Valletta: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Video turistični vodnik)
Vrstica 40: Vrstica 40:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|id=lzcKHNDPRTs}}
+
{{#widget:YouTube|id=UoBZNxrAfLc}}
  
Dolžina: 5:00 minut  
+
Dolžina: 2:00 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Redakcija: 17:00, 14. marec 2019

Valletta je glavno mesto otoške države Malta. Ustanovljena je bila leta 1565 po ukazu Reda Svetega Janeza Krsnika kot zavetišče za vojake, ki so se vračali iz križarskih pohodov.

Valletta je slikovita zgodovina, ki nikoli ne razkrije sveh svojih bogastev. Mesto zaznamuje njegova baročna arhitektura, utrjeno mestno obzidje ter veličansi pogledi na Sredozemsko morje.

Mesto se uvršča na UNESCO seznam svetovne kulturne dediščine.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Malta - srednjeveški viteški otok

Simon in Katja Preberite: Malta - srednjeveški viteški otok

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2:00 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. St. John's Cathedral (Katedrala Sv. Janeza Krstnika): je svojevrsten spomenik svetovni umetnosti in biser baročne arhitekture. Skozi stoletja je katedrala preko daril malteških vladarjev in vitezev ustvarila zbirko neprecenljivih verskih artefaktov in umetniških del.
 2. Grand Master's Palace (Palača Velikih mojstrov): palača je že stoletja sedež malteških vladarjev, trenutno imajo v njej sedež tudi predsednik republike in malteški parlament. Del palače je preurejen v muzej, ki na ogled nudi številne zgodovinske artefakte ponaša pa se tudi z eno najobsežnejših zbirk srednjeveških oklepov.
 3. The Malta Experience: 45-minutni avdio-vizualni šov, ki vas popelje skozi 7000 let malteške zgodovine in sedanjosti.
 4. Grand Harbor (Veliko pristanišče): naravno pristanišče, ki je v aktivni uporabi že od časa Feničanov. Čudovit razgled na pristanišče boste imeli predvsem iz parka Upper Barrakka Gardens.
 5. The National War Museum (Narodni vojaški muzej): prikazuje artifakte in zgodovino otoka skozi obe svetovni vojni (1914- 1918 in 1939- 1945). Muzej razstavlja tudi George Cross (Jurijev križ), ki ga je otok prejel za svoje herojstvo v 2. svetovni vojni.

Muzeji

 1. Lascaris War Rooms (Vojne sobe Lascaris)
 2. Saluting Battery (Topovska salva): poleg vodenih ogledov vas bo vsak dan od določenih urah visoko nad pristaniščem Grand Harbor pričakala čisto prava vojaška topovska salva. Znamenitost boste našli v parku Upper Barrakka Gardens.
 3. Fortification Interpretation Center (Muzej razvoja utrdb)
 4. The National War Museum (Narodni vojaški muzej)
 5. National Museum of Archaeology (Narodni muzej arheologije)
 6. The Knights Hospitallers
 7. Toy Museum Valletta (Muzej igrač)
 8. National Museum of Fine Arts (Narodini muzej umetnosti)

Parki

 1. Upper Barrakka Gardens: lično urejeni vrtovi s izjemnim pogledom na pristanišče Grand Harbor.
 2. Lower Barrakka Gardens
 3. Hastings Gardens

Izleti v okolici destinacije

Malta zaradi svoje mahjnosti omogoča zelo veliko fleksibilnost turistom, ki jo obiščejo- celotna država po dolgem meri dobrih 40 km.

Iz glavnega mesta Valletta se lahko z dobro mrežo javnih avtobusnih linij, taxijem ali izposojenim avtomobilom hitro odpravite tudi v druga otoška mesta: St. Julian's, Sliema, Mellieha, Bugibba, Qawra, Mdina, strajektom pa boste preprosto prišli tudi na otok Gozo.

Aktivnosti

Glavne aktivnosti v mestu Valletta so ogledovanje znamenitosti, kulturne prireditve ter nakupovanje.

Zemljevidi in geografija

Valletta se rasteza po zelo razgibanem terenu od morske gladine pa do skoraj 60 metrov nadmorske višine na zelo kratki razdalji.

Zemljevid

Valletta zemljevid

Dinamični zemljevidi

Vreme in klima

Malta ima sub-tropsko, mediteransko podnebje z milimi zimami in toplimi do vročimi poletji. Večina padavin pade pozimi, medtem ko so poletja pretežno suha.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Kdaj obiskati

Glavna turistična sezona na otoku traja od začetka julija pa do konca avgusta. Takrat lahko vrste pričakujete praktično pri vseh znamenitostih.

Zgodovina

Bojna ladja HMS Argyll na obisku Malte

Temelnji kamen za začeteg gradnje mest Valletta je 28. marca 1566 položil Jean Parisot de Valletta, ki je skupaj s svojim redom Svetega jazeza Krsnika iskal novo utrdbo, ki bi otok še dodatno povezala z viteškim redom v obju proti Otomanskemu obleganju.

Valleta deli skupaj s preostankom Malte burno in pestro zgodovino med katero so se večkrat znašli na križišču interesov pomembnih evropskih civilizacij. Malti so vladali tako Feničani, Rimljani, Moori, Normani, Habsbužani, Francozi in Angleži.

Glavno mesto in preostanek otoka močno zaznamuje tudi njihova krščanska tradicija, ki je verjetno svetovno najbolj poznana po asociaciji z Suverenim redom malteških vitezov.

Burno zgodovino sta Malta in Valletta imeli tudi v modernejšem obdobju. Leta 1942 je kralj George VI državi podelil najvišje britansko državno odlikovanje George Cross (Jurijev križ) za neverjetno herojstvo, ki ga je prebivalstvo otoka pokazalo v odporu proti poskusom italjanske in nemške okupacije tekom prve polovice 2. svetovne vojne. Križ še danes krasi malteško zastavo.

Hrana

Hrana na Malti je zanimiva mešanica italjanskih in angleških kulinaričnih tradicij. Hrana je podobna drugim delom Sredozemlja v njej so pogosto prisotne ribe, školjke in drugi morski sadeži, olive in olivno olje ter svinjina.

Poceni restavracije

 • La Mère Restaurant, Merchant Street, Valletta. Le nekaj metrov od Old Squera (Starega trga) nudi indijsko in arabsko hrano v prijetni atmosferi. Odprta je tudi ob večerih. Tel: +356 21 223 256 Email: info@lamere.com.mt

Srednje drage restavracije

 • De Robertis, Castille Square, Paul's St., Valletta. Odličen razgled in okusna hrana. Tel: +356 21 220173
 • Caffe Cordina, 244/5 Republic St., Valletta. Lokal ima bogato in dolgo zgodovino in je odlična lokacija za spremljanje opazovanje dogajanja na ulici. Hrana žal ni najboljše kakovosti. Tel: 356 21 234385

Drage restavracije

 • Pintonino Restaurant, Valletta Waterfront, Valletta. V prijetni atmosferi ob morski obali nudi izvrstno hrano ter izbor več kot 150 različnih vin. Tel: +356 2122 7773

Pijača

Voda iz vodovoda večinom varna za pitje vendar ima lahko zaradi pomanjkanja zalog precej močan in nekaterim neprijeten okus. Kot povseod v Sredozemlju je tudi na Malti otrokom in ljudem nagnjenim k težavam s prebavo priporočljivo piti ustekleničeno vodo.

Priljubljena domača brezalkoholna pijača na Malti je Kinnie narejena iz lokalne vrste grenkih pomaranč in aromatičnih zelišč kot so janež, vanilija, rabarbara ter ginseng. Pijača je grenkega okusa, Maltežani jo pogosto postrežejo razredčeno z gazirano mineralno vodo v visokem kozarcu polnem kock ledu.

 • Trabuxu, 1d Strada St., Valletta. Prijeten lokal z dobro ponudbo različnih vin in drobnih prigrizkov. Tel: + 356 21 223036

Nakupovanje

Glavni nakupovalni ulici Vallette sta Republic Street (Ulica Republike) in Merchants Street (Ulica trgovcev).

Kultura

V Valletti se celotno poletje odvijajo prireditve in raznovrstni kulturni, zgodovinski ter šprotni dogodki. Aktualen seznam dogajanja najdete na strani VisitMalta'.

Festivali in dogodki

Aktualen seznam festivalov in drugih javnih prireditev je objavljen na strani VisitMalta'.

Jezik

Malteški jezik je nerazumljiv tujcem saj gre za v Evropi redkega potomca arabskega dialekta, ki se je med 9. in 12. stoletjem uporabljal na italjanskem otoku Sicilija. Približno 50% besed jezik jemlje iz italjanščine in siciljanščine, skoraj 20% odstotkov pa tvorijo angleške besede.

Na srečo turistov je poleg malteščine uradni jezik na otoku tudi angleščina, ki jo tekoče govori skoraj vsak prebivalec. Kar nekaj Maltežanov razume in govori italjansko.

Nekaj osnovnih fraz:

Dolžina: 1:50 minut

Jezik: angleščina, malteščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Izobraževanje

Državljani Evropske Unije se lahko na Malti izobražujejo brez študijskih vizumov.

Valletta je sedež in glavni kampus Malteške univerze.

Varnost

Malta je varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. Kljub temu velja previdnost predvsem v bližini glavnih turističnih znamenitost, kjer ste lahko žrtev manjših tatvin predvsem, ko gre za denarnice, mobilne telefone in druge vredne predmete.

Koristne turistične informacije

Kip Sv. Pavla v Cerkvi brodoloma

Valletta ponuja veliko turističnih zanimivosti vendar jo večina turistov obišče zgolj preko dneva nastanitev pa si poiščejo v bližnjih turističnih središčih kot sta St. Julian's in Sliema ter drugje po otoku.

Razen peščice odprtih barov in restavracij Valletta nima razvitega nočnega življenja. Valletta nima turističnih plaž.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Malta ima stabilen in povsod dostopen sistem telekomunikacij. V državi so trije mobilni operaterji Vodafone, GO ter Melita. Cene govornih in podatkovnih gostovanj kot tudi SMS sporočil so pri vseh treh operaterjih skladno s pravili Evropske Unije omejene z enotno Euro tarifo.

Internet

Dostop do interneta je na voljo v večini restavracij in barov, ki običajno svojim gostom ponujajo brezplačno uporabo WiFi omrežja.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Malta je dobro povezana s preostankom Evrope preko svojega edinega mednarodnega letališča Malta International Airport Malteški državni letalski prevoznik Air Malta v poletnih mesecih od julija do septembra v sodelovanju z Adrio nudi direktne čartrske povezave z letališčem Ljubljana.

Iz letališča lahko do Vallette pridete s taxijem ali javnim avtobusnim prevozom.

Cene taxi prevozov iz Malta International Airport so javno objavljene na spletu kot tudi v letališki zgradbi.

Seznam avtobusnih prog, cenike ter vozni red boste našli pri Malteškem javnem prevozu.

Z avtom

Z avtomobilom je na Malto možno priti le s trajektom iz Sicilije. Na Malti promet poteka po levi strani cestišča.

Z ladjo

Malta ima redne trajektne linije s Sicilijo. Predvsem v poletnih mesecih se na Malti ustavi tudi veliko število turističnih križark.

Med otokoma Malta in Gozo so redne trajektne povezave, ki jih ponuja Gozo Channel Company.

Trajekti in potniške križarke se na otoku ustavijo v pristanišču Grand Harbor mesta Vallette.

Transport po destinaciji

Večji del starega jedra mesta Valletta je zaprt za promet in dostopen samo peš.

Javni transport

Malta ima razvejan sistem javnih avtobusov, ki so na otoku skozi desetletja postali prava turistična atrakcija.

Seznam avtobusnih prog, cenike ter vozni red boste našli pri Malteškem javnem prevozu.

Avto

Staro jedro Vallette je zaprto za promet. Širše območje mesta ima urejen sistem avtomatsko nadzorovanega dostopa za avtomobile in druga vozila, ki zahteva plačilo glede na čas, ki ste ga v nadzorovani coni preživeli z vozilom. Podrobnosti najdete na spletni strani Controlled Vehicular Access.

Seznam izposojevalnic avtomobilov boste našli na spletni strani VisitMalta.

Taxi

Na Malti je veliko licenciranih taxi služb, ki jih boste prepoznali po belih avtomobilih. Večina vožen po otoku ima fiksno ceno glede na željeno relacijo vožnje. Taxistom je dovoljeno potnike pobirati povsod razen na označenih avtobusnih postajališčih.

Ceno konkretnega prevoza preverite in dogovorite s taxsistom pred začetkom vožnje.

Kolo

Valletta ni preveč prijazna kolesarjem, urejenih kolesarskihe poti v mestu takorekoč ni.

Spanje in namestitev

Valletta ponuja veliko turističnih zanimivosti vendar jo večina turistov obišče zgolj preko dneva nastanitev pa si poiščejo v bližnjih turističnih središčih kot sta St. Julian's in Sliema ter drugje po otoku.

Hoteli

Na Malti boste našli številne mednarodne in lokalne hotelske verige, kot tudi manjše družinske hotele. V mestu Valletta je le peščica hotelov.

Podroben seznam hotelov je na voljo na spletni strani VisitMalta.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Malta