Otok Pag

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

...Otok Pag, otok zabave, otok romantike, čudovitih sončnih zahodov, neraziskanih kotičkov skrivnih plaž, vina, odlične hrane in še več. Otok Pag priporočam vsem radovednim popotnikom, Pag ponuja nore zabave za mlade in mlade po srcu, razkošna razvajanje in odlične gurmanske užitke.

Otok Pag je peti največji hrvaški otok ter tisti z najdaljšo obalo. Na samem otoku, sta dve večji mesti, istoimenski Pag in Novalja. Sam otok je razdeljen na dve županije, južni in osrednji del otoka spada pod Zadarsko županijo in severni pod Ličko-senjska županija.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2,10 minute

Jezik: brez

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Plaža Simuni: Plaža Simuni je značilna po kristalno čisti vodi. Parkirišče blizu plaže ni težko najti. V bližini se nahaja tudi kamp, v katerem je na voljo prezblačna internetna povezava (WiFi). Na plaži lahko obiščete Kokopelli beach bar, kjer se boste osvežili s hldnim pivom, kokteilom ali porcijo sladoleda.
 2. Robinzonski potep:Če ste ljubitelj morskih valov in potepanja z ladjico, bo "križarjenje" okoli otoka Pag kot nalašč za vas. Z ladjico Robinzon vas bodo popeljali na okoli in vam pokazali tudi tiste najbolj skrite kotičke plaž otoka Pag. Poleg krasnega izleta vam bodo na ladji postregli z tipičnim lokalnim kosilom in obilico odličnih ribjih jedi. Nudijo pa tudi "all zou can drink" bar. Vse to in še več za samno 33€ na osebo (cca. 250kn), vse od 9:30 zjutraj, ko vas ladja pobere v pristanišču pa vse tja do 18:30 zvečer. za več informacij lahko odlikate na spletno stran http://www.robinzon-tours.freshcreator.com Robinzon-tours
 3. Plaža Ručica: Ko obiščeteotok Pag je plaža Ručica še ena tistih, ki jih preprosto ne morete izpustiti, ko raziskujete otok. Plaža je zelo lahko dostopna preko dveh cest, ki do nje vodita iz kraja Metajna. Sama plaža je obdana s skalovjem in deluje kot nekakšen kanjon, rečemo lahko da gre za enega izmed čudovitih skritih (romantičnih) kotičkov. Na plaži je moč najti tudi manjši bar, za osvežitev v vročih dneh.
 4. Noa Club beach bar: Klub je edn izmed najbolj obiskanih, ki jih ponuja otok Pag. Nahaja se praktično na sami plaži Zrče.Klub ima svoj bazen, med poletnimi večeri gostijo različne dj-je iz vse evrope. Običajno je vstop za pripadnice nežnejšega spola brezblačen, za kavalirje pa karta za vstop stane 10€. Obiskovalci inyaposleni obvezno priporočajo Jumbo Mojito :) .
 5. Club Aquarius Zrče:Še en klub, ki ga ob prihodu na otok Pag preprosto morate obiskati. Tudi ta se nahaja na plaži v Zrčah. Gre še za en klub z nizkim bazenom, namenem plesanju in zganjanju norčij. Tekom dneva je vstop prost, ob večerih pa se zaračunava vstopnina, ki pa je, kot pravijo obiskovalci zanemarljiva v primerjavi s količino zabave, ki jo klub ponuja.
 6. Plaža Zrče: Paža Zrče je kraj, kjer zabava poteka 24/24. Namenjena je predvsem mladim med 18 in 30 let. Kot sem že zanpisal zgoraj plaža ponuja polno barov in klubov, kjer se lahko zabavate. Voda ob obali je sicer zelo čista, je pa značilno da je hladnejša kot na drugih plažah. Če ste željni zabave morate vsekakor obiskati to plažo.
 7. Sirarna Gligora: Otok Pag pa je ne le po norih zabavah znan tudi po odličnem Paškem siru. Če vas zanima, kako pridelujejo ta odličen sir, priporočam ogled sirarne Gligora, kjer boste lahko sire tudi poizkusili in kupili. Vstopnica stane slabih 10€. Pravijo da je recept za njihov sir sledeč: "burja, ovce, človek in otok Pag." Za več informacij lahko odklikate na spletno stran http://www.gligora.com Sirarne Gligora.
 8. Cerkev sv. Marije:Za ljubitelje zgodovine pripročam obisk cerkve svete Marije, ki se nahaja na glavnem trgu v mestu Pag. Cerkev je bila zgrajena v letih 1400. Notranjost cerkve je bila dokončana v 16. stoletju.
 9. nasadi oliv v mestu Lun: Otok Pag je znaan tudi po nasadih oliv. Priporočam obisk tistih v kraju Lun, kajti prav nasadi oliv so tisto kar naredi ta majhen kraj nekaj izjemnega. Med 80.000 oljčnimi drevesi ki se nahajajo na področju Luna se nahaja 1500 izjemno starih in posebnih, posajeni so bili namreč že več kot 5 do 6 tisoč let nazaj. Za sprehod čez nasade si lahko rezervirate eno popoldne, ki ga boste preživeli v miru in spokoju.

Muzeji

Muzej čipke

Muzej soli

Parki

Skriti kotički

Zagotovo boste med vsemi plažami, ki jih je moč najti na otoku Pag našli kak skrit kotiček zase, za sprostitev, ali pa v dvoje za romantično popoldne. Skritih kotičkov ne manjka tudi ob obisku oljčnih nasadov.

Izleti v okolici destinacije

Mesto Pag Če boste obiskali otok Pag morate vsekakor obiskati glavno, istoimensko mesto Pag. Mesto krasi krasen stari del mesta z glavnim trgom na katerem boste našli cerkev sv. Marije. Priporočam tudi ogled Paškega pristanišča, ki je enostavno čudovit, saj se nad pristaniščem dvigajo stavbe iz 16. stoletja.

Mesto Novalja Vsekakor pa ne morete mimo obiska mesta Novalja.

Aktivnosti

Za ljubitelje aktivnega preživljanja počitnic je otok Pag kot naročen. Šport in rekreacija sta ključna dejavnika v turistični ponudbi otoka Pag. V mestu Novalja je moč najti nogometni stadion, večnamensko športno dvorano, teniška igrišča, fitnes dvorane ter saune.

Plavanje

Otok Pag je pol čudovitih plaž in skritih kotičkov.

 1. Plaža Zrče: Ena izmed najlepši plaž, ki jih ponuja otok Pag. Nahaja se na severovzhodnem delu otoka. Peščena plaža, ki nudi senčko borovcev. Plaža se ponaša z modro zastavo in z nazivom "najleša in najbolj urejena plaža na Jadranu"

Kolesarjenje

Za kljubitelje kolesarjenja je na samem otoku Pag urejenih ar 14 kolesarskih stez.

 • 1. steza: Vodice (Pag paža) - sv. Jerolim - Gajac - Škunca(Novalja)
 • 2. steza: "Slana oaza"
 • 3. steza: Stari grad - Kašljun
 • 4. steza: "Ptica" Veliko blato
 • 5. steza: Smokvica
 • 6. steza: Prunta
 • 7. steza: Rt Dubrovnik
 • 8. steza: Šimuni - Uvala Girenica
 • 9. steza: Kolan
 • 10.steza: Kamenolom
 • 11.steza: Novaljsko polje
 • 12.steza: Vinske staze
 • 13.steza: Caska - Metajna - kanjon Ručica
 • 14.steza: Novalja - Lun

Potapljanje

Na otoku Pag, v Stari Novalji, Jakišnici in Novalji lahko najdete kar nekaj potapljaških centrov, kjer lahko najamete opremo oziroma se odpravite na organizirano potapljanje.

Na severu, kjer je narava še precej nedotaknjena, je pod morsko gladino pogledati podvodne skale in peščene sipine ter bogato floro in fauno na morskem dnu.

Wakeboard in ski lift

Na samem otoku lahko preiykusite dve vrsti wakeboardinga, in sicer, boat wakeboarding (vožnja za čolnom) in cable wakeboarding (žičnica oyiroma ski lift).

Plezanje

Za ljubitelje plezanja je v kraju Slogaj pri Metajni urejeno krasno plezališče tako za začetnike kot za tiste z malo več izkušnjami.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Otok Pag - zemljevid

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Za otok Pag je značilno blaga mediteranska klima.

Kdaj obiskati

Obisk otoka priporočam predvesm med poletnimi meseci.

Zgodovina

Hrana

Na otoku je moč okusiti tisoč in eno lokalno jed. In vse po vrsti so odlične. V ponudbi je, normalno, velika količina ribjih jedi pripravljenih na vse mogoče načine. Poleg ribjih jedi je za otok Pag najbolj značilen Paški sir. Poleg tega se na meniju dostikrat znajde odlična paška jagnjetina.

Če boste obiskali otok Pag vsekakor priporočam, da poizkusite beluše na lešo, ribo na roštilju, hobotnico s krompirjem, jagnjetino na ražnju, bakalar na belo ... in še bi lahko našteval.

Pijača

Nakupovanje

Kultura

Na otoku priprvaljajo kar nekaj tradicionalnih dogodkov.

Festivali in dogodki

Dan mesta Novalja

Vsako leto 13. Junija se v mestu Novalja odvija prireditev "Dan mesta Novalja". Ob vsakoletni prireditvi, ki privabi številčne domačine , tako mlade kot stare pa se vsakoleto prireditve udeleži tudi veliko število turistov. Poskrbijo za gurmanske užitke, dobro kapljic ter za aktivno preživljanje časa, saj organizirajo tudi Pokal sv. Antona v ribolovu na trnek.

Dan domovinske hvaležnosti

Dan domovinske hvaležnosti se na otoku Pag odvija vsako leto petega avgusta. Tudi tekom te prireditve je poskrbljene za lačne in žejne, ne pozabijo pa niti na športne navdušence se pripravijo vsakoletni turnir v malem nogometu.

Jezik

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

 • Valuta: Hrvaška kuna (hrk)
 • Elektrika: 220V
 • Časovni pas: UTC +1 (poleti +2)

Pomembne telefonske številke

 • Klic v sili: 112
 • Policija: 192
 • Gasilci: 193
 • Nujna medicinska pomoč: 194
 • Pomoč na avtocestah: 1987 (+385 1 1987)
 • Pomoč na morju: +385 1 195


Pag Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodna klicna številka za Hrvaško je +385

Internet

Prihod na destinacijo

Otok Pag ima čudvito prometno lego

Z letalom

Če boste želeli priti z letalom, bo vaš let trajal le do Zadra, od tam dalje boste morali z avtobusom.

Z avtobusom

Otok Pag je s celino povezan tudi z dnevnimi avtobusnimi linijami. Iz avtobusne postaje v Novalji se lahko odpravite do Reke, Zagreba, Zadaraja in Splita. Med sezono pa so uvedene še druge linije.

Z avtom

Z južne strani se lahko na otok Pag pripeljete preko Paškega mostu

Z vlakom

Otok Pag ni povezan z železniško infrastrukturo. Če kljub temu želite pritiu z vlakom boste morali z vlakom do bližnjih celinskih mest, nato pa boste morali pot na otok Pag nadeljevati z avtobusom.

Z ladjo

Če se na otok odpravite s severne strani boste morali svoje vozilo za nekaj časa parkirati na trajektu. 15 miutna plovba bo premagala razdaljo med Prizno in Žigljenom.

Če se želite odpraviti na Rab ali Reko imate na voljo dnevne odhode katamarana.

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška