Portoriko

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 14:39, 11. marec 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Portoriko, uradno Commonwealth of Puerto Rico, je nekorporativno ozemlje Združenih držav Amerike. Portoriko je del otočja Velikih Antilov, ki se nahaja v Karibskem morju, vzhodno od Dominikanske republike in zahodno od ameriških Deviških otokov. Pred kolonizacijo so tam živeli Indijanci Arawak, znani kot Taínos, preden ga je leta 1493 odkril Krištof Kolumb in ga poimenoval San Juan Bautista.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 10:06 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. San Juan : 500 let zgodovine v enem izmed najstarejšim mest v Ameriki
 2. Isla de Vieques : otok z najlepšimi še neodkritimi plažami in neprimerljivo naravno lepoto
 3. Rincón : znan po sončnih zahodih in surfanju
 4. Humacao : bogat naravni rezervat in vožnja z kajaki
 5. Fajardo : majhno mesto na vzhodni strani otoka, z največjo marino na Karibih
 6. Carolina : včasih znano mesto po proizvodnji sladkorja, danes po industriji
 7. Culebra : turistično še neodkrita destinacija za resnično mirno dopustovanje
 8. Aguadilla : številne plaže primerne za surfanje in organiziranje tekmovanj v surfanju in odbojki na mivki
 9. Ponce : drugo največje mesto v Portoriku, znano po svoji bogati zgodovini in unikatni arhitekturi
 10. Cabo Rojo : mesto je znano po rdečkastih čereh, solinah in plažah, kot so El Balñeario de Boquerón, El Combate in Playa Sucia

Potovalni načrti

 • Portoriko 7 dni: San Juan, Castillo de San Cristobal, Catedral de San Juan, Old San Juan, Rincon, Cabo Rojo, El Faro Los Morrillos, San German

Aktivnosti

 • Portoriko je v prvi vrsti raj za surfarje. Čudovite plaže in turkizno morje so njegova glavna atrakcija.
 • Na izlet se lahko odpravite tudi v deževni gozd ali naravni rezervat.
 • Stara mesta so zanimiva zaradi bogate arhitekturne dediščine.

Koristne informacije

Uradna jezika: španščina, angleščina

Glavno mesto: San Juan

Valuta: ameriški dolar (USD)

Število prebivalcev: 3.957.988

Elektrika: 120V/60Hz (severnoameriška vtičnica)

Tel. koda države: +1 787 ali +1 939

Časovni pas: UTC-4 (brez poletnega časa)

Domena: .pr

Velikost države: 9.104 km²

Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlevid Predloga:Portoriko

Dinamični zemljevidi

Regije

 Kraji:Arecido, Bayamón, Camuy, Carolina, Dorado, Guaynabo, Isabela, San Juan
 Severni obalni del Portorika z glavnim mestom San Juan.
 Kraji:Aguadilla, Añasco, Cabo Rojo, Guánica, Lajas, Mayagüez, Moca, Rincón, San Germán
 Regija okoli vzhodne obale Portorika.
 Kraji:Guayama, Ponce, Salinas
 Južna obala Portorika.
 Kraji:Fajardo, Humacao, Luquillo, Naguabo, Rio Grande
 Vzhodna obala Portorika je znana po lepih plažah in gozdovih.
 Kraji:Caguas, Cayey, Utuado
 La Montaña je osrednji, hribovit predel Portorika.
 Kraji:Isabel Segunda oz. Isabel II, Esperanza 
 Vieques je manjši karibski otok, ki spada k Portoriku, znan tudi kot Isla Nena oz. Otok male deklice. 
 Culebra oz. Kačji otok,je manjši karibski otok, ki leži 27 km vzhodno od Portorika.

Lastnosti pokrajine

Portoriko je pretežno gorat, razen širokega rodovitnega obalnega pasu na severu otoka. Najvišja točka na otoku je Cerro de Punta z višino 1.338 metri nadmorske višine. Peščene plaže se raztezajo vzdolž celega otoka.

Vreme in klima

Portoriko ima tropsko morsko klimo z temperaturami, ki se na obali gibljejo od 21 ˚ C do 32 ˚. Povprečna letna temperatura je 26 ° C. Veter, ki piha skozi celo leto ohranja sub tropsko podnebje. Padavine so obilne vzdolž severne obale in v gorah, šibke pa vzdolž južne obale. Sezona orkanov se razteza med junijem in novembrom.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk Portorika je od sredine aprila in do junija, se pravi takoj po visoki sezoni (sredina decembra do sredine aprila) in pred sezono orkanov (1.6. do 30.11.).

Zgodovina

Prvi naseljenci Portorika, okoli 2000 let pred našim štetjem, so bili lovci in ribiči . Med 7. in 11. stoletjem naj bi na otoku prevladovali indijanci Taino. Ko jih je odkril Krištof Kolumb leta 1493 je otok poimenovali San Juan Bautista , v čast svetega Janeza Krstnika. Otok so kasneje poimenovali Puerto Rico in je postal pomembna postojanka in pristanišče v času španskega imperija. Različne utrdbe in zidove , kot so La Fortaleza , El Castillo San Felipe del Morro in El Castillo de San Cristóbal , so zgradili za zaščito pristanišče San Juan proti evropskim sovražnikov. Francija, Nizozemska in Anglija so večkrat poskušale prevzeti Portoriko Špancem. Po špansko ameriški vojni je bil Portoriko, skupaj s Kubo in Filipini predan ZDA. Od leta 1947 je Puerto Rico nekorporativno ozemlje Združenih držav Amerike.

Hrana

Tipičen obrok : svinjski zrezki (chuletas), riž in fižol (arroz y habichuelas),steklenica sofrito Tradicionalna Portoriška hrane (comida Criolla) so fige in svinjina z rižem in fižolom (arroz y habichuelas). Hrana ni pikantna in ima zelo malo skupnega z mehiško kuhinjo.

Tipične Portoriške jedi so še:

 • chicharrones - hrustljava suha svinjska skorja.
 • chuletas - velike, sočne svinjske zarebrnice, na voljo na žaru ali ocvrte .
 • lechón asado - pečen odojek, to je specialiteta Portorika.
 • morcilla - krvavice
 • pernil de cerdo - svinjsko pleče z origanom in česnom
 • asopao -pikantna paradižnikova juha z rižem in piščancem ali morskih sadežev
 • empanadillas - cmoki iz sira, mesa ali jastoga
 • sofrito - dišeča omaka iz paprike, zelišč, česna in olja, ki se uporablja kot osnova in začimba za številne jedi

Pijača

Portoriko je znan po svojih rumih in pijačah iz ruma še posebej po svetovno znanem koktejlu Pina Colada. Pridelujejo znamke kot so Bacardi, Captain Morgan in Don Q. Najboljši rum na Portoriku je poznan kot Ron de Barrilito in je najbolj podoben rumu, ki so ga pridelovali na Karibih v 17. in 18. stoletju. Ima temno rumeno-rjavo barvo in rahlo sladek okus . Portoriko je bil nekoč središče svetovne proizvodnje sladkornega trsa in tako so njihove jedi in pijače še vedno pripravljene z veliko sladkorja. Bodite pozorni na to, če imate sladkorno bolezen. Voda iz pipe je pitna in varna za pitje, čeprav nekoliko kovinskega okusa.

Nakupovanje

Plaza las Americas je trenutno največji nakupovalni center v Portoriku. Ponuja široko paleto trgovin vseh najpomembnejših mednarodnih trgovskih blagovnih znamk. Bankomati American Express so na vsakem koraku. Izdelke domače obrti najdete na festivalih kot sta " Festival de las Chinas " ali Orange Festival v Las Marias. Rum in ročno izdelane cigare je še vedno mogoče najti v San Juanu, Old San Juanu in Puerta de Tierra . Obiščete Distileria Serralles, kjer izdelujejo enega izmed najstarejših rumov v Portoriku, imenovanega Don Q. Ogledate si lahko način pridelave ruma in ga tudi preizkusite. Na lokalnih tržnicah ponujajo spominke v obliki lesenih rezbarij, glasbil, čipke, keramike,...

Jezik

V Portoriku sta uradna jezika španščina in angleščina, vendar španski jezik prevladuje. Španščina v Portoriku vsebuje vpliv Kube, Afrike in Taino indijancev.

Izobraževanje

Večina univerz v Portoriku ponuja kakovostne izobraževalne programe. akreditirane s strani ZDA. University of Puerto Rico Law School je zelo prijazna do mednarodnih študentov in je odlična možnost za tujce, ki iščejo kakovost in poceni izobraževanja (subvencionirano s strani vlade). Mednarodno priznane so tudi Univerza v Portoriku, Center za medicinske vede in Ponce School of Medicine.

Delo

Mednarodne delovne sile na otoku je zelo malo. Na splošno sicer velja, da je mogoče, da bi našli lepo službo na otoku in počeli različne stvari. Otok je poln mednarodnih podjetij, ki iščejo usposobljeno delovno silo, predvsem v farmacevtski industriji in turizmu.

Prihod na destinacijo

V Portoriko pridejo turisti največkrat z letalom. Vendar več kot milijon potnikov letno obišče otok z ladjami za križarjenje, bodisi na enem od številnih križarskih linij, katerih matično pristanišče je San Juan, ali na eni od gostujočih linij.

Zahteve za vstop

Portoriko je ozemlje ZDA, zato morajo potniki iz držav zunaj Združenih držav Amerike izpolnjevati enake zahteve, kot so potrebne za vstop v Združene države Amerike. Ob odhodu iz Portorika, bo vaše torbe pregledalo ameriško ministrstvo za kmetijstvo, saj je potrebno vse sadje preveriti zaradi bolezni. Na splošno veljajo enaka pravila kot pri vračanju v Združene države Amerike iz tujih držav. Zaščiteno lokalno sadje, kot je mango in pasijonka ni mogoče izvoziti. Pri zdravilih na recept, zlasti pri narkotikih morate imeti potrdilo zdravnika. Potniki, ki prispejo z ladjo so oproščeni carinskega pregleda.

Z letalom

Najpomembnejše mednarodno letališče v Portoriku je Luis Muñoz Marín, v bližini glavnega mesta San Juan. Številne mednarodne in ameriške letalske družbe ponujajo direktne lete do Portorika.

Približni časi letov iz večjih mest: Miami 2,5 ure Orlando 2,5 ure Charlotte 3 ure Philadelphia 3,5 ure Washingtonu 3,5 ure Atlanta 3,5 ure Boston 4 ure New York 4 ure Dallas / Fort Worth 4 ¼ ure Toronto 4 ¼ ure Chicago 5 ur Frankfurt 11 ur

Z ladjo

Komercialni trajekt povezuje mesti zahodne obale Mayaguez in Santa Dominga v Dominikanski republiki. To je zelo priljubljen in udoben način za potovanja.

 • Dominikanska republika - Portoriko

Trikrat tedensko vozi trajekt med Santo Domingo, glavnim mestom Dominikanske republike in mestom Mayaguez v Portoriku. Iz Santa Dominga izplujejo ob nedeljah, torkih in četrtkih ob 8:00 in priplujejo v Mayaguez ob 8:00 naslednje jutro. Iz Mayagueza izplujejo ob ponedeljkih, sredah in petkih ob 08:00 in prispejo v Santo Domingu ob 8:00 zjutraj. Vožnja traja približno 12 ur v obe smeri Obstaja tudi trajekt iz mesta Fajardo do St. Thomasa in St. Johna na Deviških otokih.

 • Portoriko - Deviški otoki Združenih držav

Vsaka dva tedna, ob nedeljah ob 13:00 odpluje hitri trajekt iz Fajarde v Portoriku do St.Johna in St.Thomasa na Deviških otokih. Na vsaka dva tedna ob četrtkih ob 17:00 pa izpljuje hitri trajekt iz St. Johna in ob 18:00 iz St. Thomasa.Izlet traja približno 2 uri in stane približno 80 USD.

Transport po destinaciji

Javni prevoz v Portoriku je zelo slabo urejen. Predvsem zunaj večjih mest ni rednih avtobusnih linij ali vlakov. Večina potnikov se zato odloči za najem svojega avtomobila. Lahko pa se poslužite tudi organiziranih prevozov z kombiji ali taxiji.

Vlak

Vlak na 17,2 km dolgi progi z 16 postajami povezuje območje San Juana, ki vključuje občine San Juan, Bayamón in Guaynabo.

Avto

Najhitrejša in najbolj priročna oblika transporta v Portoriku je najem avtomobila, ki ga lahko opravimo že na letališču ali v hotelu. Najcenejši najem je možen že od 28 USD na dan. Ceste so lahko precej slabo in luknjaste. Domačini ne vozijo po predpisih, se ne držijo omejitev hitrosti in ne uporabljajo smernikov, kljub visokim kaznim, zato bodite pozorni na druge voznike, še posebej v mestih. Upoštevajte, da so razdalje na prometnih znakih označene v kilometrih, medtem ko so omejitve hitrosti prikazane v miljah. Parkiranje v starem mestnem jedru San Juana je skoraj nemogoče. Priporočamo javno parkirišče "La Puntilla", kjer se vedno najde prostor in ima ob vikendih možnost celodnevnega parkiranja. Izogibajte se mest v času prometnih konic(08:00-10:00, 04:00-06:00). Poleg rednega cestnega omrežja imajo na Portoriku tudi tri avtoceste z cestninami, kjer se za plačilo razporedite v C vrsto.

Avtobus

Autoridad Metropolitana de AUTOBUSES ali z kratico AMA, je javni avtobusni prevoz, s sedežem v San Juanu. AMA z mrežo 30 avtobusnih linij zagotavlja dnevni avtobusni prevoz za prebivalce San Juana, Guaynabo, Bayamón, Trujillo Alto, Cataño in Karoline.

Taxi

Uradni turistični taxiji so bele barve in imajo na sprednjih vratih logo "Taxi Turistico" . So urejeni in zanesljivi. Več informacij si lahko najdete na strani Official Puerto Rico Tourist Taxi http://www.cabspr.com/ (787) 969-3260.

Številke drugih taxi podružnic:

 • Asociación Dueños de Taxi de Carolina (787) 762-6066
 • Asociación Dueños de Taxi de Cataño y Levittown (787) 795-5286
 • Cooperativa de Servicio Capetillo Taxi (787) 758-7000
 • Cooperativa de Taxis de Bayamón (787) 785-2998
 • Cooperativa Major Taxi Cabs (787) 723-2460 or 723-1300
 • Metro-Taxi Cab. Inc. (787) 725-2870
 • Ocean Crew Transport (787) 645-8294 or 724-4829
 • Rochdale Radio Taxi (787) 721-1900
 • Santana Taxi Service, Inc. (787) 562-9836

Spanje in namestitev

Hoteli

V Portoriku imajo več kot 12.000 hotelskih sob od teh se jih polovico nahaja na območju San Juana. Gostje lahko pričakujejo visoko raven storitev, tudi v nižjih lastnosti kakovosti. Območje San Juan je zelo priljubljen in Večno polna obiskovalcev , temveč tudi trpi zaradi pomanjkanja hotelskih sob , kar privede do visokih cen v času zimske sezone . Mednarodnih verig , kot sta Sheraton, Westin , Marriott , Hilton, Ritz -Carlton Holiday Inn kakor tudi nekaterih luksuznih letovišč neodvisnih ponujajo zelo zanesljive namestitve . Večina velikih mest imajo vsaj eno mednarodno verigo hotela .

Obstajajo lastnosti za najem , nakup ali zakup na voljo , ali jetiho doma alipočitnice v najem . Obstaja tudi veliko popolnoma opremljeni apartmaji lahko najamete iz dneva v dan , teden in mesec , še posebej v Old San Juan . Ti so ponavadi poceni, čiste in udobne in so v lasti zaupanja vrednih ljudi. Nahajajo se predvsem v stanovanjskem območju , ki je varno ( podnevi in ​​ponoči ) , in v hoje do vsega, od muzejev do nočnega življenja hoje .

Kampiranje

Kampiranje je možno na otoku Culebra, vendar je priporočljiva predhodna rezervacija.

Nadredna destinacija