokih šol do izobraževalnih ustanov za odrasle in upokojence. Zvezna vlada Združene države Amerike ima malo povezav z izobraževalnim sistemom in ga za razliko od drugih razvitih držav tudi ne financira, šolski sistem do neke mere namreč organizirajo zvezne države, najbolj ugledne šole pa so zasebne. Zato ne preseneča dejstvo, da pri dostopnosti znanja obstajajo velike družbene razlike. Osnovnošolski sistem Združene države Amerike se je venomer spopadal z vprašanjem kulturne asimilacije imigrantov. Stalno se je namreč moral prilagajati novim priseljenskim kulturnim vzorcem in načrtoval načine ter mero asimilacije prek šole. Ravno tako iz tega sklopa je tudi danes zelo pomembno vprašanje učnega jezika. Uveljavilo se je dvojezično učenje, pa tudi več kritik tega. Osnovno šolstvo Združene države Amerike se spopada tudi s problemom nizke učinkovitosti, vrstniki v drugih državah razvitega sveta namreč v izobrazbi nadvladajo ameriške učence. Kot alternativa se starši večkrat odločijo za izobraževanje na domu.

Znane univerze Združene države Amerike:

 • Stanford
 • Berkeley
 • UCLA
 • Harvard
 • Columbia


Delo

Državljanom RS vizum za turistična in poslovna potovanja v Združene države Amerike ni potreben. V Združene države Amerike lahko potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim bo dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. 72 ur pred potovanjem v Združene države Amerike morajo zaprositi za dovoljenje za vstop v Združene države Amerike. Dovoljenje velja dve leti oziroma manj, če nam preteče veljavnost potnega lista, zanj pa odštejemo 14 dolarjev upravne takse. Seveda moramo za potovanje brez vizuma izpolnjevati določene pogoje, denimo nekaznovanost v ZDA.


Svojega statusa obiskovalci ne morejo spremeniti v študentskega ali obiska podaljšati. V vsakem primeru si morajo slovenski študentje priskrbeti ustrezno študentsko vizo pred odhodom v Združene države Amerike.


Za opravljanje dela v ZDA pa najprej potrebujemo delodajalca, ki začne postopek za delovno vizo. Delovne vize za Združene države Amerike so začasne - po preteku se moraš vrniti v domačo državo. Glede na to, da je trenutno stopnja brezposelnosti tudi v Združene države Amerike visoka pa potreb po tujem kadru ni, tako da le redkim, zelo iskanim poklicem izdajajo vize.


Varnost

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v Združene države Amerike. Svetujemo le, da pred potovanjem preverite vremenske razmere in napovedi.


Zdravje

V ZDA je potrebno zdravstvene storitve plačati, nato pa se lahko zaprosi za povračilo stroškov pri območni enoti ali izpostavi ZZZS. Zavarovana oseba je upravičena do povračila stroškov le za nujne zdravstvene storitve, vendar ne več od povprečne cene teh storitve v Sloveniji. Zavarovanim osebam ZZZS svetuje, da za potovanje v Združene države Amerike sklenejo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Podatki o ureditvi komercialnega zavarovanja


Telekomunikacije

Združene države Amerike so po površini zelo velike zato je težko na splošno govoriti o telekomunikaciji v ZDA. Kar se tiče interneta, je dejansko še velik procent ljudi na »dial-up« povezavi ali zelo počasnem »braodband-u«. Cene dostopa do interneta so razmeroma visoke, prenosi pa počasni. Podobno je tudi z mobiteli. Nekateri operaterji sploh ne omogočajo pošiljanje SMS sporočil, izbira telefonov je relativno slaba, prav tako je slaba tudi pokritostjo. Klicna koda Združene države Amerike je +1

Poštne številke Združene države Amerike


Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Državljanom RS vizum za turistična in poslovna potovanja ni potreben vendar lahko v Združene države Amerike potujejo z veljavnim slovenskim potnim listom, na podlagi katerega jim bo dovoljen vstop za tri mesece, pri tem pa morajo imeti tudi povratno vozovnico. 72 ur pred potovanjem morajo zaprositi za dovoljenje za vstop v Združene države Amerike. Dovoljenje velja dve leti oziroma manj, če nam preteče veljavnost potnega lista, zanj pa odštejemo 14 dolarjev upravne takse. Seveda moramo za potovanje brez vizuma izpolnjevati določene pogoje, denimo nekaznovanost v ZDA.


Z letalom

Potovanje z letalom je najenostavnejše in najhitrejše če potujemo v Združene države Amerike.

Na letališču morate:

 • vse tekočine, ki jih prenašate v Združene države Amerike, predložiti varnostnikom na kontrolnih točkah, da jih pregledajo,
 • sleči jopič in/ali plašč, ki bosta pregledana ločeno,
 • iz ročne prtljage odstraniti prenosne računalnike in druge večje električne naprave, ki bodo pregledani ločeno.


Z ladjo

Prihod z ladjo v Združene države Amerike je sicer možen vendar zaradi časovno predolgega potovanja to možnost odsvetujemo.


Transport po destinaciji

Ker so Združene države Amerike velike in zelo prometne je potovanje lahko zelo zamudno. Možno je uporabiti vse možne načine prevoza: javni prevoz (avtobus, podzemna železnica, taxi), avto, kolo,... za daljše relacije pa je najbolje uporabiti letalski prevoz.


Letalo

Linije notranjih poletov


Vlak

V Združenih državah Amerike je zelo dobro razvit sistem podzemnih železnic. Vstopnica metro 30-dnevno stane $ 76 in se lahko uporablja na vseh prog podzemne železnice, kot tudi v lokalnih avtobusov.


Avto

V Združenih državah Amerike je možno najeti avto, vendar je to najbolj zamuden (veliko prometa) način prevoz. Zato priporočamo uporabo javnega prevoza.


Avtobus

Združene države Amerike imajo slabo organiziran javni avtobusni sistem, zato je bolje uporabiti podzemne železnice.


Taxi

V Združenih državah Amerike je zelo veliko taxijev in se lahko poslužimo tudi tega prevoza. Vendar je lahko prevoz s taxijem nevaren še posebej ponoči.


Spanje in namestitev

V Združenih državah Amerike lahko prenočimo na različne možne načine:

 • hoteli,
 • hostli,
 • kampiranje,
 • apartmaji,...


Prenočišče si lahko poiščete na enem od spodnjih internetnih naslovih:


Kampirate pa lahko v vseh nacinalnih parkih Združene države Amerike.


Nadredna destinacija