San Marino

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

San Marino (uradno Republika San Marino) leži na severovzhodu Italije. Z vsega 61 kvadratnih kilometrov površine je republika San Marino tretja najmanjša država v Evropi (takoj za Vatikanom in Monakom). V 4. stoletju naj bi jo ustanovil sveti Marino z otoka Rab, današnje meje republike pa je s pomočjo papeža dobila v 15. stoletju. Nahaja se na severovzhodu Apeninskega polotoka in v celoti meji zgolj na Italijo. Glavno mesto republike predstavlja mesto San Marino, ki so ga zgradili okoli markantne gore Titano, ki skupaj s trdnjavo daje državi najbolj znano podobo. Staro mestno jedro mesta San Marino se je skupaj z goro Titano leta 2008 uvrstilo tudi na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. City of San Marino: Opis znamenitosti 1
  2. Serravalle: Opis znamenitosti 2
  3. Acquaviva: Opis znamenitosti 3


Trg svobode z vladno palačo: Trg svobode predstavlja glavni mestni trg, na katerem stoji tudi vladna palača. Tu se zaradi lepega razgleda na okolico zbira največ turistov in domačinov.

Bazilika svetega Marina: Bazilika je zaradi zavetnika sv. Marina, ustanovitelja mesta, ena najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti v mestu. Nahaja se na Trgu Domus Plebis v severovzhodnem delu mesta nedaleč stran od Trga svobode (Piazza della Liberta). V baziliki hranijo tudi relikte svetega Marina.

Utrdba Guaita: grad na vrhu skalne pečine daje s svojim stolpom mestu najznamenitejšo podobo. Utrdba je bila prvič omenjena v 13. stoletju, danes pa kot turistična znamenitost ponuja odlične razglede z vrha stolpa.

Utrdbi Cesta in Montale: Za San Marino so značilni trije stolpi: eden od njih je Guaita, druga dva pa sta Cesta in Montale, ki skupaj z Guaito dajejo mestu podobo stare utrdbe na gori Titano.

Muzej mučilnih naprav: Eden najbolj obiskanih muzejev v San Marinu je muzej mučilnih naprav. V kolikor vas tematika vsaj malo zanima, priporočamo ogled.

Nacionalni muzej: nahaja se v antični stavbi v središču mesta. Odprt je bil leta 1899 in prenovljen leta 2001. Na ogled postavlja več kot 5000 kosov, ki so pomembni za državo in njeno zgodovino.

Muzej zanimivih predmetov: tu lahko najdete najrazličnejše predmete, od najdaljših nohtov na svetu do najrazličnejših ekstravagantnih predmetov. Muzejska mešanica, ki je ne boste našli nikjer drugje na svetu, zatrjujejo na njihovi spletni strani.

Gledališče Titano: Glavno kulturno zbirališče prebivalcev in obiskovalcev San Marina je bilo zgrajeno v 18. stoletju. Poleg rednih predstav gosti tudi glavne kulturne dogodke v mestu.

Skriti kotički

Borgo Maggiore: glavna zanimivost tega mesta so četrtkove tržnice v mestnem središču, ki jih že več sto let postavljajo na istem trgu. Včasih si tam lahko našel le hrano, danes pa se je ponudba močno razširila.

Montegiardino: majhno in mirno mesto zgolj 30 minut iz mesta San Marino je obdano z obzidjem, ponuja pa tudi čudovit pogled na goro Titano in tri stolpe v mestu San Marino.

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Kljub svoji majhnosti San Marino ponuja veliko različnih aktivnosti za preživljanje prostega časa. Majhne ulice, ki so večinoma zaprte za promet, ponujajo veliko možnosti za oglede, od muzejev, arhitekturnih znamenitosti, do parkov in kulturnih ustanov. Tako boste s sprehodom skozi staro mestno jedro občudovali arhitekturo ali pa se vam bo korak ustavil v eni od butičnih trgovin, kjer ponujajo tudi veliko zbirateljskih predmetov.

Muzeji: Muzejski navdušenci boste našli kar nekaj zanimivih muzejev: Mestni muzej, Emigrantski muzej, Muzej mučilnih naprav …

Poleg sprehodov in aktivnosti v mestih San Marino ponuja tudi veliko možnosti za rekreacijo v naravi. S svojo pokrajino in urejenimi manj znanimi cestami ponuja odlične možnosti za kolesarjenje, družinske aktivnosti, plezanje, zmajarstvo, aktivnosti v adrenalinskem parku in še mnogo drugega.


Koristne informacije

Glavno mesto: San Marino

Valuta: euro

Število prebivalcev: 33.000 (dec. 2015)

Elektrika: 230V/50Hz (evropske, slovenske vtičnice)

Tel. koda države:+378 (+39 za mobilne telefone)

Časovni pas: UTC + 1

Telefon za njuno pomoč:112 Domena: .sm

Velikost države: 61 km²


Turistične informacije: Contrada Omagnano, 20 - 47890 - San Marino Città - Repubblica di San Marino T: + 378 (0549) 882914 - F: + 378 (0549) 882915 informazioni.turismo@pa.sm http://www.visitsanmarino.com/on-line/en/home.html Odpiralni čas. Ponedeljek – petek: 8.30–18.00 Sobota, nedelja, prazniki: 9.00–13.30 / 14.00–18.00


Marino Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid San Marino

Dinamični zemljevidi

Regije

San Marino ima 9 občin oz. castellov (gradov): - San Marino (tudi glavno mesto Republike San Marino)

- Acquaviva

- Borgo Maggiore

- Chiesanuova

- Domagnano

- Faetano

- Fiorentino

- Montegiardino

- Serravalle


Lastnosti pokrajine

Republika San Marino je hribovita država, ki se nahaja na severovzhodu Apeninskega polotoka, 10 km od obale Jadranskega morja. Gre za enklavo v Italiji, ki meji na dve Italijanski regiji : Emilio-Romagno in Marche. Najvišja in najbolj markantna točka v državi je apnenčast masiv, gora Titano, okoli katerega je zgrajeno tudi samo mesto in prestolnica države San Marino. V državi je okoli 65 % gozdnih površin, ostale pa so urbane, pozidane ali kmetijsko obdelane.

Vreme in klima

Marino Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

San Marino ima mediteransko klimo, zato na tem območju lahko pričakujemo vroča in suha poletja in mile ter deževne zime. Najbolj vroča meseca sta julij in avgust s povprečno dnevno temperaturo 25 °C, vendar temperature poleti lahko krepko presežejo tudi 30 °C. Najhladnejši mesec je januar s povprečno temperaturo 4 °C, v mescih december in februar je povprečna mesečna temperatura le stopinjo višja. V ostalih mesecih pa se povprečna mesečna temperatura že dvigne nad 10 °C. Največ padavin lahko pričakujemo v jesenskih mesecih, vendar celotna država v letu prejme povprečno le okoli 600 mm padavin, zato nas tudi padavinski meseci ne bi smeli preveč ovirati pri obisku te države.


Zgodovina

Začetki San Marina segajo v 4. stoletje, ko naj bi kamnosek sv. Marin s skupino kristjanov prebežal na Apeninski polotok s hrvaškega otoka Rab, da bi ubežal preganjanju, ki ga je takrat nad kristjani vršil rimski cesar Dioklecijan. Vendar dokumentov, ki bi potrjevali prihod sv. Marina na območje okoli gore Titano ni. Prvi dokumenti o obstoju Gradu San Marino segajo v drugo polovico 8. Stoletja. Grad je pripadal regiji Montefeltro, ta pa je bila pod pristojnostjo Svetega sedeža. Kljub temu, da uradni datum ustanovitve republike predstavlja 3. september 301, je bila neodvisnost republike s strani papeža priznana leta 1631. Vendar mnogi drugi dokumenti kažejo na veliko avtonomnost in celo neodvisnost ter republiško ureditev že pred letom 1631. Meje se od leta 1463 naprej niso spreminjale. Tega leta je mesto San Marino zaradi sodelovanja v eni od vojn pod vodstvom papeža dobilo še utrjena naselja Fiorentino, Montegiardino in Serravalle, Faetano pa se je državi istočasno pridružil prostovoljno. Ozemlja niso širili niti takrat, ko jim je Napoleon v zameno za sodelovanje ponudil širitev mej države. V 19. stol. je San Marino podpiral proces združevanja Italije in nudil azil mnogim revolucionarjem, med drugim tudi Giuseppeju Garibaldiju, po koncu združevanja Italije pa je Republika San Marino še vedno ostala neodvisna. V času 2. svetovne vojne je republika ostala nevtralna, vendar so se zaradi dobrih odnosov z Italijo nekateri prostovoljci odločili boriti za njeno stran. Kljub razglašeni neodvisnosti pa so jo leta 1945 za kratek čas okupirali Nemci. Po letu 1945 je bila v San Marinu prva demokratično izvoljena komunistična stranka, v času vladanja komunistov do leta 1957 pa je država postala tudi davčni raj za Italijanske družbe, kar je zaostrilo odnose z Italijo. San Marino je od leta 1992 član Združenih narodov, kljub uporabi evra kot uradne valute pa se ni nikoli pridružil Evropski uniji.

Hrana

San Marino s svojimi tradicionalnimi posebnostmi na področju kmetovanja in pripravi hrane že vrsto let podeljuje tudi certifikat Consorcio Terra di San Marino, kamor so zajete posebnosti s področja predelave mleka, medu, olja, kruha, mesa in vina. Najbolj značilno za državo je gojenje trte in oliv ter čebelarstvo, katerih začetke lahko datiramo že več kot tisočletje nazaj. Država pa se je specializirala tudi v mlečni in mesni govedoreji. Tradicionalna kuhinja je tako mešanica kmetijske dediščine območja, ki jo lahko preizkusite v državi.

Najbolj značilne jedi: rezanci in ostale testenine, pečenke, mleko in mlečni izdelki, piadina (vrsta ploščatega kruha), olivno olje. Med sladicami pa se lahko posladkate z bustrengom, caciatello, ciambello, poleg katerih se prileže kozarec belega vina. Med tradicionalnimi posebnostmi pa lahko najdete tudi torto Tre Monti in torto Titano, ki jih ročno izdelujejo v slaščičarni Antica Fabrica di Torte iz Domagnana od leta 1942. Tipično hrano lahko najdete v več kot 60 restavracijah po državi od večjih bolj sofisticiranih restavracij, do manjših družinskih gostiln. Na TripAdviserju pa najboljše ocene dobivajo restavracije Il Mattrello, Smaller, Ritrovo dei Lavaratori in Ristorante Righi.


Pijača

Vina: najbolj tipična vina najdete v na ulici Sterrabolino 89 v mestu San Marino, kjer se nahaja Consorcio Vini Tipici. Največja posebnost med vini sta rdeči vini Brugneto in Tessano, ki se zorita v sodih iz češnjevega ali hrastovega lesa. Med belimi vini pa lahko posežete po vrstah Biancale in Roncale.


Nakupovanje

V kolikor je nakupovanje vaša strast, je San Marino pravi raj za vas. V starem delu mesta je preko sto manjših in večjih trgovin, kjer lahko najdete najrazličnejše izdelke za svoj okus. V iskanju tradicionalnih izdelkov bodite pozorni na znamko Mark of Origin, ki jo od leta 1995 podeljujejo domačim rokodelcem in umetnikom, s katero zaščitijo izvor izdelka in ga hkrati tudi promovirajo. Republika San Marino pa je v svetu znana tudi po znamkah in kovancih, ki imajo posebno zbirateljsko vrednost. Za zbiratelje in tiste, ki bi želeli iz San Marina odnesti pristno darilo, je najbolje, da na Piazza Garibaldi najdete Filatelica e Numismatica della Repubblica di San Marino, kjer boste našli najboljše informacije o filateliji in numizmatiki San Marina. Posebnost San Marina je tudi, da lahko tujci v nekaterih trgovinah kupujejo neobdavčene izdelke.

Kje nakupovati?

- Tržnica Borgo Maggiore – vsak četrtek med 6.00 in 14.00


- Tržnica antičnih in rabljenih izdelkov – vsako tretjo nedeljo v mesecu v mestu Borgo Maggiore.


- Nakupovalni center Azzuro


- Nakupovalni center Atlante


Gospodarstvo in ekonomija

Kljub temu, da Republika San Marino ni članica Evropske unije, kot svojo uradno valuto uporablja evro. Ker pa zaradi svoje majhnosti izda malo evrskih kovancev, so le ti izjemno zaželeni med zbiralci. Pred evrom je bila uradna valuta sanmarinska lira, ki je bila vezana na italijansko liro. V gospodarstvu so najmočnejši v elektronski in keramični industriji ter bančništvu, v kmetijstvu pa prednjačita pridelava vina in sirarstvo. Pomemben del prihodka države prestavljajo tudi znamke, ki jih v glavnem prodajo zbirateljem. Gospodarstvo San Marina pa ni popolnoma neodvisno, saj ima na mnogih področjih posebne dogovore z Italijo. Tako recimo ni dovoljen neposredni uvoz v državo, ampak mora uvoz vedno potekati preko Italije. Tudi tobačni izdelki morajo biti uvoženi izključno iz Italije, saj ima nad nekaterimi dobrinami večja soseda velik monopol. Vendar daje Italija v zameno San Marinu tako imenovano letno štipendijo: sol, tobak, cigarete in vžigalice po nabavni ceni.

Kultura

Mesto San Marino je od leta 2008 uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne dediščine, zato vas bo arhitektura z vso vsebino muzejev, koncertnih dvoran, spomenikov pustila polna vtisov.

Dogodki in festivali:

- Srednjeveški dnevi: v starem delu mesta San Marino potekajo konec julija srednjeveški dnevi, kjer se zvrstijo različni dogodki od mečevalskih dvobojev do metanja zastav.

- San Marino Etnofestival: en teden v juliju se zberejo glasbeniki z različnih koncev sveta, da predstavijo svojo glasbo. Na odru Cava dei Balesterieri se predstavijo najzanimivejši ljudje s svojimi kulturnimi značilnostmi.

- Festa della Fondazione della Repubblica di San Marino (Festival ustanovitve Republike San Marino): 3. september je nacionalni praznik posvečen zavetniku sv. Marinu, ustanovitelju mesta. V mestu se zvrtijo različni dogodki, večer pa se zaključi z veličastnim ognjemetom.

- MotoGP Grand Prix San Marino: septembra se najboljši motociklisti zberejo na tekmi za svetovni pokal v San Marinu na stezi Misano Circut.

- Božični in novoletni San Marino: med 3. 12. in 8. 1. se zvrstijo praznovanja okoli božiča in novega leta, na ulicah pa najdete božične stojnice

Jezik

Uradni jezik Republike San Marino je italijanščina. Ker pa je država turistična, večina turističnih delavcev govori tudi angleški jezik.

Izobraževanje

Univerza Republike San Marino vključuje smeri, kot so zgodovinske študije, glasbeni inštitut, Mednarodno akademijo znanosti San marina, ki je znana tudi po tem, da poučuje in izdaja znanstvene članke v esperantu. V primeru študija v San Marinu lahko zaprosite za dovoljenje za bivanja, ki vam ga izdajo za celoten čas trajanja študija, vendar morate vsako leto uradu, ki izdaja dovoljenja, predložiti dokaze, da študij resnično opravljate.

Delo

V kolikor ostanete v San Marinu več kot 10 dni in ste tuji državljan, morate pridobiti dovoljenje za bivanje. Za Slovence pa je potrebno vizo pridobiti po bivanju več kot 90 dni v državi. Za dovoljenje lahko zaprosite, če boste v državi manj kot 90 dni in je namen obiska povezan s turizmom. V kolikor dobite v državi sezonsko delo, lahko zaprosite za posebno dovoljenje, katerega vam izdajo za največ 10 mesecev, z možnostjo podaljšanja. Prav tako lahko zaprosite za dovoljenje, če se vpišete v katerega koli od izobraževalnih sistemov v državi. V tem primeru vam izdajo dovoljenje za bivanje za čas celotnega študija, vendar morate ob koncu leta predložiti dokazila, da študij redno opravljate.

Varnost

Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v to državo. Kljub temu pa splošna previdnost ne bo odveč.

Zdravje

San Marino ima visok standard v zdravstvu, z visoko usposobljenimi zdravstvenimi uslužbenci. Pred vstopom v državo si uredite zdravstveno zavarovanje za tujino, enako kot za druge države Evropske unije, saj so postopki enaki kot v EU. Običajne zaplete bodo uredili v državi sami, za resnejše zaplete pa vas bodo najverjetneje prestavili v bližnjo bolnišnico v Riminiju, Italija.

Telekomunikacije

Telefon

Telefon: Vstopna koda: - za stacionarne telefone +378 - za mobilne telefone +39

Internet

Internet: Live in San Marino je program, ki vključuje povezavo WI-FI in aplikacijo, s katero uporabniki lahko hitro pridejo do koristnih informacij in napotkov. Aplikacijo lahko najdete na povezavi <http://pcp.livein.sm/welcome.php>. Preko aplikacije pa lahko pridete tudi do informacij, kje so območja pokrita z WI-FI signalom.

Pošta

Pošta: Pošto v San Marinu boste spoznali po značilni modro-beli barvi, v kateri so tudi poslovalnice in poštni nabiralniki. Tako poslovalnice kot nabiralniki so opremljeni tudi z znakom Poste San Marino.

Spoštujte običaje

Državljani San Marina so zelo ponosni na svojo zgodovino in državo. Bodite spoštljivi, še posebej, ko se fotografirate s častno stražo. Pazite na to, da jih na pokličete »Italijani«, na kar so zelo občutljivi. Z Italijani niso v slabih odnosih, vendar so kljub vsemu zelo ponosni na svojo neodvisnost.


Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Zahteve za vstop: V državo lahko vstopate z osebnim dokumentom. Potni list in viza za državljane Slovenije nista potrebna.


Z letalom

Najbližje mednarodno letališče je v Riminiju (Aeroporto Internazionale di Rimini e San Marino »Federico Fellini«) in je od San Marina oddaljeno 27 km. Ostala bližja letališča so še Bologna (135 km), Ancona (130 km), Rim (350 km) in Milano (350 km).

Z avtobusom

Z avtobusom: Najboljše povezave z avtobusom so med mestom Rimini (IT), od koder avtobusi vozijo do postaje Arco D'Augusto.(vse leto) in do Piazze Tripoli (poleti) v mestu San Marino. Cene za povratno vozovnico se gibljejo od 5 € naprej. Vožnja iz Riminija do San Marina traja cca. 50–60 min.

Dodatne informacije: - Bonelli Bus (www.bonellibus.com) Via Murano, 54 – Riccione

- Železniška postaja Rimini Piazzale Cesare Battisti, 1 – Rimini Informacije: Tel. 0541-703331


Z avtom

- Na avtocesti A14 Bologna – Ancona uporabite izvoz Rimini Sud in nadaljujete po hitri cesti Rimini - San Marino SS72. - Na avtocesti A14 Bologna – Ancona izberete izvoz Rimini Nord in nadaljujete po »Marecchiese« cesti št. 258.


S taksijem: Taksi iz Riminija do San Marina stane okrog 40 € v eno smer. Vožnja traja cca. 30 min.


Z vlakom

Najbližja železniška postaja je v Riminiju v Italiji, ki je od mesta San Marino oddaljen 30 km. Od tam pa morate pot do San Marina nadaljevati z drugimi oblikami javnega prevoza, kot sta avtobus ali taksi.

Železniška postaja Rimini Piazzale Cesare Battisti, 1 – Rimini Informacije: Tel. 0541-703331


Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Avto

Ceste po destinaciji so urejene in dobro označene. San Marino ima 220 km urejenih avtocest, zato vam transport po državi ne bi smel povzročati težav. Potrebno pa je paziti pri parkiranju, še posebej v turističnih središčih. Vedno je potrebno parkirati na za to posebej urejenih parkiriščih.

Cene za parkirnino v San Marinu: 1 ura = 1,50 € 2 uri = 3,00 € 3-5 ur = 4,50 € 6-24 ur =8,00 €

Gosti, ki prenočujejo v enem od hotelov v San Marinu, imajo dnevno parkirnino znižano na 4 €.


Avtobus

V kolikor ostanete v San Marinu več kot en dan, ima država dobro urejene notranje povezave z avtobusom. Za več informacij se pozanimajte na turističnih informacijah ali v hotelu, kjer prebivate, saj imajo gosti, ki so nastanjeni v lokalnih hotelih, pogosto ugodnosti pri nakupu karte.


Taxi

V državi je 7 uradnih taksi služb z licenco. Za uradni taksi pokličite številko (+378) 0549 991441.

Kolo

San Marino je privlačen za kolesarje. Na voljo imate sedem regionalnih cest, ki so primerne tudi za kolesarje, in eno stransko cesto, kjer je zelo malo prometa. Nekateri hoteli nudijo tudi brezplačen servis koles.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hotelirji v San Marinu so združeni v konzorcij San Marino 2000 (http://www.sanmarino2000.sm/). Na njihovi spletni strani lahko najdete tudi največ informacij o različnih vrstah nastanitve in posebnih turističnih paketih.

Hostli

- Hostel San Marino Via Ventotto Luglio 224, Borgio Maggiore

Kampiranje

- V počitniški vasi Centro Vacanze San Marino je vse leto na voljo več kot 200 prostorov za kampiranje. Nahaja se v bližini mesta Borgo Maggiore (http://www.centrovacanzesanmarino.com/). - Na voljo vam je tudi več postajališč za avtodome in prikolice, opremljenih s pitno vodo in opremo za praznjenje stranišč. Več info na: http://www.visitsanmarino.com/on-line/en/home/experience/outdoors.html

Nadredna destinacija