Zagreb: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Spanje in namestitev)
(Potopisi)
 
Vrstica 23: Vrstica 23:
  
 
== Potopisi ==
 
== Potopisi ==
 
+
==== Zagrebška županija ====
 +
[[Slika:viteski_turnir.jpg|100px|viteški turnir|link=http://www.potnik.si/zagrebska-regija.html]] Preberite: [http://www.potnik.si/zagrebska-regija.html<big>'''Zagrebška županija ''']</big><br />
 
'''[[ Pomoč:Potopis|+ <big>Dodaj svoj potopis</big> ]]'''
 
'''[[ Pomoč:Potopis|+ <big>Dodaj svoj potopis</big> ]]'''
  

Trenutna redakcija s časom 12:40, 23. junij 2016

Zagreb je staro srednjeevropsko mesto, ki se je več stoletij razvijalo kot bogato kulturo in znanstveno ter pomembno trgovsko in gospodarsko središče. Je glavno in največje mesto Hrvaške, nastalo iz dveh srednjeveških naselij, ki so stoletja brstela na dveh sosednjih hribčkih, in katerih pisana zgodovina sega v davno leto 1094, ko je bila ustanovljena škofija. Zagreb je mesto nasprotij, staro in mlado, dopoldne poslovno, popoldne sproščeno, po mogočnem evropska metropola pa tudi mesto, ki se ga turisti spominjajo po šarmu njegovega središča in gostoljubnosti domačinov. Zagreb je mesto po meri človeka.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Zagrebška županija

viteški turnir Preberite: Zagrebška županija
+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 7,27 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Gornji grad in Donji grad so kulturna, verska in komercialna vozlišča Zagreba. Tu se nahaja večina restavracijah, barov in turističnih znamenitosti. Posebno doživetje je sprehod po Gornjem gradu (zgodovinski Gradec), jedru mesta Zagreb, iz katerega je stoletja nastajalo današnje moderno mesto. Za Gornji grad velja, da je muzej na prostem, skupaj s Kaptolom se uvršča med najlepše ohranjena stara mestna jedra v Evropi. Več sto let stare vijugaste ulice vas vodijo ob prav tako stoletnih častitljivih zgradbah, okolje, ki ustvarja romantično ozračje posebej poleti. Medtem ko se sprehajate, očarani z romantiko preteklosti, si oglejte še Kamnita vrata, Jezuitski trg, cerkev sv. Katarine, ki velja za najlepšo hrvaško baročno zgradbo, Markov trg, kjer stoji cerkev sv. Marka z znanim živopisno poslikanim stropom z grbom trojnega hrvaškega kraljestva Hrvaške, Slavonije in Dalmacije ter grbom svobodnega mesta Zagreb, trg bana Josipa Jelačića in Stolp Lotrščak.

Glavne atrakcije

 1. Kamnita vrata]: na vrhu Radićeva ulice. Sedaj svetišče Device Marije - 'Kamnita vrata' kjer boste lahko prižgati svečo in, kot verjamejo domačini verjamejo se bo izpolnila vaša želja.
 2. Trg Bana Josipa Jelačića]: je v osrednjem delu mesta in ima ime po Banu Josipu Jelačiću. Ljudje preprosto rečejo Jelačić-plac. Na njem stoji kip bana Josipa Jelačića kiparja Dominika Fernkorna, ki je obrnjen proti jugu. Nahaja se na območju Zagreba zgornje mesto, južno od trga Dolać. Del označi presečišče številnih ulic Illica iz zahoda, Radićeva iz severozahodnega in majhnih ulic Splavnića, Harmića, Bakaćeva, Jurišićeva in Gajeva. Trg je označen kot cona za pešce in zato vozila znotraj območja niso dovoljena. Vendar je dostopen del s tramvajem. Ker smo v neposrednem centru mesta Zagreb priporočamo sprehod in ogled Tkalčičeve ulice ter postanek v eni izmed mnogih odličnih kavarn kot so Piccolo mondo, Gradska kavarna, Mala kavarna in bar Tantra.
 3. Cerkev Svetega Marka]: Markov trg, kjer stoji cerkev sv. Marka z znanim živopisno poslikanim stropom z grbom trojnega hrvaškega kraljestva Hrvaške, Slavonije in Dalmacije ter grbom svobodnega mesta Zagreba. Na samem trgu se nahaja cerkev svetega Marka, po katerem je trg dobil tudi ime. Okoli trga pa se nahajajo tri najpomembnejše hrvaške državne ustanove, in sicer hrvaški Sabor, Vlada Republike Hrvaške in Ustavno sodišče Republike Hrvaške. Zagreb. Cerkev je bila zgrajena kot zgodaj kot 13.stoletja. Notranjost cerkve je lepo okrašena
 4. Katedrala Blažene Device Marije]: Osrednje mesto na trgu zavzema katedrala Blažene Device Marije, ali preprosto zagrebška Katedrala, najbolj poznana znamenitost mesta. V drugi polovici 19. stoletja jo je poškodoval potres, zdajšnjo neogotsko podobo pa je dobila ob obnovi, ko so zvonikoma dodali špici, tako da se danes pneta kar 105 metrov visoko v nebo. Obzidje okrog katedrale, ki ga je dal zgraditi škof v 15. stoletju, se je ohranilo do danes, le njegov zahodni del so pred dobrim stoletjem porušili in s tem odprli prelepo pročelje katedrale.
 5. Stolp Lotrščak]: Stolp ima zgodovinski pomen in je bil zgrajen v 13. stoletju ter je služil za zaščito. Če se povzpnete na stolp, lahko občudujete panoramo mesta Zagreb. Iz stolpa vsak dan opoldne tradicionalno zadoni zvok topa. Na vrhu je razstavna galerija in trgovina s spominki. Na poti do stolp se sprehodite po Strossmayerjevem sprehajališču, ki v poletnih mesecih služi zbirališču slikarjev, glasbenikov in drugih umetnikov, ki ponujajo hrano, pijače, predstave in koncerte. Je priljubljeno zbirališče vseh starosti.

Najprimernejša izhodiščna točka za razgledovanje mesta Zagreb je Trg Bana Josipa Jelačiča. Tam boste našli zemljevid mesta in na številki 11 turistično-informativni center, kjer lahko kupite kartico Zagreb Card, ki vam bo zagotovila neomejeno brezplačno vožnjo z avtobusom prve cone, tramvajem, vzpenjačo in žičnico, 50 odstotkov popusta za vstop v muzeje in zagrebški živalski vrt, 20 odstotkov popusta za koncerte, gledališča, opero in omogočila posebne popuste v trgovinah, restavracijah, rent-a-car agencijah in drugje. Zagreb Card velja za eno odraslo osebo in otroka do 12 let, s kartico pa boste prejeli seznam ponudnikov storitev, knjižico Zagreb info od A do Ž, z naslovi in telefonskimi številkami, in zemljevid mesta. Vsi ponudniki storitev so vidno označeni z nalepko Zagreb Card. Naj omenimo, da popuste lahko uveljavite le, če plačate z gotovino. Cena kartice je 60 kun ali 8 evrov in je uporabna 72 ur. Poleg turističnega centra jo lahko najdete tudi v hotelu, kjer ste se namestili. Opremljeni z Zagreb Cardom ste stoodstotno pripravljeni na izzive razgledovanja, nakupovanja in nočnega življenja v mestu Zagreb.

UNESCO-v seznam Svetovne dediščine

Plitvička jezera], ki so navedena kot svetovna dediščina UNESCO, so v bližini Zagreba in zlahka dosegljiva z javnim prevozom. Nacionalni Park je znan po svojih gozdovih, medsebojno povezanih jezerih in slapovih.

Muzeji

Zagreb ima veliko število muzejev in galerij]. Približno 30 je število stalnih razstav, ki vsebujejo 3,6 milijona različnih predmetov. Muzeji v Zagrebu so po navadi odprti pon-pet 10:00 - 18:00, sobota 10:00 - 13:00, nedelja in prazniki zaprto. Zagreb ima skupaj 24 muzejev.

 • Dragocene zgodovinske zbirke najdemo v Hrvaškem zgodovinskem muzeju],Muzeju mesta Zagreb],stalna postavitev dokumentira teme in dogodke, ki ustvarjajo sliko o mestu ter njegovem kulturno-zgodovinskem razvoju, Muzeju umetnosti in obrti], Etnografski muzej],Hrvaški šolski muzej], Hrvaški lovski muzej], Hrvaški muzej športa], Hrvaški muzej poštnih storitev in telekomunikacij, HAZU (Hrvaška akademija znanosti in umetnosti), zbirka spomenikov, kabinet grafike HAZU.
 • Hrvaški naravoslovni muzej] (Demetrova ulica 1) ima na svetu najbolj obsežno zbirko ostankov pračloveka - ostanki prazgodovinskega človeka in kameno orožje in orodje.
 • Tehnični muzej] (Savska cesta 18) ohranja najstarejši ohranjeni stroj na tem področju, iz leta 1830, ki še vedno deluje.
  Arheološki muzej
 • Arheološki muzej] (Trg Nikole Šubića Zrinskog 19) ima v lasti 400.000 predmetov, od katerih niso vsi razstavljeni. Predmeti so različni in prikazujejo tako hrvaško prisotnost na tem območju, med njimi pa so tudi redki eksponati, ki so ta muzej naredili prepoznaven v svetu. Med najbolj znanimi sta staro egipčanski oddelek in numizmatični oddelek.
 • Muzej Mimara] (Rooseveltov trg 5), stanovanje darovano po Wiltrud in Ante na temo Mimara, zelo privlačna za ogled. Skupaj 3700 različnih umetniških del, več kot 1.500 eksponatov.
 • Na HAZU Strossmayer galerija starih mojstrov] (Trg N.Š.Zrinskog 11) ponuja stalno zbirko. Predstavlja Evropske slikarje od 14. do 19. stoletja, in Muzej Ivana Meštrovića] (Mletačka 8) s kipi, risbami, portfelji in drugimi elementi, ki jih je doniral umetnik svoji domovini.
 • Paviljon umetnosti] (Trg kralja Tomislava 22) je najstarejši razstavni kompleksnih z redno organiziranimi razstavami.
 • Muzej naivne umetnosti] (Ćirilometodska ulica 3) razpolaga z deli več kot tisoč sto deli avtorjev hrvaške umetnosti.
 • Moderna galerija] (Andrije Hebranga 1) obsega različna dela likovnih umetnikov 19. in 20. stoletja.
 • Metrovićev paviljon, atelje], ki jo je leta 1938 zgradil svetovno znan hrvaški kipar Ivan Meštrović. Takšen avantgardni projekt je bil v prvi polovici XX. stoletja vzor znanim zgradbam moderne arhitekture v svetu, celo prestižni instituciji, kot je Guggenheimov muzej v New Yorku (1959). Danes je to Dom hrvaških likovnih umetnikov in prostor za kulturna dogajanja.

Ob pregledu razstavnih prostorov moramo obvezno omeniti Galerijo Klovičevi dvori, ki vedno preseneča z zanimivostmi, kakršna je bila razstava Dore Maar z naslovom Dora Maar in Picasso. Zunanja podoba Zagreba je nastala pod velikim vplivom avstroogrske kulture, tako da se mesto imenuje tudi Dunaj v malem. O podobnosti obeh mest se lahko prepričate, če se sprehodite po mestnem središču.

 • Mestno pokopališče (Mirogoj)] je uvrščen med najlepša pokopališča v Evropi. Mirogoj ni samo poslednje počivališče pokojnih, ampak tudi prekrasen park in umetniška galerija na prostem. Poseben je tudi zato, ker se tu spoštujejo vse religije, ne pa samo krščanska.

Znan arhitekt Herman Bollé je oblikoval videz pokopališča z monumentalno kompozicijo, celo s 500 metrov dolgim nizom neorenesančnih arkad z 20 kupolami. To je eden izmed največjih projektov evropskega historicizma na sploh in prava galerija umetnin hrvaških slikarjev, kiparjev ter mojstrov umetniških obrti. Tu stojijo grobnice pomembnih osebnosti (vključno z košarkarskim junakom Draženom Petrovićem), ki so pomembne za Hrvaško zgodovino.

Mesto ponuja bogato kulturno dogajanje, saj se nahaja približno 20 stalnih ali sezonskih gledališč in odrov. Hrvaško narodno gledališče je najbolj impresivna stavba med njimi, najbolj znana koncertna dvorana je koncertna dvorana Vatroslava Lisinskega, poimenovana po skladatelju prve Hrvaške opere.

Parki

 • Park Maksimir in Zagreb ZOO], kamor zaradi fantastične parkovne
  Park Maksimir Zagreb
  arhitekture zahajajo tudi tuji obiskovalci, najraje kar s tramvajem, saj vodijo njegove linije s Trga bana Josipa Jelačića naravnost do Stadiona Maksimir, ki je lociran točno nasproti zagrebškega živalskega vrta. Ogled živali z vsega sveta je tako rekoč obvezen, predvsem za družine z otroki, a še zdaleč ni vse, kar ponuja Maksimir. Skrbno načrtovan park, ki močno spominja na najbolj znane angleške parke. Zrasel je v vzhodnem delu mesta. Ko so ga l. 1794 odprli za javnost, je bilo to prvo javno sprehajališče v tem delu Evrope. Ime je dobil po svojem snovalcu, zagrebškem škofu Maksimilijanu Vrhovcu (1752 - 1827), ki je poleg nadškofa Haulika najzaslužnejši za njegovo ureditev. Maksimir je urejen na kraju, kjer je do sredine 19. stoletja stal hrastov gozd. V novem parku so uredili aleje, obdane z livadami in zelenicami, polnimi okrasnega cvetja in grmov, ki jih še vedno obdaja izviren hrastov gozd. Sprehodite se skozi prostrane gozdiče, na klopeh prisluhnite pticam in v treh maksimirskih jezerih opazujte labode.

Drugi mestni parki v mestu Zagreb so povezani v Letuzzijevo podkve, nedokončan projekt združevanja malih zelenic in parkov v središču centra mesta, ki tvorijo številne zelene površine, z osmimi med seboj povezanimi parki.

 • Park Zrinjevac. Če se s Trga Josipa Bana Jelačića napotimo proti jugu, že po dobrih sto metrih naletimo na park Zrinjevac, ki v samem središču pričara romantičen kotiček med drevjem, cvetjem, vodometi in številnimi galerijami krog njega, poleti pa lahko uživate tudi v promenadnih koncertih, katerih zvoki se širijo iz Glasbenega pavilijona, ki stoji v osrčju parka Zrinjevac.
 • Park kralja Tomislava (južno od Zrinjevac), s katerega spomenik, posvečen knezu hrvaške Primorske Hrvaške iz prvega tisočletja, zre naravnost proti stavbi Glavnega kolodvora, od koder v zagrebški vrvež vstopajo železniški potniki.
 • Starčevićev trg ima v svoji sredi prelep vodomet, na zahodni strani pa se hvalisavo kaže veduta Hotela Esplanade, ki je v času svojega obstoja gostil številne slavne osebnosti. akoj za hotelom pa vas čaka Botanični vrt, ki s tisočimi vrstami cvetic z vsega sveta vabi v svoje osrčje ne samo botanične navdušence, ampak tudi vse, ki so željni oddiha v mirnem zelenem kotičku sredi velemestnega vrveža.
 • Trg Marka Marulića z nekdanjo Narodno in univerzitetno knjižnico, ki danes za svojimi zidovi hrani hrvaške državne arhive.
 • Trg Maršala Tita, ki je zaznamovan z neobaročno zgradbo Hrvaškega narodnega gledališča in Vodnjakom življenja kiparja Ivana Meštrovića.
 • Mažuranićev trg od koder se splača sprehoditi nekaj korakov zahodneje in si iz parka na Rooseveltovem trgu ogledati nekdanjo gimnazijo, kjer danes svoje kulturne zaklade.
 • Park Ribnjak se razteza ob vzhodnem obzidju Kaptola. Ime je dobil po škofovskih ribnikih, ki so bili tu vse do 19. stoletja. Takrat so ves prostor spremenili v park po angleškem vzoru s slapovi, eksotičnimi rastlinami in okrasnimi kipi. Park je bil urejen na pobudo škofa Alagovića l. 1829. Ribnjak bi moral postati tudi park skulptur, vendar ta zamisel ni nikoli zaživela. V njemu je tudi kip "Sram" Antuna Augustinčića in spomenik hrvaškemu pesniku Ivanu Goranu Kovačiću. Park se danes razprostira na skoraj 40.000 kvadratnih metrih površine, v njem pa rastejo tudi trideset let stara tisa, star primerek atlantske cedre, več magnolij in ambrovcev. Tudi ulica, ki teče ob vzhodnem robu parka, se imenuje Ribnjak.
 • Park Opatovina. Šest vrtov, ki so bili del posestva na Kaptolu, je segalo do zahodnega kaptolskega obzidja, po 2. svetovni vojni pa so jih spremenili v javno sprehajališče. Zahodno kaptolsko obzidje je v tem parku lepo vidno. Zgrajeno je iz lomljenca, njegova širina pa je od 65 do 70 cm. V severozahodnem kotu parka stoji najbolj ohranjen kaptolski stolp, t.i. Prišlinov stolp. Ta štirikotni stolp je bil del kaptolskega posestva št. 15. Severno obzidje se od Prišlinovega stolpa razteza do ulice Kaptol. V parku je tudi oder, kjer so poleti gledališke predstave.
 • Narodni park Medvednica]. Vsako pravo mesto ima razgledno točko, s katere lahko občudujemo lepote ozkih ulic in iz množice nižjih stavb štrlečih zvonikov cerkva. Zagreb ni nobena izjema, saj je naslonjen na pobočje Medvednice s svojim vrhom Sljemenom, ki je ne samo izletniška točka, ampak tudi smučišče, na katerem se že nekaj let merijo najboljše smučarke in smučarji na svetu. Leži v neposredni bližini Zagreba, glavnega mesta republike Hrvaške. Osrednji del z gozdom poraščene planine zaradi številnih urejenih poti, planinskih koč, zgodovinskih spomenikov in rekreativnih naprav daje vtis prostranega mestnega parka. Med sprehodom po učnih poteh boste spoznali nekatere od okrog tisoč vrst rastlin, poslušali pesem več sto vrst ptic ter srečali številne žuželke in živali. Sprehod po gozdu vam bo povrnil življenjsko ravnovesje in vsak trenutek v naravnem parku Medvednica bo oplemenitil vaše življenje. Težko dostopno izletniško točko, Sljeme s svojimi 1033 metri nadmorske višine leži kar 900 metrov više od središča Zagreba, lahko preprosteje dosežemo z gondolsko žičnico in se šele na vrhu predamo sprehajalnim užitkom ob pogledu na vrveče mesto. Med številnimi planinskimi potmi boste našli jamo Veternico in srednjeveški grad Medvednjak iz 13. stoletja, ki je danes, obnovljen, spomenik Neznanemu junaku domovine.

Jezera

Zagreb ima dva zelo popularna jezera:

 • Jezero Jarun]. Na zahodno stran mesta Zagreb se boste morali
  Jezero Jarun
  odpeljati, če si boste zaželeli videti tako imenovano, zagrebško morje. Športno-rekreativni center Jarun so uredili za potrebe Univerzijade, ki se je v Zagrebu odvijala leta 1987, kot je pri takih objektih v navadi, pa okoliškim prebivalcem nudi nepogrešljivo zabavo še danes. Okrog športnemu veslanju namenjenega jezera poteka pot za kolesarje, tekače in rolerje, svoj kotiček pa na plaži poleti najdejo tudi kopalci.
 • Bundek. Gosti flora prireditve, festival ognjemetov, različne delavnice, koncerte in glasbene festivale (večinoma poleti).

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

 • Gradovi

Trakošćan je najbolj romantičen in po mnenju mnogih najlepši grad na Hrvaškem. Maruševac je lep primer romantičnega neogotskega "pravljičnega gradu". Veliki Tabor je utrdba grofov Ratkay iz 15. stoletja. Gotsko-renesančna zgradba je odeta v skrivnost zaradi legende o žalostni usodi Veronike Desiniške, ki so jo za kazen vzidali v zid dvorca. Miljana, je slikovit podeželski dvorec grofov Ratkay in lep primer ljubezni in skrbi za ohranitev zgodovinske dediščine. Je skrbno obnovljen in opremljen z dragocenim pohištvom.

 • Stubička dolina

Stubička dolina je zgodovinsko pomembna kot prizorišče bojev med kmečko vstajo l. 1573. Zaradi naravnih lepot, starih gradov in številnih termalnih vrelcev je postala pomembno središče celinskega turizma.

 • Krapina

Krapina, pisano mesto sredi Hrvaškega zagorja, je bilo prvič omenjeno leta 1193, kot utrjeno mesto, katerega ostanki so vidni še danes, pa leta 1330. Sredi 14. stoletja je bila svobodno kraljevsko tržišče, ob koncu 15. stoletja pa je bil tu sedež hrvaškega bana. Krapina je znana zlasti po najdbah ostankov pračloveka neandertalskega tipa. V mestu je tudi domovinski muzej Ljudevita Gaja, ki je bil rojen v Krapini in ki so mu leta 1891 v mestu postavili spomenik.

 • Samobor

Samobor je tudi najbolj razvito turistično središče v Zagrebški županiji ter priljubljena izletniška točka Zagrebčanov in drugih gostov. Slovi zlasti po gastronomski ponudbi in po privlačnih prireditvah, med katerimi velja poudariti karnevalske prireditve. V okolici mesta so zanimivi še Grgosova jama in stari rudniki železove rude, kositra in mavca. Zanimivi so tudi Vilinske jame, Eko center Slani Dol, vrt zdravilnih zelišč Suban v Manjoj Vasi in drugo.


Aktivnosti

 • Prireditev Snežna kraljica. Ladies Night Slalom: Zagreb je edino glavno mesto na svetu, ki gosti svetovni pokal. Slalom dogodek - znan kot Snow Queen Trophy (Snežjna kraljica) - običajno poteka v januarju. To je najbolj prestižna proga women's world cup tour in izjemno priljubljena športna prireditev na Hrvaškem, ki privablja množice okoli 25 tisoč ljudi. Če si ne zagotovite vstopnice, si lahko ogledate celoten dogodek na ogromnem zaslonu v Ban Jelačić.
 • Kino. Večina angleških filmov je podnaslovljenih, niso sinhronizirani; sinhronizirani so le otroški filmi. Vstopnica bo stala 20-33 HRK (2,7-4,4€), približno 30 HRK je kombinirana cena za srednje pokovka in kola.

- CineStar Zagreb] (Branimirova 29, Zagreb), rezervacija kart 385 1 46-86-600. Multipleks kino (s 13 zasloni) v bližini hotela Sheraton. Spletna stran je v hrvaški, ampak si lahko pomahate z uporabo hrvaško-slovenskega slovarja.

- CineStar Novi Zagreb] (Avenija Dubrovnik 16, Zagreb. Multipleks kino (z 9 zasloni) v bližini muzeja sodobne umetnosti.

 • Karting Arena Zagreb. (Avenija Dubrovnik 15 Zagrebački Velesajam, Paviljon 35, Izhod 3, Zagreb), Vsem navdušencem hitre in varne vožnje priporočamo vožnjo z gokarti.
 • Doživetja za otroke:Zagreb je mesto kjer imajo otroci veliko različnih možnosti preživljanja prostega časa. Vse od ogledov muzejev (Tehnični muzej, Hrvaški šolski muzej, hrvaški muzej zgodovine), otroških gledališč (Otroško gledališče Ribica, Otroško gledališče Dubrava, Zagrebško lutkovno gledališče), otroška knjižnica A.Cesarca ], Živalskega vrta, Botaničnega vrta, Zvezdarne], Hipodroma in jezera Juruna.
 • Šport in rekreacija: V samem mestu Zagreb lahko nekaj zase najdejo tudi športni navdušenci, saj mesto samo ponuja, dva golf centra, jadralni klub, potapljaški klub, športno letališče, v zimskem času smučanje in vrsto večnamenskih športnih objektov.

Zemljevidi in geografija

Zagreb glavno mesto Hrvaške, nekdanje jugoslovanske republike se nahaja v jugo zahodnem delu srednje Evrope(45°10;15'N, 15°30'E ), 170km od Jadranske obale, na severu Hrvaške. Pod goro Medvednico leži na 120 m nadmorske višine na jugozahodnem delu Panonske nižine, na severnem bregu reke Save, del mesta pa se je razširil tudi na južni breg reke. Zagreb leži ob glavni kopenski magistrali med Srednjo Evropo in Malo Azijo, prav tako pa tudi ob enem od najlažjih dovozov iz Panonske nižine do Jadranskega morja. Površina mesta Zagreb je 641 km2 .

Zemljevid

Zemljevid Zagreba

Dinamični zemljevidi

Območja

Mesto Zagreb je razdeljeno na 17 mestnih četrti in 71 naselij.


Vreme in klima

Zagreb ima zmerno celinsko podnebje s toplimi poletji in dokaj mrzlimi zimami. Dnevno povprečje nad 20 ° C od junija do septembra, medtem ko zimske noči od decembra do februarja dosežejo povprečno temperaturo 1 °C . Padavine so enakomerno porazdeljene skozi vse leto, z malo več v poletnih mesecih.

Kdaj obiskati

Glede na geografsko lego, je mesto Zagreb venomer primerno obiskati, saj mesto v vsakem letnem času ponuja kaj zanimivega, edinstvenega in okulju primernega.

Zgodovina

Tako pravijo romantične legende ustnega izročila, iz pisnih virov pa je razvidno, da se je začel Zagreb razvijati na levem bregu potoka Medveščak leta 1094, ko je madžarski kralj Ladislav ustanovil zagrebško škofijo, ki si je dala svoj sedež postaviti na Kaptolu. Vzporedno pa se je na osrednjem griču, današnjem Gornjem gradu, razvilo utrjeno mestece Gradec.

Prvo hujšo preizkušnjo sta oba dela današnjega mesta Zagreb doživela leta 1242, ko so Zagreb opustošili Tatari, a so jih pregnali še isto leto. Tedaj je kralj Bela IV. Mestu podelil zlato bulo – samoupravo, ob morebitni vojni pa so bili vseeno zavezani k pomoči kralju. Tatarski vpad je Gradčane dodobra izučil in takoj so začeli postavljati obzidje z obrambnimi stolpi, pod njim pa se je na območju današnje Ilice razširilo predmestje. Ko so v 15. stoletju začeli groziti Turki, je dal škof obzidati še Kaptol.

Okrog sto let kasneje se je za obe naselji začelo uveljavljati enotno ime Zagreb. V začetku 17. stoletja je svoj sedež na Gornjem gradu našel jezuitski red, v Zagreb so iz Ljubljane prenesli tudi svojo tiskarno in nekoliko kasneje ustanovili akademijo za filozofijo, teologijo in pravo, s čimer je mesto že zelo zgodaj dobilo zametke prve univerze. Zagreba niso mogli uničiti niti ljubitelji tatarskega biftka, niti ljubitelji turške kave, zato ga ni uničilo niti pet velikih požarov in dve epidemiji kuge, ki so mestu zagrozili konec 17. in v začetku 18. stoletja. Leta 1776 so v Zagreb iz Varaždina prenesli sedež Hrvaške kraljeve vlade in tako je Zagreb počasi vzcvetel v pravo mesto. Po ustanovitvi bolnišnice in počasni sekularizaciji je mesto dobilo glasbeno društvo, gledališče, Narodni muzej in Jugoslovansko akademijo znanosti in umetnosti.

Leta 1862 je skozi Zagreb prvič pripeljal vlak, slabih trideset let kasneje pa se je pojavil tramvaj, tedaj so ga vlekli konji, ki je še danes eden od zaščitnih znakov hrvaške prestolnice. Pospešen razvoj je nekoliko ustavila komunistična oblast, toda mesto je vseeno pridobivalo vse več kulturnih institucij in bilo središče odpora proti jugoslovanskemu komunističnemu režimu ter leta 1991 postalo prestolnica svobodne republike Hrvaške.

Hrana

Kajenje je v mestu Zagreb prepovedano v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z restavracijami in nekaterimi (vendar ne vse) bari in kavarnami. Manjši bari in kavarne lahko sami odločijo glede prepovedi kajenja. Kulinarična ponudba v mestu Zagreb je bogata, vse od domačih dalmatinskih, liških, slavonskih, istrskih do mednarodnih mehiških, kitajskih, japonskih, grških, italijanskih in francoskih jedi. Tudi denarno se vam lahko ugodno izide, od 10 evrov za kosilo za dve osebi.

Nižji cenovni razred

Obstaja veliko hitre prehrane, pizza-cut, sendviči v barih in hitro prehrano po mestu. Večina, se nahajajo v centru mesta (glavni trg - Ban Jelačić in okoliškimi bloki). Obstajajo tudi živilske verige 'McDonald's', dnevno sveže 'Mlinar', 'Pan Pek' in Dubravica. Cene sendvičev okoli mesta razlikuje od 10 do 20 kun. Skoraj na vsakem vogalu lahko kupite tudi kebab in palačinka za seboj(to-go).

 • Ameriški krof, Teslina street. Sendvič bar, ki služi tudi solate in puščave.
 • Baschiera 2, Selska cesta 215, ☎ 385 1 3698-999. Pizza.
 • Bonita, cvet Square. Priljubljena sendvič bar, ki služi tudi palačinke in vroče vino v zimskem času.
 • Colonia, Božidara Magovca 21 (Mamutica), ☎ 385 1 6698-153. Pizza.
 • Nova], Ilica 72/1. Vegetarijanska.
 • Oliva], Jarunska 5 (italijanska restavracija Oliva se nahaja na Jarunu), ☎ telefon: 01 3020 777, 3020 778, e-mail: restoran.oliva@gmail.com. 11-24. Italijanska restavracija (pizza, testenine).
 • VegeHop], Vlaška 79.Vegeterjanska prehrana.

Srednji cenovni razred

 • Aziji, A. Šenoe 1, ☎ 385 1 48 41 218. 12.00 - 00.00. Kitajska restavracija.
 • Caramba, Frankopanska 6. Mehiška hrana.
 • Ivica i Marica], Tkalčićeva 70, ☎ 385 1 481 7321 ali 385 1 482 8999. Odprto vsak dan razen pon 12: 00 – 23.00. čudovito hrana narejena samo iz naravnih sestavin, kupljeno pri lokalnih predelovalcih.
 • Mali Medo, Tkalčićeva 36, ☎ 385 1 4929 613. Tradicionalna Hrvaška restavracija. Živahno vzdušje in vse zelo poceni. Odlični čevapčiči in golaž, da ne omenjam, da imajo odlično pivo.
 • Manzoku], Gajeva ulica. Je odlična restavracija in edina Japonska restavracija v Zagrebu kjer si lahko vzameš za seboj. Okusno, vendar je precej drago.
 • Mex Cantina], Savska cesta 154, ☎ 385 1 6192-156. Mehiška hrana. Dobre storitve, veliko hrane, ob ponedeljkih imajo živo glasbo, z najboljšmi hrvaškim mariachi band, Los Caballeros, glasba se začne ob 21.00.
 • Pivnica Medvedgrad], Samoborska cesta 217, Božidara Adžije 16, Tkalčićeva 36. Odlična hrana in pivo po razumnih cenah. Poskusite jed 'čvarkuša'.

Višji cenovni razred

 • Boban, Gajeva 9. Italijanska hrana.
 • Feniks, Jurišičeva 19 (5 min hoje od glavnega trga v Zagrebu), ☎ 01/481 44 11. Mehiška hrana.
 • Le Bistro, Mihanovićeva 1, ☎ 385 1 45 66 666. Dnevno 8:30-23:00. Francoska restavracija.
 • Panino], Nova Ves 11, ☎ 385 1 46 69 013. Lepa mala restavracija z veliko storitev in čudovito hrano. Če ste za francosko in istrsko hrano vam bo zagotovo všeč.
 • Restavracija Suhina, Dr. F. Tuđmana 1, Orešje, ☎ 385 44 1 33 71 562. Stara družinska restavracija na stari cesti Samobor, ki ponuja različne pečene hrane.
 • Srčeko, Vinogradska 135, ☎ 385 1 373 10 07. M Sa 12 h - 11 h, Su 12 h - 6 h. Zelo romantičen malo restavracijo.
 • Velika Klet družina Bunčić], 20km od središča Zagreba, ☎ 385 1 / 2781 132 ali 01 / 2781-133. Zelo priljubljeno mesto, ki ponuja specialitete iz Hrvaške kuhinje, glasba v živo ob vikendih, ribnik z ribami in košarkarsko igrišče.

Sladice v mestu Zagreb

 • 100 sok bar, Tkalčićeva 5 (v središču Zagreba). Drago, ampak dober kraj za zdrav prigrizek ali sadji smoothie.
 • Ivica in Marica, Tkaličićeva. Ponuja tradicionalno prehrano, diabetične in organske sladice, sladolede in podobno.
 • SladoMazo, Zelinska 7. Restavracijo s široko paleto norih sladkih in slanih dobrot.
 • Tovarna Piškotek , Tkalčićeva 21, ☎ 38599 4949400. 9: 00 – 22:00. Pekarna z ameriškimi sladkarijami.
 • Torte, Nova Ves 11, Mala kavarnica, kjer ponujajo najboljše sirne torte v mestu, in druge velike torte.


Pijača

Omeniti je treba, da se vikend v mestu Zagreb, tradicionalno prične v soboto okoli poldneva s kavo na Špici, tudi pozimi. Špica je naziv za območje od začetka Gajeve ulice do Masarykove. Najbolj so obiskani lokali Buldog, Maraschino, Charlie, Escobar in VIP internet café. Za popolno doživetje mesta pod Sljemenom je kava s časopisom v poznem sobotnem jutru na Špici obvezna. Številni bari in pubi, se nahaja okoli Cvjetnega trga, glavnega trga (Trg Bana Josipa Jelačića), Preradovićeve, Tkalčićeve, Radićeve, Bogovićeve in Gajeve ulice.

 • Booksa], Martićeva 14d, Zagreb. Café/knjigarna/knjižnica znana z lokalnimi mladimi intelektualci.
 • Harlekin, Tkalčićeva 50, Zagreb, ☎ 385 99 3864 720. 9 h - 02 h. Prijetno vzdušje, zastonj omrežje Wi-Fi, okusne pijače po zelo ugodnih cenah, odlična kava, DJ ali živa glasba ob vikendih.
 • Cica, Tkalčićeva 49. Bar je v mestu Zagreb, znan predvsem po svojih super in raznolikih lokalnih rakijah.
 • Funk club, Tkalčićeva 52, Zagreb, ☎ 385 98 672 338. 11:00 - 02 . Kavarna / bar, ki ponuja različne glasbene nočne programe (večinoma alternativa, dj) in spacialni večeri. Zelo dobro vzdušje, veliko značaja, poceni in okusno.
 • Golf, Preradovićeva2, Zagreb. Priljubljenih golf-tematski café/bar.
 • Kino Grič, Jurišićeva 12, Zagreb.
 • Krivi Put,Savska 14, Zagreb.

Klubi

Priložnosti za zabavo] v mestu Zagreb je ogromno, zato bo vsak našel nekaj zase. Gostje, ki imajo rajši glasbo, se lahko sprostijo v eni od številnih zagrebških diskotek ali v klubih, med katerimi so nekateri zelo priljubljeni in z bogatim programom, v džez ali swing klubih, ali pa ob svečah in ritmih valčka, tanga, rumbe, sambe v nekaterih restavracijah. Tistim, ki uživajo v koktajlih, priporočamo bar Tantra na Trgu Ljudevita Gaja ali Papajo na Salati, ljubitelji jazza lahko poiščejo zadovoljstvo v BP jazz klubu, tisti, ki jih zanimajo le dobre nočne zabave, pa naj se napotijo v Tvornico, Sax, Gjuro 2, Aquarius ali kultni Saloon. Lokali niso odprti ponoči, razen redkih izjem. Med domačimi pivi je vredno poskusiti črno pivo Tomislav, izmed žganih pijač pa izberite pelinkovec. Cene pijač v mestu Zagreb se razlikujejo glede na to, kaj in kje pijete, vendar boste uživali ceneje kot v kateri koli zahodni prestolnici.

 • Aquarius], Simon Matije Ljubeka bb (jezero Jarun).Soboto zvečer je drum'n ' bass * dancehall glasba, petek je hip-hip-hop/r'n ' b noč. Imajo dobre koncerte.
 • Boogaloo Club], Ulica Grada Vukovara 68, Zagreb, ☎ 385 1 6313022. Dobra elektronska glasba. Malo dražje, ampak vredno ogleda. Bar, restavracija v disko.
 • The Best], Jarunska 5, Zagreb, ☎ (3851) 911 233 221. Odprto vsakdan od 10:00 do 2:00.
 • Funk club, Tkalčićeva 52, Zagreb, ☎ 385 98 672 338. 11:00-02. Zelo dobro vzdušje, veliko značaja, poceni v okusno.


Nakupovanje

Obstaja veliko majhnih trgovinah v mestu zagreb, kot sta Konzum in Diona. Tam lahko kupite najbolj vsakdanje stvari hrano, higienske izdelke in ostale predmete, kot so cigarete in alkohol. Za večje nakupe se odpravite v Konzums, Kaufland ali Mercator. Kruh na Hrvaškem prodajajo na vsakem koraku (pekarne) in ga je priporočljivo kupiti vsak dan sproti. Številne trgovine, butiki in nakupovalni centri ponujajo različna kvalitetna oblačila. Zagreb je vsem dobro poznan po velikih nakupovalnih centrih, kjer lahko dobimo izdelke različnih blagovnih znamk. Prav tako poznani so prestižni butiki, ki ponujajo artikle različnih prestižnih modnih oblikovalcev.

Ljubitelji starin lahko svoje želje potešijo vsako nedeljo na Britanskem trgu, kjer si lahko iz bogate ponudbe izberejo nekaj starega, vrednega in lepega. In če vam to ni dovolj, vam ostanejo še nakupovalna središča Mercator, Importanne center, Galerija, King Cross Jankomir ter Kaptol center.

Središčna zagrebška tržnica se nahaja v samem središču mesta. Tržnica je slikovit kraj in nazoren dokaz, da je v Zagrebu
Tržnica Dolac
in na Hrvaškem naravna, sveža in okusna hrana. Tržnica Dolac se na slikovitih stojnicah, pod prepoznavnimi rdečimi sončniki, prodaja kvalitetno in okusno meso, sadje in zelenjava iz okolice Zagreba, kot tudi iz drugih krajev in iz tujih dežel, mlečni izdelki, ki jih pridelujejo vaščanke iz okolice mesta, ter sveže jadranske ribe. Tu se tudi nahaja bogata ponudba spominkov, tekstilnih in specifičnih lesenih izdelkov, šibja itd. Svetovno znani zagrebški spominki sta: kemični svinčnik s kroglico, ki ga je izumil Slavoljub Penkala iz Zagreba pred več kot 80 leti, kravata, dodatek, poimenovan po hrvaških konjenikih, ki so se borili na evropskih frontah v 17 st.. Ponudbo mesta Zagreb dopolnjujejo kristal, keramika, pletene košare in vina ter hrana vrhunske kvalitete.

Spominki:

- Turistično Informativni Center, Trg bana Josipa Jelačića 11 (v središču), Zagreb. Prodaja vse od razglednic in knjig, do keramike in kristala

- GEA Gallery, Radićeva ulica 35, Zagreb. široko paleto spominkov, ki so ročno izdelani v Hrvaški in imajo zelo razumno ceno. Zelo usposobljeno osebje.

- Millennium, Radičeva 9, Zagreb. Keramika, kristal, noša in vrsto drugih daril.


Kultura

Festivali in dogodki

Zagreb gosti številne domače in mednarodne prireditve, ki privabi obiskovalce iz vsega sveta.

 • Filmski festivali postajajo v mestu Zagreb vedno bolj priljubljeni.
 • Animafest - Posvečen je kratkim animiranih filmom in večim igranim filmom.
 • Zagreb Spring Jazz Review (24-29 aprila).
 • Zagrebški mednardni dan Jazz (pozno oktobra).
 • Zagreb Summer Festival (od junija-julija).
 • International Folklore Festival v mestu Zagreb.

- Koledar dogodkov in prireditev]


Jezik

Hrvaške otroke so v šolah začeli učiti tujega jezika že v osnovni šoli in za večino je angleški jezik, tako govorno, pisno kot slušno poznan jezik. Prav tako veliko starejših ljudi zna ali se trudi razumeti angleški jezik. Lahko poskusite tudi nemško ali italijansko. Prav tako se je priporočljivo naučiti nekaj osnovnih hrvaških besed in besednih. Vedno se najde skupna rešitev in razumevanje, tudi če govorite slovensko, samo če obstaja želja z obeh strani.

Izobraževanje

Univerza v Zagrebu] v kombinaciji z hrvaškim Heritage fundacijo Matica Hrvaška, ponuja celovito učenje hrvaškega jezika za tujce. Semesterski tečaji se pojavljajo jeseni in spomladi, skupaj z intenzivni enomesečni tečaj v juliju. Vsi tečaji stroškov so okoli 600eurov. Več informacij lahko najdete z obiskom spletne strani univerze.

Veliko univerz na Hrvaškem vsako leto sprejme majhne skupine mednarodnih študentov, ki bivajo v dijaških domovih in se naučijo Hrvaško.

FER (Fakulteta elektrotehnike in računalništvo) je globalno cenjena šola za učenje računalništva. To je del Univerze v Zagrebu in sprejema okoli deset mednarodnih študentov na leto

Prav tako je v mestu Zagreb na voljo učenje tujih jeziko, njihova največja in najboljša jezikovn šola je Svetovni jeziki] v samem centru mesta.


Varnost

Kot druga mesta na Hrvaškem, je Zagreb zelo varno mesto, vendar kot povsod drugje se je ponoči potrebno izogibati temnih ulic, parkov, itd in potrebno je upoštevati zdrav razum. Možnosti da naletite na težave v Zagrebu so dokaj nizke, zlasti v centru mesta Zagreb, kjer se nahaja večina hotelov in restavracij, in so tujci dobrodošli. Obiskovalci kmalu spoznajo, da je Zagreb dosti bolj varnejši kot velika večina drugih evropskih prestolnic, kot so London, Pariz, Dunaj, Rim, Budimpešta, itd.

V Zagrebu se vam bodo morda približal berači in podobni ljudje iz ulici, preprosto jih ignorirajte in bodo izginili. V Zagrebu je znano, da se pojavljajo tudi izbruhi homofobije vedenja in nestrpnosti do drugačnih, zato je priporočljivo ne izpostavljanje homoseksualnih parov.

Park Ribnjak, se nahaja zelo blizu centra mesta, je varno, podnevi in vredno ogleda, predvsem za otroke. Je postala nočno zbirališče nasilnih mladih, ki se s svojim vedenjem upirajo današnji družbi. Zato se je ponoči najbolje izogibati takšnih krajem.

Zagreb je mesto nočnih zabav in zaradi pijanih in neotesanih mladih, na katere lahko naključno naletite ponoči na ulicah je potrebna previdnost, saj so te v preteklosti zgodili napadi skupine mladih na naključne turiste. Opozorilo moškim pripadnikom: izogibajte se preveč roza oblačilom. Izogibajte se klubom, ki igrajo, kot je znano na Hrvaškem 'Turbo-folk' glasbo. Saj so ti klubi pogosto kraji, kjer hitro izbruhne nasilje.


Koristne turistične informacije

Turistični uradi [www.zagreb-touristinfo.hr Turistično informativni center]](TIC): Zagreb, Trg bana J.Jelačića. Kontakti: Telefon +385 (0)1 4814 051, Fax +385 (0)1 4814 056

Bolnišnice Ena največji bolnišnic v mestu Zagreb je Klinični center Zagreb], kjer vam pomagajo pri vseh vrstah bolezni in poškodb, ki se vam lahko pripetijo. Nujna medicinska pomoč je dosegljiva na številki 194, Heinzelova 88, 10 000 Zagreb | Tel. +385 1 63 02 911 | Fax. + 385 1 63 02 894.

Državljani EU imajo pravico do brezplačne (oz. krite do določene višine) zdravstvene oskrbe s predložitvijo Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in potnega lista.

Konzulati Veleposlaništvo Slovenije v mestu Zagreb, se nahaja na Savski cesti 41 v Zagrebu, kjer se lahko slovenski državjani v primeru težav obrnejo po pomoč. V mestu so še vsa ostala veleposlaništva]različnih držav sveta.


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna koda za Hrvaško: 385. Za mednarodni klic iz Hrvaške je koda: 00.

Hrvaška uporablja GSM 900/1800 sistem za mobilne telefone. Obstajajo trije ponudniki, T-Mobile (deluje tudi blagovno znamko predplačniške Bonbon), Vip (deluje tudi blagovno znamko predplačniške paradižnik) in Tele2. Več kot 98 države območja je pokrit. Če imate odklenjen telefon, lahko kupite predplačniške SIM kartice za 20 kn. Obstajajo promocije v kateri SIM kartice so imele avay zakaj prost s časopisi (7 kn) in včasih tudi dobesedno izročijo na ulici. GSM telefonov v paketu s T-Mobile ali Vip predplačniške SIM-kartice je mogoče najti v poštnih uradih, trgovinah in kioskih po različnih cenah. Namesto z uporabo mobilnega telefona je klicne kartice, ki ga najdete v poštnih uradih in kioskih, dveh ponudnikov, Dencall in Hitme. Karte lahko kupite od 25 kn.

Internet

V mestu Zagreb so številne internetne kavarne, kjer vam nudijo vse tovrstne usluge. Tudi večina hotelov ponuja internetni priključek in možnost pošiljanja elektronske pošte.

Internet kavarne so na voljo v vseh večjih mestih. So relativno poceni in zanesljiv. Prost Wi-Fi signal mogoče najti praktično v vsakem mestu in je mogoče najti v kavarnah, restavracijah, hotelih, nekaterih knjižnic, šol, šol itd. Večinoma je brezplačna, vendar včasih plačljiva ali uporabite ga lahko za omejen čas. Internetne povezave s neomejen downloads stroškov 178kn (24€) na mesec preko T-Com in samo 99 kn, z nekateri drugi ponudniki kot Metronet ali Iskon.

 • Art internet coffee], Tkalčićeva 18, Zagreb. Art je internet café bar, ki se nahaja v samem središču Zagreba, le nekaj korakov od Ban Jelačića. Ta sodoben in udoben bar v katerem lahko uživate v izboru pijač, kot tudi v veliko različnih računalniških storitvah.. Tel: 385 1 48 11 050. Odprit ponedeljka-nedelje 08.00 - 23.00.
 • Aquarius net, Kralja Držislava 4, Zagreb.
 • Net Art Club, Preradovićeva 25, Zagreb.
 • Klub SC, Savska 25, Zagreb.

Pošta

Hrvaška pošta] opravlja poštne storitve precej hitro in zanesljivo po vsej državi in na mednarodni ravni. Traja več dni z letalom v druge države v Evropi, vendar na primer v ZDA več kot ven teden. Imajo cenik, kjer si lahko ogledate cene pošiljanja razglednic, pisem in paketov tako doma kot tudi v druge države. Škatle za oddajo pošte so rumene barve. Odpiralni časi poštnih uradov se razlikujejo, ampak večinoma so odprti od 8:00 do 7:00 od ponedeljka do petka in do 14:00 ure, ob sobotah. Znamke lahko kupite na pošti ali v kioskih. Cene se začnejo pri okoli 10Kn za pošiljanje pisma ali razglednice sosednjim državam, nekaj več za bolj oddaljene države. Če želite poslati mednarodni paket, je morda bolje, da preverite podjetja kot FedEx, DHL in TNT, UPS. So zanesljivi in hitri.

Prihod na destinacijo

Z letalom

 • Mednarodno letališče Zagreb] (ZAG), znan tudi kot 'Pleso', se nahaja 14 kilometrov južno od mesta. Hrvaški Airlines, nacionalni letalski prevoznik, je tam in ima destinacije v številnih večjih mestih v Evropi, vključno z mesti: Amsterdam, Atene, Barcelona, Bol, Bruselj, Kopenhagen, Dubrovnik, Frankfurt, London, München, Pariz, Podgorica, Priština, Pula, Rim, Sarajevo, Skopje, Split, Dunaj, Zadar in Zürich. Nekateri poceni letalskih prevoznikov, ki letijo v mesto Zagreb so Germanwings, Ryanair in Wizz Air. Informacije o prihodih in odhodih letal dobite na telefonski številki 6265-222.
 • THY-turški Air Lines vozi z Istanbula dnevno
 • Lufthansa muhe večkrat na dan v München in Frankfurt ter nizkocenovni prevoznik nemški krila [1] muhe in iz Kölna, Stuttgartu, Hamburgu in Berlin (Schönefeld).
 • Avstrijski opravlja veliko letov iz Dunaja vsak dan.
 • CSA Czech Airlines leti iz Prage v Zagreb skozi vse leto.
 • TAPNITE Portugalska muhe od Zagreba do Lizbone trikrat tedensko (ob sredah, petkih, ob nedeljah) preko Bologni v Italiji.
 • Wizz Air pluje med Zagrebom in London (Luton Airport).
 • Iberia opravlja lete v Madrid od poletja 2009.
 • SAS deluje poleti v Stockholmu. - vendar ta storitev trenutno ustavljena, od sredine leta 2009
 • BH Airlines povezuje Sarajevo in Mostar z Zagreb.
 • Air France opravlja lete v Pariz-Charles de Galle.
 • EasyJet, je direktnih letov iz Dortmund, London Gatwick.

Sosednja letališča so v Rijeki, Ljubljani, Grazu, Celovcu in Trstu so servisirajo nizkocenovnih prevoznikov in so pogosto alternativno potujejo neposredno v Zagrebu. Avtobus proti letališču(www.plesoprijevoz.hr) pelje z glavne avtobusne postaje na Držićevi aveniji.

Z avtobusom

Glavna avtobusna postaja Zagreb] je na Aveniji Marina Držića bb. Od glavnega mestnega trga, Trga bana J. Jelačića, je oddaljena le nekaj minut vožnje s tramvajem št. 6. Splošne informacije dobite na številki 060-340-340, informacije o voznih redih pa na številki 060-313-333. Rezervacije za notranji promet sprejemajo na številki 060-313-333, za mednarodni pa na številki 6008-631. Prometna pisarna: tel: 6008-645

Številni hrvaški in mednarodni prevozniki ohranjajo redne linije, ki zajemajo postanke v vseh večjih domačih in evropskih mestih, kot je London, Pariz, Rotterdam in Amsterdam, številnih mestih v Nemčiji, Belgiji, Švici, Italiji, Slovaški, Češki, Sloveniji, Madžarski, veliko destinacij v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori in Makedoniji.

Z avtom

Skoraj vse avtoceste na Hrvaškem se začnejo ali končajo v mestu Zagreb. Potniki iz smeri Ljubljana lahko uporabite smer A3. Glavne mednarodne smeri so: Trst-Ljubljana-Zagreb

Gradec-Maribor-Zagreb

Celovec-Ljubljana-Zagreb

Budimpešta-Varaždin-Zagreb

Poleti je čas v Zagrebu za vzdrževanje cest in cestnih popravil. Če boste obiskali Zagreb takrat, se morate prej pozanimati katere ulice so odprte in katere ne in morate biti pripravljeni na prometne zastoje.

Z vlakom

Glavna železniška postaja] je na Tomislavovem trgu 12, 10 minut od strogega središča mesta. Informacije o prihodih in odhodih vlakov dobite na telefonski številki 060-333-444. Informacije o odhodih dobite tudi v agenciji "Croatia Express", telefonska številka 4573-253. Vlaki niso najboljši način za potovanje z Zagreb, razen nekaj mednarodnih povezav kot tista v Beogradu in Ljubljani in od tam so tudi neposredne povezave z Budimpešto, Dunajem in Munchenom.

Transport po destinaciji

Javni transport

Zagreb ima dobro razvit in učinkovit javni prevozni sistem, ki ga sestavljajo tramvaji, avtobusi in vlaki. Tramvaj omrežje
Tramvaj v Zagrebu
(zemljevid poti) deluje 24 ur na dan - ima 15 dnevnih linij (tramvajske linije 1-9, 11-15 in 17), in od 00h do 04h obstajajo 4 nočne linije (Tramvajske proge 31-34), ki vozijo dokaj pogosto (okoli 30-40 minut). Tramvaja line številka 3 ne delujejo ob sobotah, nedeljah in praznikih. Obstajajo karte linij tramvaja na skoraj vsakem postajališču, tako da lahko vedno preverimo najkrajšo pot do cilja, medtem ko čakamo na postajališču.

Avtobusi] pokrivajo območje izven centra mesta, kot tudi območja nekaterih sosednjih mestih, ki administrativno pripadajo Zagrebški županiji. Avtobusi uporabljajo isti sistem vozovnic kot tramvaji.

Avto

Z avtom je možen transport po mestu Zagreb. Potrebno je biti samo pripravljen na prometne konice ob določenih urah in dnevih. Mesto ima zagotovljena parkirišča (garažne hiše).

Taxi

V Zagrebu obstajajo tri taksi družbe:

 • Radio Taxi Zagreb] telefon: 1777. Začetni tečaji od januarja 2012 so določeni v 9,90 kn (~ 1,25 €), cena na kilometer je 4,90 sit/km (~0.7 €/ km), čakalna ura je 40 kn/h (~ 5,5 €/ h) in se zaračuna dodatne pristojbine za prtljago (3 kn na kos (0,4 EUR na kos prtljage)). Taksiji so na voljo na mednarodnem letališču Pleso. Taksiji so obvezani imeti taxi-meter in ne bo uspevala tudi, če poskušate barantati za ceno prevoza.
 • Taksi Cammeo] telefon: 1212. Začetni tečaj je 15 HRK (približno 2€) in vključuje 2 prosta kilometrov. Cena za vsak naslednji kilometer je 5 HRK (0,7€).
 • Ekotaxi] telefon: 060 77 77. Začetek 8.80 kn, 5 kn na kilometer.


Kolo

Od 01 junija 2013 imajo avtomatska postajališča za najem javnih koles] v mestu Zagreb. Začelo se je s trimesečno poskusnim obdobjem, s približno 50 kolesi ki so na voljo na 6 postajah v središču mesta: na glavni železniški postaji, pred Tehnični muzejem v Savski ulici, na stičišču Petrinjske in Amruševe, na križišču Gundulićeva in Varšavska, pred nacionalno knjižnico univerze, na Šubićeva ulici v zeleni trgu na Kvaternik Square. Projekt je bil uspešen, tri nove postaje že dodane, ena od njih v Novem Zagrebu.

Plačilo možno le s kreditnimi ali debetnimi karticami iz VISA, MasterCard in Diners, poleg tega je potreben mobilni telefon (lahko tudi tujih). Registracija na nextbike Zagreb je brezplačna, aktiviranje računa zahteva transferal 11 €, ki je lahko popolnoma uporabijo za izposojo koles.

Peš

Večina Zagreba lahko prehodite in raziskujete peš. Novo mesto je samo severno od železniške postaje in nadaljnje je območje starega mestnega jedra, približno 10-15 minut od železniške postaje. Avtobusna postaja je približno 15-20 minut hoje od železniške postaje ali se lahko podate na tramvaj.

ZAGREB KARTICA

Potniki, ki nameravajo obiskati številne muzeje morajo razmisliti o nakupu Zagreb kartice]. Kartica ponuja neomejeno prevažanje z javnim prevozom v Zagrebu, popuste na nakup vstopnice v skoraj vseh mestnih muzejih, znižane cene številnih restavracij, trgovin, in ponudnikov storitev in mnoge druge ugodnosti. Od septembra 2013, stane 60 kun (pribl. €8.60) za 24 ur ali 90 kun (pribl. €12) 72 ur od datuma in časa, vnesenega na kartici. Imetniki kartice prejmejo tudi posebno knjižico s seznamom vseh popustov, ki so jim na voljo. Kartico lahko kupite na katerem koli turistično informacijskem centru v Zagrebu, na recepciji večine hotelov Zagreba, in preko online nakupa.


Nenavadni načini transporta

 • SEGWAY city tour Zagreb]: osebni transport na dveh kolesih, s katerim se lahko brez problemov gibamo po samem centru mesta Zagreb.
 • Balloon klub Zagreb]: let nad prestolnico in uživanje v neverjetnem razgledu nad mestom Zagreb in njegovo okolico. Na voljo so jutranji in večerni polet, celotna avantura traja 2-3 ur.
 • IBUS


Spanje in namestitev

Če si lahko privoščite, priporočamo, da se nastanite v središču mesta, če to presega vaše zmožnosti, pa poiščite nastanitev v območju mestnega tramvaja, ki je še vedno najbolj praktično in zaželeno prevozno sredstvo v mestu.

Hostli

Hoteli

Kampiranje

Žal mesto avtodomarjem še vedno ne nudi tistega, kar je drugod po Evropi postalo že samoumevno. Tako boste zaman iskali počivališče za avtodome, edini kamp Plitvice na Lučkem], ki se nahaja 12km od Zagreba tik ob motelu Plitvice, ampak je odprt le v letnem času, oziroma od 1. maja do 30. septembra. Druga najbližja možnost kampiranja so tako Čateške toplice, ki pa so od Zagreba oddaljene slabih štirideset kilometrov. Če vas pot zanese proti Plitvicam, pa lahko med potjo prespite v avtokampu Slapić, ki je od Zagreba oddaljen 60 km, ali pa v neposredni bližini jezer Plitvice v kampu Korana, ki je oddaljen 120 km ali v kampu Borje, do katerega se boste peljali 140 km daleč. Tako lahko obisk urbanega centra združite z ogledom hrvaškega naravnega bisera.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška