Split

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Split je mesto v Srednji Dalmaciji, Hrvaška. Je glavno mesto Splitsko-dalmacijske županije. Mesto se nahaja na polotoku na zahodnemu delu Kastelskega zaliva in Splitskega kanala. Mesto je bilo prvotno zgrajeno okrog Dioklecijanove palače, ki je bila zgrajena za upokojenega rimskega cesarja Dioklecijana. Split ni majhen turističen kraj, temveč se razteza na velikem območju tudi izven antičnega jedra. Tukaj lahko še zdaj najdemo rimske zidove, kvadrate in templje. Leta 2001 je mesto imelo 175.140 prebivalcev, od tega je bilo več kot 90 % Hrvatov.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

S kolesom na pot

Rok Kočevar Preberite: S kolesom na pot: Na cesti življenja - začetek konca običajnega življenja


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

Muzeji

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zaradi ugodne lege, blagega podnebja in okolja Split ponuja veliko športnih aktivnosti, ne samo poleti temveč tudi pozimi. Najbolj popularni športni v Splitu so: rokomet, košarka, odbojka, mini golf, tenis, kolesarjenje, itn..

Za tiste, ki imajo raje sprehode in svež zrak pa vam nudi sprehod ali kolesarjenje na goro Marjan z razgledom na mesto Split.

Split nudi tudi vodne športe kot so bordanje na vodi, vožnjo z čolnom, smučanje na vodi, adrenalinska vožnja na tubi in s padalom, lovljenje rib itn..

Za tiste, ki pa obožujejo adrenalin pa priporočam plezanje na goro Marjan, rafting, zip line, paintball itn..

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Splita

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Donje Sitno, populacija 313
 • Gornje Sitno, populacija 392
 • Kamen, populacija 1,769
 • Slatine, populacija 1,106
 • Split, populacija 167,121
 • Srinjine, populacija 1,201
 • Stobreč, populacija 2,978
 • Žrnovnica, populacija 3,222

Vreme in klima

Split ima mediteransko podnebje s toplim, suhim in sončnim poletjem ter blago in mokro zimo. Temperature poleti se gibljejo med 28 do 32 stopinj Celzija v mesecih od Junija do Septembra, ter pozimi od 10 do 14 stopinj Celzija v mesecih od Decembra do Februarja. Ponoči je povprečna temperatura 20 stopinj Celzija v poletnih mesecih. Največ dežja pade v zimskih mesecih, redko zapade tudi sneg.

Kdaj obiskati

Če želite poletje preživeti v vodi in na toplem soncu, obiščite Split v poletnih mesecih.

[http://www.wunderground.com/q/zmw:00000.1.14445?MR=1 Vremenska napoved in vreme v preteklih letih]

Zgodovina

Koncem 3. in začetkom 4. stoletja je bila na mestu današnjega Splita, zgrajena palača rimskega cesarja Dioklecijana, ki je obsegala 30.000 kvadratnih metrov. V 7. stoletju so se mnogi prebivalci poiskali zavetišče za visokimi stenami palače, kjer njihovi potomci živijo še danes.

Mesto je bilo samostojno med 12. in 14. stoletjem vse do leta 1420, ko so ga osvojili Benečani. Leta 1797, po padcu vlade Benečanov, so Split urejali Avstrijci in Francozi, vse dokler mesto ni prišlo pod oblast Jugoslavije, ki je bila ustanovljena leta 1918. Split je postal samostojen leta 1944, ko je bila oblikovana prva vlada Hrvaške.

Hrana

Najbolj znana hrana tega kraja je Soparnik. To je testo napolnjeno z zelenjavo in se peče v krušni peči. Na vrhu je pokapljan z olivnim oljem in česnom. Najdete ga na Pazaru (zeleni trg).

Poznajo pa se tudi Italijanski vplivi, saj so zelo znane rižote s škampi ali črnimi kalamari. Velika je izbira salam, čudovitih istrskih in dalmatinskih šunk (Dalmatinski pršut) in sira iz otoka Pag. Iz menija pa ne spreglejte dalmatinske pašte z njoki.

Na vsakem drugem vogalu pa najdete čevapčiče (majhni zvitki mlete govedine, svinjine, jagnjetine ali kombinacije katerekoli teh treh), spečeni so na žaru, za prilogo pa postrežejo sesekljano čebulo, kajmak ali ajvar. Čevapčiči so tradicionalna bosanska jed in je najbolj priljubljena na Balkanu.

 • Nostromo, Kraj Svete Marije 10. Dobra morska hrana in solate, prijazno osebje. Glavna jed stane med 60-200kn.
 • Picaferaj, Popovica 2. Raznolik jedilnik. Glavna jed stane med 55-150kn.
 • Cetina, Radunica 16, ☎ +385 21 482 243. Raznolik jedilnik, ki vključuje lokalne specialitete, prijazno osebje, ne sprejemajo kreditnih kartic. Glavna jed stane med 50-100kn.
 • Kod Joze, Sredmanuska 4, ☎ +385 21 347 397. Tradicionalna restavracija, ki jo vodi družina, zelo okusna hrana. Cene so razumne glede na kvaliteto hrane in atmosfero v restavraciji. Glavna jed stane med 50-120kn.
 • Panchos, Nepotova 3. Mehiška restavracija z čevapčiči. Majhna restavracija z prijaznim osebjem. Glavna jed stane med 20-40kn.
 • Buffet Picaferaj, popovica 2. Majhna restavracija, ki jo vodi mlad poročen par, zelo dobra hrana po dostopni ceni. Glavna jed stane med 70-150kn.

Pijača

Dalmacije je znana po njihovem kvalitetnem vinu, kadar pa ste v Splitu, morate poskusiti pijače iz sode: Pipi in Orela, ki sta izdelani pri lokalnem podjetju Dalmacijavino.

Veliko kavarn lahko najdete ob pristanišču Riva.

 • St Riva.Pogled na promenado in morje. Povprečna cena pijače je 20kn.
 • Shook, Mihovilova sirina 4. Sproščujoča kavarna. Povprečna cena pijače je 25kn.
 • Gaga Bar. Prijetno vzdušje, velika izbira koktajlov, latinska muzika. Vedno prosite za račun, saj vas bo prva runda pijače prišla morda 100kn, naslednja (enaka) pa morda kar 150kn. Natakarji niso zelo prijazni. Povprečna cena pijače je 20kn, koktajli so med 20-35kn.
 • Tonik Juice Bar, Ban Mladenova 5.Sveže iztisnjeni sokovi, smoothiji in kava. Cena smoothia je 30kn.

Nakupovanje

 • Marmontova. Ulica s trgovinami v centru mesta.
 • Pazar, Stari Pazar 2.Zeleni trg z sadjem, zelenjavo. Najboljši čas za nakup tukaj je v soboto zjutraj.
 • Ribarnica, Obrov 2. Ribarnica.
 • Profil, Algoritam and VBZ. Trgovina s knjigami, tudi z knjigami v angleškem jeziku.
 • Tommy. Veliki supermarketi, ki jih najdete po vsej Dalmaciji.

Nakupovalni centri:

 • City Center One, Vukovarska 207. Odprto od 9.00 do 21.00, kino in kavarne do 23.00. 3 nadstropja, garaža ima 5 nadstropij.
 • Joker Put Brodarice 6. 50 trgovin v 4 nadstopjih. 15-20 min hoje od samega centra, pred nakupovalnim centrom je avtobusna postaja. V prvem nadstropju je kino, v zadnjem nadstropju pa fitnes, restavracije in zunanji bazen.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Ultra Europe music festival (vsako leto v sredini julija)

Jezik

V Splitu govorijo uraden jezik Hrvaške, to je Hrvaško. V hotelih, kampih in ostalih turističnih naseljih navadno poznajo še vsaj nemščino in angleščino. Za komunikacijo naj vas ne skrbi.

Izobraževanje

V Splitu imajo vrtce, osnovne šole in pa Splitsko Univerziteto.

Varnost

Ne hodite v zakotne ulice ali striptiz bare, saj vas lahko ukanejo. Ali vam zaračunajo veliko več kot boste pričakovali, ali pa vas okradejo.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

V Splitu lahko za telekomunikacijo uporabljate internet in telefon.

Telefonske in mobilne storitve

Hrvaška klicna številka je:385, če pa želite opraviti internacionalni klic iz Hrvaške pa je klicna koda:00. Na voljo imate tri podjetja, preko katerih lahko vzpostavite omrežje. T-mobile, Vip in Tele2. Če pa nimate odklenjenega telefona za ta omrežja, imate na voljo predplačniško kartico SIM za 20kn. Te kartice lahko kupite na pošti, trgovinah ali v trafikah.

Internet

Internet je na voljo v skoraj vseh kavarnah, restavracijah, hotelih, turističnih naseljih, knjižnici... V večini je zastonj, včasih pa je potrebno plačati ali pa imate na voljo le nekaj minut. Internet lahko kupite za 178kn (24€) na mesec in imate vključeno neomejeno porabo interneta, pri T-com-u, ali pa le 99kn pri drugih uporabnikih kot sta Metronet ali Iskon.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Split ima eno letališče: letališče Split. Letalska družba, ki leti na to letališče se imenuje Croatia Airlines. Leti iz ali v: Amsterdam, Belfast, Berlin, Bruselj, Dubrovnik, Frankfurt, Dusseldorf, London, Lyon, Munchen, Pariz, Rim, Dunaj, Zagreb in Zurich. Na voljo pa imate tudi manjše letalske prevoznike, Easyjet, ki leti tudi v Bristol, Geneva, Milano, Copenhagen, Dunaj, Helsinki, Oslo, Stockholm, Moskva, Praga in Luxemburg.

Z avtobusom

Avtobusi so povezani s Splitom in ostalimi večjimi mesti na Hrvaškem. To so: Zagreb, Reka, Zadar, Dubrovnik in Pula. Na voljo so tudi internacionalne povezave do Basel, Berlin, Beograd, Ljubljana, Trst, Sarajevo in Mostar.

Z avtom

Split je povezan z Zagrebom in ostalimi kraji v srednji Evropi preko avtoceste A1. Na voljo je tudi trajekt Adriatic iz Reke do Dubrovnika, ki nudi zelo lepe poglede na obalo.

Z vlakom

Do mesta ni nobene direktne internacionalne povezave, so pa vlaki, ki vozijo dnevno v Zagreb (5,5h), Zadar (3,5h) in Šibenik (1,5h).

Z ladjo

Italija: • Jadrolinija (Split in Ancona) • SEM Maritime Company ( Ancona in Split) • Jadrolinija (Reka, Split, Dubrovnik in Bari v Italiji) Hrvaška: • Jadrolinija je glavno podjetje s trajekti, ki vozi med otoki in večjimi mesti. • Split Tours je glavno podjetje za izlete okrog Splita (Hvar in Vis), prav tako v Split vozi tudi Jadrolinija Za vse ostale povezave trajektov poglejte na Adrialines.

Transport po destinaciji

Javni transport

Na voljo imate nekaj avtobusnih povezav znotraj Splita, prav tako avtobus do Trogirja, ki je oddaljen približno 45 min, ki pa pelje tudi mimo letališča Split. Karta za enega potnika kupljena na avtobusu stane 11kn, kupljena v trafiki pa 9kn. Karta za 2 potnika stane 16kn, 5 povratnih kart tane 75kn in mesečna karta stane 260kn.

Peš

Čeprav je Split veliko mesto, so destinacije, ki so zanimive za turiste znotraj centra, kot je Staro mestno jedro (Old Town).

Kolo

Na voljo ni veliko kolesarskih poti, vendar lahko s kolesom dosežete vse destinacije, ki jih želite. Sposoja kolesa je mogoča, cena tega je 15kn na uro.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

 • Guesthouse Vrlic: od 70-120€ na noč.
 • Priuli Luxury Rooms: od 50-120€ na noč.
 • Villa Marta: od 100-300€ na noč.

Hostli

 • Hostel Kamena Lodge: prijava:12:00, odjava:10:00. Hostel ima bazen in vsebuje 10 postelj. 4 posteljna soba stane 150kn na noč, če želite zraven še zajtrk ali kosilo na žaru, boste za zajtrk odšteli 35kn in kosilo 100kn po osebi.
 • Hostel UDH: prijava:11:00, odjava: 9:30.
 • Adria Hostel: prijava: 11:00, odjava: 9:30. Postelja v skupinski sobi stane od 15-25€, postelja v zasebni sobi pa od 18-28€ na noč.
 • Al's Place: na voljo je 12 postelj in 2 zasebni sobi. Postelja v skupinski sobi stane od 110-130kn na noč.
 • CroParadise Split Hostel: postelja v skupinski sobi stane od 70kn.
 • Guesthouse Split: postelja v skupinski sobi stane od 13-18€ na noč.
 • Hostel Split Mediterranean House: postelja v skupinski sobi stane od 80kn na noč.

Kampiranje

 • Kamping Stobreč Split: 10km izven centra, dostopen z javnim transportom.

Apartmaji

 • Apartmen Petricevic: od 20€ na noč.
 • Split City Breaks:od 25€ na noč.
 • Apartments & Rooms Peruzovic: od 20€ na noč.
 Informacije o državi: Hrvaška