St.Petersburg: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Zgodovina)
(Spanje in namestitev)
 
Vrstica 210: Vrstica 210:
 
==Spanje in namestitev==
 
==Spanje in namestitev==
 
<!-- Tukaj napišite kateri tipi turističnih namestitev so v mesti priljubljeni, kakšne so približne cene in kdaj je višek sezone -->
 
<!-- Tukaj napišite kateri tipi turističnih namestitev so v mesti priljubljeni, kakšne so približne cene in kdaj je višek sezone -->
 
===Hoteli===
 
* '''[http://www.wego.com.pt/hoteis/russia/st-petersburg/vintage-hotel-653057/ Najboljši nizkocenovni hotel]'''
 
* '''[http://thehermitagehotel.ru/en/ Najboljši luksuzni hotel]'''
 
  
 
===Hostli===
 
===Hostli===

Trenutna redakcija s časom 16:30, 13. marec 2019

Sankt Petersburg je drugo največje mesto v Rusiji. Nekoč glavno mesto Rusije leži ob reki Neva in se razprostira do Finskega zaliva Baltskega morja. Bogata kulturna dediščina in mnoge naravne znamenitosti uvrščajo St.Petersburg med najbolj zanimive turistične destinacije, ki še tako ravnodušnemu popotniku vzamejo sapo.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Church of Our Savior on Spilled Blood: Čudovita cerkev, oblečena v zlate lističe. Zgrajena je bila na mestu likvidacije Aleksandra II. Cerkev je znana po več kot 7000 mozaikih.
 2. Peterhof Palace and Garden: Park je bil zgrajen pod taktirko Petra Velikega. Glavna značilnost znamenitosti so marmornati kipi in skulpture.
 3. Catherine Palace and Park: Zlato-belo palačo krasijo slike iz 18. stoletja. Obdaja jo več kot 500 hektarjev velik park, poln fontan, mostov in ribnikov.
 4. Dvortsovaya Ploshchad: Trg z bogato zgodovino, na katerem se danes odvija večina protivladnih protestov.
 5. Russia Interactive Museum: Interaktivni muzej, obvezna turistična destinacija, primerna tudi za najmlajše.

Muzeji

St.Petersburg ima zelo bogato zgodovinsko dediščino. Obiščemo lahko preko 200 različnih muzejev, vsekakor pa ne smemo spregledati naslednjih:

 1. Peterhof Palace and Garden:
 2. State Hermitage Museum and Winter Palace:
 3. Catherine Palace and Park:
 4. State Russian Museum:

Parki

Večina znanih parkov leži v južnem predmestju. Najbolj znana sta Maritime Victory Park in Moscow Victory Park, zgrajena in posvečena veliki zmagi nad nacizmom. Ostali parki, ki se jih splača pogledati:

Skriti kotički

Yeliseev's Food Hall je razstava hrane znotraj osupljive hale, zgraje med letoma 1902 in 1903. Pravi prostor za vse ljubitelje umetnosti, prave gurmane in občasne sladkosnedce.

Izleti v okolici destinacije

Za ogled najzanimivejših okoliških destinacij je najboljša izbira St.Petersburg Urban Adventures. Popeljejo vas v skrite kotičke prelepega mesta.

Aktivnosti

St.Petersburg ponuja turistom nešteto različnih aktivnosti. Tako boste na svoj račun prišli ljubitelji umetnosti in zgodovine, športni in adrenalinski zasvojenci, žurerji, gurmani, upokojenci in otroci.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid St. Petersburga

Dinamični zemljevidi

Območja

St.Petersburg sestavlja 81 okrožij in 9 občin:

 • Kolpino
 • Krasnoye Selo
 • Kronstadt
 • Lomonosov
 • Pavlovsk
 • Petergof
 • Pushkin
 • Sestroretsk in
 • Zelenogorsk.

Vreme in klima

St.Petersburg ima vlažno kontinentalno podnebje. Poletja so kratka, topla in vlažna, zime pa dolge, mokre in hladne. Letna povprečna temperatura se giblje med 5°C in 6°C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Kdaj obiskati

Glede na temperature je najboljši čas za obisk med mesecem majem in avgustom.

Zgodovina

Znana zgodovina mesta sega v začetek 17. stoletja, ko so se tja naselili švedski kolonisti in zgradili grad Nyenskans. Nastalo je mesto z imenom Nyen. Do 20. stoletja so mesto zaznamovale številne vojne, požari, menjave oblasti in drugi pretresi. Kljub viharnemu obdobju pa je mestu uspelo razvijati kulturo in šolstvo ter zagotoviti sredstva za razvoj. Med prvo svetovno vojno je vlada mesto preimenovala iz St.Petersburg v Petrograd in tako odstranila germanski pridih prejšnjega imena. St.Petersbusg je še posebej znan po treh znamenitih revolucijah, prve iz leta 1905, februarske revolucije leta 1917 in najbolj znane, oktobrske revolucije novembra istega leta. Leta 1924, pet let po smrti Lenina, se je mesto ponovno preimenovalo, tokrat v Leningrad. Druga svetovna vojna je prinesla katastrofalne posledice. Med njo je umrlo več kot milijon civilistov, obleganje in zavzetje Leningrada pa še danes spada med najbolj krvave dogodke naše zgodovine. Leta 1991 se je mesto ponovno preimenovalo in sicer nazaj v St.Petersburg.

Hrana

Rusi so na splošno znani po domači kmečki hrani, ki vsebuje veliko rib, perutnine, gob in medu. St.Petersburg pa se v tem oziru nekoliko loči od kontinentalnega dela, saj je dostop do morja prinesel v mesto različne kulture in z njimi tudi tujo hrano.

Pijača

Najbolj znana pijača je seveda vodka. Med drugimi tradicionalnimi pijačami pa lahko najdemo še sbiten, kvass, meduvukho in mors. Kvass je pijača in tudi ključna sestavina juh, sbiten pa je narejen iz medu, vode, sadnih sokov in začimb.

Nakupovanje

Če ste ljubitelji knjig, potem bo House of Books pravi naslov za vas. Za privržence umetnosti je nujna destinacija The Pushkinskaya 10 Art Center, za ostale privržence nakupovanja pa nakupovalno središče Galeria.

Kultura

Najbolj prepoznaven znak ruske kulture so nedvomno ruske matrjoške – babuške, ki so lesene figure, narejene iz lesa in se sestavijo ena v drugo. Morajo biti v neparnem številu, saj drugače prinaša nesrečo.

Ruska kultura se izkazuje z izdelavo ruskih glinastih kipcev, ki so bile včasih del predkrščanskih čarnih obredov, v devetnajstem stoletju pa so jih pričeli uporabljati kot igračke.

Navada v ruskih družinah je, da ugledne goste sprejme v hišo najmlajša hči, ki jim postreže s kruhom in soljo na izvezenem prtu.

Rusi v času velike noči barvajo pirhe v čebuli, nekatere pa spihajo in jih poslikajo z nabožnimi ali prazničnimi motivi.

Tradicionalna ljudska glasba je bila igrana na enostrune gosli. Danes predstavlja nepogrešljiv inštrument harmonika pa tudi domra (tro ali četverostruno glasbilo z zaobljenim odmevalom) in balajka (trostunsko trikotno odmevalo).

Jezik

Uradni jezik je ruščina.

Izobraževanje

Sistem vključuje predšolsko, splošno in poklicno izobraževanje. Osnovna šola je obvezna za vse državljane. Za najboljše državljane so razpisane štipendije. Najbolj dostopen način izobraževanja je izobraževanje na daljavo, ki je v velikem porastu v zadnjih letih.

Varnost

Dinamika kaznivih dejanj je tesno povezana s socialnim položajem prebivalstva. Zadnja večja kriza je bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je prišlo do delitve premoženja, privatizacije in kot posledica povečanja kaznivih dejanj. Danes je mesto varno, tako za domačine kot tudi za turiste. Edina stvar, zaradi katere turisti še lahko imajo probleme, je pri izkazovanju homoseksualnih, biseksualnih ali transeksualnih nagnjenj.

 • Klic v sili: 112
 • Policija: 113

Koristne turistične informacije

Država: Rusija

Valuta: Rubelj

Število prebivalcev: 5,131,967 (jan. 2014)

Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države: +7

Časovni pas: UTC +4 (UTC +5 ni v uporabi)

Nujna pomoč: 112

Domena: .ru

Velikost : 1,439 km2


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

V Rusiji so trije ponudniki mobilnih storitev: Beeline, MegaFon in TeleSystems.

Klicanje in uporabljanje mobilnih telefonov slovenskih ponudnikov v Rusiji je zelo drago, zato svetujemo, da uporabljate telefone premišljeno.

Internet

Pokritost interneta se je v zadnjih letih strmo povečala. Po zadnjih podatkih kar 42% internetnih uporabnikov uporablja splet za nakupe, 38% uporabnikov pa za bančne storitve.

Prihod na destinacijo

St.Petersburg velja za glavno transportno središče Rusije. Glavna železniška proga je bila zgrajena že leta 1837. Mesto ima razvejano infrastrukturo podzemnih vlakov (Metro) in avtocest. Glavno prevozno sredstvo na destinacijo je letalo, sledi ladja in nato železnica. Vožnja z avtom ali avtobusom je dolga in seveda draga.

Z letalom

Z avtom

Transport po destinaciji

Javni transport

Najboljši način transporta po destinaciji je uporaba metroja, tramvaja in avtobusa. Na spodnjih povezavah si lahko pogledate podrobnosti in vozni red različnih transportnih možnosti.

Taxi

Kar nekaj let po propadu Sovjetske zveze so bili taksisti vsi, ki so imeli avto, a ne dovolj denarja za vrdrževanje le tega. Taksisti z licenco so bili dragi in redki. Danes je slika drugačna, število taksistov z licenco se je strmo povečalo, cene pa so padle na normalno evropsko raven. Turistom se svetuje, da pokličejo taksi službo in ne ustavljajo taksistov na cesti.

Spanje in namestitev

Hostli

Kampiranje