Victoria

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 16:44, 14. marec 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Victoria je glavno mesto province Britanske Kolumbije v Kanadi. Victoria leži poleg južnega dela otoka Vancouver. Victoria, ki ji pravijo tudi Mesto vrtov je privlačna turistična lokacija in eno najstarejših mest na severozahodu Pacifika.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 • Royal BC Museum: Muzej je ohranil ljudske in naravne zgodovinske znamenitosti province Britanske Kolumbije, iz leta 1886. V njem najdete znano ljudstvo First Peoples ter galerijo naravne in moderne zgodovine. Muzej je opremljen z vidnimi, zvočnimi in efekti vonja.
 • Inner Harbour: Victoria ima čudovito pristanišče Inner Harbour, ki je lokacija veliko turističnih atrakcij, rekreacijskih aktivnosti, restavracij in nakupovalnih centrov. Lahko si privoščite čajanko v grand Empress Hotelu ali pa se vkrcate na ladjo za vožnjo po pristanišče.
 • Beacon Hill Park: Victoria ima polno lepih parkov, eden izmed njih je Beacon Hill Park, ki mu pravijo tudi oaza mesta. V njem raste drevo, ki ga je posadil Winston Churchill v letu 1929.
 • Scenic Marine Route: Scenic Marine Route vam omogoča udobno vožnjo s spektakularnimi ogledi in zanimivimi trgovinami, lahko pa se odločite tudi za pohod ali rekreacijski tek.
 • IMAX Victoria In the Royal BC Museum: ta muzej je zelo tehnološko izpopolnjen in omogoča kristalno jasno vizijo slike z digitalnim vsestranskim ozvočenjem, kar obiskovalcu da občutek, da se res nahaja v določenem obdobju. Ima 6 nadstropij, obiskalo pa ga je že 4 milijone lokalnih obiskovalcev in bilijon ljudi iz celega sveta.
 • British Columbia Legislature Building: dom Zakonodajnega telesa Britanske Kolumbije. Parlamentarne stavbe so odprte za javnost skozi celo leto, ogledi pa potekajo v vodenih skupinah. Poskrbljeno je tudi za hrano in pijačo.

Muzeji

Victoria ima tudi veliko drugih muzejev:

 • The Robert Bateman Centre: največja razstava originalnih del divjih živali.
 • Maritime Museum of British Columbia: tu lahko vidite navtične poti, Piratske razbitine ladij in artifakte.
 • Miniature World: muzej za otroke, ki vsebuje preko 85 miniaturnih dioram iz poznanih zgodb in resničnih krajev. Dodani so efekti bliskov, zvokov in animacij, kateri povzročajo vznemirjenje in navdušenje med otroci. Letošnje leto bodo dodali 11 novih dioram.
 • Emily Carr Gallery: umetnostna galerija, ki prodaja in razstavlja dela največjih slikarjev Kanade.

Parki

 • Abkhazi Garden: ta vrt sta skreirala Ruski princ in princesa Abkhazi. V njem najdemo domače deželne hraste, japonske javore ter čudovite rododendrone.
 • Thunderbird Park ni ravno turistična atrakcija, a ima nekaj zares lepih stebrov - totemov.
 • Lone Tree Hill Park: ta park ima nekaj prečudovitih razglednih točk. Aktualno je plezanje od 30-50 min s postanki. Panorama se tam konstanto menja.

Skriti kotički

Victoria skriva kraj Mystic Spring, sveti kraj, kjer je izvor posebnih energetskih sil v katere verjamejo rodna plemena.

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

 • Izleti po pristanišču, ki se izvajajo v manjših transportnih čolnih (največ do 6 potnikov), obiščete pa lahko vodno pot Selkirk in Inner Harbour.
 • Galloping Goose Trail - kolesarska steza, na kateri si kolo lahko tudi izposodite.
 • Opazovanje kitov za bolj pustolovske tipe obiskovalcev Victoria nudi izlete, ki jih organizirajo številne organizacije za opazovanje kitov. Gre za vrsto kitov Orca.
 • Victorija ima neverjetne okoliške kraje, za tiste, ki radi raziskujejo v naravi. Iz pristanišča je pešpot v smeri zelo popularne lokalne ceste Dallas Road, ali pa lahko prečkate znani most Blue bridge in nadaljujete pot v Westsong Walkway do mesta Esquimalt.
 • Pokušnja vin: Victoria ima 5 zelo poznanih vinskih kleti, vse v oddaljenosti 45 min vožnje na polotoku Saanich. Vinske kleti imajo zelo širok spekter ponudbe vin iz domačega in tujega grozdja.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Victoria

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Victoria ima milo temperaturno klimo z deževnimi zimami in hladnimi, suhimi in sončnimi poletji. Klimatska klasifikacija Köppen jo uvršča med najbolj severne meje hladnosti suhega poletja v subtropsko cono ali hladno-poletno mediteransko klimo. Druga klimatska klasifikacija Trewartha pa jo uvršča v oceansko območje. victoria je najbolj suha lokacija Britansko-Kolumbijske obale.

Kdaj obiskati

Pozimi je povprečna dnevna temperatura od 4 do 8°C, poletni meseci pa so relativno mili, s povprečno temperaturo od 11 do 20°C. Najvišja temperatura izmerjena v Victoriji je bila 36°C, leta 2007, najnižja temperatura pa je bila -15°C, leta 1968.

Zgodovina

Mesto Victoria je dobilo ime po kraljici Victoriji iz Velike Britanije in je eno najstarejših mest SZ Pacifika, z prvimi britanskimi naselbinami iz leta 1843. Pred tem so bili na tem območju prvi Evropski navigatorji, ki so tja prispeli v letu 1700. Victorija je bila takrat dom večih skupnosti ljudi, ki so pluli ob obalah (npr. Songhees). Španci in Britanci so takrat pričeli z raziskovanjem SZ obale Severne Amerike (prva dva sta tja prispela Juan Perez v letu 1774 in kapitan James Cook v letu 1778). v letu 1841 je James Douglas dobil nalogo, da vzpostavi trgovsko postojanko na južnem delu otoka Vancouver. Douglas je ustanovil utrdbo Victoria na mestu današnjega mesta Victoria. James Douglas je bil izvoljen za 2. guvernerja Vankoverške otoške kolonije. Ko je bilo na celini Britanske Kolumbije odkrito zlato, se je v letu 1858 o tem razširila novica do San Francisca. victoria je postala pristaniška baza zalog in center opreme za rudarje, ki so bili na poti v Fraser Canyon na polja zlata. Tako se je v samo nekaj dneh populacija povečala iz 300 na 5000. V drugi polovici 19. stoletja je Port of Victoria postal eden največjih severno ameriških uvoznikov opija, ki so ga uvažali iz Hong Konga v severno Ameriko. Trgovanje z opijem je bilo legalno in nepreverjeno vse do leta 1865, trgovanje pa so prepovedali v letu 1908.

Hrana

Victoria je druga po številu restavracij od vseh Severno-ameriških mest. Vodna stran turističnega območja je sektor široke izbire restavracij in manjših jedilnic, vključno s številnimi pubi angleškega stila. Če imate radi angleške jedi, poskusite ribe in čips ali pastirjevo pito. Za bolj eklektično viktorijansko izkušnjo pojdite v visoko kvalificirane restavracije, ki se nahajajo okrog Chinatowna in nudijo zanimive mešanice zahodno obalne ter azijske hrane.

Pijača

Victoria ima zakonsko zelo malo tolerance do alkoholiziranih voznikov, zato je v takšnih primerih boljša izbira taksi znanega podjetja Douglas. V primerjavi s klubi v večjih mestih ima Victoria pijačo razmeroma poceni, razen ob petki in sobotah, ko zaračunavajo vstopnino in garderobo (cca. 9 dolarjev). Če pa hočete kupovati pijačo v trgovinah, boste zanjo plačali več kot v drugih večjih mestih.

Nakupovanje

Victoria je polna majhnih trgovin, ki jih najdemo na vsakem vogalu in skritem kotu ulice. Trgovine s spominki so vsepovsod v pristanišču. Čeprav večina misli, da je Victoria zgolj turistična destinacija, lahko tam najdemo veliko večjo ponudbo.

 • Američani so zelo dovzetni in izkoristijo vsako priložnost za nakup Kubanskih cigar. Vendar ne pričakujte, da boste cigare lahko odnesli s seboj, saj iznos cigar iz države ni dovoljen.
 • Vladna ulica se razprostira iz notranjega dela pristanišča do kitajske četrti, kjer je veliko nakupovalnih tržnic. Na ulici Market Square v poletnih mesecih prirejajo tudi živo glasbo.
 • Ulica Fort, znana tudi kot Antična linija sega od Blansharda do Cookovih ulic in vsebuje manjše antične trgovine in objekte, kjer izvajajo dražbe starin.
 • Notranje pristanišče Victoria ima tudi umetnike, ki prodajajo svoje izdelke skozi celo poletje. Tudi Bastion Square ima prodajalna mesta, ki so odprta v spomladanskih in poletnih mesecih.
 • LoJo ali Lower Johnson Street ima kar nekaj butikov z visoko modo in je dobro mesto, kjer lahko najdete lokalne in internacionalne modele oblačil.

Kultura

Festivali in dogodki

Jezik

Izobraževanje

Victoria ponuja veliko možnosti za izobraževanje s šolami za poučevanje jezikov, filma, umetnosti, privatnimi šolami itd. Največja šola, javno fondirana, Univerity of Victoriaje zgrajena na hribu v bližini oceana. Univerza se ponaša s prekrasnim univerzitetnim naseljem z drevoredi, velikimi vrtovi, bujno zeleno travo in velikimi vodometi. Šola s celotnim naseljem je locirana znotraj krožne ceste, ki se imenuje Ring Road. Šola ponuja veliko učnih programov, najbolj znana pa je na področju znanosti, okoljevarstvenega prava in umetnosti. Druga od raznolikih opcij za izobraževanje je Camosun CollageCamosun z dvema študentskima naseljema. V medmestnem naselju lahko pridobite stopnje, diplome in certifikate, ki se nanašajo na biznis, tehnologijo in prodajo. Tu je baziran tudi Pacifiški institut športa - Sports Excellence. Drugo naselje zajema učne programe na področju medicine, zobozdravstva, kriminologije in akademske študijske programe.

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Victoria in Britanska Kolumbija imata krajevne kode za telefonsko komunikacijo 250 in 778. Ker so njuna območja prepletena morajo biti vse telefonske številke klicane s predhodno vnešeno krajevno kodo, vključno lokalni klici.

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Najbolj zabavno, enostavno in poceni je pešačenje in raziskovanje mestnega območja.

Javni transport

BC Transit ima veliko mrežo avtobusov, ki vozijo čez celoten polotok Saanich in tvorijo glavno prevozno sredstvo za prebivalstvo.

Avto

Taxi

Poleg standardnih taksijev imajo tudi taksije, imenovane Pedicabs, kateri vas peljejo po mestu na ogled turističnih znamenitosti.

Kolo

Victoria je eno najbolj prijaznih mest za kolesarje v Kanadi, za kar so vrjetno razlog zelo mile zime. Veliko je mest, kjer si lahko kolesa tudi izposodite ~Cycle BC Rentals & Tours~.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Victorija ima veliko število krajev za nastanitev. Najbolj popularne lokacije se nahajajo v središču mesta. Druge opcije vključujejo Sydney, zahodno obalo in zgornji del pristanišča.

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Kanada