Poreč

Poreč je turistično obalno mesto z bogato kulturno dediščino in več kot dva tisočletno zgodovino. Je mesto romantike, najlepših sončnih zahodov in nepozabnih ljubezni.Vse to in še več boste doživeli ob obisku Poreča, mestu vina in olja.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Parenzana - top kolesarjenje po stari istrski železnici

Simon Meglič Preberite: Parenzana - top kolesarjenje po stari istrski železnici

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 1,38 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Jama Baredine: so iz mesta Poreč oddaljene 6 km (lahko najamete kolo). Obiski so vodeni, obiskovalce popeljejo do globine 60 metrov. Jama je pravi geomorfološki fenomen. Ob obisku boste lahko uživali v pogledih na viseše stalaktite, stoječe stalagmite, kamniške stebre, podzemne dvorane, vode v kateri prebiva izjemna človeška ribica.
  2. Evfrazijeva bazilika: je sveti gral mesta Poreč. Od leta 1997 je pod varstvom UNESCA. Ime je dobila po škofu Evraziju, ki jo je zgradil v spomin na škofa Maura. Baziliko si lahko ogledate vsak dan razen v času verskih obredov. Lahko se boste povzpeli tudi na zvonik in uživali ob razgledu po mestu in okoliških krajih ter morju.
  3. Peterokotni stolp: Na začetku ulice Decumanusa ob vstopu v staro mestno jedro stoji peterokotni stolp, ki je zgrajen v gotskem stilu z reliefom beneškega leva na pročelju.
  4. Istrska zbornica: je gostska frančiškanska cerkev iz 13. stoletja. Njena notranjost je sicer v baročnem slogu, kar priča o obnovi v 18.stoletju. Istrska zbornica (Istrska sabornica) se imenuje, ker je od 19. stoletja dalje namenjena zasedanju istrskega parlamenta. Posebnost zbornice je njen strop, ki je izdelan v baročnem stilu z iluzionističnimi freskami v medaljonih.
  5. Veliki in Neptunov tempelj: Veliki tempelj stoji ob Trgu Marafor. Njegovi ostanki (del zidu in temeljev) antičnega templja so bili ocenjeni na enega izmed največjih templjev v Istri. Neptunov tempelj se nahaja zahodno od Velikega templja, v parku. Žal so ohranjeni samo še deli antičnega templja posvečenega bogu morja- Neptunu.
  6. Romanska hiša: na stičišču ulice Decumanusa in Trga Marafor stoji Romanska hiša iz 13. stoletja. Najbolj je prepoznana po zunanjem stopnišču, romanski bifori in lesenem balkonu obnovljenem leta 1930.
  7. Marafor,je trg na katerem stoji rimski forum, ki je je v 1.stoletju zgrajeno svetišče kvadratne oblike.

Muzeji

Najstarejši muzej v Istri je iz 18. stoletja in stoji na ozemlju Poreča. Pokrajinski muzej Poreča in okolice se nahaja v baročni palači Sinčić. V muzeju si lahko ogledate več kot 15000 eksponatov iz vseh obdobij civilizacije na območju Poreča. Ogledate si lahko predzgodovinsko zbirko, antično, srednjeveško in etnografsko ter NOB zbirko. Muzej je odprt vsak dan.

Muzej cerkvenih umetnin je v neposredni bližini Evrfazijske bazilike. Na voljo je ogled kamnitih spomenikov in originalnih mozaikov iz 4. in 5. stoletja ter bogata zbirka kipov in prečudovitih slik iz obdobja med 14. in 18. stoletjem.

Parki

Skriti kotički

Zaljubljeni boste našli svoj skriti kotiček ob obali, lahko se boste skrili v prečudovite ulice Poreča, ki nudijo prijetno, lahko večerno svetlobo in še povečujejo občutek romantike. Svoj mir boste lahko našli tudi v kakšnem parku, ko boste na zelenici zrli v nebo in šteli zvezde.

Izleti v okolici destinacije

Pri Červarju (okolica Poreča) je čudovita cerkev Sv. Ane, ki se lahko pohvali z edinstvenimi hrasti v celi Istri. Hrasti (9) stojijo blizu vhoda v cerkev, družbo pa jim delata dve cedri, ladonja, pinija in dve piramidasti cipresi.

Aktivnosti

Če bivate v katerem izmed hotelov ali apartmajev v Poreču se lahko z vlakcom odpeljete do Aquarium-a, ki se nahaja v strogem centru mesta. Odprt je vsak dan med 9.00 in 22.00. V akvariju si lahko ogledate podvodni svet Jadrana in preko 70 vrst različnih rib, rakov in drugih prebivalcev Jadranskega morja.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Lokacija Poreč

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Vreme je tipično za obmorske kraje. Skozi celo leto se izmenjujeta burja, ki nosi suho vreme in topli južni veter, ki s sabo prinaša dež. Klima je blago mediteranska. Poletja so vroča in sušna, zime so blage in ne premrzle. Morje je najhladnejše v mesecu marcu,takrat ima morje med 9,3° do 11,1°C. Morje v Poreču je najtopleje avgusta, ko ima od 23,3° do 24,1°C. Slanost morja je med 36 in 38 promila.

Kdaj obiskati

Za obisk Poreča so primerni vsi letni meseci. V zimskih mesecih je veter močnejši. Najlepši meseci za obisk Poreča so spomladanski meseci (april-junij), ko se še ni pričela glavna turistična sezona.

Zgodovina

Poreč je polotok, njegovi prvi prebivalci so bili naseljeni verjetno že v neolitiku. Pristaniško središče je bilo zgrajeno na naravno zaščitenem polotoku širokem okoli 200 in dolgem približno 400 metrov. Podatki iz 6. in 4. stoletja p.n.š. kažejo, da je tam nastalo manjše ribiško naselje z lučico, tudi arheološka najdbišča govorijo oziroma pričajo o naseljenosti otoka v preteklih štiristo letih.

Prvo rimsko naselje je bilo zgrajeno v 2. stoletju p.n.š. in je imelo mestne značilnosti. Ulice so geometrično pravilno razporejene. Status mesta je Poreč dobil z vladavino Julija Cezarja. Zaščitnik mesta je škof Mauro. Škof Mauro je bil prvi poreški škof, ki pa je bil pregnan in ubit s strani rimske oblasti. Na mestu njegove usmrtitve stoji danes Evfrazijska bazilika, ki je od leta 1998 pod varstvom UNESCA.

Na začetku 7. stoletja so Poreč pričeli naseljevati Slovani.

Poreč je bil najdlje pod oblastjo beneških dožev (1267-1797). Ko so padle Benetke je Poreč pripadal Avstriji, leta 1805 pa je z Napoleonovimi osvajanji prišel pod francosko upravo. Pod francosko upravo je bil natanko 10 let nato pa je zopet prišel pod avstrijsko oblastjo. Leta 1943 je bil priključen Hrvaški kot delu takratne Jugoslavije in nato leta 1990 Hrvaški kot samostojni državi.

Hrana

Istrska kuhinja že od nekdaj temelji na plodovih morja, zemlje in sonca. Vse jedi so pripravljene z dodatkom oljčnega olja, vinskega kisa in in dragocenih samoniklih rastlin. Tradicionalna poreška jed je mineštra, fuži, njoki, pljukanci. Specialiteta je istrski pršut (svinjsko meso), ki se je včasih stregel samo ob posebnih priložnostih. Ombolo je vrhunska gurmanska specialiteta iz mesa (zarebnik mariniran v vinu, česnu in lovoru in klobasa), ki se zaužije popečeno na žaru. Zraven postrežejo kuhano kislo zelje. Vsekakor morate v poletnih mesecih poizkusiti okusne brancine, orado, škarpine, sardele in številne okusno pripravljene školjke. Njihova kuhinja je bogata tudi s šparglji, ki jih znajo pripraviti na sto okusnih, gurmanskih načinov. Poleg odličnega okusa pa imajo tudi zdravilne učinke.

Pijača

Prvi zapiski o obstoju vinske trte in pridelovanju vina v Poreču, segajo v čas Rimskega Cesarstva. Istra zaradi primerne zemlje in blagega sredozemskega podnebja ponuja idealne pogoje za pridelavo žlahtne kapljice.

Poreč ima bogato vinsko karto. Ponudijo vam lahko bela vina kot so istrska Malvazija, beli ali sivi Pinot, ter Chardonnay in Sauvignon. Za ljubitelje rdečih vin imajo na voljo Teran, Borgonja, Merlot in Cabernet Sauvignon. Za tiste, ki imate raje sladka vina pa vam je na voljo muškat ali sladka Malvazija. Za vsak okus nekaj.

