Sydney: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Fotogalerija znamenitosti)
 
(3 vmesne redakcije drugega uporabnika ni prikazana)
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Sydney''' je pristaniško mesto in je največje ter najstarejše mesto v Avstraliji z zavidljivim ugledom kot eno izmed najlepših mest za bivanje na svetu. Sydney je mesto polno zgodovine, lepe narave, razvite kulture, umetnosti, mode in kulinarike. Poleg tega ima kilometre oceanske obale in nešteto lepih plaž. Sydney je tudi dom Sydneyjski operi in Pristaniškemu mostu, dvema slavnima strukturama sveta in je tudi eno najpomembnejših mest v zvezi s financami v azijsko-pacifiški regiji. Mesto je obdano z naravo in mnogimi velikimi parki, zato je gotovo vredno ogleda.
+
'''Sydney''' je pristaniško mesto in je največje ter najstarejše mesto v '''Avstraliji''' z zavidljivim ugledom kot eno izmed najlepših mest za bivanje na svetu. Sydney je mesto polno zgodovine, lepe narave, razvite kulture, umetnosti, mode in kulinarike. Poleg tega ima kilometre oceanske obale in nešteto lepih plaž. Sydney je tudi dom '''Sydneyjski operi''' in '''Pristaniškemu mostu''', dvema slavnima strukturama sveta in je tudi eno najpomembnejših mest v zvezi s financami v azijsko-pacifiški regiji. Mesto je obdano z naravo in mnogimi velikimi parki, zato je gotovo vredno ogleda.
  
  
Vrstica 49: Vrstica 49:
 
===Glavne atrakcije===
 
===Glavne atrakcije===
  
<!-- Naštej z alinejami vsaj 5 pa tja do 20 glavnih znamenitosti turističnih destinacij in njihovih znamenitosti, navedite jih po vrsti tako, kot so razvrščene po priljubljenosti na Tripadvisor.com -->
+
* '''[[Sydneyjska Opera]]''': Sydneyska opera je ena izmed najznamenitejših stavb, ki so bile zgrajene v 20.stoletju. Postavljena je na Bennelong Pointu v Sydnyjskem pristanišču. Glavni arhitekt je bil Danec Jorn Utzon, ki se je leta 1956 udeležil mednarodnega tekmovanja za dizajn Sydnyjske opere. Njegova zmagovalna vizija je leta 1957 spremenila njegovo kariero, hkrati pa je spremenila tudi pogled na avstralski narod, saj je opera v Sydneyju postala svetovno znana. Za gradnjo opere so porabili kar 14 let, čeprav so na začetku predvidevali samo štiri leta. Koncertna dvorana je največje notranje prizorišče na svetu, njena kapaciteta znaša kar 2.679 sedežev. 
 +
 
 +
* '''[[Pristaniški most]]''': Pristaniški most v Sydney je jekleni most, ki se razprostira čez Sydneyško pristanišče. V višino meri 134 metrov, v dolžino pa 1149 metrov,  zato je 6. najdaljši ločni most na svetu. Most je na začetku sestavljalo osem prometnih pasov in dve železniški progi, nato pa so dodali eno kolesarsko pot in en pločnik. Most so začeli graditi julija 1923, otvoritev pa je bila 19.marca 1932. Most je zasnovala britanska družba Dorman Long, ki je idejo dobila po zasnovi mosta Hell Gate v New Yorku.
 +
 
 +
* '''[[Plaža Manly]]''': Plaža Manly se nahaja na severu Sydneyja in spada pod tako imenovano regijo severnih plaž Sydneyja. Plaža se deli na tri glavne dele:  Queenscliff, North Steyne in South Steyne. Do plaže lahko dostopate s trajektom, vožnja do tja traja približno 30 minut. Plažo je poimenoval kapitan Arthur Phillip, ki je zapisal, da je idejo za ime dobil zaradi samozavesti in možatosti domačinov.
 +
 
 +
* '''[[The Rocks]]''': The Rocks je urban predel središča mesta Sydney. Znan je po svojem zgodovinskem območju in turistični okolici. Lociran je na južni obali Sydneyškega pristanišča. Uveljavljen je bil leta 1788, takoj po snovanju kolonije in od takrat naprej igra močno kulturno in zgodovinsko vlogo v mestu.
 +
 
 +
* '''[[Sydney Tower]]''': Syndey Tower, znan tudi kot AMP Tower, je najvišji prostostoječi stolp v Sydneyu, saj je visok kar 309 metrov. Stolp ima 19 nadstropij, na vrhu leži tudi razgledna ploščad, ki je odprta za javnost. Ljudje naj bi se na stolpu povprečno zadržali 45 minut.  Leta 1970 so pričeli s konstrukcijo stolpa kot nakupovalnega centra, ki je imel takrat 52 trgovin. Nato so leta 1974 pričeli z gradnjo poslovnega dela, nato je bil stolp leta 1981 uradno odprt za javnost. Stolp je eden izmed najvarnejših stolpov na svetu, saj je zgrajen tako, da preživi tudi potres in močan veter.
  
#'''[[Sydneyjska Opera]]''': Opis znamenitosti 1
 
#'''[[Pristaniški most]]''': Opis znamenitosti 2
 
#'''[[Plaža Manly]]''': Opis znamenitosti 3
 
#'''[[The Rocks]]''': Opis znamenitosti 4
 
#'''[[Sydney Tower]]''': Opis znamenitosti 5
 
  
 
===Muzeji===
 
===Muzeji===
 +
V Sydneyju najdemo veliko različnih muzejev, najbolj poznani so:
 +
* '''Australian Museum'''
 +
* '''Museum of Sydney'''
 +
* '''Powerhouse Museum'''
 +
* '''Museum of Contemporary Art Australia'''
  
 
===Parki===
 
===Parki===
 +
V Sydneyju boste našli preko 400 parkov in odprtih prostorov, kateri ponujajo raznolike aktivnosti na zelenih površinah, oddih in počitek, rekreacijo, izobraževanje… Nekaj idej za obisk parkov:
 +
* '''Hyde Park''' – Ta park velja za najstarejši pak v Avstraliji. Lociran je na vzhodni strani središča mesta in se razprostira kar na 16 hektarih. Obiskovalci se radi nastavljajo sončnim žarkom, v parku pa raste veliko dreves, ki ponujajo svojo hladno senco, če se želite umakniti pred soncem in se odpočiti in zadihati. Poleg tega pa park gosti številne dogodke in festivale skozi celo leto.
 +
* '''Royal Botanic Gardens''' – Botanični park, kamor ljudje zahajajo, da se sprostijo, zaradi miru in da se izobražujejo o rastlinah oziroma hortikulturi. Tukaj lahko rezervirate tudi brezplačne vodene oglede po parku, za najmlajše imajo tudi vlakec. To je tudi park, kamor radi zahajajo tekači in ostali športni rekreativci.
 +
* '''Sydney Park''' – Večino Avstralcev ta park asociira na kamnite dimnike. Seveda pa Sydney Park ponuja veliko več kot pa le kamnita dimnika. Ogromna zelena površina je priljubljena za piknike za konec vikenda, kjer so več kot dobrodošli vsi domači ljubljenčki. Veliko otroško igrišče je povšeči tako otrokom kot tudi njihovim staršem.
 +
* '''Alexandria Park''' – je raj za športne navdušence, saj si lasti večnamensko športno igrišče, dva igrišča za tenis, igrišče za košarko in odbojko ipd.  Lociran pa je na jugu mesta Sydney.
 +
* '''Paddington Reservoir Gardens''' – Park je leta 2009 je osvojil avstralsko nagrado za urbani razvoj. To območje je bilo v preteklosti  zelo pomemben vir vode za hitro rastoče prebivalstvo v 19. stoletju. Danes velja za zavarovano območje.
  
 
===Skriti kotički=== <!-- Tukaj lahko napišete kakšne skrite kotičke, ki so manj znani a so vas navdušili -->
 
===Skriti kotički=== <!-- Tukaj lahko napišete kakšne skrite kotičke, ki so manj znani a so vas navdušili -->
  
 
=== Izleti v okolici destinacije ===
 
=== Izleti v okolici destinacije ===
<!-- Napišite nekaj možnosti izletov v bližnje lokacije (izven mesta) -->
+
Obiščete lahko naravne destinacije, ki obdajajo mesto Sydney. To so: '''Marramarra National Park''', '''Blue Mountains National Park''', '''Lake Burragorang''' in še mnoge druge.
  
 
==Aktivnosti==
 
==Aktivnosti==
<!-- Napišite kaj se splača početi na destinaciji in katerih aktivnosti se je dobro udeležiti -->
+
Sydney vam ponuja izvajanje raznovrstnih športnih aktivnosti kot so plavanje, kolesarjenje, surfanje, ribarjenje in še mnoge druge.
 +
Prav tako je v Sydneyu zelo popularen šport. Pozimi se začne sezona rugbyja, ki je pomemben del mestne kulture. Poleti pa je zelo aktualen kriket, ki ga domačini igrajo na plažah ali na dvoriščih. Vsako leto se začetek januarja v Sydneyju odvije tradicionalni novoletni test, kjer tekmuje domača ekipa proti kateri koli države, ki jih izzove. Test traja približno pet dni.
 +
Sydney vam ponuja veliko zelenih površin, ki jih lahko odkrivate med sprehajanjem. Prav tako lahko nekaj peš poti najdete v samem središču mesta Sydney. Ene izmed bolj poznanih peš poti so:
 +
* '''Across the Harbour Bridge'''
 +
* '''Coogee Beach to Bondi'''
 +
* '''Manly to the Spit'''
 +
* '''Bradleys Head'''
 +
* '''Circular Quay and surrounds'''
 +
* '''The Colony walk'''
  
 
== Zemljevidi in geografija ==
 
== Zemljevidi in geografija ==
Vrstica 80: Vrstica 102:
 
*[https://www.google.si/maps/@-33.8243085,151.1092001,11z Prometni zemljevid]
 
*[https://www.google.si/maps/@-33.8243085,151.1092001,11z Prometni zemljevid]
 
*[http://www.openstreetmap.org/#map=10/-33.9177/150.6995&layers=T Zemljevid javnega prevoza]  
 
*[http://www.openstreetmap.org/#map=10/-33.9177/150.6995&layers=T Zemljevid javnega prevoza]  
*[http://www.openstreetmap.org/relation/347950 Kolesarski zemljevid]
+
*[http://www.openstreetmap.org/#map=10/-33.9172/150.5278&layers=C Kolesarski zemljevid]
*[https://www.google.si/maps/place/Barcelona/@41.39479,2.1487679,21021m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x12a49816718e30e5:0x44b0fb3d4f47660a Satelitski posnetki in sprehod po destinaciji]
+
*[https://www.google.si/maps/@-33.8243085,151.1092001,39516m/data=!3m1!1e3 Satelitski posnetki in sprehod po destinaciji]
  
 
===Območja===
 
===Območja===
<!-- navedi uradna območja oz. četrti mesta. Pomagaš si lahko z ustrezno stranjo na wikivoyage.org ali en.wikivoyage.org -->
+
Sydney ima 6 regij, ki ležijo tesno skupaj. To so '''Sydney City''', '''Sydney North''', '''Sydney South''', '''Sydney East''' in '''Sydney West'''.
 +
Ima tudi 15 območij: '''City of Sydney''', '''Canterbury-Bankstown''', '''The Eastern Suborbs''', '''The Forest District''', '''Greater Wesetrn Sydney''', '''The Hills District''', '''The Inner West''', '''Macarthur''', '''The Northern Beaches''', '''The Northern Suborbs''', '''The North Shore''', '''Southern Sydney''', '''St. George''', '''Sutherland Shire''' in '''Western Sydney'''.
 +
 
  
 
== Vreme in klima ==
 
== Vreme in klima ==
<!-- Napišite vremenske značilnosti destinacije-->
+
V Avstraliji prevladuje vroča klima in lepo vreme. Na severu je podnebje savansko, v osrednjem in zahodnem delu je podnebje puščavsko, na vzhodu celinsko, na skrajnem jugu pa najdemo sredozemsko podnebje.
 +
V Sydneyu prevladuje subtropsko podnebje, ki je zelo podobno celinskemu. Poletje  v Sydneyu traja od decembra do februarja, takrat temperature v povprečju dosežejo približno 26 stopinj Celzija. Najvišje izmerjene dnevne temperature pa segajo tudi čez 40 stopinj Celzija. Za poletja je tu značilno tudi, da so soparna in vlažna, vendar velikokrat presenetijo hladni vetrovi iz juga.
 +
Zima v Avstraliji traja od junija do avgusta. Je hladna, ne pa mrzla. Julija najvišja  temperatur znaša okoli 17 stopinj Celzija. Čez dan se redko kdaj spustijo pod 14 stopinj Celzija, ponoči pa padejo pod 10 stopinj Celzija. Pozimi v mestu v Syndeyu?? običajno dežuje dva do tri tedne, snežnih padavin pa tam ne boste videli.
 +
Sydney leži na meji dveh podnebnih pasov, zato lahko tukaj začutimo vplive obeh. Govorimo o subtropskem in zmerno toplem pasu.
 +
 
  
 
===Kdaj obiskati===
 
===Kdaj obiskati===
<!-- Napišite kdaj je najbolj ugoden čas za obisk destinacije-->
+
Ker Sydney leži na južni polobli, tam poletje traja od decembra do februarja, zima pa od junija do avgusta. Če ste ljubitelj vročega sonca, vam obisk Sydneya priporočamo v poletnih mesecih, drugače pa ga obiščite pozimi, saj zime tam niso tako izrazite.
  
 
==Zgodovina==
 
==Zgodovina==
<!-- napiši zanimiva zgodovinska dejstva o destinaciji, ki bi bila zanimiva za turista, ki potuje tja -->
+
Leta 1770 je v zalivu '''Botany Bay''', ki se nahaja nekoliko severneje od Sydneyja in danes velja za predmestje le-tega, pristal tudi kapitan James Cook, ki velja za odkritelja Avstralije. Mesto Sydney pa je bilo ustanovljeno januarja leta 1788, in sicer kot britanska kazenska kolonija.
 +
Pred tem so na območju današnjega mesta živeli staroselci Aborigini približno 30.000 let. Izoblikovanih je bilo več plemen, katerih poti so se redko križale. S prihodom britanskega ljudstva se je njihova kultura popolnoma uničila. Nekatere staroselce so celo pobili, številne so pregnali, napadle pa so jih tudi nove bolezni.
 +
Kolonija se z začetka ni uspešno razvijala, zaradi pomanjkanja znanja kmetovanja in kljub temu da je bila na robu lakote, so v prvih letih pošiljali nove ladje. Ko se je 18. stoletje  zaključevalo, so prišle ladje z večjim številom vojakov, kateri so prevzeli vodenje kolonije. Kmalu so začeli prodajati rum, ki je postal tudi glavna valuta. Leta 1840 se je prišlekov, ki so sprva prišli v Sydney kot kaznjenci, končno začel opuščati ta status. Postali so prebivalci novonastalega mesta Sydney. Začela se je razvijati infrastruktura, prihajali so ljudje iz drugih britanskih otokov in mesto se je začelo hitreje razvijati. Julija leta 1842 so Sydney razglasili za prvo Avstralsko mesto.
 +
Po drugi svetovni vojni so se v Avstralijo sprva preseljevali Evropejci, kmalu za tem pa so začeli prihajati tudi iz drugih delov sveta.
 +
 
  
 
==Hrana==
 
==Hrana==
<!-- Naštej značilosti hrane destinacije -->
+
Hrana v mestu Sydney je zelo raznolika, saj je mesto samo po sebi prava mešanica kultur. Če segamo v sam začetek nastanka mesta Sydney, lahko rečemo, da se je hrana v Sydneyu razvila na podlagi britanskih navad in tradicij. Kmalu pa se je pomešala z avstralsko hrano in pridelki. Avstralska hrano predstavlja veliko sadja, zelenjave in oreščkov, poleg tega pa Avstralci radi jedi pripravljene jedi na žaru.
 +
Tipične jedi v Avstraliji, ali bolje rečeno, jedi, ki jih Avstralci najraje jedo so '''vegemite''', '''fish and chips''', '''klobase v testu''', '''barramundi''', '''kozice na žaru''', '''lamingtons''' in '''pavlova'''
 +
Nekaj najboljših restavracij v mestu Sydney:
 +
* '''Farmhouse King Cross''' je ena izmed boljših veganskih in vegetarijanskih restavracij, vendar jo je zaradi svoje majhnosti težje najti. Kljub svoji majhnosti se boste v njej počutili domače, postrežba in jedi pa so na profesionalni ravni.
 +
* '''The Baxter Inn''' je lokalni bar, kjer vam bodo ponudili zbirko prvovrstnih škotskih viskijev. Nahaja se v čistem središču mesta Sydney.
 +
* '''Zahli''' vam ponuja mediteransko kuhinjo kuhinjo Bližnjega vzhoda, še najbolj pa slovijo po libanonski hrani. Tam vas bo postreglo nadvse prijazno osebje.
 +
* '''est.''' je restavracija višjega cenovnega razreda, cena obroka sega tudi do 300$. Poznani so po širokem izboru vin, navdušil pa vas bo tudi njihov notranji dizajn.
 +
* '''Thai Pothong''' je restavracija, ki ponuja azijsko hrano. Kljub stalni zasedenosti vas osebje kar se da hitro postreže.
 +
 
  
 
==Pijača==
 
==Pijača==
<!-- Naštej značilni pijač na destinaciji, ki se jih splača poizkusiti in kakšne so pivske navade -->
+
Prav posebno znane pijače Avstralija oziroma mesto Sydney nimata, še vseeno pa lahko na vsakem vogalu najdete širok izbor najboljših vin, piv in vseh ostalih svetovno znanih pijač.
  
 
==Nakupovanje==
 
==Nakupovanje==
<!-- Naštej značilnosti in posebnosti pri nakupovanju-->
+
Če vas zanima nakupovanje, je Sydney pravo mesto za to. Najbolj poznana mesta za nakupovanje so:
 +
* '''Queen Victoria Building'''
 +
* '''Castlereagh Street'''
 +
* '''Department Stores'''
 +
* '''Pitt Street Mall'''
 +
* '''Oxford Street'''
 +
* '''Queen Street'''
 +
* '''King Street, New Town'''
 +
* '''Westfield Shopping Centres'''
 +
* '''Birkenhead Point'''
 +
* '''DFO'''
 +
 
  
 
==Kultura==
 
==Kultura==
  
 
=== Festivali in dogodki ===
 
=== Festivali in dogodki ===
<!-- Naštejte nekaj najbolj znanih festivalov in kulturnih dogodkov in kdaj se odvijajo-->
+
Če vas ne zanimajo športne aktivnosti, vam Sydney ponuja številne festivale, ki jih mesto gosti skozi celo leto. Poleti lahko obiščete naslednje:
 +
* '''Sydney Festival''' je festival umetnosti. Tam najdemo umetnine, filme, glasbo, ples in teater. Traja tri tedne in si vsako leto prizadeva biti boljši in privabiti še več gostov.
 +
* '''Chinese New Year''' se vsako leto praznuje meseca februarja v kitajskih četrtih. Ta festival ima velik pomen za Sydney, saj se je leta 1850 v času zlate mrzlice v mesto priselilo veliko število Kitajcev.
 +
 
 +
Pozimi vam priporočamo obisk '''Darwinovega festivala'''. Le-ta odraža edinstvenost mesta in poudarja njegovo multikulturno sestavo, mladostni utrip in življenjski stil v toplem podnebju. Na festivalu si lahko ogledate opero, kabaret in različne plese, poslušate raznoliko glasbo in si ogledate številne filme.
 +
 
  
 
==Jezik==
 
==Jezik==
<!-- Napiši uradni jezik destinacije in druge jezikovne posebnosti-->
+
V mestu Sydney je uradni jezik avstralska angleščina. Jezik je zelo podoben britanski in ameriški angleščini, razlikuje se samo po naglasu. Drugače pa lahko v Sydneyu poleg angleščine domačine slišite govoriti številne druge jezike iz celega sveta.
  
 
==Izobraževanje==
 
==Izobraževanje==
<!-- Naštejte katere univerze ima mesto in katere jezikovne šole ponujajo učenje lokalnega (za slovence tujega) jezika-->
+
V mestu Sydney najdete nekaj najbolj prestižnih avstralskih univerz, med njimi je tudi prva univerza v Avstraliji, ki je bila ustanovljena leta 1850 in sicer '''Univerza v Sydneyju'''. Poleg univerz ima Sydney številne vrtce, osnovne šole in srednje šole. Ima pa tudi veliko privatnih šol, predvsem katoliških in akademskih.
 +
Nekaj univerz v Sydney:
 +
*'''University of New South Wales'''
 +
*'''University of Sydney'''
 +
*'''University of Technology Sydney'''
 +
*'''Western Sydney University'''
 +
 
  
 
==Varnost==
 
==Varnost==
<!-- Naštejte varnostne težave, ki jih lahko pričakujejo turisti in opis najpogostejših prevar-->
+
Kakor v vsakem večjem mestu, morate biti tudi v mestu Sydney pozorni na žepne kraje, čeprav le-ta ni tako pogosta kot v ostalih svetovnih mestih.
 +
Sydney ni poznan po nasilnem kriminalu, zato posebna pazljivost ni potrebna. Največ napadov se dogodi  v barih in nočnih klubih, največ ropov pa v parkih in bolj tihih delih mesta. Malo več pazljivosti je priporočene v večernih oziroma nočnih urah na lokacijah kot so '''King Cross''', '''The Rocks''', '''Oxford St.''' in '''George St. Cinema District'''. Nekateri predeli mesta Sydney so znani po motociklističnih tolpah, vendar pa obisk teh predelov ne predstavlja velike nevarnosti. Če iščete bolj avanturistično izkušnjo in želite odtavati na manj turistične kraje, se prej pozanimajte pri lokalnemu prebivalstvu.
 +
Nevarnost vam lahko preti tudi na plažah. Posebno previdni bodite pri plavanju v morju. Meja nevarnega območja je označena z rumenimi in rdečimi zastavicami. Vse plaže v mestu Sydney imajo postavljene mreže za morske pse, prav tako pa so redno kontrolirane iz zraka. Ob nevarnosti morskega psa vas bo na to opozorila sirena.
 +
 
  
 
==Koristne turistične informacije==
 
==Koristne turistične informacije==
<!-- Naštejte turistične urade, konzulate, bolnišnice. -->
+
* Država: Avstralija
 +
* Denarna valuta: Avstralski Dolar (AUD)
 +
* Število prebivalcev: 5.005.400
 +
* Mednarodna klicna številka: +61
 +
* Časovni pas: UTC+10
 +
* Površina: 12.367,7 km²
  
'''[https://sl.wikipedia.org/wiki/{{PAGENAME}} Več podatkov na Wikipedia.si]'''
+
 
 +
'''[https://sl.wikipedia.org/wiki/{{PAGENAME}} Več podatkov na Wikipedia.si]''', '''http://www.sydney.com/''', '''http://www.australia.gov.au/'''
  
 
==Telekomunikacije==
 
==Telekomunikacije==
<!-- Napišite splošne značilnosti telekomunikacij-->
+
Nekaj najuspešnejših telekomunikacijskih podjetji v Sydneyju:
 +
*'''AAPT'''
 +
*'''Hutchison Telecommunications (Australia) Limited'''
 +
*'''NetComm Limited'''
 +
*'''People Telecom'''
 +
*'''SingTel'''
 +
*'''Spin'''
 +
*'''Macquarie Telecom'''
 +
 
  
 
===Telefonske in mobilne storitve===
 
===Telefonske in mobilne storitve===
  
 
===Internet===
 
===Internet===
 +
V mestu Sydney so ponudniki z najhitrejšim internetom '''TPG''', '''Optus''', '''Exetel''', '''iiNet''' in '''Vodafone'''.
 +
Wifi v Sydneyju najdete v številnih kavarnah, barih in nekaterih restavracijah. Nekatera omrežja so odprta, v nekaterih obratih pa boste morda morali vprašati za geslo brezžičnega interneta.
  
 
==Prihod na destinacijo==
 
==Prihod na destinacijo==
<!-- Napiši možne oblike prihoda v destinacijo in ali so pri tem kakšne posebnosti-->
+
Leta 2016 je bilo v Avstraliji zabeleženih okoli 6,8 milijard prihodov turistov. Od tega so skoraj vsi prišli z letalskim prevozom, 55.000 pa jih je na destinacijo prispelo z ladjo.
 +
Vsi turisti, ki niso iz Nove Zelandije in ki si želijo obiskati Avstralijo, potrebujejo vizo. Prebivalci Nove Zelandije pa ob prihodu na destinacijo prejmejo vizo posebne kategorije. Za vstop v Avstralijo državljani RS torej potrebujejo vizum.
 +
V mestu Sydney je najbolj zasedeno letališče '''Sydney Kingsford Smith'''. Nahaja se približno 9 kilometrov južno od središča Sydneyja. Preko 35 letalskih družb Sydney, oziroma Avstralijo, povezuje z ostalimi kontinenti. Iz Amerike, Azije in Afrike so možni neposredni leti, med tem ko je za let v oziroma iz Evrope potreben prestop v Aziji. Iz ostalih avstralskih mest lahko neposredno letite v Sydney.
 +
Iz letališč do mesta lahko pridete  z vlakom, lokalnim avtobusom, shuttle avtobusom, taxijem ali Uberjem.
  
 
===Z letalom===  
 
===Z letalom===  
Vrstica 145: Vrstica 229:
  
 
==Transport po destinaciji==
 
==Transport po destinaciji==
<!-- Napišite možne oblike transporta po destinaciji in ali so kakšne posebnosti-->
+
Na destinaciji glede transporta prevladuje javni prevoz in sicer se lahko peljete z vlakom, mestnim avtobusom, trajektom, lahko pa naročite tudi taxi. Turisti pa imajo hkrati na voljo izposojo avtomobilov in koles.
  
 
===Javni transport===
 
===Javni transport===
Vrstica 159: Vrstica 243:
  
 
==Spanje in namestitev==
 
==Spanje in namestitev==
<!-- Tukaj napišite kateri tipi turističnih namestitev so v mesti priljubljeni, kakšne so približne cene in kdaj je višek sezone -->
+
Sydney vam ponuja številne tipe prenočišč, od popotniških hostlov in hotelov, do 5 zvezdičnih hotelov z razgledi, ki vam bodo vzeli sapo. Veliko namestitev je v samem središču mesta. Če pa želite ostati zunaj mestnega vrveža, vam iskanje primerne nastanitve ne bo predstavljajo nikakršnega problema, z lahkoto boste našli vam najbolj odgovarjajočo nastanitev. Poleg hotelov ima Sydney tudi nekaj čudovitih kampov, svojo nastanitev pa lahko prav tako poiščete preko portala Airbnb.
  
 
===Hoteli===
 
===Hoteli===

Trenutna redakcija s časom 12:59, 6. junij 2017

Sydney je pristaniško mesto in je največje ter najstarejše mesto v Avstraliji z zavidljivim ugledom kot eno izmed najlepših mest za bivanje na svetu. Sydney je mesto polno zgodovine, lepe narave, razvite kulture, umetnosti, mode in kulinarike. Poleg tega ima kilometre oceanske obale in nešteto lepih plaž. Sydney je tudi dom Sydneyjski operi in Pristaniškemu mostu, dvema slavnima strukturama sveta in je tudi eno najpomembnejših mest v zvezi s financami v azijsko-pacifiški regiji. Mesto je obdano z naravo in mnogimi velikimi parki, zato je gotovo vredno ogleda.


Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Avstralija - rdeči kontinent

Mateja Mazgan Preberite: Avstralija - rdeči kontinent, poln naravnih lepot in nepozabnih doživetij

Okrog sveta- Avstralija

Beja Prohart Preberite: Avstralija - Land "Down Under" - dežela kontrastov in vzhajajočega sonca

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6:39 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 • Sydneyjska Opera: Sydneyska opera je ena izmed najznamenitejših stavb, ki so bile zgrajene v 20.stoletju. Postavljena je na Bennelong Pointu v Sydnyjskem pristanišču. Glavni arhitekt je bil Danec Jorn Utzon, ki se je leta 1956 udeležil mednarodnega tekmovanja za dizajn Sydnyjske opere. Njegova zmagovalna vizija je leta 1957 spremenila njegovo kariero, hkrati pa je spremenila tudi pogled na avstralski narod, saj je opera v Sydneyju postala svetovno znana. Za gradnjo opere so porabili kar 14 let, čeprav so na začetku predvidevali samo štiri leta. Koncertna dvorana je največje notranje prizorišče na svetu, njena kapaciteta znaša kar 2.679 sedežev.
 • Pristaniški most: Pristaniški most v Sydney je jekleni most, ki se razprostira čez Sydneyško pristanišče. V višino meri 134 metrov, v dolžino pa 1149 metrov, zato je 6. najdaljši ločni most na svetu. Most je na začetku sestavljalo osem prometnih pasov in dve železniški progi, nato pa so dodali eno kolesarsko pot in en pločnik. Most so začeli graditi julija 1923, otvoritev pa je bila 19.marca 1932. Most je zasnovala britanska družba Dorman Long, ki je idejo dobila po zasnovi mosta Hell Gate v New Yorku.
 • Plaža Manly: Plaža Manly se nahaja na severu Sydneyja in spada pod tako imenovano regijo severnih plaž Sydneyja. Plaža se deli na tri glavne dele: Queenscliff, North Steyne in South Steyne. Do plaže lahko dostopate s trajektom, vožnja do tja traja približno 30 minut. Plažo je poimenoval kapitan Arthur Phillip, ki je zapisal, da je idejo za ime dobil zaradi samozavesti in možatosti domačinov.
 • The Rocks: The Rocks je urban predel središča mesta Sydney. Znan je po svojem zgodovinskem območju in turistični okolici. Lociran je na južni obali Sydneyškega pristanišča. Uveljavljen je bil leta 1788, takoj po snovanju kolonije in od takrat naprej igra močno kulturno in zgodovinsko vlogo v mestu.
 • Sydney Tower: Syndey Tower, znan tudi kot AMP Tower, je najvišji prostostoječi stolp v Sydneyu, saj je visok kar 309 metrov. Stolp ima 19 nadstropij, na vrhu leži tudi razgledna ploščad, ki je odprta za javnost. Ljudje naj bi se na stolpu povprečno zadržali 45 minut. Leta 1970 so pričeli s konstrukcijo stolpa kot nakupovalnega centra, ki je imel takrat 52 trgovin. Nato so leta 1974 pričeli z gradnjo poslovnega dela, nato je bil stolp leta 1981 uradno odprt za javnost. Stolp je eden izmed najvarnejših stolpov na svetu, saj je zgrajen tako, da preživi tudi potres in močan veter.


Muzeji

V Sydneyju najdemo veliko različnih muzejev, najbolj poznani so:

 • Australian Museum
 • Museum of Sydney
 • Powerhouse Museum
 • Museum of Contemporary Art Australia

Parki

V Sydneyju boste našli preko 400 parkov in odprtih prostorov, kateri ponujajo raznolike aktivnosti na zelenih površinah, oddih in počitek, rekreacijo, izobraževanje… Nekaj idej za obisk parkov:

 • Hyde Park – Ta park velja za najstarejši pak v Avstraliji. Lociran je na vzhodni strani središča mesta in se razprostira kar na 16 hektarih. Obiskovalci se radi nastavljajo sončnim žarkom, v parku pa raste veliko dreves, ki ponujajo svojo hladno senco, če se želite umakniti pred soncem in se odpočiti in zadihati. Poleg tega pa park gosti številne dogodke in festivale skozi celo leto.
 • Royal Botanic Gardens – Botanični park, kamor ljudje zahajajo, da se sprostijo, zaradi miru in da se izobražujejo o rastlinah oziroma hortikulturi. Tukaj lahko rezervirate tudi brezplačne vodene oglede po parku, za najmlajše imajo tudi vlakec. To je tudi park, kamor radi zahajajo tekači in ostali športni rekreativci.
 • Sydney Park – Večino Avstralcev ta park asociira na kamnite dimnike. Seveda pa Sydney Park ponuja veliko več kot pa le kamnita dimnika. Ogromna zelena površina je priljubljena za piknike za konec vikenda, kjer so več kot dobrodošli vsi domači ljubljenčki. Veliko otroško igrišče je povšeči tako otrokom kot tudi njihovim staršem.
 • Alexandria Park – je raj za športne navdušence, saj si lasti večnamensko športno igrišče, dva igrišča za tenis, igrišče za košarko in odbojko ipd. Lociran pa je na jugu mesta Sydney.
 • Paddington Reservoir Gardens – Park je leta 2009 je osvojil avstralsko nagrado za urbani razvoj. To območje je bilo v preteklosti zelo pomemben vir vode za hitro rastoče prebivalstvo v 19. stoletju. Danes velja za zavarovano območje.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Obiščete lahko naravne destinacije, ki obdajajo mesto Sydney. To so: Marramarra National Park, Blue Mountains National Park, Lake Burragorang in še mnoge druge.

Aktivnosti

Sydney vam ponuja izvajanje raznovrstnih športnih aktivnosti kot so plavanje, kolesarjenje, surfanje, ribarjenje in še mnoge druge. Prav tako je v Sydneyu zelo popularen šport. Pozimi se začne sezona rugbyja, ki je pomemben del mestne kulture. Poleti pa je zelo aktualen kriket, ki ga domačini igrajo na plažah ali na dvoriščih. Vsako leto se začetek januarja v Sydneyju odvije tradicionalni novoletni test, kjer tekmuje domača ekipa proti kateri koli države, ki jih izzove. Test traja približno pet dni. Sydney vam ponuja veliko zelenih površin, ki jih lahko odkrivate med sprehajanjem. Prav tako lahko nekaj peš poti najdete v samem središču mesta Sydney. Ene izmed bolj poznanih peš poti so:

 • Across the Harbour Bridge
 • Coogee Beach to Bondi
 • Manly to the Spit
 • Bradleys Head
 • Circular Quay and surrounds
 • The Colony walk

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Sydney ima 6 regij, ki ležijo tesno skupaj. To so Sydney City, Sydney North, Sydney South, Sydney East in Sydney West. Ima tudi 15 območij: City of Sydney, Canterbury-Bankstown, The Eastern Suborbs, The Forest District, Greater Wesetrn Sydney, The Hills District, The Inner West, Macarthur, The Northern Beaches, The Northern Suborbs, The North Shore, Southern Sydney, St. George, Sutherland Shire in Western Sydney.


Vreme in klima

V Avstraliji prevladuje vroča klima in lepo vreme. Na severu je podnebje savansko, v osrednjem in zahodnem delu je podnebje puščavsko, na vzhodu celinsko, na skrajnem jugu pa najdemo sredozemsko podnebje. V Sydneyu prevladuje subtropsko podnebje, ki je zelo podobno celinskemu. Poletje v Sydneyu traja od decembra do februarja, takrat temperature v povprečju dosežejo približno 26 stopinj Celzija. Najvišje izmerjene dnevne temperature pa segajo tudi čez 40 stopinj Celzija. Za poletja je tu značilno tudi, da so soparna in vlažna, vendar velikokrat presenetijo hladni vetrovi iz juga. Zima v Avstraliji traja od junija do avgusta. Je hladna, ne pa mrzla. Julija najvišja temperatur znaša okoli 17 stopinj Celzija. Čez dan se redko kdaj spustijo pod 14 stopinj Celzija, ponoči pa padejo pod 10 stopinj Celzija. Pozimi v mestu v Syndeyu?? običajno dežuje dva do tri tedne, snežnih padavin pa tam ne boste videli. Sydney leži na meji dveh podnebnih pasov, zato lahko tukaj začutimo vplive obeh. Govorimo o subtropskem in zmerno toplem pasu.


Kdaj obiskati

Ker Sydney leži na južni polobli, tam poletje traja od decembra do februarja, zima pa od junija do avgusta. Če ste ljubitelj vročega sonca, vam obisk Sydneya priporočamo v poletnih mesecih, drugače pa ga obiščite pozimi, saj zime tam niso tako izrazite.

Zgodovina

Leta 1770 je v zalivu Botany Bay, ki se nahaja nekoliko severneje od Sydneyja in danes velja za predmestje le-tega, pristal tudi kapitan James Cook, ki velja za odkritelja Avstralije. Mesto Sydney pa je bilo ustanovljeno januarja leta 1788, in sicer kot britanska kazenska kolonija. Pred tem so na območju današnjega mesta živeli staroselci Aborigini približno 30.000 let. Izoblikovanih je bilo več plemen, katerih poti so se redko križale. S prihodom britanskega ljudstva se je njihova kultura popolnoma uničila. Nekatere staroselce so celo pobili, številne so pregnali, napadle pa so jih tudi nove bolezni. Kolonija se z začetka ni uspešno razvijala, zaradi pomanjkanja znanja kmetovanja in kljub temu da je bila na robu lakote, so v prvih letih pošiljali nove ladje. Ko se je 18. stoletje zaključevalo, so prišle ladje z večjim številom vojakov, kateri so prevzeli vodenje kolonije. Kmalu so začeli prodajati rum, ki je postal tudi glavna valuta. Leta 1840 se je prišlekov, ki so sprva prišli v Sydney kot kaznjenci, končno začel opuščati ta status. Postali so prebivalci novonastalega mesta Sydney. Začela se je razvijati infrastruktura, prihajali so ljudje iz drugih britanskih otokov in mesto se je začelo hitreje razvijati. Julija leta 1842 so Sydney razglasili za prvo Avstralsko mesto. Po drugi svetovni vojni so se v Avstralijo sprva preseljevali Evropejci, kmalu za tem pa so začeli prihajati tudi iz drugih delov sveta.


Hrana

Hrana v mestu Sydney je zelo raznolika, saj je mesto samo po sebi prava mešanica kultur. Če segamo v sam začetek nastanka mesta Sydney, lahko rečemo, da se je hrana v Sydneyu razvila na podlagi britanskih navad in tradicij. Kmalu pa se je pomešala z avstralsko hrano in pridelki. Avstralska hrano predstavlja veliko sadja, zelenjave in oreščkov, poleg tega pa Avstralci radi jedi pripravljene jedi na žaru. Tipične jedi v Avstraliji, ali bolje rečeno, jedi, ki jih Avstralci najraje jedo so vegemite, fish and chips, klobase v testu, barramundi, kozice na žaru, lamingtons in pavlova Nekaj najboljših restavracij v mestu Sydney:

 • Farmhouse King Cross je ena izmed boljših veganskih in vegetarijanskih restavracij, vendar jo je zaradi svoje majhnosti težje najti. Kljub svoji majhnosti se boste v njej počutili domače, postrežba in jedi pa so na profesionalni ravni.
 • The Baxter Inn je lokalni bar, kjer vam bodo ponudili zbirko prvovrstnih škotskih viskijev. Nahaja se v čistem središču mesta Sydney.
 • Zahli vam ponuja mediteransko kuhinjo kuhinjo Bližnjega vzhoda, še najbolj pa slovijo po libanonski hrani. Tam vas bo postreglo nadvse prijazno osebje.
 • est. je restavracija višjega cenovnega razreda, cena obroka sega tudi do 300$. Poznani so po širokem izboru vin, navdušil pa vas bo tudi njihov notranji dizajn.
 • Thai Pothong je restavracija, ki ponuja azijsko hrano. Kljub stalni zasedenosti vas osebje kar se da hitro postreže.


Pijača

Prav posebno znane pijače Avstralija oziroma mesto Sydney nimata, še vseeno pa lahko na vsakem vogalu najdete širok izbor najboljših vin, piv in vseh ostalih svetovno znanih pijač.

Nakupovanje

Če vas zanima nakupovanje, je Sydney pravo mesto za to. Najbolj poznana mesta za nakupovanje so:

 • Queen Victoria Building
 • Castlereagh Street
 • Department Stores
 • Pitt Street Mall
 • Oxford Street
 • Queen Street
 • King Street, New Town
 • Westfield Shopping Centres
 • Birkenhead Point
 • DFO


Kultura

Festivali in dogodki

Če vas ne zanimajo športne aktivnosti, vam Sydney ponuja številne festivale, ki jih mesto gosti skozi celo leto. Poleti lahko obiščete naslednje:

 • Sydney Festival je festival umetnosti. Tam najdemo umetnine, filme, glasbo, ples in teater. Traja tri tedne in si vsako leto prizadeva biti boljši in privabiti še več gostov.
 • Chinese New Year se vsako leto praznuje meseca februarja v kitajskih četrtih. Ta festival ima velik pomen za Sydney, saj se je leta 1850 v času zlate mrzlice v mesto priselilo veliko število Kitajcev.

Pozimi vam priporočamo obisk Darwinovega festivala. Le-ta odraža edinstvenost mesta in poudarja njegovo multikulturno sestavo, mladostni utrip in življenjski stil v toplem podnebju. Na festivalu si lahko ogledate opero, kabaret in različne plese, poslušate raznoliko glasbo in si ogledate številne filme.


Jezik

V mestu Sydney je uradni jezik avstralska angleščina. Jezik je zelo podoben britanski in ameriški angleščini, razlikuje se samo po naglasu. Drugače pa lahko v Sydneyu poleg angleščine domačine slišite govoriti številne druge jezike iz celega sveta.

Izobraževanje

V mestu Sydney najdete nekaj najbolj prestižnih avstralskih univerz, med njimi je tudi prva univerza v Avstraliji, ki je bila ustanovljena leta 1850 in sicer Univerza v Sydneyju. Poleg univerz ima Sydney številne vrtce, osnovne šole in srednje šole. Ima pa tudi veliko privatnih šol, predvsem katoliških in akademskih. Nekaj univerz v Sydney:

 • University of New South Wales
 • University of Sydney
 • University of Technology Sydney
 • Western Sydney University


Varnost

Kakor v vsakem večjem mestu, morate biti tudi v mestu Sydney pozorni na žepne kraje, čeprav le-ta ni tako pogosta kot v ostalih svetovnih mestih. Sydney ni poznan po nasilnem kriminalu, zato posebna pazljivost ni potrebna. Največ napadov se dogodi v barih in nočnih klubih, največ ropov pa v parkih in bolj tihih delih mesta. Malo več pazljivosti je priporočene v večernih oziroma nočnih urah na lokacijah kot so King Cross, The Rocks, Oxford St. in George St. Cinema District. Nekateri predeli mesta Sydney so znani po motociklističnih tolpah, vendar pa obisk teh predelov ne predstavlja velike nevarnosti. Če iščete bolj avanturistično izkušnjo in želite odtavati na manj turistične kraje, se prej pozanimajte pri lokalnemu prebivalstvu. Nevarnost vam lahko preti tudi na plažah. Posebno previdni bodite pri plavanju v morju. Meja nevarnega območja je označena z rumenimi in rdečimi zastavicami. Vse plaže v mestu Sydney imajo postavljene mreže za morske pse, prav tako pa so redno kontrolirane iz zraka. Ob nevarnosti morskega psa vas bo na to opozorila sirena.


Koristne turistične informacije

 • Država: Avstralija
 • Denarna valuta: Avstralski Dolar (AUD)
 • Število prebivalcev: 5.005.400
 • Mednarodna klicna številka: +61
 • Časovni pas: UTC+10
 • Površina: 12.367,7 km²


Več podatkov na Wikipedia.si, http://www.sydney.com/, http://www.australia.gov.au/

Telekomunikacije

Nekaj najuspešnejših telekomunikacijskih podjetji v Sydneyju:

 • AAPT
 • Hutchison Telecommunications (Australia) Limited
 • NetComm Limited
 • People Telecom
 • SingTel
 • Spin
 • Macquarie Telecom


Telefonske in mobilne storitve

Internet

V mestu Sydney so ponudniki z najhitrejšim internetom TPG, Optus, Exetel, iiNet in Vodafone. Wifi v Sydneyju najdete v številnih kavarnah, barih in nekaterih restavracijah. Nekatera omrežja so odprta, v nekaterih obratih pa boste morda morali vprašati za geslo brezžičnega interneta.

Prihod na destinacijo

Leta 2016 je bilo v Avstraliji zabeleženih okoli 6,8 milijard prihodov turistov. Od tega so skoraj vsi prišli z letalskim prevozom, 55.000 pa jih je na destinacijo prispelo z ladjo. Vsi turisti, ki niso iz Nove Zelandije in ki si želijo obiskati Avstralijo, potrebujejo vizo. Prebivalci Nove Zelandije pa ob prihodu na destinacijo prejmejo vizo posebne kategorije. Za vstop v Avstralijo državljani RS torej potrebujejo vizum. V mestu Sydney je najbolj zasedeno letališče Sydney Kingsford Smith. Nahaja se približno 9 kilometrov južno od središča Sydneyja. Preko 35 letalskih družb Sydney, oziroma Avstralijo, povezuje z ostalimi kontinenti. Iz Amerike, Azije in Afrike so možni neposredni leti, med tem ko je za let v oziroma iz Evrope potreben prestop v Aziji. Iz ostalih avstralskih mest lahko neposredno letite v Sydney. Iz letališč do mesta lahko pridete z vlakom, lokalnim avtobusom, shuttle avtobusom, taxijem ali Uberjem.

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Na destinaciji glede transporta prevladuje javni prevoz in sicer se lahko peljete z vlakom, mestnim avtobusom, trajektom, lahko pa naročite tudi taxi. Turisti pa imajo hkrati na voljo izposojo avtomobilov in koles.

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Sydney vam ponuja številne tipe prenočišč, od popotniških hostlov in hotelov, do 5 zvezdičnih hotelov z razgledi, ki vam bodo vzeli sapo. Veliko namestitev je v samem središču mesta. Če pa želite ostati zunaj mestnega vrveža, vam iskanje primerne nastanitve ne bo predstavljajo nikakršnega problema, z lahkoto boste našli vam najbolj odgovarjajočo nastanitev. Poleg hotelov ima Sydney tudi nekaj čudovitih kampov, svojo nastanitev pa lahko prav tako poiščete preko portala Airbnb.

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Avstralija