Peking: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Video turistični vodnik)
Vrstica 38: Vrstica 38:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}-->
{{#widget:YouTube|id=U-YT-1EyTT0}}
+
{{#widget:YouTube|id=v81IdbVIogY}}
  
Dolžina: 25 minut  
+
Dolžina: 58:13 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Redakcija: 14:31, 11. marec 2019

Peking je glavno mesto Republike Kitajske in eno najbolj gosto naseljenih mest na svetu s kar 21.150.000 prebivalci. Hkrati je Peking politično, kulturno in izobraževalno središče Kitajske. Pekinška moč se kaže predvsem v tem, da je dom večine velikih državnih podjetij, center večine železniških povezav, pohvali pa se lahko tudi z drugim najbolj prometnim letališčem na svetu. Peking je mesto z zavidljivo zgodovino, navdušilo pa vas bo s svojo moderno sliko in občutkom. Po tem ko je mesto leta 2008 gostilo olimpijske igre se je Peking močno spremenil, in turisti, ki so ga obiskali pred tem dogodkom, ga sedaj verjetno nebi več prepoznali. Največja atrakcija je poleg obiska Kitajskega zidu prav gotovo nekdanja cesarska palača, Nebeški tempelj in pa grobnica dinastije Ming.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Okrog sveta - Od Rusije do Kitajske ...

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta - Od Rusije do Kitajske ...

Potovanje s transsibirsko železnico od Moskve do Pekinga (nadaljevanje)

Damjan Končnik Preberite: Potovanje s transsibirsko železnico od Moskve do Pekinga (nadaljevanje)

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 58:13 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Kitajski zid - Mutianyu: Del Mutianyu je del Kitajskega zidu, ki je od Pekinga oddaljen malce dlje od najbolj obiskanega dela zidu, zato je tam malce manj gneče. Ta del je v celoti obnovljen, razgled s tega zidu pa je spektakularen.
 2. Kitajski zid - privatni, bolj divji celodnevni ogled: Obišče se manj turistično natrpane dele zidu, ogled sicer ni poceni, se pa splača zaradi neverjetne izkušnje.
 3. Kitajski zid - Jiankou: Neobnovljeni del Kitajskega zidu s popolno izkušnjo preteklosti. Ker je tu turistov malo dobiš občutek, kot da je zid tvoj.
 4. Poletna palača: Nekdaj prostor za poletni oddih cesarjev, danes namenjeno turistom, ki lahko tu občudujejo prenekatere palače, obiskujejo trgovinice ali se usedejo in uživajo v skodelici čaja.
 5. Kitajski zid - Huanghuacheng: Neturistični del velikega zidu lociran blizu jezera. Ta del je najbolj primeren za dolge pohode in uživanje v naravi, ki vas tu ne bo razočarala.

Muzeji

Najbolj obiskani muzeji Pekinga so prav gotovo:

 • Državni muzej Kitajske
 • Vojaški muzej Kitajske ljudske revolucije
 • Geološki muzej Kitajske
 • Kitajski muzej letalstva
 • Pekinški muzej svetovne umetnosti
 • Kitajski muzej znanosti in tehnologije

Parki

Med najbolj obiskene parke sodijo

 • Bei Hai Park
 • Park nebeškega templja
 • Xiangshan Park
 • Jingshan Park
 • Chaoyang Park

Skriti kotički

Morda manj znani a nadvse navdušujoči so razni samostani, ki pa ne dajejo občutka vpliva turizma, so zelo avtentični, med njimi lahko omenim Taoističen samostan Baiyuan Guan, ki navduši s svojo pristnostjo.

Izleti v okolici destinacije

Najbolj privlačna aktivnost v bližini mesta Peking je prav gotovo pohajkovanje po obnovljenih, prav tako pa tudi neobnovljenih, manj turističnih delih Kitajskega zidu, ki skozi celo leto privablja gruče turistov. Če imate radi bolj turistična mesta z vsemi trgovinicami, urejenimi toaletami in malce več udobja potem si izberite dele zidu, ki so popolnoma restavrirani, drugače pa se odločite za bolj privatno izkušnjo zidu, ki pa vas bo verjetno tudi več stala.

Aktivnosti

V Pekingu se seveda na prvem mestu najbolj splača obiskati Kitajski zid, ki je z lokacijo Peking hitro dostopen. Kot aktivnosti znotraj mesta samega so poleg pohajkovanja po mnogih parkih in uživanju lokalne arhitekture nujni tudi obiski prenekaterih muzejev, ki vas bodo navdušili. Seveda pa ni za spregledati tudi lokalne kulture v smislu raznih starodavnih običajev ter opazoavnju ljudi in njihovih navad.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Lokacija Pekinga.png| Lokacija Pekinga na zemljevidu Kitajske

Dinamični zemljevidi

Območja

Peking je razdeljen na 12 območij med njimi so Xincheng, Dongcheng, Shijingshan, Haidian, Chaoyang, Fengtai, Tongzhou, Severno podeželje, Vzhodno in južno podeželje, Podeželski Peking

Vreme in klima

Podnebje v Pekingu je precej suho, seveda pa še vedno v vplivu monsunsko vlažnega kontinentalnega podnebja. Poletja so zaradi vpliva monsuna vroča in vlažna, zime pa zaradi Sibirskega anticiklona suhe, mrzle in vetrovne.

Kdaj obiskati

Peking je najbolje obiskati v mesecu septembru ali oktobru zaradi lepega toplega in suhega vremena.

Zgodovina

Mesto starejše od 3000 let, kot del Kitajske in prestolnica le te že 850 let. Težko je ne najti sledi preteklosti na vsakem koraku. Mesto Peking na leto privabi največ turistov v celi Kitajski in je s svojo bogato zgodovino polno presenečenj. To mesto je bilo naseljeno že pol miljona let nazaj in Mongolci so bili tisti, ki so si prvi naredili mesto za svojo prestolnico. Mongolci s svojo neorganiziranostjo kmalu niso mogli več kontrolirati celotnega ozemlja in kaj kmalu so se kmetje uprli in ustanovili Ming dinastijo. Tretji emperator Ming dinastije je ustvaril večino današnjih spomenikov in znamenitosti, vklučno s "Prepovedanim mestom".

Hrana

Peking je mesto tisočerih restavracij, izbira je ogromna. Najbolj znane specialitete so Pekinška hrustljava raca in pa restavracije z mnogimi različnimi predstavitvami priprave hrane ter posebnim oblikovanjem in dekoriranjem jedi.

Pijača

Najbolj priljubljena pijača je prav gotovo čaj, medtem ko je dobro kavo težko najti. S prihodom ameriškega Starbucsa in vsaj 50 poslovalnicami po mestu pa je to postalo malce drugače. Najbolj znano kitajsko pivo je Quingdao stane pa 2-3¥. Lokalno vino je za večino tujcev tu nepitno, vemo pa, da to tudi ni njihova tradicionalna pijača.

Nakupovanje

Gigantska nakupovalna središča v Pekingu so polna oblačil, obutve, nakita, ur in elektronike vseh znanih svetovnih blagovnih znamk, cene pa so manj ugodne, kot bi pričakovali. To, da praktično vsa svetovna industrija svojo proizvodnjo zaradi cenene delovne sile seli na Kitajsko, je splošno znano. Glede na podano bi morali biti izdelki tam cenejši, vendar temu na žalost ni tako. Visoke cene izdelkov znanih blagovnih znamk na Kitajskem so posledica nezadržnega gospodarskega razvoja Kitajske, ob katerem je veliko število domačinov zelo obogatelo. Ker si slednji lahko privoščijo praktično vse je težko verjeti, da bo Kitajska še kdaj primerna za poceni nakupe. Seveda se v Pekingu tako kot v drugih kitajskih mestih najde poceni blago, vendar pa je njegova kvaliteta močno pod vprašanjem.

Kultura

Kljub bogati zgodovini mesto Peking poskuša ustvariti novo kulturo. Želja mesta je predvsem ta, da bi mesto zacvetelo kot moderno mesto z bogato zgodovino. Kljub temu, da je Kitajska država z svobodnim odločanjem glede verovanja pa se vseeno kaže, da se veliko odločitev zatre že v kali predvsem z nezmožnostjo izvajanja religioznih verovanj posameznika. Glavna verstva so daoizem, konfucionizem, budizem, islam ter kristjanstvo.

Festivali in dogodki

 • Pekinški plesni festival - Julij (šest tednov)
 • Lunin festival - 8. september
 • Kitajsko novo leto - 31 januar

Jezik

V večini se govori mandarinščino, kantonski jezik se v Pekingu v večini ne razume. Pišejo v skupnem jeziku kitajščini.

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Pekinško letališče je drugo najbolj prometno letališče na svetu in je od mestnega centra oddaljeno približno 20 kilometrov. Letališče v mestu Peking po prenovi 2008 sedaj vsebuje 3 terminale. Direktne povezave do mesta so preko letališkega expressa, vožnja traja 40 minut. V letu 2008 so zgradili še eno povezavo do mesta in sicer povezavo do Pekinške podzemne železnice.

Z avtobusom

S preko 1000 avtobusnimi linijami je avtobus pogosta izbira potnikov. Tudi cena je primerna, saj stane le 0.40¥. Kljub temu pa je potovanje v manjša obrobna mesta precej tvegano, saj so avtobusi stari in v slabem stanju. Seveda se na vsaekm koraku najde možnost izbire dražje opcije, ki pa je veliko udobnejša. V Pekingu najdemo ogromno postajališč, največja so Bawangfen in Sihui ter Liuliquiao in Lianhuache.

Z avtom

Tujci smejo najeti avto, vendar bodo za to potrebovali vozniško dovoljenje izdano na Kitajskem.

Z vlakom

 • Srce mesta je Pekinška železniška postaja s povezavo do linije 2 podzemne železnice. Vlaki od tu potujejo predvsem na severo-vzhod v Mongolio, Rusijo ter Severno Korejo.
 • Zahodna Pekinška postaja je trenutno največja, vlaki pa od tu potujejo na zahod s tako hitrimi, kot običajnimi vlaki.
 • Južna železniška postaja se uporablja le za povezave za hitre vlake, vsak da se dnevno opravi do 70 povezav.
 • Severna železniška postaja je malce manjša od prejšnjih treh, vendar boste tu končali če boste potovali v notranjost Mongolije ali če si želite ogledati Kitajski zid na območju Badalinga.
 • Vzhodna železniška postaja je postaja za odhode v Chengde enkrat dnevno.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport v Pekingu je eden najhitrejših in najcenejših na Kitajskem. Obratovati je začel leta 1969, cena pa je redna.

Avto

Prometna gneča je ena glavnih skrbi mesta, saj kljub nenehnim izboljšavam in ukrepi to še vedno ostaja velik problem. Odločitev za prevoz z avtom še posebej v prometni konici vas lahko stane prevej časa.

Taxi

Začetna cena taksija je v Pekingu 13¥ za prve 3 kilometre. Po 15 kilometrih se tarifa dvigne za 50%.

Kolo

Kolo je zelo znano prevozno sredstvo in Peking je eno izmed mest, ki so znana po količini koles na ulicah. Klub množični uporabi motornih koles je kolo še vedno eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev v Pekingu.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Kitajska