Otok Korčula: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Jezik)
(Video turistični vodnik)
 
Vrstica 35: Vrstica 35:
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|}}-->
 
<!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo.  Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|}}-->
{{#widget:YouTube|id=Y71FTt8_zI4}}
+
{{#widget:YouTube|id=5qhw-nvHw3c}}
  
Dolžina: 2,03 minut  
+
Dolžina: 7,18 minut  
  
 
Jezik: Angleščina
 
Jezik: Angleščina

Trenutna redakcija s časom 14:17, 11. marec 2019

Otok Korčula je po velikosti šesti največji hrvaški otok, s 279,03 km² površine. Priljubljena destinacija s svojo bogato zgodovino in tradicijo. Otok Korčula je otok sonca, morja, kamna in vina.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 7,18 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Mesto Marka Pola: Otok Korčula je povezan z znanim legendarnim popotnikom Markom Polo. Po zapisih naj bi se Marko Polo rodil v krajih, ki po opisih ustrezajo ravno temu kraju. Še danes je v ulici hiša, kjer naj bi se rodil.
 2. Staro mesto Korčula: Mesto se nahaja na vzhodnem delu otoka. Točen čas nastanka mesta ni znan, o mestu se je začelo govoriti v 10. stoletjem. V drugi polovici 14. stoletja se mesto preoblikuje iz skromne vasi v stilsko mesto. V začetku 16. stoletja do takrat prenovljene hiše dobijo renesančne dekoracije. V zgodovini mesta se izmenjujejo različni vladarji. Postavitev mesta spominja na obliko ribje kosti, ki je osrednjo ulico zaščitilo pred vetrovi, ki pihajo pogosto okoli Korčule. Ima 3000 prebivalcev.
 3. Katedrala svetega Marka: Se nahaja v centru mesta Korčula, na osrednjem trgu in je ena najpomembnejših stavb na otoku. Zgrajena je bila med 13. in 16. stoletjem.
 4. Mesto Vele Luka: je največje mesto na otoku Korčula. Oddaljeno je od mesta Korčula 42 km. Ima 5000 prebivalcev. Mesto se je razvilo na začetku 19. stoletja. Poleg stanovanjskih hiš ima tudi nekaj hotelov, ter zdravilišče za revmatske bolezni in rehabilitacijo Kalos. V prenovljeni baročni stavbi - starem letovišču Kaštelu se nahaja turističen center, ki hrani dragoceno arheološko predzgodovinsko zbirko iz bližnjega neolitskega najdišča Vela spilja, in tudi lokalne rimske ostanke v okolici mesta.

Muzeji

Mestni muzej se nahaja v palači Gabrie v mestu Korčula, reprezentativen primer stanovanjske arhitekture 15. in 16. stoletja. V muzeju obiskovalci podoživijo zgodovino otoka Korčula.

Parki

Skriti kotički

Sprehod po mestu Korčula: predstavlja posebno izkušnjo. Uživali boste znamenitostih, trgovinah ter v ponudbi različnih spominkov.

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Na otoku Korčula obstaja veliko različnih dejavnosti. Lahko se sončite na najlepših plažah Hrvaške (nekaj jih je tudi nudističnih) , lahko plavate v čudovitem morju, priporočljivo je da imate pravilno obutev saj je v vodi veliko morskih ježev, plaže pa so večinoma kamnite, imate pa na razpolago tudi dve peščeni plaži eno na severni obali eno pa na južni obali na najožjem delu otoka Korčula. Pri agenciji Kantun tours imate možnost najema kajaka, maske, plavuti in dihalke če se odločite za plutje okoli otoka Korčula ali snorkelinga. Če vam je všeč kolesarjenje vam je na voljo tudi izposoja koles pri lokalnih trgovinah. Otok Korčula ima zelo urejene kolesarske proge s čudovitimi razglednimi točkami. Če si pa želite nočno življenje ali pa malo več akcije imate na voljo dva nočna kluba in tudi možen ogled tradicionalni viteški ples z meči, kjer koreografsko ponazorijo viteške spopade.

Zemljevidi in geografija

Tako kot vsi dalmatinski otoki se tudi otok Korčula razteza v smeri vzhod- zahod. Dolžina otoka je 46,8 km v širino pa meri 5,3 do 7,8 km. Vhodni in zahodni del otoka sta nizka, osrednji pa visoki. Najvišja vrhova sta Klupca, ki meri 568 metrov nadmorske višin in Kom, ki meri 510 metrov nadmorske višine. Obala je zelo razvejana. Otok je pretežno porastel s sredozemskim rastlinjem, vinogradi in borovimi gozdički. Leta 1998 je otok Korčulo prizadel velik požar, v katerem je pogorel ves osrednji del med naseljema Blato in Smokvica.

Območja

Na otoku Korčula je več naselij: Babina, Blato, Brna, Čara, Korčula, Lumbarda, Prižba, Prigradica, Pupnat, Pupnatska Luka, Račišće, Smokvica, Vela Luka, Karbuni, Kneža, Zavlatica, Žrnovo.

Zemljevid

Zemljevid otok Korčula

Dinamični zemljevidi

Vreme in klima

Povprečne temperature sredi meseca januarja so 9,8 °C, julijske pa 26,8 °C. Letno je na otoku Korčula okoli 2675 sončnih ur, otok pa je v poletnih mesecih izpostavljen svežemu maestralu. Letno povprečno pade 110 mm padavin.

Kdaj obiskati

Otok Korčula je najbolje obiskati od meseca junija do oktobra.

Zgodovina

Otok Korčula je bil naseljen že v času neolitika. V 6. stoletju pr. n. št. je bila na otoku grška kolonija. takrat se je zaradi obsežnih in gostih gozdov imenovala Korkyra Melaina (Črna Korrkyra). Za čas vladanja rimskega cesarja Oktavija so otok Korčula leta 35 pr. n. št. prevzeli Rimljani. Lata 555 pa se je Korčula priključila bizantinskemu cesarstvu. V 9 stoletju so na Korčuili vladali Neretljani, nato so se večkrat izmenjali: Benečani, Bosanski vladarji in Dubrovniška republika. Od leta 1420 do 1779 pa je bil otok Korčula ponovno pod oblastjo Benetk. V času Napoleonovih vojn je bil otok Korčula izmenoma pod avstrisko, francosko in britansko oblastjo. Od leta 1815 pa do leta 1918 je bil otok Korčula ponovno pod Avstrijo. Korčula je dobila ime po junakinji grške mitologije, prelepe Kerkyre.

Gospodarstvo

Gospodarstvo na otoku Korčula: poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo, ribolov, predelava rib, ladjedelništvo in turizem.

Hrana

Najbolj znana hrana na otoku so brodeti, pašticada (dalmatinska dušena govedina), žrnovski makaroni (govedina s dolgimi tankimi testeninami) in pogačico (ocvrto testo). Lokalne sladice so klašun in cukarin (piškotki). Nekaj zanimivih lokalov in restavracij:

Pijača

Najbolj znana pijača na otoku Korčula so lokalna vina: Grk- suho belo vino iz Lumbarda in Pošip- suho belo vino iz Smokvica in Čara.

Nakupovanje

Na otoku Korčula lahko obiskovalci kupijo različne spominke v trgovinah in na mestnih ulicah, na stojnicah.

Kultura

Festivali in dogodki

Običajni dogodki na otoku so Festival Marko Polo, festival glasbe in vina na otoku Korčula, ki se odvija v mesecu juniju. Novejši mednarodni dogodek, katerega si je priporočljivo ogledati je baročni festival Korkyra. Na tem festivalu se predstavi izbor vodilnih svetovnih ansamblov in solistov, specializiranih za baročno glasbo. Po različnih vaseh se tudi odvija viteški ples z meči.

Jezik

Lokalni jezik je Hrvaški. V večini turističnih destinacijah, restavracijah, kavarnah, potovalnih agencijah govorijo angleško in italijansko.

Varnost

Otok Korčula je varen otok za turiste. Bodite pozorni pri najemu plovil, za obisk bližnjih otokov, saj vam lahko ponudijo slabo vzdrževana plovila.

Zdravje

V mestu Korčula lahko najdemo zdravstveni dom, kateri nudi poleg osnovne pomoči specializirano zdravniško pomoč iz različnih področij.

Koristne turistične informacije

Korčula Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Javni telefon deluje s telefonskimi karticami, ki jih lahko kupite na pošti in trafikah. Otok Korčula nudi tudi mobilne storitve, katere so pokrite, kakor v preostalih delih hrvaške.

Internet

Na otoku Korčula se nahajajo internetne kavarne, ki so na razpolago gostom. Internetno povezavo lahko najdete tudi v nekaterih vasicah.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z letalom lahko priletimo do Dubrovnika in od tu do otoka Korčula z avtobusom, taksijem ali avtomobilom.

Z avtobusom

Iz Zagreba Neposredna avtobusna povezava do Korčule, pot traja 10 ur. Od Dubrovnika Dnevni turistični avtobus, ki vas v približno 3 urah pripelje. Druga možnost je minibus, ki ga organizira Korkyra Info Travel Agency,kateri vas pripelje na cilj v 2 urah in vas pobere kjerkoli se nahajte v Dubrovniku. Minibus vas lahko pripelje od dubrovniškega letališča do Korčule. Korkyra lahko tudi organizira zasebni prenos med Dubrovnikom in otokom Korčula. Iz Beograda Obstaja direktna avtobusna linija ,ki pelje iz Srbske prestolnice, običajno trikrat na teden v času poletne sezone (od konca junija do začetka septembra). Iz Sarajeva Lahko najdete tudi avtobuse ki peljejo na otok Korčula.

Z avtom

Iz Dubrovnika Sledite obalni cesti (E65/D8) v smeri Splita. Potem se peljite do Orebića. V Orebiću lahko vzamete trajekt do Dominče (3 km vzhodno od mesta Korčula), ali pa pustite avto in vzamete potniški trajekt ki vas pripelje kar na Korčulo. Trajekt pelje vsako uro razen med 24 in 4. Iz Splita Sledite obalni cesti (E65/D8) v smeri Dubrovnika za približno 100 km. V Drvenik vzamete trajekt do Korčule (gre ob 8:30 in ob 17:30). Lahko pa se tudi pripeljete po A1 do Ploč, zavijete na D8 do Malega Stona in se nato pripeljete čez Pelješac do Orebića.

S trajektom

iz Splita Vzemite trajekt Jadrolinije do Vele Luke, nato pa se z avtobusom zapeljite do mest Korčula. Druga možnost je da vzamete direktni katamaran Krilo (pelje enkrat na dan iz Splita,odhod je ob 17.00 in prihodom v mesto Korčula ob 19:45). od Dubrovnika Vzamete lahko Marko Polo trajekt (Jadrolinija) na Korčuli ali pa se z libertas avtobusom pripeljete do Orebića (14:15 vsak dan razen nedelje),in tam stopite na potniški trajekt iz Orebića do Korčule. od Rijeka Vzamete nočni trajekt Marko Polo, potovanje je dolgo 10 ur. Bari, Italija Vzamete Trajekt Marko Polo,potovanje traja 12 ur od Hvara Vzemete "Krilo" katamaran (en prevoz dnevno,z odhodom iz Hvar ob 18.15 in prihodom v mesto Korčula ob 19:45.

S taksi gliserjem

Če pridete v Orebić, lahko dobite prevoz z enim od taksi gliserjev ali pa pokličete hitri taksi gliser, ki vas bo pripeljal čez kanal v manj kot 7 minutah (Water Express – agencija)in tako boste prispeli na otok Korčula.

Transport po destinaciji

Javni transport

Mesto Korčula nima javnega prevoza, saj je majhno in se ga lahko prehodi in ogleda kar peš. Med mesti na otoku pa je mogoče potovati s avtobusom.

Avto

Za potovanje med otoki se lahko poslužujete tudi avtomobila ali najamete taksi.

Taxi gliser

Za obisk obalnih vasi je najprimernejši taksi gliser. Otok Korčula ima veliko otočje s številnimi majhnimi otoki kateri so čudoviti za obisk.

Kolo

Na otoku imate možnost izposoje koles, saj ima otok Korčula veliko prekrasno urejenih kolesarskih poti.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Otok Korčula ponuja pestro izbiro hotelov, apartmajev in drugih namestitev.

Hoteli

Na otoku Korčula lahko zbirate med pestro izbiro hotelov.

Hostli

Za vse, ki si želijo prenočišča v hostlih otok Korčula ponuja več možnih izbir.

Kampiranje

Otok Korčula ponuja tudi kampe, ki obiskovalec ponuja vse komoditete. Seznam kampov:

 • Jurjević - Laguna Lumbarda
 • Kalac Korčula
 • Milina Lumbarda
 • Mindel Vela Luka
 • Oskorušica Korčula
 • Potirna Vela Luka
 • Tri Žala Korčula
 • Vrbovica Korčula


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška