Tanzanija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Združena republika Tanzanija ali krajše Tanzanija je vzhodnoafriška obmorska država. Njeni začetki nastanka segajo v leto 1964, ko sta se združili Tanganjika in Zanzibar. Očara nas z bogatimi narodnimi parki,rajskimi plažami in safari doživetji.

Fotogalerija znamenitosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Tanzanija

Dinamični zemljevidi


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:31 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Arusha: Mesto je blizu jezera Manyara, nacionalnega parka Tarangire ter predstavlja vznožje gori Kilimandžaro.
  2. Dar es Salaam: Mesto ima velik ekonomski pomen, je največje in najbogatejše mesto v Tanzaniji.
  3. Stone town: Mesto spada pod UNESCOva zaščitena področja, saj naj bi bil edini zgodovinski kraj jugovzhodne Afrike.
  4. Zanzibar: Zanzibar je skupno ime dveh tanzanijskih otokov v Indijskem oceanu pred vzhodno afriško obalo: Unguja (imenovan tudi Zanzibar) in Pemba. Glavno mesto otokov se nahaja na otoku Unguja in se prav tako imenuje Zanzibar.
  5. Moshi: Moshi je najmanjša občina v Tanzaniji, velja pa za najbolj čisto.
  6. Jambiani: Jambiani se nahaja na 4km plaži, pod palmami, ob koralnem zalivu. Je priljubljeno mesto za kajtanje.
  7. Nungwi: Znano kot "Mala Italija", saj je mesto vedno polno italijanskih turistov. Prebivalci so se kot tujega jezika naučili tudi italijanščine, ravno tako italijanske kuhe.
  8. Paje: Je eno najatraktivnejših mest na jugovzhodu Zanzibarja. Ponuja pestro izbiro bungalovov, majhnih restavracij in barov ob plaži.

Potovalni načrti

  • Tanzanija 10 dni:

1. DAN: Polet z ljubljanskega letališča ali enega izmed bližnjih letališč proti mednarodnemu letališču Kilimanjaro v Tanzaniji. Obroki in pijača v letalu.

2. DAN, ARUSHA:

V dopoldanskih urah boste pristali pod vznožjem najvišje gore Afrike – mogočnega Kilimanjara. Prevoz do uro oddaljene Arushe, kjer si boste ob kosilu nabrali novih moči. Po kosilu si boste ogledali sirotišnico Kibowa in lokalno šolo Esa, nekaj časa pa boste preživeli tudi na zanimivi tržnici. Zvečer prevoz do Arusha Travel Lodge. Večerja in nočitev v lodgu.

3. DAN, ARUSHA - JEZERO MANYARA:

Po zajtrku se boste z odprtim terenskim vozilom, prilagojenim za fotografiranje, odpeljali proti narodnemu parku Lake Manyara na safari. Popoldan se boste prvič na potovanju spoznali z mogočnimi prebivalci stepskih področij. Po piknik kosilu sledi prevoz do Country Logde-a Karatu. Namestitev,večerja in nočitev v lodgu.

4. DAN, JEZERO MANYARA - NGORONGORO - JEZERO MANYARA:

Po zajtrku boste odrinili proti Narodnemu parku Ngorongoro. Spustili se boste 600m nižje v 20 km širok krater, kjer se boste najprej zazrli v ognjeno obarvane plamence. V jezeru boste naleteli na nekakšne sive gmote, za katere pa se izkaže, da so le povodni konji, ki v vodi pred vročim soncem sramežljivo ščitijo svojo občutljivo kožo. Ngorongoro je eno izmed redkih področij na svetu, kjer boste imeli še možnost videti dvorogega črnega nosoroga, ki se po velikosti skoraj ne razlikuje od slona. V parku si boste privoščili piknik kosilo in se polni novih vtisov napotili nazaj v lodge. Večerja in nočitev.

5. DAN, JEZERO MANYARA - JEZERO EYASI - JEZERO MANYARA :

Po zgodnjem zajtrku se boste odpeljali proti jezeru Eyasi. Skupaj z Bušmani se boste odpravili na lov in to kar z lokom in puščicami, saj to majhno pleme še ne pozna drugega orožja. Po kosilu se boste vrnili v lodge. Večerja in nočitev v lodgu.

6. DAN, ARUSHA - ZANZIBAR:

Zajtrk in prevoz do letališča, od koder boste poleteli na sanjski Zanzibar. Prevoz do hotela Sunset Kendwa Bungalows, ki se nahaja ob čudoviti peščeni plaži na SZ otoka. Namestitev in nočitev.

7. - 8. DAN, ZANZIBAR:

Zajtrk in prosto za počitek ali samostojno odkrivanje otoka začimb, ki ga otočani imenujejo Unguja. Nočitev.

9. DAN, ZANZIBAR:

Po zajtrku se boste odpravili na ogled čudovitega Stone Towna, ki naj bi bil edini zgodovinski kraj jugovzhodne Afrike. Mesto je rojstni kraj legendarnega pevca skupine Queen Freddieja Mercuryja. S tipično ladjo pa boste odpluli na otok Prison, kjer boste uživali v družbi orjaških želv, ki prebivajo na otoku. Popoldan povratek na Zanzibar. Namestitev v hotelu Pyramid. Nočitev.

10. DAN: Zajtrk in prevoz na letališče na Zanzibarju, od koder boste, preko enega od večjih letališč, poleteli nazaj v Evropo, kjer boste pristali na domačem letališču ali na enem izmed bližnjih letališč.

Aktivnosti

Kariakoo Market: ponuja pester izbor stojnic, kjer lahko vidimo kakšno je zares urbano življenje v Tanzaniji.

Ngorongoro Crater: mrtev vulkan, katerega spremlja izjemena narava ter neverjetni razgledi. To je verjetno eden redkih krajev, kjer lahko na kupu vidite "velikih 5": slona, nosoroga, leva, leoparda in bivola.

Karatu: majhno mesto, kjer življenje še vedno poteka kot nekoč, pred turizmom in urbanizacijo. Ozračje je bolj hladno, zato ga izkoristimo z ogledom kavnih plantaž.

Zanzibar: čudovite plaže Zanzibarja, kjer vas obdaja bel pesek in Indijski ocean. Na otoku Unguja se lahko potapljate ob koralnem grebenu, Pemba je posejan z gozdom, Mafia je otok ribičev.

Serengeti National Park: ponuja opazovanje divjega življenja in velike selitve živali, ko se črede zeber ter antilop premikajo po velikih ravnicah.

Koristne informacije

Glavno mesto: Dodoma

Valuta: Tanzanijski šiling (Tzs)

Število prebivalcev: 47,78 miljonov

Elektrika: 230/240 voltov; vtičnice angleškega tipa-tri ploščate nogice- adapter

Tel. koda države: +255

Časovni pas: UTC + 3

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .tz

Velikost države:945.090 km²


Regije

 Osrednja Tanzanija
 Kraji:Dodoma, Kondoa, Morogoro, Singida, Katesh 
Osrednja Tanzanija je planota, s travniki in nacionalnimi parki na jugu in obdelovalnimi površinami na severu regije.

 Severovzhodna Tanzanija
 Kraji:Arusha, Karatu, Lushoto, Moshi
Severovzgodna Tanzanija se deli na 3 podregije: Pare, gorovje Usambara ter jugovzhodno obalo. V tej regiji se nahaja gora Kilimandžaro. 
 
 Severozahodna Tanzanija
 Kraji:Kigoma, Mwanza, Bukoba, Karagwe
Severozahodna Tanzanija je poznana po afriški jezerski pokrajini. Do tod sega tudi Viktorijino jezero ter tudi Tanganyika jezero.
 Pembwe in jugovzhodna Tanzanija
 Kraji:Kilwa, Lindi, Mesasi, Newala
Ta regija je poznana po visoki vlažnosti podnebja ter po bivšem glavnem mestu Tanzanije - Dar-es-Salaam. 
 Južno visokogorje
 Kraji:Iringa, Makambako, Njombe, Tukuyu
Tu se nahaja nacionalni park Ruaha.
 Zanzibar
 Kraji:Stone town, Nugwi, Kendwa, Matemwe
Zanzibar je neodvisno otočje. V dolžino meri približno 90 km, v širino pa 30 km. 

Lastnosti pokrajine

Velika osrednja planota, na 900 - 1800 m, predstavlja večino pokrajine. Tanzanija je dežela ekstremnih grografskih skrajnosti; z najvišjim vrhom Kilimandžaro (5895m nadmorske višine), najnižjo točko - jezero Tanganyika (773m nadmorske višine)ter delom največjega jezera - Viktorijinega jezera.

Vreme in klima

Na nižjih področjih Tanzanije se vreme spreminja od vlažnega k toplemu vremenu. Višja področja spremlja čez dan toplo vreme, ponoči pa se temperature precej ohladijo. Ni opaznih razlik med letnimi časi, le suhe in mokre sezone. Tanzanija ima dve sezoni padavin: kratko obdobje od konca oktobra do decembra in daljše obdobje, ki traja od marca do maja. Turistična območja, kot je na primer Zanzibar, so med deževnimi obdobji zaprta za turiste. Najbolj priporočljivi meseci za obisk Tanzanije so od junija do avgusta, ter od januarja do februarja.


Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj priporočljivi meseci za obisk Tanzanije so od junija do avgusta, ter od januarja do februarja.

Zgodovina

Obalno področje je zanimivo že od rimske dobe, posebno arbskim trgovcem, ki si že v 8.stol. ustanovijo številne trgovske postojanke. V 12.stol. se jim pridružijo še trgovci iz Perzije in Indije, ki ustanovijo mesta in manše trgovske države. Leta 1498 znani pomorščak Vasco da Gama razišče vzhodno afriško obalo. 1506 leta portugalci zahtevajo nadzor nad obalo, vendar jih obalni prebivalci s pomočjo arabcev preženejo. Leta 1841 omanski sultan premakne svoje glavno mesto iz Masqata na otok Zanzibar in osnuje močno arabsko elito. Evropejci začnejo raziskovati notranjost Tanzanije sredi 19. stoletja s prihodom nemških misijonarjev. Nemški kolonialni interesi se stopnjujejo. S podpisi številnih sporazumov med nemško vlado in krajevnimi poglavarji ustanovijo Nemške vzhodnoafriške družbe. Kasneje nastane britansko nemški sporazum, ki govori o razmejitvi vplivnega okolja vzhodne Afrike. Leta 1891 nemška vlada prevzame nadzor od Nemške vzhodnoafriške družbe, Zanzibar pa prevzame Velika Britanija. Konec 19. in začetek 20.stoletja zaznamuje upor domačinov proti nemškim kolonialistom - upor Maji Maji(1905-1907). Konec 1. svetovne vojne prevzame nadzor nad večino ozemlja Velika Britanija. S koncem 1. svet. vojne se konča Nemška dominacija nad Tanganjiko, ki po 2. svet. vojni postane skrbniško ozemlje Združenih narodov pod britanskim nadzorom. Sledi ustanovitev afriško narodne zveze Tanganjike(1954), Tanganjika postane avtonomna(1961), popolno neodvisnost doseže 9.maja 1961. Zanzibar postane kot ustavna monarhija pod sultanom neodvisen 19. decembra 1963. Po uporu proti sultanu in novi vladi s strani afriške večine 12. januarja 1964 se Zanzibar 26. aprila 1964 politično združi s Tanganjiko v Združeno republiko Tanganjike in Zanzibarja. 29. oktobra 1964 se preimenuje v Združeno republiko Tanzanijo.

Hrana

Tipične jedi: - Mtori - kuhana govedina in banane - Mchicha - zelenjavna enolončnica z mesom ali ribami - Ugali - polenta zraven kuhanega mesa in enolončnic - Chai maziwa - čaj z mlekom, z veliko količino sladkorja - koruza na žaru - Mandazi - sveži krof, ki prija kot prigrizek ob kavi Posebnosti prehranjevanja: - težko prebavljivo meso in mleko za zahodni svet - pazite na uživanje vode, ki naj bo obvezno prekuhana ali ustekleničena - sadje obvezno olupite - hrana pripravljena na rafiniranem maslu - težko prebavljivo - pikantne omake Kje bomo jedli:

Pijača

Pijače: - Konyagi, ginu podobna pijača - sokovi iz pasijonke, pomaranče, manga, fermentirani bambusov sok(pombe) - Stoney Tangawizi ( ginger ale - tangawizi pomeni " ingver " v svahiliju ) - Orange Fanta , Bitter Lemon , Soda voda , Tonic Water , in Lassi (sladka ali slana jogurt pijača ), ustekleničena voda - Domača piva so: Kilimanjaro, Serengeti in Safari - Uvožena piva so: Tusker, Stella Artois in grad - Pivo iz lokalno pridelane banane Pivske navade: - Pivo iz lokalno pridelane banane se tradicionalno pije iz izdolbene buče. Pijačo najprej ponudijo gostom, potem pa lahko pijejo starešine .

Nakupovanje

Značilnosti in posebnosti pri nakupovanju: - na mestnih trgih prodajajo tipično afriško blago(Beaded nakit, vklesan Talk in Masai oddeje) - ebony les(čevlji) - Makonde pleme izdeluje maske in druge tipične rezbarije iz ebenovine in mpingo lesa - večina mask je uvoženih in prilagojenih za nakup turistov - nakup slik Tinga Tinga, ki imajo značilen stil in barve - značilno je pred nakupom barantati

Gospodarstvo in ekonomija

Odastotek bruto domačega proizvoda se je povečal 7% od leta 2001 do 2010. Procentualna rast se je upočasnila leta 2009, na to pa je vplivalo ostro upočasnevanje svetovnega gospodarstva. Sektorji, kjer so zabeležili rast do 10% so: komunikacije, gradbeništvo, elektrotehnika, plinarne ter finančno posredništvo. V letu 2010, so k zvišanju bruto domačega proizvoda, najbolj prispevali sektorji: izmenjava in popravila, agrikultura, manufaktura, nepremičnine in poslovni sektor.

Ekonomija je najbolj odvisna od kmetijstva, saj to prinaša kar četrtino brudo domačega proizvoda, ravno tako pa je v kmetijstvu zaposlenih 75% delavcev. Kmetijstvo zapolnjuje kar 85% izvoznega materiala.

Kultura

Tanzanija velja za najbolj raznoliko državo v Afriki, kar lahko potrdimo tudi s številom narečnih jezikov, ki jih je kar 158. 99% prebivalcev je Afričanov, ki jih sestavlja 120 plemen, ostali 1% pa sestavljajo Azijci, Evropejci in Arabci. Večina prebivalcev je muslimanov, manjšina pa hindujcev ter ateistov. Tanzanijska kultura je zmes Afriških, Arabskih, Evropskih in Indijskih vplivov. Prebivalci Tanzanije so svoje vrednote prilagodili sodobnemu življenju, prisotne pa so tudi izjeme na primer Maasai.

Jezik

Uradni jezik je angleščina, narodni jezik pa se imenuje svahili.

Izobraževanje

Pismenost v Tanzaniji je 73%. Izobraževanje poteka 7 let, dokler otroci niso stari 15 let, vendar večina otrok šole ne obiskuje tako dolgo, spet drugi v šolo ne hodijo. Najbolj znana je državna univerza v Dar es Salaamu.

Delo

Pričeti s poslom v Tanzaniji ne temelji le na eni odločitvi, temveč na večih. Potrebno je organiziranje posla, držati se legalnosti, financiranje, računovodstvo, zavarovanja, najti zaposlene, jih izobraževati itd.

Varnost

Država velja za dokaj varno državo, malo več previdnosti je potrebno v krajih Stone Town, Zanzibarju in v Dar Es Salaam. Vožnja v nočnem času ni priporočena.

Zdravje

Za obisk v državi je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Priporočeno je cepljenje proti virusni zlatenici - Hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo, ob stiku z okuženo osebo in preko predmetov, ki so umazani.

Prav tako se priporoča cepljenje proti koleri, hepatitisu A in B, malariji, meningitisu,otroški paralizi, tuberkulozi, tifisu, rumeni mrzlici in steklini.

Za cepljenje proti hepatitisu A in B se morajo odločiti tisti ljudje, ki državo pogosteje obiskujejo ali v državi ostanejo več kot dva meseca.

Telekomunikacije

Ohranjanje stikov med potovanjem v Tanzaniji ni problem. Telefonski signal lovi tudi v večini predelov nacionalnih parkov.

Telefon

V zadnjih 5-ih letih se je v Afriki razcvetelo mobilno komuniciranje, saj si hišnega telefona niso mogli privoščiti. Če spoznate prijetnega taksista ali turističnega vodiča, jih je najboljše vprašati za telefonsko številko, saj je to najbolj enostavna oblika komunikacije v Tanzaniji.

Internet

Brezžičen internet je vse bolj pogost v raznih kavarnah ter hotelih, ki se nahajajo v turistično atraktivnih mestih.

Pošta

Razglednice in znamke so dostopne v turističnih mestih in tudi v nekoliko bolj oddaljenih mestih in turističnih lokacijah.

Spoštujte običaje

Turisti naj bi bili oblečeni skromno, še posebej v Zanzibarju, kjer je večina prebivalcev muslimanov. Ženske naj nebi kazale preveč kože. Masaie je potrebno pred fotografiranjem vprašati ali jih lahko slikamo, v zameno za sliko pa pričakujejo plačilo. Prodajalci na ulici znajo biti precej nadležni, zato uporabite besedo "sihitaji" (Tega ne potrebujem).

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Tako slovenskim kot tujim državljanom je vizum potreben. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan oddaje vloge za vizum.

Z letalom

V Tanzaniji sta 2 glavni letališči: prvo v Dar es Salaamu (Julius Nyerere International Airport) in drugo v Kilimanjaru (Kilimanjaro International Airport). Na tidve letališči so direktne linije iz Londona, Amsterdama ter Zuricha.

Z ladjo

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo teh predelov. V tem času je bilo ugrabljenih že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.

Transport po destinaciji

Letalo

Če si lahko privoščite medkrajevne lete z letalom, vam jih priporočamo, saj so najbolj varna in hitrejša opcija potovanja.

Vlak

Z vlakom je ugodno potovati le po državi sami.

Avto

Ob prihodu v Tanzanijo lahko najamete avto. Priporoča se izbiro pogona 4×4, voziti pa morate po levi strani ceste.

Avtobus

Pod ugodno in raznoliko spada tudi potovanje po državi z avtobusom.

Taxi

S taksisti se vedno pogajajte za ceno, saj imajo za turiste drugačne cene.


Spanje in namestitev

Hoteli

Hotele najdemo v vseh krajih, ki so turistično bolj ali manj razviti. Glede na udobje, ki ga hotel ponuja, se razlikujejo tudi cene bivanja. Imamo manjše hotele z osnovno ponudbo, ter tudi luksuzne hotele, ki ponujajo najrazličnejše oblike atraktivnosti.

Kampiranje

Kampi se nahajajo v večini nacionalnih parkov. Večina jih ima tekočo vodo, kopalnico ter prostor za ogenj. Najdemo pa tudi take, ki imajo le prostor za šotor in avto. Dovoljenje in parkiranje moramo plačati na vsakem prostoru za kampiranje posebej. Prostor za kampiranje si lahko ogledamo na spletni strani (www.tanzaniaparks.com).

Nadredna destinacija