Trogir: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Turistične destinacije in znamenitosti)
(Aktivnosti)
Vrstica 92: Vrstica 92:
 
*'''Ogled vinske kleti Bedalov in pokušnja lokalnega vina''' z bližnjega pobočja gore Kozjak.
 
*'''Ogled vinske kleti Bedalov in pokušnja lokalnega vina''' z bližnjega pobočja gore Kozjak.
 
*'''Izposoja gorskih koles''' za brezskrbno raziskovanje mesta in njegove okolice.
 
*'''Izposoja gorskih koles''' za brezskrbno raziskovanje mesta in njegove okolice.
 +
*'''Kino dvorana'''
  
 
== Zemljevidi in geografija ==
 
== Zemljevidi in geografija ==

Redakcija: 15:22, 23. januar 2015

Trogir je hrvaški otok, ki ima največjo zbirko zgodovinskih znamenitosti na svetu, zaradi tega pa je našel mesto tudi na UNESCO-vem seznamu. Nahaja se v središču Dalmacije, na severozahodnem delu Kaštelanskega zaliva, med Splitom in Šibenikom. V bližini se nahaja tudi Splitsko letališče ter trajektno pristanišče, kar omogoča mestu dobro prometno dostopnost tako po kopnem kot po morju. Zaradi njegove lege in naravne zaščitenosti je Trogirska marina priljubljena destinacija tudi za navtike. Trogir leži na manjšem otočku med otokom Čiovo in kopnim. Del mesta na severni obali pri ladjedelnici, je povezan s premičnim mostom z delom mesta zgrajenim na umetnem otoku. Od kopnega ga deli ozek kanal, preko katerega je postavljen nepremični most.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 4:15 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Zgodovinsko mestno jedro: Trogir je mesto, ki nosi naziv najbolje ohranjenenega romansko-gotskega mesta v centralni Evropi, kar je tudi razlog, da je pristal na seznamu Unescove svetovne dediščine.
 2. Mestni trg: V središču mesta Trogir se nahaj mestni trg, kjer se nahaja velik razgledni stolp in cerkev svetega Sebastjana. Na mestnem trgu najdemo tudi cerkev svete Barbare, palači Ćipiko, mestno hišo ter cerkev svetega Ivana Krstnika.
 3. Katedrala svetega Lovrenca: Je najvišja stavba v Trogirju. Katedrala ima tudi stolp, ki ponuja najlepšo razgledno točko nad mestom.
 4. Mestna hiša: Je bila v preteklosti Knežev dvor, ki se prvič omenja v 13. stoletju. Njegova obnova v 19. stoletju mu je povrnila renesančni zgled in šarm.
 5. Severna mestna vrata: S severne strani je vhod skozi renesančna severna mesna vrata, nad katerimi stoji in pazi na mesto njegov zaščitnik sv. Ivan Trogirski.
 6. Trdnjava Kamerlengo: Veličastna stavba je delo mojstra Marina Radoja. Naziv Kamerlengo je dobila po blagajniku, blagajniku, kateri je imel dolžnost voditi vse finančne posle v dogovoru s knezom.
 7. Stolp svetega Marka: Zgrajen je bil v 15. stoletju zaradi boljše obrambe mesta, danes pa je hiša dalmatinske glasbe. Med stolpom in sosednjo trdnjavo Kamerlengo so v začetku 19. stoletja zgradili spomenik v zahvalo Franciji.
 8. Loggia: Velika kamnita skulptura na južnem mestnem obzidju, ki ponazarja Petra Berislaviča - hrvaškega bana in bojevnika.
 9. Kairos: Kamnita skulptura grškega boga sreče v cerkvi svete Nikole.
 10. Cerkev svete Barbare: Je najstarejša ohranjena cerkev (11 stoletje) in se nahaja ob mestnem trgu.
 11. Palača Ćipiko: Ta veličastna zgradba se nahaja nasproti katedrale. Sestavljena je iz več zgradb, ki so bila čez čas dograjena in združena v eno samo zgradbo. Na sprednji strani velike palače gotska trifora, delo Andrija Alesija.

Muzeji

 1. Muzej mesta Trogir: Mestni muzej se nahaja v palači Garagnin – Fanfogna. Muzejske zbirke prikazujejo politični, kulturni in umetniški razvoj mesta od svoje ustanovitve pa do sedanjosti. Mestni muzej v svoji stalni razstavi, med drugim, skriva tri dela slavnega kiparja Ivana Duknovića. Eden od njih je kip grbonoše Cipika.

Delovni čas muzeja: Oktober-maj: 9-14 h Junij-september: 9-12 h, 17-20 h Julij-avgust: 9-13 pm, 16:30-21:30 h

Parki

 • Park garanjo njonafanfo se nahaja zraven trgovskega centra Konzum, tržnice in avtobusne postaje.
 • Mestni park se nahaja na severnem in zahodnem delu otoka.

Izleti v okolici destinacije

 1. Narodni park Krka: Se na območju Šibensko-kninske županije in zajema površino 109 km2 najlepših slapov reke in spodnji tok reke Čikole. Od mesta Trogir je oddaljen 58km.
 2. Narodni park Plitvička jezera: Plitviška jezera so narodni park v Ličko-senjski županiji na Hrvaškem. Park se razprostira med bukovimi gozdovi in zavzema površino 192 km² in predstavlja eno največjih atrakcij v Evropi. Šestnajst jezer v čudovitih plavozelenih pastelnih barvah, v katerih se zrcalijo gosti gozdovi na obronkih Male Kapele in Plješivice, se v slapovih zliva drugo v drugo in ustvarja edinstveno in neponovljivo celoto. Delijo se na gornja jezera in na spodnja jezera. Najvišje je Prošćansko jezero (na višini 639 mnm), najnižje pa Novakovića Brod (503 mnm).
 3. Narodni park Kornati: Kornatski otoki, so skupina 125 otokov, otočkov in morskih podvodnih grebenov v Zadarskem otočju. Ležijo jugovzahodno od Pašmana, med Dugim otokom in Žirjami. Celotno otočje se razprostira na površini 320 km² morskega akvatorija. Otočje je dobilo ime po otoku Kornatu, največjem otoku v celotni otoški skupini. Drugi večji otoki so Sit, Žut, Jadra, Kurba Vela, Levrnaka in Lavsa. Najvišji vrh otočja je 235 m visoki Veli vrh, ki leži na otoku Kornatu.
 4. Dalmacija: Je zgodovinsko in kulturno najbogatejša hrvaška regija, v kateri je kar štiri od šestih območij pod UNESCO-vo zaščito.

Aktivnosti

Trogir ponuja veliko možnosti za aktivne počitnice.

 • Plaže katere vam vzamejo dih in ponujajo veliko poletnih in morskih užitkov.
 • Dalmatinski enodnevni kuharski tečaj, ki poteka vsak dan s pričetkom ob 8:30 v eni izmed najstarejših kavarn v Trogirju. Dan se prične z dobro kavo in domačim pecivom ter s pogovorom o dnevnem meniju. Nato je na vrsti obisk loklne tržnice, kjer se kupijo sveža živila, ki se bodo tisti dan uporabljala za pripravo jedi. Tečaj vodi kuharska mojstrica Ivana Orešić, ki je tudi idejni vodja projekta. Tečaj poteka v hrvaškem in angleškem jeziku.
 • Privatni organizirani morski izleti in izposoja motornih čolnov omogoča obiskovalcu popolno morsko izkušnjo in pogled Dalmacije z drugega zornega kota. Organizirani so izleti na bližnje otoke, med njimi tudi na otok Hvar, ponujajo pa tudi morski ribolov in prevoze na kraje Makarska, letališče Split, Vis, Brač, itd.
 • Voden ogled mesta Trogir ponuja obiskovalcu 1,5 urno potovanje skozi zgodovino mesta. Ogled mesta zajema ogled vseh zgodovinsko pomembnih zgradb v mestu, ogled pomembnih kiparskih del in pa zgodovino mesta, ki je močno povezana tudi z Grško, Rimsko in Beneško zgodovino.
 • Ogled vinske kleti Bedalov in pokušnja lokalnega vina z bližnjega pobočja gore Kozjak.
 • Izposoja gorskih koles za brezskrbno raziskovanje mesta in njegove okolice.
 • Kino dvorana

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Trogirja

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Trogir je manjše zgodovinsko mesto, ki ima približno 13.000 prebivalcev in spada pod mesto Split, ki ima več kot 400.000 prebivalcev.
 • Mesto se deli na predele Bilin Dolac, Ciprian, Čiovo, Lokvice, Drid, Kopno, Malo Polje, Pasike, Travarica, Miševac in Vilajica.
 • Sama občina Trogir ima osem naselij: Arbanija, Divulje, Drvenik Mali, Drvenik Veliki, Mastrinka, Plano in Žedno.

Vreme in klima

Poleti (od junija do septembra) so temperature podnevi visoke, od 27°C do 30°C, noči pa niso dosti hladnejše, med 19°C in 22°C. Jesen in pomlad sta zelo primerna za planince in ljubitelje naravnih parkov, saj so dnevne temperature prijetne in sicer od 14°C do 20°C, nočne pa od 7°C do 14°C. Zimske dnevne temperature se gibljejo med 10°C in 12°C, nočne pa med 5°C in 7°C.

Kdaj obiskati

Tisti, ki si želijo veliko sonca, je primeren čas za obisk poleti. Za planinarjenje in izlete so proporočljivi jesenski in pomladni čas, zime pa so mile in tople.

Zgodovina

Na ozemlju današnjega mesta so v 3.pr. n. št. Stari Grki ustanovili naselje Tragurion, ki se je v rimski dobi imenovalo Tragurium in se razvilo v močno pristanišče. Z razvojem bližnjega mesta Solina (Salone), ki je danes predmestje Splita, je pričel Trogir počasi izgubljati svoj pomen. Po propadu rimskega imperija pride Trogir pod oblast Bizanca. V času naseljevanja Hrvatov se v Trogir zgrinjajo izgnanci iz Solina. Kljub formalnemu priznavanju bizantinske oblasti Trogir od 9. stol. dalje plačuje davke hrvaškim vladarjem. Mesto dobi v 9. stol. svojo škofijo, ki je bila ukinjena 1828. Po padcu beneške republike 1797 pride Trogir do leta 1918 pod oblast habsburške monarhije. V letih pred drugo svetovno vojno je v sklopu SHS. Po fašistični agresiji 1941 in kasnejši nemški okupaciji so Togir 1944 osvobodili partizani. Danes je v sklopu Republike Hrvaške.

Hrana

Vonj in okus izbranih dobrote bodo zadovoljili tudi najzahtevnejše goste. Hrana začinjena z olivnim oljem in začimbami, jedmi iz svežih rib in morskih sadežev, različne variacije mesa in lokalne zelenjave z vrhunskimi lokalnimi vini. Vse to lahko poiskusite v specialnih Trogirskih restavracijah.

Pijača

V Trogirju lahko preizkusite širšo paleto lokalnih dalmatinskih vin, katerih zgodovina sega še v grške in rimske čase, ko so ti na Trogirskem ozemlju začeli z vinsko kulturo in posajanjem vinskih trt. Vina so zelo dobre kvalitete, zaradi skalnatih tal in veliko sončne toplote.

Nakupovanje

Največji nakupovalni center v Trogirju je Konzum, ki se nahaja zraven tržnice, avtobusne postaje in parka garanjo njonafanfo.

Kultura

 • Trogir se ponaša z 2300 letno tradicijo. Njegova bogata kultura je bila ustvarjena pod vplivom starih Grkov, Rimljanov in Benečanov. Zaradi zgodovinskih palač, cerkev, stolpov in tudi trdnjave na otoku si je zaslužil vzdevek "kamen lepote".
 • Verska pripadnost je večinoma katoliška (92,6%), ostale veroizpovedi pa znašajo 7,4%.
 • Večina prebivalcev je Hrvatov (96,99%)

Trogir pa ima tudi močno glasbeno kulturo in je znan po številnih klapah:

 • Klapa Čiovo
 • Klapa Rašpe
 • Klapa Tragos
 • Klapa Trogir
 • Narodna glazba Trogir
 • KUD Kvadrilja
 • Gradski zbor Petar Berislavić
 • Cimblići
 • Klapa Stivanja
 • Mandolinski orkestar Rovinjež - Trogir
 • Klapa Kamerlengo
 • Trogirski Kanti
 • Cima
 • Djevojački zbor Ivan Lucić
 • Kvintet Tragurium

Festivali in dogodki

 • Moondance festival Trogir
 • Trogir Summer festival
 • Kids carnival
 • Lipan u Trogiru (Junij v Trogirju)
 • Stivanja 2014 (Tudi znano, kot praznovanje mesta Trogir)
 • Bakalarijada

Jezik

Uradni jezik je hrvaški jezik, ki ga govori 98,2%, 1,8% prebivalstva pa govori ostale jezike.

Izobraževanje

 • Osnovna šola Mojstra Radovana Trogir
 • Osnovna šola "Petar Berislavić" Trogir
 • Srednja šola Ivana Lucića Trogir
 • Srednja strokovna šola "Blaž Jurjev Trogiranin"

Varnost

Veliko popotnikom je na potovanjih varnost zelo pomembna. Trogir je sicer zelo varno mesto in ni veliko verjetnosti za nastanek kakšnih težav z varnostjo. Priporočeno pa je, da ne sprejemate ponudb tujcev za prevoz in da uporabljate le pooblaščene taksije. Napadi na osebe, vključno s spolnimi napadi in posilstvi, so redki, vendar se dogajajo. Na večjih turističnih točkah, se pazite žeparjev, saj se hitro lahko zgodi, da vas oropajo. Ker se dogaja, da v pijače natrosijo droge, svetujemo, da ne sprejemate pijač od tujcev in da imate svojo pijačo ves čas pod budnim očesom.

Koristne turistične informacije

Slovenskim državljanom vizum do 3 mesecev ni potreben (sporazum z dne 15.5.1992-Ur.l.RS št.40/92 in 20/98). Slovenski državljani lahko z osebno izkaznico vstopajo v Republiko Hrvaško in tam, na podlagi tega dokumenta, bivajo do treh mesecev. Za mladoletne osebe, ki v ali preko ozemlja Republike Hrvaške potujejo brez spremstva zakonitega zastopnika, ni potrebno overjeno soglasje zakonitega zastopnika za prehod meje. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije kljub temu priporoča, da se ob organiziranih skupinskih potovanjih (ekskurzije, letovanja, športne, kulturne in druge prireditve mladoletnikov) še vedno pripravi seznam članov skupine. Tako je omogočena lažja in hitrejša mejna kontrola. V izogib morebitnim problemom Ministrstvo za zunanje zadeve zakonitim zastopnikom svetuje, da mladoletne osebe prečkajo mejo z vso potrebno dokumentacijo, s katero dokazujejo namen vstopa, dokazili o zadostnih sredstvih, zavarovanju, ipd.

 • Turistična točka Trogir

Tourist Board of Trogir najdemo na glavnem trgu, zraven katedrale. Naslov: Trg Ivana Pavla II. Br. 1, 21220 Trogir Telefon: +385 21 881 412 Fax: +385 21 881 412 E-mail: tzg-trogir@st.htnet.hr

 • Bolnica

KBC Split, 21000, Split, Hrvaška Telefon: +385 021 390 444 Internetna stran: www.kbsplit.hr

Grb mesta Trogir

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske in mobilne storitve so v Trogirju zelo dobro razvite. S signalom je pokrito celotno mesto.

Internet

Trogir ima zelo dobro razvit internet. Dostopen je tudi v vseh hotelih.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Trogir se nahaja v neposredni bližini letališča Split. Od Trogirja do letališča vozi redna avtobusna linija številka 37. Avtobus vozi na vsakih 20 minut čez dan in vsakih 30 minut v večernih urah in ob nedeljah. Cena avtobusnega prevoza je 20 kun. Prav tako je taksi od Trogirja do letališča Split relativno poceni. Letališče Split ima redne letalske linije iz Zagreba, Münchna, Frankfurta, Rima, Kölna in Stuttgarta.

Z avtobusom

Avtobusna postaja v Trogir se nahaja na vhodu v staro mesto, zraven kamnitega mosta in je le 500 metrov oddaljena od centra mesta. Na avtobusni postaji lahko kupite vstopnice za lokalne avtobusne linije (Split, Solin, Kaštela, Marina itd), za medkrajevne linije (Dubrovnik, Zagreb, itd) ali mednarodne linije (Avstrija, Nemčija, itd.). Vsi avtobusi, ki povezujejo Dalmacijo in pri tem ne potujejo po avtocesti, vozijo skozi Trogir. V bližini avtobusne postaje lahko najdete tudi več bankomatov, ki pridejo prav v primeru raznih možnih doplačil za prtljago.

Z avtom

V času poletne sezone lahko naletimo na zastoje. Trogir je dostopen po treh možnih poteh.

 • Avtocesta Dalmatina A1 - Hrvaška Avtocesta Dalmatina A1 (ex-Prgomet Avtocesta)
 • Obalna cesta po jadranski magistrali. Rijeka - Senj - Karlobag - Zadar - Šibenik - Primošten - Trogir.
 • Hrvaška avtocesta D1 z začetkom na meji na severu Hrvaške. Karlovac - Plitvice (narodni park) - Korenica - Gračac - Knin - Drnis - Trogir.

Z vlakom

Dostopnost z vlakom ni mogoča.

Z ladjo

Najbližje trajektno pristanišče je v Splitu. Redna trajektna linija pa je Drvenik Veli - Trogir - Split (Brod - Jadrolinija).

Transport po destinaciji

Javni transport

Po samem mestu ni organiziranega javnega prevoza.

Avto

Vozniki v Trogirju so znani kot slabi vozniki v primerjavi z Slovenci. Vozniki nenadoma menjajo pasove, brez predhodnega opozorila zato previdnost ni odveč. Uporaba dnevnih luči je za vozila obvezna le v zimskem času, za motoriste pa tekom celega leta. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, brez sistema za prostoročno telefoniranje, je prepovedana. Poleg obvezne opreme vozila: varnostni trikotnik, rezervne žarnice, prva pomoč, rezervno kolo ali homologiran nadomestek, je v vozilu potrebno imeti tudi odsevni jopič, ki je obvezen za voznika, ki se nahaja na vozišču v primeru okvare vozila ali prometne nesreče. Za vozila registrirana na podjetje je potrebno imeti v vozilu tudi gasilni aparat. Hrvaški zakon prav tako določa, da vozilo registrirano v Sloveniji, ki je opremljeno z registrskimi tablicami na katerih je tudi oznaka države, ne potrebuje dodatne oznake SLO na zadku vozila. V kolikor ima vozilo še staro izvedbo tablic, mora biti pri vožnji po hrvaških cestah označeno z nalepko SLO.Za najhujše prekrške: npr. odklonitev testa alkoholiziranosti ali drog, vožnja z več kot 1,5 promila alkohola v krvi in vožnja brez vozniškega dovoljenja je predpisana kazen do 15.000 HRK ter zaporna kazen. Dovoljena stopnja alkohola je 0,5 promila. Za voznike mlajše od 24 let in tiste, ki imajo vozniški izpit manj kot dve leti ter poklicne voznike mejna vrednost ostaja 0,0 promila.

Taxi

Taksi služb v Trogirju ne manjka. Približna cena za prevoz do letališča je okoli 130 kun (približno 17€), do Splita pa 350 kun (približno 45,5€).

Kolo

Trogir je priljubljena destinacija tudi za kolesarje, saj nudi veliko lepih manjših vzponom in spustov. Izposoja koles je možna v centru mesta.

Motorno kolo

Mesto ponuja tudi izposojo motornih koles, ki so zelo aktualna za vožnjo po ozkih ulicah.

Spanje in namestitev

Hoteli

5 najbolj priljubljenih hotelov v Trogirju:

 • Aparthotel Bellevue na višku poletne sezone približno 60€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 35€ na dan na osebo. Vključen zajtrk.
 • Hotel Tragos na višku poletne sezone približno 78€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 54€ na dan na osebo. Vključen zajtrk.
 • Hotel Pasike na višku poletne sezone približno 116€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 38€ na dan na osebo. Vključen zajtrk.
 • Hotel Palace na višku poletne sezone približno 82,5€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 42,5€ na dan na osebo. Vključen zajtrk.
 • Hotel Vila Sikaa na višku poletne sezone približno 50€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 32,5€ na dan na osebo. Vključen zajtrk.

Hostli

 • Hostel Trogir na višku poletne sezone približno 18€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 12€ na dan na osebo.

Apartmaji

 • Apartmaji Trogir na višku poletne sezone približno 29€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 18€ na dan na osebo.
 • Apartmaji Villa Goja na višku poletne sezone približno 64€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 64€ na dan na osebo.
 • Apartmaji Riva na višku poletne sezone približno 47,5€ na dan na osebo. Izven sezone je cena prenočitve 30€ na dan na osebo.

Kampiranje

 • Seget Camping cena za dve osebi (2 osebi, parcela, vozilo, šotor, elektrika in turistična taksa) je 23,4€ izven sezone in 28,8€ v glavni sezoni.
 • Kamp Rožac cena za dve osebi (2 osebi, parcela, vozilo, šotor in elektrika) je 27,8€ izven sezone in 30,5€ v glavni sezoni.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška