Tel Aviv: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Turizem)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 35: Vrstica 35:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=BRFhT2DdShI vpišete {{#widget:YouTube|id=BRFhT2DdShI}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=BRFhT2DdShI vpišete {{#widget:YouTube|id=BRFhT2DdShI}}-->
{{#widget:YouTube|id=BRFhT2DdShI}}
+
{{#widget:YouTube|id=LRVOFp2cOPk}}
  
Dolžina: 3 minute 01 sekund
+
Dolžina: 25, 23 minut
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 17:07, 13. marec 2019

Tel Aviv – Yafo (hebrejsko: תֵּל־אָבִיב-יָפוֹ; v večini ga imanujejo le Tel Aviv) je drugo največje mesto države Izrael, ki leži na sredozemski obali. Je največje in najgosteje poseljeno mesto obalne regije. Razprostira se na 52 km² površine in šteje okrog 405.000 prebivalcev. Mesto, je bilo ustanovljeno leta 1909 na puščavskem predelu ob starodavnem pristanišču Jafo, je v preteklem stoletju doseglo nagel urbanističen razvoj in gospodarski razcvet. Je ekonomsko središče s sedežem številnih večjih mednarodnih podjetij in razvojnih centrov. Zaradi lege ob morju, klimatskih razmer in vlaganj v turizem se je mesto razvilo v sodobno turistično destinacijo.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25, 23 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Nalaga'at Center: Nalaga'at center se nahaja v pristanišču Jaffa v Tel Aviv, je bil ustanovljen kot Nalaga'at neprofitna organizacija, ki je svoja vrata odprl za javnost v decembru 2007. Center je sestavljen iz »Nalaga'at« teatra, kjer domuje in nastopa gluhonemi ansambel, Cafe Kapish, kjer vam pijačo postrežejo gluhonemi natakarji in BlackOut-a, to je črna restavracija, kjer so natakarji slepi. V »Nalaga'at« centru je zaposlenih približno 70 ljudi, večina zaposlenih je gluhih, slepih, naglušnih, slabovidnih ali gluhonemih. Center je obiskalo že na tisoče ljudi in uživalo v izjemno umetniškem doživetju. Center je bil ustanovljen na prepričanju, da ima vsak človek pravico, da prispeva nekaj k družbi v kateri živi.
 2. Tayelet: Najbolj znana promenada v Tel Avivu. Promenada je sprehajalna pot, ki teče ob sredozemski obali v Tel Avivu.
 3. Palmach muzej: je muzej, ki se nahaja v Ramat Avivu. Izrael je muzej posvetil Palmach-om, ki so bile izvršilne sile podzemlja Haganah obrambne organizacije, ki je bila kasneje integrirana v izraelske obrambne sile.
 4. Staro mesto Jaffa: Staro mestno jedro Jaffa, nahaja se na južnem delu Tel Aviva, v občini Jaffa. Jaffa je mesto obzidano z obzidjem, glavni vhod so vrata Jaffa, imenujejo jih tudi Bab el-Halil ali vrata Hebrona. Vhod v mesto je leta 1538 zgradil Sulejman Veličastni.
 5. Yitzhak Rabin Center: je knjižnica in raziskovalni center v Tel Avivu. Center je bil zgrajen v spomin na umorjenega izraelskega predsednika vlade Yitzhaka Rabina. Center je zasnoval zelo znani izraelski arhitekt Moshe Safdie. Center se nahaja na hribu, s katerega je vidna prečudovita panorama na Hayarkon park in Tel Aviv. Center so odprti novembra 2005, ob deseti obletnici umora Yitzhaka Rabina.
 6. Muzej umetnosti: Tel Avivov muzej umetnosti je bil ustanovljen leta 1932. Ustanovljen je bil v stavbi prvega župana Tel Aviva Meirja Dizengoffa. Leta 1959 so odprli paviljon sodobne umetnosti, ki so ga poimenovali po Heleni Rubinstein. Muzej se je leta 1979 preselil na lokacijo, na kateri je še danes na Avenijo Kralja Saula. Drugo krilo muzeja so odprli leta 1999, v istem letu je bil ustanovljen tudi vrt skulptur Lole Beer Ebner. Muzej shrani obsežno zbirko klasične in sodobne umetnosti, največ izraelske umetnosti in raznorazne skulpture.

Muzeji

 1. Palmach muzej
 2. Yitzhak Rabin Center
 3. Tel Avivov muzej umetnosti
 4. Ilana Goor rezidenca in muzej
 5. Muzej neodvisnosti
 6. Kompleks Eretz Israel (Haaretz muzej)

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Dnevni izleti izven Tel Aviva vključujejo:

 • NATANIJA/OKOLICA—CEZAREJA—HAIFA—NAZARET TIBERIJA (104 km)

DO SREDOZEMSKEGA MORJA IN PO SLEDEH BIBLIJE

Mesto Cezareja, kjer si je možno ogledati arheološke zaklade ob sredozemski obali. Zeleno mestece Haifa, ki se razprostira na pobočju gore Karmel. V mestu se nahaja prelep park Bahai. Mesto Nazaret, kjer se nahaja največja bazilika na Bližnjem vzhodu. Po izročilu naj bi prav v Nazaretu nadangel Gabriel devici Mariji napovedal prihod Jezusa.

 • TIBERIJA—KAFERNAUM—TABHA—GORA BLAGOROV —TIBERIJA (70 km)

PO SLEDEH JEZUSA

Mesto Kafernauma, t. i. Jezusovo mesto, kjer se nahajajo ostanki naselja izpred dva tisoč let. Mesto Tabhe, kjer naj bi Jezus uprizarjal svoje čudeže pomnožitve kruha in rib. Gora Blagorov, kjer stoji zanimiva cerkev iz 20. stoletja. Cezareja Filipova, kjer pride na dan eden od izvirov reke Jordan.

 • TIBERIJA—DOLINA JORDANA—JERUZALEM/BETLEHEM (184 km)

OB REKI JORDAN V JERUZALEM

Vasica Bet Shean, kjer se nahajajo ostanki grško—rimskega mesteca z odlično ohranjenim rimskim gledališčem. V mestu Bet Alfa, kjer se nahajajo talni mozaiki iz 6. st. V tem delu Jeruzalema se nahaja tudi kanjon Wadi Quilt.

 • JERUZALEM/BETLEHEM

DAN V SVETEM MESTU

Jeruzalem, mesto, ki si ga delijo kristjani, judje in muslimani. Najzanimivejše je staro mestno jedro z muslimansko, armensko, judovsko in krščansko četrtjo, Oljska goro, vrt Getsemani, stari del Jeruzalema s križevim potom, cerkvijo Božjega groba, Zid objokovanja z židovskim in muslimanskim delom.

 • BETLEHEM

V ROJSTNEM MESTU JEZUSA

V Betlehemu se nahaja cerkev Jezusovega rojstva, ki je ena najstarejših cerkev v svetovnem merilu, kjer se do danes opravlja bogoslužje. Zgrajena je nad votlino Jezusovega rojstva.

 • JERUZALEM/BETLEHEM (MRTVO MORJE—KUMRAN—MASADA) (296 km)

SKRIVNOSTI MRTVEGA MORJA IN KUMRANSKIH ZAPISOV

V mestu Kumrana, so bili najdeni znameniti kumranski zapisi. Mesto Masade, je ponos in simbol judovstva. V Madasi se nahaja gondola, ki vsakogar, ki želi popelje na vrh griča, kjer se nahaja arheološki prostor, od koder je čudoviti pogled na celotno območje Mrtvega morja, puščavo Judejo in Moabske gore na vzhodni strani Mrtvega morja.

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Tel Aviva

Dinamični zemljevidi

Območja

Severni Tel Aviv To je najbogatejšo okrožje Tel Aviva in eden izmed najbogatejših območij v celotnem Izraelu. Razteza se od severni strani ob reki Yarkon. To območje Tel Aviva ima zelo malo skupnega z ostalimi območji Tel Aviva, Na severni del Tel Aviva se gleda bolj kot na predmestje, kot na mesto Tel Aviv. Celotna regija je v primerjavi z ostalimi regijami v Tel Avivu zelo zelen, v tem delu Tel aviva se nahaja nekaj zelo pomembnih lokacij Tel Aviva. To so park Yarkon, Dežela izraelskega muzeja in Univerza Tel Aviv.

Center Imenujejo ga tudi »Srce Tel Aviva« in »stari sever«. V Glavnem metropolitanskem središču mesta se nahaja kar nekaj znamenitosti za turiste in nakupovalnih središč. Območje centra Tel Aviva se razprostira od Ulice Allenby na jugu do reke Yarkon na severu.

Južni Tel Aviv V tem delu Tel Aviva se nahajajo prve soseske, ki so bile zgrajene v Tel Avivu. To območje Tel Aviva je revnejše, vendar je v tem delu Tel Aviva zelo opazen razvoj in tako so nekatere soseske postale zelo moderne, v katerih živi veliko mladih ljudi. V tem območju je doma veliko tujih delavcev in nezakonitih priseljencev iz JV Azije in podsaharske Afrike.

Jaffa Je eno najstarejših ladijskih pristanišč na svetu. Jaffa je obstajalo že, ko je prerok Jonas pričel svojo pot, ko je pristal v trebuhu velike ribe. Prav tako je ta del Tel Aviva obstajal že, ko je apostol Peter prejel vizijo, ki je povzročila velik razcep med judovstvom in krščanstvom.

Vreme in klima

Tel Aviv ima mediteransko podnebje, z milimi in deževnimi zimami in vročimi in suhimi poletji. V hladnejših mesecih je povprečna temperatura zraka med 9 in 17 stopinj Celzija. Poletji se temperature gibljejo med 24 in 30 stopinj Celzija. Pomlad in jesen je tradicionalno veliko nihanj temperature in padavin. Spomladi so najpogostejši vročinski vali, takrat se temperature dvignejo povprečno do 35 stopinj Celzija. V Tel Avivu letno povprečno pade 532 milimetrov padavin. Največ padavin je v mesecih od septembra do maja. Pozimi pa je zelo pogosto zelo mrzlo in veliko padavin in neviht. Sneg v Tel Avivu pade zelo redko. V glavnem pa Tel Aviv uživa v soncu, saj ima mesto povprečno več kot 300 sončnih dni.

Kdaj obiskati

Mesto Tel Aviv je najbolj obiskati v spomladanskih in jesenskih dnevih, saj je temperatura zraka znosna. V poletnih mesecih pa se obvezno svetuje pokrivalo za glavo, pitje veliko vode in zaščitna krema za telo (najbolje je imeti oblečena lahka oblačila z dolgimi rokavi in holgimi hlačami).

Zgodovina

Kot starodavno pristanišče je Jafo skozi stoletja sodilo pod številne vladavine. Arheološke najdbe iz druge polovice 20. stoletja so odkrile sledi zgradb in poti iz zgodnje bronaste dobe. Sledila so odkritja ostankov trdnjav in večjega obzidja iz pozne bronaste dobe. Najdeni so bili tudi preostanki zgradb iz obdobij osvajanj Egipčanov[4], Perzijcev ter Helenov.[5]

Leta 1099 so križarji v pripravah na obleganje Jeruzalema zavzeli Jafo, ki so ga pred tem zapustili muslimani. Le-ti so ga v času pred križarskimi vojnami utrdili in v njem obnovili pristanišče. Območje je kmalu dobilo pomembno vlogo, saj je postalo osrednje obmorsko oskrbovalno središče Jeruzalemskega kraljestva. Leta 1192 je območje zavzel Saladin, a so že leta 1223 na tretjem križarskem pohodu kraj ponovno zavzeli križarji. Jafo je takrat služil kot utrdba. Nadvlada osvajalcev iz križarskih vojn se je končala v letu 1268. Takrat je mesto zasedel mameluški sultan v Egiptu Baibars. Infrastrukturo - pristanišče, utrdbe, namakalne naprave, sadovnjake, zgradbe so mameluki načrtno uničili, da bi v prihodnje preprečili nove križarske pohode. V naslednjih desetletjih so muslimanski vladarji območje temeljito preverjali in ga zastražili.[6] V 16. stoletju je bilo območje priključeno osmanskemu cesarstvu. V tistem času je imel Jafo status naselja.

Po nekaterih podatkih je bil Jafo pristanišče zadnjih 4.000 let. Leta 1799 je kraj oblegala Napoleonova vojska. Prebivalstvo je bilo v vojaških operacijah zdesetkano, čemur je sledila še kuga, ki je populacijo dodatno drastično znižala.[7]

Kot urbano središče je Jafo rasel od začetka 18. stoletja naprej, ko je oblast Otomanskega cesarstva v Istanbulu reagirala na številne vpade piratov in beduinov. V Jafu je bila nameščena vojska, ki je stražila predvsem strateško pomembno pristanišče.

Večja širitev je sledila proti začetku 19. stoletja. Število prebivalcev iz leta 1806, ko jih je Jafo štel 2.500, je zraslo na 17.000 v letu 1886.

Moderni Tel Aviv je bil ustanovljen leta 1909, ko je bilo ozemlje, na katerem stoji, kupljeno od beduinov.

Hrana

Tel Aviv ima zelo veliko raznorazni restavracij, ki zadovoljijo vsak okus. V Tel Avivu obstaja zelo veliko restavracij s hitro hrano, možno je najti tako mednarodne verige s hitro hrano, kot domače/lokalnem ki ponujajo izraelsko hrano. Zelo popularen obrok je felafel oz. humos (zelo dobrega pripravljajo v gostilni Mshwawsha na Ulici Bugrashov in Abu Hasan v Yafu), ki ga lahko dobite na vsakem vogalu, stane pa okrog 7 $.

Prav tako je na vsakem vogalu možno najti toast, sendvič ali kakšen koli drug hiter prigrizek, ki jih prodajajo v mnogo barih. Prav tako v zelo veliko barih v Tel Avivu pripravljajo sveže sadne sokove. Najelegantnejše restavracije v Tel Avivu so Cordelia, Catit, Raphael in Messa. V teh restavracijah strežejo edinstvene in gurmanske plošče. Pri izdelavi teh plošč navdih jemljejo tako v domači, kot v tuji kuhinji. V tel Avivu obstaja zelo veliko dobrih košer restavracij. Najbolj znane restavracije so Lilliot, Meatos, Bruno in 2C. C2 je sicer draga restavracija, ampak ponuja pravo gurmansko izkušnjo pri uživanju hrane, saj se restavracija nahaja na vrhu okroglega stolpa Azriel in tako ponuja čudovit pogled na mesto in naselja v okolici.

Ter na koncu saloni sladoledov. Tel Aviv je pravi raj za ljubitelje sladoledov, saj je možno najti veliko več različnih okusov, kot samo osnovne. Sladoledarji neprestano ponujajo nove okuse sladoledov, tako je možno v ponudbi najti sladoled z okusom halva, makovih semen, in celo dotik alkoholnih likerjev na sladoledu. Najboljše prodajalne sladoleda so Iceberg, Gelaterija Siciliana, Dr. Lek in Aldo.

Pijača

Tel Aviv se ne imenuje brez razloga »mesto, ki se nikoli ne ustavi«, saj je Tel Aviv tako podnevi, kot ponoči poln turistov in domačinov. V Tel Avivu je možno najti zelo širok izbor lokalov, barov in klubov. Prav zaradi pestre izbire je Tel Aviv po svetu zelo znan po svojem nočnem življenju. Nočno življenje v Tel Avivu je že skoraj atrakcija, saj ljudje iz vse regije, ki ga obdaja Tel Aviv prihajajo v mesto na pijačo. Prav zaradi tega je ob vikendih življenje v Tel Avivu zelo živahno in je skoraj nemogoče najti prosti parkirni prostor. Avtobusi v Tel Avivu zadnjič vozijo v petek ob sončnem zahodu in ponovno ob sončnem vzhodu v soboto. Tako, da so obiskovalci nočnega življenja prisiljeni uporabljati taksije, če se domov ne morejo odpraviti peš. V Tel Avivu se je možno zabavati vsak dan, ne samo ob vikendih.

Novi kraji za zabavo se na novo odpirajo in zapirajo vsak dan, tako da se na »vročih točkah« za zabavo ponudba spreminja vsakih nekaj mesecev. In prav zaradi tega je na internetu skoraj nemogoče najti vodnik, ki bi sproti posodabljal ponudbo barov in klubov v Tel Avivu. V več barih in klubih v Tel Avivu imajo starostno omejitev glede vstopa v bar in klub. Nekateri imajo omejitev starosti 18+ (če tako zahteva zakon), nekateri pa celo 30+. Ponekod je omejitev starosti odvisna od spola udeleženca (za moške imajo strožja pravila, kot za ženske). V nekaterih klubih in barih, so glede starostne omejitve pri vstopu fleksibilni (liberalni), spet v drugih barih in klubih pa se omejitev držijo zelo strogo.

V Izraelu nimajo edinstvene kulture pitja pijač, tako imajo skoraj vsi bari, klubi in restavracije v svoji ponudbi skoraj celoten svetovni izbor alkoholnih pijač, vina in piva. Tako je v Tel Avivu možno najti tudi Tekilo, Arak, raznorazne okuse vodke, viski in konjak. Ena izmed najbolj priljubljeni lokalnih pijač je pivo Goldstar in Arak (kar v arabščini pomeni »znoj«).

Nakupovanje

Tel Aviv in Izrael nasploh, ima najvišje razmerje nakupovalnih centrov na kvadratni meter na prebivalca. Nakupovalni centri so zelo dober kraj, da se obiskovalci malo ohladijo na klimatiziranih nakupovalnih ulicah. Prav zaradi klimatiziranih nakupovalnih centrov, so le-ti postali kraj preživljanja prostega časa in kraj za zabavo za domačine. V nakupovalnih centrih je možno najti zelo pestro izbiro blaga in dobrin, tako iz Izraela, kot iz celega sveta.

Tel Aviv ima 6 večjih nakupovalnih središč:

V centru:

 • Azriely Center – največji nakupovalni center v Tel Avivu
 • Dizengoff Center – prvi nakupovalni center v Tel Avivu
 • Gan Ha'ir – se nahaja poleg trga Rabin

Sever:

 • Ramat Aviv mall – izgrlda bolj kot tržnica, kot pa nakupovalno središče
 • Ayalon mall – nahaja se v severnem delu Ramat Gana, ki meji na mesto Tel Aviv. Nakupovalno središče ima veliko različnih trgovin in kinodvoran

Jug:

 • Centralna avtobusna postaja – v centralni avtobusni postaji se nahaja zelo velik nakupovalni center, v njem se nahaja zelo veliko trgovin, ki ponujajo blago po zelo nizkih cenah.

Kultura, šport in turizem

Turizem

V mestu Tel Aviv se nahaja ena izmed najlepših peščenih plaž v Izraelu. Tel Aviv je zelo znano mednarodno turistično središče, turisti in popotniki ga po turistični ponudbi primerjajo z Barcelono in Miamijem. V mestu se nahaja 44 hotelov, v kateri je na voljo več kot 5.800 postelj. Prav zaradi bogatega kulturnega dogajanja je Tel Aviv postal znan po svetu, kot »mesto, ki nikoli ne spi«.

Najbolj znano in obiskano mestno javno središče je park Hayarkon. Zelo zanimivo je to, da mesto načrtno prekriva 17% zelenih površin. V neposrednem mestnem središče se nahajata dva večja parka. V Tel Avivu se nahajajo tudi hoteli slavnih hotelskih verig, kot so Hilton, Crowne Plaza, Dan in hoteli Sheraton. Mesto prav tako premore veliko število muzejev, kulturnih in arhitekturnih spomenikov. V Tel Avivu pa imajo tudi organizirana vodenja po mestu v več svetovnih jezikih. Največ nočnega življenja je možno najti na območju promenadnih ulic, ki so vzdolž obale, kjer se nahajajo številne diskoteke in bari.

Mesto prav tako nudi vsem obiskovalcem in domačinom številno kulinarično ponudbo. Saj je v Tel Avivu možno najti restavracije, ki strežejo tipično izraelsko kuhinjo in mednarodno kuhinjo. V mestu Tel Aviv se nahaja več kot 100 restavracij s suši hrano. V Tel Avivu so tudi številne italijanske restavracije. Italijanska hrana v Tel Avivu, pa je bila s strani italijanskega ministrstva za kulturo, razglašena na najboljši italijansko kuhinjo zunaj Italije.

Tel Aviv je med vsemi mesti v Izraelu najbolj odprto za homoseksualno usmerjene osebe. V Tel Avivu ima sedež tudi organizacija LGBT skupnosti. Vsako leto Tel Aviv gosti eno največjih parad ponosa na svetu. Parade ponosa se vsako leto udeleži več kot deset tisoč udeležencev.

Umetnost in gledališče

Tel Aviv je v Izraelu glavni kulturni center in zaradi tega tudi glavno kulturno središče regije. V Izraelu obstaja 35 umetniških centrov, in samo v Tel Avivu se jih nahaja 18. To so gledališča, opere in drame. Več kot polovica vseh kulturnih nastopov v državi se izvede v Tel Avivu. V tel Avivu se nahaja pet največjih umetniških centrov, v celotnem Izraelu jih je devet. Največje mestno gledališče je Heichal Hatarbut z več kot 3.000 sedeži. V letu 2008 so prenovili Izraelsko narodno gledališče, ki se nahaja v Tel Avivu, kulturni center Enav, pa je najnovejši na kulturni sceni v Tel Avivu in Izraelu nasploh. V Tel Avivu je možno najti številne plesne centre, najpomembnejši je izraelski baletni center. V Tel Avivu organizirajo tudi zelo veliko raznoraznih glasbenih koncertov, na katerih nastopajo tudi znana glasbena imena iz vsega sveta. Tel Aviv dnevno gosti raznorazne predstave opernih in klasičnih glasbenih del. V mestu ustvarjajo nekateri najbolj znani klasični glasbeni solisti in dirigenti. Mesto prav tako premore več najsodobneje opremljenih kinematografskih centrov.

Festivali in dogodki

Tel Aviv gosti zelo veliko raznoraznih festivalov. Med najbolj znanimi so Festival animacije, Študentski filmski festival in Jazz & filmski festival.

Šport

Tel Aviv je dom nekaterih najuspešnejših izraelskih ekip različnih športnih smeri. Izstopa predvsem športna reprezentanca Izraela, ki tekmuje v evropski košarkaški ligi. Tel Aviv izstopa tudi po tem, da ima kar tri nogometne klube, ki igrajo v prvi domači ligi. Tel Aviv ima še veliko drugih športnih ekip, ki nastopajo v drugih ligah državnega prvenstva. Športna organizacija Tel Aviva je bila ustanovljena leta 1960. Športna organizacija danes zastopa nekaj deset športnih panog. Košarkaška ekipa v Tel Avivu ima 47 nagrad osvojenih v Izraelu, mestna nogometna reprezentanca pa je osvojila 22 domačih nazivov in dva azijska. Judoist Yael Arad je na Olimpijskih igrah leta 1992 osvojil prvo kolajno za Izrael – srebrno medaljo. Prvi športni klub v Tel Avivu so ustanovili že davnega leta 1922, ta isti kljub pa danes združuje 11 športnih reprezentanc, vključno z nogometno, kajakaško in moško ter žensko košarkaško ekipo. V Tel Avivu delujeta tudi dva profesionalna veslaška kluba. Prvega so ustanovili že davnega leta 1935 in ja dandanes največji veslaški klub v državi. V Tel Avivu, imajo tudi bejzbolsko reprezentanco. Prav tako vsako leto v Tel Avivu organizirajo polovični poulični maraton. Leta 2008, se je tega polovičnega maratona udeležilo preko 10.000 udeležencev iz številnih držav.

Prebivalstvo

V letu 2014 živi v Tel Avivu 3.341.000 prebivalcev. Mesto Tel Aviv se raztega na velikosti 52 km². Mesto sestavljajo 92% Judov, 4,2% Arabcev (muslimani in kristjani) in nekaj manj kot 4% drugače opredeljenih (nearabski kristjani, budisti). Mesto je multikulturno zlasti na jezikovnem področju: poleg najpogosteje uporabljene hebrejščine, so pogosto govorjeni ruski, francoski, španski, arabski in angleški jezik. Po nekaterih ocenah živi v mestu 50.000 neregistriranih azijskih delavcev. Po nekaterih podatkih mestne uprave Tel Aviva je mesečni prihodek zaposlenih v Tel Aviviu za 20% višji od povprečnega dogodka na državni ravni. Stopnja brezposelnosti v Tel Avivu se giblje okrog 6%. Prebivalci Tel Aviva so zelo izobraženi, saj se jih kar 65% vpiše na univerzo, ki sledi dvanajstim letom šolanja.

Uradni jezik v Tel Avivu je hebrejščina.

Izobraževanje

Zaradi svoje velikosti in naseljenosti se v Tel Avivu nahajajo številne osnovne in višje šole ter univerze. V letu 2006 je 51.359 otrok in mladine obiskovale različne šolske programe in sicer v 9.000 otrok vrtce, 23.600 otrok in mladine osnovno šolo ter 19.000 mladostnikov višje šole. 65% mladostnikov po končani srednji šoli svojo izobraževalno pot nadaljujejo na univerzi, kar je kar 5% več od izraelskega povprečja. Leta 2012 je prvi razred osnovne šole obiskovalo več kot 6000 otrok. V Tel Avivu zaradi naraščanja števila prebivalstva v prihodnosti načrtujejo gradnjo in odprtje novih osnovnih šol predvsem na severnem delu Tel Aviva, kjer bodo zgradili tudi novo višjo šolo. Prva mestna gimnazija se je iz kraja Jaffo preselila v Tel Aviv leta 1909. Ta ista gimnazija še vedno sprejema in poučuje mladostnike. Glavna izobraževalna ustanova v Tel Avivu je Univerza Tel Aviv. Skupaj z bližnjo univerzo jo obiskuje več kot 50.000 študentov, izobraževalne programe v univerzi pa obiskuje tudi več tujih študentov. Univerzo Tel Aviv so ustanovili leta 1953, in je dandanes največja univerza v Izraelu. Ima več mednarodno priznanih programov, med najbolj znanimi univerzitetnimi programi pa je smer kemija, računalniške znanosti, fizika in jezikoslovje. Fakulteta se nahaja na severu Tel Aviva, kjer domuje še kar nekaj drugih višjih šol.

Varnost

V primerjavi z večjimi mesti visoko razvitih državah je stopnja kriminala v Tel Avivu relativno nizka. Vseeno pa je potrebno biti previden in paziti na svojo osebno prtljago, tako, kot v drugih večjih mestih po svetu.

Koristne turistične informacije

Aviv Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Tel Aviv je zelo dobro pokrit s mobilnim signalom, tako da je uporaba mobilnega telefona povsem preprosta. V Tel Avivu se nahaja tudi zelo veliko telefonskih govorilnic. Za uporabo le-teh pa je potrebno kupiti telefonsko kartico. Telefonske kartice, ki omogočajo pogovore tako po Izraelu, kot v tujino je možno kupiti v vseh kioskih, kjer prodajejo časopis.

Internet

V Tel Avivu je zelo veliko barov in restavarcij, ki svojim gostom omogočajo brezplačno uporabo WiFi-ja. Prav tako tudi zelo veliko hotelov ponuja brezplačno uporabo WiFi-ja. V posameznih baroh, restavracijah in hotelih se lahko zgodi, da je WiFi zaklenjen z geslov. Ampak brez skrbi, osebje z veseljem zaupa geslo, za brezplačno uporabo WiFi-ja.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Večina prihodov v Izrael se opravi čez mednarodno letališče Ben Gurion v Tel Avivu. Na letališču je možno najti vse, kar se od velike mednarodnega letališča pričakuje. Letališče v Tel Avivu ima eno največjih brezcarinskih nakupovalnih centrov na svetu. Na letališču ima sedež več letalskih družb, največje med njimi je letalska družba El Al. Glede na lokacijo in državo v kateri se letališče nahaja, je to letališče v Tel Avivu eno izmed najvarnejših na svetu.

Čeprav se letališče imenuje s kraticami TLV, le-to ni v Tel Avivu, ampak je 15 kilometrov oddaljeno iz mesta Tel Aviv v kraju Lod. Do mesta Tel Aviv je letališče oddaljeno 20 minut vožnje. Iz letališča v mesto Tel Aviv se je možno pripeljati z avtobusom,taksijem ali vlakom, ampak direktne avtobusne povezave do mesta Tel Aviv ni.

Z avtobusom

Potovanje z avtobusom v Tel Aviv je sicer možno, ampak malo zapleteno, saj neposredne avtobusne povezave do Tel Aviva ni. Zato se turistom svetuje, da uporabijo vlak za prevoz do Tel Aviva, ter vožnja z avtobusom je dražja, kot vožnja z vlakom. Avtobusno podjetje Egged s svojo linijo številka 5 vozi potnike od potniškega terminala številka 2, križišča El Al in Airport City (krožna vožnja), ki se nahaja v bližini poslovnega in industrijskega območja. Da bi potnik iz letališča v Tel Aviv prišel z avtobusom, je potrebno na avtobus vstopiti na križišču El Al in od tam nadaljevati pot proti mestu Tel Aviv. Zadnji avtobus iz letališča odpelje ob 21:55 v smeri križišča El Al, nazaj proti letališču pa zadnji avtobus v dnevu odpelje ob 21:15. Če se peljete z avtobusom na letališče v Tel Avivu, je potrebno vozniku avtobusa povedat, da se boste peljali do Terminala 2 z linijo 5. V tem primeru vam bo voznik izročil dodatno vozovnico. V nasprotnem primeru je potrebno plačat tudi vozovnico od križišča El Al do Terminala št. 2.

Z avtom

Tel Aviv je zelo moderno in sodobno opremljen z mrežo državnih avtocest in lokalnih cest. V Tel Aviv se je možno pripeljati z avtomobilom po avtocesti, ki povezuje letališče Ben Gurion v Tel Avivu in Jeruzalem. Hitrostne omejitve vožnje na avtocesti so med 90 km/h in 100 km/h. Na drugih medkrajevnih cestah je omejitev hitrosti 80 km/h, na mestnih cestah pa 50 km/h. Mesto je cestno razdeljeno na zahod- vzhod z cesto Ayalon (cesta št. 20), ki je tudi glavna vpadnica v mesto Tel Aviv. Na tej relaciji je vedno zelo velika gneča, zato se vsem svetuje, da se tej cesti v času dnevnih migracij, to je od nedelje do četrtka med 7:00 in 9:00 uro in 17:00 – 19:00 uro izognejo. Vpadnica Ayalon je v jutranji prometni konici ena izmed najbolj prometnih avtocest na svetu. Potrebno je še omeniti, da so izraelski vozniki, zelo agresivni vozniki avtomobilov. Vsa prometna signalizacija je napisana v hebrejščini, arabščini in angleščini. Brez navigacije z GPS-jem se je zelo težko voziti po Tel Avivu. Če je le mogoče se vsem tujcem svetuje, da se izogibajo uporabi osebnega vozila in raje uporabljajo javni prevoz v Tel Avivu.

Z vlakom

V Izraelu opravljajo železniške storitve in prevoze Izraelske železnice. Izrael je infrastrukturo omrežja za vlake v zadnjem desetletju zelo posodobil in bistveno izboljšal kvaliteto in udobje potovanja. Vlaki so dandanes v Izraelu hitri in udobni in velika alternativa za avtobusa, pa še cenejši so od avtobusa. Z vlakom je povezano letališče v Tel Avivu, mesto Tel Aviv ter mesti Haifa in Beer – Sheva. Prav tako so pred časom odprli progo za visoke hitrosti. Tako vožnja z vlakom iz Tel Aviva do Jeruzalema traja samo 28 minut. Vlaki ne vozijo v petek popoldan po sončnem zahodu in v soboto do sončnega zahoda, zaradi spoštovanja do judovske sobote (šabat).

Z taksijem

Taksiji v Tel Avivu vozijo 24 ur na dan, 7 dni na teden (24/7). Vožnja s taksijem od letališča v mesto Tel Aviv je sicer najbolj udobna in hitra vožnja do cilja, ampak je tudi zelo drag način transferja. Cena vožnje s taksije od letališča do Tel Aviva stane približno 30 EUR. Turistom se svetuje, da se jih v taksiju pelje več in si tako razdelijo stroške prevoza. V Izraelu ni primerno, da bi turist sedel na sprednjem sedežu taksija. Po zakonu je v Izraelu obvezna uporaba taksi metra, razen, če se potnik in taksist dogovorita za ceno. Vožnja od letališča do Tel Aviva s taksije ne sme trajati več kot 15-20 minut, kadar ni na cesti gostega prometa. Turistom, ki potujejo z taksijem, se svetuje, da če resnično ne poznajo cene prevoza do Tel Aviva, da zahtevajo, da taksist vklopi taksi meter. Taksisti vedno ponudijo fiksno ceno za prevoz, ki pa je ponavadi višja, kot cena s taksi metrom.

Transport po destinaciji

Javni transport

Avtobus

Tel Aviv ima sodobno razvite, redne linije in poceni ter zelo razširjeno omrežje avtobusni linij, glavni ponudnik avtobusnih prevozov po Tel Avivu je podjetje Dan Bus. Avtobusi pričnejo voziti ob 5:00 uri zjutraj in vozijo do polnoči, nekatere linije pa nehajo voziti že prej. V Tel Avivu obstaja tudi t.i. nočni avtobus, ki vozi vse leto do 4:00 ure zjutraj. Zelo uporaben je app »Moovit« za pametno mobilno napravo. Na app-u je možno v realnem času spremljat prihode in odhode avtobusov, ter načrtovat potovanje z avtobusom v Tel Avivu.

Avtobusna karta za eno osebo po Tel Avivu in v bližnja predmestja (Bat Yam, Holon, Ramat Gan, Bney Brak, Givatayim, Petah Tikva, Kiryat Ono) stane 6,9 šekela. Vožnja v severni Tel Aviv v predmestja (Herzliya, Ramat Hasharon, Kfar Saba, Ra'anana) stane 10,90 šekela. Dnevna avtobusna vozovnica se imenuje v hebrejščini »Hofshi-Yomi« in je cenovno ugodnejša, kot enosmerna karta. Možno je v Tel Avivu tudi kupiti »Rav Kav« kartico (kartico je možno pridobiti na glavni avtobusni postaji ali na glavni železniški postaji). Kartica, je kot e-denarnica, saj se na njo naloži dobroimetje. Dobra stran kartice pa je ta, da ob plačilu z e-denarnico priznajo 20% popust na vsako vožnjo.

Avtobusne vozovnice je možno kupiti na avtobusu pri vozniku ali na glavni avtobusni postaji. Pri plačilu vozovnice pri avtobusu je dobro, da ima potnik pri sebi za plačilo manjše apoene, saj se lahko zgodi, da voznik avtobusa zavrne apoen v vrednosti 100 ali 200 šekelov.

Primestni avtobusni promet izvaja več različnih prevoznikov. E-denarnice ni možno uporabiti pri vseh ponudnikih avtobusnih prevozov v Telč Avivu.

Z avtobusno linijo številka 5 se je možno peljati skoraj skozi celoten center Tel Aviva. Avtobus prične vožno na glavni avtobusni postaji in pot nadaljuje po Rotschild Boulevards, Ulica Dizengof (vključno z Dizengof Center Mall), Nordau Boulevard, Ulico Pinkas/Yehuda Maccabi in Ulica Weizman oz. Cesta Namir. Druga zelo priljubljena avtobusna linija je linija številka 18, ki povezuje glavno avtobusno postajo v Tel Avivu z južnimi deli mesta Jaffo in Bat-Yam.

Kot večina Izraelcev, tudi vozniki avtobusov v Tel Avivu govorijo in razumejo angleško. Če bo potnik povprašal o informacijah o pokrajini po kateri se vozijo, bo voznik avtobusa vljudno odgovoril in podal nekaj informacij, prav tako bo voznik opozoril potnike, ko se nahajajo na zadnji avtobusni postaji, in da morajo avtobus zapustiti.

Taxi

Taksi je možno »uloviti« na ulici ali pa se ga pokliče na telefonsko številko. Taksisti so po zakonu dolžni vožnjo računat po taksimetru, razen če se potnik s taksistom za ceno dogovori (taksimeter se v hebrejščini imenuje »mo-Neh« izgovori pa se kot slikar »Monet«. Lokalna vožnja po centru mesta Tel Aviv brez vključenega taksimetra ne sme stati več kot 20 – 30 šekelov oziroma 50-60 šekelov v predmestje Tel Aviva. Taksisti imajo za vikend (petek popoldan in soboto) dražjo tarifo vožnje, ker takrat lokalni prevozi oz. javni prevozi ne vozijo. Poleg normalnih taksijev (osebnih avtomobilov) obstajajo v Tel Avivu tudi taksiji, ki vozijo z kombiji (za 6 do 12 oseb). Ta opcija taksija je pogosto cenejša in nekoliko hitrejša, kot javni avtobusi, saj je primerna za večje skupine ljudi, ki se želijo zapeljati do določenega cilja oz. destinacije. Te taksije (kombije) je možno najti na glavni avtobusni postaji pri linijah številka 4, 5, 16, 51 in 66.

Kolo

Tel Aviv se nahaja na ravnem področju, je priobalno mesto z milim podnebjem, zato v Tel Avivu mestne oblasti dajejo vedno večji pomen kolesarjenju in zaradi tega je v Tel Avivu zelo veliko urejenih kolesarski stez. V trgovinah izven Tel Aviva si je možno kolo tudi izposoditi, prav tako lahko tisti, ki nameravajo v Tel Avivu živeti nekaj časa, si lahko kupijo poceni kitajska kolesa.

V Tel Avivu si je možno na več postajah izposoditi kolo. Storitev se imenuje "Tel-o-Fun", najemnina za kolo pa se plača enostavno z kreditno kartico na terminalu za izposojo koles. Na vsakem terminalu je prav tako Google Maps na katerem si je možno ogledati vse lokacije postaj, kjer si je kolo možno izposoditi in nato tudi vrniti.

Vsem, ki uporabljajo za transport kolo po Tel Avivu se svetuje, da kolo zaklepajo ves čas, ko ga ne uporabljajo, še posebej ponoči kolesa ni priporočljivo pustiti zunaj. Prav tako je možno na pametne mobilne naprave naložiti App "Telobike", ki uporabniku kolesa izpiše lokacije postaj.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Tel Aviv ima zelo pester izbor in ponudbo raznoraznih namestitev. Tako je v Tel Avivu možno kampirati, noč preživeti v butičnih hotelih in v katerem izmed zelo veliko hotelov, ki imajo vse do 5 luksuznih zvezdic. Največ velikih hotelov se nahaja skoraj v centru ob plaži. Cene nočitev so v centru Tel Aviva sicer malo višje, predvsem zaradi lege hotela, cenejši hoteli pa se nahajajo na jugu mesta. Na jugu mesta Tel Aviv se nahaja zelo znan in cenovno dražji hotel David Intercontinental.

Druga cenejša možnost za prenočitev so hoteli in hostli, ki se nahajajo zunaj mesta Tel Aviv v bližnjih krajih. Te nastanitvene možnosti zelo velikokrat koristijo mladi Izraelci, ki gredo na dopust v Tel Aviv, a ne želijo plačevati visokih cen hotelov. Cenejši hoteli izven Tel Aviva se nahajajo v krajih Ramat Gan, Bat Yam, Holon in Givatayim.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Izrael