Tanzanija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Fotogalerija znamenitosti)
(Fotogalerija znamenitosti)
Vrstica 19: Vrstica 19:
 
Slika:solski otroci.jpg|solski otroci
 
Slika:solski otroci.jpg|solski otroci
 
Slika:tanzanijski kmetje.jpg|tanzanijski kmetje
 
Slika:tanzanijski kmetje.jpg|tanzanijski kmetje
 
+
Slika: konferencni center.jpg|konferencni center
== Potopisi ==
+
'''[[ Pomoč:Potopis|+ <big>Dodaj svoj potopis</big> ]]'''
+
 
+
Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si
+
 
+
== Video turistični vodnik ==
+
{{#widget:YouTube|id=xobwxY-Y1Bc}}
+
 
+
Dolžina: 51:31 minut
+
 
+
Jezik: Angleščina
+
 
+
Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.
+
 
+
== Turistične destinacije in znamenitosti ==
+
 
+
 
+
#'''[[Arusha]]''': Mesto je blizu jezera Manyara, nacionalnega parka Tarangire ter predstavlja vznožje gori Kilimandžaro.
+
#'''[[Dar es Salaam]]''': Mesto ima velik ekonomski pomen, je največje in najbogatejše mesto v Tanzaniji.
+
#'''[[Stone town]]''': Mesto spada pod UNESCOva zaščitena področja, saj naj bi bil edini zgodovinski kraj jugovzhodne Afrike.
+
#'''[[Zanzibar]]''': Zanzibar je skupno ime dveh tanzanijskih otokov v Indijskem oceanu pred vzhodno afriško obalo: Unguja (imenovan tudi Zanzibar) in Pemba. Glavno mesto otokov se nahaja na otoku Unguja in se prav tako imenuje Zanzibar.
+
#'''[[Moshi]]''': Moshi je najmanjša občina v Tanzaniji, velja pa za najbolj čisto.
+
#'''[[Jambiani]]''': Jambiani se nahaja na 4km plaži, pod palmami, ob koralnem zalivu. Je priljubljeno mesto za kajtanje.
+
#'''[[Nungwi]]''': Znano kot "Mala Italija", saj je mesto vedno polno italijanskih turistov. Prebivalci so se kot tujega jezika naučili tudi italijanščine, ravno tako italijanske kuhe.
+
#'''[[Paje]]''': Je eno najatraktivnejših mest na jugovzhodu Zanzibarja. Ponuja pestro izbiro bungalovov, majhnih restavracij in barov ob plaži.
+
 
+
== Potovalni načrti ==
+
 
+
*'''Tanzanija 10 dni''':
+
 
+
1. DAN: Polet z ljubljanskega letališča ali enega izmed bližnjih letališč proti mednarodnemu letališču Kilimanjaro v Tanzaniji. Obroki in pijača v letalu.
+
 
+
2. DAN, ARUSHA:
+
 
+
V dopoldanskih urah boste pristali pod vznožjem najvišje gore Afrike – mogočnega Kilimanjara. Prevoz do uro oddaljene Arushe, kjer si boste ob kosilu nabrali novih moči. Po kosilu si boste ogledali sirotišnico Kibowa in lokalno šolo Esa, nekaj časa pa boste preživeli tudi na zanimivi tržnici. Zvečer prevoz do Arusha Travel Lodge. Večerja in nočitev v lodgu.
+
 
+
3. DAN, ARUSHA - JEZERO MANYARA:
+
 
+
Po zajtrku se boste z odprtim terenskim vozilom, prilagojenim za fotografiranje, odpeljali proti narodnemu parku Lake Manyara na safari. Popoldan se boste prvič na potovanju spoznali z mogočnimi prebivalci stepskih področij. Po piknik kosilu sledi prevoz do Country Logde-a Karatu. Namestitev,večerja in nočitev v lodgu.
+
 
+
4. DAN, JEZERO MANYARA - NGORONGORO - JEZERO MANYARA:
+
 
+
Po zajtrku boste odrinili proti Narodnemu parku Ngorongoro. Spustili se boste 600m nižje v 20 km širok krater, kjer se boste najprej zazrli v ognjeno obarvane plamence. V jezeru boste naleteli na nekakšne sive gmote, za katere pa se izkaže, da so le povodni konji, ki v vodi pred vročim soncem sramežljivo ščitijo svojo občutljivo kožo. Ngorongoro je eno izmed redkih področij na svetu, kjer boste imeli še možnost videti dvorogega črnega nosoroga, ki se po velikosti skoraj ne razlikuje od slona. V parku si boste privoščili piknik kosilo in se polni novih vtisov napotili nazaj v lodge. Večerja in nočitev.
+
 
+
5. DAN, JEZERO MANYARA - JEZERO EYASI - JEZERO MANYARA :
+
 
+
Po zgodnjem zajtrku se boste odpeljali proti jezeru Eyasi. Skupaj z Bušmani se boste odpravili na lov in to kar z lokom in puščicami, saj to majhno pleme še ne pozna drugega orožja. Po kosilu se boste vrnili v lodge. Večerja in nočitev v lodgu.
+
 
+
6. DAN, ARUSHA - ZANZIBAR:
+
 
+
Zajtrk in prevoz do letališča, od koder boste poleteli na sanjski Zanzibar. Prevoz do hotela Sunset Kendwa Bungalows, ki se nahaja ob čudoviti peščeni plaži na SZ otoka. Namestitev in nočitev.
+
 
+
7. - 8. DAN, ZANZIBAR:
+
 
+
Zajtrk in prosto za počitek ali samostojno odkrivanje otoka začimb, ki ga otočani imenujejo Unguja. Nočitev.
+
 
+
9. DAN, ZANZIBAR:
+
 
+
Po zajtrku se boste odpravili na ogled čudovitega Stone Towna, ki naj bi bil edini zgodovinski kraj jugovzhodne Afrike. Mesto je rojstni kraj legendarnega pevca skupine Queen Freddieja Mercuryja. S tipično ladjo pa boste odpluli na otok Prison, kjer boste uživali v družbi orjaških želv, ki prebivajo na otoku. Popoldan povratek na Zanzibar. Namestitev v hotelu Pyramid. Nočitev.
+
 
+
10. DAN: Zajtrk in prevoz na letališče na Zanzibarju, od koder boste, preko enega od večjih letališč, poleteli nazaj v Evropo, kjer boste pristali na domačem letališču ali na enem izmed bližnjih letališč.
+
 
+
== Aktivnosti ==
+
Kariakoo Market: ponuja pester izbor stojnic, kjer lahko vidimo kakšno je zares urbano življenje v Tanzaniji.
+
 
+
Ngorongoro Crater: mrtev vulkan, katerega spremlja izjemena narava ter neverjetni razgledi. To je verjetno eden redkih krajev, kjer lahko na kupu vidite "velikih 5": slona, nosoroga, leva, leoparda in bivola.
+
 
+
Karatu: majhno mesto, kjer življenje še vedno poteka kot nekoč, pred turizmom in urbanizacijo. Ozračje je bolj hladno, zato ga izkoristimo z ogledom kavnih plantaž.
+
 
+
Zanzibar: čudovite plaže Zanzibarja, kjer vas obdaja bel pesek in Indijski ocean. Na otoku Unguja se lahko potapljate ob koralnem grebenu, Pemba je posejan z gozdom, Mafia je otok ribičev.
+
 
+
Serengeti National Park: ponuja opazovanje divjega življenja in velike selitve živali, ko se črede zeber ter antilop premikajo po velikih ravnicah.
+
 
+
== Koristne informacije ==
+
<!-- Najdite zastavo in grb, ključne podatke in spodaj tudi spremenite pravo povezavo na ustrezno stran Wikipedije -->
+
 
+
<gallery>
+
Slika:Zemlejvid_lokacije_slovenije.png|{{PAGENAME}} lokacija
+
Slika:Slovenija_zastava.png|Zastava
+
Slika:Slovenija_grb.png|Grb
+
</gallery>
+
 
+
Glavno mesto: Dodoma
+
 
+
Valuta: Tanzanijski šiling (Tzs)
+
 
+
Število prebivalcev: 47,78 miljonov
+
 
+
Elektrika: 230/240 voltov; vtičnice angleškega tipa-tri ploščate nogice- adapter
+
 
+
Tel. koda države: +255
+
 
+
Časovni pas: UTC + 3
+
 
+
Telefon za njuno pomoč:
+
 
+
Domena: .tz
+
 
+
Velikost države:945.090  km²
+
 
+
 
+
'''[https://sl.wikipedia.org/wiki/{{PAGENAME}} Več podatkov na Wikipedia.si]'''
+
  
 
== Zemljevidi in geografija ==
 
== Zemljevidi in geografija ==

Redakcija: 13:58, 3. junij 2014

Združena republika Tanzanija ali krajše Tanzanija je vzhodnoafriška obmorska država. Njeni začetki nastanka segajo v leto 1964, ko sta se združili Tanganjika in Zanzibar. Očara nas z bogatimi narodnimi parki,rajskimi plažami in safari doživetji.

Fotogalerija znamenitosti