Turkmenistan: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Vlak)
 
Vrstica 8: Vrstica 8:
 
<!-- SEO optimizacija za iskalnike  -->
 
<!-- SEO optimizacija za iskalnike  -->
 
{{#seo:
 
{{#seo:
|title={{Turkmenistan}} - Turistični vodnik - Wiki.Potnik.si
+
|title={{PAGENAME}} - Turistični vodnik - Wiki.Potnik.si
|keywords={{Turkmenistan}}, zemljevid, koristni popotniški nasveti, potopisi, koristne informacije, turistični vodnik
+
|keywords={{PAGENAME}}, zemljevid, koristni popotniški nasveti, potopisi, koristne informacije, turistični vodnik
|description={{Turkmenistan}} - Za vas so tu koristni popotniški nasveti, potopisi, zemljevid {{Turkmenistan}}, turistične znamenitosti in koristne informacije o državi, ki je bila nekdaj del Svilene ceste.
+
|description={{PAGENAME}} - Za vas so tu koristni popotniški nasveti, potopisi, zemljevid {{Turkmenistan}}, turistične znamenitosti in koristne informacije o državi, ki je bila nekdaj del Svilene ceste.
 
}}
 
}}
  

Trenutna redakcija s časom 16:49, 13. marec 2019

Turkmenistan je država v Srednji Aziji, vzhodno od Kaspijskega jezera. V državi Turkmenistan živi okoli 5 milijonov prebivalcev ter zavzema območje okrog pol milijona km2 ali skoraj kot velikost Španije. Sosednje države so Iran in Afganistan na jugu ter Uzbekistan in Kazahstan na severu. Na vzhodu se obala vleče ob Kaspijskem morju. Približno 80% države Turkmenistan pokriva največja puščava v Srednji Aziji, Karakum (Črni pesek). Ta tvori skupaj z Kyzylkum (Red Sand) v Uzbekistanu četrto največjo puščavo na svetu. Kara Kum pokriva okoli 350.000 kvadratnih kilometrov.

Gorovje Kopet Dag na južni strani države Turkmenistan, tvori mejo z Iranom. V gorovju Kugitang na severu vzhodu države Turkmenistan je najvišja gora v državi, Airbaba (3117 m). Najnižja točka v državi je depresija Akdzhak, 80 m pod morsko gladino.

Država meri približno 1100 km od zahoda do vzhoda in okoli 650 kilometrov od severa do juga. Skozi državo Turkmenistan je nekdaj potekala karavanska pot, imenovana Svilena cesta, ki je bila pred 3000 leti pomembna trgovska pot Azije.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina:1,11 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Ašhabat: Glavno mesto države Turkmenistan. Je gospodarsko in kulturno središče države v oazi ob vznožju gorovja Kopet Drag. Mesto je bilo uničeno ob katastrofalnem potresu 6.10.1948. Odtlej je bilo zgrajeno povsem na novo z neverjetno lepo arhitekturo. Zares lepa sta Zgodovinski muzej in Muzej likovne umetnosti z veliko zbirko preprog. Po osamosvojitvi so v Ašgabatu zgradili velikopotezno poslovno središče Berzengi z luksuznimi hoteli.
 2. Puščava Karakum: Približno 80% države Turkmenistan pokriva največja puščava v Srednji Aziji. Puščava Karakum (Črni pesek)tvori skupaj z Kyzylkum (Red Sand) v Uzbekistanu četrto največjo puščavo na svetu. Puščava Karakum pokriva okoli 350.000 kvadratnih kilometrov države Turkmenistan.
 3. Avaza: Več milijard dolarjev vreden gradbeni projekt države Turkmenistan v bližini Turkmenbashija. Namenjen je vzpostavitvi " nacionalno turističnega območja ". Ima več kot 60 vrhunskih hotelov, nakupovalnih središč in novo mednarodno letališče . Vlada se zgleduje po projektih v Dubaju, vendar je malo tujih investitorjev.
 4. Darvaza: Verjetno eno najbolj znanih področij države Turkmenistan. Na tem mestu, v bližini nekdanjega mesta Darvaza, so po nesreči z naftno ploščadjo zadeli velik žep zemeljskega plina. Ta se je vžgal in nastal je veliki krater napolnjene z ognjem. Sklenili so, da je bolje da gori, kot da se strupeno uhajanje plina razširi do bližnjih mest. Ogenj od takrat gori in ga primerjajo z vrati v pekel.
 5. Kow Ata: ATA je podzemno jezera žvepla, ki se nahaja v gorah, eno uro iz glavnega mesta države Turkmenistan, Ašhabat. Možno je kopanje v vseh letnih časih. Voda je topla, zdravilna ter bogata z minerali. Do tja se sprehodiš po spolzkih stopnicah. Kow Ata pomeni oče jezer. Jama je dolga več kot 200 m, visoka 20 metrov in na nekaterih točkah široka več kot 50 metrov. Ima stalno temperaturo 33 do 37 stopinj Celzija.
 6. Arheološka najdišča:Država Turkmenista ima več arheoloških najdišč
 • Altin Depe.
 • Anau (Spet).
 • Gonur Depe.
 • Jeitun, naselje na peščenih sipinah iz mezolitika, v Kara Kum puščavi, 30 km severno od Ašhabata.
 • Mervu z ERK Kala, Giaur Kala, Kyz Kala in Sultan Kala.
 • Namazga Depe.
 • Nissa, eden od najpomembnejših mest na partskega cesarstva, 19 km zahodno od Ašhabatu.
 1. Naravni rezervati: Številni naravni rezervati pričajo o lepoti Turkmenistana.
 • Köpet Dag - naravni rezervat v gorah v bližini Ašhabata.
 • Syunt Hasarday - naravni rezervat v gorah južno od Ašhabata.
 • Esenguly - naravni rezervat na Kaspijskem morju v bližini meje z Iranom.
 • Krasnovodsk - naravni rezervat na Kaspijskem morju južno od Turkmenbashija.
 • Gaplangyr - naravni rezervat v Karakum puščavi.
 • Quzilqum ob Amur Darja - naravni rezervat na meji z Uzbekistanom, severno od Turkmenabata.
 • Repetek - naravni rezervat v puščavi na cesti med Mary in Turkmenabatom.
 • Kugitang - naravni rezervat v gorah na jugovzhodu države, na meji z Uzbekistanom.

