Shanghai: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Internet)
(Z letalom)
Vrstica 357: Vrstica 357:
 
<!-- Napiši možne oblike prihoda v destinacijo z letalom (letališča, rute, terminali, transport iz letališča, alternativna bližnja letališča -->
 
<!-- Napiši možne oblike prihoda v destinacijo z letalom (letališča, rute, terminali, transport iz letališča, alternativna bližnja letališča -->
  
Shanghai je oddaljen iz Slovenije več kot 10.000 km. Direktne povezave do Shanghai-a boste dobili iz vseh večjih Evropskih letališč (Frankfurt, München,..). Najcenejšo letalsko vozovnico boste lahko dobili z iskanjem letov na spletnih iskalnikih ugodnih letalskih vozovnic kot je na primer: [http://www.poceniletalske.com/ www.poceniletalske.com] .
+
Shanghai je oddaljen iz Slovenije več kot 10.000 km. Direktne povezave do Shanghai-a boste dobili iz vseh večjih Evropskih letališč (Frankfurt, München,..). Najcenejšo letalsko vozovnico boste lahko našli z iskanjem ponudnikov na spletnih iskalnikih kot je na primer: [http://www.poceniletalske.com/ www.poceniletalske.com] .
  
 
===Od letališča do mesta/ hotela===  
 
===Od letališča do mesta/ hotela===  

Redakcija: 11:21, 23. januar 2015

Mestna četrt Pudong

Shanghai (上海) - mesto v nenehnem razvoju z 24 miljoni prebivalci je največje mesto na Kitajskem in največje po številu prebivalcev v svetu. Shanghai je tudi največji Kitajski trgovski ter poslovni center in pomemben finančni center v svetu.

Shanghai leži na vzhodni obali Kitajske. Mesto v grobem delita dve reki: na moderno stran mesta Pudong (ki ležo vzhodno od reke Huangpu), značilno za to četrt so nebotičniki, novogradnje, letališče in stari del mesta Puxi.


Splošni podatki

 • Prebivalci= 24,150,000 (2013)
 • Povšina mesta= 6.340,5 km²
 • Nadmorska višina=4 m
 • Klicna številka=(+86) 21
 • Poštna Številka=200000–202100
 • Lokalna valuta= Kitajski YUAN (CNY) ali imenovan Renmimbi RMB,(1 EUR = cca. 7,10 YUAN)
 • Lokalni čas=UTC/GMT=Greenwich (London)+8 ur
 • Viza za vstop = Slovenski državljani potrebujejo VIZO za vstop v Kitajsko, cena cca. 60 eur
 • Spletna stran mesta Shanghai


Reka Huangpu deli Shanghei na dva dela: stari del mesta Puxi (zahodni del mesta) in Pudong (vzhodni del mesta).


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25:53 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. ERA Acrobats[1]: Predstava akrobatske gimnastike
 2. The Bund (Wai Tan) [2]: Sprehajalna pot ob finančni četrti v Shanghai-u s pogledom na nabotičnike, to je kraj kjer se dogajajo številne poroke.
 3. Bund International Architecture Exhibition [3]: Sprehjalna promenada ob reki z zgodovinskimi arhitekturno pomembnimi stavbami, ki nudi prelep pogled na Skyline. Odlično mesto za druženje.
 4. Shanghai Circus World [4]: Cirkuška predstava z gimnastičnimi vsebinami, ki jemljejo dih.
 5. Pudong -Shanghai World Financial Center [5]: Pudong je finančna četrt Shanghaia z borzo in številnimi modernimi visokimi nebotičniki (nekaj najbolj znanih iz te regije je nebotičnik Oriental Pearl, nebotičnik Jin Mao, nebotičnik Shanghai World Financial Center in nebotičnik prihodnosti Shanghai.
 6. Xujiahui: Nakupovalna četrt locirana med ulicami Hongqiao, Huashan, Zhaojiabang in severna Caoxi. Tukaj boste v treh enormnih supermarketih, 6 trgovskih centrov in devetih stolpih s trgovinicami lahko kupili vse od a do ž (največ pa je elekronskih naprav - telefonov, igralnih konzol, fotoaparatov, kamer,...).
 7. Francoska četrt : Mala Francija v Shanghai-u. Četrt ima tipično francosko arhitekturo, lokalčke in bistroje. Zanimiva je za sprehode in manjše nakupe.
 8. Wujiaochang (Wanda Plaza)  : Nakupovalno središče, kjer dobiš vse na enem mestu. Ob vikendih zna biti malce gužva.
 9. Yugarden : Malo mesto s tipičnimi Kitajskimi vrtovi in arhitekturo. Tu boste lahko posneli nekaj tipičnih fotografij z motivi Kitajske arhitekture.
 10. Shanghai Circus World : Zelo zanimivo za otroke in seveda tudi odrasle. Svet cirkusa ampak res na izjemnem nivoju z imenitnimi akrobacijami.

Muzeji

Kitajska oznaka muzeja: 上海博物馆

Opis muzeja: muzej ima stalno zbirko bronastih kipcev, keramike, značilnih Kitajskih slik in kaligrafije.

Vstopnina: brezplačna

Odpiralni čas: vsak dan od 09:00 do 17:00.


Kitajska oznaka muzeja:上海宣传画艺术中心

Opis muzeja: razstava plakatov propagande Kitajskega komunizma v obdobju revolucije. Muzej se nahaja v pritličju stanovanja med ulico Huashan in Wukang, v bivši francoski četrti. Razstava se nahaja v dveh sobah.

Odpiralni čas: vsak dan od 10:00 do 17:00


Opis muzeja: manjši muzej pribeglih beguncev v Sanghai in njihovih zgodb

Odpiralni čas: vsak dan 9:00 do 17:00

Parki

 • Fuxing Park je edini park Francoskega oblikovanja. Z številnimi lepo oblikovanimi drevesi nudi senco ob vročih in soparnih poletnih dnevih. Imenujejo ga tudi vrt preprog. V nejm boste našli tudi kip Marxa in Engelsa, ki so ga v park postavili za obletnico Engelsove smrti 5. avgusta 1985. V praku boste videli številne Kitajce med tradicionalnim obredom jutranje gimnastike - Tai Chi.

Skriti kotički

Dongtai Road - ob ulici se odvija sejem z antikvitetami. Sejem je res vreden obiska, kupili si boste lahko kakšen avtentičen spominek (niso pa vse antikvitete res prave) za domov. Je tudi prava priložnost za vse tiste, ki bi radi preizkusili svoje pogajalske veščine in si na ta način ustvarili nepozabne vtise z Shanghai-a.

Izleti v okolici destinacije

Suzhou

Eden najlepših parkov. Do parka pridete iz mesta z 30 minutno vožnjo z vlakom.

Mesta na vodi - "Kitajske Benetke"

v bližnji okolici mesta se nahajajo številna manjša mesta na vodi ali tako imenovane "Kitajske Benetke". To so mesteca ob rekah, kjer se vse dogaja na tej reki. Tu si lahko ogledate življenje Kitajcev izven mesta in tradicionalno Ming in Qing arhitekturo ter številne mostove. Življenje v teh manjših mestecih je bolj umerjeno, domačini so gostoljubni.

Tukaj naštetih nekaj možnosti za obisk:

 • Zhujiajiao - manjše mestece z mostom sreče - obisk je priporočljiv skozi celo leto
 • Tongli - mesto številnih vrtov in muzej seksa- obisk priporočljiv v sezoni pomlad-jesen
 • Luzhi - majhno mestece kostumografov
 • Wuzhen - manjše mesto, kjer se predvsem ukvarjajo z žganjekuho
 • Nanxun - mesto, kjer se ukvarjajo s sušenjem mesa


Huang Shan

Če ste namenjeni dalj časa ostati v mestu se za konec tedna priporoča ogled gorovja Huang Shang.

Aktivnosti

 • vožnja z Shanghai Maglev Train, ki vas v manj kot 8 minutah pripelje iz letališča v mesto ter doseže neverjetne hitrosti do 430 km/h
 • vožnja po reki Huangpu
 • kulinarična potepanja
 • nakupovanje
 • akupresurna masaža nog (na vsakem kotičku boste našli manjše masažne salone, poceni in dobro - splača se preizkusiti)
 • sprostitev in masaže - zelo znan je welness center Dragonfly Spa [6]]

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Shanghai - mestne četrti:

 • Changning
 • Huangpu - kjer se nahajajo znamenitosti Bund in ulica Nanjing
 • Hongkou
 • Jing´an - srce mesta, zgodovinska in glamurozna četrt
 • Luwan - Francoska četrt mesta
 • Nanshi - staro mestno jedro
 • Pudong - novejši del mesta, ki leži na vzhodni strani reke Huangpu
 • Putuo
 • Xuhui
 • Zhabei
 • Minhang

Vreme in klima

Shanghai ima subtropsko kontinentalno monsunsko klimo s štirimi letnimi časi, pri čemer sta pomlad in jesen bolj kratki. Zime so vlažne in hladne, pozimi se temperature gibljejo od -1° do 8°C. Možna so kratkotrajna obdobja z več mraza. Poletje je vroče in soparno s temperaturami od 28° do 35°C in zračno vlažnostjo do 80%. V mesecu oktobru pride do vdora hladnega zraka s severa. Povprečna letna temperatura znaša 15,3°C. Povprečni letni stolpec padavin pa 1135 mm, od tega pade polovica padavin v mesecih maj do sredine septembra. V tem obdobju so tri izrazite periode deževja: spomladansko deževje, deževje v času zorjenja sliv, in jesensko deževje. Vsega skupaj je 110 dni dežja.

Vreme in padavine po mesecih

Aktualna vremenska napoved: http://www.meteovista.si/Srednja-Amerika/Portoriko/Shanghai/4053525

Kdaj obiskati

Shanghai je najbolje obiskati v jeseni po ali pred jesenskem deževjem. Takrat bodo temperature ravno pravšnje za izvajanje raznih aktivnosti in ogledov.

Zgodovina

Mesto Shanghai ima dolgo in bogato zgodovino. Prve naselitve se datirajo v letu 4000 pred Kristusom. Ime Shanghai pa je bilo prvič omenjeno v letu 960.

Zaradi svoje dobre lege - ob izlivu reke Jantse v morje se je povzpelo in je v letu 1074 dobilo svojo davčno upravo. Da bi poenostavili upravljanje so v letu 1264 združili mesto še s tremi okoliškimi vasmi. Mesto je bilo zanimivo zaradi svojih pristanišč za industrijo bombaža. Pridelek bombaža so transportirali preko mesta Shanghai po kontinentu v Peking in po morju na Japonsko.

Opijske vojne so pustile mestu svoje sledi. S pogodbo Nanking leta 1842 je bilo mesto prisiljeno opiranju prostih poti trgovine z Evropo in tako je Britanska trgovina z opijem imela svojo prosto pot.

Shanghai je bil zaradi svoje dobre pristaniške lege ena pomemnejših trgovskih točk Azije. Sledila so množična priseljevanja, najprej Brtianci, po letu 1847 so se množično prisljevali Francozi, zatem po 1863 Američani in 1895 Japonci. Vsaka nacije je imela svojo četrt, ki je bila vodena pod domačo državno upravo, imeli so svoja sodišča in deloma tudi svojo policijo.

Postopoma je Shanghai postal svetovno mesto in je že v letu 1920 presegel milijon prebivalcev. Ekspanzijo pristaniškega mesta so ustavili komunisti. Tuja podjetja so se priseljavala (v tistem obdobju se je mesto imenovalo Hongkong) kar je prineslo mestu gospodarsko rast.

Po letu 1990 pa se je mesto zopet začelo širiti in rasti v svetovno gospodarsko metropolo, rast katere še danes ni videti konca.

Hrana

Tradicionalna kitajska kuhinja v Sanghai-u vsebuje veliko riža, rib in morskih sadežev, piščanca in rac. Jedi se pripravljajo z veliko olja, sojine omake in riževega vina, velikokrat srečujemo tudi sladko-kisle okuse.

Nekaj tipičnih jedi, ki jih lahko naročite v Sanghai-u:

 • ba bao ya = polnjena raca
 • baozi = široki rezanci z mesnim polnilom
 • caide baozi = široki rezanci z zelenjavnim polnilom
 • dazhaxie= rakci
 • doufu= tofu z raznimi dodatki (npr. mapo doufu = z mletim mesom)
 • gongbao jiding = nadevan piščanec s čilijem in arašidi
 • hongshao rou = kuhana svinjina ali govedina s sojino omako pripravljena s kuhanim krompirjem, jajci in zelenjavo
 • jiaohuazi ji = v lotusove liste zavit in pečen piščanec
 • jiaozi = polnjeni (z mesom, zelenjavo) testeninski žepki z raznimi omakami
 • mantou = žemljice iz kvašenega testa
 • shu guiyu = sladkovodna riba pripravljena na način sladko-kislo
 • yandu xiantang = juha iz bambusa z dvema vrstama mesa

Še nekaj zanimivih navad pri mizi: cmokljanje, srkanje, riganje in pluvanje poleg svojega krožnika velja kot olikano. Pri tem kažete, da vam hrana tekne in da je dobra.

Pijača

Pivske navade v Sanghai-u:

 • pijače se praviloma pijejo do izpraznjenega kozarca ("na eks"), natakali vam bodo kozarec dokler pač boste pili. Če vas bodo povabili Kitajci bodo oni plačali, če vi vabite se smatra, da gre potem cel račun za pijačo na vas.
 • velja kultura nazdravljanja (pri vsakem kozarcu)

tradicionalne brezalkoholne pijače:

 • zeleni čaj
 • sveže stisnjen sok melon (xigua)

domače alkoholne pijače:

 • lahko pivo Tsingtao
 • žganje Maotai

Nakupovanje

Mesto Shanghai je meka za vse tiste, ki radi nakupujete. V mestu boste našli prav vse od svetovno znanih balovnih znamk, elektronike, kozmetike do poceni replik. Če kupujete na sejmih se morate obvezno pogajati za cene, v trgovskih centrih pa so cene fiksne.

 • Med tipične spominke Shanghai-a pa sodijo:

svila, kaligrafije, tipične Kitajske slike in lesorezi ter porcelan.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Formula ena: 18.-20. april
 • Yuyuan- praznovanje novega leta: vsako leto, od 1. do 18. dne luninega Kitajskega koledarja
 • Festival cvetenja breskev: vsako leto, konec marca - začetek aprila
 • Festival mednarodne kulture pitja čaja: april in maj
 • Sejem Longhua Temple Fair: 3. dan tretjega Kitajskega luninega meseca
 • Festival televizija: vsako leto, v mesecu juniju
 • Festival turizem: 12. - 15.10.2015
 • Mednarodni festival glasbe in ognjemetov: vsako leto, 30. september, 3. oktober in 6. oktober
 • Mednarodni festival umetnosti China Shanghai: vsako leto, 18.11.2015
 • Mednarodni festival kulture mode: vsako leto, 7-15.04.2015
 • Mednarodni film festival: junij vsako leto, 13.-21.06.2015

Jezik

Uradni jezik je kitajščina. Od leta 1955 se uporablja dialekt Mandrin, ki temlji na dialektu Pekinga in ga uporablja 2/3 Kitajcev. Zanimiva je pisava - Kitajci uporabljajo znakovno pisavo. Za branje časopisa je potrebno prepoznati vsaj 3000 znakov, izobraženi Kitajci pa prepoznajo tudi 6000 znakov. Kitajci se praktično celo življenje učijo znakov.

Kljub dejstvu, da je Shanghai mednarodno mesto boste težko našli koga, ki dobro govori angleščino. Le na letališčih, mednarodnih hotelih in Mc Donaldsu boste našli angleško govoreče osebje, malo manj pogosto pa boste naleteli na taksite, ki bi znali angleščino. Drugje se boste pač morali malce znajti z rokami in nogami. Še posebno se priporoča, da imate s sabo natiskano destinacijo v kitajščini (znakovni zapis) in le to predate taksitu. Tako boste bolj zanesljivo prispeli na vaš cilj.

Izobraževanje

 • Državne univerze:

Shanghai Jiao Tong University (上海交通大学) Second Medical University (上海第二醫科大學) Fudan University (复旦大学) Tongji University (同济大学) Shanghai University of Finance and Economics (上海财经大学) Shanghai International Studies University (上海外国语大学) Donghua University (东华大学) East China Normal University (华东师范大学) East China University of Science and Technology (华东理工大学)

 • Vojaške univerze:

Second Military Medical University (第二军医大学)

 • Očinske univerze:

East China University of Political Science and Law (华东政法大学) Shanghai University of Sport (上海体育学院) Shanghai Conservatory of Music (上海音乐学院) Shanghai Dianji University (上海电机学院) Shanghai Finance University (上海金融学院) Shanghai Institute of Technology (上海应用技术学院) Shanghai Institute of Visual Art (上海视觉艺术学院) Shanghai Theater Academy (上海戏剧学院) Shanghai Normal University (上海师范大学) Shanghai Ocean University (上海海洋大) Shanghai Second Polytechnic University (上海第二工业大学) ShanghaiTech University (上海科技大学) Shanghai University (上海大学) Shanghai University of Electric Power (上海电力学院) Shanghai University of Engineering Sciences (上海工程技术大学) Shanghai University of International Business and Economics (上海对外经贸大学) Shanghai University of Political Science and Law (上海政法学院) Shanghai University of Traditional Chinese Medicine (上海中医药大学) University of Shanghai for Science and Technology (上海理工大学)

 • Zasebne univerze:

China Europe International Business School (CEIBS) (中欧国际工商学院) East-Sea University (上海东海学院) Sanda University (上海杉达学院) Shanghai Lixin University of Commerce (上海立信会计学院) Beijing DeTao Masters Academy (DTMA) ( 北京德稻教育机构)

Shanghai ponuja številne jezikovne šole, kjer se lahko naučite kitajščine (Mandrin), na primer: Live the language Mandarin school

Varnost

Čeprav je Shanghai tako veliko mesto je v bistvu dokaj varno. Kljub temu se je kot turist potrebno paziti žepnih tatov. Na določenih predlelih mesta še posebno na ulici Nanjing čakajo na turiste mlada dekleta, ki želijo z vami nekaj spiti - nato pa vas bodo zvabile v drage lokale in naročile drage pijače in hrano. Plačati pa boste morali sveda vi! Pazite se tudi ljudi, ki vam na ulici ponujajo vse sorte in vas mislijo zvabiti v razne aktivnosti (tradicionalno pitje čaja, ogled muzeja,..) ker na koncu boste veliko plačali za to. Če se boste preveč izpostavljali z oblačili z vidnimi blagovnimi znamkami se boste le s težavo otresli prodajalcem, ki vam seveda želijo prodati vse mogoče blago.

Izogibati se je potrebno določenimi predeli predmestja kjer je kriminaliteta večja.

Prostitucija je na Kitajskem prepovedana, če pa boste kljub temu sledili kakšni dami v kako zakotno ulico, vas bodo prav gotovo izropali in vam pobrali vse kar imate s sabo.

Koristne turistične informacije

 • Veleposlaništvo LR Kitajske v Ljubljani:

Ambasador: Mr. Zhi Zhaolin Naslov: Koblarjeva 3, 1000 Ljubljana, Tel: +386-1-4202855, 4202866, Fax: +386-1-4202859, Delovni čas: 8:00-16:00, od ponedeljka do petka E-mail: kitajsko.veleposlanistvo@siol.net; chinaemb_si@mfa.gov.cn, Spletna stran: http://si.china-embassy.org/eng/

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Pozivna številka za klice v Shanghai je 0086 21+ številka.

Internet

V vseh mednarodnih hotelih biste imeli brezplačen dostop do interneta. Je pa na Kitajskem internet cenzuriran, tako da do nekaterih prilubljenih Evropsih spletnih strani (kot je na primer Facebook in Youtube) morda sploh ne boste prišli.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Shanghai je oddaljen iz Slovenije več kot 10.000 km. Direktne povezave do Shanghai-a boste dobili iz vseh večjih Evropskih letališč (Frankfurt, München,..). Najcenejšo letalsko vozovnico boste lahko našli z iskanjem ponudnikov na spletnih iskalnikih kot je na primer: www.poceniletalske.com .

Od letališča do mesta/ hotela

Shanghai ima 2 letališči Pudong in Hongqiao:

Shanghai Pudong International Airport (PVG) leži 35 km vzhodno od centra mesta.

- s taksijem do mesta pride nekje 150 RMB. - ceneje do mesta (od 15-25 RMB)pridete tudi z lokalnim avtobusom. Avtobus ustavlja na določenih postajališčih. - Transrapid ultra hitri vlak (cena 50 RBM), če prikažete ob nakupu letalsko vozovnico pa stane samo 40 RBM pelje do metro postaje Longyang Road od tu naprej greste naprej lahko z metrojem (4 RBM= ali taksijem (150 RBM) do mesta.

Shanghai Hongqiao International Airport (SHA) je manjše letališče in leži 13 km jugozahodno od mesta.

- do mesta pridete najlažje z metrojem

Transport po destinaciji

Javni transport

Po mesto boste najhitreje in najceneje se vozili z metrojem. Karta za metro stane od 3 do 6 RMB, karte lahko kupite na prodajnih okencih ali avtomatih. Možno je kupiti tudi kartico Public Transportation Card (kavcija za kartico je 20 Yuan). na katero nato nalagate dobroimetje. S kartico lahko plačujete metro, lokalni avtobus in tudi taksi.

Avto

Glede na zelo kaotično prometno situacijo in slabe označbe krajev (prevladujejo Kitajske oznake za kraje) se odsvetuje vožnja z avtom.

Taxi

Taksi je zelo dobra varianta prevoza po mestu Shanghai. Taksi dobite praktično na vsakem vogalu mesta. Osnovna cena za vožnjo do 3 kilometre vas bo stala 12 Yuan (po 21:00 uri pa 14 Yuan), vsak nadaljni kilometer pa 2 Yuan, nad 10 kilometrov pa 4 Yuan na kilometer. Pazite na to, da bo taksist res vklopil taksometer. Poleg tega veliko taksistov ne govori angleško, zato se vedno dobro pripravite in svoj cilj imejte s sabo napisan na listku v Kitajščini. Listek nato pokažite taksistu, tako ne bo problemov. V Sanghai-u je več taksi podjetij - najboljši izbor med njimi so taksiji podjetja Da Zhong, vozila so čista in taksisti urejeni.

Kolo

Nenavadni načini transporta

V mestu lahko koristite tudi taksi motorje. Koristite jih le za krajše relacije po mestu (cene od 10 RBM naprej).

Spanje in namestitev

Shanghai ima zelo veliko prenočitvenih kapacitet. Cene so zelo različne in so odvisne predvem od lokacije hotela in število zvezdic. V hostlih boste lahko preničiti (če niste zahtevni glede sobe) od 10 evrov na noč naprej, v hotelih pa so sobe od 20 evrov na noč navzgor pa tja do nekaj sto evrov na noč. Shanghai ima tudi številne svetovno znane hotelske verige visokega cenovnega razdeda kot so Hilton, Kampinski, tako da se za vsakega najde nekaj.

Rezervacijo in pregled nad prenočitvenimi kapacitetami boste našli najbolje na enem izmed spletnih iskalnikov kot je booking.com

Hoteli

10 TOP hotelov (najboljše ocene strank):

 • Mandarin Oriental Pudong, Shanghai
 • Courtyard by Marriott Shanghai Puxi
 • Les Suites Orient, Bund Shanghai
 • Marriott Hotel City Centre
 • Grand Central Hotel Shanghai
 • New World Shanghai Hotel
 • Hengshan Picardie Hotel
 • Ramada Plaza Gateway Shanghai
 • Jianguo Hotel
 • The Yangtze Boutique Shanghai
 • Shanghai Tianping Hotel

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Kitajska