Vatikan: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Video turistični vodnik)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 36: Vrstica 36:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- {{#widget:YouTube|id=2IvsGb7MpVA&hd=1}}-->
 
<!-- {{#widget:YouTube|id=2IvsGb7MpVA&hd=1}}-->
{{#widget:YouTube|id=z3xT3_DUc-w1}}
+
{{#widget:YouTube|id=R2nCN4rhlFw}}
  
Dolžina: 5.13 minut  
+
Dolžina: 12.25 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 17:02, 14. marec 2019

Vatikan je najmanjšja neodvisna država na svetu, tako po svoji velikosti, kot tudi po številu prebivalcev. Leži na območju mesta Rim na Vatikanskem griču ob reki Tiberi. Vatikan je dom papeža in predstavlja ozemlje Svetega sedeža, osrednje oblasti Rimskokatoliške cerkve.

Vatikan je zanimiv predvsem za kataloški vernike, ki lahko prisostvujejo obredu svetu maše in doživijo neverjetno vzdušje. Ravno tako pa je presežek za ljubitelje kulture saj so tu pustili neizbrisen pečat številni svetovni umetniki.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 12.25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. La Pieta Michelanelov kip velja v Baziliki Svetega Petra za mojstrovino renesančnega kiparstva. Upodablja figuro Marije z Jezusovim truplom v naročju. Izdeloval ga je skoraj dve leti, v letih od 1498 in 1499. Uprizarja tri čustva: ljubezen, milino in žalost.
 2. St. Peter s Basilica Bazilika Svetega Petra je cerkev, ki je zgrajena v klasičnem renesančnem stilu na mestu prejšnje zgodnjekrščanske cerkve, ki je po zgodovinskih virih stala na mestu mučeništva in groba sv. Petra, enega izmed dvanajstih apostolov. Nadgradnja stare Bazilike, zgrajene leta 326, ki jo je dal zgraditi car Konstantin Veliki na prošnjo Silvestra I se je začela leta 1452 po načrtih Bernarda Rossellinija. Dela so po smrti papeža prenehala in po številnih zapletih in prepirih glede oblike so se dela nadaljevala leta 1547, ko je papež zapovedal Michelangelo da nadaljuje gradnjo. Michelangello je nerad nadaljeval delo; kot je dejal "samo iz ljubezni do Boga in v čast apostolu".
 3. Cupola di San PetroKupola Svetega Petra se bohoti nad papežkim oltarjem na višini 138 metrov je kiparjev največji doprinos k gradnji Bazilike.
 4. Roman Necropolis: Kolosej oziroma v originalu Flavijski amfiteater se nahaja sredi mesta. Njegova gradnja se je pričela in je sprejel 45.000 do 50.000 gledalcev.
 5. Stanze di Rafaelo : Opis znamenitosti 5
 6. Piazza San Pietro : Opis znamenitosti 6
 7. Baldacchino di San Pietro : Opis znamenitosti 7
 8. Vatican City : Opis znamenitosti 8
 9. Roman Curia : Opis znamenitosti 9
 10. Sistine Chapel Sikstinska kapela: To je kapela v uradni rezidenci papeža, v Apostolski palači. Slovi po svoji arhitekturni postavitvi, ki spominja na tempelj iz stare zaveze. Najpomembnejše umetniško delo je poslikava stropa, ki velja Michelangelov največji podvig. Devet slik, razvršene po tri in tri, prikazujejo prizore iz Stare zaveze.
 11. Chatedra PietriStol Svetega Petra je bronasta relikvija v obliki stola
 12. Vatican Gardens Vatikanski vrtovi: Zavzemajo največ ozemlja Vatikana.Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

 • sprehod po Vatikanskih vrtovih

Koristne informacije

Glavno mesto: Mesto Vatikan

Valuta: Evro

Število prebivalcev: 821

Elektrika: 220V

Tel. koda države: +394

Časovni pas:

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .va

Velikost države: 0.44 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Vatikan

Dinamični zemljevidi

Regije

Vatikan nima regij zaradi svoje specifičnosti, to je njegove majhnosti.

Lahko pa ga razdelimo na štiri dele:

 • Bazilika Svetega Petra s Trgom Svetega Petra
 • Vatikanski muzeji
 • upravne stavbe s pomožnimi med muzeji in vzhodnim obzidjem
 • Vatikanski vrtovi

Lastnosti pokrajine

Celotno ozemlje Vatikana leži na območju mesta Rim na Vatikanskem griču, po katerem je Vatikan tudi dobil ime. Nahaja se na višini 19-75 m nadmorske višine. Ozemlje meri 0.44 km2 od tega merijo največji del Vatikanski vrtovi. Naravnih vodotokov nima.

Vreme in klima

Podnebje Vatikana je zmerno z milimi zimami ter dolgim pletjem, ki traja od junija do septembra. V juliju in avgustu je vročina neznosna. Največ padavin, vendar tudi takrat razmeroma malo, je v mesecih od oktobra do januarja. Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk Vatikana je v spomladanskih in jesenskih mesecev. V tem času so namreč temperature zmerne in ni pretirane gneče. ki je značilna za dopustniške mesece, ko je tudi v mestu Rim veliko turistov.
Ker je obisk Vatikana povezan z obiski njegovih znamenitosti in muzejev bodite pri načrtovanju pozorni na to, kaj so le ti odprti. Muzeji v Vatikanu so namreč zaprti vsako nedeljo in ob posebnih dogodkih. [[1]]

Zgodovina

Vatikan, ki je najmanjša suverena država na svetu, je svojo formalno pravno obliko pridobil leta 1929, zgodovina papeške države pa sega globoko v preteklost. Po izročilu naj bi v Vatikanu, po mučenju, pokopali apostola Petra, prvega rimskega škofa. V čast nanj so na vatikanskem griču za carja Konstantina (280-337) zgradili prvo cerkev in nato papeževo rezidenco.

Hrana

V notranjosti Vatikanskih muzejev se nahajajo restavracije, kavarne in picerije, ki so odprte v obratovalnem času muzeja in še eno uro po zaprtju le teh. Ne nudijo nekih kulinaričnih presežkov. Namenjeni so predvsem potešitvi lakote in počitku po naporni hoji od ene znamenitosti do druge.

 • Ristorante dei Musei Vaticani Via Sebastiano Viniero 78, Vatican; Restavracija v bližini Vatikanskega muzeja ponuja italijansko kuhinjo
 • Snack bar Via Traspontina, Vatican City; Manjši bar s prigrizki (sendviči, brezalkoholne pijače), ki se priležejo po naporni hoji

Pijača

Za zajtrk kava, pri kosilu mineralna voda - gassata/frisante ali liscia, v večernih urah pa si privoščite italijanski Rose.

Nakupovanje

Nakupi v Vatikanu so prosti davkov, vendar je na voljo samo nekaj trgovinic z omejenim izborom artiklov, v njih pa lahko nakupujejo le prebivalci in zaposleni v Vatikanu.

Gospodarstvo in ekonomija

Čeprav obišče Vatikan letno veliko število turistov, od tega nimajo posebnih prihodkov. Prihodki Vatikana izvirajo pretežno iz upravljanja cerkvenega premoženja ter prispevkov vseh katoliških vernikov po svetu.
Svet sedež je lastnik Vatikanske banke. Denarna enota je v Vatikanu je evro. Sami kujejo evrske kovance z motivom papeža na zadnji strani, ki imajo najvišjo numizmatično vrednost med vsemi evrskimi kovanci, saj jih izdajajo v manjših nakladah (do 100.000 setov na leto).

Kultura

Jezik

Sveti sedež uporablja za svoj uradni jezik latinščino. Uradni jezik v Vatikanu je italijanščina.

Izobraževanje

Sveti sedež je ustanovitelj nekaterih univerz, predvsem za teološke študije. Čeprav je sedež Akademije v Vatikanu te inštitucije delujejo na območju Italije.

Delo

V Vatikanu je zaposlenih približno 3000 ljudi, predvsem v storitvenem sektorju, ki nimajo vatikanskega državljanstva.

Varnost

Vatikan, je zelo varna država. Njegove umetnine so dobro zavarovane. Ima lastno policijo Corpo de Gendarmaria, ki šteje približno 130 pripadnikov. Čeprav je za varnost dobro poskrbljeno, pa so turisti vsakodnevno tarče žeparjev in ostalih tatov.
Na ozemlju deluje tudi znamenita švicarska garda, ki pa je prevsem papeževa telesna straža. Čeprav veljajo za turistično atrakcijo so odlično izurjeni v borilnih veščinah in uporabi lahkega strelnega orožja.

Zdravje

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Vatikan ima svojo pošto. Ob posebnih priložnostih izdajajo znamke z različnimi motivi, ki se nanašajo na dogodek. Tradicijo izdajanja posebnih znamk so pričeli leta 1939. Poleg znamk je Vatikanska pošta oblikovala tudi poseben žig. Čeprav je tradicija pošiljanja klasične pošte malo zamrla, ne pozabite poslati svojim najdražjim razglednico, ki bo imela zbirateljsko vrednost, če ne zaradi znamke, pa zaradi žiga.

Spoštujte običaje

Kot za vse vstope v sakralne objekte veljajo tukaj pravila primernega oblačenja. Pri tem velja, da so rame zakrite, torej ne hodite v majicah s tankimi naramnicami, čeprav je vroče.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Ker je ozemlje Vatikana majhno si lahko vse znamenitosti ogledamo peš.

Letalo

Vlak

Avto

Avtobus

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

V samem Vatikanu ni možna hotelska namestitev, temver je potrebno poiskati namestitvene kapacitete v Rimu, ki se nahaja v neposredni bližini.

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija