Zadar: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 41: Vrstica 41:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|id=__3sG4cDXr0}}
+
{{#widget:YouTube|id=edkv2J0Uv1c}}
  
Dolžina: 8:02 minut  
+
Dolžina: 2:54 minut  
  
 
Jezik: angleščina
 
Jezik: angleščina

Trenutna redakcija s časom 16:52, 14. marec 2019

Zadar je hrvaško pristaniško mesto ob Jadranskem morju. Je središče severne Dalmacije. Leži na polotoku med Reko in Splitom. Ni samo pristanišče, ampak pomembno turistično mesto, v katerem se vidijo ostanki starega mestnega obzidja, kar nekaj pomembnih zgradb je še iz srednjega veka in beneškega obdobja. Od njega tečejo pomembne trajektne povezave na nekaj hrvaških otokov.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

S kolesom na pot

Rok Kočevar Preberite: S kolesom na pot: Na cesti življenja - začetek konca običajnega življenja

Biograd - reportaža za morske sladokusce

Simon Meglič Preberite: Biograd - reportaža za morske sladokusce (Kornati, plaže, kulinarika, Harley Davidson...)

Sv. Filip i Jakov in Biograd

Simon Meglič Preberite: Sv. Filip i Jakov in Biograd - reportaža


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2:54 minut

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Zadar je mesto, ki vas bo navdušilo z bogato zgodovino, muzeji in galerijami, veličastnimi mestnimi vrati in kar 34 cerkvami.

Glavne atrakcije

 1. Zadarska mestna vrata: mestna vrata so iz beneške dobe Zadra. Nad obodom je prečudovit kip krilatega leva. Postavili so ji leta 1543, z svojo velikostjo so izredno prepoznavna.
 2. Morske orgle: Postavljene so na zadarski rivieri, čisto na obali. Zaardi morskih valov ustvarjajo zvok, obenem pa so priljubljena sprehajalna točka domačinov in turistov.
 3. Zadarska kolovarska plaža: Urbana plaža, ki je od mesta oddaljena le 10-15 minut hoje. A kljub temu na njej ni slišati prometa, avtomobilov.
 4. Adrenalinski park Zadar - Kozino: Avanturistični park, v katerem ste visoko nad tlemi, hodite po vrvi in preskušate svoje strahove pred višino. Na orodjih hodite, skačete, premagujete ovire na različnih stopnjah. Primeren je za otroke in odrasle
 5. Univerza v Zadru: ustanovljena je bila leta 1296, je ena od najstarejših slovanskih in evropskih univerz. Zadar se ponaša z njo ne samo zaradi starosti, ampak tudi izredne arhitekture.
 6. Vrt Zadar: Vrt, ki pravzaprav ni vrt, ampak prostor ob morju v Zadru. Najdete ga tako, da se sprehajate ob obali mesta Zadar proti severu mesta. Znan je po ponudbi koktajlov, zabavah, ki se vrstijo v turistični sezoni vse dni.
 7. Cerkev sv. Donata: Tako velika, da jr ne morete zgrešiti. Je iz predrimskih časov, prepoznavni simbol mesta Zadar. Danes je v njej muzej in prizorišče koncertov, ni več namenjena za verske obrede.
 8. Rimski forum: Zadar se ponaša z dobro ohranenimi ostanki rimskega foruma, ki je danes priljubljena sprehajalna pot.
 9. Katedrala sv. Anastazije: Dobro ohranjena katedrala v samem centru mesta Zadar. Poškodovali so josicer v zadnji vojni, vendar je še vedno monumentalna zgradba.
 10. Marijina cerkev: V cerkvi je urejen muzej raznih antičnih relikvij.
 11. Cerkev sv. Šimeta: najstarejša cerkev v mestu Zadar, znana po srebrni relikviji svetnika.
 12. Arheološki muzej: v muzeju so zbrali zbirke predmetov od pradavnine do srednjega veka.

Muzeji

Arheološki muzej Zadar je nacionalni muzej, v katerem se razodeva zgodovina mesta Zadar in otokov Rab in Pag vse od prazgodovine, antike, srednjega veka, novega veka, pa tudi podmorskih odkritij, knjižnice. Razvit ima tudi restavratorski oddelek in pedagoško dejavnost.

Parki

Zadarski parki so izredni. Največji med njimi je Park Vladimira Nazora.

Izleti v okolici destinacije

Zadar ima odlične povezave na bližnje otoke in druge obmorske kraje, tako da se lahko s trajektom spravite na Sveti Filip in Jakov, Biograd na moru, Paklenica, Pašman, Pag in mnoge druge. Lahko pa ostanete tudi na kopnem in greste npr. v Plitvice.

Aktivnosti

 • Plavanje v čistem morju Severne Dalmacije. Kopanje in namakanje v morju, sončenje na plažah mesta Zadar - najbolj priljubljene so Kolavare, Borik in Vitrenjak.
 • Pohajkovanje in sprehajanje po mestu Zadar, na obali in okolici mesta. Poebna priljubljena sprehajalna točka so morske orgle.
 • Posedanje in sproščanje v lokalih v mestu Zadar, ob plaži
 • Kolesarjenje po mestu Zadar in okolici
 • Rolanje po mestu Zadar in okolici

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Zadar

Dinamični zemljevidi

Območja

Zadar je razdeljen na več predelov. Gre za Babindub, Brgulje, Crno, Ist, Mali in Veli Iž, Molat, Olib, Petrčane, Premuda, Rava, Silba, Zadar in Zapuntel.

Vreme in klima

Zadar se ponaša s prijetnim sredozemskim podnebjem. Poletje traja od konca junja do septembra. Zima od decembra do marca. Pomlad in jesen sta mili in še vedno prijetni za obiske mesta Zadar. Poletje je lahko tudi zelo vroče, noči so tople, sicer pa je čez dan povprečno med 27 in 33 stopinj Celzija. Zgodi se, da je Zadar tudi cel mesec brez dežja. Zadar skoraj ne občuti hude zime, temperatura skorajda ne pade nikoli pod 8 stopinj Celzija. Zmrzuje ne.

Kdaj obiskati

V Zadar lahko greste kadarkoli med letom, največ obiskovalcev oziroma turistov pa ga obišče poleti, ko so temperature morja primerne za kopanje.

Zgodovina

Na območju Zadra so sledi prvih naselbin že iz stare kamene dobe. Ilirsko naselje Zadar pa je obstajalo že v 9. st. pr. n. št., saj je že takrat veljalo za pristanišče. Kasneje so Zadar osvojili Rimljani z Julijem Cezarjem na čelu, tako da je mesto postalo samostojni municipij za rimske vojake, ki so dobili tudi zemljo za obdelovanje. Zadar pa so uredili kot večino rimskih mest na pravokotne dele in ga obdali z visokim obzidjem. Imeli so tudi amfiteater za gladiatorske igre. V srednjem veku je bil Zadar pod Vzhodnimi Goti. Bolj kot ne je propadal. V 6. stoletju ga je prizadel še hud potres. Ko so Goti odšli, je Zadar prevzel Bizanc. Zadar se je nato posvetil pomorstvu in trgovini, postal je središče severne Dalmacije. Malo po letu 1200 je doživel križarske napade, kasneje pa vojno z Benetkami. Križarji so Zadar skorajda uničili. A Benetke so spet slavile v 15. stoletju, ko so Zadar za mali denar prodali drugemu mestu, ne da bi se zgodila vojna. Kdor se je takrat uprl, je bil namreč kaznovan z odvzemom premoženja. Merd renesanso je bil Zadar tako pod velikim vplivom Benetk. Med 16. in 17. stoletjem pa je bil na udaru turške vojske. Ponovno so gradili obzidje, porušili mnogo zgradb, da bi se naredili petkotne utrdbe. V tem času so veliko zgradb tudi zgradili, tdi nekaj razkošnih palač. V Zadar je prišla tudi kuga. Ko so Benetke leta 1797 padle, je Zadar prevzela Avstrija, a le za osem let. Na vrsto so prišli Francozi, ki so v sedmih letih zgradili polno novih zgradb za javne institucije. Potem je Avstrija ponovno prevzela mesto do 1918. V Zadar so pripeljali gimnazijo, Narodni muzej in naredili cesto, ki je peljala vse do Zagreba in Dunaja. Postavili so tudi vodovod. Kasneje je Zadar doživel preporod. Izhajati je začel tudi Narodni list, ki velja za najstarejši hrvaški časopis, leta 1894 je tam zasvetila tudi električna javna razsvetljava. Med prvo svetovno vojno je Zadar pripojen k Italiji kot enklava. Šele leta 1944 so Zadar proglasili kot svobodno pristanišče, ob koncu vojne pa je vrnjen Hrvaški. Leta 1991 so Zadar napadli Srbi in ga večkrat bombardirali. Napadi so prenehali šele s koncem vojne leta 1995.

Hrana

Zadar je sredozemsko obmorsko mesto, zato si v njem lahko privoščite veliko rib, školjk in druge morske hrane, olive, olivnega olja, zelenjave in tudi divjih rastlin. Gre za lahko hrano, pečeno na žaru ali kuhano v vodi. Pa tudi jagnjetino. Od svežih morskih rib lahko dobite zobatca, brancina, skušo, sardine, tuno. Pa tudi morske mehkužce, npr. lignje, hobotnico. Zadar ponuja tudi kozice in jastoge, školjke, dagnje, ostrige, pa tudi pršut, ovčji sir. Od zelenjave pa velikokrat blitvo s krompirjem, paradižnike. Veiko je tudi hrane, ki ima korenine v Italiji: pice, testenine. Ne pozabite tudi na fige, rozine, mandlje.

Pijača

V trgovinah, gostinskih lokalih, restavracijah, hotelih, hostlih, pri zasebnikih lahko dobite kakršnokoli pijačo, od brezalkoholnih do alkoholnih, od toplih do hladnih napitkov, pivo, vino tako kot v Sloveniji. Pijačo lahko odnesete tudi na plažo. Zadar ponuja tudi dalmatinska vina, ne samo iz svojega območja, ampak iz vse Dalmacije, iz Pelješca, Primoštena, otokov, .. tudi malvazijo, prosek (sladko desertno vino) in razne sadne likerje in žganje (maraskino).

Nakupovanje

Zadar spada pod Hrvaško, kjer se uporablja deanrna valuta hrvaška kuna. Koliko znaša kuna na določen dan, lahko pogledate na tej povezavi. Denar lahko menjate v potovalnih agencijah, na bankah, na bankomatih.

Mnogi priporočajo, da Slovencem, ki bi radi bili na dopustu, v katerem od apartmajev, ki jih ima Zadar, ni treba že doma kupovati hrane za kuhanje, saj je tam množica različnih trgovin, Mercator, Konzum, Lidl, Hofer, Spar, Plodine. Cene so primerljive z našimi, za določene artikle nekoliko višje, za določene artikle pa nižje. Ker gre za turistično destinacijo, kjer v sezoni zasolijo cene. Sprejemajo tudi bančne kartice. Na tržnicah se dobijo ribe, zelenjava, sadje, lahko se tudi baranta. Zadar ima tudi Bauhaus in Markur.

Kultura

Festivali in dogodki

Zadar ima več festivalov

 • Prestižni so Glasbeni večeri v Sv. Donatu, ki je ves julij, na njem pa predstavljajo komorno glasbo
 • Zadarsko gledališko poletje je v istem času, na njem se predstavijo plesne in gledališke skupine iz vse države
 • Festival alternativnega gledališča, performensa in glasbe pa je Zadar Snova oziroma po slovensko Zadar Sanj.

Jezik

Uradni jezik je hrvaščina. Domačini govorijo v narečju - v kopenski čakavščini. Čakavščina je poleg štokavščine in kajkavščine jezikovna varianta hrvaškega jezika.

Izobraževanje

Zadar ima vseučilišče, na katerem imajo ogromno smeri prediplomskega, diplomskega, dodiplomskega in podiplomskega študija. Vseučilišče ima tudi mednarodno povezovanje z drugimi šolami preko programa Erasmus in knjižnico. Zadar ima tudi osnovne in srednje šole. Slovenci in drugi tujci se lahko v mestu Zadar učijo tudi hrvaškega jezika, npr. v jezikovni šoli Lingua croatica, v Centru za strane jezike Zadar ali pa na mednarodni poletni šoli hrvaškega jezika, književnosti in kulture, ki jo organizira Zoranićeva arkadija Vseučilišča v Zadru.

Varnost

Zadar.je močno turistično mesto, v njem je lahko velika gneča. Tako je treba paziti na žeparje, ki turistu lahko izmaknejo denar, denarnico iz žepov, torb. Prtljage ne puščajte same. Občasno poročajo tudi o kakšni kraji, večjem ropu. Sicer pa velja za dokaj varno mesto, v katerem ni veliko kriminala. Domačini so prijazni in pripravljeni pomagati. Če imate kake težave, se lahko obrnete tudi na policiste Policijske uprave Zadarska +385 23 345 111.

Koristne turistične informacije

Turistični uradi:

 • TURISTIČKO-INFORMATIVNI CENTAR ZADAR: telefon +385 (0)23 316 166 - je na Narodnem trgu v središču zgodovinskega dela mesta Zadar.
 • PUNTAMIKA: telefon +385 (0)23 332 053 - v istoimenskem predelu mesta Zadar, kjer je eno najbolj popularnih kopališč.
 • DIKLO: telefon +385 (0)23 332 456 - severozahodno od mesta Zadar, skoraj takoj ko se stopi iz mestnega obzidja
 • KOŽINO: telefon +385 (0)23 283 249 - Kožino je naselje modernih vil in apartmajev, severno od mesta Zadar
 • IŽ (Mali Iž): telefone +385 (0)23 277 Iž je otok, ki spada k Zadarskim otokom, leži med Ugljenom in Dugim otokom

Zadarska bolnišnica je na naslovu Bože Peričića 5.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Koda za Hrvaško, v kateri je Zadar, je +385. Za mednarodne klice iz Hrvaške pa je koda 00. Slovenski operaterji mobilnih telefonoov ponujajo razne popuste pri sprejamnju kicev in SMS-jev, pa tudi pri klicanju, a vseeno ni odveč previdnost pri nalaganju internetnih povezav preko mobilnega telefona, saj vas lahko prenos podatkov stane zelo veliko. Zadar ima mobilno telefonijo urejeno kot drugod po Hrvaškem, uporablja sistem GSM 900/1000. Glavni ponudniki so T-Mobile, Vip, Tele2. Posebej lahko kupite tudi kartico SIM, ki jo uporabite, če imate odklenjen telefon.

Internet

Internet je dostopen skoraj povsod. Zadar ima tudi nekaj internetnih kavarn, dostop je mogoč tudi v restavracijah, hotelih, hostlih, knjižnicah, šolah. Večinoma brezplačno, tudi z brezžično povezavo. Kupite pa ga lahko tudi preko T-com, Metronet ali Iskon.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Nizkocenovna letalska družba Ryanair ponuja lete do Letališče Zadar z različnih evropskih mest oziroma letališč: London Stansted, Edinburgh, Dublin, Oslo, Frankfurt, Bruselj, Düsseldorf, Pisa, Karlsruhe, Bari, Zagreb, Pula, Manchester, Stuttgart, Marseile, Haugesund, Gotenburg, Billund, Paris, Stockholm.

Croatia Airlines ponuja lete do Letališče Zadar iz Pula, Frankurt, Zagreb, München.

Lufthansa ponuja lete do Letališče Zadar iz Frankurt,München.

Germanwings ponuja lete do Letališče Zadar iz Stutgart, Berlin.

Enterair (ScandJet) ponuja lete do Letališče Zadar iz Varšava, Jyvaskia, Umea, Kalmar.

Iberia Airlines ponuja lete do Letališče Zadar iz Valladolio.

InterSky ponuja lete do Letališče Zadar iz Zürich, Friedrichshafen.

Evrolot ponuja lete do Letališče Zadar iz Varšava, Poznao.

Czech Airlines ponuja lete do Letališče Zadar iz Gotenburg.

Skyworks ponuja lete do Letališče Zadar iz Bern.

Transavia ponuja lete do Letališče Zadar iz Paris.

Več informacij o letih na Letališče Zadar je na spletni strani Letališča Zadar.

Z letališča ni daleč do centra (dobrih 15 minut), od tam imajo tudi dobre povezave z avtobusom in vlakom, z letališča pa vas v mesto Zadar pripelje tudi taksi.

Z avtobusom

S hrvaškim avtobusnim prevoznikom Hrvatska Express se lahko pripeljete v Zadar iz hravaških mest: Zagreb, Split, Reka, Dubrovnik, Pula, Šibenik ter iz italijanskega mesta Trst preko dela Slovenske obale. Z nekaj mest vozij tudi avtobusi podjetja Contus, Touring Eurolines Nemčija pa ima Zadar in nekaj nemških mest. Avtobusi vozijo med poletno sezono v Zadar tudi iz Bosne in Hercegovine, pa tudi iz Slovenije.

Z avtom

V Zadar se lahko pripeljete z avtom s kopenske smeri, če vam je Zadar le vmesna postaja, lahko avto spravite tudi na katerega od trajektov, ki plujejo proti otokom.

Z vlakom

V Zadar lahko pridete tudi z vlakom. Po Hrvaški je najbolj pogosta relacija Zagreb - Zadar, navadni potniški vlak vozi približno deset ur, intercity pa sedem ur. Navadni potniški vlaki vozijo v Zadar tudi iz Knin in Split, a sta oba navadna potniška in počasna.

Železniška postaja Zadar je sicer v samem centru mesta, zraven mednarodne avobusne postaje.

Z ladjo

V Zadar lahko pridete po morju. Hrvaška Jadrolinija ima urejen prevoz s trajekti med Dubrovnik in Reka, z vmesnim postankom v Zadru in nekaterimi otoki. V Zadar se lahko pride tudi s trajektom iz italijanskega mesta Ancona. V pristanišče Zadar lahko kupite vstopnice za lokalne trajekte pa tudi za trajekte družbe Jadrolinija.

Ker je Zadar pomembno obnmorsko emsto, ima povezave s čolni, ladjami, jahtami in hidrogliserji iz več otokov in mest na hrvaški obali, tudi iz Mali Lošinj, Ugljan, Dugi otok. Uradni vozni red je na spletni strani Jadrolinije, sicer pa vozijo tudi drugi prevozniki- nekateri po naročilu.

Transport po destinaciji

Javni transport

Lokalni in mestni avtobusi so edina oblika javnega potniškega prevoza. Zadar ima sicer center tako velik oziroma majhen, da ga ni problem prehoditi peš. Glavna avtobusna postaja oziroma postajališče z največ prihodi avtobusov je na lokaciji Mala pošta. Vozovnice lahko kupite na kioskih ali pa avtobusih. Veliko avtobusov vozi tudi ponoči, a ne na daljše razdalje.

Avto

Po mestu ni nobenih težav pri prevozu z avtom. Vse glavne zgradbe so dostopne, prav tako tudi pristanišče.

Taxi

Taksi v Zadru je precej drag, sploh če taksisti ugotovijo, da ste turist. Dobro je, da že pri vstopu v taksi vprašate, koliko bo stala vožnja - in pogledate, ali ima taksist obešen cenik v avtu na vidnem mestu. Največkrat taksiji stojijo in čakajo na potnike na obeh straneh starega mostu v centru mesta Zadar in zraven avtobusne in železniške postaje.

Kolo

Zadar je kolesarjem prijazno mesto, s kolesom lahko pridete kamorkoli.

Spanje in namestitev

Zadar ponuja hotele, hostel, veliko zasebnih ponudnikov prenočišč, apartmajev in sob. Tako lahko turist sam izbira, kam bi šel. Večinoma ni treba, da se vnaprej rezervira prenočišče oziroma sobo, saj se v mestu zagotovo najde kaj. A da ne bi bili presenečeni in da ne bi v najvišji turistični sezoni ostali v mestu Zadar brez prenočišča, je boljše, da se vnaprej pozanimate, ali imajo kaj prostega in opravite rezervacijo. Višek sezone je v začetku avgusta, ko z dopusti začnejo tudi Italijani, ki jim je Zadar priljubljena destinacija - sicer pa sezona traja vse od konca junija do septembra.

Hoteli

 • Hotel Kolovare, ki je v samem centru mesta.
 • Art Hotel Kalelagra
 • Hotel Niko
 • Hotel Venera
 • Hotel Adriana
 • Hotel Mediteran
 • Hotel Donat

in mnogi drugi.

Hostli

Zadar premore tudi dva hostla.

 • Youth Hostel je na naslovu Obala kneza Trpimira 78, pri pristanišču Borik, le nekaj kilometrov iz centra.
 • Hostel Ljepotica je v bližini centra mesta Zadar, naslov: Obala kneza Branimira 10A

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška