Skopje

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Skopje je prestolnica Makedonije, ki leži na obeh bregovih reke Vardar v skopski kotlini. Skopje obstaja že od rimskih časov in ima bogato zgodovino, kljub temu pa ima modernejši izgled, saj ga je leta 1963 prizadel katastrofalni potres, ki je uničil tri četrtine mesta Skopje. Mešanica rimske, turške in balkanske zgodovine in kulture je zagotovilo za nepozabno doživetje.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 26 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Jezero Matka: Ob obisku mesta Skopje morate obiskati jezero in kanjon Matka. Jezero Matka je najstarejše umetno jezero v Makedoniji, ki je nastalo s pregrado reke Treske, se nahaja 15 km jugozahodno od mesta Skopje v kanjonu Matka. Leta 1994 so jezero z okolico proglasili za naravni spomenik, ki obsega 5.000 hektarov in poteka na 1.400 metrih višinske razlike. Tukaj se vam ponuja čudovita narava z redkimi rastlinami in živalim in so možnosti gibanja v naravi praktično neomejene. Izkoristite tudi možnosti vožnje s čolnom, športnega ribolova, plezanja po navpičnih skalnih stenah, obiščete številne podvodne jame in si ogledate še druge znamenitosti. Tu je še cerkev sv. Andreja, ki naj bi jo po legendi postavil kraljevič Marko, narodni junak, v spomin umorjenemu bratu Andreju, vendar po drugih informacijah naj bi jo postavil Andrej, najmlajši sin kralja Vukašina. Tu je še stari samostan sv. Bogorodica - Matka, kjer danes živi ženski red. Najbolj znana jama, ki je resnično vredna ogleda je Podvrelo, ki je raziskana do globin 190 metrov, čeprav je verjetno globoka čez 300 metrov, za splošno javnost pa je odprt le delček te čudovite jame.
 2. Vodno: Vodno srednje visok hrib pri mestu Skopje, najvišji vrh Krstovar je visok 1066 m. Leži jugozahodno od mesta Skopje in je zaradi bližine priljubljena izletniška in turistična destinacija. Na vrh vodijo številne pešpoti, kolesarska pot in tudi vzpenjača, ki vse pripeljejo do planinskega doma. Na vrhu je 86 metrov visok Milenijski križ, zgrajen leta 2002 kot najvišji križ na svetu. Najlepši del je razgled, ki ga občudujejo vsi. V bližini je samostan svetega Pantelejmona, ki je vreden ogleda.
 3. Čaršija oz. stara tržnica: Čaršija je najbolj slikovit stari del mesta Skopje, ki se začne od kamnitega mostu na vzhodni strani reke Vardar. Čaršija je stari turški bazar, vendar se poznajo tudi vplivi rimske arhitekture. Podnevi je živahna in ponuja vse – oblačila, obutev, hrano, njene prepletene uličice ponujajo mnoge trgovine, zlatarne, prodajalne burekov in kavarne. Moške vabi v stare, pristne brivnice, kamor ženska noga nima vstopa. Zvečer pa se iz številnih barov in restavracij razlega živa glasba in vabi na druženje. Nekaj slik za doživetje utripa na Čaršiji lahko najdete tukaj, da bo doživetje kot pravo pa kratek filmček.
 4. Cerkev svetega rešenika: Pravoslavna cerkev sv. Spasa v starem delu mesta je bila zgrajena v 19. stoletju. Zaradi turškega zakona, da cerkve ne smejo biti višje od džamij je bila delno zgrajena pod zemljo. V njej je prekrasen in dragocen ikonostas oz. posebna tehnika lesoreza, ki je delo domačih umetnikov - Petre Filipovski Garkata and Marko and Makarie Frckovski. Verniki po molitvi poljubijo te lesene svete ikone z zlatimi motivi, da bi bile njihove molitve uslišane. V okviru cerkve se nahaja tudi muzej, posvečen Goce Delčevu. Na dvorišču pred cerkvijo sv. Spasa stoji grobnica, v katero so po drugi svetovni vojni iz Sofije prenesli posmrtne ostanke tega makedonskega rodoljuba, borca za osvoboditev Makedonije izpod turškega jarma.
 5. Kamniti most: Med največjimi simboli mesta Skopje je zagotovo kamniti most na reki Vardar. Zgrajen je bil že v 6. Stoletju pod bizantinskim cesarjem Justinijanom I. V 15. Stoletju je pod turško vladavino sultana Mehmeda II doživel temeljito prenovo, ko so dogradili tudi kamnito ograjo in stolp. Stolp se je sicer porušil, vendar ga trenutno renovirajo. Most je dolg 214 metrov in ima 13 stebrov, nahaja se v samem centru, predstavlja vez med novim in starim delom mesta – dostop do stare tržnice Čaršija in centra dogajanja v starem in novem delu mesta.
 6. Samostan svetega Pantelejmona: Pravoslavna cerkev oz. samostan se nahajata na Vodnem. Gre za zgodnji spomenik na spreobrnitve ljudi v krščanstvo, ki ga turki nikoli niso spreminjali. Danes je tam mogoče uživati v naravi, razgledu na Skopje in v samostanski restavraciji, ki ponuja tudi kvalitetno lastno vino.
 7. Mošeja Mustafe Paše: Mošeja je zgrajena leta 1492 in je ena izmed najlepših zgradb iz obdobja osmanskega Skopja. Nahaja se dvignjena nad Čaršijo in je do danes ostala skoraj nedotaknjena, leta 2011 pa so zaključili temeljito renovacijo, saj jo je leta 1963 vseeno prizadel potres. Zraven džamije je v turški grobnici poleg njega pokopana tudi njegova hči.
 8. Spominski muzej holokavsta: Spominski muzej holokavsta so s svečano otvoritvijo odprli leta 2011 in je posvečen spominu žrtev holokavsta. Po evidencah je bilo v Makedoniji cca. 7.000 pripadnikov Judov. Muzej se nahaja v neposredni bližini Kamnitega mostu.
 9. Makedonski narodni muzej: Otvoritev muzeja sovpada z 20. obletnico samostojnosti Republike Makedonije, z gradnjo pa so pričeli v letu 2008. Muzej izrablja vse moderne funkcionalnosti in se nahaja v samem centru poleg Spominskega muzeja holokavsta ob reki Vardar pri Kamnitem mostu. Voden ogled muzeja prikazuje 13 razstav od boja pod turško okupacijo do razglasitve neodvisnosti od Jugoslavije, 9. Septembra 1991. Muzej tudi hrani original listino - deklaracijo o neodvisnosti.
 10. Milenijski križ: Leta 2002 zgrajen Milenijski križ je visok 86 metrov in je najvišji križ na svetu. Križ je postavljen na najvišjem vrhu hriba Vodno, ki je zaradi bližine mesta Skopje priljubljena izletniška in turistična destinacija. Do križa vozi vzpenjača, dobro pa so urejene tudi pešpoti in kolesarska pot. Zagotovo je najlepši del Milenijskega križa prav razgled na Skopje in obratno iz Skopja je čudovit pogled na Vodno in Milenijski križ.
 11. Makedonski trg: Makedonski trg je center tako imenovanega novega dela Skopja preko Kamnitega mostu in je zagotovo vreden ogleda. Ker je bil zelo prizadet v rušilnem potresu leta 1963 so stavbe v veliki večini nove. Na mestu samega trga je včasih stala rojstna hiša Matere Tereze, lokacija katere je dandanes označena v tleh trga. Trg ponuja sodobne nakupovalna centre in ima številne spomenike v čast svojim narodnim junakom Goce Delcev Dame Gruev, Tsar Samuil and Justinijan I. Največji in najbolj impresiven pa je spomenik Aleksandru Velikemu, ki je visok 26 metrov.
 12. Mestni ZOO: Živalski vrt z dolgoletno zgodovino je bil ustanovljen 1926, z investicijo mesta Skopje v letu 2008 pa so ga temeljito obnovili. Trenutno nudi dom 500 živalim in 100 vrstam rastlin. Živalski vrst so sicer pretresale tudi afere, da živali nimajo ustreznih pogojev, najbolj znana pa je afera o osamljenem depresivnem šimpanzu Koku. Po omenjeni renovaciji 85% živalskega vrta so se tako pogoji kot tudi ponudba živalskega vrta neprimerljivo izboljšali. Živalski vrt se nahaja približno 30 minut peš iz samega centra v mestnem parku in je še posebej primeren za obisk z manjšimi otroki. Več informacij najdete na njihovi spletni strani.
 13. Spominska hiša Matere Tereze: Spominska hiša Matere Tereze je postavljena v Makedonski ulici blizu Mestnega muzeja. Gre za repliko, saj hiše v kateri je bila rojena in je živela do 18 leta, ni več. Včasih je stala na Makedonskem trgu, kjer je sedaj trgovski center in je mesto posebej označeno. V spominski hiši je tudi majhna kapela. Kljub temu, da je bila rojena v mestu Skopje, je bila njena bila Albanka, oče pa Vlah, zato jo imajo zdaj za svojo vsi trije narodi.
 14. Sveti Kliment Ohridski: Cerkev je glavna pravoslavna katedrala mesta Skopje. Gradnja nove katedrale se je pričela v letu 1970, ko je bila cerkev sv. Dimitrija ni bila zadosti velika. Skopje pred tem imelo katedralo Device Marije, ki je bila požgana konec druge svetovne vojne. Cerkev je delo Arhitekta Slavka Brezovski je drzna in sodobna, kot posebnost freska Jesusa Pantocrator je velika 70 m², kjer je samo njegovo oko dolgo 1,5 metra.
 15. Vojak na konju - spomenik Aleksandra Velikega: Spomenik Aleksandra Velika je eden izmed najkontraverznejših spomenikov in je visok 26 metrov. Nahaja se na makedonskem trgu in je osrednja figura trga. Zagotovo je s svojo veličino, spomeniki vojakov in fontanami nekaj kar predstavlja Skopje. Aleksander Veliki je pomemben lik v zgodovini Makedonije in je svojo vladavino začel pri 20 letih, po smrti Filipa, ko je bil imenovan za kralja Aleksandra III Makedonskega.
 16. Cerkev svetega Dimitrija: Cerkev svetega Dimitrija je po vojni prevzela funkcijo mestne katedrale, saj je bila cerkev Device Marije požgana ob koncu vojne s strani fašistov. Cerkev je navzven obnovljena in relativno nova, notranjost pa hrani mnoge čudovite kipe in freske, vendar ima pridih starega. V 80. letih prejšnjega stoletja so zgradili novo katedralo svetega Klimenta Ohridskega, saj je bila cerkev svetega Dimitrija premajhna.
 17. Daud Paša Hamam: Turške kopeli Dauda Paša (hamam v turščini kopel) so bile zgrajene 1484 v čast vojaškemu vodji Daudu Paša. Zgradba stoji ob vhodu v Čaršijo in je s svojimi 13 kupolami impresivna. V zgradbi so bile nekdaj velika čakalnica in preoblačilnica ter več sob s kopelmi in savnami. Po velikem požaru je bila stavba uničene in je bila po drugi svetovni vojni renovirana in se uporablja kot umetniška galerija.
 18. Mošeja Sultana Murata: Mošeja zgrajena 1436 je največja na Balkanu in jo je dal zgraditi sam Sultan. Posebnost mošeje je, da nima kupol kot je zanje običajno, ampak običajno streho. Mošejo je dal postaviti čez oz. na mesto samostana v stari Čaršiji, zraven stoji stolp z uro.
 19. Trdnjava Kale: Prve stene trdnjave Kale v znani obliki so bile zgrajene v zgodnjem 6. Stoletju v času vladavine Justinijana I. V sedanjo obseg je bila dograjena v časih turške vladavine, ko je tudi dobila ime, saj Kale po turško pomeni trdnjava. Trnjava mogočno kraljuje na levem bregu reke Vardar s pogledom na stari del mesta Skopje. Na mestu trdnjave Kale so našli ostanke neolitske naselbine iz časa 4.000 let pred našim štetjem. Iz Čaršije je skozi stari del mesta mimo mošeje Mustafa Paše lep 15 minuten sprehod do trdnjave.
 20. Mestni muzej: Kljub mnogim znamenitostim mesta Skopje ne moremo mimo Mestnega muzeja, ki je svoj prostor našel v stari železniški postaji. Ta je bila v potresu leta 1963 močno prizadeta, po prenovi so jo namenili za muzej. Ura na stavbi se je na dan potresa ustavila na uro 5:17 in še danes spominja na ta rušilni potres. Danes je muzej urejen v notranjosti, delno pa tudi zunaj, saj so tudi okoli stavbe razporejeni razstavni eksponati.

Muzeji

 • Mestni muzej: Kljub mnogim znamenitostim ne moremo mimo Mestnega muzeja, ki je svoj prostor našel v stari železniški postaji. Ta je bila v potresu leta 1963 močno prizadeta, po prenovi so jo namenili za muzej. Ura na stavbi se je na dan potresa ustavila na uro 5:17 in še danes spominja na ta rušilni potres. Danes je muzej urejen v notranjosti, delno pa tudi zunaj, saj so tudi okoli stavbe razporejeni razstavni eksponati.
 • Makedonski narodni muzej: Otvoritev muzeja sovpada z 20. obletnico samostojnosti Republike Makedonije, z gradnjo pa so pričeli v letu 2008. Muzej izrablja vse moderne funkcionalnosti in se nahaja v samem centru poleg Spominskega muzeja holokavsta ob reki Vardar pri Kamnitem mostu. Voden ogled muzeja prikazuje 13 razstav od boja pod turško okupacijo do razglasitve neodvisnosti od Jugoslavije, 9. Septembra 1991. Muzej tudi hrani original listino - deklaracijo o neodvisnosti. Kdor bere cirilico, bo zagotovo našel dodatne informacije.
 • Arheološki muzej: Muzej je znotraj deloma še v izgradnji in je v stavbi, kjer je tudi državni Arhiv in sodišče. Nahaja se na vzhodni strani reke Vardar preko kamnitega mostu.
 • Muzej sodobne umetnosti: Bogata zbirka muzeja obsega preko 4.800 umetniških del in se tako ponaša z največjo zbirko sodobne umetnosti. Velik delež del je podarjenih od zelo znanih umetnikov kot so Picasso, Aleshinski, Leze, Sulaz, Lui Can, Hartung, Gaitis, Buri, Millares, Kemeni, Kalder, Vasarely, ki so svoja dela donirali po rušilnem potresu. Denar za stavbo samo pa so donirali Poljaki.
 • Muzej znanosti: Muzej je del mestnega živalskega vrta, ki ga je zasnoval Stanko Karaman. Ponaša se z bogato zbirko mineralov, rastlin, paleontoloških najdb, z razstavami domorodnih vrst rib, plazilcev, ptic in drugih živali.

Parki

Mestni park: Skopje se ponaša s čudovitim in velikim mestnim parkom, ki je lociran v centru. Del parka je namenjen muzeju, živalskemu vrtu in stadionu. V parku najdemo še majhna jezera, teniško igrišče, veliko otroško igrišče, kavarne in restavracije. Park s svojo velikostjo nudi poti za sprehode, tek, rolanje in druge aktivnosti na prostem. Ponoči se v delu parka odvija pestro nočno življenje. Lepote parka lahko občudujete tukaj.

Skriti kotički

Skopje je res bogato mesto, ki ponuja toliko različnosti, da se raziskovanje nikoli ne konča. Skopje ponuja toliko različne zgodovine in v njem srečamo toliko različnih kultur, da se lahko prepustimo dogajanju in v vsakem delu mesta najdemo kotiček zase. Vsekakor se bo skrit kotiček v naravi našel v območju jezera in kanjona Matka. Za raziskovanje se odpira mestni park in Čaršija, ki je kljub živahnosti in obljudenosti lahko pravcati kotiček za opazovanje in raziskovanje kulture in navad prebivalstva ob dobrem turškem čaju. Na drugem bregu reke Vardar, v novem delu mesta Skopje, pa lahko uživamo ob odlični italijanski kavici in vase vsrkavamo mir reke in dogajanje mesta bodisi na ležalniku ali klasično za mizo.

Izleti v okolici destinacije

Izleti, ki jih ne smete zamuditi:

 • Jezero in kanjon Matka – jezero Matka in okolica sta s svojo naravo proglašena za nacionalni spomenik. Ogledate si lahko umetno jezero, številne jame, najbolj znana je jama Podvrelo, nudijo vožnje s čolnom, potapljanje. Kanjon reke in okolica nudi številne možnosti rekreacije.
 • Vodno – Hrib v neposredni bližini mesta Skopje, ki nudi številne možnosti rekreacije, nanj pa vozi tudi vzpenjača.
 • Lov na Kadina Reka – Za ljubitelje lova je 25 km iz mesta Skopje veliko in raznovrstno območje za organiziran lov.
 • Skopska Črna Gora – malo zahtevnejši vzpon na nadmorsko višino 1.561 metrov.
 • Sprehod po mestu – Sprehod po starem mestu Skopje vse tja do trdnjave Kalo ali preko kamnitega mostu v novi del bo kot izlet v različna kulturna in zgodovinska obdobja.

Potovalni načrti

 • Skopje 1 dan: dopoldan staro mestno jedro na vzhodni strani reke Vardar, od muzejev preko Čaršije vse do trdnjave Kale, popoldan sprehod čez Kamniti most do Makedonskega trga z okolico in vzpon na Vodno z vzpenjačo, za užitek v razgledu na Skopje.
 • Skopje 3 dni: ogled mesta Skopje in vodeni ogledi muzejev, izlet na jezero in kanjon Matka (vožnja s čolnom, ogled jame), nakupovanje, vzpon na Vodno.

Aktivnosti

 • Obisk starega mesta in Čaršije:

Na Kamnitem mostu prečkajte reko Vardar in se podajte v staro mesto Skopje. Preživite dopoldan na Čaršiji, kupujte, barantajte, uživajte v lokalni hrani in pijači ter spoznajte utrip starodavne tržnice. Po okrepčilu si oglejte znamenitosti na tem delu mesta: mošejo Mustafa Paše in pripadajočo grobnico, Spominski muzej holokavstu, Daud Paša Hamam ter se za konec sprehodite do trdnjave Kala odkoder v večernih urah občudujte razgled na Vodno in Milenijski križ. Za večerno zabavo bodo poskrbeli gostilničarji po poti nazaj na Čaršiji.

 • Privoščite si ležerno dopoldansko poležavanje na ležalnikih ob reki Vardar v novem delu mesta Skopje s kavico in poznim zajtrkom. Nato raziščite Makedonski trg, občudujte veličastni spomenik Aleksandru velikemu in si oglejte rojstno hišo Matere Tereze. Če imate radi nakupe ni boljšega kraja za zaključek lepega dneva kot nakupovalni centri na tem trgu.
 • Privoščite si izlet do Vodnega, kamor se vzpnite z vzpenjačo in občudujte Skopje na dlani.
 • Preživite dan v mestnem parku, ki je v samem centru, kjer si lahko privoščite aktivno športno dejavnost, plavanje ali tenis, se ležerno sprehajate, se družite in poležavate ob ribniku ali pa si ogledate živalski vrt in muzej. Če imate otroke, bodo uživali v doživljajskem otroškem igrišču. Več informacij o živalskem vrtu najdete na njihovi spletni strani.
 • Pojdite na voden ogled Makedonskega narodnega muzeja, kjer vas bodo v nekaj urah popeljali od neolitika preko bizantinske in turške okupacije do Jugoslavije in osamosvojitve leta 1991.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Skopja

Dinamični zemljevidi

Območja

V skladu z novo teritorialno organizacijo in priključitev občin Saraj in Kondovo ima mesto okrog 670.000 prebivalcev, kar je 66,75% vseh Makedoncev. Od tega je približno 15% podeželskega prebivalstva kot posledica velikega števila vasi v občini Saraj. Mesto Sarajevo ima 506.926 prebivalcev. Več zanimivosti o mestu in njegovih dejstvih najdete na spletni strani mesta Skopje. Mesto Skopje je veliko in natrpano. Že sama reka ga deli na vzhodni (stari) in zahodni (novi) del. Južno pod Vodnim je elitni Skopja.

Mesto se deli na območja: Centar, Kisela Voda, Aerodrom, Saraj, Gazi Baba, Chair, Shoto Orizari, Butel, Gjoche Petrov, Karposh. Več informacij najdete na spletni strani občine Skopje.

Vreme in klima

Skopje ima precej specifično vreme, povprečna letna temperatura v mestu pa znaša okoli 13,5 ° C. Poletja so dolga, suha in vroča, zime pa hladne z veliko megle, kar je značilno za ta del doline reke Vardar z mnogimi pritoki iz okoliških hribov. V Skopju imajo v povprečju 71,4 meglenih dni na leto.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih.

Kdaj obiskati

Skopje je najbolje obiskati spomladi. Tudi jeseni je dober čas za obisk prestolnice Skopje, sploh če ste ljubitelji vina in drugih jesenskih dobrot. Poleti je klima vroča in zadušljiva, čeprav mesto ponuja zadosti točk, kjer se lahko kljub vročini ohladite. Zime so hladne in meglene.

Zgodovina

Prvi znaki poseljenosti na območju mesta Skopje segajo v čas neolitika 4.000 let pren našim štetjem. Ostanke naselbine so arheologi našli na območju trdnjave Kale in tudi na območju Zajčjega brda, približno 5 km izven centra mesta. Predpostavljeno je, da so leta 168 pred našim štetjem na tem delu obstajala tabora dveh legij, ki so osvajali področje današnje Srbije, Bolgarije in Romunije. V 90. letih po Kristusu je cesar Domicijan Flavia ustanovil rimsko kolonijo, mesto pa je imelo samoupravne pravice od Soluna do Donave. V tem času Skopje doživi velik razvoj. V srednjem veku Skopje pripade vzhodnemu rimskemu cesarstvu (Bizantu) in Bolgariji. Mesto je leta 518 prizadel potres, zato je v 6. Stoletju cesar Justinijan I ustanovil naselje. V tem času se gradi Kamniti most.

Skopje v 13. Stoletju postane del srednjeveške srbske države in je v času carja Dušana proglašen za glavno mesto. Po njegovi smrti, leta 1392 Skopje zavzamejo Turki in tako ostane v turških rokah več kot 500 let. Vmes enkrat mesto zavzame avstrijski vojskovodja in general Piccolomini. V teh dolgih letih Skopje postane pravo turško mesto, orientalski pridih dobi z mošejami, trgi in večinskim islamskim prebivalstvom. Tako je do balkanske vojne, ko leta 1912 mesto postane del Kraljevine Srbije. Po prvi svetovni vojni je Skopje del Kraljevine SHS in kasneje Kraljevine Jugoslavije.

Ob okupaciji v drugi svetovni vojni je Skopje in večino Makedonije priključeno Bolgariji, potem jih osvobodijo partizanske enote. Ob sestavi Jugoslavije postane področje z glavnim mestom Skopje Socialistična republika Makedonija. Skopje se hitro razvija, 26.6.1963 zjutraj pa ga prizadene katastrofalen potres. Dogodka se še danes spominjajo s spomenikom nasproti mestnega muzeja. Pod ruševinami je umrlo več tisoč ljudi, prizadetih je skoraj 80% vseh stavb. Pomoč je prihajala z vseh strani in celotno mesto se rekonstuira in obnavlja, ponekod dela še niso končana. Leta 1991 se ob razpadu Jugoslavije Makedonija osamosvoji.

Hrana

Skopje je mesto tisočerih okusov, saj mu zgodovinska raznolikost daje enako raznolikost tudi v kulinariki. Mogoče je najti vse mednarodne jedi, medtem ko so znamenite domače jedi mesni, sirov ali špinačni burek, šopska solata… Treba je preizkusiti vse dobrote iz lokalnih pekarn. Enakovredno in kvalitetno so zastopane tudi mednarodne kulinarike, ponudbo katerih najdemo brez težav.

 • Nizkocenovna prehrana – hitra hrana v pekarnah, barih in restavracijah s hitro hrano, picerijah in slačičarnah, kjer nudijo tradicionalne jedi kot so burek…
 • Srednjecenovna prehrana – mednarodna ponudba hrane kot je italijanska, domače pivnice in vse bolj aktualne vegetarijanske in veganske bio restavracije.
 • Elitna prehrana – elitne restavracije v bogatejšem delu mesta z visoko domačo in mednarodno kulinariko in priznanimi vini.

Pijača

V mestu Skopje je neomejeno kavarn, barov in klubov, tako da se vedno najde pravi za pravi trenutek. V starem delu mesta se najdejo tradicionalni bari in restavracije ter mednarodna in hitra hrana. V novem delu mesta so se ob reki Vardar razvile kavarne, ki promovirajo ležernost in razkošje. Zaradi tradicije se pije čaj, kava (v boljših lokalih strežejo italijansko). Makedoniji in Ohridu so od alkoholnih pijač tradicionalno pije rakija in mastika. Turki so v Ohrid prinesli tudi Bozo, ki ga serviranega s sladoledom imenujejo Ambasador. Če ste ljubitelj piva preizkusite Skopsko pivo, Skopje pa je poznano tudi po svojem vinu in okolica po vinogradih. Imajo svoj festival piva in svoj festival vina. Voda v mestu Skopje je pitna, vendar občutljivejši rajši pijte ustekleničeno.

Nakupovanje

V mestu Skopje lahko nakupujete tako na stari način na številnih živahnih tržnicah kot na novi način v modernih nakupovalnih središčih.

 • Skopje City Mall največje moderno nakupovalno središče, ki je malo mesto. Ima preko 150 trgovin, hipermarket, 9 kino dvoran, kegljanje, otroško igrišče, bare in restavracije in 1500 brezplačnih parkirnih mest.
 • Čaršija – največji stari turški bazar v starem mestnem jedru. Ponuja od hrane, začimb do oblačil, obutve, zlata in elektronike. Podnevi in zvečer vabijo v številne pekarne, bare, restavracije in slaščičarne.
 • Bit Bazar – največja tržnica hrane.
 • GTC – največji nakupovalni center v mestu, ki ima trgovine, bare, restavracijo, banke, kegljišče…
 • Super VERO in Ramstore Mall – nakupovalno središče v ameriškem stilu.
 • Biser – nakupovalni center pri letališču.
 • Mestna galerija – nakupovalno središče na Makedonskem trgu, visokokvalitetne trgovine in center oblikovan kot labirint.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Džurdževdan – 8. maja praznujejo Džurdževdan, ki se praznuje glasno in na prostem. S tem dnem se otvori tudi sezona porok.
 • Poletni festival v Skopju – mednarodno priznan festival, ki ponuja raznoliko kulturno udejstvovanje.
 • Skopje Jazz Festival – poteka en teden v oktobru in gosti eminentne goste iz vsega sveta.
 • Majski večeri v Operi – vsako leto gostijo priznane goste, opere, predstave in koncerte
 • Filmski festival – mednarodno priznan in obiskan filmski festival poteka vsako leto v aprilu.
 • VINO SKOP – vsakoletni vinski festival v oktobru, ko potekajo poizkušanja vin, obiski vinogradov in dogajanje v mestu z živo glasbo.
 • PIVOLEND – živahno dogajanje v avgustu in septembru, ko osrednjo vlogo dobi pivo. V mestu Skopje je še posebej vredno poskusiti domače pivo imenovano Skopsko. Več informacij o pivu, ki ga hvalijo in cenijo, najdete tukaj
 • BuskerFest – vsako leto v maju ali juniju traja 10 dni in je festival uličnih performerjev, ki se seli po mnogih glavnih mestih in obišče tudi Skopje.

Jezik

Uradni jezik v Republiki Makedoniji je makedonski, pisava pa cirilica.

V občinah z najmanj 20% prebivalstva drugih etničnih skupnosti pa je uradni jezik tudi npr. albanski ali romski jezik.

Izobraževanje

Če se želite učiti makedonščine, mnoge organizacije ponujajo poletni tečaj, dve varianti najdete tu ali tu.

Varnost

Državljani Republike Slovenije lahko potujejo v Makedonijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico. Minimalna časovna veljavnost potnega lista oz. osebne izkaznice ob vstopu v državo ni predpisana.

Trenutno ne obstajajo varnostni razlogi zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v Skopje. Kljub temu, da Makedonija kot tudi Skopje ne slovita kot nevarni destinaciji, svetujemo pa običajno previdnost, zlasti ob obisku turističnih znamenitosti. Posebno bodite previdni na žeparje, ki so pogosto otroci in organizirane skupine. V avtomobilu na vidnem mestu ne puščajte osebnih dokumentov, mobilnih telefonov, avtoradiev, fotoaparatov, sončnih očal in drugih vrednih predmetov.

Koristne turistične informacije

Slovenski državljani v stiski lahko za nasvete, konzularno pomoč in zaščito pokličejo na dežurno telefonsko številko veleposlaništva (+) 389 2 310 30 56, ali na dežurno telefonsko številko Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije (+) 386 1 478 22 19, ki sta dostopni 24 ur dnevno.

Naslov Veleposlaništvo Republike Slovenije v Skopju je Vodnjanska 42, MK-1000 Skopje

Najbolj pomembne inštitucije ter njihove kontakte in telefonske številke najdete tukaj.

Trenutni menjalni tečaj v njihovo valuto - Denar in ostale valute najdete tukaj.

Obvezna je prijava bivanja pri lokalni policijski postaji v roku 24 ur po vstopu v Makedonijo in če si bivanje urejate v lastni režiji, hoteli to seveda opravijo za vas. Slovenski državljani lahko med začasnim bivanjem v Makedoniji nujne zdravstvene storitve uveljavljajo na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Skopje ima dobro razvite telekomunikacije, obstaja več ponudnikov, omrežje je stabilno.

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske in mobilne storitve so v mestu Skopje dobro razvite. Ponudniki mobilnih storitev so: Makedonski telekom, VIP operator, One, Mobius Desig, Neotel…

Internet

Internet je dobro razvit, ponudniki interneta so raznoliki. Hoteli, hostli, bari, restavracije, kavarne in mnogi drugi objektu v mestu Skopje nudijo brezplačni wifi oz. brezplačni internet. Brezplačen wifi je na voljo tudi na letališču in v centru mesta preko SunWireless Wi-Fi – mesta, kjer je brezplačen wifi najdete tukaj.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Letališče Aleksandra Velikega v mestu Skopje Iz letališča vozijo:

 • Avtobus - po vsakem pristanku redno vozijo avtobusi, ki do centra mesta Skopje potrebujejo približno 25 minut in niso dragi.
 • Taksi - najem taksija do mesta Skopje je precej dražji, če taksi rezervirate vnaprej je tarifa cenejša.
 • Avto - najem avtomobila lahko opravite na letališču, ki je tik ob glavni cesti za Skopje.

Destinacije kamor se lahko leti iz mesta Skopje: Ljubljana, Dunaj, Sofija (seasonal), Zagreb, Praga, Zürich, Dubaj, Beograd, Dortmund, Düsseldorf, Istanbul, Benetke - Trbiž, in London - Luton.

Z avtobusom

Glavna avtobusna postaja mesta Skopje se nahaja pod viaduktom železniške postaje, vzhodno od glavnega Makedonskega trga. Pred postajo so vedno na voljo taksiji, ki želijo nuditi prevoz do centra, ki pa ni tako oddaljen kot prikazujejo. Do strogega centra je dobrih 15 minut hoje. Naj vas ne zmede cirilica, saj so smeri pisane tudi v latinici, osebje pa zna osnove angleščine.

Z avtom

Promet v Makedoniji je nepredvidljiv, vzdrževanje cest je regionalno pogojeno. Nič nepričakovanega niso luknje na cestah, slabo cestno razsvetljavo, pogosto nezadostno označene ceste, prometne znake, krajevne table in smerokaze. Na avtocestah je mogoče srečati kolesarje, ki vozijo v nasprotno smer, pešce, konjsko vprego in potepuške pse. Vozniki v Makedoniji navadno vozijo hitreje od predpisane hitrosti in radi prehitevajo tudi tam, kjer to ni dovoljeno. Posebno pozornost hitrosti velja nameniti zlasti ponoči, saj je v državi še veliko tovornih in osebnih vozil starejšega datuma, ki imajo slabe luči. Pogosto vozniki ne upoštevajo rdeče luči na semaforjih. Zaradi slabega sistema odstranjevanja meteornih voda, se ob nalivih na cestiščih zadržuje voda.

Cestnina za vožnjo po avtocestah se plačuje v makedonskih denarjih. Za posamezen odsek cene se gibljejo med 20 in 60 denarjev. Več informacij o stanju na cestah je dosegljivih na spletni strani Avto moto zveze Makedonije AMSM; za pomoč na cestah lahko kličete na telefonsko številko 196.

Vozniki lahko motorna vozila upravljajo z veljavnim slovenskim ali mednarodnim vozniškim dovoljenjem, pri sebi morajo imeti veljavno prometno dovoljenje in evropsko zeleno karto. Med vožnjo je obvezna uporaba varnostnega pasu za vse v vozilu in podnevi prižganih zasenčenih luči. Vozniki morajo poleg standardne obvezne opreme v vozilu imeti tudi rumen odbojni jopič. Gasilni aparat je obvezen za tovornjake in priporočljiv za avtomobile. Navigacijski sistem GPS v Makedoniji deluje, a ni preveč natančen.

Z vlakom

Glavna železniška postaja mesta Skopje se nahaja na istem mestu kot glavna avtobusna postaja. Veljajo enaka opozorila kot pri prihodu z avtobusom. Pazite se dragih taksi prevozov in druge barantaške ponudbe. Center mesta je samo približno 15 minut stran. Če je taksi naročen vnaprej, je cena nižja kot ob najemu na licu mesta.

Transport po destinaciji

Javni transport

Skopje ima dokaj dobro razvit javni transport, vendar nivo storitev ni enak razvitim zahodnim državam. Avtobusni prevozi so sicer dobro organizirani, pogosti in niso dragi. Mestne avtobuse se prepozna po rdeči barvi. Načrte voženj avtobusov in voznih redov se dobi na postajah, karte se lahko kupuje pri vozniku.

Avto

Potovanje z avtom po državi je podobno kot prihod z avtom. V mestu Skopje so ceste bolje vzdrževane kot lokalno. Brezplačna parkirišča so na voljo, predvsem so pri modernih nakupovalnih centrih, v staro mesto avtomobili ne morejo.

Taxi

Potovanje s taksijem je udobno in cenovno sprejemljivo, če je taksist naročen vnaprej po dogovorjeni ceni. Taksi na licu mesta je dražji in taksisti so dokaj predrzni v svojih poskusih za dober zaslužek.

Kolo

Skopje tudi pri vožnji s kolesi ne ostaja za razvitejšimi državami. Tukaj najdete spletno stran preko katere si organizirate cenovno ugoden prevoz s kolesom. Spletna stran ponuja zanimive izlete in oglede Skopja s kolesom.

Nenavadni načini transporta

Skopje ima vzpenjačo na bližnji hrib Vodno, ki je priljubljena izletniška destinacija. V mestu, ki ponuja vse oblike športa, se je mogoče udeležiti ogleda naravnega parka na konju.

Spanje in namestitev

Skopje ponuja veliko namestitvenih kapacitet za vse globine žepa.

Hoteli

Hotel Aleksandar palace, ki se nahaja tik ob mestnem parku v bližini centra mesta s petimi zvezdicami nudi vse kar potrebujete za razkošno bivanje. Hotel Aristocrat Palace je udoben in še vedno dovolj luksuzen hotel za komfortno bivanje. Nahaja se v centru mesta, zato se lahko povsod odpravite peš. Hotel Vuk je manj luksuzen hotel, ki pa se še vedno nahaja v centru mesta, tako da se na raziskovanje lahko odpravite peš.

Hostli

Shanti hostel se nahaja ob reki Vardar, dovolj blizu centra, da lahko peš doživite njegov utrip.

Hostel Atlantik je udoben in domač hoste skoraj čisto v centru, do strogega centra je 5 minut peš.

Kampiranje

Kamp Bellevue je največji in najbližji kamp v Skopju.

Kamp Saraj se nahaja pri reki Treska, v bližini jezera Matka (tel 02 2047 307) .

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Makedonija