Tajska

Tajska je dežela nasmehov, prvovrstnih kulinaričnih užitkov, fascinantno kulturo, tropskim ozračjem in sinjemodrimi obalami, na katere se boste z veseljem vračali...

Fotogalerija znamenitosti
Potopisi


Tajska- Bangkok, Phuket in James Bond

Mirjam Kimovec Preberite: Tajska- Bangkok, Phuket in James Bond

Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije

Nina in Luka Preberite: Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije - neprecenljivo doživetje

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5:52 minut

Jezik: Angleščina

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Bangkok: največje mesto na Tajskem, imenovano tudi mesto angelov, mesto templjev, safari poti, krokodiljih farm
 2. Chiang Mai: peto največje mesto, ki ponuja na ogled gore, templje, muzeje in možnost jezdenja slonov
 3. Pattaya: majhna ribiška vasica z fascinantnimi obalami, možnosti zabave, znana tudi kot `raj za moške´
 4. Patong: popularna obalna rezidenca, ponuja zabavo za vse starostne skupine
 5. Khao Lak: mirno obalno področje za tiste željne mira in občudovanja narave
 6. Bophut: ponuja obalne aktivnosti, še vedno pod vplivom Tajsko-Kitajske atmosfere
 7. Krabi Town: majhno mestece, kjer lahko v miru preživite dan sprostitve, priljubljena točka obiska je Tigrov tempelj, kjer si lahko pobliže ogledate tigre.
 8. Rawai: obalna vasica z znamenitim muzejem školjk
 9. Hua Hin: modno festivalsko obalno mestece, kjer se lahko zabavate z različnimi aktivnostmi, kot je golf, ribištvo, spa.
 10. Chaweng: mesto z bogatim nočnim življenjem, vodnimi aktivnostmi, kot je potapljanje.


Skriti kotički

 • Phuket je največji tajski otok, ki ponuja kar nekaj zanimivosti. Med drugimi jahanje slonov, obisk safarija, živobarvnega nočnega življenja, obilico zabave in športnih aktivnosti.
 • Ratchaburi - Plavajoča tržnica je ena izmed zanimivih kotičkov, kjer lahko kupite sveže izdelke, lahko pa si ogledate tudi jamo netopirjev ali obiščete park in se preizkusite v plezanju ali si ogledate leteče lisice.
 • Wat Pho: zanimiv obisk, kjer si lahko v templju ogledate največji ležeči kip Bude na svetu.
 • Sukhotai je prva prestolnica Tajske in kraj, kjer si lahko ogledate ostanke nekdanjega mesteca, zaščitenega s strani UNESCO

Potovalni načrti

 • Od Chaing Mai do Chaing Rai v 3 dneh: 1.dan: Chiang Mai - Doi Angkhang:(obisk Chaing Dao Cave, ki je v notranjosti gore), obisk tajske vojaške baze, ogled destinacije kraljevskega projekta agrikulture z čudovitimi vrtovi(Royal Agricultural Project Centre), Ban Luang Resort(prenočitev); 2.dan: Thaton - Fang - Mae Salong: obisk Wat Thatong(tempelj z čudovitim razgledom), Mae Salong(ogled plantaže čaja), ogled muzeja prvih prebivalcev Mae Salong-a(Martyrs Memorial Museum), prenočitev in degustacija lokalne kulinarike; 3.dan: Mae Sai-Golden Triangle-Chiang Rai:ogled Fish Cave Tham Pla(ogled rib, hranjenje opic), Golden Triangle, prenočitev čez noč ali dalj časa v nekdanjem glavnem mestu Chiang Rai
 • Golden trinagle 5 dni: 1.dan: Doi Tung - Mae Sai(ogled pagode z Budino ključnico, obisk tržnice); 2.dan: Chiang Sae - Sop Ruak - Chiang Khong(ogled arheoloških ruševin); 3.dan: Chiang Rai(vožnja z rikšo, ogled templjev in tržnic); 4.dan: Slonji Safari(jezdenje slonov, ogled slapov ali parka slonov); 5.dan: Doi Mae Salong(vožnja z ladjo, ogled gozdnega parka, nakup domačih izdelkov)

Aktivnosti

Tajska je dežela, kjer vam aktivnosti ne bo nikoli zmanjkalo. Imate veliko možnosti. Lahko obiščete kakšnega od templjev, kjer si lahko pobliže ogledate in začutite tajsko vero. Lahko se odpravite na safari avanturo, kjer vas bodo s sloni popeljali po delčku poti. Lahko pa se odločite za bolj zanimivo opcijo obiska tigrov, kjer jih boste lahko božali, hranili in se z njimi slikali. Poleg neskončnih možnosti vodnih aktivnosti, kot je potaplanje, plavanje, jadranje, pa se lahko ponoči udeležite pestrega nočnega življenja, saj Tajska ponuja obilico barov in glasbe za sprostitev. Če pa vas bolj zanimajo muzejske zbirke, ste vabljeni na ogled različnih muzejskih zbirk, najbolj poznana je zbirka školjk.

Imate pa tudi možnost učenja v naslednji tečajih:

 1. potapljanje
 2. kuhanje
 3. gemologija: veda o naravnih in umetnih kamnih
 4. tečaj masaže ali meditacije
 5. tajski kick boks
 6. borilne veščine

Koristne informacije

Glavno mesto: Bangkok

Valuta: Baht

Število prebivalcev: 66.720.153(2011)

Elektrika: 220V/50Hz

Tel. koda države: +66

Časovni pas: UTC +7

Telefon za njuno pomoč: 999

Domena: .th

Velikost države: 513.115 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Tajska

Dinamični zemljevidi

Regije

 Severna Tajska
 Kraji:Chiang Mai, Chaing Rai, Mae Hong Son, North River Valleys , Nižja Severna Tajska...
 Tajska regija obkrožena z gorami ima posledično nižje temperature. Ljudje govorijo narečno. Bogata z gozdovi in čudovito naravo. 
 Možno si je ogledate različne templje in ruševeime starejše civilizacije.

 Isaan
 Kraji:Severni Issan, Centralni Isaan, Južni Isaan...
 Tajska regija, ki je bogata z obalami, templji in bogato kulinariko. Jezik je v šolah tajski, lokalni prebivalci pa imajo svoj jezik.
 Centralna Tajska
Kraji:Bnagkok, nižine, Zgodovinska Tajska...
 Bnagkok je glavno mesto Tajske. V tej regiji lahko obiščete muzeje, farme rakcev in riževe nasade. Ne smete mimo plavajočih tržnic.
 Vzhodna Tajska
Kraji:Pattaya, Ko Samet, Ko Chang...
 Turistične destinacije z najlepšimi obalami, ribiškimi vasicami in zanimivi turističnimi točkami:slapovi, tržnice. 
 Južna Tajska
Kraji:Phuket, Krabi, Ko Samui, Ko Tao...
 Tajska regija bogata z deževnimi gozdovi, obalami, nacionalnimi parki. Možnost vodnih aktivnosti, kot je potapljanje, jadranje.

Lastnosti pokrajine

Tajska je 51. največja država sveta. Po velikosti se Tajska lahko primerja z Francijo.

Meje:

 1. Tajska severno meji na Laos
 2. Tajska vzhodno meji na Kambodžo
 3. Tajska južno meji na Malezijo
 4. Zahodno pa Tajska meji na Mjanmar.

Vreme in klima

Tajska ima tropski klimaks, je zelo vroče in vlažno, celo leto pa se temperature gibljejo med 28 in 35 stopinj. Ohladite se lahko v gorskem področju.

Na Tajskem so tri zone vremena:

 • hladno, ki traja od novembra do februarja, vendra ne dežuje, so pa nizke temperature;
 • vroče obdobje traja od marca do junija, zanj so značilne visoke temperature in ni najbolj primeren čas za obisk templjev
 • deževno obdobje od junija do oktobra, kjer niso izključene tropske nevihte in poplave.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk Tajske je v hladnem obdobju, saj so takrat nižje temperature, ne dežuje pogosto in je tako omogočeno prijetno potovanje skozi državo.

Zgodovina

Prva Tajska kraljevina je bila ustanovljena v Shukhotai leta 1238. S strani kralja Ramkhamhaeng-a je dosegla dosegla vrhunec v 14. stoletju, preden je padla pod oblast Ayutthaya-e, ki je vladala večini današnje Tajske. Ayutthaya je bila opuščena leta 1767 s strani Burme, vendar jo je kralj Taksin reorganiziral kot novo mesto Thonburi. NJegov naslednik General Chakri pa je z premikom po reki prišel do Bangkok-a, kjer je postal kralj Rama 1 in ustanovil Chakri dinasijo, ki vlada še danes. Tajska, poznana kot Siam do leta 1939, je kot edina južnoazijska država, ki nikoli ni bila kolonizirana s strani tujcev. Brezkrvna revolucija leta 1932 je vodila k konstitucionalni monarhiji. Med 2.svetovno vojno, samo Tajska ni bila osvojena s strani Japonske zaradi dobrih političnih potez. Septembra 2006, je brezkrvni vojaški udar strmoglavil političnega tajkuna Thaksin-a Shinawatro in njegovo vlado zaradi prevelikih razlik med elitno in tradicionalno Tajsko ter koruptivnih dejanj.

Hrana

Kulinarika sama vabi na Tajsko. Tajska kulinarika prepleta 5 osnovnih okusov:sladko, kislo, pikantno, slano in grenko. Najbolj priljubljena hrana je riž.

Sveže ribe na več načinov, curry, sveži sadni sokovi riži in rezanci. Hrana sama je lahko dostopna že za 25 bahtov. Lahko izbereto ulične restavracije ali bogate restavracije top hotelov po Tajski. Ni se treba bati tajske hrane, saj je le ta varna, vendar pekoča. V tajski kuhinji se na veliko uporablja limonina trava, limetin sok, sojina omaka, česen, ribja omaka in sveži koriander. To daje tisti tipični pridih tajskim jedem. Poskrbljeno je tudi za vegetarijance, vendar obstaja manjši problem, saj se v veliko jedeh nahaja ribja omaka. Pri vegetarijanskih jedeh se veliko uporablja tofu, omlete in seveda sadje in zelenjava.

Najbolj poznane jedi

 1. Pad Thai: riževi rezanci v omaki iz tamarinda
 2. Ba mii Muu daeng: rumeni jajčni rezanci z rdečo svinjino z žara
 3. Tam yam goong: tajska jed, zelo začinjena z rakci, limonino travo in modrim ingverjem
 4. Tom kha gai: tajska verzija kokošje juhe z bogato ingver-kokosovo osnovo, z dodanimi gobami in čiliji
 5. Gaeng ped: rdeči curry z kokosovo osnovo, zelo pekoč. Še posebej okusen, če mu dodate pečeno raco
 6. Gaeng kheow-waan: sladki zeleni curry z limonino travo
 7. Gaeng som: oranžni curry, bolj juha, ponavadi postrežen z omleto
 8. Khao lam: lepljivi riž sladkan z kokosovim mlekom, ki ga napolnijo v bambus
 9. Som Tam: solata iz papaje, zelo pekoča
 10. Tong Yip: sladica v obliki rože. Sestavljena je iz rumenjakov, sladkorja, rožne vode. Dobite pa ga tako v restavracijah kot v trgovinah.

Pijača

Na Tajskem je zaradi vročine najbolj zaželjena pijača voda. Vendar je le to potrebno kupiti, saj na Tajskem izven Bankoka, voda iz pipe ni pitna. Na Tajskem seveda lahko kupite tudi gazirane pijače, kot je CocaCola po nizkih cenah. Splača se poizkusiti ledeno kokosovo vodo direktno iz kokosovega oreha. Zelo popularni so tako pri turistih kot pri prebivalcih Tajske tudi sadni sokovi in shake-i. Ena izmed značilnih pijač je Tajski ledeni čaj, ki je zelo močan in sladek, pogosto postrežen z kondenziranim mlekom. Tajska je dežela energijskih pijač, še posebej originala Red Bull. Ta je na Tajskem sirupast in brez mehurčkov, ima pa tudi drugačno embalažo ter večjo količino kofeina.

Alkohol je na Tajskem zelo drag, vendar še vedno dosegljiv turistom. Vendar pazite, med polnočjo in enajsto uro, ter v popoldanskem času med 14.00 in 17.00 velja splošna prepoved prodaje alkohola.

Nakupovanje

Uradna valuta na Tajskem je baht. Tajska je raj za nakupovanje, saj ponuja ogromno tržnic in nakupovalnih centrov. Najbolj prodajana so oblačila. Lahko kupite tudi računalniško opremo, vendar je le ta malce dražja. Zelo popularni so nakupi na nočnih tržnicah, kjer dobite vse, kar si zaželite, takrat prodajajo tudi takšne stavri, ki jih podnevi ni mogoče kupiti.


Gospodarstvo in ekonomija

Glavne značilnosti:

 • na novo industrializirana država
 • Bangkok je najbolj razvito ekonomsko mesto
 • leta 1998 je doživela krizo zaradi padca vrednosti valute
 • leta 2000 si je opomogla, predvsem zaradi izvoza
 • Tajska ima največ izvoza na področju tajskega riža, tekstila, obutve, rib, avtov in moderne tehnologije
 • Tajska je največja izvoznica riža, kar 6,5 milijona ton na leto. Riž je najbolj gojena rastlina in največ povrine zasedajo prav riževa polja(55%)
 • Turizem na Tajskem pomeni le 6% celotnega dela prihodkov ekoniji države
 • 49% Tajcev je zaposleno v agrokulturni dejavnosti
 • 0,4 procentna nezaposlenost
 • Tajska je četrta najbogatejša država v Jugovzhodni Aziji, glede na Bruto domači proizvod

Kultura

Tajska kultura je navdahnjena z Budizmom, ki je mešanica šamanizma in spiritualizma. Tajska kultura je veliko kulturnih smernic povzela po kulturi Khmer-a in Indije. Najbolj razpoznavno je to v arhitekturi in jeziku. Tajska je znana po tem, da je navdušena nad zahodno kulturo, tako glasbe, oblačil, jezika in arhitekture. Tradicionalni tajski pozdrav Wai je najprej ponujen s strani mlajše osebe. Roke so stisnjene skupaj, prstne konice so obrnjene proti nebu, glava pa je nagnjena navzdol. Pozdrav wai se lahko primerja z pozdravom namaste v Indiji.


Znana imena kulture

 1. Jonas je pevec glasbenega stila luuk-tung, ki je po rodu Šved, a poje v tajščini.
 2. Chart Korbjiti je tajski pisec novel, ki se odraz vsakdanjika

Glasba

 1. Luun-tung je glasbeni stil, ki izraža upanje, domotožje in je rahlo melanholičen. Tekst je ponavadi v jeziku Esan.

Športna kultura

Zelo priljubljen šport na Tajskem je nogomet in nič čudnega ni, da veliko tajcev navija za angleško ligo ali se oblači v drese znanih nogometašev.

Jezik

Uradni jezik na Tajskem je Tajščina. Prisotna je ponekod tudi Angleščina. Tajščina ima petstopenjsko tonacijo:

 • mid=srednje
 • low=nizko
 • falling=padajoče
 • high=visoko
 • rising=naraščujoče.

Tajščina ima 44 soglasnikov, 15 samoglasnikov in 4 tone.

Vsaka tajska beseda ima ob zapisu neko asociacijo na stvar. Zelo pomembno je, da se abecedo učite od začetka.


Izobraževanje

Tajska ponuja možnost učenja jezika na AUA jezikovni šoli. Lahko pa tudi na Združeni jezikovni šoli v Bangkok-u, ki je krščansko naravnan, ponuja več stopenj učenja od začetnika do nadaljnjega učenja, ne smemo pa pozabiti na tečaj branja časopisa.

Tajska ima dobro organiziran šolski sistem že od vrtca pa do univerze. Do 17-ega leta starosti je izobraževanje brezplačno. Tajska ima dobro izobraženost, večina je tudi računalniško pismena. Anglečina pa jim dela težave.

Leta 2013 so se na ministrstvu odločili, da bodo 27.231 šolam omogočili hitro internetno povezavo.

Če imate željo študirati, vam Tajska omogoča študij tako v tajskem kot angleškem jeziku.


Najbolj poznane univerze:

 • Univerza Thammasat, ki je prva univerza na Tajskem in univerza Chulalongkorn, ki sta stacionirane v Bangkok-u. Cene poučevanja so razumne.
 • Midnight(polnoč) univerza je samo v tajskem jeziku. Ponuja brezplačno poučevanje.

Delo

Tajska je kraj, kjer imajo največ možnosti za delo učitelji angleščine in potapljanja. Učitelj angleščine lahko postane kdorkoli z štiriletno izobrazbo. Lahko pa si pridobite na fakulteti Chaing Mai tudi certifikat, ki je dobra odskočna deska za zaposlitev. Drugih zaposlitev je malo, so slabo plačane. Najboljši način za spoznavanje domačinov in pridobivanje izkušenj je prostovoljstvo.

Omejitev pri zaposlitvi ali odprtju lastne dejavnosti ni, saj niso ilegalne dejavnosti nikjer zapisane.

Varnost

Tajska ima največjo smrtnost žrtev na motornih kolesih, zato je dobro da uporabljate čelado, ne pijte alkohola in se izogibajte nočni vožnji.

Politični nemiri: prepovedano je kakršnokoli grdo govorjenje čez kraljevo družino; zaporna kazen do 15 let.

Prevare:

 • Taksisti in drugi prevozniki vam lahko povzročijo dodatne stroške na račun taksimetra ali pa vsa pod pretvezo, da je določen tempelj zaprt odpeljejo v oddaljen kraj in vas tako oguljufajo
 • Letališke prevare: se večinoma dogajajo v restavracijah, kjer vam lahko postrežejo obrok, ki na eni strani letališča stane pol manj kot na drugi. Prav tako na letališčih ne rezervirati ogledov, saj vam ne bodo ponudili celotne izkušnje, ki jo Tajska ponuja, temveč ogled majhnih templjev in obisk dragih trgovin
 • v trgovinah vedno vzemite račun, saj vas hitro obtožijo tatvine

Avtobusne prevare: denar imejte ločeno, bodite pozorni na ljudi okoli sebe in kam odlagate prtljago, prav tako ne sprejemajte pijače in hrane, saj obstaja verjetnost da vas bodo omamili in ukradli

Prostitucija: Tajska ima veliko število prostituk, katerih starost varira od 15 do 18 in naprej. Posebnih omejitev ni, razen sankcije za mladoletne.

Tajska ima visoko frekvenco spolno prenosljivih bolezni, ki so prisotne med prostitutkami. Kondomi so lahko dostopni po vseh trgovinah na Tajskem.

Tajska nima prepovedane prostitucije, prav tako ima malo omejitev pri željah strank.

Droge: Tajska ima za razliko od prostitucije, zelo dobro urejeno zakonodajo o drogah. Posedovanje vam lahko prisluži kazen, vse pa je odvisno od vrste droge.

Dokumenti: naredite si kopijo potnega lista in vize. Marsikje zahtevajo predložitev potnega lista.

Pretepi: ne podajajte se v pretep, saj vas bodo preštevilčili. Zato se le teh izogibajte, tudi če hočete dobro.

Zdravje

Tajska je postala država medicinskega turizma, kjer si lahko turiste privoščijo ugodnejše zdravljenje ali kozmetične popravke. To je trend, ki vsakoletno narašča.

Tajska je tropska država in s tem pridejo tudi različne tropske nevarnosti. Malarija ni problem v večjih turističnih mestih, vendar je še vedno endemska povečini na podeželju. Pred malarijo se lahko obvarujete tako, da se obvarujete pika komarja:

 • dolge hlače
 • dolgi rokavi še posebej v mraku
 • uporaba zaščitnih sredstev.

Pri konzumaciji hrane in pijače, nam bo zdrava pamet prihranila kar nekaj težav, tudi drisko, če se bomo le malce obrnili naokoli pri prodajalcih hrane.

Pred spolno prenosljivimi boleznimi se ubranite z prezervativi, ki jih je mogoče nabaviti v vseh trgovinah. Še posebej bodite previdni pri prostitutkah!

Telekomunikacije

Tajska ima kar dobro urejene poti komunikacije.

Telefon

 • Internacionalna klicna koda je 66, klic lahko opravite preko telefonske kartice ali operaterja, cena opravljenega klica je odvisna od operaterja.
 • 999 vas bo povezala z nujno pomočjo
 • lahko si močno znižate stroške mobilnega telefoniranja, če se povežete z enim od tajskih opreterjev in kupite predplačniško SIM kartico
 • Tajska ima dobro pokritost signala

Internet

 • Tajska vlada cenzurira internet aktivno. Blokira strani z neprimerno vsebino, kot so naprimer grožnje kraljevi družini, pornografija(ilegalna), blokirane so tudi nekatere strani, kot Je BBC ali Wikileaks zaradi objav o tajski politiki.
 • Tajska ima veliko število internetnih kavarn, ki so ugodne, okoli 15 bahtov/uro. Hitrost interneta je zadovoljiva, vendar se večina kavarn zapre ob polnoči.
 • zastonj WI-FI zunaj najbolj popularnih mest je manj prisoten, sploh v kakšnih gostiščih. Če pa je pa ga dodatno zaračuanjo.

Pošta

 • Pošto na Tajskem prepoznate po rdečem, belem in modrem barvnem motivu z napisom Thailand Post v angleščini, zgoraj pa tudi v tajskem jeziku.
 • Odpri so od ponedeljka do sobote od 8.00 do 16.30
 • zaprte so ob nedeljah in praznikih
 • imajo sistem sledenja pošiljkam
 • v primeru pošiljanja paketa raje najemite zasebnike kot je DHL, TNT in UPS, zaradi hitrejše dostave in ugodne cene.

Pametni telefoni ali tablice

 • imajo GPRS/EDGE povezavo po celotni Tajski, 3G pa je omejena
 • internetna povezava se zaračunava na porabljeno minuto
 • dobro je izključiti internetno povezavo pametnim telefonom, saj je hitro lahko povežejo ob tem pa trpi vaš žep

Spoštujte običaje

 • Na Tajskem je zelo pomemben videz. Oblečeni moramo biti priložnosti primerno in s tem izkazati spoštovanje gostiteljem.
 • V templjih in pri gostiteljih doma se je potrebno sezuti.
 • Pri jedi je potrebno uporabljati vilico in žlico. Žlico držite v desni roki z vilico pa si pomagate nadeti hrano nanjo.
 • Tajska hrana je razporejena po mizi in zadnji, ki jo vzame, ima manj sreče, zato mora drugemu zaželeti nekaj lepega.
 • Prepovedano je na kakršnkoli način govoriti grdo čez Kraljevo družino, to vam lahko prinese kar nekaj let zapora.
 • Ne dotikajte se glave ljudi, če to storite po nesreči se takoj opravičite.
 • Na Tajskem se vsak dan ob istem času predvaja himna, takrat vsi obstanejo in prenehajo z delom; predvaja se tudi pred vsakim filmom v kinu, velja isti postopek.

Prihod na destinacijo

Tajska vam ponuja naslednje načine prihoda:

 • letalo
 • avto
 • ladja
 • vlak

Zahteve za vstop

Države, ki lahko ostanejo do 90 dni brez vize:

 • Argentina, Brazilija, Čile, Peru, Južna Koreja

Države, ki lahko ostanejo 30 dni brez vize:

 • večina evropskih držav, Avstralija, Bahrajn, Brunej, Kanada, Hong Kong, Islandija, Indonezija, Izrael, Japonska, Kuvajt, Laos, Macau, Malezija, Mongolija, Nova Zelandija, Oman, Filipini, Katar, Singapor, Južna Afrika, Združeni Arabski Emirati, Združene države Amerike, Vietnam

Države, ki lahko ostanejo do 14 dni brez vize:

 • Kambodža, Ukrajina

Zahteve za vstop Slovencev

Slovencem za turistični obisk Tajske ni potreben vizum, razen v primeru, če obisk traja več kot 30 dni. To velja za tiste turiste, ki pridejo z letalskim prevozom, tisti, ki pridejo ali z avtom ali z avtobusom imajo dovoljenih le 15 dni.

Z letalom

Glavni letališči sta v Bangkok in Phuket-u. Oba dva služita internacionalnim letom. Zaradi gostega potnikega prometa so tudi karte posledično nižje cene.

Na voljo so tudi letališča:Hat Yai, Krabi, Ko Samui in Chiang Mai. To so letališča, ki turiste zapeljejo v manjša mesta.

Na voljo sta dva podjetja z letalskimi storitvami in sicer Thai Airways in Bangkok Airways.

Omogočeni so tudi čarterski poleti.

Z vlakom

Z vlakom potujete poceni, tudi če se odločite potovati v prvem razredu. Železniški promet je za razliko od drugih počasen. Če ste z drugimi prevoznimi sredstvi potrebovali za potovanje 2 uri, boste tukaj porabili kar 48 ur, morali pa se boste dvakrat presesti.

Lahko izberete Severni - Orientalski ekspres, ki zajema luksuzno potovanje, storitve samo za vas in najboljšo hrano.

Z ladjo

Od novembra do maja se lahko odločite za potovanje z trajektom od Phuket-a pa vse do Indonezije. Potek poti:

 • Ko Phi Phi
 • Ko Lanta
 • Ko Ngai
 • Ko Mook
 • Ko Bulon
 • Ko Lipe
 • Langkawi
 • Penang

Občasno potekajo prevozi od Malezije in Singapurja do Phuketa in Bangkoka.

Po cesti

Tajska je država, v katero večina držav ne more po cesti. Vendar obstajajo štiri izjeme:

 • Kambodža
 • Laos
 • Mjanmar
 • Malezija in Singapur

Transport po destinaciji

Lahko potujete na več načinov:

 • letalo
 • vlak
 • avtobus
 • songthaew
 • tuk-tuk
 • taksi
 • motorno kolo
 • avto
 • ladja
 • BTS


Letalo

Glede na velikost Tajske obstajajo notranji poleti, ki vas hitro in poceni pripeljejo na željeno lokacijo v primeru, da vam več urno potovanje z avtobusom ne ustreza.

Vlak

Tajska ima dobro železniško prometno povezavo, vendar je potovanje z vlakom dolgotrajno, večkrat z večjimi zamudami, vendar bolj varni od avtobusnega prevoza. Na postajah si lahko kupite prigrizke.

Potujete lahko v treh razredih:

 • prvi razred: urejen z klimo, možnost počitka. Slabša stran je dražje potovanje
 • drugi razred: ima ppodobno ceno kot avtobusni prevozi prvega razreda, udobno potovanje, nekateri so opremljeni z klimo, katero je potrebno doplačati
 • tretji razred:poceni potovanje, druženje z domačini, kjer boste imeli pozornost, imajo lesene sedeže, potovanje ni najbolj udobno, je tudi daljše, vendar še vedno zabavno. Dobro je rezervirati sedež.

Dobro je rezervirati sedeže tudi nasplošno, še posebej, če želite prostor, kjer lahko tudi počivate. To lahko naredite preko potovalne agencije ali preko elektronske pošte.

Avto

Tajska ponuja možnost najema avtomobila. Tudi cene so dostopne. Vozi se po levi strani! Znane so tudi prevare pri najemu, zato si je pri najemu avtomobila zapisati številko policije za pomoč turistom - 1155.

Avtobus

Avtobusni prevozi predstavljajo udobno in ugodno potovanje skozi Tajsko. Posebej previdni morate biti pri ilegalni avtobusnih prevoznikih, ki imajo manjše cene, vendar je s tem tudi zmanjšana varnost, pomešani urniki.

Na voljo so različni rangi avtobusnih prevozov:

 • Lokalni: počasen, z veliko potnikov, ustavlja se v vsaki vasi. Ta prevoz ni primeren za dolge ture, vendar je ugodna rešitev popotovanja iz vasice do vasice.
 • Ekspresni: oranžne barve, nima veliko postaj, manj sedežev, možno je tudi, da boste potovali v družbi z živimi živalmi.
 • Drugi razred: manj postajališč, opremljen z klimo, nima toaletnih prostorov.
 • Prvi razred: vozi na direktne povezave, se ne ustavlja veliko, klimatiziran, boljši sedeži, z toaletnimi prostori, možnost nakupa prigrizkov.
 • VIP: bolj udobno potovanje, manj gneče, vključen obrok,
 • S-VIP: ima 24 sedežev, uporablja se večinoma ponoči.

Nekateri avtobusi imajo tudi televizorje in glasbene naprave, zato so slušalke priporočljive.

Taxi

Taksiji so na voljo vsepovsod v Bangkoku, počasi pa postajajo priljubljeni tudi v Chaing Mai-ju, drugje pa so redki. Vedno uporabljajte taksimeter! Taksisti ponavadi ne govorijo angleško, zato je dobro imeti imena krajev zapisana v tajščini.

Motorna Kolesa

Tajska je znana po tem, da je njihovo najbolj uporabljano prevozno sredstvo motorno kolo. Uporabljajo jih kot taksije in so poceni. Lahko si jih tudi sposodite.

Songthaew

je vozilo podobno tovornjaki, ki ima dve klopi. Rečejo mu tudi minibus. Je zelo razširjen. Vendar bodite previdni pri zaračunavanju cene!

Tuk-tuk

je na nek način motorno vozilo s tremi kolesi. Zelo razširjeni so v Bangkoku.

Ladja

je zelo popularen prevoz v ribiških vasicah. Drugače pa je možno ladjo tudi najeti, cena pa je odvisna od dolžine najema. Novejši trajekti vozijo na 30 minut, so klimatizirani. Na ladjah in trajektih je varnost osnovna, zato le ti včasih potonejo. Pazite, da se ne vkrcate na prepoln trajekt!

BTS

je najhitrejši tranzitni promet. Je vlak, ki vozi na 34 postaj v 2 linijah. Uporablja se predvsem zato, da se izognejo cestnim gnečam.

Spanje in namestitev

Hoteli

Tajska vam ponuja več možnosti bivanja od nizke cene okoli 200 bahtov do višjega ranga okoli 800bahtov. Klima je pri višjem rangu vključena pri nižjem pa ne. V hotelski sobi je lastna kopalnica, brisače in vroči tuš. V višjem rangu je na voljo tudi televizor. Internet ni vljučen.

Hostli

Hostli na Tajskem niso običaj. Razlogi za to so lahka dostopnost hotelov po ugodnih cenah. Čeprav hostli niso običajni, pa se jih z malo sreče da najti.

Druge opcije

Lahko pa se odločite za drugačne opcije:

 • lahko se namestite pri gostitelju doma. To največkrat najboljša opcija na podeželju. Obroki so vključeni.
 • gostišča so tudi ena izmed najbolj poceni opcij. V sobi je ventilator, toaletni prostori, tuš. Če pa greste v gostišče, kjer je cena višja, tam dobite tudi televizor, internet, je pa tudi večja soba bolj podobna hotelskim.
 • turistični hoteli imajo večjo ceno, vendar je vključen bazen, sobna strežba in televizor.
 • butični hoteli so dražji, jih je veliko, vendar imajo naveč 10 sob, ponuajo veliko storitev
 • poslovni in premožni hoteli so najdražja opcija, ti hoteli so ocenjeni kot najboljši na svetu

Nadredna destinacija

Zadnja sprememba: 23. junij 2016 ob 14:35