Nakupovanje

Nakupovalne navade Porečanov se bistveno ne razlikujejo od navad Slovencev. Morda le v tem delu, da nakupovanje jemljejo mnogo manj stresno kot mi in po nakupu si obvezno privoščijo kavo.

Prodajalne so odprte do od osme do osme ure zvečer, v času glavne turistične sezone pa so odprte do devete ure zvečer vse dni v tednu.

Kultura

Festivali in dogodki

Giostra je poreški zgodovinski festival, ki poteka v septembru. Na festivalu prikažejo način življenja, dela, druženja in zabave pred tristo leti. Med sprehodom po ulicah in trgih boste lahko uživali v pogledu na oblačila iz 17.stoletja, si ogledali ulične zabavljače, žonglerje, zastavonoše, hodce na hoduljah in še in še. Festival Giostra ponuja vrnitev v 17.stoletje.

Poreški delfin se odvija vsako leto in sicer prvi vikend v septembru. Gre za plavalni rekreativni maraton, ki dovoljuje plavanje v katerikoli plavalnem slogu, poznanem ali ne. Na voljo imate tudi plavutke, zračne blazine, maske, plavalne rokavice in še in še.

Namen Poreškega delfina je druženje in zabava ter stik prebivalcev Poreča z morjem.

Street Art festival se odvija vsako leto v mesecu avgustu. Program vključuje glasbeno-scenske, likovno-umetniške, multimedialne in akrobatske vsebine.

Jezik

Uradni jezik je hrvaški jezik. Ker je Poreč turistični kraj znajo domačini govoriti tudi angleško,italijansko in nemško.

Izobraževanje

Srednja šola Mate Balote v Poreču ima štiriletni program šolanja. Izobraževanje temelji na vinogradništvu, osnove rastlinske pridelave, organizacijo dela, ter mehanizacijo za pridelavo poljščin.

Varnost

Koristne turistične informacije

Policija 192 +385 (0)52 432 555 +385 (0)52 451 025 Policijska postaja Poreč, Gimnastička 2

Nujna pomoč 194 +385 (0)52 451 244 +385 (0)52 451 611 Zdravstveni dom Poreč, Maura Gioseffia 2

Gasilci 193 +385 (0)52 451 122 +385 (0)52 451 125 Gasilska postaja Poreč, Partizansko šetalište bb

Pomoč na cesti 1987

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo je cena klica iz hrvaške bistveno cenejša. Slovenski operaterji v času počitnic svojim naročnikom nudijo vklop funkcije za cenejše klice iz območja Hrvaške. Za več informacij vam svetujem, da se obrnete na vašega operaterja.

Internet

Internet je v mestu na voljo. V hotelih vam bodo z veseljem zaupali kodo za dostop do WIFI-ja. V kolikor pa ste nastanjeni v zasebnih apartmajih pa vam svetujem, da ob kozarčku vina povprašate lastnika o kodi za dostop do interneta. Iz lastnih izkušenj vem, da vam jo bojo radi zaupali.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Glede na to, da je Poreč zelo blizu se verjetno ne boste odpravili z avionom.

Z avtobusom

Različne turistične in avtobusne agencije nudijo prevoze do mesta Poreč.

Z avtom

Lahko se odpravite v lastni režiji.

Z vlakom

V primeru prihoda z vlakom boste morali poskrbeti še za prevoz do mesta Poreč.

Z ladjo

S čolnom ali manjšo ladjico vas lahko pripeljejo do pristanišča.

Transport po destinaciji

Javni transport

Na voljo je avtobus.

Avto

V času glavne turistične sezone vam odsvetujem vožnjo z avtomobilom po mestu saj zna biti to zelo stresno

Taxi

Na voljo je nekaj taksi vozil.

Kolo

Največ lepot mesta boste videli peš ali s kolesom. Vsekakor se s slednjim lahko zapeljete tudi izven mesta in raziskujete okoliške kraje.

Spanje in namestitev

Hoteli

Na voljo je velika izbira hotelov po različnih cenah.

Hostli

Kampiranje

Lahko se odločite tudi za kampiranje a to le na mestih, kjer je označeno, da je le-to dovoljeno.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška


Zadnja sprememba: 1. april 2016 ob 15:45