Valparaiso

Valparaíso predstavlja odličen urbanega in arhitekturnega razvoja v poznem 19. stoletju v Latinski Ameriki. Kraj je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Valparaiso ima dobro ohranjene svoje zanimive zgodnje industrijske infrastrukture, kot so številna "dvigala" na strmih pobočjih. Množica gričev, stopnic, strmih ulic, nešteto dvorcev in velikanskih grafitov dajejo mestu edinstveno podobo, zato ni prav nič čudnega, da je inspiracijo za mnogo svojih del, Pablo Nerda dobil prav v Valparaisu.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. La Sebastiana (hiša Pabla Nerude): Da boste prišli do hiše pabla Nerude, se boste morali povzpezi na hrib, ki se strmo dviga nad Valparaisom, plezanje pa se nadaljuje tudi v hiši, vendar pa boste za trud nagrajeni, saj se vam v vsakem nadstropju odpre nov prečudovit razgled nad mestom. Za razliko od drugih hiš Pabla Nerude, se po La Sebastiani lahko sprehajate po svoji volji, zato je priporočljivo, da si hišo ogledate čimbolj zgodaj, pred ostalo množico turistov.
 2. Cerro Concepcion: Eden izmed več kot 40 hribov, ki obdajajo pristanišče v Valparaisu, ponuja dih jemajoče razglede na mesto. Na hribu se nahja nekaj zanimivih cerkva, pa tudi dvorcev, muzejev in sprehajalnih poti.
 3. Paseo Gervasoni: Sprehodite se po ulici, kjer lahko najdete najrazličnejša umetnostna dela, od slik, fotografij do grafitov.
 4. Ascensor Artilleria: Nekakšna mešanica med dvigalom in vzpenjačo je zaščitni znak Mesta Valparaiso. Med najbolj znane spadata Ascensor Artilleria in Ascensor Reina Victoria. Ascensor Artilleria vas popelje na isto imenovani hrib. Leta 1908 je postal prvi v mestu, ki je imel dvojne tračnice in dvigala, kar je omogočalo sočasno pot navzgor in navzdol.
 5. Ascensor Reina Victoria: Ascensor Reina Victoria vas popolje na hrib Alegre, ker se nahaja večina najbolj znanih muzej in stavb v Valparaisu. Bil je zgrajen leta 1902, in je eden izmed 16 še delujočih dvigal v mestu.
 6. Paseo 21 de Mayo: Promenada, na hribu Playa Ancha, kjer se ob koncu vsakega leta zbere velika množica ljudi, da skupaj pozdravijo novo leto. Za promenado so lepi vrtovi in zanimive stavbe, kot je Pomorska Akademija.
 7. Museo Maritimo Nacional:Narodni pomorski muzej se nahaja v stavbi nekdanje pomorske šole, na hribu Artillería. Njegov namen je varovanje, ohranjanje in širjenje pomembnosti pomorske dediščine Čila.
 8. Museo de Bellas Artes (Palacio Baburizza): Muzej umetnosti, znan tudi pod imenom Palača Baburizza, se nahaja na hribu Alegre, ob sprehajalni poti Paseo Yugoeslavo. V njem si poleg trenutnih razstav umetniških del, lahko ogledate tudi precejšno zbirko del, ki so imeli v lasti prvotni lastniki te palače.
 9. Plaza Sotomayor: Trg Sotomayor je glavni trg v mestu Valpariso in pogosto služi kot točka zbiranja.
 10. Historic Quarter of the Seaport City of Valparaiso: Mesto Valparaiso je pod UNESCO-vo zaščito že od 2003. Pristanišče je imelo v 19. stoletju pomembno vlogo za razvoj celotne države.
 11. Monumento a Los Heroes: Spomenik herojem stoji na trgu Sotomayor. Spomenik postavljen v spomin vsem pomorščakom, ki so se borili v bitki pri Iquique in Punta Gruesa, 21. maja 1879. Odkritje spomenika je potekalo 21. maja 1886.
 12. Paseo Yugoeslavo Ex Paseo Americano: Ulica, ki je namenjena le pešcem, služi kot razgledna točka nad mestom.

Muzeji

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Valparisa

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Kdaj obiskati

Zgodovina

Hrana

Pijača

Nakupovanje

Kultura

Festivali in dogodki

Jezik

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Čile


Zadnja sprememba: 8. april 2016 ob 19:51