Tanzanija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Hrana)
(Pijača)
Vrstica 159: Vrstica 159:
  
 
== Pijača==
 
== Pijača==
<!-- Naštej značilne pijače na destinaciji, ki se jih splača poizkusiti in kakšne so pivske navade -->
+
 
 +
Pijače:
 +
- Konyagi, ginu podobna pijača
 +
- sokovi iz pasijonke, pomaranče, manga, fermentirani bambusov sok(pombe)
 +
- Stoney Tangawizi ( ginger ale - tangawizi pomeni " ingver " v svahiliju )
 +
- Orange Fanta , Bitter Lemon , Soda voda , Tonic Water , in Lassi (sladka ali slana jogurt pijača ), ustekleničena voda
 +
- Domača piva so: Kilimanjaro, Serengeti in Safari 
 +
- Uvožena piva so: Tusker, Stella Artois in grad
 +
- Pivo iz lokalno pridelane banane
 +
Pivske navade:
 +
- Pivo iz lokalno pridelane banane se tradicionalno pije iz izdolbene buče. Pijačo najprej ponudijo gostom, potem pa lahko pijejo starešine .
  
 
== Nakupovanje ==
 
== Nakupovanje ==

Redakcija: 18:18, 30. maj 2014

Združena republika Tanzanija ali krajše Tanzanija je vzhodnoafriška obmorska država. Njeni začetki nastanka segajo v leto 1964, ko sta se združili Tanganjika in Zanzibar. Očara nas z bogatimi narodnimi parki,rajskimi plažami in safari doživetji.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: x minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Ime najbolj priljubljene destinacije: Opis znamenitosti 1
  2. Ime druge najbolj priljubljene destinacije: Opis znamenitosti 2
  3. Ime tretje najbolj priljubljene destinacije: Opis znamenitosti 3
  4. Ime četrte najbolj priljubljene destinacije: Opis znamenitosti 4
  5. Ime pete najbolj priljubljene destinacije: Opis znamenitosti 5

Skriti kotički

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Dodoma

Valuta: Tanzanijski šiling (Tzs)

Število prebivalcev: 47,78 miljonov

Elektrika: 230/240 voltov; vtičnice angleškega tipa-tri ploščate nogice- adapter

Tel. koda države: +255

Časovni pas: UTC + 3

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .tz

Velikost države:945.090 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Tanzanija

Dinamični zemljevidi

Regije

 Osrednja Tanzanija
 Kraji:Dodoma, Kondoa, Morogoro, Singida, Katesh 
Osrednja Tanzanija je planota, s travniki in nacionalnimi parki na jugu in obdelovalnimi površinami na severu regije.

 Severovzhodna Tanzanija
 Kraji:Arusha, Karatu, Lushoto, Moshi
Severovzgodna Tanzanija se deli na 3 podregije: Pare, gorovje Usambara ter jugovzhodno obalo. V tej regiji se nahaja gora Kilimandžaro. 
 
 Severozahodna Tanzanija
 Kraji:Kigoma, Mwanza, Bukoba, Karagwe
Severozahodna Tanzanija je poznana po afriški jezerski pokrajini. Do tod sega tudi Viktorijino jezero ter tudi Tanganyika jezero.
 Pembwe in jugovzhodna Tanzanija
 Kraji:Kilwa, Lindi, Mesasi, Newala
Ta regija je poznana po visoki vlažnosti podnebja ter po bivšem glavnem mestu Tanzanije - Dar-es-Salaam. 
 Južno visokogorje
 Kraji:Iringa, Makambako, Njombe, Tukuyu
Tu se nahaja nacionalni park Ruaha.
 Zanzibar
 Kraji:Stone town, Nugwi, Kendwa, Matemwe
Zanzibar je neodvisno otočje. V dolžino meri približno 90 km, v širino pa 30 km. 

Lastnosti pokrajine

Velika osrednja planota, na 900 - 1800 m, predstavlja večino pokrajine. Tanzanija je dežela ekstremnih grografskih skrajnosti; z najvišjim vrhom Kilimandžaro (5895m nadmorske višine), najnižjo točko - jezero Tanganyika (773m nadmorske višine)ter delom največjega jezera - Viktorijinega jezera.

Vreme in klima

Na nižjih področjih Tanzanije se vreme spreminja od vlažnega k toplemu vremenu. Višja področja spremlja čez dan toplo vreme, ponoči pa se temperature precej ohladijo. Ni opaznih razlik med letnimi časi, le suhe in mokre sezone. Tanzanija ima dve sezoni padavin: kratko obdobje od konca oktobra do decembra in daljše obdobje, ki traja od marca do maja. Turistična območja, kot je na primer Zanzibar, so med deževnimi obdobji zaprta za turiste. Najbolj priporočljivi meseci za obisk Tanzanije so od junija do avgusta, ter od januarja do februarja.


Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj priporočljivi meseci za obisk Tanzanije so od junija do avgusta, ter od januarja do februarja.

Zgodovina

Obalno področje je zanimivo že od rimske dobe, posebno arbskim trgovcem, ki si že v 8.stol. ustanovijo številne trgovske postojanke. V 12.stol. se jim pridružijo še trgovci iz Perzije in Indije, ki ustanovijo mesta in manše trgovske države. Leta 1498 znani pomorščak Vasco da Gama razišče vzhodno afriško obalo. 1506 leta portugalci zahtevajo nadzor nad obalo, vendar jih obalni prebivalci s pomočjo arabcev preženejo. Leta 1841 omanski sultan premakne svoje glavno mesto iz Masqata na otok Zanzibar in osnuje močno arabsko elito. Evropejci začnejo raziskovati notranjost Tanzanije sredi 19. stoletja s prihodom nemških misijonarjev. Nemški kolonialni interesi se stopnjujejo. S podpisi številnih sporazumov med nemško vlado in krajevnimi poglavarji ustanovijo Nemške vzhodnoafriške družbe. Kasneje nastane britansko nemški sporazum, ki govori o razmejitvi vplivnega okolja vzhodne Afrike. Leta 1891 nemška vlada prevzame nadzor od Nemške vzhodnoafriške družbe, Zanzibar pa prevzame Velika Britanija. Konec 19. in začetek 20.stoletja zaznamuje upor domačinov proti nemškim kolonialistom - upor Maji Maji(1905-1907). Konec 1. svetovne vojne prevzame nadzor nad večino ozemlja Velika Britanija. S koncem 1. svet. vojne se konča Nemška dominacija nad Tanganjiko, ki po 2. svet. vojni postane skrbniško ozemlje Združenih narodov pod britanskim nadzorom. Sledi ustanovitev afriško narodne zveze Tanganjike(1954), Tanganjika postane avtonomna(1961), popolno neodvisnost doseže 9.maja 1961. Zanzibar postane kot ustavna monarhija pod sultanom neodvisen 19. decembra 1963. Po uporu proti sultanu in novi vladi s strani afriške večine 12. januarja 1964 se Zanzibar 26. aprila 1964 politično združi s Tanganjiko v Združeno republiko Tanganjike in Zanzibarja. 29. oktobra 1964 se preimenuje v Združeno republiko Tanzanijo.

Hrana

Tipične jedi: - Mtori - kuhana govedina in banane - Mchicha - zelenjavna enolončnica z mesom ali ribami - Ugali - polenta zraven kuhanega mesa in enolončnic - Chai maziwa - čaj z mlekom, z veliko količino sladkorja - koruza na žaru - Mandazi - sveži krof, ki prija kot prigrizek ob kavi Posebnosti prehranjevanja: - težko prebavljivo meso in mleko za zahodni svet - pazite na uživanje vode, ki naj bo obvezno prekuhana ali ustekleničena - sadje obvezno olupite - hrana pripravljena na rafiniranem maslu - težko prebavljivo - pikantne omake Kje bomo jedli:

Pijača

Pijače: - Konyagi, ginu podobna pijača - sokovi iz pasijonke, pomaranče, manga, fermentirani bambusov sok(pombe) - Stoney Tangawizi ( ginger ale - tangawizi pomeni " ingver " v svahiliju ) - Orange Fanta , Bitter Lemon , Soda voda , Tonic Water , in Lassi (sladka ali slana jogurt pijača ), ustekleničena voda - Domača piva so: Kilimanjaro, Serengeti in Safari - Uvožena piva so: Tusker, Stella Artois in grad - Pivo iz lokalno pridelane banane Pivske navade: - Pivo iz lokalno pridelane banane se tradicionalno pije iz izdolbene buče. Pijačo najprej ponudijo gostom, potem pa lahko pijejo starešine .

Nakupovanje

Gospodarstvo in ekonomija

Kultura

Jezik

Uradni jezik je angleščina, narodni jezik pa se imenuje svahili.

Izobraževanje

Delo

Varnost

Država velja za dokaj varno državo, malo več previdnosti je potrebno v krajih Stone Town, Zanzibarju in v Dar Es Salaam. Vožnja v nočnem času ni priporočena.

Zdravje

Za obisk v državi je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Priporočeno je cepljenje proti virusni zlatenici - Hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo, ob stiku z okuženo osebo in preko predmetov, ki so umazani.

Prav tako se priporoča cepljenje proti koleri, hepatitisu A in B, malariji, meningitisu,otroški paralizi, tuberkulozi, tifisu, rumeni mrzlici in steklini.

Za cepljenje proti hepatitisu A in B se morajo odločiti tisti ljudje, ki državo pogosteje obiskujejo ali v državi ostanejo več kot dva meseca.

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Avto

Avtobus

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija