Somalija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Zgodovina)
(Spanje in namestitev)
 
Vrstica 327: Vrstica 327:
 
===Hoteli===
 
===Hoteli===
 
V skoraj vsakem večjem mestu v državi Somalija je možnost namestitve in prenočitve. Spodaj so predlagani najbolje ocenjeni in preverjeni hoteli glede na destinacijo.
 
V skoraj vsakem večjem mestu v državi Somalija je možnost namestitve in prenočitve. Spodaj so predlagani najbolje ocenjeni in preverjeni hoteli glede na destinacijo.
 
'''Mogadishu'''- [http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g294440-d4745947-Reviews-Mogadishu_Airport_Hotel-Mogadishu.html/Airport Hotel]]
 
 
'''Berbera'''- [http://maan-soor.com/berbera/Maan-Soon Hotel]]
 
 
'''Burao'''- Barwaaqo Hotel, Deero Hotel , City Plaza Hotel
 
 
'''Burama'''- Borama Hotel
 
 
'''Hargeysa'''- [http://www.ambassadorhotelhargeisa.com/start.htmAmbassador Hotel Hergeisa]], Maan-Soon Hotel, Oriental Hotel, Red Sea Hotel
 
  
 
===Nadredna destinacija===
 
===Nadredna destinacija===

Trenutna redakcija s časom 15:48, 13. marec 2019

Somalija (Somali: Soomaaliya; Arabic: الصومال‎ aṣ-Ṣūmāl) je vzhodna afriška država], ki leži na Afriškem rogu in meji na severu na Adenski zaliv, na skrajnem jugu na Kenijo, na zahodu na Etiopijo in na vzhodu na Indijski ocean. Somalija je država s težko preteklostjo in nestanovitno prihodnostjo, pestijo jo vojne, lakota, nasilje, skrajna revščina, vojaški udari in naravne nesreče. Najdaljša obala na aftriški celini in s tem veliko plaž je posebnost drave Somalija.

!!Opozorilo: IZ VARNOSTNIK RAZLOGOV ODSVETUJEMO VSA POTOVANJA. Razen stabilnega Somalilanda, je Somalija trenutno vojno območje in je še vedno zelo nevarna za samostojna potovanja ali oglede, zaradi oboroženih spopadov med vladnimi in različnimi drugimi sekcijami. Tisti ki državo obiščejo zaradi poslovnih zadev, raziskav ali mednarodne pomoči naj se posvetuje s svojo organizacijo in naj so poiščejo strokovno vodstvo pred načrtovanjem potovanja. Kljub nedavnim napredkom tako na politični kot vojaški ravni in osvoboditve večjih mest, stanje v državi Somalija ostaja nestabilno, še posebno na varnostnem področju. Večji del osrednje in južne Somalije ostaja pod nadzorom radikalnega gibanja Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, ki še naprej izvaja atentate. Čeprav je al Shabaab zapustil Mogadiš je v mestu visoka nevarnost terorističnih dejanj, vključno z ugrabitvami, še posebno tujcev. Tudi v Puntlandu in Somalilandu so varnostne razmere slabe. Vse kraje pesti pomanjkanje hrane, še posebno v osrednjem in južnem delu države, zaradi česar prihaja do obsežnih selitev ljudi znotraj Somalije kot tudi izseljevanja v tujino. Zaradi selitev in prepolnih begunskih kampov prihaja do širjenja bolezni, povečane stopnje kriminala in manjše varnosti za tujce.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 3:12 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Mogadishu: (Mogadišu) je glavno mesto države Somalija. Poznano kot glavno bojišče državljanske vojne, ki je upostošila državo. Je obmorsko mesto s prelepimi prostranimi plažami. Ima največji odprti nakupovalni trg,imenovan Bakaara market. Mesto ima veliko zgodovinskih zgradb, ki povezujejo preteklost s sedanjostjo. Islamsko dediščino mesta predstavlja Arba-Racun mošeja (mošeja štirih stebrov), medtem ko so italijanski kolonialni vplivi preteklosti vidni v ruševinah Mogasishe katedrale in Mogadishega svetilnika.
 2. Hargeisa: spada med najbolj varne kraje za turiste v državi Somalija. Ima najbolj urejeno infrastrukturo,dobre prometne povezave, veliko izbiro hotelov in restavracij. Mesto je zgodovinsko in kulturno zelo bogato. Navdušil vas bo čar mesta, ki ima v osrčju čudovit osrednji trg Central Market, kjer domačini prodajajo skoraj vse od žita do nakita. Tudi tu je vidna kulturna in verska zgodovina, saj v samem osredju mesta stoju Jama Mosque, bela mošeja z dvema visokima minaretoma, ki vernike kliče k molitvi.
 3. Somaliland: je ena izmed neodvisnih držav znotraj države Somalija, ki ni mednarodno priznana, a premore svetovno kulturno dediščino Laas Gaal. Gre za kompleks jam, katerih stene vsebujejojo nekatere najstarejše znane umetnostne slike v Afriki, ki segajo 9000 let pred našim štetjem. Nekatere slike presegajo dolžino enega metra in njihovo stanje in ohranjenost je še vedno izjemna.
 4. Berbera: gre za obmorsko mesto, s pomembnim pristaniščem in je gospodarsko središče Somaliland. Samo nekaj minut iz centra mesta in že se vam razprostirajo peščene plaže.
 5. Juba: Zaradi ekstremnih vremenskih razmer v državi Somalija, je življenje idealno za različne divje živali. Veliko živali je zaradi varnosti pripeljanih v živalske vrtove, a vseeno je verjetnost srečanja z živaljo v podeželjskih predelih Somalije ogromna. V podeželjski Somaliji je verjetno opaziti kamelo, geparda, hijeno, leoparda in leva. Zato gibanje in pozornost na teh območjih ni odveč.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

V prvi vrsti je potrebno poudariti, da gre za državo, kjer je razglašeno nevarno območje in državo, ki je močno zavezana svojim običajem, torej je potrebno biti zelo pazljiv.

 • Somalija je obmorska država, ki ima veliko prelepih plaž, ki nudijo vrsto morskih užitkov. Pri tem je potrebno upoštevati nevarnost razbojništva in oboroženih napadov piratov. Pomembno se je zavedati dejstva, da mora ženska plavati popolnoma oblečena, kot narekuje šeriatsko pravo, ki se v državi Somalija strogo izvršuje.

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo obale. Ugrabljenih je bilo že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno. Več informacij o varnosti na morju najdete na Maritime Security Center.

 • Idealne vremenske in podnebne razmere, omogočajo življenje veliko različnim divljim živalim, ki jih lahko srečamo na poti, ko spoznavamo Somalijo. Oglede divjih živali je priporočljivo izvesti v organizirani obliki in se nikakor v nenaseljena, prostrana območja ne podajati na lastno odgovornost.
 • Priporočamo obisk tržnic, značilnih za Somalijo, ki nam bodo na svoj način razložile in podale pogled v zgodovino in življenje te države. Priporočamo nakup.


Koristne informacije

Glavno mesto: Mogadishu

Valuta: Somaljski šilingi (SOS)

Število prebivalcev:9,558,666

Elektrika: 220V / 50Hz

Tel. koda države:+ 252

Časovni pas: UTC + +3 (brez Prestavljanja v Somaliji)

Jezik: Somalščina, Arabščina, Angleščina, Italijanščina

Velikost države: 637,540 km²

Lokalno ime: SOOMAALIYA

RELIGIJA: IslamVeč podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Vzhodna država Afrike, Somalija ima površino 637,540 kvadratnih kilometrov. Zavzema vrh regije iz roga (zaradi svoje podobnosti na zemljevidu), ki vključuje tudi Etiopijo in Eritreja, Džibuti. Somalija ima teren sestavljen predvsem iz planote, ravnice in visokogorja. Na skrajnem severu, pa krepak vzhod-zahod sega gora Ogo ležijo na različnih razdaljah od obale Adenski zaliv. Lokalna geologija kaže navzočnost dragoceno rudnih nahajališč.

Somalija ima dolgo obalo, več kot 3,025 kilometrov je najdaljša obala Afrike in Bližnjega vzhoda in je bila pomembna predvsem v trgovini z Bližnjim vzhodom. Somalija je vzhodna afriška država, ki leži na Afriškem rogu in meji na severu na Adenski zaliv, na vzhodu na Indijski ocean, na skrajnem jugu meji na kenijo, na zahodu pa na Etiopijo. Leži med 2 ° S in 12 ° N, in dolžine 41° in 52 ° E. Najvišji vrh Somalije je Shimbiris, ki sedi na nadmorski višini približno 2,416 metrov.

Zemljevid

Zemlejvid-Somalija

Dinamični zemljevidi

Regije

Na ozemlju države Somalija so ustanovljene štiri neodvisne države, ki niso mednarodno priznane:

 • Galmudug
mesta: Galkayo (glavno mesto), Galdogob
 • Puntland
mesta: Garowe (glavno mesto), Bosaso, Qardho, Erigavo
 • Somaliland
mesta: Hargeisa (glavno mesto), Berbera, Boorame, Burao, Erigavo, Laascaanood, Zeila


 • Maakhir
mesta: Badhan (glano mesto), Baardheere, Baidoa, Baladweyne, Baraawe, Kismayo, Merca, Mogadishu, Xuddur
Somalija je uradno razdeljena na osemnajst regij, ki pa so razdeljena na osemnajst okrožij: Spodnji Juba, Srednji Juba, Ged, Bay, Bakool, Spodnji Shebelle, Banaadir, Srednji Shebelle, Hiran, Galguduud, Mudug, Nugal, Bari, Sool, Sanaag, Togdheer, Woqooyi Galbeed in Awdal.
Regije v Somaliji

Lastnosti pokrajine

Somalija ima severni del, ki je pretežno gorat in ima puščavsko podnebje in južni del z ravnimi in suhim savanskim podnebjem. V severnem delu je rastje omejeno na travo in nekaj dreves, iz katerih lahko prebivalstvo prideluje kadilo in dišečo smolo. Za ta predel je značilna edina oblika gospodarjenja, pastirsko nomadstvo. Življenje na južnem delu države je lažje in bolj razvito, ker podnebje in rastje dopuščata razvoj poljedelstva in živinoreje še posebno v regijah , ki ležijo med rekama Jaba in Shebeele.

Vreme in klima

Somalija je suha in vroča država, z visoko vlažnostjo vzdolž obale. Povprečne dnevne temperature od junija do septembra so nad 40 stopinj Celzija, okoli 30 stopinj Celzija pa se gibljejo dnevne temperature od decembra do februarja, razen ob višjih legah in vzdolž obale. Noči so hladejše približno 10 stopinj Celzija. Najvišje temperature dosežejo tudi 50 stopinj Celzija.

Padavin vzdolž obale je malo, največja verjetnost le teh se lahko pojavi v obdobju od decembra do maja. Možnost padavin v drugih predelih države je možen od aprila do septembra. Vdolž obale so dnevne temperature med 28 in 32 stopinj Celzija, ponoči med 23 in 26 stopinj. Padavin je v povprečju okoli 300 do 500 mm na leto, kar je malo glede na geografski položaj države Somalija.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih-Somalija

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Zgodovina Somaljskih ljudi sega več stoletij nazaj. Prvič omenjeni v zgodovinski kljigi več 3500 let nazaj.

Kolonialno obdobje

Nastala država Somalija je bila v kolonialnem obdobju, tako britanska, francoska kot italijanska kolonija. Nekje v 19. stoletju je Francija prva zavzela ozemlje Džibuti (Francoska Somalija), sledil je pohod Britancev, ki so na severovzhodu današnje Somalije ustanovili protektorat Britanska Somalija. Italija je na somalijsko ozemlje stopila leta 1889, ko je zasedla pristanišče Hobyo in na jugu ustvarila kolonijo Italijanska Somalija. V samem začetku dvajsetega stoletja se je začel Somalijski upor proti kolonialnih silam, pod vodstvom Sayeda Mohammeda Abdullah Hassan. Po vrnitvi iz Meke je začel z uporom in svoje lastne vojske, Leta 1901 se je boj začel med Britanci in lokalnimi Somalijskimi silami in je bil začetek dolgega boja, ki je povzročil neodvisnost države Somalija.

Vojaška diktatura

Od leta 1969 do 1991 je v državi Somalija, trajala vojaška diktatura pod udarom generala Saida Barreja. Na vrhu oblasti so bili vodilni možje vojske in policije. Vladalo je veliko nasilja. Na začetku so bile spremembe s strani prebivalcev Somalije dobro sprejete, saj so obljubljali večjo nacionalno integracijo, preureditev družbe in povečanje stopnje pismenosti. Najpomembnejši generalov cilj je bil zmožnost samooskrbe države in rešitev socialnih problemov. V tem obdobju Somalija prijateljuje s Sovjetsko zvezo in sklene partnerstvo z Združenimi državami Amerike. Ljudje v Somaliji so bili nezadovolji z vladanjem kar povzroči leta 1991 državljansko vojno. V tem času je postalo življenje težko in veliko ljudi je zapustilo državo Somalija. Še vedno se pojavljajo teroristični napadi na nekterih predelih države Somalija.

Hrana

Somalijski obroki so predvsem mesni, zelo malo je vegeterijanstva. Meso pripravljajo na vse mogoče načine (pečeno, na žaru, ocvrto) in pri tem uporabljajo predvsem govedino, jagnetino in včasih piščančje meso. To ponavadi začinijo s kumino, curry omako, koriandrom in posrežejo skupaj z balsmatim rižem. To je pogost obrok, ki je primeren tako za kosilo, večerjo kot tudi za zajtrk.

Zelenjava nima velikega pomena (celo nezaželjena) in se uporablja kot dodatek k mesnim jedem (razne obare). Najpogosteje uporabljajo in jedo zeleno papriko, špinačo, krompir, česen, korenje in grah.

Somalija je država z veliko in pestro izbiro sadja. Najpogosteje jedo, banane (skupaj z rižem), jabolka, datelje, pomaranče, hruške in grozdje. Za ljubitelje sadnih sokov, bo Somalija prava država, saj ponujajo najširši izbor sadnih sokov iz svežega sadja (mango, guava).

Pomembna značilnost Somalijske prehrane so prepovedna in dovoljena živila, ki jih narekujejo islamski zakoni. Strogo je prepovedano svinjsko meso in uživanje alkohola. Nasprotno pa kot pogosto živilo navajo domači kruh, ki se imenuje Jera (kot velika, gobasta palačinka) in sambusas (kot indijski samosas), ki je globoko ocvrto, trikotne oblike pecivo napolnjeno z mesom ali zelenjavo. Kuhinja v Somaliji se razlikuje od regije do regije in je sestavljen iz eksotične mešanice (vidni Somalski, jemenski, perzijski, turški, indijski in italijanski vplivi).

Pijača

Državljani Somalije obožujejo različne močno začinjene čaje. Čaj je podoben turški kavi, ki so ga prinesli iz Bližnjega vzhoda. Islam prepoveduje pitje alkohola in v Somaliji sledijo temu precej strogo. Zato je v javnosti prepovedano pitje alkohola in se prekršek strogo kaznuje. Potrebno je poskusiti tudi njihov kavo (Somaljski slog).

Nakupovanje

Valuta, uporabljena v državi Somalija (razen Somaliland) je v Somalski šiling, za katero šifro valute ISO 4217 je SOS. Menjalni tečaji so zelo nestanovitni in septembra 2013 je bil USD1 SOS1.260. Še vedno velja menjava blago za blago. Na splošno za plačilo ne sprejemajo kreditnih kartic, izjemoma v velikih trgovinah (Dines Card). Prav tako ni mogoče plačevanje s katero drugo valuto, izjemoma sprejmejo ameriški dolar.

Somalija je znani po svojih velikih tržnicah in nakupovalnih trgih.

Central Market-v Hargeisa centru, zgovorni osrednji trg je čudovit(in v glavnem brez težav) kraj, tipičen Somalski trg. Ponuja vse od parfumov do predmetov za gospodinjstvo, elektronskega blaga, hrane in oblačil. Drugi pomemben in za turiste zanimiv je trg Bakaara(Somalski: Suuqa Bakaaraha), ki je v središču mesta Mogadiš. Je odprti trg in je največji v državi Somalija. Trg je nastal v poznih 1972 med vladanjem Siad Barre režima. Lastniki ponujajo in še vedno prodajajo vse kar si človek lahko zamisli (koruza, sir, fižol, arašidi, sezam, pšenica, medicinske pripomočke in riž).

Kjub vladnemu nadzoru je prosta, nenadzorovana prodaja orožja nekaj povsem običajnega. Na trgih, je običajno na voljo nakup različnih avtomatičnih pušk. Previdno morate biti pri nakupu biserov in nakita, ki so lahko nepravega porekla. Dobre pa so naložbe v oblačila narejena po meri, saj imajo mnogo dobrih in poceni krojačev.

Delovni čas:

 • Banke: od sobote do četrtka: 08.00-11.30
 • Trgovine: od sobote do četrtka: 08..00-1230 in 16.30-19.00


Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarsko Somalija zaostaja za skoraj vsemi državami sveta, saj so suše, zgrešena diktatura, državljanska vojna in neefektivna oblast pustile težke posledice. Prebivalci so na skrajnem robu preživetja. Najpomembnejši gospodarski sektor je kmetijstvo. Z živinorejo proizvedejo 40% BDP-ja in okoli 65% izvoza. Z njo se preživlja kar 75%. Dober vir zaslužka bi lahko bilo ribištvo, saj je morje ob somalijski obali zelo bogato z ribami, vendar je ta panoga slabo razvita predvsem zaradi vojne in piratstva. Ostali kmetijski pridelki, s katerimi država lahko trguje so še banane, riž, mango, kokos in sladkorni trs. Somaliji je bolj naklonjeno rudarstvo, saj ima veliko rudnih nahajališč, predvsem železove in uranove rude ter eno izmed največjih nahajališč sadre in sepiolita na svetu. Industrijska panoga ni ravno razvita, vsebuje le predelavo domačih kmetijskih pridelkov, kot so ribje in mesne konzerve ter sladkor.

Kultura

Somalija in njena kultura je združitev tradicije in običajev v Somaliji, ki so se razvili neodvisno in s pomočjo interakcije s sosednjimi državami in pod vplivi drugih civilizacij, vključno z drugimi deli severovzhodne Afrike, Arabskem polotoku, Indije in jugovzhodne Azije.

Jezik

V sežavi Somalija je uradni jezik somaljščina. Sekundarni jezik predstavlja arabščina, ki ga govori veliko ljudi. V vsakdanji rabi se uporabljajo arabski, somaljski in perzijski besedni izrazi. Zaradi italijanske kolonije na jugu države Somalija, nekaj ljudi še govori italijansko. Veliko prebivalcev Somalije govori angleški jezik, ki večini služi na delovnem mestu. Gostitelji in domačini bodo navdušeni in hvaležni nad vašim osnovnim znanjem somaljščine.

Nekaj osnovnih somalijskih besed in izrazov:

 • Waad mahadsantahay =hvala
 • Magacaa = Kako ti je ime?
 • Meekho waye= Koliko?
 • Halkee? = Kje?
 • Kaalay = Pridi
 • Baabuur =Avto
 • Baasaboor =Potni list
 • Booliis =Policija
 • Adiga= Ti
 • Unto Ma haysaa? Ali imaš hrano?
 • Sug =Počakaj
 • Raali ahaw = Oprostite


Izobraževanje

Somalija ima akademski sistem izobraževanja. Institucija odgovorna za izobraževanje je Ministrstvo za šolstvo, ki šolstvu namenja vse premalo sredstev. Regiji Puntland in Somaliland same prevzemata skrb za izobraževanje svojih prebivalcev. Tudi pri izobraževanju so vidne razlike med regijami.

Univerza v Mogadishu

Visokošolsko izobraževanje v Somaliji je v veliki meri v zasebni lasti (zasebne šole). Država Somalija ima več univerz, med njimi je najboljša Univerza v Mogadishu, katera je uvrščena med najboljših 100 univerz na Afriški celini.

Delo

Varnost

Somalija je trenutno ena najnevarnejših držav na svetu. Predel Somaliland z glavnim mestom Hargeisa je najvarnejše mesto v državi Somalija. Eno izmed redkih mest, katero ljubeznivo sprejme tujca. Ugrabitve, oboroženi spopadi in napadi, piratstvo, samomorilski napadi so nekaj vsakdanjega v Somaliji. Vlada z različnimi ukrepi želi trenutno stanje zajeziti, a zaenkrat ni vidnih pozitivnih znakov. Biti je potrebno previden ob obalnih predelih, kjer imajo nadzor somaljski pirati. Somalija predstavlja prav tako veliko grožnjo kaznivim kriminalnim dejanjem, saj slovi po visoki stopnji kriminala. Zaradi revščine prihaja do ugrabitev tujcev, za katere se zahteva denarna odkupnina.

Pred odhodom se je potrebno pozanimati o varnih conah. Za potovanje po Somaliji se priporoča oboroženo spremstvo.

Somalija trenutno premore devet tujih veleposlaništev (Džibuti, Etiopija, Iran, Italija, Libija, Sudan, Turčija, Uganda, Velika Britanija in Jemen), v letu 2014 pa naj bi ponovno odprla vrata še nekatera druga tuja predstavništva, ki vam lahko pomagajo v primeru nastalih težav. Najbližje konzularne službe za večino držav so v sosednjih Džibuti, Etiopiji, Keniji in še dlje v Sudanu in Egiptu. V državi ni ne slovenskega predstavništva ne predstavništva katere koli druge države EU.

Zdravje

Zelo pomembno je dejstvo, da je voda po večini Somalije onesnažena, torej pripoočajo pritje ustekleničene vode. Pri hrani je potrebno biti pazljiv, saj obstaja velika verjetnost prebavnih težav in slabosti.

Pred potovanjem v Somalijo je zaželjeno ceplenje proti davici, tetanusu, hapatitisu A, tifisu in otroški paralizi. Ob bivanju več kot 3 mesece ali obstoju posebnega tveganja (potovanje s kolesom, obiski jam, stiki z živalmi) razmislite o ceplenju proti steklini. Če bo bivanje daljše od 6 mesecev je priporočljivo cepljenje proti meningitisu. Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Somalija predstavlja tudi nevarnost malarije, ki je značilna za večino afriških držav, južno od Sahare. Tropska bolezen lahko povzroči mnogo težav, zato je nakup primernega sredstva in spanje pod mrežo obvezen ukrep.

Zdravstvene ustanove, ki nudijo osnovno zdravstveno oskrbo, so le v mestu Hargeisa. Drugod so zdravstvene ustanove izredno redke. Ob primeru, da potrebujete zdravstveno pomoč in oskrbo, se morate zavedati, da je vsaka storitev v celoti plačljiva, pri tem se ne morete sklicevati na kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino. Seveda lahko ob vrnitvi od zavarovalnice zahtevate povračilo stroškov nastalih z zdravljenjem v tujini, ob priložitvi ustrezne dokumentacije in potrdil.


Telekomunikacije

Zaradi vojnih razmer in nastalih posledic, je bil javni telekonukacijski sistem popolnoma uničen.

Telefon

Lokalni sistem so naredili in ustanovili v Mogadišu in v več drugih večjih središčih. Mednarodne povezave so na voljo po satelitu iz mesta Mogadiš. Cene klicev so zaradi dogovora o medmrežnem povezovanju in porabi standardov najnižje na celini.

GSM Cellular operaterji v Somaliji so: Somafone (GPRS omrežja 2G, Nationallink, Hormuud Telecom, Telsom Mobile, Golis Telecom Somalija

Internet

Dostop do interneta je mogoč, z obiskom ene od kavaren, ki ponujajo dostop do spletne povezave.

Pošta

Spoštujte običaje

Somalija je muslimanska država, kjer vlada vrsto starh običajev. Kot turist jih moraš spoštovati in se obnašati situaciji primerno. Pri uporabi fotoaparatov in kamer je potrebno biti zelo previden in venomer povprašati za privolitev ob slikanju naključnih ljudi, posebej žensk in uniformiranih oseb. Potrebno je paziti tudi pri izbiri oblačil, ki jih nosimo, saj Somalija kot muslimanska država pozna stroga pravila o oblačenju žensk.

Šeriatsko pravo je muslimansko versko pravo, katere kršitve vas lahko spravijo tudi v zapor, zato je potrebno strogo upoštevati pravila vedenja v javnosti v državi Somalija. Med drugim je prepovedano jesti v javnosti v času svetega meseca-ramadana, pitje alkohola in posledično vožnja pod vplivom alkohola, prepovedano je jesti in se rokovati z levo roko in razpravljati o veroipovedi. Zavedati se je potrebno dejstva, je klic k molitvi Alahu, petkrat dnevno, kar je potrebno vzeti kot del kulturne izkušnje. Ne sme vas presenetiti stmenje in začudeni pogledi domačinov, ki ponavadi pokažejo interes in vam celo namenijo prijazen nasmeh.

Moški nosijo hlače, srajce in šale, glave pa jim krasijo pisani turban. Moderni somalijski moški iz višjih dohodkovnih razredov nosijo obleke. Somalija homoseksualnost kaznuje s smrtjo. Ženske imajo bolj strojo predpisano oblačenje in ponavadi nosijo široke obleke s spronjim krilom in črne ohlapne halje. Somalija in ljudje v njej, ne odstopajo od starih običajev.Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenjskim državljanom je za svtop v državo Somalija, potreben vizum. Za vse nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Somalije v Parizu: 26, rue Dumont d'Urville, 75116 Pariz, Francija, Tel: +33 1 45 00 76 51.

Tujim državljanom je za vstop v državo Somalija vizum potreben. Vizum je potreben tudi za vstop na mednarodni letališki prostor (letališki tranzitni vizum).

Konzularna zaščita v državi Somalija: V državi ni ne slovenjskega predstavništva, ne predstavništva katere koli druge države Europske unije.


Z letalom

Letalsko potovanje je lahko problematično v/iz Somalije, zaradi nedavnih bombnih napadov zračne etiopske sile. Vendar pa je letalo vseeno lahko najvarnejše prevozno sredstvo v in iz Somalije. Najbolj zanesljiv način, za prevoz se zdi afriški Express, ki ima povezave in postanke v Dubaju, Nairobi, in drugih manjših postojankah Bližnjega vzhoda in Vzhodneafrike. Vozovnice lahko rezervirane vnaprej in priporočamo, da preverite za let nazaj če imate rezerviran sedež na letalu.

 • Afriški Express] je Kenijski letalska družba, ki leti v/iz Berbera, Bossaso, Galkacyo in Mogadišu predvsem iz Nairobi in Dubai, vendar tudi manj pogosto od manjših lokacijah, kot so Sharjah, Yonatan ali Jeddah.
 • Jubba Airways] je Somalski letalska družba, ki deluje iz Mogadiša v/iz: Dubaj, Bossaso in Jeddah. Poleti lahko tudi na voljo v/iz: Galkayo, Hargeisa in Sharjah. Jih uporabljajo letala Sovjetske narejen Ilyushin-18. So šele airline/do Somalije, ki trenutno sprejme online rezervacije rezervacije, vendar potrditi z njimi sedem (7) dni vnaprej pred poletom.
 • DAALLO Airlines] je bila prej samo na mednarodnih leteti v Somaliji. Leti so 2-3 na teden od Džibuti, tudi z uporabo zrakoplova Ilyushin-18. Za vse lete v Mogadišu uporabite Aaden Cabdulle Cismaan International Airport (znana kot Aden Adde International Airport), ki je ponovno začel delovati avgusta 2006.

Z avtobusom

Prihod v Somalijo z avtobusom je možen in relativno varen za vas. Vozi vrsto avtobusov iz Etiopije v Somaliland. Iz Jijiga v Etiopiji je pravzaprav linijski promet na meji mesta Wajaale. Na približno dve uri. Na poti pričakujte nekaj kontrolnih točk, pregled potnega lista in vize. Za nadaljevanje se lahko poslužujete taxija ali minibusov do Hargeisa (dve uri).

Z avtom

Čeprav je to mogoče če želite je nevarnost pri potovanju z avtom izredno velika, zato se to odsvetuje. Drugače obstajajo vsakodnevno prevozi s Toyota Landcruisers, ki potujejo med Džibuti City in Hargeisa v Somaliland, vendar gre za grobo vsaj 20 urno vožnjo (včasih traja več kot dva dni). Prehod je v Loyaada. Somalija nima urejene cestne infrastrukture.

Z ladjo

Možnost prihoda z ladjo obstaja v pristaniščih v Boosaaso, Berbera, Kismaayo in Mogadiš. Vode zunaj Somalije, zlasti Adenski zaliv, so nevarne zaradi piratov. Zato je potrebna visoka previdnost. Somalija je znana po napadih somalijskih piratov na turiste in tuje tovorne ladje.

Transport po destinaciji

Somalija je brez neučinkovite vlade že 17 let. Kot ena izmed negativnih stvari takšnga vodenja države, ki si jih lahko predstavljate je negativen učinek na cestah in tranzitu. Obstajata dva različna načina javnega prevoza, ki jih lahko uporabite v Somaliji: avtobusi in taksiji. Imajo eno edino pravilo, ki velja na cestnih, da v Somaliji običajno vožnjo na desni strani. Torej promet poteka po desni in potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Avto in taxi

Če želite potovati zunaj območja okoli Hargeisa, na primer v Berbera, se priporoča, da se najame avtomobil z voznikom, samostojna vožnjo z avtomobilo ni priporočljiva. Vožnja z najetim voznikom je varna, poleg tega imate ob enem tudi vodene oglede. Ni priporočljivo voziti kjerkoli zunaj Somaliland, saj je nevarno in ceste so zelo slabo vzdrževane.

Avtobus

Avtobusi in minibusi so primerni za potovanje v Hargeisa Berbera in za nekaj drugih manjših mestih. Zunaj Somaliland čeprav, so storitve skoraj neobstoječe in nenormalne in vse to zaradi političnega stanja in anarhije, ki vlada.

Ladja

Mogoč je prevoz tudi z ladjo med mesti, ampak je tak prevoz v vodah okrog Somalije izredno nevare (so nagnjeni k piratstvu).

Spanje in namestitev

Najbolj primerna in varna oblika namestive in nočitve je bivanje v hotelu. Somalija je izredno nevarna država, zato kampiranje in ostale oblike nočitev niso priporočjive.

Hoteli

V skoraj vsakem večjem mestu v državi Somalija je možnost namestitve in prenočitve. Spodaj so predlagani najbolje ocenjeni in preverjeni hoteli glede na destinacijo.

Nadredna destinacija