Senegal: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Aktivnosti)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 33: Vrstica 33:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite "youtube_šifra" z šifro youtube videa, ki jo dobite na kocu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite "youtube_šifra" z šifro youtube videa, ki jo dobite na kocu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|id=sA-VsiwFRC0}}
+
{{#widget:YouTube|id=CJHitVu0l7c}}
  
Dolžina: 7 minut  
+
Dolžina: 58:15 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 10:05, 12. marec 2019

Senegal je obmorska država na zahodu Afrike. Za ljubitelje sonca, zabave, umetnosti in kulture je Senegal zelo primerna destinacija. Senegal je znam predvsem po naravnih parkih, raznolikosti živalskih in rastlinskih vrst, lepih plažah, ročni umetnosti ter gostoljubnih domačinih.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 58:15 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Dakar: je glavno mesto Senegala z obilico znamenitosti, kjer lahko vsak najde nekaj zase. Za vse, ki vas zanima umetnost in zgodovina so na voljo različni muzeji, galerije ter arhitekturne znamenitosti: Muzej afriške umetnosti - IFAN Museum, Vas umetnosti - Village des Arts, Musee Theodore Monod, Hiša sužnjev - La Maison des Esclaves, Predsedniška palača, mošeja. Dakar ponuja tudi vrsto zabavnih aktivnosti: let z balonom, učne ure bobnanja »SenegalStyle«, zabaviščni park - Accrobaobab Adventure, ture z motorjem ali avtom, potapljanje, bazar - Sandaga.
 2. Mbour: je obmorsko, turistično precej obiskano mesto. Ob obisku tržnice, plaže ali ribiške luke, boste začutili pristni utrip življenja v Senegalu, saj tu prebiva veliko različnih etničnih skupin.
 3. Saint-Louis: Glavna znamenitost tega mesta je majhen otok Saint-Louise, ki ga s celino povezuje most. Leta 2000 je UNESCO otok imenoval za svetovno zapuščino. Poleg otoka in lepih plaž si je vredno ogledati še nacionalni park Djoudj, ki nudi zavetišče različnim vrstam ptic. Zanimiv je tudi ogled ribiške vasice Guet N'Dar. Življenje tu je zelo živahno, ljudje nosijo vedra rib na glavi ali ramenih, vendar pa imajo zaradi prenaseljenosti težave s sanitarijami in smetmi.
 4. Somone: Tudi v Somone najdete lepe plaže, si ogledate gnezdenje in hranjenje ptic ter lagune porasle z mangrovami.
 5. Cap Skiring: leži na južni obali Senegala. Tu boste našli najlepše plaže zahodne Afrike. Uživate lahko v različnih vodnih športih ter široki ponudbi restavracij in barov.
 6. Ziguinchor: V mestu si lahko ogledate vladne stavbe, v okolici se sprehodite ali zapeljete s kolesom po peščenih cestah, priporočljiv pa je tudi ogled lokalne luke, kjer ribiči ročno izdelujejo čolne.
 7. Thiès: je tretje največje mesto v Senegalu. V samem mestu najdete ostanke francoske trdnjave iz leta 1864. Obiščete lahko tudi muzej ali pa umetniško obrtno vas na obrobju mesta.
 8. Tambacounda: je pomembno transportno križišče. Ima veliko zgodovinsko vrednost iz časov francoske kolonizacije (trgovski center). Priporoča se tudi ogled nacijonalnega parka Niokolo-Koba.
 9. Diourbel: Mesto je najbolj znano po prelepih mošejah. Znano je tudi po industriji arašidov.
 10. Fatick: ima mnogo prastarih ruševin in zgodovinskih spomenikov ki spadajo pod UNESCO. Tu se nahaja tudi veliko svetišč kot so sveto drevo Ndiaye.
 11. Kaolack: je pomembno trgovsko mesto, ki se ponaša z največjo mošejo (Medina baaya) in največjim islamskim šolskim centrom. Priporoča se tudi ogled največje tržnice in predelovalnice arašidov.
 12. Kolda: V mestu najdete tehnični raziskovalni center zootike.
 13. Louga: ima največjo tržnico z živino. Večina prebivalcev je rejcev živine ali pa pridelovalcev arašidov.
 14. Matam: je mesto na obrežju reke Senegal. Iz tega mesta prihaja nogometna zvezda Mamadou Niang, znano pa je tudi po rudnikih fosfata.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Senegal 7 dni: Dakar, Saint-Louis, Thies, Mbour, Tambacounda, Ziguinchor

Aktivnosti

Senegal ponuja veliko izbiro aktivnosti za odlične počitnice. Ponaša se z mnogimi naravnimi parki, kjer si ljubitelji živali lahko ogledajo veliko eksotičnih vrst. Za tiste, ki so bolj za zabavo na plaži pa se najde prostor na čudoviti mivki v senci palm. Raziskovalci bodo navdušeni nad zgodovinskimi in arhitekturnimi znamenitostmi. Senegal je tudi znan po bogati glazbeni tradiciji.

 • Senegalska glasba, bobnanje in ples je nekaj kar ne smete zamuditi. Posebnost je sabar, tradicionalno senegalsko bonanje.
 • Sprehod čez železni most v Saint-Louisu, ki povezuje otok in celino. Občudujete lahko tudi prelepo francosko kolonialno arhitekturo in uživate v počasnem ritmu življenja.
 • Djoudj nacijonalni park pokriva 16.000 hektarov. Razteza se ob reki Senegal in pokriva tudi par večjih jezer ob reki. Ogledati si je vredno močvirja, naravne kanale reke in zatočišče številnim vrstam ptic. Dodeljen mu je tudi naziv UNESCO-ova svetovna dediščina.
 • Obiščete lahko safari v sredini senegalske savane, kjer si lahko ogledate bivole, antilope, žirafe, nosoroge in mnogo drugih živali.
 • Ne izpustite tudi ogleda mošeje v Toubi, ki je največja mošeja v Senegalu.
 • Za ljubitelje morja in mivke pa bo gotovo največji užitek sprehajanje in ležanje na plažah Cap Skiringa, ki veljajo za najlepše v zahodni Afriki.

Koristne informacije

Glavno mesto: Dakar

Valuta: CFA frank

Število prebivalcev: 13.567.338 (2013)

Elektrika: 230V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države: +221

Časovni pas: UTC +0

Telefon za njuno pomoč: 33 824 24 18

Domena: .sn

Velikost države: 196,712 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Senegal

Dinamični zemljevidi

Regije

 Cap Vert-Thies
 Kraji:Dakar, Thies, Mbour, Popenguine, Joal-Fadiouth
 
 Central Senegal
 Kraji:Kaolack, Diourbel, Fatick
 
 Northern Senegal
 Kraji:Saint-Louis, Matam, Louga
 
 Casamance
 Kraji:(Ziguinchor, Kolda
 
 Tambacounda Region
 Kraji:Tambacounda, Kedougou

Lastnosti pokrajine

Senegal ima zelo nizko in ravno pokrajino z najvišjo točko le 581 m nadmorske višine. Na Atlantski ocean meji 531 km obale Senegala, za katero so poleg peščenih plaž značilne tudi številne lagune, gosto poroasle z mangrovami.

Vreme in klima

Senegal ima tropsko podnebje z značilnimi sušnimi in deževnimi obdobji, kjer so dnevne temperature skoraj celo leto okoli 30°C. Deževno obdobje traja od maja do novembra, največ dežja pa pade od julija do septebmbra, ko so možne tudi poplave. Sušno obdobje traja od decembra do aprila, ko se temperature povzpnejo tudi nad 40°C.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Senegal je najbolje obiskati od novembra do februarja, ko je sončno in suho ter ne pretirano vroče.

Zgodovina

Prazgodovina in prva kraljestva

Najstarejši ostanki naselij v Senegalu so stari približno 350.000 let. Kamniti krogi v Senegambi (UNESCO-va svetovna zapuščina) izvirajo iz leta 3 pred našim štetjem. O civilizaciji, ki jih je zgradila pa ni veliko znanega.

Tekrur kraljestvo je eno prvih temnopoltih kraljestev na svetu. Ustanovljeno je bilo okrog reke Senegal. Točen čas izvora ni znan a uvrščajo ga v zgodnje 9. stoletje našega štetja. V času Tekrur kraljevine se je v 11. stoletju začel razširjati islam. Ko se je pojavilo kraljestvo Mali je Tekrur začel izgubljati moč in propadel. Nadomestilo ga je Wolof kraljestvo (Djolof kraljestvo) v 13. stoletju. Wolofovo kraljestvo ni bilo islamske vere vendar je hitro pridobivalo na moči.

Prihod Portugalcev in padec Wolfovega kraljestva

Portugalci so bili prvi Evropejci, ki so prišli v Senegal. Pristali so na otoku Goree leta 1444. Iskali so novo pot v Indijo a so kmalu postavili utrdbe v Senegalu. S kraljestvom Wolof so kmalu prišli do dogovora o nakupu sužnjev. Dobro so plačevali za vojaške ujetnike kraljevine Wolof, ki je širila svoje kraljestvo. Druga sosedna plemena so se združila in začela prevzemati posamezne dele Wolof kraljestva. S tem je Wolof kraljestvo začelo razpadati in praktično izginilo do leta 1600.

Prihod francozov

Portugalci, Francozi, Angleži in Danci so vsi želeli Senegal za svojo kolonijo. 1588 so Danci prevzeli Senegal. Kmalu za tem se je začela fracosko-danska vojna, ki se je sicer odvijala v Evropi a je imela posledice tudi za Senegal, ki so ga leta 1677 prevzeli Francozi. Preko Senegala je potekal velika trgovska pot s sužnji.

Osamosvojitev

Leta 1959 se je Senegal združil s francoskim Sudanom (današnji Mali) in ustvaril federacijo Mali. Naslednje leto so jim Francozi priznali neodvisnost. Zaradi notranjih trenj je še istega leta federacija razpadla in Senegal je postal neodvisna država avgusta 1960.

Danes se Senegal lahko pohvali kot država, ki je združila razne etnične in verske skupine v mirno družbo.

Hrana

Tipična senegalska hrana temelji na rižu, ribah in mesu. Bodite pazljivi pri hrani pripravljeni na ulici, saj je ta ponavadi pripravljena v precej nehigienskih okoliščinah. Če želite poizkusiti tradicionalno senegalsko hrano, jo raje poizkusite v kakšni izmed lokalnih restavracij. Senegalci so znani tudi po tem, da radi delijo svojo hrano. Lahko se vam zgodi, da boste povabljeni na družinski obrok, kjer naj vas ne preseneti, da se je z rokami iz iste sklede ali krožnika. Evropsko hrano je mogoče najti v večjih turističnih mestih (Dakar, Saint-Louis, Thies,...) in v okolici hotelov.

Tradicionalne senegalske jedi:

 • Ceebu jen ali Thebou diene – riž in ribe. Dobite jo v dveh različicah beli ali rdeči, odvisno od priložene omake. Ceebu jen »diagga« je zelo okusna različica te tradicionalne jedi, kjer je priližene več omake in kaviar.
 • Mafee – je precej mastna omaka z oreščki in mesom prelita čez beli riž.
 • Yassa – je zelo okusna čebulna omaka, ki jo običajno postrežejo z mesom in rižem »Yassa poulet«, ali z ocvrto ribo »Yassa Jen«.

Pijača

Senegalci zelo radi pijejo čaj, pogosto vas bodo tudi povabili, da se jim pridružite ob skodelici. Glede na to, da ima Senegal tropsko podnebje, kjer je zelo vroče, ne pozabite piti veliko vode, da ne dehidrirate.

Nakupovanje

V Senegalu lahko največ nakupov opravite kar na cesti. Zelo pogoste so stojnice, ki so ponavadi zelo barvite in dekorirane, kjer lahko kupite različna ročna dela kot so maske, kipci, nakit, tradicionalni bobni, itd. Prodajalci pa imajo pogosto svoje izdelke razstavljene kar sredi ulice. Zelo značilne so tudi njihove tržnice, ki so zelo natrpane, kupite pa lahko vse od zelenjave do spominkov. Nakupovalna središča lahko najdete le v večjih turističnih mestih, npr. Dakar.

Čeprav so izdelki na stojnicah in tržnicah poceni, prodajalci turistom postavijo precej višjo ceno. Končna cena, ki jo boste plačali je veliko odvisna od vaših sposobnosti barantanja in količine, ki jo nameravate kupiti.

Gospodarstvo in ekonomija

Senegalsko gospodarstvo temelji na industrijah kot so: predelava hrane, umetna gnojila, kemikalije, tekstil in turizem. Glavne izvozne dobrine so ribe, bombaž, kemikalije in oreščki. Za Senegal predstavlja glavni izvozni trg Indija, sledijo ZDA, Italija in Velika Britanija.

V skladu s politiko združevanja in gospodarskega napredka, je Senegal članica Zahodno-afriške ekonomske in monetarne Unije (WAEMU) in Organizacije za harmonizacijo poslovnega prava v Afriki (OHADA). Senegal je tudi članica Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Veliko težavo v Senegalu predstavlja ilegalni ribolov. Vlada ocenjuje, da tuje ribiške ladje z vlečnimi mrežami ilegalno ulovijo okoli 300.000 ton rib letno. Poleg tega Senegal pestijo tudi visoka stopnja nezaposlenosti, ogromne socialno-ekonomske razlike ter prestopništvo med mladoletniki.

Senegal je še vedno v veliki meri odvisen od zunanje pomoči. Glavni donatorji so USAID, Japonska, Kitajska in Francija. Prav tako je tam prisotnih veliko prostovoljcev.

Kultura

Senegal ima bogato glasbeno tradicijo. Najbolj popularna zvrst glasbe se imenuje mbalax in je nekakšna mešanica jazz-a, soul-a, latinske glasbe in tradicionalnega senegalskega bobnanja imenovanega sabar. Zvrst je populariziral predvsem njihov znani glasbenik Youssou N'Dour. Zelo popularno sabar bobnanje, boste slišali predvsem ob pomembnih dogodkih in praznovanjih. Popularno glasbilo je tudi tama, drugače imenovano kot »govoreči boben«. Ima obliko peščene ure z opno na vsaki strani, njegovi toni pa so podobni človeški govorici.

Senegal je znan tudi po pripovedovanju zgodb, katere od ust do ust prenašajo zgodovino zahodne Afrike že tisočletja. Pripovedovalci zgodb se imenujejo griot-i, svoje znanje pa prenašajo na mlajše generacije. Pripravništvo za ta poklic predvideva leta izobraževanja, vključuje pa znanja o rodoslovju, zgodovini in glasbi.

Jezik

Wolof je materni jezik nekaterih senegalcev, vendar ga govorijo tudi skoraj vsi ostali. Dobro je poznati osnovne fraze te govorice, saj vam lahko pomagajo do kvalitetnejših storitev in boljših cen. Senegal je sicer država številnih govoric: Sereer, Soninke, Pulaar, Jola in Mandinka.

Nekateri prodajalci sicer govorijo tudi angleško, vendar vam bo poleg Wolof najbolj prav prišla francoščina, katere se Senegalci učijo v šolah.

Izobraževanje

Senegalski šolski sistem je povzet po francoskem. Šola je obvezna in brezplačna za vse otroke do 16 leta starosti. Zaradi omejenih resursov in slabega povpraševanja po nadaljevanju šolanja se zakon ne izvaja dosledno. Zato je tudi nepismenost še vedno visoka, še posebej med žensko populacijo.

Senegal ima več javnih in zasebnih Univerz.

Javne Univerze:

 • Cheikh Anta Diop (Dakar)
 • Gaston Berger (Saint-Louis)
 • Ziguinchor (Ziguinchor)
 • Thies (Thies)
 • Alioune Diop (Bambey)

Zasebne Univerze:

 • Euro-Afrique (Dakar)
 • Suffolk University Dakar Campus (Dakar)
 • Dakar Bourguiba (Dakar)
 • Université du Sahel (Dakar)
 • Amadou Hampaté Bâ University (Dakar)
 • L'Université de l'Entreprise (Dakar)


Več inforamcij najdete tu

Delo

Tujci v Senegalu opravljajo predvsem prostovoljna dela. Veliko je organizacij v okviru katerih lahko pomagate revnim otrokom, jih učite tujih jezikov, zagovarjate njihove človekove pravice, organizirate športne dogodke, itd.

Slovenski državljani si morajo pred odhodom zagotoviti vizo ter imeti veljavni potni list za čas trajanja potovanja.

Varnost

Čeprav je za Senegal značilno, da so domačini gostoljubni in prijazni, je uličnega kriminala še vedno veliko. Najbolj nevarna je regija Casamence, kjer še vedno prihaja do oboroženih ropov in incidentov s separatističnimi skupinami. Zaradi nevarnosti so tu nekatere ceste ponoči zaprte.

V Dakar-ju so nekateri prodajalci precej agresivni. Lahko vam sledijo več ulic in vam namenijo kakšno rasistično zmerljivko v primeru, da ničesar ne kupite. Kraja iz žepov je pogost pojav, pri čemer ponavadi sodelujeta dva. Eden vas prime za nogo ali kakšen del oblačila, drugi pa vam med tem seže v žep. Če vas kdo na cesti zgrabi za obleko, namenite več pozornosti tistemu na drugi strani. Priporočljivo je, da nosite hlače z gumbi na žepih in oblečete daljšo majico, ki žepe prekriva.

Bodite pozorni na ljudi, ki trdijo, da vas od nekod poznajo ali vas želijo kam peljati. Lahko vas odpeljejo na kakšno odročno lokacijo in vas oropajo. Še posebna previdnost velja za ženske, ki so pogosto tarče tatvin in prevar.

Med tem, ko barantate ne držite denarja v roki, zgodi se namreč tudi, da vam ga prodajalec preprosto vzame iz rok, pospravi v svoj žep in trdi, da je njegov.

Do neljube situacije lahko pride tudi s policijo, če s seboj ne nosite potnega lista ali vsaj fotokopije. Policija občasno ustavlja vozila in preverja dokumente, če ga nimate s seboj vas lahko izsiljujejo s podkupnino ali celo peljejo na policijsko postajo.

Pomembno opozorilo velja za homoseksualce, saj je homoseksualnost v Senegalu velik tabu in se kaznuje z 1 do 5 letno zaporno kaznijo. Svoje spolne usmerjenosti ne razkrivajte nikomur.

Zdravje

Senegal se sooča s težavami tropskih bolezni, še posebej malarijo, ki je pogost vzrok visoki stopnji umrljivosti novorojenčkov. Za državljane Slovenije je pred odhodom v Senegal obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici ter tablete proti malariji. Ministrstvo za zunanje zadeve tudi priporoča, da si pred potovanjem priskrbite potovalno in zdravstveno zavarovanje.

Voda iz pipe ni pitna. Izogibajte se hrani, ki je pripravljena ali oprana z vodo iz pipe. Ustekleničeno vodo lahko kupite kjer koli in je tudi poceni. Ker zaradi vročine lahko pride do dehidracije, nosite s seboj praške za rehidracijo, ki jih lahko zmešate z vodo. Če praškov niste vzeli s seboj so vam tam na voljo v vsaki lekarni, lahko pa tudi improvizirate in v vodo zmešate sol in sladkor, kar je prav tako učinkovito.

Telekomunikacije

Senegal ima dobro, digitalizirano telekomunikacijsko infrastrukturo. Ta vključuje radio, televizijo, stacionarno in mobilno telefonijo ter internet.

Telefon

Klicna številka za Senegal je +221 oziroma 00221. Za notranje klice ima Senegal štiri pozivne številke: 338, 200, 224, 600. Skoraj dve tretjini vseh stacionarnih linij je v Dakarju, precej slabša povezanost pa je predmestjih.

Zelo hitro raste industrija mobilnih omrežij. Senegal ima tri mobilne operaterje in sicer Orange, Tigo/Sentel ter Expresso/Sudatel.

Internet

Dakar in ostala večja mesta imajo širok dostop do internetnih storitev. Do interneta lahko dostopate v telekomunikacijskih centrih, internetnih barih ali pa se sami naročite pri ponudniku. Tako kot telefon je tudi internetna pokritost slabša v ruralnih okoljih, prav tako je precej manj razširjena uporaba wireless-a, kot smo vajeni.

Pošta

Za poštne storitve v Senegalu skrbi nacionalna pošta La Poste Senegal. Na internetu najdete tudi njihovo spletno stran z lokacijami pošt, ceniki ter ostalimi informacijami. Žal pa je spletna stran le v francoščini.

Spoštujte običaje

Večinska vera v Senegalu je Islam. Ker so Senegalci zelo predani mislimani je pomembno, da ste do vere spoštljivi. Ne vstopajte v mošeje s čevlji, oblačila naj segaj vsaj do kolen, tudi ramena naj bodo pokrita. Vedno se rokujte z vsemi, ob vstopu v prostor pa pozdravite s »Salaam Aleikum«.

Ženske lahko pričakujete veliko ženitnih ponudb s strani Senegalcev, sprejmite to s humorjem vendar pazljivo.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Državljani Slovenije si morajo pred odhodom v Senegal zagotoviti vizo ter imeti veljavni potni list za čas, ko bodo tam bivali. Predhodno se je potrebno tudi cepiti proti rumeni mrzlici ter si priskrbeti tablete za malarijo.

Z letalom

Senegal ima odlične letalske povezave za afriško državo. Glavno letališče je v Dakarju. V Senegal leti kar nekaj evropskih letalskih družb kot so Alitalia, Brussels Air, Iberia Airlines, Air Fronce (Paris CDG), TAP (Lizbona 6 ur) in veliko drugih. Sengal je tudi pomembno letalsko križišče. Letališče v Dakarju povezuje večino afriških držav z Royal Air Maroc (Casablanca), Kenya Airways (Nairobi), Air Ivoire (Abidjan), Air Senegal International, Virgin Nigeria (Lagos) in še veliko drugih. Ameriko pa najbolje povezuje Delta Airlines.

Z avtobusom

Veliko je izbire za vstop v Senegal z mini busi ali s taksiji. Povezave so možne z vsemi sosednjimi državami. Ceste so v dobrem stanju vendar občasno prihaja do zastojev. Zato se predlaga, da se podate na pot zgodaj zjutraj.

Z avtom

Prihod z avtom v Senegal je možen, če imate vse potrebne dokumente, vključno z zavarovanjem vozila. Možni so zapleti, če je avto starejši. Senegal je imel prepoved uvoza avtomobilov starejših od 5 let. Leta 2008 so spremenili zakonodajo, s katero so omogočili uvoz starejših vozil. Zelo popularna pot je iz Maroka preko Zahodne Sahare.

Z vlakom

Teoretično je možno priti v Senegal tudi z vlakom, vendar se ta način odsvetuje. Edina možna povezava je iz Malija, kjer vlak vozi le vsakih 8 do 9 dni. Vožnja je počasna in nezanesljiva. Tire trenutno sicer obnavljajo, vendar je še vedno večina proge iz leta 1918.


Transport po destinaciji

Letalo

Letalska družba Air Senegal International nudi dnevne lete iz Dakar-ja v Ziguinchor. Cena letalske vozovnice je cca. 52€. V času glavne turistične sezone (november-februar), so dvakrat tedensko organizirani tudi leti iz Dakar-ja v Cap Skiring (74€). Obstajata tudi povezavi v Tambacoundo in Saint-Louis, ki pa sta precej neredni.

Vlak

Senegal ima zelo slabo železniško povezavo. Vlak vozi približno na deset dni, povezuje pa le mesta Dakar, Bamako, Mali, Thies in Tambacounda.

Avto

Za vožnjo v Senegalu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Glavne ceste so asfaltirane in večinoma v dobrem stanju. V večjih mestih si lahko avto sposodite, vendar je precej drago in tudi razmere na cestah so kaotične. Po močnem deževju je stanje še slabše. Priporočljivo je, da si za dan sposodite kar taxi z voznikom, kar je pogosto tudi ceneje.

Avtobus

Najpogostejša in najboljša oblika javnega prevoza v Senegalu je skupinski taksi imenovan tudi septplace, ki pa je pogosto nezanesljiv in tudi neudoben. Zgodi se vam lahko, da boste celo pot sedeli nekomu v naročju. Če vas potuje skupina do sedem ljudi, lahko najamete celoten septplace, kar pa je nekoliko dražje. Kot turista vas bodo najverjetneje skušali ogoljufati, zato se za ceno zmenite preden se odpravite na pot.

Nekoliko cenejša možnost je minibusi v katerega gre od 30 do 40 ljudi. Minibus je precej nezanesljiv, za odhod pa boste čakali dokler se ne napolni. Na voljo imate še avtobusno storitev car mouride, ki povezuje večja mesta. Storitev je precej zanesljiva, vendar je potovanje na ta način zelo počasno in neudobno. Značilna oblika transporta v Senegalu je tudi Car rapide. Gre za manjše kombije, ki so v slabem stanju in bodo prav tako verjetno prepolni.

Taxi

V večjih mestih so taxi-ji povsod na voljo, so poceni, prepoznali pa jih boste po črno-rumeni ali modro-rumeni barvi. Ker večina taximetrov nima vgrajenih ali pa ti ne delujejo, je navada, da se o ceni pogaja.

Kolo

Za potovanje po Senegalu kolo ni najboljša izbira. Ceste so pogosto umazane, na poti se lahko zgodi, da dalj časa ni hotela, restavracij, trgovin, kjer bi si priskrbeli pitno vodo. Poleg tega je vprašljiva tudi varnost. Če si želite Senegal prekolesariti, na spletu najdete agencije, ki se ukvarjajo z organiziranimi kolesarskimi turami. Sicer pa se lahko s kolesom vozite po vasicah in si ogledate okolico.

Spanje in namestitev

Senegal ima zelo veliko izbiro prenočišč. Najde se vse od luksuznih hotelov do preprostih sob za prenočišče. Dakar ima največjo izbiro luksuznih hotelov, z iskanjem nizkocenovnih prenočišč pa boste imeli tu več težav. Pri nizkocenovcih se je treba tudi sprijazniti, da sobe niso ravno najbolj urejene. Senegal ponuja tudi možnost kampiranja, še posebaj v okolici Casamance oz. v urbanih okolicah mest.

Nadredna destinacija