Umag: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Koristne turistične informacije)
Vrstica 245: Vrstica 245:
 
*Nujna medicinska pomoč: 194
 
*Nujna medicinska pomoč: 194
 
*Pomoč na avtocestah: 1987 (+385 1 1987)
 
*Pomoč na avtocestah: 1987 (+385 1 1987)
Pomoč na morju: +385 1 195
+
*Pomoč na morju: +385 1 195
  
 
'''Prva pomoč - zdravstveni dom'''
 
'''Prva pomoč - zdravstveni dom'''

Redakcija: 23:58, 26. januar 2015

Umag je privlačno obmorsko mestece, z bogato srednjeveško zgodovino, ki se nahaja v Hrvaški istri, blizu Slovenske meje. Je prvo mestece ki ga srečamo če v Hrvaško istro vstopimo na severu. Umag s svojimi 45. kilometri obale obiskovalcem nudi lepote in zanimivosti mediteranskega privdiha in jih navdušuje s svojo bogato zgodovino.

V nadaljevanju boste lahko našli kar nekaj razlogov zakaj se Umag splača obiskati.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 4,10 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Staro mestno jedro : Najprivlačnejši del mesta Umag je prav gotovo staro mestno jedro. Na glavnem trgu si lahko ogledamo cerkev svete Marije, poleg nje pa stari Umaški zvonik in pa javno mestno cisterno, ki je bila v rismkih časih glavni vir pitne vode v mestu.
 2. Cerkev svetega Roka: V bližini kjer se je v 10. stoletju nahajal glavni vhod v mesto Umag, lahko občudujemo cerkev svetega Roka, zgrajeno v 16. stoletju. Cerkev je prava umetnina, notranjost krasijo freske iz 18. stoletja in pa krasen lesen strop.
 3. Umaško mestno obzidje: V mestu si je moč ogledati ostaneke mestenega obzidja iz 10. stoletja našega štetja s katerim je bil obdan Umag.
 4. Plaža: Če se v mestu Umag znajdete poleti je glavna atrakcija vsekakor plaža. Med vročim poletjem vsekakor prija prijetna osvežitev.
 5. Potapljaški center: Ste navdušenec potapljanja ali pa bi le radi poizkusili oziroma razkrili kaj se skriva pod morsko gladino? Kar pogumno, v mestu je moč najeti potapljaško opremo in skupaj z spremljevalcem varno raziskati morsko dno.
 6. "Segway" - Ogled mesta: Ne glede na to ali se v mestu znajdete sredi poletja ali v katerem drugem letnem času, se splača mestece ogledati na vodenem "Segway" ogledu. Gre za ogled mesta na električnem dvokolesniku, s katerim se razkrijejo še tako skriti kotički romantičnega mesta.
 7. Obiščite SPA centre: Poletni dan zunaj pa dežuje? Ste se v mestecu znašli sredi zime? Nič hudega, ne bo vam dolgčas, obišičte katerega od SPA centrov. Značilno, oziroma znano je namreč da ponujajo odlične storitve in so nadvse prijazni.

Muzeji

Muzej mesta Umag

V starem mestnem jedru na trgu svetega Martina se nahaja tudi muzej mesta Umag. V muzeju lahko obiskovalci občudujejo zgodovino Umaga ter zbirko posode in ostalih najdbin izdelanih in uporabljanih v rimski dobi. Muzej je v mesecih Januar, Ferbruar, Oktober, November in December zaprt. V Marcu, Aprilu, Maju in Juniju si lahko zbirko ogledate ob predhodnji najavi. Julija, Avgusta in Septembra pa vas pričakujejo od torka do nedelje med 10-12 in 18-21, ter ob nedeljah od 10-13. Ob ponedeljkih je muzej zaprt.

Več informacij TUKAJ

Parki

Park vevričk

Umag osvaja srca obiskovalcev tudi s številnimi lepo urejenimi parki. Vsekakor si splača ogledati park veveričk kjer lahko srečamo te simpatične živalce, jih opazujemo, slikamo in se jih včasih lahko celo dotaknemo.

Skriti kotički

Umag je kot vsa ostala mesta zgodovinskega izvora poln malih ozkih uličic. Med vsemi boste zagotovo našli kakšno, ki vam bo še posabaj všeč. Z malo sreče bo v tej ulici kot nalašč še krasen bar v katerem si boste lahko privoščili trenutke sprostitve ob dobri kavi ali odličnem kozarcu lokalnega vina. Med številnimi plažami, ki jih premore Umaška obala pa boste zagotovo našli svoj skrivni kotiček v senčki pod borovcem.

Izleti v okolici destinacije

 • Savudrijski svetilnik

V Savudriji si lahko ogledate Savudrijski svetilnik, visok 36 metrov. Svetilnik so začeli graditi leta 1817. Grajen je iz tipičnih lokalnih zidakov. 17. Aprila 1818 po nekaj več kot enem letu je prvič posvetila luč iz svetilnika.

 • Vila Velika Stancija

Vila je bila sprva v lasti družine Fabris, ki jo je konec 800ih let našega štetja prodala družini Cesar. Vila se imenuje tudi Vila Ceasare.

Aktivnosti

 • plavanje
  • plaža Kanova (8 km iz Umaga - betonska plaža z modro zastavo, v bližini se nahaja kamp z trgovinami ter restavracijo)
  • plaža Kanegra (v bližini Savudrije - peščena plaža )
  • plaža laguna Stella Maris (3 km iz Umaga - peščena plaža s travnatimi površinami - moderna plaža z modro zastavo, ki ponuja vse od barov do centrov za vodne športe)
  • plaža Aurora (2 km iz Umaga - ob resortu Katoro, betonska plaža z možnostjo najema ležalnikov in senčnikov)
 • potapljanje

Potapljaški centri, ki poskrbijo za vašo zabavo in varnost:

  • Subaquatic
  • TN Stella Maris
  • Diving centre sea turtle
  • Camping Umag
 • kolesarjenje

Možno je kolesarjenje po urejenih kolesarskih poteh ob morju in pa tudi na daljših kolesarskih poteh, ki vodijo tudi izven mesta.

 • tenis

Umag ponuja več teniških igrišč:

  • TN Katoro
  • Gradski stadion Umag
  • TN Punta
  • TN Stella Maris
 • golf

Golf klub Ardiatic Umag je prvi profesionalni golf klub v Istri, lociran na Črnem vrhu blizu Savudrije. Igrišče je dolgo 6,360 metrov. Povprečni čas za končanje ene igre je 4 ure, kar vam zagotavlja zanimivo popoldne polno zabave.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Kje v Istri se nahaja Umag. 500px Kje v Istri se najaha Umag

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Za Umag je značilno mediteransko podnebje. Poletja niso prevroča in poležavanje na plaži je pravi užitek, medtem ko so večeri zares prijetno osvežujoči, kar je idelano za krasne sprehode ob obali.

Kdaj obiskati

Turistično gledano je Umag najbolje obiskati v poletnem obdobju od konca maja do sredine septembra, ko je dovolj toplo, da se lahko okopamo v morju. Nič pa ne zgrešimo z obiskom mesta tudi med zimskimi meseci, saj za Umag ostre zime niso značilne in tako se lahko športnim aktivnostim kot so tek, kolesarjenje ali preprosto le sprehodi, predajamo tudi v zimskih mesecih.

Temeratura morja v poletnih mesecih doseže do 24,5 stopinj Celzija.

Zgodovina

Umag ima zelo zanimivo zgodovino. Samo mesto je bilo odkrito s strani Rimljanov in je bilo v času antičnega Rima ena izmed najpriljubljeneših destinacij. Glamur in prestiž tistega časa se odraža na stavbah v starem mestnem jedru, katerih pročelja izkazujejo tipičen Veneški stil tistega obdobja. Pet stoletji, do leta 1797 je bilo mesto Umag pod vodstvom takrtanje Venecijanske Republike. Od leta 1797 do leta 1803 je bilo mestece del avstrijskega imperija. V letu 1803 so ga okupirali Francozi in mesto je bilo pod Tržaškim vodstvom. Od leta 1805 dalje na podlagi Napoleonove odločitve Umag spada pod Italijansko kraljestvo. Po Napoleonovem porazu leta 1813 pa mesto ponovno prevzame pod okrilje avstrijski imperij. Med drugo svetovno vojno Umag postane del takratnje Jugoslavije, nato pa po razpadu le-te ostane last Republike Hrvaške.

Staro mestno jedro je bilo prvotno zgrajeno na otočku, v 10. stoletju so okoli mesteca zgradili obzidje, katerega ostanki so vidni še danes. V arhitekturi se odraža tako baročni kot renesančni stil, ter mnogi drugi, kar je posledica številnih narodnosti, ki so tekom let hodile po ulicah mesta Umag.

Hrana

Za območje Umaga je kot za ostala obmorska mesta značilna pretežno morska hrana. Odlična hrana, Istrska kuhinja, ki temelji predvsem na mesu in ribah.

Domačini in zadovoljni turisti priporočajo naslednje:

 • Restavracija Buščina - Ponujajo tipično Istrsko kuhinjo, morsko hrano in mesne jedi. Nahajajo se v majhnem naselju izven mesta Umag. Delovni čas : 12:00 - 24:00, ob torkih zaprto.
 • Restavracija z morsko hrano Badi - Ponujajao odlično morsko hrano. Restavracija se nahaj na obrobju mesta Umag. Delovni čas: 2:00-15:00 in 18:00-23:00,ob sredah zaprto.
 • Vila Vilola - Ponujajo dve ponudbi, prva je za mediteranske užitke z morskimi in mesnimi jedmi, druga pa tipična istrska taverna. Delovni čas: vsak dan 11:00 - 24:00.

Sicer pa je v Umagu moč najti tudi preproste picerije, ter lokale s hitro prehrano. Zadovolji se lahko vsak obiskovalec od tistega avanturističnega, preprostejšega, do tistega z visokimi pričakovanji in zahtevami.

Za več informacij

Pijača

Najbolj značilna pijača za Umag je pravzagotovo vino, ki ga domačini pridelujejo sami. Sicer pa se tako domačini kot turisti v poletnih mesecih ne morejo upreti tudi hladnemu pivu. V poletnih večerih pa se prileže tudi kakšen odličen koktejl.

Najbolj priznani vinarji mesta Umag:

 • Coronica Moreno, Koreniki 86, +385 52 730 357
 • Cuj-Kraljević, Farnežine 5, +385 52 732 385
 • Degrassi Moreno, Bašanija bb, +385 52 759 250


Za spodbudo vaše domišlije, ko se boste odločali med tem, kaj si privoščiti pa vam prilagam naslednji video.

dolžina videa: 1,51 minute

VIR: www.istra.hr

Nakupovanje

Ker je Umag majhno obmorsko mestece zanj niso značilni veliki nakupovalni centri, pač pa manjše trgovinice v samem centru mesta. V poletnih mesecih mnoge stojnice s sezonskimi artikli in spominki privabljajo turiste. V majhnih lokalnih trgovinicah v centru mesta je mogoče kupiti slikerske umetnine, ročno izdelane lesene proizvod ter lokalne spomnike. Za gurmane pa poskrbijo ponudniki svežih rib, domačega olivnega olja in različnih domačih vin.

Supermarketi v mestu Umag:

 • Getro, Ungarija bb, +385 52 725 111
 • Kontinent, Radnicka 11, +385 52 722 162
 • Konzum, 1. svibnja bb, +385 52 742 427
 • Plodine, Vrh bb, +385 52 743 742

Nakup olivnega olja

 • Olive Charm,Pozioi 7, +385 52 743 593
 • Cuj, Farnežine bb, +385 52 732 385
 • Farma Jola, Crveni vrh, +385 52 737 045
 • Kmet Fam., Šeget 18c, +385 52 463 786

Kultura

V zadnjih letih se prebivalci oziroma občina Umag intenzivno zavzema za rast turizma v duhu prirodnega mediterana in narave kot je nekoč bila.

Festivali in dogodki

 • Mednarodno prvenstvo v tenisu

Umag vsako leto gosti mednarodno prvenstvo Hrvaške v tenisu. Gre za mednarodni teniški turnir, ki ga mesto gosti vsako leto že od leta 1990 dalje. Turnir gostuje le moške igralci tenisa.

 • Antični festival

Vsak prvi ponedeljek v mesecu Avgustu mesto zaživi v ritmu antičnega festivala. Festival traja tri dni in privabi mnoge domače in pa tudi tuje navdušence časa rimskega imperija. V času festivala se obiskovalci vrnejo v čas rimljanov in lahko mesto vidijo iz drugačne prespektive. Pripravijo različne rimske igre, razstave in ostale zanimivosti.

Tekom leta se v mestu odvija kar nekaj različnih dogodkov, več si lahko preberete na spodnji povezavi

Seznam dogodkov mesta Umag za leto 2015

Jezik

Uradna jezika v Umagu sta Hrvaščina in Italijanščina, saj kar 20% prebivalstva predstavljajo italijanski priseljenci. Poleg Hrvaščine in Italijanščine pa boste lahko na ulici zaslišali še kak drug jezik, saj 2,12% predstavljajo prebivalci slovenskega maternega jezika, 1,29 albanskega in še kar nekaj drugih , ki pa predstavljajo manj kot 1% prebivalstva.

Izobraževanje

Varnost

Umag je za turiste varno mesto. Ker je mesto majhno, je precej bolj varno, kot velike evropske prestolnice. Res pa je, da moramo biti kljub temu previdni, saj se žeparji najdejo povsod. Predlagam, da na plažo ne nosite predmetov večje vrednosti in da svoje lastnine ne puščate na vidnem mestu.

Koristne turistične informacije

 • Valuta: Hrvaška kuna (hrk)
 • Elektrika: 220V
 • Časovni pas: UTC +1 (poleti +2)

Pomembne telefonske številke

 • Klic v sili: 112
 • Policija: 192
 • Gasilci: 193
 • Nujna medicinska pomoč: 194
 • Pomoč na avtocestah: 1987 (+385 1 1987)
 • Pomoč na morju: +385 1 195

Prva pomoč - zdravstveni dom

 • Dom zdravlja, Edoardo Pascali 3, Umag, +385 (0)52 702222

Lekarne

 • Istarske ljekarne, Ernesta Miloša 2c, Umag, +385 (0)52 741413
 • Ljekrana Škoko, Trgovačka 3, Umag, +385 (0)52 743287

Banke

 • Zagrebačka banka, Jadranska 18, Umag, +385 (0)52 741078
 • Istarska kreditna banka, Ernesta Miloša 1, Umag, +385 (0)52652141
 • Hypo alpe adria bank, Trgovačka 1B, Umag, +385 (0)52 703111

Pošta

 • Hrvatska pošta, 1.svibnja 1, Umag, +385 (0)52 741100


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodna klicna številka za Hrvaško je +385

V mestu so dostopni naslednji ponudniki mobilne telefonije: T-mobile, VIP, Tele2, Bonbon.

Mobilni operaterji slovenskih ponudnikov delujejo brez problemov. Zna se zgoditi, da vam bo mobilni telefon ulovil tudi domače t.j. Slovensko omrežje.

Internet

Mnogo barov v samem centru mesta Umag svojim gostom ponuja brezžični internet. Internetni dostop je navadno omogočen v vseh hotelih ter tudi v večini kampov in apartmajev.

Prihod na destinacijo

Za vstop v Hrvaško morajo imeti tuji državljani veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Z avtobusom

Z avtobusom se lahko v Umag odpravite direktno iz Ljubljane (vendar le v poletnih mesecih)

Več informacij aktulanih informacij in vozne rede lahko najdete na spletni strani avtobusne postaje Ljubljana

Z avtom

Dostop do mesta Umag iz Slovenije je zelo enostaven, saj se mesto Umag nahaja praktično takoj za Slovensko mejo. Za obisk Umaga Slovencem priporočam mejni prehod Sečovlje. Vozniki ne smete pozabiti, da je tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem uporaba luči obvezna tudi podnevi. Obvezna oprema so varnostni trikotnik, vlečna vrv, prva pomoč ter nadomestne sijalke. Pomembno je, da veste, da je v avtomobilu prepovedano voziti bencin ali druga goriva.

Z vlakom

Umag žal ni direktno povezan z železniško infrastrukturo. Če bi se na pot radi odpravili z vlakom, boste morali do železniške postaje v Kopru, nato pa pot (cca. 50 km) nadaljevati z avtobusom. Prav tako se lahko z vlakom pripeljete do Pule (oddaljena 80km) ali Rijeke (oddaljena 100km) in nato pot nadaljujete z avtobusom.

Vozne rede vlakov lahko pogledate na spletni strani Slovenskih železnic

Transport po destinaciji

Javni transport

Zaradi svoje majhnosti mesto Umag nima razvitega javnega prevoza. Umag sicer ima glavno Avtobusno postajo kjer zaustavljajo regionalni avtobusi namenjeni proti Zagrebu, Kopru ali Trstu.

Za več informacij kliknite tukaj

Avto

Vožnja z avtomobilom po Umagu ne bo večji stres, saj veljajo enaka prometna pravila kot pri nas. Hoteli, kampi in apartmaji so praviloma obdani z brezplačnimi parkirišči. Parkirišče je moč najti tudi v centru mesta Umag. Potovanje z avtomobilom vam ponuja večjo mobilnost in možnost ogleda oddaljenejših naselji Umaga.

Bencinske črpalke v mesu Umag:

 • Crodux- Kolodvorska bb, Umag
 • INA - Vocarska 5, Umag
 • OMV - Volparija bb, Savudrija

Taxi

V mestu je moč najti različne ponudbe taxi prevozov.

Informacije taxistov:

 • R-A-C Interauto d.o.o., Trgovačka 4, +385 52 741 483
 • R-A-C Madcar d.o.o., Voćarska 5, +385 52 742 746
 • R-A-C Vetura d.d., Trgovačka 4, +385 52 742 700
 • Taxi Auto Taxi i Minibus Taxi, Joakima Rakovca 12, +385 98 215 307
 • Taxi Damir Tours, Zemljoradnicka bb, +385 91 170 0100
 • Taxi Michele Gardina, Zvane Crnje 1, +385 98 255 609
 • Taxi Vladimir Matijašić, Tribje 1, +385 98 440 744

Kolo

Umag je kot nalašč za ljubitelje kolesarjenja, saj ponuja kar nekaj urejenih kolesarskih poti.

Izposoja koles:

 • Aurum sport, Jadranska bb, +385 95 544 2040
 • BAH d.o.o., Katoro bb, +385 91 202 0500
 • Davor Bike, D. Alighieri 12, +385 52 752 027
 • Renko Sea and Snow Sports, Sport centar Katoro, +385 98 368 816
 • Trgoauto-Bike shop,Žrtava fašizma 9c, +385 98 188 0109

Turistični vlakec

Umag turistom ponuja tudi turistični ogled mesta s turističnim vlakcem.

Spanje in namestitev

Umag ponuja širok nabor nastanitev. Poskrbljeno je za vse od prestižnih "razvajancev" do radovednih "avanuristov".

Hoteli

Med ponudbo lahko najdemo kar nekaj hotelov od tistih s petimi zvezdicami do manjših družinskih hotelov.

 • Kempinski hotel Adriatic ***** - Prestižen hotel s petimi zvezdicami z golf igriščem in SPA centrom
 • Sol Umag **** - Hotel z istrsko tradicijo, zelo komforten in zelo priljubljen med obiskovalci.
 • Vila Badi **** - Vila Badi je hotel z dolgoletno tradicijo in odlično restavracijo.
 • Sipar *** - Miren hotel z restavracijo ki ponuja mediteranske gurmanske užitke.

Apartmaji

Moč je najti tudi manjše ali večje apartmaje odvisno od potrebe obiskovalcev. Večinoma so apartmaji v privatni lasti, zato predlagam ogled spodaj priložene spletne strani, kjer je zgoščena ponudba apartmajev.

Več informacij o razpoložljivih apartmajskih ponudbah

Kampiranje

V okolici Umaga je kar nekaj kampov, ki so vsi locirani v neposredni bližini obale in obdani z obilico narave.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška