Vietnam: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Turistične destinacije in znamenitosti)
 
Vrstica 3: Vrstica 3:
 
<!-- SEO optimizacija za iskalnike  -->
 
<!-- SEO optimizacija za iskalnike  -->
 
{{#seo:
 
{{#seo:
|title={{VIETNAM}} - Turistični vodnik - Wiki.Potnik.si
+
|title={{PAGENAME}} - Turistični vodnik - Wiki.Potnik.si
|keywords={{VIETNAM}}, zemljevid, koristni popotniški nasveti, potopisi, koristne informacije, turistični vodnik
+
|keywords={{PAGENAME}}, zemljevid, koristni popotniški nasveti, potopisi, koristne informacije, turistični vodnik
|description={{VIETNAM}} - Za vas so tu koristni popotniški nasveti, potopisi, zemljevid {{VIETNAM}}, turistične znamenitosti in koristne informacije.
+
|description={{PAGENAME}} - Za vas so tu koristni popotniški nasveti, potopisi, zemljevid {{VIETNAM}}, turistične znamenitosti in koristne informacije.
 
}}
 
}}
  

Trenutna redakcija s časom 16:45, 14. marec 2019

Zakaj obiskati Vietnam? Ulice polne mestnega vrveža, tržnice in stojnice na vsakem koraku, odlična hrana ter pestrost aktivnosti, ki jih lahko počnete so le nekatere od stvari, ki bodo vaše potovanje v Vietnamu naredile nepozabno.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Ker sama te čarobne dežele še nisem obiskala, sem za potopisi pobrskala po internetu. Na stotine jih je. Jaz sem izbrala potopis gospe Barbare Žvirc, ki z zanimivim tekstom in številnimi fotografijami opisuje vse lepote potovanja.

Mavrična dežela

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:34 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 • Hanoi je glavno in drugo največje mesto Vietnama. V njem lahko vidimo značilonsti tako vzhoda kot zahoda, vpliv kitajske dominance in francoskih kolonij, kar ga dela še posebej zanimivega. Hanoi najdemo ob vznožju delte Rdeče reke, stari del mesta pa je nastal okoli jezera Hoan Kiem. Na celotnem območju mesta lahko najdemo preko 600 templjev in pagod, veliko zelenih površin in zanimivih ulic polnih mestnega vrveža. Zgodovino mesta pa si lahko ogledamo v Hoa Lo zaporu ali Ho Chi Minh muzeju.
 • Ho Chi Minh znano tudi kot Saigon, je s 7 miljoni prebivalcev, največje mesto Vietnama in se nahaja 1750km južno od Hanoi. To ekonomsko srce Vietnama je znano po svoji arhitekturi in umetnosti, prav tako pa v njem najdemo tudi veliko tržnic, trgovin in kavarn. Polne ulice ljudi in turistov pa kar vabijo k novim pustolovščinam.
 • Haiphong je obmorsko mesto na severu Vietnama z največjim pristaniščem.
 • Nha Trang kot najbolj znano in priljubljeno obmorsko letovišče, ponuja očarljive bele peščene plaže za oddih in sprostitev. Poleg tega pa je mesto poznano tudi po svoji urbanosti in mestnemu vrvežu.
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Da_Lat Dalat] je največje mesto v hribovitem svetu Vietnama, kamor se lahko umaknemo od vročine in vlage, ki sta prisotni povsod drugod.


Skriti kotički

 1. Cuc Phuong National Park je prvi in največji nacionalni park v Vietnamu, kjer lahko vidimo naravne znamenitosti tako favne kot flore. V njem živijo najbolj redke azijske živalske vrste. Idealen čas za obisk parka je v času suhe dobe, ki traja od novembra do februarja. Odločimo se lahko za enodnevni ali večdnevni obisk z nočitvijo.
 2. Phong Nha-Ke Bang je najlepša in najbolj veličastna jama v Vietnamu, prav tako pa spada tudi med znamenitosti Azije same. Obisk jame je primeren za ljudi, ki si želijo malo bolj rekreativno preživeti svoj dan, saj je okolica odlična za kolesarjenje ali pa pohod.

Potovalni načrti

 • Vietnam 7 dni: Hanoi - Halong Bay - Sapa - Hue - Hoi An - Saigon - Mekong delta

Aktivnosti

Zaradi raznolikosti pokrajine, nam je v Vietnamu na voljo tudi veliko različnih vodnih ali kopenskih aktivnosti. Eno- ali večdnevni izlet po Halong Bay-u nam poleg ogleda prečudovitih jam, ponuja tudi vožnjo s kajakom po reki. 250 kilometrov tunelov in skrivnih dvoran, ki so bili narejeni za časa vojne, nas pričakujejo v mestu Cu Chi, po katerem so tuneli tudi dobili ime. Številne peščene plaže, tako na celini kot na otokih, vabijo tako turiste kot tudi domačine k številnim vodnim športom ali pa samo k počitku v senci palm. Če si želite preživeti v naravi je mesto Sapa idealno, saj si poleg hribovite pokrajine, lahko ogledate tudi čudovita riževa polja. Če pa bi dan radi preživeli v urbanem okolju, se na ogled galerij in skodelico vroče črne kave odpravite v Hoi An. Vietnam poleg vsega naštetega ponuja tudi veliko kulturnih in zgodovinskih zanimivosti, ki si jih lahko ogledate v mestecu Hue. Zanimivost, ki si jo je tudi vredno ogledati je tržnica na vodi, ki se nahaja na delti reke Mekong. Poleg vseh aktivnosti, ki jih Vietnam ponuja, bo prav vsak popotnik, brez težav našel še kakšno po svojem okusu.

Koristne informacije

Glavno mesto: Hanoi

Valuta: Dong

Število prebivalcev: 90,493,352 (v letu 2014)

Elektrika: 220V, ameriške vtičnice na jugu in evropske na severu

Tel. koda države: 0084

Časovni pas: UTC +7

Telefon za njuno pomoč: 113 policija, 114 gasilci, 115 reševalci

Domena: .vn

Velikost države: 331,690km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Vietnam, 13. najbolj poseljena država na svetu, je po obliki dolga in ozka država, ki poteka vzdolž od Tonkinškega zaliva pa do Južno kitajskega morja. Svoje meje si deli z Kambodžo, Laosom in Kitajsko. Površina države je 331,210 km2. Njegova obala meri 3,444 km.

Zemljevid

Zemlejvid Vietnam

Dinamični zemljevidi

Regije

Vietnam delimo na štiri večje regije:

 • Severni Vietnam (Hanoi, Bac Ha, Cao Bang, Cat Ba, Cuc Phuong National Park, Dien Bien Phu, Dong Dang, Dong Hoi, Ha Long Bay, Haiphong, Lao Cai, Ninh Binh, Sapa, Bac Giang) je bogat s kulturo, vendar pa je veliko manj zanimiv kot južni del Vietnama. Največje mesto je glavno mesto Hanoi in je tudi edino bolj zanimivo za ogled.
 • Osrednja obala ( Cham Islands, Da Nang, DMZ, Dong Ha, Hoi An, Lang Co, Hue, My Son, Na Meo, Nha Trang, Qui Nhon, Thanh Hoa, Vinh) je polna starodavnih obmorskih mestec.
 • Osrednje hribovje ( Buon Ma Thuot, Dalat, Kontumn, Ngoc Hoi, Pleiku) je območje z veliko gozdne površine, kjer se občasno zadržujejo tudi sloni.
 • Južni Vietnam ( Cat Tien National Park, Con Dao, Can Tho, Chau Doc, Cu Chi, Ho Chi Minh City, Long Xuyen, Mui Ne, My Tho, Phan Thiet, Phu Quoc, Vung Tau, Tay Ninh, Vinh Long, Tra Vinh) je ekonomsko najbolj razvit del Vietnama in se razprostira okoli Ho Chi Minh City-ja. V delti reke Mekong pa najdemo tudi velika riževa polja.

Lastnosti pokrajine

Severni del pokrajine je najbolj hribovit del, v katerem se nahaja tudi najvišji vrh Vietnama Phan Xi Pang z višino 3,143 metrov. Južni obalni del pa je pokrajinsko bolj raven. Hribovja obsegajo 16% površine države, 22% pa je pokrito z gozdnatimi površinami. Delta Rdeče reke obsega 15,000 km2 in je v primerjavi z delto reke Mekong, ki obsega kar 40,000km2 precej manjša, a kljub temu bolj razvita in obljudena.

Vreme in klima

Velikost Vietnama vpliva na raznolike klimatske razmere. Na severu so prisotni vsi štirje letni časi. Sveže zime dosegajo temperature tudi pod 15°C, poletja so vroča in vlažna, pomlad in jesen pa prijetna. Hribovja so pozimi zasnežena, poleti pa temperature dosegajo tudi 40°C. Osrednja regija ima dva vremenska vzorca. Del osrednje regije ima milo podnebje, in sicer mrzle zime in vroča poletja. Za obalni del osrednje regije pa so značilni močan veter, deževje in povišana morska gladina pozimi, ter vročina in suša poleti. Južni del države ima tri letne čase. V tem območju vročina in suša trajata od marca do junija, nato se začne deževno obdobje od junija do novembra, kateremu sledi mrzlo in suho vreme od decembra do februarja. Najtoplejši mesec je april, s teperaturami okrog 33°C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk države je od decembra do februarja, ko ni več tako toplo, pa tudi število komarjev upade.

Zgodovina

Zgodovina Vietnama je pestra in vojaško obarvana. Začela se je že pred približno 2700 leti, ko je bil Vietnam še pod vodstvom Kitajske. Obdobje od leta 200 pr. n. št. do 938 n. št. je zaznamovano z nenehnimi boji Vietnama za osamosvojitev od Kitajske. Kitajska imperjalistična dominacija se je zaključila leta 938, ko vietnamski general Ngo Quyen na reki Bach Dank dobi bitko. V naslednjih nekaj stoletjih se Vietnam širi ob obali proti jugu in leta 1471 ustvari kraljevino Chanov. V 16. stoletju začnejo na ozemlje današnjega Vietnama prihajati misjonarji in trgovci, z njimi pa tudi katoliška cerkev, ki prevzame velik vpliv nad Vietnamci. Po uboju nekaj katoliških misjonarjev leta 1858, francosko-španska vojska zavzame mesto DaNang in kasneje še Saigon. Nato vietnamski cesar Tu Duc leta 1862, podpiše sporazum s Francozi, s katerim le-ti dobijo delto reke Mekong. Leta 1924 Ho Chi Minh ustanovi Zvezo revolucionarne vietnamske mladine, ki se kasneje spremeni v komunistično dominiran Viet Minh. Med drugo svetovno vojno je bila to edina sila, ki se je upirala Japonski, čeprav je bila ustanovljena za boj proti francoskim kolonialcem. Po koncu druge svetovne vojne Ho Chi Minh razglasi neodvisnost Vietnama, kar pripelje do prve indokitajske vojne s Francozi. Po opustošenju francoske baze na severozahodu Vietnama, le-tega na Ženvski mirovni konferenci razdelijo na komunistični severni in navidezno demokratični južni del. Mejo predstavlja reka Ben Hai. Po smrti južnega voditelja Diema, se severni voditelj Hanoi z vojsko odpravi na jug. Južni del s pomočjo Američanov odbije prve napade in s tem vmeša ZDA v vietnamsko vojno. Na pariški konferenci leta 1973, se obe strani končno sporazumeta in ameriška vojska se umakne. Po dveh letih miru severni Vietnam ponovno napade južnega, zavzame mesto Saigon in ga preimenuje v Ho Chi Minh City. Stoletno kolonialno represijo konča zmaga komunistov, kar pa žal privede do mednarodnega boja proti privržencem prejšnjega sistema in množični beg južnih Vietnamcev. Leta 1976 se nato ustanovi Socialistična republika Vietnam. Napad na Kambodžo in kitajsko manjšino na severu Vietnama in nato 17 dnevna vojna med Kitajsko in Vijetnamom, pa še danes povzroča nesoglasja in napetosti med tema dvema državama. Po koncu hladne vojne in padcu Sovjetske Zveze, v prvi polovici devedesetih let, začne Vietnam vspostavljati odnose z zahodom. Leta 1995 pa končno vspostavijo tudi diplomatske odnose z ZDA.

Hrana

V vietnamski kulturi ima hrana velik pomen, saj je prisotna skoraj v vsaki obliki druženja, veliko prebivalcev pa se tudi ukvarja s pripravo ali prodajo le-te. Vietnamska hrana je sveža, lahka in zdrava. Uporabljajo veliko sveže zelenjave in zelišč, zato je okus pester in oster. Poleg zelenjave in zelišč, kot so limonska trava, meta, ingver, koriander, cimet, čili in bazilika, pa so tipične sestavine vietnamske hrane še ribja omaka, pasta iz kozic, sojina omaka in sadje. Vietnamci uživajo veliko juh in riža. Juhe in topli obroki so značilni predvsem za severnejši del, kjer je podnebje hladnejše. Najbolj poznana juha in vijetnamski nacionalni obrok je juha Fo Bo, ki jo vijetnamci uživajo v vsakem delu dneva, najraje pa za zajtrk. To je goveja juha z riževimi rezanci in koščki na tanko narezanega govejega mesa, začinjena s česnom, čebulo, ingverjem in janežem, na jugu države pa ji dodajo še svežo zelenjavo in kalčke. Hrana je v Vietnamu tako pomembna, da jo lahko najdete na vsakem vogalu. V vsaki ulici se nahaja na stotine prodajalcev in pripravljalcev slastnih vietnamskih jedi.

Pijača

Priljubljena vietnamska pijača sta zeleni čaj in kava, najpogosteje črna. V ponudbi imajo tudi veliko brezalkoholnih pijač, tipičnih le za Vietnam in seveda vodo, ki je priporočljiva samo ustekleničena. Od alkoholnih pijač je med Vietnamci priljubljeno pivo, ki je tudi zelo poceni, na voljo pa imajo tudi veliko žganih lokalnih pijač.

Nakupovanje

Nakupovanje v Vietnamu je lahko nadležno, a če ste se pripravljeni dobro pogajati, lahko za malo denarja kupite prav vse kar želite. Ulice polne stojnic in trgovk, kar vabijo k nakupu, paziti morate le, da nakupljenega ne preplačate. Najbolje je, če si en dan vzamete samo za primerjavo cen ali pa počakate do večera, ko se cene spustijo kar za dvakrat. Plačilno sredstvo so vietnamski dongi, z veseljem pa vam bodo vzeli tudi ameriške dolarje.

Gospodarstvo in ekonomija

Vietnam je avtoritativna država, s predsednikom države na čelu. Vietnamsko zakonodajo tvori državni zbor, kateri tudi izbere predsednika vlade, ki ima v vladi najvišjo avtoriteto. Danes ima Vietnam v primerjavi s sosednjimi državami najmočnejšo ekonomijo, čeprav so bili po združitvi obeh delov države v globoki ekonomski krizi. Z uvedbo programa Doi Moi, so dvignili državni prihodek za 10% letno. Kot tudi ostale komunistične države na svetu ima tudi Vietnam odprt trg za tuje investitorje. Letno Vietnam obišče 3.3 milijona turistov, kar mu prinese 5% dobiček, kar je zelo malo, v primerjavi s Tajsko, ki ima 50% dobiček.

Kultura

Vietnamska zgodovinska arhitektura nima večjih dosežkov, saj so bili glavni gradbeni materiali naravni in zato zelo ranljivi. Največ templjev in stolpov je ostalo ohranjenih v srednjem delu Vietnama, in sicer v tempeljskem mestu My Son, ki je tudi pod Unescovo zaščito. Arhitekturni dodatki na pagodah, templjih in grobnicah so imeli predvsem religiozne teme, na katerih tudi temelji vietnamsko kiparstvo. V mestu Danang najdemo najlepše kamnite skulpture, ki jih je civilizacija Cham izdelovala iz peščenjaka za hindujska in budistična svetišča. Roi Nouc ali vodne lutke so danes največja vietnamska atrakcija. To so lesene lutke, ki nastopajo na vodni podlagi. To zgodovinsko umetnost, ki je najbolj razširjena v severnem delu Vietnama, lahko vidimo v teatru vodnih lutk Hoan Kiem, poimenovanem po jezeru v centru glavnega mesta Hanoi. Vietnam je znan v svetu bolj po ameriških vojnih filmih, kot so Lovec na jelene, Apokalipsa zdaj in Vod smrti. Bolj znana francoska filma pa sta Ljubimec in Indokina, med vietnamske sodobnike pa spada Tran Anh Hung s filmom Vonj po zeleni papaji.

Jezik

Uradni in nacionalni jezik Vietnama je vijetnamski jezik. To je materni jezik Vietnamcev, uporablja pa se tudi kot prvi ali drugi jezik mnogih etničnih manjšin na območju Vietnama. Jezik spada v Austro-azijsko jezikovno skupino z nekaj sposojenimi kitajskimi besedami, čutiti pa je tudi pridih francoskega vpliva. Za pisavo pa uporabljajo latinsko abecedo z nekaj dodatki.

Izobraževanje

Vietnamci radi spoznavajo nove ljudi, zato so turisti dobrodošli tudi v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah. Ameriško jezikovno šolo lahko najdete v Ho Chi Minh City-ju, kjer vas bodo tako učenci kot učitelji toplo pozdravili. Zelo znana in priljubljena novela v Vietnamu je Dragon House pisatelja Johna Shorsa, ki pripoveduje o tem, kako sta dva Američana odpotovala v Vietnam z željo, da odpreta šolo za izobrževanje vietnamskih uličnih otrok.

Delo

Preko veliko dobrodelnih organizacij se lahko dobrodelno prijavite kot učitelj angleškega jezika. Z ustrezno diplomo pa lahko učiteljsko službo najdete brez težav. Tudi brez diplome je službo možno najti, a je proces iskanja službe daljši in zahtevnejši, poleg tega pa je potrebno se še dodatno izobraževati in opravljanje prakse. Preko mnogih dobrodelnih organizacij pa lahko tudi na drugačne načine pomagate lokalnim skupnostim.

Varnost

 • Kriminaliteta

Vietnam je relativno varno mesto za turiste. V turističnih krajih je potrebno posebej paziti na tatove in kradljivce. Predvsem v mestih kot so Ho Chi Minh City, Hanoi in Nha Trang je le-teh veliko. Pazite na svoje dragocenosti, torbice in mobilnike imejte vedno spravljene na varnem, ko se sprehajate po ulicah ali si ogledujete znamenitosti, ne izpostavljajte se preveč, ne glede na to ali je dan ali noč. Priporočljivo je tudi biti oprezen ob prehranjevanju v restavracijah ali pri organiziranih izletih. V restavracijah in kavarnah vedno prvo vprašajte za ceno, da vas na koncu nebi presenetil prevelik račun. Ob organiziranih izletih pa vedno bodite informirani o poti, kje se nahajate in kako lahko odidete sami nazaj v hotel, kajti zgodi se vam lahko, da sredi izleta izlet enostavno odpovejo zaradi te ali one napake. Tudi hoteli in hotelske sobe niso varni pred tatovi. Zato nikar ne puščajte svojih dragocenosti ali denarja v sobi. Dragocene stvari, elektroniko in denar je najbolje imeti vedno pri sebi ali pa jih odložiti v sef v sobi, vendar samo v hotelu z dobrimi referencami. Nikar ne zaupajte policiji in nikar se ne spuščajte v nesoglasja z domačini. Vietnamce lahko namreč s kregom in kričanjem do dobra užalite. Zato se raje pred odhodom v Vietnam pozanimajte o zakonih in običajih ter le-te tokom potovanja spoštujte.

 • Korupcija

Vietnamci veljajo za najbolj podkupljiv narod v Aziji, zato se le pazite če vas ustavi policaj in od vas zahteva denar za prekršek, ki ga niste naredili. V takem primeru vedno zahtevajte račun, kazen pa plačajte na policijski postaji in ne policaju direktno. V ostrejših primerih, pa se lahko tudi takoj obrnete na vašo ambasado.

 • Prostitucija

Čeprav je prostitucija v Vietnamu prepovedana in kazen zanjo od 20-40 let, jo še vedno najdete na vsakem vogalu. Masažni saloni so najbolj običajna pretveza za ta posel. Zato kar pazljivo, če si v Vietnamu zaželite masaže.

 • Prevare

Prevaranti so povsod, še posebej v Vietnamu, ta jih ima v primerjavi s sosednjimi državami največ. Predvsem je potrebno paziti pri najemanju hotelske sobe, kajti v veliko primerih se zgodi da, če cene niso zapisane, se spreminjajo iz dneva v dan, normalno navzgor. Zato ob najemu sobe vedno vprašajte za ceno in kaj soba vključuje, to pa mora biti nujno tudi napisano. Veliko restavracij ima dva menija, in sicer enega za domačine, drugega pa za tujce. Vedno zahtevajte ceno jedi pred naročilom, da vas račun na koncu nebi presenetil. Prevarantov pa ne najdemo samo v hotelih in restavracijah, posebno se je treba paziti tistih med taxisti. Teh se najbolje izognete tako, da pred vožnjo za taxi zaprosite taxi službo, tudi to ni 100% je pa veliko varneje. Vedno bodite pozorni na to kolikšne so cene vožnje na kilometer in ali ima taxi v avtomobilu tudi vsa potrdila o opravljanju taxi službe, to so slika, ime in priimek in po možnosti ime taxi službe. V primeru, da le-tega nima, takoj izstopite iz taxija. Prav tako se preden greste na vožnjo s kolesom taxijem pozanimajte najprej o ceni storitve in se šele nato odpravite na vožnjo.

 • Promet

Promet v Vietnamu je prava norišnica, razen nekaj semaforiziranih križišč v glavnem in večjih mestih, vsi vozijo in hodijo po svoje. Edino kar vam preostane je, da se tudi vi podate na to pustolovščino, in sicer tako da se sproščeno sprehodite k svojemu cilju, brez spreminjanja hitrosti ali kakšnih drugih nenadnih sprememb smeri. Avtomobili in motoristi bojo svojo hitrost prilagodili vam. V primeru, da vas je še vedno strah, pa lahko sledite kateremu od domačinov, oni so v tem že profesionalci. Če pride do nesreče in se poškodujete, nikar ne pričakujte pomoči domačinov, razen če obljubite da boste zdravstvene stroške krili sami.

 • Nočno življenje

Če se odpravljate v nočno življenje v Vietnamu nikar ne hodite sami, pred tem pa se tudi pozanimajte o lokalu v katerega odhajate, nikar ne zaupajte domačinom ali taxi voznikom. Tudi druženje z domačini ni priporočljivo, Vietnamci znajo biti kar agresivni pod vpilivom alkohola.

 • Divjina

Strupenih ali agresivnih živali se skoraj ni za bati, saj so vse že iztrebljene ali pa se pojavljajo v tako malem številu, da je redkost, da bi katero od njih srečali v mestu.

Zdravje

Pred obiskom Vietnama, je priporočljivo obiskati svojega zdravnika in preventivno vzeti s seboj na pot sredstva proti malariji in se seveda tudi cepiti proti rumeni mrzlici. Na samem potovanju je potrebno paziti na prehrano in piti samo ustekleničeno pijačo. Klima v tamkajšnjih mestih je drugačna, na kar naša telesa niso navajena, zato smo toliko bolj dovzetni za različne bakterije in ostale bolezni. Še nekaj bolezni pred katerimi moramo biti pazljivi: DTP, Hepatitis A, Typhold, Malarija, Diareja. Pogosto nas na takem potovanju prve nekaj dni muči tudi Jet Lag, to je časovna razlika med evropskim in azijskim časom. Jet Lag najlažje odpravimo tako, da med letom pijemo velike količine kave ali alkohola, po pristanku si privoščimo eno urni počitek in kasneje ostanemo budni do večera. V prvih dneh je tudi bolje da telesa ne preobremenjujemo, tako bo do posledice Jet Laga še hitreje mimo. Še nekaj nasvetov... Ob pohajkovanju po mestu ali drugih zunanjih aktivnostih kožo vedno namažite z najvišjim faktorjem, da bi preprečili nepotrebne sončne opekline. Ob poškodbi oziroma ureznini, rano takoj dezinficirajte in jo pokrijte. Prav tako je potrebno po uporabi stranišč, roke vedno temeljito razkužiti. Ob pikih komarjev nikar ne drgnite upika, raje že v naprej poskrbite, da do pikov pride v čim manjši meri. Sončarico lahko preprečite z nošenjem pokrival in sončnih očal. Prav tako pa je nujno, da imate ob sebi vedno steklenico vode, da nebi prišlo do dehidracije.

Telekomunikacije

Telefon

Klicna številka za Vitnam je 0084, iz vietnama v Slovenijo pa 00386. Internacionalne klice je možno opravljati v skoraj vseh hotelih ali internetnih kavarnah. Mobitelna omrežja brezhibno delujejo, preveriti je potrebno le tarife klicanja, ki se razlikujejo od operaterja do operaterja. Telefoniranje je možno tudi iz javnih govorilnic, za kar potrebujete kartico, ki jo lahko kupite na pošti.

Internet

Internet je dostopen v vseh večjih mestih. Brezžično ali WI-FI povezavo pa najdemo v večini hotelov in kavarn.

Pošta

Pošta Vietnama je pod vodstvom države. Storitve so zanesljive, poceni a izjemno počasne. Dostavni čas pošiljke lahko skrajšate samo s hitro pošto. Na pošti lahko kupite znamke, ponujajo pa tudi druge storitve, kot je naprimer transfer denarja. Delovni čas pošte je od 6:30 do 21:30, odprta pa je tudi ob sobotah in nedeljah.

Spoštujte običaje

Aodai je tradicionalna vietnamska nošnja, ki ima močno vez z njihovo tradicijo, zgodovino in kulturo. Čeprav je nošnja tradicionalno narejena za ženske in moške, boste svileno dolgo obleko, razdeljeno ob strani, v današnjem času videli predvsem na ženskem delu populacije. Vietnamci jo nosijo za vse priložnosti, tako verske kot tudi praznične. Zaradi številnih vojn v preteklosti Vietnama, je bolje, če se teh tem v pogovoru z domačini izogibate, čeprav je večina prebivalstva na te dogodke že tako rekoč pozabila, se lahko zgodi da še vedno pridete s kom v konflikt. Zato tudi odsvetujemo nošnjo majic z rdečimi zastavami in napisi Uncle Ho, čeprav jih prodajajo na vsaki stojnici s spominki.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v Vietnam potrebujete vizo, ki jo morate urediti v svoji državi preden se odpravite na pot.

Z letalom

V Vietnamu imajo tri internacionalna letališča, in sicer Noi Bai International Airport, ki je najbližje glavnemu mestu, Tan Son Nhat International Airport, ki je v območju Ho Chi Minh City-ja in Da Nang International Airport, ki služi mestu Da Nang. Letališče Noi Bai ima povezavo z Moskvo, Parizom, Kuala Lumpurjem, Seoulom, Taipeiom, Beijingom, Hong Kongom, Bankokom, Tokijem, Singapurjem, Šanghajem, Frankfurtom, Melburnom in Sydneyom. Tan Son Nhat povezuje ista mesta kot Noi Bai, poleg tega pa ima še povezavo z Manilo in Jakarto. Da Nang letališče pa opravlja lete s Singapurjem, Guangzhouom, Siem Reapom in Taipeiem. Nacionalna letalska družba se imenuje Vietnam Airlines. Letalsko takso 14 dolarjev, lahko poravnate direktno na letališču, včasih pa je vključena že v sam let. Pomembne številke ob izgubi prtljage so (04) 884-0008 or 886-5013 za Noi Bai letališče, ter (08) 844-6665, ekt. 7461za Tan Son Nhat letališče.

Z avtobusom

Avtobusna povezava s Kitajsko je zelo dobra in relativno poceni, možnost prehoda meje pa imate na treh mejnih prehodih. Najbolj poznan pa je mejni prehod v vietnamskem mestu Dong Dang, ki leži 160km severovzhodno od glavnega mesta Hanoi. Vožnja z avtobusom iz Kambodže v Vietnam je že bolj pustolovska. Če se odločite za pot preko mejnega prehoda Moc Bai Bavet, bo vožnja trajala brez večjih zapletov okrog 6 ur in bo tudi relativno poceni. Pot preko meje Sihanoukville pa vam lahko prinese veliko nevšečnosti. Sicer lahko 2-3 dnevni izlet z avtobusom izkoristite za ogled delte Mekonga, a vas bo veselje minilo, ko prispete na mejni prehod, kjer bodo od vas zahtevali veliko denarja. Iz Laosa lahko v Vietnam pridete preko 6 različnih mejnih prehodov, od teh je najbolj znan Lao Bao, kjer lahko na licu mesta brez večjih komplikacij prejmete vizum, potreben za Lao. avtobusne povezave z Laom potekajo na dnevni bazi.

Z avtom

Z avtomobilom je Vietnam dostopen iz vseh sosednjih držav. Za vožnjo avtomobila v Vietnamu morate imeti pri sebi vse ustrezne dokumente, kot so zavarovanje in mednarodno vozniško dovoljenje. Zaradi napornosti poti, pa prevoz z avtom odsvetujemo.

Z vlakom

Redne železniške povezave so možne le iz Kitajske v Vietnam in obratno. Več informacij o prevozih in cenah vozovnic dobite na Vietnam Railways.

Z ladjo

Potovanje z ladjo je možno iz Kambodže v Vietnam, povezava pa poteka od mesta Phnom Penh v Kambodži do mesta Chau Doc v delti Mekonga. Vozovnice si lahko zagotovite pri lokalnih turističnih agencijah ali pa direktno na ladji. Možna pa je tudi vožnja z rečnimi čolni do templjev Angkor v mestu Siem Reap v Kambodži.

Transport po destinaciji

Letalo

Potovanje znotraj Vietnama je možno z manjših lokalnih letališč. Najpogostejša pot z letalom je med mestoma Ho Chi Minh City in Hanoi.

Vlak

Velika večina železnic, ki so bile zgrajene v 19.stoletju, je bilo med vojno uničenih. Šele po vietnamski vojni so začeli graditi nove. Danes so železniške povezave možne med mesti Hanoi in Ho Chi Minh City, Hanoi in Sapa ter Hanoi in Halong Bai.

Avto

V trajanju vaših počitnic, si lahko za potep po Vietnamu najamete avto ali celo motor, vendar morate vedeti, da so razmere na cesti nore in nepredvidljive.

Avtobus

Avtobusne povezave so dobre in predvsem poceni, paziti le moramo za katerega ponudnika se odločimo, saj to vpliva na udobnost in čas vožnje. Povprečna cena za 7 postaj je 25 dolarjev, kar vam omogoča ogled vseh pomembnih znamenitosti Vietnama. Seveda se je za ceno in ustavljanje na postajah potrebno barantati.

Taxi

Taxi službe so aktivne po vsem Vietnamu, vendar nas tovrstna vožnja lahko kar precej stane, zato se pred odhodom, nujno pozanimajte o cenah na kilometer.

Kolo

V vseh večjih mestih si lahko izposodite kolo in se po bližnjih ulicah odpravite na potep.

Spanje in namestitev

Hoteli

Za hotel boste odšteli nekaj dolarjev več, kot za hostel, in sicer se cene vrtijo od 12 dolarjev na osebo dalje, v glavnem mestu še kakšen dolar več. Vendar boste zato dobili sobo s kopalnico, telefonom, klimatsko napravo in televizorjem. Standard vietnamskih hotelov se iz leta v leto izboljšuje, tak sedaj lahko v večini sob najdete tudi dobro založen mini bar, ki pa je žal zelo drag. Ob prijavi v hotel, je postopek podoben kot v drugih državah. Podati morate svoj potni list, da vas hotel prijavi, le-tega pa ob odjavi iz hotela dobite nazaj. Dobro je s seboj imeti fotokopije potnega lista kot tudi vizuma, v slučaju da se vam nastanitev zdi sumljiva. Takrat zahtevajte svoj potni list nazaj in jim predložite kopijo ali pa znesek hotela poravnajte takoj. V večini hotelov je omogočena brezplačna uporaba interneta, v bolj visokorazrednih pa poleg interneta v ponudbi najdete tudi samopostrežne bifeje z značilno vijetnamsko hrano, spa oaze, za vas pa organizirajo tudi lokalni ogled mesta. V zadnjem času se v Vietnamu razvija vse več eko-hotelov, ki delujejo v skladu z ohranjanjem in zaščito okolja. Vietnam sicer nima nekih posebnih standardov o tem, kako bi tak hotel moral zgledati ali kaj bi moral ponujati, a je to vseeno pozitiven premik k ozaveščanju tako domačinov kot tujcev.

Hostli

Za spanje v hostlih Vietnama boste odšteli malo denarja, saj lahko najcenejše nastanitve najdete že od 6 dolarjev naprej. Hostli in cenejši hoteli imajo cene od 8-10 dolarjev na noč za dvoposteljno sobo. Kljub nizki ceni, so sobe čiste in opremljene z brisačami, belo čisto posteljnino, milom in podobnim. V glavnem mestu lahko najdete prave družinske hostle, kjer so sobe večje ter imajo dodatna ležišča za otroke. V primerjavi s sosednjimi državami, so hotelske razmere v Vietnamu najboljše.

Kampiranje

Nadredna destinacija