Teheran: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Video turistični vodnik)
Vrstica 37: Vrstica 37:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|id=oUX4INE7lm8}}
+
{{#widget:YouTube|id=E7I9J7sgjyo}}
  
Dolžina: 23 minut  
+
Dolžina: 10:41 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Redakcija: 17:05, 13. marec 2019

Teheran je glavno in največje mesto Irana ter administrativno središče Teheranske pokrajine. Nahaja se ob južnem vznožju gore Elbrus. Z okoli 8,24 milijonov prebivalci je največje urbano območje v zahodni Aziji, je glavno izobraževalno in industrijsko središče države.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Iran - neodkrit biser Bližnjega vzhoda

Iran Preberite: Iran - neodkrit biser Bližnjega vzhoda

Iran - nepozabna perzijska pravljica

Dušan Berdnik Preberite: Iran - nepozabna perzijska pravljica

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 10:41 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Nacionalna zakladnica draguljev: Več kot 200 let stara zbirka draguljev, med njimi je tudi največji rožnati dragulj na svetu.
  2. Palača Golestan: Bivša kraljevska palača, ki je na seznamu UNESCA.
  3. Darband: Lepa pogledi na okolico soseske darband vabi na sprehod in v razne restavracije te soseske.
  4. Stolp Milad: Najvišji stolp v mestu Teheran in v celotni državi. V višino do vrha antene meri 435 metrov.
  5. Palača Niavaran: Odraža se življenje kraljevih družin, tukaj najdemo izjemno lepe vrtove.

Muzeji

Zakladnica nacionalnih draguljev, Narodni muzej Irana, Muzej stekla in keramike, Muzej sodobne umetnosti,...

Parki

Chitgar Park, Gheytarieh Park in Gheytarieh, Jahan-e Kudak Park in Davoodiyeh, Jamshidieh Park, Laleh Park, Mellat Park, Niavaran Park, Park-e Shahr, Saei Park in Valiasr Street, Shatranj Park,

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

- Smučanje nad mestom Teheran na belih strminah smučarskega kompleksa Tochal.

- Smučišči Dizin in Shemshak.

Aktivnosti

Smučanje, nakupovanje, restavracije, sladoled.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Teheran-upravna razdelitev

Dinamični zemljevidi

Območja

Upravno je Teheran razdeljen na 22 občin, katera ima vsaka svoje administrativno središče.

Občine: Abbas Abad, Afsariyeh, Amaniyeh, Amir Abad, Aryashahr, Bagh Feiz, Baharestan, Darakeh, Darband, Dardasht, Dar Abad, Darrous, Dehkadeh Olampik, Ekhtiyariyeh, Ekbatan, Elahiyeh, Evin, Farmanieh, Fereshteh, Gheitariye, Gholhak, Gisha, Gomrok, Hasan Abad, Jamaran, Jannat Abad, Javadiyeh, Jomhuri, Jordan, Lavizan, Mehran, Narmak, Navab, Nazi Abad, Niavaran, Park-e Shahr, Pasdaran, Piroozi, Punak, Rey, Sa'adat Abad, Sadeghiyeh, Seyed Khandan, Sohrevardi, Shahrara Shahr-e ziba, Shahrak-e Gharb, Shemiran, Tajrish, Tehranno, Tehranpars, Tehransar, Vanak, Velenjak, Yaft Abad, Yusef Abad, Zafaraniyeh.

Vreme in klima

Na splošno je podnebje v mestu treba opisati kot blago spomladi in jeseni, vroče in suho poleti in mrzlo pozimi. Glede na razporeditev teheranskih urbanih območij, ki se raztezajo na desetine kilometrov daleč in na višinsko razliko, se temperature zraka lahko zelo razlikujejo. Poletja so vroča z zelo malo dežja in nizko relativno vlažnostjo, noči so hladne. Največ padavin se pojavlja v pozni jeseni in zgodaj spomladi, vendar je njihov skupni obseg majhen in znaša le 232,8 mm na leto. Najtoplejši mesec v letu je julij s povprečno temperaturo 30,2 °C (najmanj 23,9 °C, absolutno maksimalno 43 °C), medtem ko je najhladnejši mesec januar s povprečno temperaturo 3,7 °C (srednji najvišja 7,9 °C , absolutni minimum -15 °C). Lahko pa so vremenske razmere nepredvidljivo neprijetne. Izjemoma lahko pade tudi več snega. Prevladujoč veter piha iz zahoda. Ponoči piha svež vetrič s severa in gora.

Kdaj obiskati

Najboljša letna časa za obisk mesta Teheran sta pomlad in jesen.

Zgodovina

Najstarejša arheološka nahajališča v okolici mesta Teheran datirajo v mlajšo kameno dobo okoli 6000 pr. n. št., to pa pomeni da gre za enega najstarejših iranskih mest skupaj s Suzo, Yazdom in Ekbatanom (Hamadanom) in da je bil naseljen tudi pred prihodom arijskih (indoiranskih) plemen.

Teheran je bil znan kot majhna vas že v 9. stoletju.Preobrazba Teherana iz vasi v pomembno mesto je bila posledica uničujoče mongolske invazije leta 1228, ko je bila večina iranskih mest poškodovana. Francoski entomolog in potopisec Guillaume-Antoine Olivier opisuje Teheran iz leta 1797 kot mesto s 15.000 prebivalci in 3000 vojaki na površini 7,5 km², od tega polovica predstavljajo zgradbe ostanek pa vrtovi, sadovnjaki in parki.

Pod vladavino Fateha Ali-šaha (1797 – 1834) se je mesto začelo razvijati. Največje spremembe nastajajo v času vladavine Nasrudin-šaha (1848 – 1896), ki je podrl obzidje in zgradil nove, ki so obsegale 19,2 km in imele obliko nepravilnega oktagona, v mesto pa se je prišlo skozi dvanajst monumentalnih in enakomerno razporejenih mestnih vrat okrašenih s keramiko.

V letih 1920 do 1930 je Rezo Shah Pahlavi mesto obnovil. Verjel je, da morajo biti starodavne zgradbe kot so palača Golestan, Takieh-ye Dowlat, trg Toopkhaneh, mestne utrdbe in stara trdnjava, del sodobnega mesta. Pod vladavino šaha Mohammad Reza Pahlavi se je Teheran spremenil v sodobno mesto, šah je imel mnogo ambicioznih projektov in zamislili za naslednja desetletja.

Hrana

Raznolika perzijska hrana, najpogosteje jedo (zajtrk in večerja) kebab z rižem in žafranom.

Pijača

V mestu Teheran je prav tako kot v celotni državi alkohol prepovedan. Najpogosteje od pijač uživajo čaj.

Nakupovanje

Veliki nakupuvalni Bazar Teheran je aktiven še danes, čeprav v mestu obstajajo številni lokalni bazarji, kakor tudi veliko število modernih nakupovalnih centrov.

Kultura

Teheran je največje in najpomembnejše znanstveno in izobraževalno središče v Iranu. Večina knjižnic se nahaja v številnih univerzitetnih kompleksih in na njihovih fakultetah, medtem ko v mestu obstaja 20 velikih javnih knjižnic.

Festivali in dogodki

Najboljznani festivali v mestu Teheran so: Anima festival, Fadjr festival, festival kratkega filma, Radio festival,...

Jezik

Uradni jezik je perzijski, čeprav je neuradnih jezikov veliko, kar približno 99 % prebivalstva razume in govori perzijsko. 13% ljudi govori vsaj en evropski jezik.

Izobraževanje

Izobraževanje je tradicionalno velika kulturna vrednota in ki ima od konca leta 2000 najvišjo znanstveno in tehnološko rast v svetu.

Teheranska univerza je najstarejša in najprestižnejša v Iranu, njen sedež se nahaja v centru mesta in pokriva celotno sosesko. Med glavnimi arhitekti stavbe je bil tudi Mohsen al - Faruqi, oče iranske modernistične arhitekture. Ta univerza zdaj ponuja 111 dodiplomskih, 177 magistrskih in 156 doktorskih programov približno 40.000 študenti. V središču kampusa je odprta mošeja, ki jo ob posebnih priložnostih obiskuje Iranski vrhovni voditelj Alija Hamenej.

Poleg Teheranske univerze so v mestu številne druge univerze za različne študije: Alame Tabatabai (ustanovljena 1956), Šahid Behešti (1960), Alzahra (1964), Tarbiat Moalem (1967), Šahid Radžae (1980), Imam Sadek, Tarbiat Modares, Islamska svobodna univerza (1982), Imam Hosein (1986), Pajam Nur (1988), Imam Reza (1989), Univerze znanosti in kulture (1993), Šahed (1997) in Iranska mednarodna univerza (2002). Največja med njimi je Islamska svobodna univerza.

Varnost

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Opozorilo velja za obmejne dele države, sam Teheran je relativno varen.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Na območju hotelov naj bi telekomunikacije delovale brez težav.

Internet

Dostop do vseh socialnih omrežij je onemogočen.

Prihod na destinacijo

Z letalom

V Teheranu in njegovi okolici so tri mednarodna letališča: staro Mehrabad (OIII / THR), novo Imam Khomeini (OIIE / IKA) in komercialno Pajam (OIIP / QKC).

Z avtobusom

Možen dostop do mesta iz najzazličnejših destinacij znotraj države. Uporaba osebnih motornih vozil je najpogostejša oblika prevoza v Teheranu zaradi mreže kakovostnih cest, nizke cene goriva in visoke ravni proizvodnje v domači avtomobilski industriji.

Z avtom

Možen dostop do mesta iz najzazličnejših destinacij znotraj države.

Z vlakom

Po obstoječi infrastrukturi.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni prevoz je v Teheranu zelo razvit in kakovosten in je sestavljen iz podzemne železnice, avtobusnih rednih in hitrih linij, na tisoče taksijev in žičnic v severnih delih mesta. Zgodovina sodobnega urbanega javnega omrežja se začne v poznem 19. stoletju, ko je mesto dobilo prvi vlak in tramvaj. Leta 1883 je med Teheranom in primestnim Rajem, s pomočjo francoskih in belgijskih inženirjev, v promet spuščen prvi parni vlak znan kot Dudi. Linija se je obdržala do leta 1951. Teheran je dobil prvi tramvaj s konjsko vprego leta 1880. Sredi 20. stoletja je bila stagnacija javne železniške mreže v mestih in razvoj avtobusne mreže, kar je bila posledica vzpona naftne industrije in ugodnih cen goriva. Veliki prometni zamaški, ki so upočasnili cestni promet, so povzročili v letu 2007 odprtje hitre avtobusne linije (angl. Bus rapid transit - BRT). Skupna dolžina linije je 100 km in povezuje vse važne ceste v Teheranu in jih uporablja vsak dan 1,8 milijona potnikov. Poleg rednih avtobusov in BRT, v Teheranu od leta 1992 deluje na petih progah 65 trolejbusov znamke Škoda. V mestu deluje ena državna in več zasebni taksi služb s floto več tisoč avtomobilov - državni so rumeni, zasebni zeleni, beli in drugih barv.

Avto

Dnevno se v okolici Teherana vozi 3,5 milijona avtomobilov. Lahko se najame avtomobil vendar zaradi prometnega kaosa odsvetujejo.

Taxi

V mestu deluje ena državna in več zasebni taksi služb s floto več tisoč avtomobilov - državni so rumeni, zasebni zeleni, beli in drugih barv.

Kolo

V mestu Teheran je razvita mreža izposojevalnic koles, ki ima 12 postaj.

Nenavadni načini transporta

Vzpenjače in žičnice se nahajajo ob vznožju pobočja Točala in povezujejo mesto s hoteli in letovišči na Elbrusu. Med njimi je najbolj pomembno in znamenito Točalsko dvigalo, ki deluje od leta 1978 in preko šest večjih in osem manjših postaj povezuje teheransko četrt Velendžak (1900 m nmv) s smučiščem Točal (3740 m nadmorske višine). Glede na nadmorsko višino in dolžino 7.500 m se uvršča med najvišje in najdaljše na svetu.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hotelov v mestu Teheran je veliko, najpriljubljenejši so Hoteli kjer bivajo tujci. Cene se gibljejo od 40€ naprej.

Hostli

Obratujeta 2 hostla znotraj hotela.

Kampiranje

Obstajajo kampi, vendar je kampiranje dovoljeno skoraj povsod, izvzeta so nekatera mesta.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Iran