San Marino

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

San Marino (uradno Republika San Marino) leži na severovzhodu Italije. Z vsega 61 kvadratnih kilometrov površine je republika San Marino tretja najmanjša država v Evropi (takoj za Vatikanom in Monakom). V 4. stoletju naj bi jo ustanovil sveti Marino z otoka Rab, današnje meje republike pa je s pomočjo papeža dobila v 15. stoletju. Nahaja se na severovzhodu Apeninskega polotoka in v celoti meji zgolj na Italijo. Glavno mesto republike predstavlja mesto San Marino, ki so ga zgradili okoli markantne gore Titano, ki skupaj s trdnjavo daje državi najbolj znano podobo. Staro mestno jedro mesta San Marino se je skupaj z goro Titano leta 2008 uvrstilo tudi na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. City of San Marino: Opis znamenitosti 1
  2. Serravalle: Opis znamenitosti 2
  3. Acquaviva: Opis znamenitosti 3


Trg svobode z vladno palačo: Trg svobode predstavlja glavni mestni trg, na katerem stoji tudi vladna palača. Tu se zaradi lepega razgleda na okolico zbira največ turistov in domačinov.

Bazilika svetega Marina: Bazilika je zaradi zavetnika sv. Marina, ustanovitelja mesta, ena najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti v mestu. Nahaja se na Trgu Domus Plebis v severovzhodnem delu mesta nedaleč stran od Trga svobode (Piazza della Liberta). V baziliki hranijo tudi relikte svetega Marina.

Utrdba Guaita: grad na vrhu skalne pečine daje s svojim stolpom mestu najznamenitejšo podobo. Utrdba je bila prvič omenjena v 13. stoletju, danes pa kot turistična znamenitost ponuja odlične razglede z vrha stolpa.

Utrdbi Cesta in Montale: Za San Marino so značilni trije stolpi: eden od njih je Guaita, druga dva pa sta Cesta in Montale, ki skupaj z Guaito dajejo mestu podobo stare utrdbe na gori Titano.

Muzej mučilnih naprav: Eden najbolj obiskanih muzejev v San Marinu je muzej mučilnih naprav. V kolikor vas tematika vsaj malo zanima, priporočamo ogled.

Nacionalni muzej: nahaja se v antični stavbi v središču mesta. Odprt je bil leta 1899 in prenovljen leta 2001. Na ogled postavlja več kot 5000 kosov, ki so pomembni za državo in njeno zgodovino.

Muzej zanimivih predmetov: tu lahko najdete najrazličnejše predmete, od najdaljših nohtov na svetu do najrazličnejših ekstravagantnih predmetov. Muzejska mešanica, ki je ne boste našli nikjer drugje na svetu, zatrjujejo na njihovi spletni strani.

Gledališče Titano: Glavno kulturno zbirališče prebivalcev in obiskovalcev San Marina je bilo zgrajeno v 18. stoletju. Poleg rednih predstav gosti tudi glavne kulturne dogodke v mestu.

Skriti kotički

Borgo Maggiore: glavna zanimivost tega mesta so četrtkove tržnice v mestnem središču, ki jih že več sto let postavljajo na istem trgu. Včasih si tam lahko našel le hrano, danes pa se je ponudba močno razširila.

Montegiardino: majhno in mirno mesto zgolj 30 minut iz mesta San Marino je obdano z obzidjem, ponuja pa tudi čudovit pogled na goro Titano in tri stolpe v mestu San Marino.

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Kljub svoji majhnosti San Marino ponuja veliko različnih aktivnosti za preživljanje prostega časa. Majhne ulice, ki so večinoma zaprte za promet, ponujajo veliko možnosti za oglede, od muzejev, arhitekturnih znamenitosti, do parkov in kulturnih ustanov. Tako boste s sprehodom skozi staro mestno jedro občudovali arhitekturo ali pa se vam bo korak ustavil v eni od butičnih trgovin, kjer ponujajo tudi veliko zbirateljskih predmetov.

Muzeji: Muzejski navdušenci boste našli kar nekaj zanimivih muzejev: Mestni muzej, Emigrantski muzej, Muzej mučilnih naprav …

Poleg sprehodov in aktivnosti v mestih San Marino ponuja tudi veliko možnosti za rekreacijo v naravi. S svojo pokrajino in urejenimi manj znanimi cestami ponuja odlične možnosti za kolesarjenje, družinske aktivnosti, plezanje, zmajarstvo, aktivnosti v adrenalinskem parku in še mnogo drugega.


Koristne informacije

Glavno mesto: San Marino

Valuta: euro

Število prebivalcev: 33.000 (dec. 2015)

Elektrika: 230V/50Hz (evropske, slovenske vtičnice)

Tel. koda države:+378 (+39 za mobilne telefone)

Časovni pas: UTC + 1

Telefon za njuno pomoč:112 Domena: .sm

Velikost države: 61 km²


Turistične informacije: Contrada Omagnano, 20 - 47890 - San Marino Città - Repubblica di San Marino T: + 378 (0549) 882914 - F: + 378 (0549) 882915 informazioni.turismo@pa.sm http://www.visitsanmarino.com/on-line/en/home.html Odpiralni čas. Ponedeljek – petek: 8.30–18.00 Sobota, nedelja, prazniki: 9.00–13.30 / 14.00–18.00


Marino Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid San Marino

Dinamični zemljevidi

Regije

 Ime regije 1
 Kraji:Kraj1, Kraj2...
 Kratek opis regije

 Ime regije 2
 Kraji:Kraj3, Kraj4...
 Kratek opis regije

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Marino Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Hrana

Pijača

Nakupovanje

Gospodarstvo in ekonomija

Kultura

Jezik

Izobraževanje

Delo

Varnost

Zdravje

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Avto

Avtobus

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija