San Marino: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Gospodarstvo in ekonomija)
Vrstica 232: Vrstica 232:
 
== Gospodarstvo in ekonomija ==
 
== Gospodarstvo in ekonomija ==
 
<!-- Naštejte glavne značilnosti ekonomije destinacije-->
 
<!-- Naštejte glavne značilnosti ekonomije destinacije-->
 +
Kljub temu, da Republika San Marino ni članica Evropske unije, kot svojo uradno valuto uporablja evro. Ker pa zaradi svoje majhnosti izda malo evrskih kovancev, so le ti izjemno zaželeni med zbiralci. Pred evrom je bila uradna valuta sanmarinska lira, ki je bila vezana na italijansko liro.
 +
V gospodarstvu so najmočnejši v elektronski in keramični industriji ter bančništvu, v kmetijstvu pa prednjačita pridelava vina in sirarstvo. Pomemben del prihodka države prestavljajo tudi znamke, ki jih v glavnem prodajo zbirateljem.
 +
Gospodarstvo San Marina pa ni popolnoma neodvisno, saj ima na mnogih področjih posebne dogovore z Italijo. Tako recimo ni dovoljen neposredni uvoz v državo, ampak mora uvoz vedno potekati preko Italije. Tudi tobačni izdelki morajo biti uvoženi izključno iz Italije, saj ima nad nekaterimi dobrinami večja soseda velik monopol. Vendar daje Italija v zameno San Marinu tako imenovano letno štipendijo: sol, tobak, cigarete in vžigalice po nabavni ceni.
  
 
== Kultura ==
 
== Kultura ==

Redakcija: 18:43, 30. junij 2016

San Marino (uradno Republika San Marino) leži na severovzhodu Italije. Z vsega 61 kvadratnih kilometrov površine je republika San Marino tretja najmanjša država v Evropi (takoj za Vatikanom in Monakom). V 4. stoletju naj bi jo ustanovil sveti Marino z otoka Rab, današnje meje republike pa je s pomočjo papeža dobila v 15. stoletju. Nahaja se na severovzhodu Apeninskega polotoka in v celoti meji zgolj na Italijo. Glavno mesto republike predstavlja mesto San Marino, ki so ga zgradili okoli markantne gore Titano, ki skupaj s trdnjavo daje državi najbolj znano podobo. Staro mestno jedro mesta San Marino se je skupaj z goro Titano leta 2008 uvrstilo tudi na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. City of San Marino: Opis znamenitosti 1
  2. Serravalle: Opis znamenitosti 2
  3. Acquaviva: Opis znamenitosti 3


Trg svobode z vladno palačo: Trg svobode predstavlja glavni mestni trg, na katerem stoji tudi vladna palača. Tu se zaradi lepega razgleda na okolico zbira največ turistov in domačinov.

Bazilika svetega Marina: Bazilika je zaradi zavetnika sv. Marina, ustanovitelja mesta, ena najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti v mestu. Nahaja se na Trgu Domus Plebis v severovzhodnem delu mesta nedaleč stran od Trga svobode (Piazza della Liberta). V baziliki hranijo tudi relikte svetega Marina.

Utrdba Guaita: grad na vrhu skalne pečine daje s svojim stolpom mestu najznamenitejšo podobo. Utrdba je bila prvič omenjena v 13. stoletju, danes pa kot turistična znamenitost ponuja odlične razglede z vrha stolpa.

Utrdbi Cesta in Montale: Za San Marino so značilni trije stolpi: eden od njih je Guaita, druga dva pa sta Cesta in Montale, ki skupaj z Guaito dajejo mestu podobo stare utrdbe na gori Titano.

Muzej mučilnih naprav: Eden najbolj obiskanih muzejev v San Marinu je muzej mučilnih naprav. V kolikor vas tematika vsaj malo zanima, priporočamo ogled.

Nacionalni muzej: nahaja se v antični stavbi v središču mesta. Odprt je bil leta 1899 in prenovljen leta 2001. Na ogled postavlja več kot 5000 kosov, ki so pomembni za državo in njeno zgodovino.

Muzej zanimivih predmetov: tu lahko najdete najrazličnejše predmete, od najdaljših nohtov na svetu do najrazličnejših ekstravagantnih predmetov. Muzejska mešanica, ki je ne boste našli nikjer drugje na svetu, zatrjujejo na njihovi spletni strani.

Gledališče Titano: Glavno kulturno zbirališče prebivalcev in obiskovalcev San Marina je bilo zgrajeno v 18. stoletju. Poleg rednih predstav gosti tudi glavne kulturne dogodke v mestu.

Skriti kotički

Borgo Maggiore: glavna zanimivost tega mesta so četrtkove tržnice v mestnem središču, ki jih že več sto let postavljajo na istem trgu. Včasih si tam lahko našel le hrano, danes pa se je ponudba močno razširila.

Montegiardino: majhno in mirno mesto zgolj 30 minut iz mesta San Marino je obdano z obzidjem, ponuja pa tudi čudovit pogled na goro Titano in tri stolpe v mestu San Marino.

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Kljub svoji majhnosti San Marino ponuja veliko različnih aktivnosti za preživljanje prostega časa. Majhne ulice, ki so večinoma zaprte za promet, ponujajo veliko možnosti za oglede, od muzejev, arhitekturnih znamenitosti, do parkov in kulturnih ustanov. Tako boste s sprehodom skozi staro mestno jedro občudovali arhitekturo ali pa se vam bo korak ustavil v eni od butičnih trgovin, kjer ponujajo tudi veliko zbirateljskih predmetov.

Muzeji: Muzejski navdušenci boste našli kar nekaj zanimivih muzejev: Mestni muzej, Emigrantski muzej, Muzej mučilnih naprav …

Poleg sprehodov in aktivnosti v mestih San Marino ponuja tudi veliko možnosti za rekreacijo v naravi. S svojo pokrajino in urejenimi manj znanimi cestami ponuja odlične možnosti za kolesarjenje, družinske aktivnosti, plezanje, zmajarstvo, aktivnosti v adrenalinskem parku in še mnogo drugega.


Koristne informacije

Glavno mesto: San Marino

Valuta: euro

Število prebivalcev: 33.000 (dec. 2015)

Elektrika: 230V/50Hz (evropske, slovenske vtičnice)

Tel. koda države:+378 (+39 za mobilne telefone)

Časovni pas: UTC + 1

Telefon za njuno pomoč:112 Domena: .sm

Velikost države: 61 km²


Turistične informacije: Contrada Omagnano, 20 - 47890 - San Marino Città - Repubblica di San Marino T: + 378 (0549) 882914 - F: + 378 (0549) 882915 informazioni.turismo@pa.sm http://www.visitsanmarino.com/on-line/en/home.html Odpiralni čas. Ponedeljek – petek: 8.30–18.00 Sobota, nedelja, prazniki: 9.00–13.30 / 14.00–18.00


Marino Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid San Marino

Dinamični zemljevidi

Regije

San Marino ima 9 občin oz. castellov (gradov): - San Marino (tudi glavno mesto Republike San Marino)

- Acquaviva

- Borgo Maggiore

- Chiesanuova

- Domagnano

- Faetano

- Fiorentino

- Montegiardino

- Serravalle


Lastnosti pokrajine

Republika San Marino je hribovita država, ki se nahaja na severovzhodu Apeninskega polotoka, 10 km od obale Jadranskega morja. Gre za enklavo v Italiji, ki meji na dve Italijanski regiji : Emilio-Romagno in Marche. Najvišja in najbolj markantna točka v državi je apnenčast masiv, gora Titano, okoli katerega je zgrajeno tudi samo mesto in prestolnica države San Marino. V državi je okoli 65 % gozdnih površin, ostale pa so urbane, pozidane ali kmetijsko obdelane.

Vreme in klima

Marino Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

San Marino ima mediteransko klimo, zato na tem območju lahko pričakujemo vroča in suha poletja in mile ter deževne zime. Najbolj vroča meseca sta julij in avgust s povprečno dnevno temperaturo 25 °C, vendar temperature poleti lahko krepko presežejo tudi 30 °C. Najhladnejši mesec je januar s povprečno temperaturo 4 °C, v mescih december in februar je povprečna mesečna temperatura le stopinjo višja. V ostalih mesecih pa se povprečna mesečna temperatura že dvigne nad 10 °C. Največ padavin lahko pričakujemo v jesenskih mesecih, vendar celotna država v letu prejme povprečno le okoli 600 mm padavin, zato nas tudi padavinski meseci ne bi smeli preveč ovirati pri obisku te države.


Zgodovina

Začetki San Marina segajo v 4. stoletje, ko naj bi kamnosek sv. Marin s skupino kristjanov prebežal na Apeninski polotok s hrvaškega otoka Rab, da bi ubežal preganjanju, ki ga je takrat nad kristjani vršil rimski cesar Dioklecijan. Vendar dokumentov, ki bi potrjevali prihod sv. Marina na območje okoli gore Titano ni. Prvi dokumenti o obstoju Gradu San Marino segajo v drugo polovico 8. Stoletja. Grad je pripadal regiji Montefeltro, ta pa je bila pod pristojnostjo Svetega sedeža. Kljub temu, da uradni datum ustanovitve republike predstavlja 3. september 301, je bila neodvisnost republike s strani papeža priznana leta 1631. Vendar mnogi drugi dokumenti kažejo na veliko avtonomnost in celo neodvisnost ter republiško ureditev že pred letom 1631. Meje se od leta 1463 naprej niso spreminjale. Tega leta je mesto San Marino zaradi sodelovanja v eni od vojn pod vodstvom papeža dobilo še utrjena naselja Fiorentino, Montegiardino in Serravalle, Faetano pa se je državi istočasno pridružil prostovoljno. Ozemlja niso širili niti takrat, ko jim je Napoleon v zameno za sodelovanje ponudil širitev mej države. V 19. stol. je San Marino podpiral proces združevanja Italije in nudil azil mnogim revolucionarjem, med drugim tudi Giuseppeju Garibaldiju, po koncu združevanja Italije pa je Republika San Marino še vedno ostala neodvisna. V času 2. svetovne vojne je republika ostala nevtralna, vendar so se zaradi dobrih odnosov z Italijo nekateri prostovoljci odločili boriti za njeno stran. Kljub razglašeni neodvisnosti pa so jo leta 1945 za kratek čas okupirali Nemci. Po letu 1945 je bila v San Marinu prva demokratično izvoljena komunistična stranka, v času vladanja komunistov do leta 1957 pa je država postala tudi davčni raj za Italijanske družbe, kar je zaostrilo odnose z Italijo. San Marino je od leta 1992 član Združenih narodov, kljub uporabi evra kot uradne valute pa se ni nikoli pridružil Evropski uniji.

Hrana

San Marino s svojimi tradicionalnimi posebnostmi na področju kmetovanja in pripravi hrane že vrsto let podeljuje tudi certifikat Consorcio Terra di San Marino, kamor so zajete posebnosti s področja predelave mleka, medu, olja, kruha, mesa in vina. Najbolj značilno za državo je gojenje trte in oliv ter čebelarstvo, katerih začetke lahko datiramo že več kot tisočletje nazaj. Država pa se je specializirala tudi v mlečni in mesni govedoreji. Tradicionalna kuhinja je tako mešanica kmetijske dediščine območja, ki jo lahko preizkusite v državi.

Najbolj značilne jedi: rezanci in ostale testenine, pečenke, mleko in mlečni izdelki, piadina (vrsta ploščatega kruha), olivno olje. Med sladicami pa se lahko posladkate z bustrengom, caciatello, ciambello, poleg katerih se prileže kozarec belega vina. Med tradicionalnimi posebnostmi pa lahko najdete tudi torto Tre Monti in torto Titano, ki jih ročno izdelujejo v slaščičarni Antica Fabrica di Torte iz Domagnana od leta 1942. Tipično hrano lahko najdete v več kot 60 restavracijah po državi od večjih bolj sofisticiranih restavracij, do manjših družinskih gostiln. Na TripAdviserju pa najboljše ocene dobivajo restavracije Il Mattrello, Smaller, Ritrovo dei Lavaratori in Ristorante Righi.


Pijača

Vina: najbolj tipična vina najdete v na ulici Sterrabolino 89 v mestu San Marino, kjer se nahaja Consorcio Vini Tipici. Največja posebnost med vini sta rdeči vini Brugneto in Tessano, ki se zorita v sodih iz češnjevega ali hrastovega lesa. Med belimi vini pa lahko posežete po vrstah Biancale in Roncale.


Nakupovanje

V kolikor je nakupovanje vaša strast, je San Marino pravi raj za vas. V starem delu mesta je preko sto manjših in večjih trgovin, kjer lahko najdete najrazličnejše izdelke za svoj okus. V iskanju tradicionalnih izdelkov bodite pozorni na znamko Mark of Origin, ki jo od leta 1995 podeljujejo domačim rokodelcem in umetnikom, s katero zaščitijo izvor izdelka in ga hkrati tudi promovirajo. Republika San Marino pa je v svetu znana tudi po znamkah in kovancih, ki imajo posebno zbirateljsko vrednost. Za zbiratelje in tiste, ki bi želeli iz San Marina odnesti pristno darilo, je najbolje, da na Piazza Garibaldi najdete Filatelica e Numismatica della Repubblica di San Marino, kjer boste našli najboljše informacije o filateliji in numizmatiki San Marina. Posebnost San Marina je tudi, da lahko tujci v nekaterih trgovinah kupujejo neobdavčene izdelke.

Kje nakupovati?

- Tržnica Borgo Maggiore – vsak četrtek med 6.00 in 14.00


- Tržnica antičnih in rabljenih izdelkov – vsako tretjo nedeljo v mesecu v mestu Borgo Maggiore.


- Nakupovalni center Azzuro


- Nakupovalni center Atlante


Gospodarstvo in ekonomija

Kljub temu, da Republika San Marino ni članica Evropske unije, kot svojo uradno valuto uporablja evro. Ker pa zaradi svoje majhnosti izda malo evrskih kovancev, so le ti izjemno zaželeni med zbiralci. Pred evrom je bila uradna valuta sanmarinska lira, ki je bila vezana na italijansko liro. V gospodarstvu so najmočnejši v elektronski in keramični industriji ter bančništvu, v kmetijstvu pa prednjačita pridelava vina in sirarstvo. Pomemben del prihodka države prestavljajo tudi znamke, ki jih v glavnem prodajo zbirateljem. Gospodarstvo San Marina pa ni popolnoma neodvisno, saj ima na mnogih področjih posebne dogovore z Italijo. Tako recimo ni dovoljen neposredni uvoz v državo, ampak mora uvoz vedno potekati preko Italije. Tudi tobačni izdelki morajo biti uvoženi izključno iz Italije, saj ima nad nekaterimi dobrinami večja soseda velik monopol. Vendar daje Italija v zameno San Marinu tako imenovano letno štipendijo: sol, tobak, cigarete in vžigalice po nabavni ceni.

Kultura

Jezik

Izobraževanje

Delo

Varnost

Zdravje

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Avto

Avtobus

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija