Rim

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 14:56, 11. marec 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Rim je živahna in sodobna evropska prestolnica Italije. Hkrati pa je Rim ogromen 3000 let star muzej. Rim ponuja številne stare spomenike, umetniške zaklade in izjemno arhitekturo. Zaradi papeške državice Vatikan ima Rim vero v svojem srcu, v svoji duši pa zgodovino. Rim je mesto, ki vedno znova privablja in navdušuje obiskovalce.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Okrog sveta

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta v štirih mesecih- za začetek sedem evropskih


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Rim - turistični video vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Vatikan: Majhno mesto, ki je hkrati država, je hkrati tudi največji muzej na svetu. Neizmerno je njegovo bogastvo in zanimivosti.
 2. Panteon: Ogromno svetlobno okno, ki nosi tudi težo kupole, je središče najbolj ohranjenega antičnega templja. Nekdaj poganski tempelj je sedaj krščanska cerkev svete Marija mučenikov.
 3. Rimski Forum: Slikovit skupek ruševin, ki pa še vedno odraža veličino rimskega impetija. Sam forum je svojo najbolj dodelano podobo dosegel pod vladavino Avgusta, prvega rimskega cesarja.
 4. Galerija Borghese: Berninijevi najboljši kipi in Caravaggieve slike, ki jima je bil mecen kardinal Scipion Broghese, najdemo pa tudi mnoga klasična, renesančna in neoklasična dela. Zgradba, v kateri je galerija, predstavlja vilo iz 17. stoletja v lepem parku.
 5. Kolosej in Forum: Največji, še stoječi amfiteater, ki je bil vzor vseh modernih stadiumov Sprejel je lahko 60.000 obiskovalcev, zgraje pa je bil v času Vespazijana. Skupaj z Rimskim forumum se povezuje v celovit arheološki park, vreden ogleda.
 6. Kapitolska muzeja: Na Kapitolskem griču se nahajata dve čudoviti palači, ki hranita nekaj največjih rimskih zakladov.
 7. Museo Nazionale Romano: Rimski narodni muzej hrani nekaj zanimivih zbirk, kot so Ludovisi, Mattei in Altemps in je stacioniran na dveh destinacijah - palača Altemps in palača Massimo alle Terme, razen antinčne umetnosti pa najdemo tudi klasične kipe in izjemne mozaike.
 8. Santa Maria del Popolo: Nad vladarskim grobnicami zgradjena cerkev ponuja najbogatejši pregled renesančne in baročne umetnosti.
 9. San Clemente: Cerkev, v kateri se je moč spustiti do globine 18 metrov in se tako vrniti več kot dva tisoč let v preteklost in doživeti razvoj mesta Rim.
 10. Ostia Antica: Kakšno je bilo življenje v nekdanji vladarski prestolnici Rim, nam prikažejo ostanko nekdanjega rimskega glavnega pristanišča.

Muzeji

Rim je en sam velik muzej, vendar pa lahko izpostavimo predvsem naslednje muzeje:

 • Castel San´t Angelo (Angelski grad)
 • Galleria Nazionale d`Arte Antica - Palazzo Barberini
 • Galleria Borghese
 • Musei Capitolini (Kapitolski muzeji)
 • Musei Vaticani
 • Museo Nazionale Romano
 • Palazzo - Galleria Doria Pamphili
 • Villa Giulia (Museo Nazionale Etrusco)

Parki

Rim ima tudi nekaj čudovitih parkov:

 • Villa Medici,
 • Villa dei Farnese,
 • Villa Borghese.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Rima

Dinamični zemljevidi

Območja

Mesto je bilo leta 1972 zaradi boljšega upravljanja razdeljeno na 20 območij, ta pa so bila združena v 4 okrožja. Območje XIV Fiumicino se je v vmesnem času izločilo in postalo samostojno mesto.

Območja so naslednja:

  I Centro storico (staro mestno jedro)     XI Appia Antica
  II Parioli                   XII EUR
  III Nomentano- San Lorenzo           XIII Ostia
  IV Monte Sacro                 XV Arvalia Portuense
  V Tiburtina                  XVI Monte Verde
  VI Prenestino                 XVII Prati
  VII Centocelle                 XVIII Aurelia
  VIII delle Torri                XIX Monte Mario
  IX San Giovanni                XX Cassia Flamini
  X CinecittàVreme in klima

Rim ima mile in vlažne zime, temperature redko padejo pod ledišče pa tudi sneg ni ravno običajen pojav. Pomladi in jeseni so lahko deževne, poletja pa včasih ubijalsko vroča z močnimi nevihtami.

Kdaj obiskati

Pozna pomlad in zgodnja jesen sta najlepši čas za obisk mesta Rim.

Zgodovina

Mit o mestu Rim pripoveduje o stari latinski prestolnici Alba Longa in o tem, da je Amulij osvojil prestol svojega brata Numitorja. Svojo edino hčer je prisilil, da je postala vestalka, vendar je zanosila v bogom Marsom sinova Romula in Rema. Ker ju je Amulij dal v košaro in vrgel v vodo, bogovi pa so ju rešili, je zanju na Palatinu skrbela volkulja. Brata sta po napovedi Marsa l. 753 p. n. št. ustanovila Rim. Ker se nisma mogla sporazumeti ali se mesto naj imenuje Rema ali Roma, Romul pa je začel graditi obzidje, ki ga je Rem v jezi preskočil. Romul ga je zaradi tega v jezi ubil.

Zgodovinsko gledano mesto Rim tako ne pripada enemu samemu obdobju, temveč so njegove znamenitosti in četrti mešanica antičnih, sredneveških, renesančnih in sodobnih stavb, ki jih je mnogokrat težko natančno umestiti v posamično zgodovinsko obdobje.

Zgodovinsko središče mesta Rim t.i. centro storico se nahaja med Tibero in via del Corso in se deli na srednjeveško četrt z osrednjima točkama Plazza navona in Panteon ter na renesančno okročje okoli Via Giulia in Piazza Farnese. Na drugi strani reke je Trastevere, ki je še posebej primeren za pohajkovanje, obisk restavracij ali večerno zabavo.

Hrana

Rimljanom dobre jedi pomenijo izjemno veliko, zato je večerja, sploh če je na prostem, pomemben del dneva. Nekatere rimske specialitete, sicer ne zbujajo ne vem kakšnega teka - vampi, možgani, drobovina, vendar dobimo tudi zelo okusne jedi. Naj jih naštejemo le nekaj:

 • Saltimbocca - telečji zrezki, zviti skupaj z žajbljevimi listi in pršutom in dušeni do mehkega, da kar skačejo v usta.
 • Buccatini all'amatriciana - votli špageti z okusnim prelivom in posuti z ribanim pecorinom.
 • Carciofi alla romana - artičoke s česnom in meto dušene v oljčnem olju.
 • Abbacchio scottaditto - mlada pečena jagnjetina.
 • Spaghetti alla carbonara - špagete z jajcem in pancetto.
 • Carciofi alla giuida - ocrvte artičoke, ki jih pogosto postrežejo skupaj s polnjenimi cvetovi bučk.
 • Gnocchi alla Romana - mehki, nežni njoki, postreženo z raznimi omakami.
 • Cacio e Pepe - enostavna, vendar okusna jed iz špagetov.

Največ restavracij boste našli v predelu Trastevere in ulicah okoli Piazze Navone, se pa trattorie in pizzerie najdeljo v skoraj vseh predelih mesta Rim. Malce stran od turističnih središč boste dostikrat našli boljšo in cenejšo hrano kot na najbolj obleganih turističnih predelih.

Je pa nekaj kultnih restavracij, ki jih le obiščite, če želite doživeti tudi kulinarične vrhunce v mestu Rim:

 • Checchino dal 1887 - ena najboljših rimskih restavracij, ki je odprta že od leta 1887 z preprostimi in tudi bolj izjemnimi jedmi ter najboljšim izborom italijanskih in francoskih sirov.
 • Agata e Romeo - restavracija v secesijskem slogu, kjer pripravljajo izvirne mesne, ribje in zelenjavne jedi ter božanske sladice.
 • Da Cesaretto - rimske specialitete po zmernih cenah.
 • Piperno - draga judovska restavracija z izjemnimi artičokami.
 • Da Augusto - značilna trattoria na Trasteveru, preprosta, tradicionalna, vendar odlična hrana in dobro vino.


Pijača

Jutranja kava, kozarček vina, dober aperitiv ali še kaj močnejšega, tudi to spada k obisku Rima.

Najboljšo kavo dobimo na naslednjih destinacijah:

 • La Tazza d'Oro, Via degli Orfani 84;
 • Sant'Eustachio, Piazza Sant'Eustachio 82;
 • Caffe Greco, Via del Codotti 86;
 • Bernasconi, Largo di Torre Argentina 1.

Naj 10 vin in likerjev:

 1. Frascati
 2. Castelli Romani
 3. Colli Albani
 4. Orvieto Classico
 5. Est! Est! Est!
 6. Torre Ercolana
 7. Chianti
 8. Lacrima Christi
 9. Campari
 10. Grappa


Nakupovanje

Rim nima slovesa kot nakupovalno središče, vendar lahko zadovolji tudi izbirčne in bogate kupce. Številni luksuzni izdelki, kot so svila, usnje, dragulji, čevlji in modni dodatki spadajo v najvišji kakovostni razred. Večina ekskluzivnih trgovin je zbrana v ulica okoli Via del Condotti in Piazza dei Spagna. Nekoliko cenejše trgovine se nahajajo na Via del Corso, Via Nazionale in Via del Tritone ter v predelih Campo del Fiori in Fontane di Trevi.

Kultura

Festivali in dogodki

Festival Rim Evropa s poudarkom na nekonvencionalnih in provokativnih izvajalcih se dogaja vsako jesen na različnih uglednih mestih; na Francoski akademiji, v palači Farnese in na Španski akademiji. Izvajajo se vse zvrsti glasbe, plesa in gledaliških predstav, veliko pa je gostov iz tujine.

Festival v Testacciu

Festa del`Unita

Rimski rojstni dan

Poletni operni festival

Pomladni festival

Villa Celimontana Jazz

May Day Concert


Jezik

Italijanščina, ki jo govorijo v Rimu, je dokaj čist jezik, saj tudi pregovor pravi, da je najlepša italijanščina toskansko narečje v rimskih ustih - la lingua toscana in bocca romana.

Izobraževanje

Università La Sapienza di Roma [1] – S 145.000 študenti je “La Sapienza” največje vseučilišče v Evropi, drugo na svetu. Nahaja se skoraj v centru Rima, kar je še en dober razlog za odločitev študirati tu, čeprav je življenje v Rimu zelo drago.

Mnoge turistične agencije v Sloveniji organizirajo tečaje italijanščine v večnem mestu Rim, med njimi tudi Ars Longa, Nista, Intelekta in še mnoge druge.

Varnost

Pazite na žeparje v javnih prevoznih sredstvih ter na železniški postaji Termini in njeni okolici. Tam vam pri nakupu vozovnic pomagajo "prijazne" gospe in gospodje, vendar zato pričakujejo nagrado.

Za vsak slučaj imejte nekaj denarja skritega posebej.


Koristne turistične informacije

Vse pomembne turistične informacije dobimo na Turismo Roma ter na naslednjih točkah:

 • v zgradbi železniške postaje Termini pri tiru 24; okence je odprto od 8 do 20.30 ure,
 • na letališču Fiumicino,
 • na letališču Ciampino.

Pomembne telefonske številke, če potrebujemo pomoč so:

 • splošna številka za pomoč 113
 • ambulanta - dežurni zdravnik 118
 • gasilci 115
 • policija 112
 • prometna policija 0667691

Telefonska številka slovenskega veleposlaništva v Rimu je (+) 39 335 80 64 552.

Telefonske številke nekaterih bolnišnic:

OSPEDALE SAN PIETRO FATEBENEFRATELLI, 600, v. Cassia, Tel.: 0633581, Fax: 0633251424

Azienda Policlinico Umberto I, 155, vl. Policlinico, Tel.: 06 4465027

OSPEDALE PEDIATRICO BAMBINO GESU, 4, p.S.Onofrio, Tel.: 0668591


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Ker so mobiteli osnovna oprema Italijanov, je pokritost mobilne telefonije zelo dobra.

Klicna številka za Italijo: 00 39 Pozivna številka za Rim: 06 (tudi pri lokalnih pogovorih) Telefonske informacije: 1254, nato 1 za Italijo, 2 za tujino.

Internet

Tudi internet je v mestu Rim nepogrešljiv. Zato imajo številne restavracije in kavarne za svoje goste urejeno možnost uporabe interneta. Na turističnih točkah pa je na razpolago Wifi Provincia Roma in Roma Wireless.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Redne letalske proge iz Ljubljane v Rim ali iz Trsta v Rim - cene so sprejemljive.

Z avtobusom

Običajno le preko organiziranih aranžmajev s turističnimi agencijami. Redne avtobusne povezave do Rima iz Slovenije ni. Lahko pa potujemo do Trsta in potem dalje z italijanskim avtobusom.

Z avtom

Glavna cestna povezava A1 poteka od Milana na severu mimo Bologne in Firenc do Rima in še naprej do Neaplja. Pred Rimom se vse pomembne cestne povezave do mesta Rim spajajo z rimsko obvoznico G.R.A. (Grande Raccordo Annulare), ki omogoča, da krožite okoli mesta oziroma zapeljete vanj s tiste smeri, kot želite.

Najpomembnejše informacije za voznike osebnih avtomobilov, ki bodo potovali po deželi Italija, najdemo na AMZS.

Z vlakom

Direktne povezave za Rim iz Slovenije z vlakom ni. Je pa možno od pomladi 2014 potovati v Rim z vlakom iz Benetk; do Benetk je organiziran prevoz z minibusom. Podrobne podatke najdemo na spletni strani vlaki.train.si.

Transport po destinaciji

Avtobusi

Oranžni avtobusi v mestu Rim so pod upravo ATACa, zato smo pozorni, da vozovnice kupimo vnaprej v trgovinah z nalepko ATAC ali pri zelenih kioskih ATAC na večjih postajah. Vozovnice veljajo za poljubno število voženj v času 90 minut, kupimao pa lahko tudi dnevno ali tedensko turistično karto, ki velja tudi za metro. Vstopamo pri prednjih, izstopamo pri zadnjih vratih, kjer tudi na posebnem avtomatu žigosamo vozovnico.

Metro

Rim se ponaša tudi s podzemno železnico - la metropolitano, ki je hitra in enostavna za uporabo. Ima dve progi, s katerima dosežemo vse pomembne turistične točke ter letališče. Pri nakupu vozovnih pri okencih na glavnih postajah ali avtomatih je pomembno, da imamo drobiž.

Avto

V starem mestnem jedru je v veljavi območje omejenega prometa (ZTL – Zona Traffico Limitato). Od ponedeljka do petka med 6.30 in 18.00 uro ter ob sobotah med 14.00 in 18.00 uro, je promet znotraj tega območja dovoljen le prebivalcem tega območja in vozilom z dovolilnico. Če se vaš hotel nahaja znotraj tega območja, lahko vodstvo hotela zaprosite za izpeljavo postopka za pridobitev dovolilnice. Hotel mora registrsko številko vašega vozila in čas vašega bivanja sporočiti podjetju ATAC, ki izvaja nadzor nad prometom vozil v območju omejenega prometa. Obseg območja si lahko ogledate na povezavi Agenzia Mobilita

Taxi

Vozila rumene barve - rimske taksije je v Rimu težko priklicati, saj čakajo na določenih krajih. Pokličemo pa jih lahko po telefonu (tel. 3875, 3570, 4994 ali 8433). Turistom ponavadi najbolj pridejo prav taksiji, ki čakajo na Piazza Venezia, Termini, Piazza San Silvestro in Piazza Sonnino (Trastevere). Pri vstopu v taksi se prepričajte ali imajo vključen števec. Taksisti pa radi zaračunajo dodatke za telefoniranje iz taksija, za vožnje po deseti uri zvečer, ob nedeljah in za vsak kos prtljage.

Kolo

Povsod v mestu Rim so tudi izposojevalnice koles, kar nam lahko polepša ogled mesta Rim predvsem v poletnih mesecih. Izposojevalnice najdemo na Via del Corso, Piazza Navona, viale del Bambino (Pincio), Piazza San Silvestro, Largo Argentina in v bližini metrojskih postaj Piazza di Spagna in Piazza del Popolo.

Nenavadni načini transporta

Rim si lahko ogledamo tudi iz kočije s konjsko vprego.

Spanje in namestitev

Rim ima na voljo veliko prenočišč, kot je to običajno v tako velikih mestih. Vendar lahko naletimo na res zanemarjene penzione, malo pa je kvalitetnih hotelov srednjega cenovnega razreda. Najbolje je rezervirati v naprej, če pa tega nismo storili so nam v pomoč tudi aplikacije na mobilnih telefonih.

Hoteli

Okolica Piazze Navone bi bila idealna za namestitev, vendar je tam malo hotelov. Več jih je okoli Piazza del Popolo in Piazza di Spagna. Hotelske sobe so običajno drage, garažo pa je sploh težko dobiti.

Hostli

Številna prenočišča ponuja mesto Rim tudi tistim z bolj plitvimi žepi - hostli in B&B namestitve v vseh koncih mesta.

Kampiranje

Lazij ponuja kamp Roma Camping s spodobnimi cenami, od katerega lahko s poceni javnim prevozom hitro prispemo v središče mesta Rim. Ker je kamp na obali, pa so lahko privoščimo tudi kopanje.

Le 10 minut z vlakom do Piazze del Popolo pa imamo od Campinga Flaminio, kjer lahko namesto kampiranja najamemo tudi bungalov in si v bazenu privoščimo tudi kopanje.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Italija