Seattle

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 10:01, 12. marec 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Seattle je največje mesto na obali Tihega oceana v ameriški zvezni državi Washington. Ima približno 600.000 prebivalcev.

Smaragdno mesto, kot Seattle radi poimenujejo domačini, se razprostrira na naravno bogatem in zelenem področju, z ene strani obdan s "slano vodo" Pouget Sound-a in "svežo" vodo jezera Lake Washington na drugi strani. Iz mnogih razglednih točk Seattla se razprostira prečudovit pogled na gorovje Olympics na zahodu in na gorovje Cascades na vzhodu. Seattle je raznoliko in zanimivo multikulturno mesto, z raznovrstno in prepoznavno industrijo, saj so se tukaj ustalila in razvila močna, svetovno znana podjetja in koncerni, med drugimi: Microsoft, Boeing, Amazon, T-mobile, Nintendo of America...


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 5:38 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Chihuly Garden and Glass: Veličasten objekt v centru Seattla, ki zajema 8 galerij, ki se s fascinantnim interierjem prepletajo med seboj.
 2. Letalski muzej: Eden največjih letalskih muzejev, lociran na periferiji Seattla (Boeing field), zajema letala od samega začetka letalstva (brata Wright) do supermodernega "Blackbird" -a, skratka ogromno razstavljenih letal in letalske opreme, ki nas popeljejo v nepozabno potovanje po zgodovini in razvoju letalstva.
 3. Space Needle: 184 metrov visok stolp z observatorijem in restavracijo na vrhu nam nudi veličasten pogled na Seattle.
 4. Pike Place Market: Znamenita tržnica v centru Seattla s široko ponudbo raznovrstne hrane domače proizvodnje, od morske hrane do čokolad, in še še izdelkov, ki jih ponujajo domači 'farmerji'.
 5. Seattle akvarij: Spada med TOP 5 obiskanih akvarijev v ZDA, kar je z vsemi eksibicijami, dogodki in poučnim programom zagotovilo za preživetje prijetnih uric.
 6. Woodland Park živalski vrt: eden izmed bolj fascinantnih živalskih vrtov, ki v 36 hektarjev veliki oazi predstavlja več kot 300 živalskih vrst s spremljajočimi eksibicijskimi predstavami - vsekakor vreden ogleda.

Muzeji

 1. Chihuly Garden and Glass
 2. Museum of Flight
 3. Museum of History & Industry
 4. EMP Museum
 5. Living Computer Museum
 6. Seattle Art Museum

Parki

 1. Kerry Park
 2. Washington Park Arboretum
 3. Green Lake Park
 4. Volunteer Park Conservatory
 5. Kubota Garden

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

 1. Everett
 2. Mountains to Sound Greenway
 3. Leavenworth_
 4. Snoqualmie slapovi
 5. Mount St.Helens

Aktivnosti

 1. Space Needle
 2. Pike's Place Market
 3. Woodland Park Zoo
 4. Seattle food tour
 5. Ride the Ducks
 6. Olympic Sculpture Park (Seattle Art Museum)

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Seattle zemljevid Seattle okrožja

Dinamični zemljevidi

Območja

Downtown and surrounding neighborhoods

Downtown Mestno jedro Seattla, pristanišče, the Pike Place Market tržnica ter kar nekaj arhitekturnih znamenitosti v mestu.

Pioneer Square-International District Najstrarejša soseska v Seattlu z umetniškimi galerijami in številnimi restavracijami.

Queen Anne-South Lake Union Hribovit predel severozahodno on Downtown-a, tukaj se nahajata Seattle Center in Space Needle.

Capitol Hill-Central District Zelo razgibano okrožje: bogato in revno. Od živih ulic, ponih nočnega življenja do mirnih prestižnih predelov.


North of the Lake Washington Ship Canal

Ballard

Fremont and Wallingford

University District Lokacija University of Washington , kampusa in pripadajočih objektov.

North Seattle


South of Downtown and I-90

SoDo-Georgetown

South Seattle

West Seattle

Vreme in klima

Generalno gledano ima Seattle tako kot celotna severozahodna pacifiška pokrajina zelo vlažno podnebje, z drugimi besedami skoraj polovico dni v letu v Seattlu dežuje. Najbolj deževni dnevi so med januarjem in majem ter med oktobrom in decembrom. Poletje je najbolj suho in najtoplejše obdobje v Seattlu, v tem času so tudi pogoste poletne nevihte. Temperature med junijem in augustom se ponavadi gibljejo okoli prijetnih 24 ° C, kak teden na višku poletja je praviloma bolj vroč, vendar temperature ne zrastejo kaj dosti čez 30 °C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Kdaj obiskati

Vsekakor je najprimernejši čas za obisk Seattla med mesecem majem in septembrom, takrat je tudi najmanj padavin, ki so značilne za to področje.

Zgodovina

Prvi beli priseljenci so se na področje Seattla, kjer so že od nekdaj živeli nativni domorodci (plemeni Duwamish and Suquamish),naselili leta 1851. Ko so naselbino čez nekaj let premaknili na področje, kjer se je kasneje razvilo mesto, so naselbino poimenovali "Seattle" - v spomin in čast poglavarju Seattleu, ki je bil v 18.stoletju vodja indijanskih plemen Suquamish in Duwamish na področju Blake Islanda v Washingtonu in so živeli v sožitju z belimi priseljenci. Prva industrija, ki se je razvila v Seattlu, je bila sečnja, saj je bilo to področje nepreglednih gozdov, kar so seveda lokalni prebivalci s pridom izkoriščali. V času zlate mrzlice konec 19.stoletja, je tudi Seattle našel svojo priložnost in izkoristil odlično lego ter postal komercialni in ladjedelniški center ter glavna izhodna točka proti Aljaski. Mesto se je silovito razvijalo in leta 1910 je bilo že med 25 največjimi mesti v državi. Velika kriza in zlom gospodarstva v 30 letih, je povzročila ogromno škode in posledic tudi v gospodarstvu Seattla, gospodarska rast se je vrnila šele med in po II. svetovni vojni, predvsem po zaslugi lokalnega paradnega konja - podjetja Boeing, ki je stabiliziral Seattle kot center letalske industrije. Mesto se je začelo razvijati tudi kot tehnološki center v 80 letih prejšnjega stoletja s podjetji Amazon, Microsoft in T-mobile, ki so se bazirali na to lokacijo. Kasneje se je začela razvijati tudi biotehnologija, , rastla in razvijala so se mnoga internetna podjetja, ves ta industrijski razcvet Seattla je močno povečal število prebivalcev med leti 1990 in 2000 (za 50.000).

Ne smemo pozabiti tudi na zelo bogato glasbeno zgodovino Seattla. Med leti 1918 in 1951 je bila v Seattlu kopica nočnih jazz klubov, v katerih so se na začetku svoje kariere razvijali nekateri odlični in kasneje tudi slavni glasbeniki: Ray Charles, Quincy Jones, Ernestine Anderson in ostali. Seattle je tudi rojstno mesto rock legende Jimi Hendrixa in še ene znane rock legende kasnejših let Kurt Kobaina, prav tako pa je Seattle zibelka alternativnega rock stila - Grunge.

Hrana

Seattle ima zelo raznovrstno kulinarično ponudbo, ki zadovolji še tako petičnega gurmana. Še posebej je za Seattle značilna kuhinja, ki temelji na jedeh Azijskega kulinaričnega sveta, pri čemer se mešajo okusi Thai,Vietnama, Japonske, Kitajske in Koreje, še posebej občutno pri karakterističnih seattelskih specialitet pripravljenih na žaru. Seveda v strogem centru mesta najdemo tudi ostale "etno" restavracije, med drugimi tudi etiopijsko in egipčansko.

 • urbanspoon je odličen vodič po restavracijah Seattla !

Pijača

Le redka, če sploh kakšna mesta v ZDA, lahko prekašajo Seattle v odnosu - "zaljubljenosti" do kave, ki je vsekakor napitek številka 1 na tem območju. V mestu kar mrgoli lokalov (cofeehouses), ki dobesedno tekmujejo v ponudbi kakovostnejše kave, najbolj znana Starbucks in Tully's kavo tržita po celotni državi in širom po svetu.

Druga večja specialnost severozahoda, torej tudi Seattla so mikropivovarne, ki proizvajajo kvalitetno in raznovrstno pivo, ki ga ponujajo številni bari in taverne v Downtownu in drugih mestnih okoliših. Bolj znane pivovarne, kot so Redhook, Pyramid in Pike Brewing Company, distribuirajo pivo regionalno in tudi nacionalno, ostale manjše pivovarne pa nudijo pivo v lokalnih barih.

Bolj popularni bari v Seattlu so:

Nakupovanje

Lokalna valuta je tako kot v ostalih državah ZDA Ameriški dolar ($). V mestu in okolici na voljo je dovolj bank, bankomatov in menjalnic.

Pike Place market je atrakcija že tako sam po sebi, v samem glavnem kompleksu pa najdemo toliko trgovinic z tako raznovrstnim blagom , ki ga ponujajo: od morske hrane, lokalne prehrambene ponudbe, antičnih izdelkov, suvenirov in umetnostnih izdelkov, da vsakdo zlahka najde kaj za sebe. Še posebej je nakupovanje v kompleksu zanimivo v toplejših dnevih, ko se prodaja vrši tudi na prostem, res pa da takrat kar mrgoli turistov na Pike Place marketu in zna biti gužva kar neprijetna.

V Seattlu je kar nekaj verig supermarketov, najbolj razširjene in poznane so: QFC, Safeway in Albertsons.

Kultura

Seattle je zgodovinsko in tudi kulturno gledano zelo raznoliko mesto, zavedajoč se prednosti, ki jih prinaša multikulturnost. Prebivalci so zelo občutljivi na kakršnokoli diskriminacijo na podlagi rase. Lokalni prebivalci svojo kulturo in obnašanje označujejo z izrazom "Seattle freeze" iz katerega je dejansko moč zaznati, da so zelo hladni in zadrženi, čeprav je zanimivo, da so ob prvi interakciji z tujcem domačini zelo prijazni in vljudni, vendar le to zelo redko privede do kakšneih močnejših prijateljskih vezi. Obiskovalec naj to lastnost domačinov jemlje kot sramežljivost, obenem pa naj vedno sam naredi "prvi korak" ob navezovanju stikov z domačini. Ta značilna sramežljivost domačinov se kaže tudi pri dogodkih, ki običajno pri ljudeh povzročajo reakcije jeze in vznemirenja, tako da se že sami lokalni prebivalci norčujejo iz sebe in svoje pasivne agresivne kulture,saj bodo tudi ob najbolj vznemirljivih in nenavadnih zadevah ohranili mirnost in vljudnost.

Festivali in dogodki

V Seattlu se na leto odvije na stotine koncertov in festivalov. Navsezadnje ne smemo zanemariti, da je Seattle rojstno mesto Jimi Hendrixa in Kurt Cobaina. Čeprav se kulturni dogodki odvijajo čez celo leto, se vendar glavni eventi zvrstijo med mesecem majem in Septembrom. NW Folklife Festival je nekako "kickoff event" za za pričetek festivalne sezone,Bumbershoot glasbeni koncert pa zaključuje sezono.

Ostali pomembnejši koncerti in festivali v Seattlu so:

Jezik

Uradni jezik v Seattlu je angleščina. Po statističnih podatkih iz leta 2008 približno 78,9% prebivalcev Seattla govori angleško, seveda pa so zaradi raznovrstne etnične sestave prebivalcev Seattla prisotni tudi drugi jeziki: azijske jezike uporablja 10,2% prebivalcev, špansko 4,3%, Indo-evropske jezike nekaj manj kot 4% prebivalcev, 2,5% prebivalcev govori ostale jezike...

Izobraževanje

Seattle ima kar nekaj privatnih šol, ki delujejo po predpisih "Seattle Public School District".

Seattle se pogosto omenja kot eno izmed najbolj "izobraženih" mest v ZDA, saj v Seattlu in širši regiji najdemo številne 2-letne in 4-letne izobraževalne ustanove, vključujoč University of Washington, vodilno univerzitetno ustanovo v izobraževalnem sistemu države Washington. Seveda je potrebno omeniti še tudi ostale izobraževalne ustanove:

Seattle University

Seattle Pacific University

City University

Antioch University

The Art Institute of Seattle

Varnost

Seattle je varno mesto z nizko stopnjo kriminala, zato ni posebnih varnostih opozoril. Seveda pa se izogibajte stranskih in temačnih ulic, še posebej ponoči. Problem Seattla so vsekakor vlomi v avtomobile in ropi, zato ne puščajte stvari večjih vrednosti na vidnih mestih v avtomobilu, prav tako ob raziskovanju mesta in obiskovanju znamenitosti pustite dragocenejše stvari v hotelu in jih ne jemljite s seboj.

Koristne turistične informacije

Turistične agencije

Seattle Convention and Visitors Bureau za vse detajlnejše turistične informacije posluje na dveh lokacijah:

Seattle Visitors Center and Concierge Services, 7th and Pike (inside the Washington State Convention and Trade Center), Odprto: 9:00-17:00 (poleti vsak dan), 9:00-17:00 (pozimi od PON - PET)

Market Information Center, 1st and Pike (on the southwest corner), Odprto: 10:00-18:00 (vsak dan)

Več podatkov na Wikipedia.si


Bolnišnice

Harborview Medical Center,

325 Ninth Ave, +1 206 744-3000 [102] 24-urna urgenca


UW Medical Center,

1959 NE Pacific, +1 206 598-3300 [103] 24-urna urgenca


Children's Hospital and Medical Center,

4800 Sand Point Way NE, +1 206 987-2000 [104] 24-urna urgenca za otroke


Konzulati

Belgija, The World Trade Center Seattle, 2200 Alaskan Way Ste 470, ☎ +1 206 728-5145 (Seattle@diplobel.org, fax: +1 206 770-7923),

Nemčija, 7853 SE 27th St Ste 180, Mercer Island, ☎ +1 206 230-5138 (petrahwalker@gmail.com, fax: +1 206 236-5162),

Nizozemska , Karman Executive Center, Bellevue, ☎ +1 425-637-3050 (seattle@ncla.org, fax: +1 425-637-3050)

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Generalna številka za klic v sili v ZDA je 911.

ZDA imajo zelo razvito in stabilno klasično telefonsko in mobilno omrežje, tako da je uporaba telefonske komunikacije zelo enostavna in ugodna. Klicna koda za ZDA je +1, klicna koda za Seattlepodročje pa je 206. Na voljo so standardne mobilne storitve (T-Mobile,ipd.)

Internet

Širokopasovne internetne povezave so dobro razvite in razpoložljive v mestu in neposredni okolici.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Seattle-Tacoma International Airport je glavno letališče, ki servisira mesti Seattle and Tacoma. Letališče je locirano južno od Seatle-a, približno 2.4 kilometra od točke Interstate 5. Glavne letalske družbe, ki najpogosteje letijo v to bazo, so; Alaska Airlines, Horizon Air, Southwest Airlines, United Airlines in Northwest Airlines.

Generalno gledano, cca. 25 mednarodnih letalskih družb servisira to letališče, destinacije od koder lahko letimo v Seattle pa so: Toronto, Calgary, Vancouver, Amsterdam, Paris, Atlanta, Anchorage, Boston, Chicago, Cancun, Dallas, Houston, Denver, Honolulu, Miami, Las Vegas, Los Angeles, Phoenix, Washington, D.C., San Diego, New York City, Seoul, London, Beijing, Tokyo, Memphis, Detroit, Osaka, Salt Lake City, Taipei, Reykjavik, Frankfurt, Seoul, Albuquerque, Baltimore, Nashville, St. Louis, San Francisco, Philadelphia and Charlotte.

Z avtobusom

Greyhound je prevoznik, ki izvaja prevoze v in iz Seattle-a iz vzhoda države Washington, Oregona in British Columbie.

Sound Transit je regionalni prevoznik, ki pokriva okrožja King, Pierce and Snohomish.

King County Metro je glavni avtobusni sistem v Seattle-u in drugih bližnjih področjih King County-ja.

Z avtom

Interstate-5 je glavna cesta,ki poteka od severa proti jugu in nas pripelje v in odpelje iz Seattle-a. Prav tako sta še dve glavni cesti (freeways), ki povezujeta Seattle z ostalimi mesti v okrožju King County. To sta Interstate 90 in Interstate 405. I-90 poteka med vzhodom in zahodom , I-405 pa formira krog in se povezuje na I-5 severno in južno od Seattle-a.

Z vlakom

Kar nekaj 'Amtrak' železniških linij je na voljo med Seattle-om in ostalimi mesti ZDA in Kanade. Glavne linije so:

The Amtrak Cascades: Seattle - Vancouver, Canada in Seattle south - Eugene, via Tacoma, Portland in Salem.

The Coast Starlight: Seattle - Los Angeles, via Portland.

The Empire Builder: Seattle - Chicago

Z ladjo

The Victoria Clipper vrši prevoze iz Seattle-a do Victorie, British Columbia.

Washington State Ferries servisira Seattle z Vashon Island, Bainbridge Island in Bremertonom (Kitsap County)

King County water taxi nudi prevoze iz zahodnega Seattle-a do centra Seattle-a (glavno pristanišče).

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport v Seattlu je enostaven a zelo učinkovit. Ker je zelo razvejan in ker obstaja kar nekaj sistemov (Metro Transit,Sound Transit,RapidRide,Link Light Rail),moramo vseeno biti pozorni pri izbiri prave linije.

Priporočljiv je nakup karte ORCA ($5.00), ki omogoča kombinirano vožnjo med različnimi transportnimi agencijami.

Avto

Kot povsod v ZDA je najem avtomobila enostaven in cenovno ugoden. Prometna pravila so podobna kot v Sloveniji, potrebno je biti pozoren na znake, ki se nekoliko razlikujejo. Čeprav ni striktno zahtevano, je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Taxi

Taxi služba je zelo organizirana, kot po ostalih mestih ZDA, avtomobili so prepoznavni in številčni, tako da pri nameri prevoza s taxijem ni pričakovati nobenih zapletov in problemov.

Kolo

V zadnjih letih je močno narasla kampanja za "kolesu prijazno" infrastrukturo, posledica tega so številne označene kolesarske steze po celem mestu, posebnost so takoimenovane "sharrows" - kombinirane steze za kolesa in avtomobile. Zanimiva je tudi 42 km dolga proga od Burka do Gilmana, ki je priljubljena tako med rekreativci kot tudi med dnevnimi migranti, ki uporabljajo kolo kot prevozno sredstvo v službo.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Seattle ima Seattle 45 km kombiniranih stez, 35 km kolesarskih stez, ki potekajo na-ob cestah, seveda so označene, ter 145 km označenih kolesarskih prog.

Nenavadni načini transporta

 1. Ride the Ducks - transport po morju se izvaja z zanimivo oblikovanimi ladjicami, ki spominjajo na race (zaradi podobnosti se jih je najbrž prijel naziv "ducks")...

Spanje in namestitev

Hoteli

Red Roof Inn Seattle

AAE Hostel Seattle

AWA Seattle City Center

Kings Inn

Seattle Pacific Hotel

Hostli

City Hostel Seattle

Green Tortoise Seattle Hostel

HotelHotel Hostel

AWA Seattle Hostel

Hostelling International at the American Hotel

Kampiranje

Turistom, ki želijo kampirati, je v širši okolici Seattla na voljo kar nekaj kamp destinacij, največ jih je na obali oceana. Glede na pregledana mnenja in nasvete turistov, bi v priporočilu spodaj navedenega še posebej izpostavili:

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Združene države Amerike