Turčija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Fotogalerija znamenitosti)
(Koristne informacije)
Vrstica 66: Vrstica 66:
  
 
<gallery>
 
<gallery>
Slika:Zemlejvid_lokacije_slovenije.png|{{PAGENAME}} lokacija
+
Slika:lokacijat.png|{{PAGENAME}} lokacija
 
Slika:Slovenija_zastava.png|Zastava
 
Slika:Slovenija_zastava.png|Zastava
 
Slika:Slovenija_grb.png|Grb
 
Slika:Slovenija_grb.png|Grb

Redakcija: 21:03, 11. junij 2014

Turčija (turško: Turkiye) leži na Mediteranu v pokrajini Anatolija Zahodne Azije, z majhnim delo v jugovzhodni Evropi, ločuje ju Turška ožina. Turčija ima obale na Črnem morju, Egejskem morju in Sredozemskem morju.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 52 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Istanbul: znan tudi kot Carigrad. Je največje mesto v Republiki Turčiji. Carigrad je edina svetovna metropola, ki leži na dveh kontinentih in pokriva 39 okrožij Istanbulske pokrajine.
 2. Ugrup: Eno izmed največjih mest v Kapadokiji s ponudbo najvišje kakovosti nastanitve, prehrane in nočnega življenja. Mesto se nahaja v neposredni bližini glavnih znamenitosti.
 3. Dalyan: Mesto želi v provinci Mugla in se nahaja med znanimi okrožji Marmaris in Fethiye na jugozahodni obali Turčije. Dalyan velja za zaščiteno območje.
 4. Goreme: Je mesto v regiji Kapadokija. Zelo je poznano po svojih naravnih kamnih, pogosto imenovanih "pravljični dimniki".
 5. Antalya: Leži na sredozemski obali jugozahodne Turčije in je največje mednarodno pomorsko letovišče, ki se nahaja na Turški rivieri.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Turčija 5 dni: Bursa, Asos, Canakkale, Galipoli, Carigrad, Konstantinopol
 • Turčija 4 dni: Hagija Sofija in rimska cisterna, Modra mošeja, dvorec Topkapi z zakladnico, Kapali Čaršija, Bospor

Aktivnosti

 • V Turčiji si lahko privoščimo jadralno padalstvo nad najlepšim zalivom, prav tako pa se lahko preizkusimo v letu z balonom nad Kapadokijo.
 • Če pa si želimo zabavnejše sprostitve so na voljo plaže, kanjoni, potopljena mesta.

Koristne informacije

Glavno mesto: Ankara

Valuta: nova turška lira

Število prebivalcev: 76,667,864

Tel. koda države: +90

Časovni pas: UTC + 2, UTC + 3

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .tr

Velikost države: 783,562 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Turčija

Dinamični zemljevidi

Regije

 AEGEAN TURKEY
 Kraji:Izmir, Assos, Ayvalik, Bergama, Bodrum, Cesme, Datca, Denzli, Kusadasi 
 Na eni strani sinjega morja ležijo grške in rimske ruševine na drugi strani pa se razprostira oljčni nasad. 

 BLACK SEA TURKEY
 Kraji:Amasya, Amasra, Giresun, Rize, Safranboln, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak
 Gozdnate gore, ki ponujajo veliko aktivnosti na prostem npr. treking in rafting.
 CENTRAL ANATOLIA
 Kraji:Ankara, Afyon, Aksaray, Cankiri, Divrigi, Eskisehir, Kayseri, Kemerhisar, Konya, Kutahya, Nevsehir, Sandikli, Sivas
 Na tem območju se nahajajo hetitske in fregijske ruševine. 
 EASTERN ANATOLIA
 Kraji:Adraham, Battalgazi, Darcude, Dogubeyazit, Elazig, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Mus, Tatvan, Tunceli, Van
 Je regija za katero velja, da ima najostrejše zime, površina regijepa je večja od štirikratne Švice.
 MARMARA REGION
 Kraji:Balikesir, Bursa, Canakkale, Edirne, Istanbul, Izmit, Iznik, Tekirdag, Yalova 
 Regija je dobila ime po Marmarskem morju. Poleg Marmarskega morja ima regija obale ob Črnem morju in Egejskem morju.
 MEDITERRANEAN TURKEY
 Kraji:Antalya, Adana, Alanya, Antakya, Fethiye, Kas, Marmaris, Mersin, Tasucu
 Regija leži pod enim najbolj sončnim delom Evrope in je tako skupaj s svojo bogato umetnostjo in zgodovino ena izmed najboljših turističnih destinacij v državi. 
 SOUTHEASTERN ANATOLIA
 Kraji:Adiyaman, Batman, Birecik, Diyarbakir, Gaziantep, Hakkari, Halfeti, Harran, Hilvan, Kahramanmaras, Kahta, Mardin, Urfa, Siirt, Sirnak
 Regija ima veliko skupnega z južnima sosedama in sicer z Sirijo in Irakom, pa naj gre to za kulturo, jezik ali pokrajino.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Na jugu in vzhodu Turčije boste naleteli na mile in deževne zime, poletja pa so tam vroča in suha. Hladnejše in bolj vlažno vreme je ob Črnem morju. Na severovzhodu, jugovzhodu in v notranjosti pa mrzle zime ter suha in vroča poletja.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

V Turčiji zima traja od novembra do maja, zato je vreme najprimerjenše za obisk Turčije med junijem in avgustom. Ob Črnem morju pa so zime milejše, zato je primeren čas za obisk med aprilom in septembrom.

Zgodovina

Sodobna republika Turčija je bila ustanovljena leta 1923 po vojaški zmagi nad Grki s strani Mustafe Kemal Ataturk. Le ta je Turčijo z vrsto reform spremenil v proevropsko, sekularno in svobodno republiko. Za obstoj takšne Turčije pa je Mustafa Turčijo vodil k številnimi vojaškimi državnimi udari, zadnji je bil leta 1980. Po tem letu se je Turčija vrnila k splošnim volitvam. Turčija je od leta 1952 članica zveze NATO, že vrsto let pa se zavzema za članstvo v Evropski uniji.

Hrana

V Turški kuhinji najdete bogato raznolikost sredozemskih okusov. Kuharji uporabljajo predvsem velike količine svežih proizvodov.Ene izmed najbolj priljubljenih jedi so narejene iz jogurta, semen, mletega mesa, v nekaterih regijah vam bodo postregli z veliko količino chilija ali pa van otlu (to je začinjen sir, z velikim dodatkom zeliščnih začimb). V turški kuhinji med mesom pa definitivno dominira jagnjetina.

Tradicionalne jedi:

 • Sebzeli Ezme Kirmizi Mercimek Corbasi (juha z rdečo lečo in zelenjavo)
 • Yaprak Etla Dolmasi (mleto meso v listih vinske trte)
 • Kebab
 • Kofta (mleto meso več vrst)

Pijača

Turška kava v Turčiji ni pijača, temveč bo marsikoga ki ni poučen razočarala, saj je le izgovor za druženje in se pije v majnih količinah, saj je zelo gosta. V Turčiji je zelo pomemben tradicionalen črni čaj, ki pomaga "oživeti" in ga ponudijo kot dobrodošlico. Najpomembnejša tradicionalna pijača je ayran. To je rahlo posoljeni in s hladno vodo razredčeni jogurt. Druga zelo priljubljena pijača je boza, gosti, hladni, sladkobni napitek iz prekuhanega prosa, začinjen z malo cimeta in ingverja. Najbolj priljubljena alkoholna pijača je raki. Vsebuje lahko tudi do 42% alkohola, je odišavljena z janežam, pije pa se razredčena z vodo.

Nakupovanje

Denarna valuta Turčije je nova turška lira, sprejeta 1.1.2009 in je znana tudi kot Yeni Turk Lirasi (YTL). Po podatkih iz tečajne liste 10.06.2014 turška lira znaša 0,35€.

Turčija je pravi raj za nakupovanje. Poleg kvalitetnih in nizkocenovnih oblačil, so turki znani tudi po preprogah, kavi, medu, olivnemu olju in "dezvah". Kadarkoli boste v Turčiji nakupovali, se od vas pričakuje da barantate.

Gospodarstvo in ekonomija

V Turčiji je gospodarstvo še relativno odvisno od težke industrije in kmetijstva, na drugi strani pa imamo storitveni sektor, ki v porastu.

 • Struktura BDP:
9% kmetijstvo, 27% industrija, 64% storitve
 • Kmetijstvo

Čeprav kmetijstvo predstavlja le 9% BDP-ja, le-ta zaposlujejo 24% vsega prebivalstva. Glavni pridelek je pšenica. Turčija je vodilna pridelovalka lešnikov in tretja največja izvoznica tobaka.

 • Industrija

Zaposluje četrtino delovne sile s prevladujoče tekstilno industrijo. Poleg tekstilne industrije pa igrata še veliko vlogo avtomobilska in elektronska industrija.

 • Storitve

Ker je Turčija ena izmed najbolj obiskanih destinacij, predstavlja turizem 4% BDP, kar pomeni da je vodilna storitvena dejavnost.

Kultura

Islam je največja vera v Turčiji, saj predstavlja kar 90% prebivalstva muslimani. Središča skupnosti in prostori, ki so namenjeni skupni molitvi so mošeje. Čas molitve oznanijo s klicem mineretov izrekov iz sune, pogosto tudi z zvočnikom. Za muslimane je značilno, da pri molitvi ženske sedijo stran od moških.

Jezik

Uradni jezik je Turščina, ki je altajski jezik in katerega uporabljajo predvsem v Turčiji, zasledimo pa ga tudi v Makedoniji, Bolgariji in na Cipru.

Izobraževanje

V Turčiji boste našli 36 tisoč javnih šol. Osnovne šole so obvezne.

Delo

Za delo je potrebno pridobiti vizum, ki se ga pridobi pristojnem veleposlanuštvu Republike Turčije.

Varnost

Turčija se smatra za turiste varna država. Če je le možno se potovanju v bližini meje s Sirijo izognemo. V večjih mestih kot je Instanbul pa previdnost ni odveč pred žeparji in plačilu s kreditno kartico.

Za vstop v državo Slovenskim državljanom vizum ni potreben.

Tudi v Turčiji je nacionalna številka za klic v sili 112, saj je to enotna evropska številka za klic v sili.

Zdravje

Previdnost je potrebna predvsem pri hrani in vodi. Priporočljivo je da ne jeste hrano, ki jo prodajajo zunaj in jo lokalni ljudje tudi ne jedo. Prav tako se je pametno izogibati javnim vodam, raje se posložujte vod v plastenkah.

Turčija se lahko pohvali z javnimi in zasebnimi bolnišnicami, vendar so javne prepolne, tako da če denar ni problem raje obiščite zasebno bolnišnico.

Telekomunikacije

Telefon

Telefonske številke za nujno pomoč: 112 za reševalce (kjerkoli iz katerega koli telefonskega aparata, brez stroškov); 110v primeru požara in 115 policija. Vse te številke so brezplačne.

Javne telefone še vedno najdete na osrednjih trgih in glavnih ulicah v mestih, delujejo na čip kartice katere dobite na poštah, kioskih v vrednosti 30, 60 ali 120 enot.

Seznam telefonskih kod za nekaj večjih mest:

212 - Istanbul- Evropska stran 216 -Istanbul - azijska stran in Princes 224 - Bursa in Uludag 232 - Izmir in Cesme 242 - Antalya, Alanya, Kemer in Kaş 252 - Muğla, Bodrum, Marmaris in Fethiye 256 - Aydın in Kuşadası 258 - Denizli in Pamukkale 286 - Çanakkale in Gallipoli 312 -Ankara 332- Konya 384 - Nevşehir in večina od Kapadokije

Številke, ki se začnejo 0800 so brezplačne, tiste ki se začnejo z 0900 pa so visoko plačljive.

Internet

Kljub rahlemu razvojnemu zaostanku se lahko pohvalijo z DSL priključkom, ki ga ponuja največji ponudnik interneta v Turčiji Turkcell. Brezplačen Wi-fi je mogoč le na letališčih, hotelih, restavracijah in sicer v večjih mestih.

Pošta

Poštne stavbe so prepoznane po rumenem in črnem napisu PPT. Pisma in kartice se mora odnesti na pošto, saj so poštni nabiralniki zelo redki. Turki tiskajo čudovite poštne znamke, za znamko in poštnino pa boste odšteli 0,30 TRY. Za pošiljko izven Turčije pa boste odšteli 1.10 TRY.

Glavne pošte so odprte od 8.30 - 20.30, manjše pa od 8.30 - 17.30

Spoštujte običaje

Turki so zelo prijazni in spoštljivi, včasih celo malo preveč. V primeru, da vas Turki povabijo v svojo hišo, jim obvezno prinesite darilo. Najbolj ga bodo cenili če bo predstavljal vašo domovino.

Ko vstopate v hišo si sezujete čevlje, razen v primeru da lastnik vztraja pri nasprotnem. Turki se bodo kar najbolje potrudili, da se boste počutili kot doma. Dodatno spoštovanje si boste prislužili, če se boste še posebej zahvalili za njihovo gostoljubje.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v Turčijo slovenskim državljanom vizum ni potreben, če je njihov namen turistični, poslovni ali osebni.

Z letalom

Največje letališče je letališče Instanbul-Ataturk, ki se nahaja le nekaj kilometrov stran od Istanbula. Bolj nizkocenovno letališče najdemo približno 20km od Instanbula letališče Instanbul Sabiha Gocken. V Turčiji pa sta še dva letališla in sicer letališče Antalya in letališče Ankara Ensanboda.

Z avtobusom

Z avtobusom lahko v Turčiji pridete iz Evrope, Georgie, Irana in Sirije.

Z avtom

Iz Srednje Evrope lahko potujete v Turčijo z avtom brez posebnosti, vse kar morate imeti je zelena karta.

Glavne ceste iz Evrope so E80 iz Bolgarije, E87 prav tako iz Bolgarije in E90 vstop iz Grčije.

Z vlakom

V Turčijo lahko prav tako potujete z vlakom, vendar ta način ni več najugodnejši in najhitrejši. Dnevni vlaki prihajajo iz Bolgarije. Enkrat tedensko vozi vlak iz bližnjega Vzhoda.

Poceni način potovanja ima Balkan Flexipass.

Z ladjo

Trajektne povezave z Grčijo, predvsem Ciper.

Transport po destinaciji

Letalo

Cene za potovanje z letalom po državi so dokaj ugodne in dostopne vsem. Karte se prodajajo na domačem terminalu v Istanbulu. Nekatera izmed letališč imajo dnevne polete, s tem ko druga samo ob določenih dnevih.

Vlak

Prevoz z vlakom je zelo ugoden, vendar počasnejši od avtobusnega prevoza.

Električne proge so samo na relaciji Istanbul - Ankara in Istanbul - Edirne. Ostale proge pa so na dizeljski pogon.

Najbolj obremenjena pot je Istanbul - Ankara. Na voljo je več dnevnih vlakov, vožnja pa traja med 6 do 10 ur.

Avto

Vožnja poteka na desni strani ceste. Uporaba telefona med vožnjo je nezakonita. Največja dovoljena koločina alkohola v krvi je 0,05 gramov na liter. Uporaba varnostnih pasov tako spredaj kot zadaj je obvezna.

Turški table za cestne predpise so skoraj enake kot tiste, ki se uporabljajo v Evropi.

Avtobus

Avtobusni prevoz na daljšo razdaljo je zelo dobro urejen, saj vas čakajo klimatizirani avtobusi, rezervacija sedežev in na splošno dobra kakovost storitev. Kajenje na avtobusih je prepovedano. Na lokalnih velikokrat naletite na gužvo, sedeži pa so ožji od tistih v ekonomskih razredih.

Dva avtobusa, ki imate spletno stran (sicer z slabo angleščino): Metro Bus in Varan.

Taxi

Kolo

Za kolesarje ni posebej urejenih prog. Teren v državi je večinoma hribovit. Zračnice si lahko brezplačno napolnete na bencinskih črpalkah. Trgovine in popravljenje koles pa je tukaj zelo redko.

Spanje in namestitev

Hoteli

Vsa večja mesta in turistične točke imajo hotele s 5 zvezdicami, mnogi izmed njih so v lasti mednarodnih hotelskih verig, kot so Hilton, Sheraton, Conrada in še nekateri. Mnogi izmed njih so hotelski bloki, izven mest pa najdete bungalove z zasebnimi vrtovi in bazeni.

Hostli

Hostli v Turčiji niso tako razširjeni, mogoče najdete kakšnega v Istanbulu. Nekaj se jih nahaja okrog Hagie Sofie in Modre mošeje. Hostli so nizkocenovni.

Kampiranje

Po obali Turčije je veliko zasebnikov, ki svoje zemljišče dajejo v rento kampirancem. Zemljišča so opremljena z osnovnimi stvarmi, kot je pitna voda, stranišča, drevesne sence nekateri pa zagotavljajo tudi električno energijo.

Nadredna destinacija