Za obisk naravnega rezervata potrebujete posebno dovoljenje. Zanj je potrebno vnaprej zaprositi preko potovalne agencije.

 1. Romarska svetišča: Sveta romanja (ziyarat) in njihova temeljna, prepričanja so igrala pomembno vlogo tako pri islamizaciji Srednje Azije kot pri soustvarjanju skupnosti vse do današnjih dni. Nedavne raziskave kažejo, da so bili Muslim " sveti možje " (Sufi shaykhs) ključni akterji pri prehodu na islam, zaradi njihovega poznavanja pred-azijske verske tradicije in njihove sposobnosti prevajanja pomena islama za lokalno prebivalstvo. Grobišča teh muslimanskih očetov so postala žarišče čaščenja. V skupnost so sprejeli tudi svetnike z izjemno duhovno, intelektualno ali fizično močjo. Tako so grobovi muslimanskih svetnikov, lokalnih vodij, šolanih ljudi, bojevnikov in pred- islamskih oseb postali svetišča na današnjem območju države Turkmenistan . Turkmen tradicija priznava tudi šest ne - turkmenistanskih öwlat skupin. Ti so pustili sledi svoje rodbine v zametkih islama. Praoče skupine öwlat Ata je Gözli Ata, ki je v 14. stoletju prišel iz Turkestana, da bi poučeval v zahodnem Turkmenistanu. Legende ga opisujejo kot izjemno močnega svetnika, ki je imel veliko svojih privržencev. V svojih čudežnih predstavah je druge spreminjal v svetnike.
 • AK ISHAN
 • GOZLI ATA, približno 160 km severno od Balkanabata. Gözli Ata ("Father Eye"), je bil znan Sufi učitelj v 12. stoletju. Rečeno je, da naj bi mu uspelo prepoznati dobro in zlo v dušah vseh ljudi. Ubili so ga Mongoli. Pokopan je poleg svoje žene Bibi Aysulu.
 • IBRAHIM SULTAN
 • ISMAMUT ATA
 • KYRK GIZ, leži v spektakularnem kanjonu, v naravnem rezervatu Kugitang.
 • KYRK MOLLA leži v Konye Urgench
 • MALIK BABA
 • MOHAMMED IBN ZAID - mavzolej
 • NEDJMEDDIN KUBRA - mavzolej v Konye Urgench.
 • PARAU BIBI - svetišče ki leži približno na pol poti med Ašhabatom in Balkanabatom. Severozahodno od Gyzylarbata je oddaljen približno 20km, od glavne ceste je 8km južno vasi Paraw. Na skalnatem pobočju s pogledom na vas in pokrajino je svetišče dvignjeno 100 metrov. Zgrajeno je kot beli mavzolej in ima obliko gostišča. Na pokriti platformi so se romarji zbirali pri dnevnih obrokih. Po legendi naj bi bila Paraw Bibi krepostna mladenka. Ljubosumna ženska je želela Paraw Bibi predati vsiljivcem v zameno, da nebi napadli vasi. Paraw Bibi je žensko preklela in jo spremenila v črni kamen. Ko je sovražnik napadel, je naročila gori, naj se razdeli na dva dela, da je lahko vstopila ter s tem ohranila čistost in krepost. Domačini so Paraw Bibi zgradili svetišče, saj so verjeli da je zaradi svojega poguma in podrejenosti resnična junakinja, blagoslovljena s svetim dihom prerokov. Iz vsega zahodnega dela države Turkmenistan ljudje obiskujejo svetišče, kjer iščejo zdravilo za neplodnost in zdravilo proti norosti.
 • SHIBLY BABA
 • KHOJA YUSUP BABA (HEMEDANI) je velik kompleks v jugovzhodnem delu države Turkmenistan, blizu Bairam Alija, na ozemlju starodavnega Merva. Khoja Yusuf Hamadani je znana osebnost v Islamski zgodovini. Je kot prvi v vrsti Sufi mojstrov iz katere izhajajo rodovi najpomembnejših Sufi naročil Naqshbandi in Yasavi. Opisan je kot vzorni musliman, posvečen učenju islama. Pri spodbujanju islama se močno zgleduje po svojem delu. Umrl je leta 1140. Njegovo truplo so pokopali v Mervu. Khoja Yusup Baba ga je razglasil za uradni arhitekturni spomenik in enega od štirih uradnih mošej v celotni državi Turkmenistan. Velja prepričanje, da sta dva romanja k Khoja Yusup Babi enaka enemu romanju v Meko. Romarji hodijo okrog groba od desne proti levi in ga trikrat obkrožijo. Večina ljudi se z rokama večkrat dotaknete stene grobnice in ju nato položijo na svoj obraz. Nekateri steno celo poljubljajo. Potem ko zaključijo kroženje sedejo skupaj, medtem ko oskrbnik recitira blagoslov. Po blagoslovu mu dajo denar. V kompleksu je tudi vodnjak z blagoslovljeno vodo. Ženske zavežejo manjše trakove iz tkanine na veje dreves, ki tvorijo pot do vodnjaka. To pomeni molitve ali želje svetniku. Iz istega razloga so romarji postavili dve stari opeki v obliki narobe obrnjene črke "V". Ženske so v upanju svetniške pomoči proti neplodnosti, naredile miniaturno imitacijo zibelke. Izdelana je iz palic in tkanine.
 • BABA GAMBAR ima več svetišč. Najbolj znana je v jugovzhodnem delu dražave Turkmenistan, približno 120 kilometrov južno od Mary. Pogosto se obravnava kot primer, kako se je pred-islamsko božanstvo spremenilo v islamske svetnike. Legenda pravi, da je Gambar zavetnik glasbenikov in ustvarjalec prvega dutar-ja, tradicionalnega glasbila.
 • HAZRET(I) ALIse nahaja se približno 12 km jugozahodno od Ašhabata, v bližini vasi Bagir in arheološkega najdišča Nisa. Majhna mošeja, imenovana "namazga" (dvorana molitve), je kraj, kjer je Ali molil, ko je spodbujal islam.
 • KHOJA ALEM BABAse nahaja v bližini mesta Kaka, okoli 130 km jugovzhodno od Ašhabata. Je odličen primer majhnega, lokalnega svetišča, ki služijo vasi le zaradi "öwlat". Grobnica se nahaja v lončenem mavzoleju z dvema komorama. Grob in komori so okrašeni z motivi povezanimi z Khoja Alem Babo. To je zelo pogost pojav v Turkmenistanu.
 1. Srednjeveški spomeniki:
 • Abiverd , srednjeveško mesto ( 10. - 18. stoletje)
 • Abu Said Mithkene mavzolej (11. - 15. stoletje)
 • Astana- baba, 15 km iz Mount Atamurat , podeželsko posestvo Omar - Kali z mavzolejem in mošejo
 • Dayakhaty, v bližini Turkmenabada, karavana Serai (11. stoletje)
 • Darganata, srednjeveško mesto, mavzolej (11. - 15. stoletje)
 • Dekhistan, zgodovinsko območje v zahodnem delu, veliko pokopališče Mashat s Kabir Mavzolejem (10. stoletje), ruševine mesta Missirian (10. - 15. stoletje)
 • Devkesengala, severozahodno od Konye Urgench; trdnjava, mavzolej
 • Ekedeshik, v bližini Tagtabazarja, blizu meje z Afganistanom, okoli 245 km južno od Mary, jamske naselbine z več kot 40 sob, ki sega v zgodnji srednji vek, s časoma budistični samostan
 • Geok - tepe, kraj krvave bitke med Turkmeni in Rusi leta 1881
 • Imukshir, v bližini Tara; starodavno mesto, utrdbe
 • Konye Urgench, ostanki glavnega mesta Horezmshah s čudovitimi arhitekturnimi spomeniki
 • Mane Baba mavzolej, približno 40 km južno od Tejen, v regiji Khaka. Mavzolej je bil zgrajen v 11. in 12. stoletju nad grobom znamenitega učitelja Sufi in filozofa Abu Said Maneyi (968-1049). Legenda pravi, da sta se Abu Said in Abu Ali Ibn Sina (Avicenna) srečala in je pogovor trajal tri dni. Po pogovoru je Abi Said dejal: " Ibn Sina ve vse, kar jaz vidim" in Ibn Sina je odgovoril: " Abu Said vidi vse, kar jaz vem."
 • Parau, srednjeveško naselje, Parau - Bibi in Parau - ata (12. stoletje)
 • Sarakhs, starodavno mesto z mavzolejem Abul - Fazi (" Sarakhs - baba " in Yarti – Gummez)
 • Seyitdzhemaledin džamija, mojstrovina muslimanske arhitekture (15. stoletje)
 • Shakhsenem, srednjeveško naselje, mošeja
 • Talkhatan - baba, 30 km zahodno od Mary, mavzolej (12. stoletje)
 • Tasharvat, 38 km zahodno od Balkanabat; velika srednjeveška trdnjava

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Turkmenistan 5 dni: Turkmenistan lahko obiščete le za nekaj dni in si ogledate najpomembnejša mesta.: 1. dan Prihod v Ašhabat, 2. dan polet v Dashoguz, obisk Konye Urgench, povratni let iz Dashoguza v Ašhabat še isti večer, ter nočitev, 3. dan jutranji let do Mary, obisk Mervu, povratni let v Ašhabat in nočitev, 4. dan ogled Ašgabata 5. dan odhod domov.
 • Turkmenistan 22 dni : Orexca ponuja 22 dnevno potovanje, kjer Turkmenistan obiščete od aprila do junija ali od avgusta do oktobra z naslednjim programom: 1. dan Prihod v Ašhabat, 2. dan: ogled v Ašhabata in izlet v Nisso, 3. dan: vožnja do Sekizyab Valley turističnega centra, 4. dan: ekskurzija v Sekizyab dolino, 5. dan: obisk Kow Alta podzemnega jezera in Shamengli konjušnice, 6. dan: Darvaza Gas Crater, 7. dan: izlet v Konye Urgench, polet v Ašhabat, 8. dan: obisk Mary, 9. dan: obisk Mervu, 10. dan: obisk Astana Baba mavzoleja, vožnja do Koyentag turistične zbirke, 11. dan: obisk Kyrk Gyz soteske in Dinosaur planote v naravnem rezervatu Kugitang, 12. dan: obisku Garlyk jame in Gaynar Babar žveplenega kraterja, 13. in 14. dan: treking na najvišji vrh države Turkmenistan Ayr Baba, 15. dan: prevoz v Turkmenabat , polet v Ašhabat, 16. dan: obisk Kow Ata podzemnega jezera, vožnja do vasi Nohur v Kopedag gorovju, 17. dan: treking do Kyz Bibi, romarskega Ai Derek kanjona, 18. dan: vožnje do naravnega rezervata Syunt-Hasardag, Šumbar doline in Garrygela, 19. dan. obiska Paraw Bibi svetišča, vožnja do Dekhistana, 20. dan. obisk Turkmenbashi, 21. dan: obisk Guwlymayak suhega jezera, polet v Ašhabat, 22. dan: povratni let. Več informacij na: [1]]

Aktivnosti

 • Pohodništvo: V naravnem rezervatu Kugitang (potrebno je imeti dovoljenje), ali v gore okoli Nokhur.
 • Pustolovski izlet s kamelami v puščavi Kara KumTurkmenistan pokriva skoraj v celoti puščava Kara Kum, kar pomeni črni pesek, videti jo iz kameljega hrbta pa je prav gotovo posebno doživetje.
 • Jahanje s s konji Akhal Teke: Turkmenistan nudi še eno zanimivo doživetje, saj agencija Orexca ponuja dvanajst dnevni izlet jahanja s konji po Kara Kum puščavi.

Koristne informacije

Glavno mesto: Ašhabad

Valuta: turkmenistanski manat (TMT)

Število prebivalcev: 4.998.00 (ocena julij 2009)

Elektrika:

Tel. koda države: +993

Časovni pas: TMT (UTC +5)- ne upoštevajo poletnega (UTC+5)

Telefon za njuno pomoč:

Domena: tm

Velikost države: 488.100 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Turkmenistan

Dinamični zemljevidi

Regije

 Provinca Ahal
 Kraji:Ashgabad, Buzmeyin, Baharaden, Darvaza, Dushak,Tejen 
 Osrednja regija v državi, področje kapitala.

 Provinca Balkan
 Kraji:Turkmenbashi, Garabogaz, Balkanabat, Gazandzhyk, Esenguly,    
 Zahodna province, ki se nahaja v Kaspijskem porečju. 
 Provinca Dashoguz
 Kraji:dashoguz, Konye-Urgench
 Severni Turkmenistan, dom zgodovinskega mesta Konye-Urgench 
 Provinca Lebap
 Kraji:Turkmenbad, Kerki
 Vzhodna provinca, večinoma prazna, ob reki Amu Darja na meji z Uzbekistanom 
 Provinca Mary
 Kraji:Mary, Bayramali, Yoloten
 Jugovzhod Turkmenistana, glavna destinacija za popotnike, da vidijo starodavno Svileno  cesto z glavnim mestom Mervu.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Turkmenistan ima puščavsko podnebje z dolgimi vročimi poletji in velikimi dnevnimi in letnimi temperaturnimi nihanji ter 80 - 300 mm padavin na obrobju puščave in povprečno 12 mm padavin v puščavi. Turkmenistan nima preveč hladnih zim. Povprečna temperatura je 26 - 34 ° C poleti in -4 ° C do 4 ° C v zimskem času. Vendar pa lahko v severnih regijah temperatura v zimskih mesecih pade na -20 ° C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Julija so v državi Turkmenistan najvišje temperature, pozimi pa lahko zapade celo nekaj snega. Zato je najbolj primeren čas za obisk v spomladanskem času do junija in od druge polovice avgusta do oktobra.

Zgodovina

Po mnenju Ruhmana, Turkmeni izvirajo iz Oguz Han ter njihovih 24-ih vnukov. Prvotna domovina plemen Oguz je regija Ural - Altaj v Srednji Aziji. V Orhunskih zapisih (iz šestega soletja), se omenja poenotenje šest turških plemen. To je bil prvi pisni vir Oghuz, datiran v obdobje Göktürk imperija. Knjiga Dede Korkut, zgodovinski ep Oghuz Turkov, je bil napisan v 9. in 10. stoletju. Takrat so se selili proti zahodu v območju Aralskega jezera ter območje Syr Darya Basin. Klan Oghuz je prevzel islam in se v 11. stoletju naselil po Perziji. Ustanovili so Veliki Seldžuški imperij. Ime Oghuz izhaja iz besede "ok", kar pomeni "puščica" ali "pleme". Lokostrelec in puščica sta prikazana na zastavi Seldžuškega imperija. Izraz Oghuz je postopoma izpodrivala beseda Turk, Turkmen, Turkoman. Proces je bil zaključen v trinajstem stoletju. Glavna plemena Turkmenov so Tekke (okrog oaze Ahal, Tejen in Mervu ), Ersari (ob Amu Darja), Yomud (v Balkanski regiji in Khorzem Oasis) ter Goklen na jugozahodu.

Turkmenistan je, poleg severne Koreje, ena od dveh stalinističnih držav, ki še obstajata na svetu. Tu ima vlada trdno kontrolo skoraj nad vsem. Turizem je presenetljivo dobrodošel, v kolikor se ne razpravlja o politiki ali vseprisotni policiji ali vojski. Kult osebnosti ki si ga je prejšnji predsednik ustvaril sam, je res neverjeten. Zapuščino Turkmenbashi-jev je čutiti povsod. Severna Koreja namreč polni javnost s svojim kultom osebnosti Kim Il – sungom. Vendar ta zbledi v primerjavi s surrealistično totalitarno državo, Turkmenistan, ustanovljeno z nekdanjim vsemogočnim predsednikom za življenje, Saparmurat Nijazov-om. Ta je sprejel naziv Turkmenbashi, kar pomeni oče vseh turkmenov. Po njem je poimenovano mesto Turkmenbashi, prej Krasnovodsk. V prestolnici Ašhabat so zgradili 15m visok zlat kip, obrnjen prosti soncu. Mesec januar je preimenoval Turkmenbashi po sebi. Mesec april in beseda "kruh" sta postala Gurbansoltan Eje, ime Nijazova matere. Prepovedi, ki izhajajo iz Nijazova palače so, med drugim: ličenje ustnic, dolgi lasje, video igre in zlati zobje. Kljub temu se je, Serdar Saparmurat Turkmenbashi Great (njegov uradni naziv), pretvarjal, da ostaja skromen. Pripomnil je, da je osebno proti, da bi videli njegove slike in kipe na ulicah - ampak, da je to tisto, kar si ljudje želijo. Nijazova vlada je vložila milijarde v obnovo države Turkmenistan, zaprla knjižnice in bolnišnice. Napisala je Ruhnama, duhovno knjigo za izboljšanje Turkmenov.

Po nenadni smrti Nijazova v decembru 2006, njegov naslednik Gurbanguly Berdimuhamedov počasi popravlja najhujše izgrede Turkmenbashija. Ruhnama je izgubil svojo popularnost. Nadaljuje se postopek vračanja pokojnin in stara imena.

Hrana

V restavracijah prevladuje ruska kuhinja, saj je Turkmenistan tudi kar se hrane tiče močno pod ruskim vplivom. Značilne centralno Azijske jedi, lahko okušamo tudi v državi Turkmenistan, vendar moramo zanje oditi na tržnice. Ko na tržnicah odkrijete domačo značilno centralno Azijsko hrano, poskusite Sturgeon. Domačini obroke večinoma pričenjajo z juho iz mesa in riža. Turkmenistan je znan po narodni jedi Plov, sestavljeni iz riža, ovčetine, čebule, korenja, rozin, graha in začimb. Še nekaj značilnih jedi: Manty so cmoki, kuhani na pari in polnjeni z jagnjetino, Ku'urma je jagnjetina, kuhana v lastnem soku. Pita iz mesa in čebule je jed imenovana Ichlekli, Gutap pa je pita polnjena s mesom, krompirjem, špinačo in bučkami.

Pijača

Izogibajte se pitju vode iz pipe. Vodo iz pipe v državi Turkmenistan vsebuje sledi strupenih kovin, kar lahko povzroči dolgotrajne zdravstvene težave. Zato se priporoča, da se pije ustekleničena voda. Negazirana voda je označena kot byehz gah-zah, za gazirano vodo, pa se priporoča znamka Borjomi. Poskusite lahko vodko, domače blagovne znamke "Turkmenbashi", ali pa lokalno pivo znamke Berg, ki je namenjeno predvsem turistom. Poleg tega je lokalno pivo tudi Zip, ki pa je slabšega okusa kot Berg. Vedno na voljo in odličnega okusa je čaj. Lokalno prebivalstvo pa najraje pije gok chai: zeleni čaj s posušenim sadjem ali zelišči, kot je meta.

Nakupovanje

V avgustu 2013 je bil menjalni tečaj države Turkmenistan: €1 = TMT 3.80, GBP 1 = TMT 4.44, in USD 1 = TMT 2.85. Ameriški dolar sprejmejo skoraj povsod, čeprav bi le v mednarodnih hotelih ali na letališčih. Kreditne kartice sprejmejo v mednarodnih hotelih v Ashgabadu, zunaj prestolnice jih ne poznajo.

Bazarji so srce vsakega mesta v državi Turkmenistan. Bazarji so običajno odprta vsak dan 8:00-20:00 tudi ob nedeljah. Veliki bazarji, kot je Tolkuchka bazar na obrobju Ašhabata je odprt dva do trikrat zjutraj na teden. Bazarji zunaj prestolnice pa so podnevi med sezono obiranja bombaža zaprti. Državne trgovine so zaprte ob nedeljah in ob času kosila.

Turkmenistan je znan tudi po preprogah. So značilne rdeče barve, v različnih nijansah, okrašene z različnimi geometrijskimi vzorci. Vsak pleme ima svoj vzorec, ki ga identificira. Po takih značilnih vzorcih, strokovnjak lahko kaj hitro ugotovi poreklo izdelovalke preproge. Včasih pa je vzorec mešanica dveh vzorcev plemen, predvsem ko se dekle iz enega plemena poroči v drugega in za izdelavo uporablja oba vzorca. Danes preproge izdelujejo iz volne, barvajo pa jih s sintetičnimi barvili. Če želite kupiti preprogo in jo odnesti domov, potrebujete posebno izvozno dovoljenje.

Gospodarstvo in ekonomija

Turkmenistan je večinoma pokrit s puščavo. V oazah se ukvarjajo z intenzivnim kmetijstvom. Polovica namakanih zemljišč je zasajena z bombažem, zaradi česar je deseta največja proizvajalka na svetu. Vendar pridelava upada zaradi zaslajevanja in onesnaženosti tal. Drugi pridelki so pšenica, ječmen, riž, povrtnine, grozdje in sadje. V sovjetskem obdobju je bil Turkmenistan izrazito obrobna republika, v kateri so gojili bombaž ter pridobivali zemeljski plin, gospodarsko povsem odvisen od Rusije. Po osamosvojitvi skuša Turkmenistan to odvisnost zmanjšati pred vsem z izvozom zemeljskega plina v države s konvertibilnimi valutami, vendar imajo s tem težave zaradi lege v notranjosti celine. Prestrukturiranje gospodarstva v državi Turkmenistan poteka zelo počasi, okoli 45% prebivalstva živi v precejšni revščini, tudi okolje je zaradi intenzivnega pridelovanja bombaža močno onesnaženo.

Kultura

Turkmenistan ima večino prebivalcev sunitskih muslimanov, med Rusi prevladujejo muslimani, versko neopredeljenih je okoli 11%. Hitro naraščanje števila prebivalcev (1970: 2,16mil.)je posledica velikega zmanjšanja smrtnosti v zadnjih desetletjih, rodnost pa se ni bistveno zmanjšala. Prevladujejo velike patriarhalne družine.

Tradicionalno so Turkmeni nomadski pastirji in konjeniki, čeprav so se v mestih naseljevali že stoletja. Turkmenistan je znan po svojih vrhunskih preprogah (eden celo krasi njihovo zastavo) in konjih. Turkmenistan je precej revna država, ki je bila izolirana od preostalega sveta, razen nekaj predelov, kjer so porabili milijarde za razne posodobitve. Na primer v Ašhabatu , Turkmenbashiju in v številnih drugih mestih v post sovjetskih časih. Država ima obsežne rezerve nafte in plina, ki se razvijajo. V kratkem bodo odprli plinovod na Kitajskem, v Iranu ter Azerbajdžanu. Turkmenistan je tudi druga najbogatejša država v Srednji Aziji. Moški v mestih države Turkmenistan večinoma ne nosijo več tradicionalnih oblačil, ki pa so še vedno prisotna na podeželju. Tam moški nosijo pokrivala, imenovane "telpek", ter rdeče plašče in bele srajce. Ženske v državi Turkmenistan nosijo dolge obleke, pod njimi okrašene dolge ozke hlače, ter srebrn nakit z broškami in pol dragimi kamni. Ženske se morajo poročiti do 21. leta in se preselijo k moževi družini, kjer ostanejo skoraj brez osebne svobode, saj so lahko tepene, ali pa ima mož lahko tudi več žena. Poroke so še vedno tradicionalne in zelo drage, saj se na njih zbere tudi do 500 in več svatov, za kar večina zbira denar celo življenje. Ne poročene ženske nosijo posebne čepice in lase, spletene v kite, poročene ženske pa posebno zavezane rute, izpod katerih njihovi lasje niso več vidni.

Magtymguly Pyragy in Mämmetweli Kemine sta pomembna pesnika turkmenistanske literature.

Jezik

Ljudje v državi Turkmenistan so pretežno Turkmeni. Včasih se izgovori tudi Turkomani, tako za narodnost kot za jezik. Turkmenistan je bil, tradicionalno, dom obsežnega ruskega in nemškega prebivalstva. Vendar so se po razpadu Sovjetske Zveze, večinoma odselili v svoje matične države. Po popisu prebivalstva v državi Turkmenistan iz leta 1995 je 77% prebivalstva Turkmencev, 9 odstotkov Uzbekov in 7% Rusov. Okoli 70% ljudi v državi Turkmenistan govori turkmenistansko, 50% jih govori dostojno rusko. Če znate rusko, je to lahko zelo dober način sporazumevanja v državi Turkmenistan.

Izobraževanje

Izobraževanje v državi Turkmenistan je obvezno. Traja do srednje šole, torej deset let.

Delo

Turkmenistan je večinoma pokrit s puščavo. V oazah se ukvarjajo z intenzivnim kmetijstvom. Polovica namakanih zemljišč je zasajena z bombažem, zaradi česar je deseta največja proizvajalka na svetu.

Varnost

Zaradi sedanje in pol pretekle zgodovine, se v državi Turkmenistan izogibajte pogovorom o politiki. Tajna policija namreč v ljudeh zbuja strah in spoštovanje, zato so taki pogovori nesprejemljivi. Raje prepustite domačinom vodilno vlogo v pogovoru. Ko pa ga dopolnite z malo ruske vodke, pa bo pogovor lažje stekel.

Potniki, ki zaprosijo za vizum na letališču Ašhabat, so zaradi manjkajočih dokumentov priprti v tranzitnem območju letališča.

Vsi tujci, ki vstopajo v Turkmenistan morajo plačati pristojbino za prijavo in sicer 12 ameriških dolarjev (2012). Nato dobijo zeleno vstopno in izstopno kartico. Bodite posebej pozorni na izhodno kartico, saj jo morate pokazati pri izstopu iz države.

Tujci, ki bivajo več kot 3 dni v državi Turkmenistan, se morajo prijaviti pri IVOR v Ašhabatu, Asady köcesi, telefon 391337 ali IVOR podružnicah v drugih mestih. Vi sami ste odgovorni za prijavo, tudi če bivate v hotelu. Hotel vam bo dal potrditev samo za namestitev. Pri IVOR je potrebno predložiti to potrdilo in potrdilo za prijavno pristojbino ob vstopu v državo. Potrebni sta tudi dve fotografiji. Prijava bo odtisnjena v vaš potni list. Ravno tako moraš imeti dovoljenje IVOR-ja, da zapustiš državo. Tudi to potrdilo bo odtisnjeno v potnem listu. Mejna kontrola vse te papirje preveri.

Zdravje

Svetovna zdravstvena organizacija pred odhodom v Turkmenistan priporoča cepljenje proti davici, hepatitisu A in B, ošpicam, mumpsu, rdečkam, otroški paralizi, tetanusu, tifusu in noricam. Za dolgoročne potnike je priporočljivo še cepljenje proti meningitisu, steklini in tuberkulozi.

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Spoštujte običaje

V državi Turkmenistan je prepovedano kaditi " na javnem mestu ". V splošnem to pomeni "zunaj". Kajenje na bazarjih je absolutno prepovedano, saj sta dva velika bazarja zgorela v letih 2006-2007. Kar moti nekadilce je, da je dovoljeno kaditi v večini restavracij, kavarnah in nočnih klubih. Zanimivo pravilo je, da če ne vidite da še kdo kadi, tudi sami nebi smeli.

Prihod na destinacijo

Večina vseh držav, kot tudi Slovenci potrebujemo vizum za vstop v Turkmenistan. Za samostojno potovanje lahko dobite kratko tranzitno vizo. Večina mejnih policistov so mladi naborniki. Pri njih si lahko z majhno podkupnino olajšate vstop v državo ter prehod preko cestnih zapor.

Zahteve za vstop

Zelo je priporočljivo, da za vizo zaprosite pred vstopom v Turkmenistan.

Z letalom

Turmekistan ima eno mednarodno letališče v Ašhabadu. Nacionalnemu prevozniku pa je zaradi varnosti prepovedano letenje v Evropsko Unijo.


Dovoljenja za potovanja

Dovoljenja so potrebna za številne obmejne regije države Turkmenistan. Ne potrebujete ga za potovanje v Ašhabat, Merv, Turkmenabat in Balkanabat. Tranzitni vizumi vam omogočajo, da potujete po glavnih cestah države Turkmenistan proti državi, v katero ste namenjeni. Nujno je potrebno imeti dovoljenje za potovanje v naslednje regije:

 • v zahodni Turkmenistan: za Bekdash, Turkmenbashi, Haza, Dekistan, Yangykala, Gyzletrek, Nokhur in okolico
 • v severni Turkmenistan: za celotno regijo Dashogus vključno Konye Urgench, Dargan-Ati in Gazachak
 • v vzhodni Turkmenistan: za Farab, Atamurat (Kerki) in okolico, naravni rezervat Kugitang, Tagtabazar in Serkhetabat.

Z organiziranimi potovanji bodo stvari veliko lažje, saj vam uredijo vse v zvezi z vizami in potrebnimi listinami. Imejte v mislih, da boste morda morali imeti vodnika, ne glede na to, kako pridete v Turkmenistan. To je lahko še posebej pomembno, v kolikor ima vaše potovanje zamudo, sploh, ko vstopate preko Kaspijskega morja z ladjo.

Z avtobusom

Vsi turisti z vizo lahko mejo prečkajo na katerem koli mejnem prehodu. Kontrole na mejnih prehodih običajno lahko trajajo eno, dve uri ali celo več. Mejne kontrole so odprte vsak dan od 9.00 do 18.00. Do države Turkmenistan ni rednih avtobusnih povezav. Iz Irana lahko z avtobusom odpravimo iz mesta Mashhad do Quchan, ki vozi vsaki dve uri od 6.30 ure naprej. Pot traja dve uri in pol, cena 8000 rial. V Quchan vzamemo taksi in se peljemo do obmejne vasi Bajgiran eno uro po ceni 60.000 rial za dve osebi. Zatem peš prečkamo mejo, kjer nas policija države Turkmenistan prosi za vstopni davek 10 USD na osebo ter še 2 USD na skupino. Carinski postopki trajajo približno dve uri. Na meji nato vzamemo še taksi do Ašhabada za 15 USD na osebo za kar porabimo še eno uro.

Z avtom

Če želite priti v Turkmenistan s svojim avtom, morate zavarovati odgovornost. Zelena International Insurance karta ni veljavna v Turkmenistanu. Poleg tega boste morali plačati dodatni davek za vladno subvencionirane cene goriva, odvisno od oddaljenosti od svojega potovanja v Turkmenistanu. Ta davek je treba plačati na meji v ameriških dolarjih. Bodite pripravljeni, da imajo zaradi mejnih kontrol na mejah dolge čakalne vrste.

Pot iz Kazahstana v državo Turkmenistan je v strašnem stanju. Prepričajte se, da imate dovolj zalog, ker pridobivanje dokumentov in carinski postopki lahko trajajo dolgo časa, vendar je vse zelo enostavno in ljudje so zelo prijazni in ustrežljivi. Mejo prečka le malo turistov.

Z vlakom

Železniška povezava je z Rusijo in Iranom, vendar je treba paziti, kje vlak prečka mejo z državo Turkmenistan.

Z ladjo

Z ladjo lahko v državo Turkmenistan priplujete preko Kaspijskega morja s "trajektom" iz Bakuju, Azerbajdžan, do pristanišča Turkmenbashy v zahodni Turkmenistan. Potniki se morajo vedeti, da so ti "trajekti" v resnici tovorne ladje. Za potniki na teh ladjah ni predvidene hrane ali vode, tudi kabine za spanje in sanitarije so slabe. Potniki se morajo zavedati, da ko ladja pripluje v pristanišče Turkmenbashy mora pogosto čakati nekaj dni na morju, da druge ladje izplujejo in se dovoli izkrcanje. Nekateri so čakali več kot teden dni na morju, medtem ko je njihova ladja čakala dovoljenje za vstop v pristanišče, zato jim je zmanjkalo zalog hrane in vode, ali pa so jim celo pretekli vizumi, preden so jih sploh lahko uporabili. Za to in iz drugih razlogov potnike, še posebej tiste, ki nameravajo vstopiti Turkmenistan z ladjo, odvrača uporaba tranzitnih vizumov za vstop v Turkmenistan.

Transport po destinaciji

Turkmenistan ima 240.000 km cest s trdo (81% s strdo podlago). Najpomembnejša je cestna povezava Tukmenbasi-Ašgabat-Mari-Buhara-Samarkand (1469 km)

Letalo

Po državi Turkmenistan se za notranje polete lahko uporablja lete iz letališč Turkmenbashiju, Daşoguzu, Turkmenabatu in Mary. Notranji leti so možni z Turkmenistan Airlines, ki leti vsak dan med Ašhabatu, Mary, Turkmenbashi, Dashoguz in med nekaj drugimi destinacijami. Leti se subvencionirani, in zaradi stroškov za gorivo zelo poceni. Cene so približno 5 ameriških dolarjev za let iz Ašhabatu v Mary ali Dashoguz. Turkmenistan Airlines posluje z novo floto Boeing 717s, kupljenih leta 2001.

Vlak

Turkmenistan ima še iz časov Sovjetske zveze 2440 km železniških prog, v letu 1995 pa so odprli še nov 320 km dolg odsek. Od Turkmenbashija preko Ašhabada do Taškenta in naprej teče naj pomebnejša železniška proga Transsibirske železnice, nov odsek pa teče proti Iranu. Z vlakom lahko potujete tako med nekaterimi večjimi mesti, vendar to lahko traja več ur (do 16 ur od Ašhabatu do Turkmenbashija). Železniški prevoz v državi Turkmenistan opravlja Turkmendemiryollar (Turkmenistan železnice), Ašhabat, telefon 3632 255545, fax 3632 473858. Na glavnih vlakih ponujajo udobno namestitev v spalnih in jedilnih vagonih. Za turistično uporabo železniške storitve v državi Turkmenistan se plača višja cena, kot jo plačajo lokalni prebivalci ter velja plačilo vozovnic v tuji valuti.

Avto

Kontrole so postavljene po vsej državi Turkmenistan. Večkrat vas bodo ustavil in vprašali za potni list in avtomobilske dokumente. Sicer ni neprijetno, proces ne bo trajal predolgo.

V državi Turkmenistan se vozi po desni strani. Turkmenistan ima najnižja starostno omejitev za vožnjo ki je 17 let in velja mednarodno vozniško dovoljenje. Turkmenistan ima omejitev hitrosti 60 km/h na urbanih območjih in od 90 do 120 km/h na avtocestah. Policija vas lahko ustavi tudi brez razloga. Ko vas ustavijo bodite vljudni in jim ne plačajte podkupnine. Uporabljajo tudi radarske pištole za merjenje hitrosti. Če vas ujamejo pri prehitri vožnji, se pogajajte o ceni, saj v večini primerov zadostuje že nekaj dolarjev.

Taxi

Taksiji so vsaj v Ašhabatu, glavnem mestu države Turkmenistan, tako kot v večini držav nekdanje Sovjetske zveze, najboljši način prevoza po cestah. Znanje ruščine bo zagotovo prišlo prav, če želimo barantati za ceno prevoza. Ceste v Ašhabatu in Turkmenbashiju so v dobrem stanju. Pot iz Turkmenbashija v Ašhabat je nova dvopasovna hitra cesta. Običajno veljajo previdnostni ukrepi. Če vas instinkti svarijo, da nekaj ni čisto v redu, potem je najbolje, da svojim instinktom sledite in se tako izognete nepredvidljivim situacijam.

Spanje in namestitev

Turkmenistan ima zelo slabo razvit turizem, predvsem zaradi pomankanja infrastrukture in političnih razmer (2002: 481.000 obiskovalcev iz tujine).

Hoteli

Po osamosvojitvi države Turkmenistan so v Ašgabatu zgradili veliko potezno poslovno središče Berzengi z luksuznimi hoteli.

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija