Tadžikistan: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 44: Vrstica 44:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite "youtube_šifra" z šifro youtube videa, ki jo dobite na kocu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite "youtube_šifra" z šifro youtube videa, ki jo dobite na kocu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|id=0NmcOuTts-Y}}
+
{{#widget:YouTube|id=B2j2js4NAY8}}
  
Dolžina: 4:24 minut  
+
Dolžina: 1:40 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 17:08, 13. marec 2019

Tadžikistanje država, ki je kontinentalno zaprta in je najmanjša država srednje Azije. Je hribovita država, saj njene planine zavzemajo kar 93 odstotkov celotne površine. Prijazni ljudje, vedno pripravljeni na klepet, živijo v kontinentalni klimi, ki ji primanjkuje padavin.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Tadžikistan - gorata dežela z vrhom Komunizam in Leninovim vrhom

Tadžikistan je celinsko zaprta država v Srednji Aziji, saj jo obdajajo države in kot takšna nima izhoda na morje, morje je celo tako daleč, da deževni oblaki le redko pridejo do nje. Od vseh držav je najmanjša država v Srednji Aziji.

Tadžikistan je gorata dežela. Gore zavzemajo 93 % površine in pripadajo gorovjem Pamir, Altai Mountains in Tian Shan. Od vseh gorovij, ki se nahajajo v Tadžikistanu, je največji del pogorja Pamir. Gorovja so mlada, najvišji vrh države pa je Top Ismail Samanija, ki meri 7495 m nadmorske višine.

Vrh Ismail Samanija je bil tudi najvišji vrh bivše celotne Sovjetske zveze. Do leta 1998 se je imenoval Vrh Komunizma. Ob Ismail Samaniji pa se je tudi drugi najvišji vrh v Tadžikistanu imenoval po nekdanji skupni Sovjetski zvezi - vrh Ibn Sina se je do leta 2006 imenoval namreč Leninov vrh.

Da je Tatdžikistan izrazito gorska dežela priča tudi dejstvo, da skoraj tretjina ozemlja leži nad 3000 metrov nadmorske višine. Na vzhodnem delu pogorja Pamir pa se nahaja meteorsko jezero Karakul, ki je nastalo v meteorskem kraterju.

Kljub izraziti goratosti pa so v Tadžikistanu tudi planjave, ki jih najdemo na severu in jugozahodu. Na severu Tadžikistana se tako nahaja Ferganska dolina, ki je največja in najbolj poseljena dolina srednje Azije vzdolž reke Sir Darju. Na reki Sir Darju je tudi umetno jezero Kayrakum. Dolina pa ne pripada samo Tadžikistanu, saj je razdeljena med Uzbekistan, Tadžikistan in Kirgizistan. Na jugozahodu je dolina ob reki Amu Darja, ki teče na obmejnem območju Tadžikistana in Afganistana. V reko Amu Darja se izlivajo reke Vahš in Pjandž, pri čemer je Vahš reka, ki teče skozi gorsko območje in ima veliko potenciala vodne energije. Jez Nurek je visok 300 metrov in je s tem najvišji jez na svetu. V Tadžikistanu pa poteka gradnja jezu Rogun, ki bo še višji od jeza Nurek.

Podnebje v Tadžikistanu je celinsko s pomanjkanjem padavin. Prevladuje stepa, ki se deloma preveša v puščavo. Glavni vzrok za pomanjkanje padavin je velika oddaljenost od morja. Padavinski oblaki tako zaradi tega ne morejo priti do Tadžikistana. V Tadžikistanu je tudi Ferganska dolina, ki ima več padavin in visoke letne temperaturne razlike. Višji predeli imajo, za razliko od Ferganske doline, nižje temperature .

Video turistični vodnik

Dolžina: 1:40 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Dušanbe: Edina priljubljena destinacija v Tadžikistanu je glavno mesto Dušanbe. Dušanbe ima približno 700.000 prebivalcev in je največje mesto v tej državi. Je zelo mlado mesto, saj je nastalo leta 1925 v prej kmečkem območju. Dušanbe v lokalnem jeziku pomeni "ponedeljek", ime pa je dobilo po eni od vasi na tem mestu, kjer so ob ponedeljkih organizirali sejem. Mesto Dušanbe se je do leta 1929 imenovalo Djušanbe (rusko črkovanje), med 1929 in 1961 pa Stalinabad.


Skriti kotički

Glede na to, da je država Tadžikistan gorska država ima mnogo skritih kotičkov, ki jih je potrebno odkriti in se z domačini pogovoriti. Država je gorata, zato priporočamo za odkrivanje dobro psiho-fizično kondicijo in primerno obutev.

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Dušanbe

Valuta: somoni

Število prebivalcev: 8.000.000 (2013)

Elektrika: 220V

Tel. koda države: +992

Časovni pas: UTC + 5

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .tj

Velikost države: 143.100 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Tadžikistan

Dinamični zemljevidi

Regije

 SUGHD
 Kraji:Khujand
 Regija se razprostira na 25.400 km2 in ima 2.233.500 prebivalcev

 Distrikt republike Subordination
 Kraji:Dušanbe
 Regija je največja v državi, saj pokriva 28.600 km2. V njej leži tudi največje mesto in hkrati glavno mesto Tadžikistana Dušanbe. V regiji prebiva 1.606.900 prebivalcev.
 Khatlon
 Kraji:Qurghonteppa
 Regija Khatlon meri 24.800 km2 in je najmanjša regija od štirih regij v Tadžikistanu. V njej živi 2.579.300 prebivalcev.
 Goro - Badakshan
 Kraji:Khorugh
 Regija Goro-Badakshan je avtonomna, gorska regija na vzhodu Tadžikistana. Pokriva 64.200 km2 in je tako največja regija v Tadžikinstanu, v njej pa prebiva samo 206.000 prebivalcev, kar je najmanj glede na      regijsko razdelitev.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Podnebje je v Tadžikistanu suho z pomanjkanjem padavin. Gre za stepsko pokrajino, ki se preveša v puščavo, vendar pa je visoka nadmorska višina kriva za veliko nihanje temperatur.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najprimernejši čas za obisk je v času od junija do septembra. Zaradi pomanjkanja padavin in stepske pokrajine pa je primeren čas praktično skozi celo leto - če se popotniki dobro pripravijo na zimo.

Zgodovina

Območje današnjega Tadžikistan je bilo v zgodovini del Perzijskega imperija. Na tem prostoru sta bil perzijski pokrajini Bactrije in Sogdijana, prostor pa so zasedali v času Aleksandra Velikega.

Arabci so območje osvojili v 7. in 8. stoletju ter na to območje prinesli Islam. Domača dinastija Samanid je imela v lasti zemljo današnjega Tadžikistana in celotne okolice v 10. stoletju, zato jo današnji Tadžikistan šteje kot ustanovitelja oziroma prednika sodobnega Tadžikistana.

V naslednjega pol tisočletja so Tadžikistanu vladali Gaznavidi, Mongoli in Timurid, nasledniki Timur Lenka. Od začetka 16. stoletja je bil Tadžikistan Buharski kanton, ki je leta 1868. postal pomemben del Ruskega imperija.

Po prihodu boljševikov na oblast, so Tadžijci najprej dobili avtonomno republiko v okviru Uzbekistana, leta 1929 pa je Tadžikistan postal samostojna republika. Področje je postalo mešanica kultur in zgodilo se je, da je več kot milijon etničnih Tadžikov ostalo znotraj Uzbekistana.

Po pridobitvi neodvisnosti je v državi izbruhnila državljanska vojna med plemenskimi frakcijami z domnevno podporo Rusije in Irana. Mnogi Rusi so zapustili Tadžikistana v letih vojne, ki se je končala s podpisom prekinitve leta 1997. Podobno kot v drugih državah v Srednji Aziji, je predsednik Emomali Rahmon (prej Rahmonov) na oblasti vse od osamosvojitve. Za tako dolgo vladovino se lahko zahvali ustavnim spremembam, ki mo omogočajo udeležbo na volitvah v vsakem mandatu, kjer po navadi zmaga s prepričljivo večino. Predsednik se je do leta 2007 Rahmonov, nato pa se je odločil, da bo iz priimka,skladno s tadžikistansko kulturo, umaknil rusko končnico –ov, kar je priporočil tudi vsem drugim prebivalcem.

Hrana

Tadžiška kuhinja je na las podobna Ruski, Iranski, Afganistanski in Uzbekistanski kuhinji. Nacionalna jed v Tadžikistanu je Plov, ki se je vroča, sestavljena pa je iz riža, začimb, mesa ali rib, zelenjave in sadja.

Pijača

Nacionalna pijača Tadžikistana je zeleni čaj

Nakupovanje

Tadžikistan je revna država, zato je na tem območju še vedno prisotno pogajanje ob nakupovanju - predvsem na tržnicah. Najboljše nakupovalne razvade boste deležni v naslednjih trgovinah: TsUM - nakupovalno središče Silk Road - najboljša trgovina s spominki Modigliani - trgovina s preprogami Tajik Painters Union Exhibition Hall - trinadstropna galerija moderne umetnosti, kjer je večina stvari naprodaj.

Gospodarstvo in ekonomija

Tadžikistan je bila najslabše razvita država bivše Sovjetske zveze in tudi danes spada med najrevnejše države na svetu. Najbolj znan proizvod, ki je tudi izvozno naravnan je bombaž, vzgajajo pa tudi žitarice in sadje. Rudna bogastva so slabo izkoriščena. Zaradi velikega števila hidroelktrarn je za Tadžikistan značilna velika pridelava hidroenergije. Največja proizvodnja je proizvodnja aluminija, ki je v Tadžikistanu tudi najmočnejši izvozni element, razvita pa sta prehrambna in tekstilna industrija.

BDP je po vseh podatkih še vedno zelo nizek - leta 2004 samo 1.100 $ na prebivalca.

Kultura

Kultura v Tadžikistanu se je razvijala več tisočletij, močan vpliv nanjo so imeli tudi Perzijci.

Jezik

Govorni jeziki na območju Tadžikistana so: Tadžiški, Tadžiško - Perzijski in Ruski. Edini uradno priznana jezik je Tadžiški (Tajik)

Izobraževanje

V letih 2002 - 2005 je bila javna poraba za izobraževanje 3,5 % družbenega bruto proizvoda, v letu 2011 pa je le-ta narasla na 3,9 %. Po raziskavi UNICEFa kar 25 % deklic zapusti oziroma ne konča osnovne šole, čeprav je, ne glede na to, v Tadžikistanu pismenost med prebivalstvom zelo visoka.

Delo

Varnost

Tadžikistan je sicer varna država, ki se nahaja na nestabilnem območju, saj so v bližini države, kjer potekajo vojne in teroristični napadi. Potrebno je paziti na mine, ki so na tem območju ostale še po vojni.

Zdravje

Kljub večkratnim prizadevanjem Tadžikistanskega vlade za izboljšanje in razširitev zdravstvenega varstva, je zdravstveni sistem še vedno zelo nerazvit in reven, s hudimi pomanjkanjem medicinskih pripomočkov. Po poročilih njihovega ministrstva je v Tadžikistanu bilo v letu 2000 registriranih 104,272 invalidov. To je skupina ljudi, ki najbolj trpi zaradi revščine v Tadžikistanu in je v bistvu prepuščena sama sebi. V letu 2004 so javni izdatki za zdravstvo znašali samo 1% BDPja.

Posebnih cepljenj ni, priporočamo pa sklenitev turističnega zavarovanja z asistenco pri Zavarovalnici Maribor

Telekomunikacije

Telefon

Klicna številka za državo je +992

Mednarodni format klicev virira med 7 in 12 številkami - odvisno od posameznega območja.

+992 ABCD XXXXX (ABCD so klicne številke območja) +992 ABCDE XXXX (ABCDE so klicne številke območja) +992 ABCDEF XXX (ABCDEF so klicne številke območja)

Primer za Dušambe: +992 372 XXXXXX (Klicna številka območja ima tri številke, naročnik šest številk)).

Internet

Internetna končnica je *.tj. Za internet v Tadžikistanu skrbijo štirje ponudniki Babilon-T, Eastera, Tajiktelecom in TARENA, med katerimi TERENA blokira določene strani. Vsakršna kršitev pravil na internetu in posredovanje nedovoljenega materiala lahko vodi v kriminalizacijo uporabe internata in postopanje restrektivnih organov, kar pomeni, da je internet nadzorovan. Cena priključka znaša med 15 in 100 $ na mesec.

Pošta

Tadžikistan je član Mednarodne poštne zveze zato težav s pošto ni pričakovati.

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenci za potovanje potrebujejo vizo.

Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Tadžikistana na Dunaju: Universitätsstraße 8/1A 1090 Dunaj Avstrija T: (+) 43 1 409 82 66 F: (+) 43 1 409 82 66 14 E: tajikembassy(at)chello.at WWW: Ambasada Tadžikistana

Z letalom

Glavno in mednarodno letališče je v Dušambeju od koder letijo letalske družbe v Almaty, Baku, Bishkek, Delhi, Dubai, Frankfurt, Istanbul, Kabul, Moscow, Saint Petersburg, Sharjah, Tehran in ostale države oziroma mesta. V državo pa vozijo večinoma ruski letalski prevozniki. Tri največje letalske družbe, ki so prisotne v Tadžikistanu so Easy Jet, Samon Air in Tajik Air.

Z avtobusom

Vožnje z avtobusom v državo Tadžikistan ne priporočamo!

Z avtom

Vožnje z avtomobilom v državo Tadžikistan ne priporočamo.

Z vlakom

Tadžikistan ima urejen železniški promet. Najboljše železniške povezave so iz Uzbekistana, Turkmenistana, Kazahstana in Rusije. Večina mednarodnega prometa oziroma povezav poteka z vlakom.

Transport po destinaciji

Letalo

Možne so notranje povezave z letali na katerih letijo predvsem Easy Jet, Samon Air in Tajik Air ter ostale Ruske letalske družbe. Glavno mednarodno letališče je letališče Dušambe, ostala mednarodna letališča pa so še letališče Khujand, letališče Kulob in mednarodno letališče Qurghonteppa. Letališče Khorog je namenjeno samo notranjim letom in je hkrati edino letališče na vzhodnem delu države.

Vlak

Tadžikistan ima skupaj 943 kilometrov železniških povezav, od česar je 678 kilometrov glavnih povezav. Večina povezav je v 'južnem predelu države in povezujejo glavno mesto z industrijskimi predeli dolinama Gissar in Vakhsh ter z Uzbekistanom, Turkmenistanom, Kazahstanom in Rusijo.

Avto

Dolžina vseh cest, prevoznih z avtomobilom v Tadžikistanu je 27.800 kilometrov. Z avtomobili se prevozi več kot 90 % potniškega prometa. Avtomobilski prevozi znašajo kar 80 % notranjega (internega) prevoza.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hotele boste našli v glavnem mestu Dušanbe, mestu Chalovsk in Kujand. Povprečna cena sobe v mesecu juliju je za dve osebi 66 € na noč.

Hostli

V mestu Dušanbe je Hostel Yeti s ceno 15 € na noč za dve osebi.

Nadredna destinacija