Quito

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 14:52, 11. marec 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Quito (izvirno San Francisco de Quito) je glavno mesto Ekvadorja. Nahaja se 20 kilometrov južno od ekvatorja na nadmorski višini 2.850 v kotlini med verigama Andovin je drugo najvišje ležeče glavno mesto na svetu (za La Pazom, Bolivija). V mestu Quito je približno 2,5 milijona prebivalcev in je za Guayaquilom drugo največje mesto v državi. Je tudi glavno mesto province Pichincha in sedež metropolitanske regije Quito. Staro mestno jedro je od leta 1978 na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Potopis [[1]]Video turistični vodnik

Dolžina: 25min., 50 sec.

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Iglesia de La Compania de Jesus: Ta Jezuitska cerkev je mojstrovina baročne in Quiteno-kolonialne umetnosti z razkošno zlatimi oltarji in pozlačenimi stebri, zaradi česar je eden od najbolj bogato okrašenih struktur v Ekuadorju.
 2. Casa del Alabado: Popolnoma neverjeten muzej! Umetniška dela so zanimiva, muzej je enostavno za slediti. Neverjetno, da ima ta muzej 500 od 5000 predmetov, ki so bili v zbirki dveh družin.
 3. La Capilla Del Hombre: Res vredno ogleda. Del Hombre je velik umetnik. On je zgradil muzej sam. Lepo območje.
 4. Guayasamin Museum: Ta muzej ima eksponate, povezane z ekvadorskim sodobnim umetnikom Oswaldo Guayasamín vključno s plakati, podpisanih tiskov in kolonialne sakralne umetnosti.
 5. Basilica: To je največja cerkev v Quitu, ta impresivna zgradba ima kopico bronastih vrat, pisana vitražna okna in stolp z prelepim poglede na mesto.

Muzeji

 1. Intinan Museum[[2]]
 2. Central Bank Museum[[3]]
 3. Museo Manuela Saenz [[4]]

Parki

 1. Maquipucuna Cloud Forest Reserve [[5]]
 2. Pasachoa Forest Reserve [[6]]
 3. Parque La Carolina [[7]]

Skriti kotički

Quito ima polno skritih kotičkov, ki so še neraziskani. Vendar je treba biti pazljiv, zaradi roparjev in plazov.

Izleti v okolici destinacije

 • Začne se v kolonialnem Quitu in nadaljuje z eno največjih in najbolj barvitih tržnic Južne Amerike v Otavalu, ves čas v spremljavi spektakularne pokrajine. Sledijo si lepi razgledi in mnogi postanki za uživanje trenutka v čudoviti okolici ekvadorskega višavja.
 • Nepozabni so pogledi na slikovita vulkana Cotopaxi (5897 m) in Chimborazo (6268 m), najvišji vrh Ekvadorja, vulkansko jezero Quilotoa pa preprosto začara s svojo lepoto.
 • Doživetja se vrstijo, med njimi vratolomna vožnja z ekvadorsko železnico, kopanje v termah z zdravilno vodo izpod vulkanov.
 • Občudovanje izjemno lepo ohranjenega mestnega središča Cuence, prostranost višinskega narodnega parka Cajas.
 • Seveda so tukaj vedno tudi prijazni in zgovorni domačini, živahna večerna vzdušja in močna tradicija.

Aktivnosti

 • kolesarjenje
 • tržnice cvetja
 • vožnja z avtobui
 • ogled cerkva in samostanov
 • tradicionalna kulinarika

Zemljevidi in geografija

Quito se nahaja v severnem višavju Ekvadorja v Guayllabamba porečju. Mesto je bilo zgrajeno na dolgi planoti, ki leži na vzhodnem boku Pichincha vulkana. Dolina reke Guayllabamba kjer Quito leži, je obdan z vulkani, nekateri od njih so zasneženi, da je lahko vidna iz mesta na jasen dan. Quito je najbližje glavno mesto ekvatorju.

Zemljevid

Quito zemljevid

Dinamični zemljevidi

Območja

Quito leži med dvema gorovjama, njegova nadmorska višina je 2800 metrov. To lahko traja nekaj dni, da se turisti navadijo na nadmorsko višino. Quito je v grobem razdelimo na tri dele:

 • Stari del mesta v centru , z južnimi in severnimi okrožij na obeh straneh. Največja koncentracija turističnih objektov je na severu, vključno z letališča . Quito je Old City in je največji v Ameriki. Tu je doživel veliko obnovo in revitalizacijski program, v zadnjem desetletju, v glavnem financirajo z Medameriško razvojno banko. Ponaša se z nič manj kot 40 cerkvami in samostani.
 • Modern, severni Quitot, je zabaven kraj za raziskovanje, z veliko muzejev in mestnih parkov, kot tudi restavracij in nočnega življenja.
 • V južnem in severnem okrožju mesta so bolj delavski razred in le redko jih obiskujejo turisti .

Vreme in klima

 • Quito je, kljub svoji legi ob ekvatorju, zaradi zmerne nadmorske višine, hladno tropsko. To pomeni tako vlažno kot suho. Povprečna letna temperatura je 13° C, in se ne razlikuje bistveno glede na dan v letu. Temperature se gibljejo med 6-7° C v nočnih urah in do 24-25° C v vročih dneh. Quito je znan tudi kot "mesto večne pomladi".
 • Letna količina padavin v mestu Quito je okoli 1250 mm. Od septembra do novembra, od januarja do aprila je deževna sezona (v tem zaporedju) in je prva sezona običajno bolj izrazita. Čeprav so omenjeni meseci "zima", temperaturne razlike v ostalih mesecih niso zelo drugačne. Je pa zaradi dnevnih padavin manj sončnih ur. Običajno dežuje okoli poldneva in nato pozno popoldne ponovno sije sonce.
 • Zaradi svoje lege ob ekvatorju so dnevi v letu približno enake dolžine. Sonce sije od 6:15-6:30 ure naprej in okoli 18.30 ure do 18:45 zaide. Mrak je zelo kratek.

Kdaj obiskati

Obisk mesta je primeren skozii celo leto.

Zgodovina

Predkolumbovsko obdobje

 • Glede na arheološke najdbe je bil plato na mestu današnjega Quita naseljen že okoli leta 1500 pred našim štetjem. Tukaj naj bi živelo poljedelsko ljudstvo Cotocollao kulture, ki jo je mogoče datirati do približno 500 pr. n. št.. Zgodovinski podatki iz tega obdobja niso znani. V 14. in 15. stoletju je bilo več naselij v kotlini reke Guayllabamba z lokalnimi vldarji.
 • Ljudstvo Caras in njihovi zavezniki so bili poraženi v epskih bitkah Tiocajas in Tixán v letu 1462. Porazila jih je vojska 250.000 vojakov pod vodstvom 11. inkovskega cesarja Huayna Capaca, ki nato leta 1493 ustanovi drugo prestolnico Inkovskega imperija, Quito. Po Capacovi smrti je v Quitu leta 1530 prevzel oblast njegov sin Atahualpa in tik pred prihodom Špancev, v državljanski vojni premagal brata Huascarja.
 • Inkovski imperij je imel obsežno upravo, ki je bila na čelu zapletenega sistema pokrajinskih prestolnic, kakršen je bil tudi Quito. Quito je bil trgovsko mesto, v današnjem starem delu Quita pa je bilo versko in politično središče.

Obdobje španske vladavine

 • Neposredno po prihodu v Andsko višavje leta 1534 Španci zasedejo ozemlje današnjega Ekvadorja. 6. decembra 1534 konkvistador Sebastián de Belalcázar na ostankih starega Quita ustanovi mesto San Francisco de Quito.
 • Avtohtono prebivalstvo je živelo v naseljih v okolici, mestno prebivalstvo pa je nadaljevalo s trgovanjem in storitveno dejavnostjo. Frančiškanom so v 16. in 17. stoletju sledili dominikanci, kasneje še avguštinci in jezuiti.
 • V začetku španske kolonialne vladavine je bila družba dvojna: španski zavojevalci, lastniki zemljišč in redovniki na eni strani in avtohtono prebivalstvo na drugi strani. Od začetka 17. stoletja ima cvetoča proizvodnja volnenih tekstilij za posledico trajne povezave med mesti in podeželjem ter hitro rast mest.
 • Na začetku 18. stoletja je gospodarstvo nazadovalo, španska država je v svojih kolonijah zašla v finančne težave. Za Quito je to pomenilo predvsem zapiranje proizvodnje volnenih izdelkov. Dinamika rasti mesta je močno upadla. Vse več je bilo nezadovoljstva z davčno obremenitvijo, zato leta 1765 sledil upor proti monopolu države nad proizvodnjo in prodajo alkohola in tobaka. Upor se je končal brez posledic.
 • Kljub tujim vplivom je Quito ostal nedostopen za nove ideje. Do 18. stoletja prevladuje konservativna aristokracija in katoliški red. Najpomembnejši kritik teh razmer je bil Eugenio Espejo, ki je ideje razsvetljenstva skušal širiti tudi v latinskoameriške kraje.
 • V času francoske revolucije je 10. avgusta 1809 tudi v Quitu prišlo do gibanja, ki ga je vodil Juan Pio Montúfar, ki je imelo za cilj osvoboditev od Španije. Voditelji zvesti španski kroni so ta upor, s pobojem voditeljev v avgustu 1810, zatrli. Kasneje lokalni zgornji razred "mestizos" pridobi od oblastnikov v Španiji več vpliva. Boj za vpliv te elite je bil kasneje tudi pomembna gonilna sila vojne za neodvisnost. Veriga konfliktov je bila sklenjena 24. maja 1822, ko je Antonio José de Sucre, pod poveljstvom Simona Bolivarja vodil vojsko v bitki na pobočjih Pichinche. Njuna zmaga je prinesla neodvisnost Quitu in okolici.
 • Po vrnitvi k demokraciji v letih 1978/79, je sledila gospodarska kriza, ki jo je povzročil padec mednarodnih cen nafte in velika rast prebivalstva. Prebivalci Quita so bili znani po uporništvu. Večkrat so organizirali množične demonstracije in splošne stavke s ciljem zamenjati predsednika: leta 1997 je bil prisiljen odstopiti Abdalá Bucaram, leta 2001 Jamil Mahuad, leta 2005 Lucio Gutierrez.

Hrana

Restavracije v razponu od osnovnih krajev, ki ponujajo piščanca in riž za 1,50$ do mednarodne hrane z zelo dragimi cenami. Morski sadeži in ribe, vsa hrana je sveža in okusna, medtem ko je meso, predvsem svinjina, so odličnega okusa. Ti se združujejo z značilnimi sestavinami, kot so krompir, smokve in vse vrste tropskega in andskega sadja.

Restavracije v Quitu[[8]]

Pijača

Obstaja več Ekvadorski blagovnih znamk piva, vendar pa je najbolj razširjen po vsej državi, je Pilsener. Kakor koli, če iščete boljšo kakovost piva je "Club" v zeleni steklenici, ki je priporočljiv. Obstajajo tudi nekatere alkoholne pijače, ki jih lahko najdemo le v Quito, kot je Mistelas.

Pubi v Quitu [[9]]

Nakupovanje

 • Trgovine so odprte od ponedeljka do sobote 09:00-18:00 in so zaprte v nedeljo.
 • Okrožje La Mariscal je najboljše mesto za obrt, iz lame narejene odeje in nakit
 • v La Mariscal Craft je trg z etnično umetnostjo Folklore Olga Fisch galerijski trgovini.
 • Najdi najboljše Panama klobuke na Homero Ortega & Hijos v Novem mestu ali izberite pravične trgovine, ki ponujajo lesene sklede in tkane preproge na Sinchi Sacha fundaciji v starem mestnem jedru.

Kultura

Festivali so veliki dogodki, če gremo po Ekvadorskem koledarju. Glavni so tisti, ki prispevajo k praznovanju "Carnival" in "Velikonočni teden". Obstaja veliko festivalov, ki so potekale v spomin na dneve Quita v boju za neodvisnost in se spomnijo veteranov. Španska glasba je znana po vsem svetu in s Quito so vladali Španiji že vrsto let, vendar ima seveda svoj ​​vpliv na Quito, ki je regionalna glasba. Kulturni, filmski in gledališki festivali v Quito so zabavna dogodivščina.

Festivali in dogodki

Januar = World Press Photo
Februar = Festival Encuentro Intercolegial de Danza
Marec = Festival Internacional de Música Sacra
Apri l= Festival de Cine Planeta Azul
Maj = Mes Cultural del Conservatorio Franz Liszt
Junij = Salón Mariano Aguilera (Exposición de Arte Contemporáneo)
Julij = Encuentro Nacional de Coreógrafos
Avgust = Velada Libertaria, Arte y Cultura en el Centro Historico
September = Encuentro Internacional de Arte Urbano Alzur - Ich
Oktober = Festival Internacional de Teatro Experimental FITE Q
November = Fiestas de Quito
December = Festival Internacional de Música Independiente "Quitofest"

Jezik

Uradni jezik je španščina.

Izobraževanje

Quito ima dve javni in več zasebnih univerz:

 • Universidad Central del Ekvador (Osrednja Univerza v Ekvadorju),
 • Universidad Nacional Politécnica (Državni zavod Politehnika).

Med drugimi univerzami so pomembne še:

 • Escuela Superior Politécnica del Ejército (Vojaška Politehnika),
 • Papeškega Katoliška univerza v Ekvadorju,
 • Salezijanska univerza (Universidad Salesiana),
 • Universidad Andina Simon Bolivar (Andska Univerza Simon Bolivar),
 • Universidad Intercultural de las Nacionalidades y Pueblos Indígenas Amawtay Wasi (Medkulturna Univerza domorodnih ljudstev in narodov),
 • Universidad San Francisco de Quito. Od leta 2002 je zasebna univerza Universidad Internacional del Ekvador, UIDE zgradila nov kampus, ki je največji v Ekvadorju.

V Quitu, obstajajo tudi številne zasebne jezikovne šole.
Na splošno je stopnja izobrazbe v Quito je bistveno višja od državnega povprečja.

Varnost

 • Quito kot nevarno mesto postaja vse bolj očitna destinacija žeparjev, in kot v vseh večjih mestnih, opozarjajo vodiči in turistične agencije, da naj bodo turisti posebno pozorni na nekaterih področjih .
 • Naj ne potujejo do El Panecillo peš ; uporabite taksi tudi podnevi. Ne samo, da je soseska slaba, ampak ceste, ki vodijo na hribe, ima zelo ozke pločnikie, in včasih pločnikov sploh ni.
 • Najbolje, da bi se izognili " Gringolandia " , saj obstaja verjetnost napada tudi podnevi .
 • Ko bo Old City povsem mrtev, ko se zmrači, je najbolje, da bi se izognili hoditi sami. Vendar je večina osrednjih trgih v starem mestnem jedru patrulje policajev in dobro osvetljena, tako da je v redu za sprehod v skupini ponoči.
 • Čez dan, je popolnoma v redu, živahno z domačini, polno trgovcev, krošnjarjev in turistov ter tudi patrulje policajev, zlasti na glavnih turističnih znamenitostih.
 • Kljub temu pa lahko žeparstvo in zaporno hlastanje postane problem, tako da priporočamo običajne varnostne ukrepe.
 • Plaza in vrata San Francisco cerkve, in glavna avtobusna postaja v bližini Plaza Domingo, so še posebej razvpiti področja za žepkarje.
 • Žeparstvo se naredi tako, da visoko kvalificirane skupine 3 ali 4 osebe. Najbolj varni boste, da ne jemljete denarnice sabo in imate denar razporejen po različnih težkodstopnih predalčkih.
 • Prav tako je treba paziti za avtobuse in Trolliese, medtem ko ste v starem mestnem jedru. Na mnogih ulicah, kjer so pločniki zelo ozki, zato je najbolje, da ste pozorni ves čas, da vas ne porinejo proti steni in pokrijejo obraz (dizelski dim) in od vas zahtevajo denar.

Koristne turistične informacije

 • Quito je znana kot "mesto večne pomladi" - večino leta,
 • Je t-shirt vreme v času kosila, ko se stemni ob 06:00, boste potrebovali pulover ali jakno.
 • Quito je na visoki nadmorski višini in temperature so zmerne. Nikoli vroče. Povprečne maksimalne temperature so okoli 18 ° C do 20 ° C in spusti na 10 ° C ali malo nižje ponoči.
 • Čeprav je količina padavin velika, ki so mogoča v vsakem mesecu, junij-avgust je precej suh, medtem ko marca in aprila so najbolj vlažni meseci.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telekomunikaciaj se razvija. Je že zelo dobro razširjena v mestu, v višje ležečih pobočjih pa se stvari izboljšujejo. Internet je dosegliv v vsakem lokalnem pubu in tudi brezžični internet je možen.

Telefonske in mobilne storitve

Distributerji v Quitu [[10]]

Internet

Internet je dostopen povsod, tudi wi-fee, ponekod za doplačilo.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Poskusite, da pridete v dnevnih urah, saj boste leteli nad čudovitim razgledom Andov, ko boste pristali. Mariscal Sucre International Airport (UIO) se nahaja severno od Quita. Večina letov je na in iz latinskoameriških mest in Združenih državah Amerike, vendar Iberia ponuja Madrid in KLM ima lete iz Amsterdama in Bonaire. LanEcuador ima lete v in iz Quita, tako na mednarodnih kot tudi domačih letališčih.

Z avtobusom

Neposredni avtobusi potujejo med Quito in Bogota . Med Quitm obstajajo tudi neposredne storitve in iz Limi v Peruju .

 • Terminal Quitumbe (ki se nahaja naskrajnem jugu Quito ), storitve vse avtobusov, ki gredo v katero koli smer južno od Quita : V bistvu vse od obalnih provinc, vseh amazonskih provinc, in vse gorske regije ( Sierra), provinc, razen dveh : Carchi in Imbabura (kjer se nahaja Otavalo in druge turistične znamenitosti). Ta terminal je mogoče doseči z lokalnimi avtobusi (ki pogosto zapustijo La Marin v starem mestnem jedru) ali z Trolebus in Metro vozički .
 • Za Carchi in Imbabura (kjer se nahajajo Otavalo in drugih turističnih znamenitosti), dve boste morali iti na Terminal Carcelén (ki se nahaja naskrajnem severu Quito). Ta terminal je mogoče doseči z lokalnimi avtobusi (ki ga lahko ujamete pri La Marin v starem mestnem jedru in El Ejido v New Town) ali Ecovia, Trolebus in Metro .
 • Nekatera avtobusna podjetja imajo lastne terminale v bližini La Mariscal. Ti vključujejo TransEsmeraldas (tik mimo la Colon), Flota Imbabura (zgoraj El Ejido) in Reina del Camino (tudi zgoraj El Ejido).

Z avtom

Kot turist je priporočljivo, da pridemo na destinacijo z javnim prevozom.

Z vlakom

Priporočljivo je, da se vzame avtobus.

Transport po destinaciji

Javni transport

Za javni prevoz uporabljajo tudi zglobne avtobuse. Quito ima dve glavni avtobusni postaji iz katerih se povezujejo drugi kraji v državi. Quito ima tri električne avtobusne proge:Trole, Ecovía in Metrobus. Vsak poteka od severa proti jugu po eni od treh glavnih prometnic Quita. Vsaka linija je ime postaje in brez avtombilske steze, zaradi česar so hitri in učinkovit. Kot najhitrejši obliki javnega prevoza, oni se izognejo gneči. Vozijo približno na vsakih 10 minut, 6:00-12:30 (pogosteje v konicah ), in cena vozovnice je 0,25 $. Quito ponuja edinstvene na kolesarske poti, ki gre po severnem delu mesta, po vsej Av. Amazonas do Parque La Carolina . Če najamete kolo za potovanje okoli Quito vam priporočamo, da ste previdni in uporabljati čelado.

Avto

Avtomobilski promet je zelo gost, zato priporočamo, da se vzame avtobus ali metro. Avto si lahko izposodite v Quito, vendar to ni priporočljivo za vožnjo okrog mesta. To ni vredno truda, saj so taksiji tako poceni. Najem avtomobila je možno za raziskovanje za na daljša območja, Cotopaxi ali Otavalo ali Papallacta, vendar se priporoča samo za tiste, ki govorijo špansko in zmorejo se upreti" slabim " voznim navadam ekvadorcev.

Taxi

So na vsakem koraku, zelo dostopni in priporočljivo, da vedno vklopijo taximeter.

Kolo

Zelo pomembno transportno sredstvo v Quitu je tudi kolo. Mesto ima 65 km kolesarskih poti. Posebne kolesarske poti potekajo med univerzitetnimi centri.

Vlak

Železniška postaja je na južnem koncu starega dela mesta, v bližini poti El Trole . Železniški promet je v zelo slabem stanju in storitve so neredne. To je najbolje, da preverite pri uradu za obiskovalce z najnovejšim časovnim razporedom.


Nenavadni načini transporta

V mestu že od leta 1995 deluje trolejbus. Je osrednji element integriranega javnega prometnega sistema v mestu. Proge potekajo skozi mesto od severa proti jugu in so popolnoma ločene od ostalih prometnih površin, zato je promet s trolejbusi hiter in neoviran.

Spanje in namestitev

Obstaja več možnosti za vse proračune v "Mariscal" ( "New Town). To je soseska, polna barov in restavracij. Old Town je tišji (skoraj mrtev po 09:00 vsak večer) in bolj karakterno, čeprav je manjši razpon mest za bivanje. Za proračunske možnosti, je vedno dobra ideja, da zaprosite za prikaz sobo prvi in ​​preverite, če ima vročo vodo itd, pred registracijo in kakšno je plačilo za svoje bivanje.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Ekvador