Portugalska: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(=oglasi)
(Potovalni načrti)
 
Vrstica 70: Vrstica 70:
 
== Potovalni načrti ==
 
== Potovalni načrti ==
 
<!-- Napiši nekaj možnih tur, če imate na voljo omejen čas obiska, npr.-->
 
<!-- Napiši nekaj možnih tur, če imate na voljo omejen čas obiska, npr.-->
*'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/Portugalska Portugalska]  ''' 7 dni:  
+
7 dni:  
 
* 1. dan [[LJUBLJANA]] – [[ZAGREB]] - [[LIZBONA]]
 
* 1. dan [[LJUBLJANA]] – [[ZAGREB]] - [[LIZBONA]]
 
* 2. dan [[LIZBONA]] – izlet v [[SINTRA]] – [[CABO DA ROCA]] – [[CASCAIS]] - [[LIZBONA]]  
 
* 2. dan [[LIZBONA]] – izlet v [[SINTRA]] – [[CABO DA ROCA]] – [[CASCAIS]] - [[LIZBONA]]  

Trenutna redakcija s časom 15:35, 11. marec 2019

Portugalska je država v zahodni Evropi z bogato kulturno dediščino, ter živahnimi mesti na eni strani, ter čudovito umirjeno pokrajino na drugi strani. Leži na Iberskem polotoku. Na zahodu in jugu jo objema Atlantski ocean na vzhodu pa Španija. Primerna je tako za pustolovce, surferje, popotnike,... kot tudi za arhitekturne in kulinarične sladokusce. Portugalska je dežela vredna obiska, saj v njej zagotovo vsak najde nekaj zase.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Portugalska

Anja Šmit Preberite: Portugalska - nogomet, fado, surfanje in portovec


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Lizbona: Ali mesto na sedmih gričih je glavno mesto Portugalske vse od leta 1249.
 2. Porto: Je drugo največje portugalsko mesto.
 3. Madeira: Je otok sredi Atlantskega Oceana in je del Portugalske.
 4. Funchal: Je največje in tudi glavno mesto otoka Madeira.
 5. Albufeira: Glavna turistična točka v regiji Algarve.
 6. Lagos: Obalno mesto v regiji Algarve.
 7. Sao Miguel: Največji in najbolj poseljen otok v otočju Azori.
 8. Coimbra: Mesto z najstarejšo univerzo na Portugalskem in deveto najstarjšo univerzo na svetu.
 9. Portimao: Drugo največje mesto v regiji Algarve.
 10. Guimaraes: Mesto v severni Portugalski.
 11. Sintra: Mesto v centralni Portugalski, poznano po svoji arhitekturi.
 12. Faro: Največje in glavno mesto regije Algarve.
 13. Evora: Srednjeveško mesto z rimskimi ostalinami.


Skriti kotički

Potovalni načrti

7 dni:

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Lizbona

Valuta: Euro (€)

Število prebivalcev: - ocena julij 2006:10.605.870

Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države: +351

Časovni pas: Zimski: UTC, Azori (UTC-1) ; Poletni: UTC+1, Azori (UTC)

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: .pt

Velikost države: 92,391 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Portugalska

Dinamični zemljevidi

Regije

 Severna Portugalska
 Kraji:Porto, Braga...
 Velja za zgodovinsko pomembno regijo, saj velja za zibelko naroda. V njej je drugo največje mesto Porto.

 Severno centralna Portugalska
 Kraji:Coimbra, Averio...
 V tej regiji se nahaja mesto Coimbra z deveto najstarejšo univerzo na svetu, ter mesto Averio, ki slovi kot Portugalske Benetke.
 Južno centralna Portugalska
 Kraji:Lizbona, Evora...
 Mesto sedmih gričev ali Lizbona,glavno mesto Portugalske, se nahaja v tej regiji.
 Južna Portugalska
 Kraji:Faro, Beja...
 Tu so doma plaže in sonce v pokrajini Algarve
 
 Azori
 Kraji:Horta, Ponta Delgada...
 Azori so najoddaljenejše ozemlje Evropske unije.
 Madeira
 Kraji:Funchal, Calheta...
 Za Madeiro pravijo, da je tam večna pomlad in da je "dragulj Atlantika".

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Čeprav Portugalska ni zelo velika država se vreme in klima na severu in jugu, ter ob obali in notranjosti razlikuje. Poletja so v povprečju topla do vroča s temperaturami od 25°C na severu pa do 30°C južneje ob obali. V notranjosti Portugalske pa so temperature lahko ekstremno visoke tudi do 45°C, vendar ne vsako leto. Temperatura ponoči pa se giblje med 15°C in 20°C, v višje ležečih predelih pa so noči lahko tudi hladne. Zimsko povprečje je med 15°C in 20°C podnevi, ter 5°C do 10°C ponoči. Temperature v notranjosti in višjih predelih se lahko čez noč spustijo tudi pod 0°C včasih pa tudi do -10°C. Prav tako v teh krajih sneg ni nič nenavadnega, saj lahko zapade od decembra do februarja.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najprimernejši čas za obisk celinske Portugalske je obdobje med aprilom in oktobrom, za obisk arhipelagov Madeira in Azori pa je primerna tudi pozna jesen in pozna zima.

Zgodovina

Portugalska je dežela z bogato zgodovino. Njeno zgodovino lahko na grobo razdelimo na 4 obdobja:

 1. Čas pred Rimljani - Ime Portugalska izvira iz imena obmorskega kraja Portus Cale. Najprej se je to ime uporabljalo samo za manjše območje do 12. stoletja pa se je ime preneslo za celotno območje države. Na današnjem območju Portugalske so živeli staroselci, kasneje pa so se tja preseljevala tudi keltska plemena.
 2. Čas Rimljanov - Rimljani so začeli ozemlje osvajati okoli leta 219 pr. n. št. ter ga osvojili šele 200 let kasneje. Dotedanje prebivalce so nasilno izgnali. Svoje osvajanje so Rimljani začeli na jugu in nadaljevali proti severu, kjer pa ni šlo vse tako gladko, saj so se plemena organizirala proti Rimljanom. Vendarle so kasneje Rimljani strli odpor s pomočjo prevare, saj so podkupili člane enega izmed plemen in ti so njihovega vodjo ubili in s tem dali Rimljanom priložnost osvojitve severnega ozemlja, kar jim je kasneje tudi uspelo. Središče je bilo mesto Pax Julia (današnja Beja). Leta 27 n. št. postane ozemlje današnje Portugalske rimska provinca Luzitanija, kasneje pa se severni del odcepi in preimenuje v Galicijo z glavnim mestom Bracara (današnja Braga). Rimska zapuščina je na Portugalskem zelo velika.
 3. Germanska kraljestva - V 5. stoletju so ozemlje današnje Portugalske napadli in zasedli Germani. Tam so začeli z načrtnim poseljevanjem območju rek Cávado in Homem, zato temu območju tudi pravijo Terras de Boiro ali dežela Buirov.
 4. Mavrska nadoblast in rekonkvista - Leta 711 je Iberski polotok napadlo Severno Afriško pleme Mavri, vendar so leta 868 osvojeno ozemlje izgubili, saj so mu ponovno zavladali Goti. Leta 1143 je bila država uradno priznana z veliko pomočjo svetega sedeža. V letih do 1249 je Portugalska razširila svoje meje do najjužnejših ozemlji. Glavno mesto preselijo v Lizbono leta 1255 in od takrat dalje Portugalska svojih meja ni več bistveno spremenila. Portugalska ima z Anglijo iz leta 1386 sklenjeno pogodbo Treaty of Windsor in predstavlja zavezništvo med državama.

Hrana

Portugalska je znana po svojih kulinaričnih specialitetah. Kuhinja je zelo raznolika, začinjena in aromatizirana z zelišči,ki vsaka prihaja iz svoje regije. V portugalski kuhinji uporabljajo veliko rib in morskih sadežev. Najznačilnejša jed je Bacalhau, kar je podobno naši polenovki ali bakala. Ta jed je poznana v veliko različicah, pravijo celo da obstaja 365 načinov priprave, torej za vsak dan drugačna. Na Portugalskem pravijo, da naj bi se vsak obed začel z juho, najpopularnejša je caldo verde, ki jo pripravljajo iz ohrovta, krompirja, ter začinjene in dimljene klobase.

Pijača

Na Portugalskem je daleč najpopularnejša pijača vino. Večina pije rdeče vino, manj belo, specialiteta pa je Vinho Verde , to je zeleno vino, ki ga najpogosteje strežejo ob ribah.

Portugalci se alkoholu težko odpovedo kljub hudim kaznim za vožnjo pod vplivom alkohola. V njihovi navadi je, da pijejo vino med, ter tudi po obroku, da se hrana lažje prebavi.

Nakupovanje

Ker je Portugalska del Evropske Unije, je valuta euro. Plačevanje s karticami je omogočeno skorajda povsod. Napitnine niso nujne ampak se kupec sam odloči ali jo bo dal ali ne. Ker Portugalska premore tako stara mesta kot tudi moderne nakupovalne centre je možnosti za nakupovanje nešteto. Lahko se odpravite na vaško tržnico ali v moderno nakupovalno središče. Vse je odvisno od vaših želja.

Gospodarstvo in ekonomija

Portugalska je ena od držav katero je recesija najbolj prizadela. Primorani so se bili zadolžiti za 78 milijarde evrov v zameno pa je morala domača vlada sprejeti vrsto varčevalnih ukrepov za zmanjševanje javne porabe. Največ gospodarskih združb se nahaja na območju Lizbone in Porta. V preteklosti je prevladovala tekstilna in obutvena industrija, proizvodnja pijač, lesarstvo in proizvodnja plute (Portugalska je največji proizvajalec plute na svetu). Danes pa je prevladujočo vlogo prevzema storitvena dejavnost.

Kultura

Portugalsko kulturo so najbolj izoblikovali nenehni vplivi drugih narodov, ki so se naseljevali na območju Portugalske. Portugalska ima veliko arhitekturnih biserov, med njimi so stolp Belém v Lizboni, samostan Jerónimos, Serralves, Casa da Música,.. Nekatere med njimi so celo uvrščene na seznam UNESCO za ohranjanje kulturne dediščine.

Jezik

Edini uradni jezik je portugalščina.

Izobraževanje

Portugalski izobraževalni sistem je tako kot v Sloveniji razdeljen na več delov. Od predšolske vzgoje do univerze. Na Portugalskem se nahaja deveta najstarejša univerza na svetu in sicer v mestu Coimbra. Univerza na tem mestu obstaja že od leta 1290. Največja univerza na Portugalskem pa je univerza v Portu.

Delo

Varnost

Na splošno je Portugalska varna država in imajo popotniki le redko težave. Tukaj pa je nekaj stvari katere je potrebno imeti vedno v mislih. V velikih mestih ne nosite s seboj velikih vrednosti. Večjo vrednost, nakit puščajte v hotelskih sobah. V mestih kot sta Lizbona in Porto je možnost kraje večja, kot v obmorskih krajih. V kolikor si sposodite avtomobil vozite previdno, saj ima Portugalska višjo umrljivost na cestah, kot ostale evropske države.

Zdravje

Za potovanje na Portugalsko niso potrebna nobena dodatna cepljenja, saj razen klasičnih potovalnih bolezni, kot so diareja in morska bolezen, ni drugih nevarnosti. Preventivno pa je bolje paziti kaj jeste in pijete, prav tako pa je priporočljivo piti veliko tekočine, da se izognemo dehidraciji.

Telekomunikacije

Telefon

Klicna številka za klice na Portugalsko je +351.

Internet

Internetne povezave na javnih mestih so dobre, saj ima veliko gostinskih obratov zagotovljen brezžičen brezplačen internet.

Pošta

Poštne storitve se ne razlikujejo od drugih evropskih držav.

Spoštujte običaje

 • Ne uporabljajte španščine, če ni to res nujno, saj je med Portugalsko in Španijo večno rivalstvo, ki je še vedno živo.
 • Ob ogledu cerkva nosite primerna oblačila
 • Kajenje v zaprtih javnih prostorih je prepovedano
 • Sončenje zgoraj brez ni primerno, razen na nudističnih plažah

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop na Portugalsko iz držav Evropske unije ni potrebna nobena dodatna dokumentacija, saj je Portugalska del Evropske unije in del Schengenskega območja. Za države, ki niso članice Schengenskega območja pa veljajo za vsako državo drugačne zahteve.

Z letalom

Na Portugalsko leti veliko letal iz različnih letališč po Evropi in svetu. Na Portugalskem je 6 mednarodnih letališč:

Z avtobusom

Portugalska je država z zelo dobro mrežo avtobusnih zvez. V državo je tako mogoče priti z avtobusom Eurolines, ki potuje v skoraj vse evropske države. Prav tako pa je potovanje z avtobusom po državi olajšano, saj imajo tudi notranje linije zelo dobro povezane.

Z avtom

Portugalska je z avtom lahko dostopna, saj skozi Španijo vodijo številne avtoceste pa tudi druge cestne povezave s Portugalsko so zelo dobre.

Z vlakom

Vlaki vozijo v večja mesta, kot so Lizbona, Braga, Porto, Aveiro, Coimbra, Evora, Faro. Iz Lizbone pa vozi vlak do španskega glavnega mesta Madrid od tam pa naprej proti ostali Evropi.

Z ladjo

Ker se Portugalska nahaja ob Atlantskem oceanu je možnosti za prihod na Portugalsko z ladjo veliko.

Transport po destinaciji

Letalo

Letalske povezave med kontinentalnim delom in otoškim delom Portugalske so dobre, saj so med temi destinacijami redne dnevne povezave z vseh glavnih letališč znotraj države.

Vlak

Potovanje po Portugalski z vlakom je hitrejše, kot potovanje z avtobusom, vendar so povezave slabše pa tudi dražja je ta vrsta prevoza. Glavna povezava med Brago in Faro je dobra in hitra.

Avto

Z avtom je potovanje po Portugalski enostavno, saj je večina mest povezanih z avtocestami ali dobrimi in modernimi stranskimi potmi.

Avtobus

Avtobusne povezave znotraj Portugalske so dobre, saj več podjetji vozi v skoraj vsa mesta v državi.

Taxi

Kolo

V zadnjih letih število kolesarjev turistov narašča. K temu pripomore tudi blaga klima, ki je zelo primerna za kolesarjenje skozi vse leto.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija