Vancouver: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Fotogalerija znamenitosti)
(Spanje in namestitev)
Vrstica 311: Vrstica 311:
  
 
===Hoteli===
 
===Hoteli===
Spodaj samo nekaj imen hotelov - več preverite na [http://www.tripadvisor.com/Hotels-g154943-Vancouver_British_Columbia-Hotels.html '''Tripadvisor''']].
+
Spodaj samo nekaj imen hotelov -  
 +
Vancouver_British_Columbia-Hotels.html '''Tripadvisor''']].
 
*YWCA Hotel, 733 Beatty Street Vancouver
 
*YWCA Hotel, 733 Beatty Street Vancouver
 
*AWA Hotel Vancouver, English Bay 1150 Denman Street
 
*AWA Hotel Vancouver, English Bay 1150 Denman Street

Redakcija: 16:34, 14. marec 2019

Vancouver je kanadski zahodni dragulj in blesteče mesto sijočih stolpnic z neverjetno kuliso Rocky Mountains. Vancouver je ena izmed obveznih kanadskih destinacij za smučarje, deskarje, kajakaše in gorske kolesarje. Pogosto je v top 10 najbolj zaželjenih mest za bivanje na svetu. Februarja 2010, je Vancouver gostitel zimske olimpijske igre.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Stanley park in zahodni del: Zahodni del polotoka mesta Vancouver in s Stanley parkom, zelo priljubljen stanovanjski del mesta. Obvezen ogled "seawall" akvarija in v Stanley parku.
 2. VanDusen Botanical Garden: Botanični park, v severno zahodnem delu Vancouvra. Sprostitev med drevesi, grmičevjem in ostalimi rastlinjem.
 3. Bard on the Beach Shakespeare Festival: Prizorišče z odrom in svojim ozvezdejm v ozadju, nudi predstave za vso družino.
 4. Museum of Anthropology: Odlično zasnovan muzej, v katerem čas beži prehitro.
 5. Orpheum Theatre: Stari teater z odlično akustiko in ena izmed, kot bi povedali prebivalci "must see" .
 6. Yaletown-False Creek: Se nahaja v uveljavljene delu soseske Yaletown in razvijajoče se False Creek, bolj znane kot Olimpijske vasi iz leta 2010. Ljubitelji športa boste tukaj našli glavni stadion iz OI leta 2010.
 7. Sky Train: Odlična izbira za ogled mesta Vancouver.

Muzeji

V muzejih Vancouvra boste lahko ure in ure odkrivali zgodovino mesta, skozi različne eksponate, predstave in navdušujoča vodenja.

 • Vancouver Museum - največji mestni muzej Kanade.
 • Vancouver Art Gallery - ima stalno zbirko skoraj 10.000 predmetov.
 • Contemporary Art Gallery - muzej sodobne umetnosti.
 • Vancouver Maritime Museum - pomorsko zgodovinski muzej Kanade.
 • Museum of Anthropology - vodilni muzej Kanade na potročju antropologije države.
 • Science World - že samo ime nosi vsebino muzeja.

Parki

 • Stanley Park: Eden izmed najlepših Kanadskih mestnih parkov. Odličen zasprehode, teke in oddih sredi mesta.
 • Iona Beach: Uživajte pogled na ocean in letala, ki pristajajo na bližnjem letališču.
 • Queen Elizabeth Park: Drugi najbolj obiska park Vancouvra.
 • Pacific Spirit Park: Za ljubitelje morja in gozda.
 • Lynn Canyon Park: Nedaleč od mesta in odličen sprehod po urejenih poteh med iglavci in reko.

Skriti kotički

 • Lost lagoon: Skriti kotiček na robu Stanley parka, kjer poleg živali, katere živijo na tem območju, lahko vidite tudi največjega prostoživečega bobra.

Izleti v okolici destinacije

 • Rocky Mountains: Obvezen obisk enega najbolj znanega Kanadskega gorovja. Od izletov za pohodnike, do ribolova, spusta s kanuji, plezanja in v zimskem času športov na snegu.

Aktivnosti

 • Domačini so z vrsto poti ustvarili raj za gorsko kolesarjenje po okoliških hribih.
 • Lynn Creek and reka Seymour sta pravi destinaciji za navdušence divjih voda.
 • Sprehodi in kopanje v okoliških rekah. V poletnih mesecih se zlahko umaknete v hladnejše kotičke.
 • Vsakoletni maraton Vancouver Sun Run, bo pravšnji za maratonce in tekaške navdušence.
 • In seveda vsi zimski športi. Od smučanja, drsanja, lednega plezanja in tukaj sevedna ne pozabimo na hokej.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Vancouvera

Dinamični zemljevidi

Območja

Vancouver je razdeljen v 9 glavnih omočij.

 • City Centre: Že samo ime nam pove, da je središče finančnega in kulturnega dela Vancouvra. Obvezen obisk, saj je tukaj tudi največ trgovin restavracij in hotelov.
 • Stanley Park and the West End: Najbolj priljubljen del mesta za druženje, počivanje v Stanley parku in poležavanja na plaži.
 • Gastown-Chinatown: Je ena večjih kitajskih četrti v S Ameriki. Je mešanica kiča, kulturne dediščine in urbanizma.
 • Yaletown-False Creek: Se nahaja v uveljavljenem delu soseske Yaletown in razvijajočem se False Creek, bolj znanim kot Olimpijske vasi iz leta 2010.

Ljubitelji športa boste tukaj našli glavni stadion iz OI leta 2010.

 • Kitsilano & Granville Island: Številni ateljeji, udličen urbani slog nas popeljejo skozi priljubljeno četrt.
 • UBC-Point Grey: Muzej antropologije in vrtovi je kot nalašč za ogled zgodovine in sprostitev.
 • Mt.Pleasant-South Main: Del mesta kjer se radi zbirajo umetniki, v bližini je tudi park kraljice Elizabeth, kjer je tudi najvišja točka Vancouvra.
 • Commercial Drive-Hastings Park: V tem delu mesta je prebiva večina prebivalstva, in kjer so doma etnične restavracije in trgovine.
 • Vancouver South: Zelo podoben delu Commercial Drive.

Vreme in klima

Določiti vremensko napoved za Vancouver je težje kot se zdi. Zaradi svoje lege med morjem in gorami, ima mesto močen vpliv obeh. Zarati tega je klima blaga, in povprečne temperature segajo od -17°C najnižje izmerjene temperature pozimi, pa vse do maksimalne temperature 37°C izmerjene poleti. Za obisk Vancouvra ni nikoli prevroče ali premrzlo, samo odvisno je zmeraj kaj bi radi videli in počeli. V zimskih mesecih, kadar je v povprečju več padavin, sicer snega je v mestu zelo malo ali skoraj nič, do poletja, ko je padavin sorazmerno malo. Povprečna letna temperatura znaša 11°C.

Kdaj obiskati

Najprimernejši čas za obisk mesta Vancouver je med marcem in majem in semptembrom in novembrom, ko je vreme blago in stabilno, pa še cene nočitev niso predrage. Ker postane Vancouver pozimi raj za smučarje in deskarje, znajo v mestu zelo dobro poskrbeti tudi za to.

Zgodovina

Ko so ledeniki začeli izginjati, so iz arheoloških dokazov pred cca 8000-10.000 živeli na tem območju plemena S'ólh Téméxw. Prvi Evropejci, ki so začeli raziskovat območje so bili Španci leta 1791 - José María Narváez. Takoj za njimi leta 1792 še britanci - George Vancouver. Po zaključku izgradnje Pacifiške železnice leta 1880, je mesto začelo bliskovito rasti in se razvijati.

Hrana

Mešanica kultur se skozi hrano, kot v celotni Kanadi odrazi tudi v Vancouvru. Tukaj boste našli vse od sušija, po katerem je Vancouver poznan, pa vse do korejske, italijanske, angleške, grške, kitajske hrane in še bi lahko naštevali, samo pravo restavracijo mora poiskati. Sprehod skozi center mesta, nam ponudi celo paleto različnih restavracij in okusov - samo če bo imamo na razpolago zadosti prostega časa za raziskovanje kulinarike v mestu. Kava je tudi vsakodnevni spremljevalec Vancouvra.

Pijača

Vancouver je znan po domačih proizvajalcih piva. Obvezno je poizkusiti eno izmed številnih, ki jih ponujajo tako v barih kot restavracijah. Alkohol lahko kupite v tako imenovanih "Liquor Store" trgovinah, navadno alkohola ne prodajajo v supermarketih, tako kot je to navada pri nas.

Nakupovanje

Je mesto katero nam nudi priložnosti edinstvenih nakupov na svetu. Številne trgovine v samem centru mesta, se z zahtevami kupcev kar širijo in širijo s svojo ponudbo, do samega roba mesta, na vse strni. Široka paleta ponudb od oblek, do razno raznih umetnin, pijače, hrane,..., bodo zadovoljile potrebe še tako zahtevnega kupca.

Kultura

Festivali in dogodki

Mesto Vancouver nam polet športnih aktivnostu ponuja tudi številne gledališke, koncertne in druge kulturne dogodke. Ne manjka se različnih festivalov po celem mestu skozi celo leto, od praznovanja kitajskega novega leta, do enega največjih poletnih festivalov Celebration of Light. Vsakoletni kuharski festival EAT Vancouver je tudi vreden obiska, saj je ponudba celovita, katere se udeležijo vse lokalne restavracije, ponudniki pive, vina... Tam je za vsakega nekaj, od tekmovanj, pokušin do prikazov priprave hrane s strani domačih kuharskih mojstrov.

Spodaj naštetih še nekaj dogodkov, kateri se odvijajo v Vancouvru.

 • Mednarodni filmski featival.
 • Parada ponosa
 • Fringe Festival
 • BMO Vancouver International Marathon

Jezik

Vancouver je kot mesto Kanade, jezikovno najbolj razdeljeno. Cca 52% prebivalcem je Angleščina na drugem mestu, pa čeprav je opredeljena kot uradnji jezik.

Največja etnična skupina v Vancouvru so Kitajci. Poleg njih, pa je mesto razdeljeno še na Italijansko, Ggrško in Japonsko soseščino.

Izobraževanje

Vancouver nudi številne možnosti za izobraževanje z bogato ponudbo izobraževalnih ustanov. Obstajata dve glavni univerzi (SFU in UBC). Je drugi največji šolski okoliš v regiji BC. Obstajajo tudi dvojezične kar je po celotni državi praksa in nikakkor izjema.

Spodaj so naštete nekatere univerze v mestu:

 • Simon Fraser University
 • University of British Columbia
 • Langara College
 • The Emily Carr Institute of Art + Design
 • The British Columbia Institute of Technology

Varnost

Tako kot vsa večja mesta, ima tudi Vancouver dele mesta, katere se je bolje izogibati, še posebej nepoznanih ulic. Hasting Street je poznan po prostituciji in preprodaji mamil, in kot posledica tega je tukaj tudi več nasilja in kriminala. V nočnem času bodite previdni na Grancille Mall, ulica z pubi in diskotekami, kjer je pretok oseb velik in posledično, se lahko najde nekdo, ki bi nam rad kaj ponudil oz. prodal.

Klicna številka za pomoč, je enako pocelotni S Ameriki in Kanadi 911. Vedno in povsod pa velja pravilo, ne išči težav in težave te ne bodo iskale.

Koristne turistične informacije

 • Vancouver Tourist Info Centre
Tourism Vancouver
The Greater Vancouver Convention and Visitors Bureau
Suite 210 - 200 Burrard Street
Vancouver, British Columbia
Canada V6C 3L6
Tel: 604.682.2222
Fax: 604.682.1717
Visitor Centre
Plaza Level - 200 Burrard Street
Tel: 604.683.2000
Fax: 604.682.6839
Email: VisitVancouver@tourismvancouver.com; http://www.tourismvancouver.com/
 • Veleposlaništvo Republike Slovenije
150 Metcalfe Street, Suite 2200
OTTAWA, ON, K2P 1P1
Telefon: (+1) 613 565 5781
Fax: (+1) 613 565 5783
E-naslov: vot(at)gov.si
Dežurna številka za nujne primere: (+1) 613 565 5781 - int. 626
http://ottawa.veleposlanistvo.si 

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna koda za Vancouver in celotno Kanado je 001 oz +1. Za mednarodne klice je potrebno pred tel. številko zavrteti 011. Ob meji z Ameriko, kjer leži tudi Vancouver je odlična mobilna povezava in pokritost s signalom. Mobilna pokritost je zagotovljena preko GSM oz CDMA signala, zmeraj pa je odvisno od ponudnika. Tako kot drugod po Kanadi so tudi tukaj trije državni omrežni operaterji Rogers Wireless, Telus Mobility in Bell Mobility.

Internet

Tako imenovane Internet caffe v mestu niso več tako priljubljene, saj so jih zamenjali, enako kot povsod po svetu brezplačni dostopi do interneta WI-FI. Tako kot v Sloveniji, tudi tukaj najdemo povezavo v številnih barih, ratavracijah, hotelih, ponekod boste morali za dostop povrpašati za kodo, katero vam bodo lahko zaračunali med 1 in 4€ na uro. V Apple Store, Internet Canada Place in še kje, pa je dostop do WI-FI omrežja brezplačen. V verigah kavarn Blenz Coffee boste pa lahko svoj prenosni računalnik priklopili na WI-Fi omrežje prav tako brezplačno. Pa poizkusite še po centru mesta Vancouver.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Mednarodno letališče Vancouver je v Richmondu, oddaljeno cca 15 kilometrov od samega centra mesta Vancouver. Letališče nas tako po prihodu navduši s svojo osuplivo arhitekturo. Je 6. letališče na svetu po zadovoljstvu gostov s samo storitvijo, lepoto in prijaznostjo letališkega osebja.

Razdeljeno je na tri terminale: - terminal za domačine, za notranje lete v Kanadi - terminal za mednarodne lete - terminal za regijske lete, v večini se uporablja za lete znotraj British Columbie (nahaja se v oddaljenm delu letališča)

Za prevoz z letališča, pa do samega mesta je poskrbljeno z redno avtobusno linijo.

Z avtobusom

Na območju British Columbie sta dva glavna avtobusna prevozika, Greyhound in Pacific Trener Canada, katera dnevno ponujata prevoze po celotni regiji.

Vsa mesta Vancouver, West Vancouver, North Vancouver, Burnaby, New Westminster, Surrey, Langley, Delta, Richmond, Port Coquitlam, Coquitlam in Maple Ridge znotraj "GVRD" Greater Vancouver regionalni District, so odlično dostopna z lokalnimi prevozi.

Z avtom

Dostop do mesta je zelo enostaven in s pomočjo lokalnih zemljevidov, bomo zlahka našli naš cilj. Bodimo pozorni ob konicah (7:00-9:30 in 16:00-18:00), kot je že praksa v za vsakem večjem mestu.

Z vlakom

Lokalni ViaRail prevozi se izvajajo dnevno na relaciji Vancouver - Toronto.

Z internacionalnim prevoznikom Amtrak Cascades, pa potujete med Vancouvrom in Seattlom, Portlandom in mestom Eugene v Združenih državah Amerike.

Z ladjo

Dnevne linije na rednih progah med Vancouvrom, zalivskimi otoki in na sever do Prince Rupert, lahko vedno preverite in rezervirate pri družbi Ferries British Columbia. Bodite pozorni na strošek vozila, ki je kot povsod tudi tukaj precej drag.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport v Vancouvru je urejen s strani regionalnega prevoznika TransLink. Podjetje ponuja avtobusne prevoze, potniške trajekte in SkyLine (železnica okrog mesta). S tem prevoznikom boste lahko potovali do južne meje z ZDA in na sever do Lions Bay. Za odraslo osebo, boste za prevoz po mestu odšteli cca 2€, za prevoz do bližnjih krajev pa od 3€ do 4€. Vse informacije o prevozih dobite tudi na njihovi spletni strani TRANSLINK, oz. obiščite lokalno turistično pisarno, kjer vam zagotovijo tudi regionalni zemljevid.

Avto

Vancouver ima, tako kot ostala S Ameriška mesta "street", ki potekajo od severa proti jugu mesta in "avenue", ki potekajo od vzhoda proti zahodu. Večina cest je oštevilčena, tako da obiskovalec načeloma nima težav z orientcijo. Izogibajte se prometnih konic zjutraj, popoldan in ob jasih dnev čez vikend oz. ob večjih prireditvah v mestu. Parkirnire se v mestu gibljejo med 1-2€ na uro, pa med 10-15€ na dan. Pazite, da poravnate vse parkirnine, da vašega avtomobila slučajno ne odpelje pajek. Na turističnih agencijah povprašajte za zemljevid mesta, ki je vsako leto osvežen z novimi cestami in povezavami.

Taxi

Taxi boste morali poiskati na točno določenih postajališčih v mestu Vancouver. Če ne boste našli postajališč, pa enostavnoo pokličite eno izmed družb, pa vas tako rekoč pobere na pragu hotela, trgovine, kjer koli se pač nahajate. Pazite na izbiro ponudnika. Odvisno je v katerem predelu meata se nahajate, ker morate izbrati pravilno taxi službo. Več informacij prejemete v lokalni turistični pisarni.

Tel. številke taxi družb v Vancouvru. Yellow Cab (604) 681-1111 Richmond Cab (604) 272-1111 Maclure kabini (604) 831-1111

Kolo

Dobra novica za Vancouver je, da ima veliko lokalnih cest urejene kolesarkse poti. Obiščite turistično pisarno, vzemite kolesarski zemljevid in se podajte s kolesom na slikovit ogled mesta. Pazite samo, da ne zaidete na glavno cesto, kjer je min dovoljena hitrost 60 km/h. Tudi za sposojo koles v mestu no bo težav.

Nenavadni načini transporta

Sky Train Zgrajen za potrebe prevozov na OI leta 2010. Zelo odlična izbira za ogled mesta in okolice.


S trajektom čez False Creek. Priporočljiv prevoz med mesti okrog False Creeka, s simpatičnimi čolni pa še mestni gneči se tako izognemo.

 • Maritime Museum in Vanier Park na južni obali
 • Aquatic Centre at Sunset Beach na severni obali
 • Hornby St na severni obali,
 • Granville Island in njegov slavni Public Market na južni obali,
 • Yaletown / Davie St na severni obali,
 • Stamp's Landing/Monk's and Spyglass Place na južni obali,
 • Plaza of Nations in Edgewater Casino na severni obali in
 • Science World, geodetske kupola na vzhodnem koncu False Creek.

Spanje in namestitev

Vancouver velja za destinacijo, ki med ponudniki prenočišč ni najbolj poceni izbira. Cene hotelski sob se gibljejo med 80 in 150€ na noč. Dražji hoteli pa začnejo od 150€ dalje. Moteli so malo cenejši, a najcenejša izbira so tudi tukaj hostli. Cene teh se gibljejo med 20 - 40€ na noč. Če niste navezani na centre mest, ima Vancouver dosti izbire tudi na obrobju mesta in tam so tudi cene primerno nižje.

Hoteli

Spodaj samo nekaj imen hotelov - Vancouver_British_Columbia-Hotels.html Tripadvisor]].

 • YWCA Hotel, 733 Beatty Street Vancouver
 • AWA Hotel Vancouver, English Bay 1150 Denman Street
 • Granville Grand Hotel, 1212 Granville Street
 • St. Clair Hotel, 577 Richards St.
 • Best Western Hotel Downtown Vancouver, 718 Drake St.
 • Budget Inn Patricia Hotel, 403 east Hastings Street

Hostli

Nekateri izmed hostlov v mestu Vancouver:

 • HI-Vancouver Downtown, 1114 Burnaby Street
 • SameSun Backpacker Lodge - Vancouver, 1018 Granville St.
 • HI-Vancouver Central, 1025 Granville Street
 • Cambie Hostel - Seymour 515, Seymour St. V6B 3H6
 • HI-Vancouver Jericho Beach 1515 Discovery Street
 • C&N Backpackers Hostel, 927 Main Street
 • C&N Central Station Hostel, 1038 Main Street
 • Cambie Hostel - Gastown, 300 Cambie St.

Kampiranje

Najbližji prostori za kampiranje so v bližini Maple Ridge, Chilliwack in Squamish.

Spodaj nekaj imen:

 • Alice Lake Provincial Park
 • Golden Ears Provincial Park
 • Garibaldi Provincial Park
 • Indian Arm Provincial Park
 • Juan de Fuca Provincial Park

Več preveriti na Tourism Vancouver].

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Kanada