Yangon: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Potopisi)
 
Vrstica 24: Vrstica 24:
  
 
== Potopisi ==
 
== Potopisi ==
 +
==== Mjanmar (Burma) – dežela nasmehov in zlatih pagod! ====
 +
[[Slika:Dušan_Berdnik.jpg |100px|Dušan Berdnik|link=http://www.potnik.si/mjanmar-burma.html]] Preberite: [http://www.potnik.si/mjanmar-burma.html<big>'''Mjanmar (Burma) – dežela nasmehov in zlatih pagod!''']</big><br /><br />
 +
 
==== Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije ====
 
==== Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije ====
 
[[Slika:azija_1.jpg|100px|Nina in Luka|link=http://www.potnik.si/odkrivanje-jv-azije.html]] Preberite: [http://www.potnik.si/odkrivanje-jv-azije.html <big>'''Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije - neprecenljivo doživetje''']</big><br /><br />
 
[[Slika:azija_1.jpg|100px|Nina in Luka|link=http://www.potnik.si/odkrivanje-jv-azije.html]] Preberite: [http://www.potnik.si/odkrivanje-jv-azije.html <big>'''Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije - neprecenljivo doživetje''']</big><br /><br />

Trenutna redakcija s časom 13:31, 23. junij 2016

Yangon pred časom imenovan Rangun, je bil glavno mesto Mjanmara, vse do takrat ko ga je nadomestilo mesto Naypyidaw novembra 2005. Danes, s populacijo več kot 5 milijonov ljudi, je še vedno največje mesto in glavno gospodarsko središče v Mjanmaru. mesto je znano zaradi različnosti vplivov: tako angleških, kitajskih, burmanskih kot tudi indijskih. Yangon je znan po koloninalni arhitekturi ter močni religiji in s tem povezanimi templji.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Mjanmar (Burma) – dežela nasmehov in zlatih pagod!

Dušan Berdnik Preberite: Mjanmar (Burma) – dežela nasmehov in zlatih pagod!

Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije

Nina in Luka Preberite: Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije - neprecenljivo doživetje

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 13:19 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Shwedagon Paya: Vidna je skoraj iz katerekoli lokacije v mestu Yangon, je ena izmed najbolj svetih mest budizma. Okrašena je z 27 tonami zlata in na tisoče diamatov in drugih draguljev.
  2. Shwedagon Pagoda: Religiozen tempelj zgrajen pred 2500 leti
  3. Taukkyan War Cemetery
  4. Zlata skala (Golden rock): zanimivo regligiozno mesto, ki zgleda kakor zlati kamen
  5. Chaukhtatgyi Paya: kip ogromne bude

Parki

1.Zoological Gardens

so odprli britanci leta 1906, v njem pa se nahaja zbirka divjih živali Mjanmarja. Med državnimi prazniki tu prpravijo šov kač ter slonji cirkus.

2. Mahabandoola Garden

je znan predvsem po vrtovih vrtnic in kipu svoboce, ki se najhaja v samem centru parka. Poleg tega ponuja pogled na kolonialno zgrajene stavbe in mestno hišo.

3. People's Park

je znan prdvsem po svojem velikem vodnjaku in muzeju.

4.Inya Lake gre za največje jezero v mestu Yangon, ki je bilo predkratkim obnovljeno. Poleg tega pa so znani tudi po lepih vrtovih.

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Yangona

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Podnebje je monsunsko in sestavljano iz treh različnih letnih časov. Deževno obdobje traja od junija do oktobra, v obdobju od novembra do frbruarja gre za hladnejše obdobje ter med majem in marcom za toplo in suho. Ker je tako imenovano zimsko obdobje malo hladnješe je takrat tudi največ turistov.

Kdaj obiskati

Mesto Yangon je po priporočilih najbolj primerno obiskati v obdobju od februarja do aprila.

Zgodovina

Mesto Yangon naj bi se razvil v času ko naj bi se razvila tudi legendarna Pagoda Shwedagon v času Bude, mesto naj bi torej obstajalo že v času 6. stoletja. ob samem koncu spopadov so mesto poimenovali v Yangon, samo mesto pa je dobilo pravi pomen šele po tem ko so ga britanci zasedli meed druo burmansko vojno leta 1852. Ob tem pa je postalo tudi trgovinsko in trgovsko središče. Kolonialno mesto je tako po 19. stoletju začelo hitro rasti in se nato leta 1948 osamosvojilo. Moderno obdobje se je nato začelo s vojaškim udarom leta 1962 kar je tudi prineslo propadanje mesta in infrastrukture. Leta 1988 So v mestu Yangon potekali protesti za demokracijo v katerih so na tisoče ljudi ustrelili, medtem tudi menihe in študente. Leta 2006 pa se je glavno mesto Mjanmarja preselilo v Naypyidaw, se danes pa je mesto Yangon poslovno, kulturno in intelektualno središče. leta 2007 pa je med drugim postal tudi center za demonstracije proti vojaški vladi.

Hrana

V zadnjih desetih letih so se restavracije v mestu Yangon zelo razmnožile in ponujajo praktično celotno mednarodno kuhinjo, čeprav je tu potrebno poudariti predvsem japonski, kitajsko in tajsko kuhinjo. Lokalna hrana je lahko pekočega okusa in jo navadno postrežejo z surovo zelenjavo in riž. vsekakor je potrebno vpoštevati, da se njihove restavracije ne morajo enačiti s restavracijami, ki smo jih vajeni v bolj razvitih državah. Tri glavne konkurenčne verige prehrane so: Yuzana, KSS (Kyet Shar kmalu), in Nilar. Cesta, ki vodi od Pagoda Sule na Bogyoke Aung San trgu je primerna predvsem za nakupe svežega sadja. Zadnja stvar, ki jo je potrebno izpostaviti je, da ulična hrana lahko močno prepojena s onesnaženim zrakom, ki je zelo velik problem mesta Yangon. Ulično hrano pa predvsem predstavljaja ocvrta hrana.

Nekaj predlogov restavracij: Seven One One Restaurant, 999 Shan Noodle Shop, Feel, Hla Myanmar itd.

Pijača in nočno življenje

V lokalih barih je najbolj popularno pitje pive, edina težava je da nočno življenje v mestu Yangon in preveč razvito in se vsi lokali za naše razmere precej zgodaj zaprejo. Zanimivo pa zna biti, ko se odpravljate v lokale, saj domačini nisi ravno navajeni prisotnosti tujcev. Druga zanimiva posebnost pa je, da ni ravno v navadi, da bi ženske v Myanmaru lahko pile alkool, zato e lahko to včasih problem.

Največ nočnik klubov se nahaja v hotelih s petimi, na drugi strani pa je na ulicah Yangon mesta tudi prisotno veliko prostitucije.

Nakupovanje

Razne obrti, dragi kamni in dragulji, ročno izdelana oblačila ter razne zbirateljske drobnarije so glavna atrakcija za nakupovanje v mestu Yangon. Znano je, da turistom postavljajo višje cene, venadar je vsekakor v navadi pogajanje za ceno. Za zanimivost trgovinam v mestu ni dovoljeno odpreti pred 18h uro.

Kitajska četrt: tu so najbolj znani kolonialni kovanci, slike in vse ostale druge spominke.

Bogyoke Aung San Market: je odličen za nakupe izdelkov burmanske obrti, znan pa je predvsem po tkaninah in oblačilih.

Shwedagon Paya's: je trgovina burmanskih starin, znan pa je tudi po kipcih Bude.

Kultura

Festivali in dogodki

Yangon je za festivale izredno primerno mesto, saj le tej potekajo skozi celo leto. Primer festivalov: Full Moon med februarjem in marcem, ko je čas za letino riža.

Thingyan je festival vode Mjanmarja, ki predsavlja tudi burmansko novo leto. ta festival traja tri dni in poteka po različnih plovnih mestih okrog mesta Yangon. v mesecu aprilu pa mesto praznuje tri pomembne mejnike: bojstvo Bude, smrt Nirvane ter tako imenovan englightenment. Naslednji festival Waso se odvija med junijem in julijem ter festival luči, ki ga praznujejo v oktobru. slednji spominja vrnitev Bude iz ne-človeškega sveta.

Jezik

Burmese je uradni jezik države Myanmar in je sestavljen iz krožnih in polkrožnih pisem, kateri je povezan s tibetanskim in kitajskim jezikom. Najstarejšizapisi izhajajo iz 11. stoletja , danes pa lahko zaznamo tudi dodatke posebnih znakov ter etničnih manjšin. V vaseh večina povčevanja jezikov poteka v samoztanih.

Izobraževanje

Vse izobraževalne sisteme v državi upravljajo vladne agencije ministerstva za šolstvo. Izobraževalni sistemi temeljijo na sistemu združenega kraljestva, zaradi pretekle navzočnosti britancev. Šolanje je zanje obvezno vse do konca osnovne šole. 4 najbolj znane mednarodne šole se nahajajo prav v mestu yangon: WASC in College Board-International School Yangon, Žerjav International School Yangon, Yangon International School in International School of Mjanmaru v Yangonu.

Varnost

Mjanmar je varna država, kar se tiče turistov, tudi v nočnem času. Vsekakor pa je potrebno biti previden kakšne manjše kraje, predvsem zaradi stiske določenih domačinov. Pomembno je, da se zavedamo večje nevarnosti v mestu Yangon kot je seveda običajno za večja mesta.

Koristne turistične informacije

Ena izmed pomembnih turističnih infomacij je da se budistične templje ne sme z obuvalom, kratke hlače ali kratka krila nikakor niso zaželelna tako na moških kot tudi ženskah.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

klicna številka: +95

Internet

kot velja za samo državo Mjanmar lahko rečemo tudi za mesto Yangon, da je uporaba interneta ocenjena kot relativno slaba v primerjavi s drugimi državami, znana je tudi cenzura, ogled e-pošte in objav na spletnih blogih. Res pa je, da je za razliko od drugih mest in področij v tem največjem mestu države veliko več možnosti internetne povezave.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Mednarodno letališče Mjanmarja je od mesta Yangon odaljeno prebližno 30 min in se nahaja severno od mesta, je bila pa predkratkim obnovljena. Letališče je povezano s tako domačimi kot tujimi destinacijami. edina posebnost je da v bližini letališča ni posebnih namestitvenih možnosti. V kolikor potrebujete prevoz v mesto je najboljša oblika taksi ali avtobus (s seveda nižjimi stroški). Eden izmed pomembnih podatkov je tudi, da je na letališču omogočena brezplačna brezžična internetna povezava.

Z vlakom

železniške povezave so namenjene predvsem med mestom Ynagon in ostalimi predeli države Mjanmar.

Z ladjo

pred 150 leti leti je bil edini način prevoza preko morja, sedaj pa še vedno najdemo razne prevoze preko večjih rek, vendar vedno manj.

Transport po destinaciji

Peš

po celotnem območju mesta Yangon se lahko tako rekoč odpravimo peš. Pločniki pa znajo biti zelo natrpani, pa tudi ceste in ostale poti ne malo kod niso najbolj primerno urejene. Poleg tega pa ni veliko prehodov za peščce s semafornji ter osvetljenih poti, tako da je tu potrebno biti pazljiv z varnostjo.

Taxi

Taksi je v mestu Yangon vsekakor ena izmed najbolj priljubljenih in lažjih načinov prevoza. ob tem pa je treba povdariti, da je veliko taksijev v izredno slabem stanju ter zelo umazani. V času prometnih konic pa so lahko taksiji zaradi tega tudi občutno držji.Lahko pa pričakujemo, da bo taksi vedno na voljo pred večjimi hoteli.

Posebnosti prevoza

Ena izmed posebnosti je, da tujcem ni dovoljeno voziti po državi Myanmar ter, da motorna v samem mestu Yangon niso dovoljena (čeprav drugod po državi so). Zelo popularno pa je najemanje koles.

Spanje in namestitev

Hoteli

Nastanitev v mestu Yangon je načeloma dražja kot drugod po okoliških državah (tajska, Vietnam, Indonezija...)je pa poleg tega tudina nižjem standardu (cene so takšne zaradi vojaškega nadzora cen). Sobo s določenim stanmdardom pa je v času viskoke sezone tudi razmeramo težko najti. zanimivo je vedeti, da je bila večina hotelov pod 30-letno državno pogodbo in so že sedaj pod vladnim nadzorom.

Boljši hoteli, kjer ima človek lahko tudi več miru so nekoliko ven iz mesta, za kar pa je nato pomemben prevoz na različne konce. okrožji Pazundaung in Botataung imata največjo ponudbo primernih hotelov. največ luksuznih hotelov pa je v centru mesta ali okrog Kandawgyi jezera. Cene za hotele so navadno navede za eno in dvoposteljno sobo, zajtrki so skoraj vedno vključeni, kakovost pa se razlikuje glede na ceno hotela. pri sami izbiri hotela morate nujno preledati ali ima določena namestitev dostopnost električne energij, mesto yangon kot del države Mjanmar ima namreč določen red glede dostopa.

Kampiranje

Ni navade po kampiranju

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Mjanmar