Otok Hvar

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 12:19, 7. maj 2018 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Hvar je najdaljši otok (68 km) v Srednji Dalmaciji. Pobočja otoka so porasla z borovim gozdom , vinogradi, nasadi oljk in sivke. Na zahodnem delu otoka je nastala skupina 17 Paklenih otokov. Hvar se nahaja med otoki Bračem, Visom in Korčulo. Otok je naseljen že od kamene dobe in je znan kot najtoplejši in z 2718 sončnimi urami na leto, najbolj sončen kraj na Hrvaškem.

Od številnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, pomembno mesto zaseda izgradnja gledališča, ki je eno izmed najstarejših v tem delu Evrope. Zgrajeno je bilo leta 1612, nahaja pa se v mestu Hvar.

Številne turiste poleg sonca in čistega, kristalno modrega morja ter razgibanega nočnega življenja, privablja tudi čudovita narava, vonj sivke, rožmarina in origana, številne kulinarične dobrote in prijaznost ter gostoljubnost domačinov.

Maja leta 1997 je bil Hvar razglašen za enega med desetimi najlepšimi otoki na svetu (Traveller magazin).


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik


Dolžina: 3:24 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Hvarska trdnjava (Citadel): Nahaja se na hribu s čudovitim pogledom na mesto Hvar. Zgrajena je bila v začetku 16. stoletja (v času Beneške republike), obnovljena pa leta 1579, zatem, ko je bila poškodovana v eksploziji smodnika. Njena sedanja oblika je plod številnih nadgradenj. V trdnjavi danes hranijo zbirke amfor in drugih predmetov iz antičnih in srednjeveških časov. Za turiste je privlačna točka predvsem, ker se od nje odpira čudovit panoramski pogled na mesto Hvar in otoke.
 2. Trdnjava Sv. Stjepana: Katedrala se nahaja na vzhodni strani glavnega trga v mestu Hvar. Zgrajena je bila na temeljih zgodnje krščanske cerkve iz 6. stoletja, današnjo podobo pa je dobila v 16. in 17. stoletju.
 3. Arsenal na Hvaru: Arsenal je bil zgrajen v 13. stoletju, na podlagi, oziroma nadstropju le tega, pa so leta 1612 zgradili gledališče, ki slovi kot eno izmed najstarejših v Evropi in najstarejše javno gledališče na svetu.
 4. Ostanki starodavnega mesta Pharos v Starem Gradu: Stari Grad (Pharos) je najstarejše mesto na otoku in eno izmed najstarejših v Evropi. Ustanovili so ga grški kolonisti 384 ali 385 let pred našim štetjem in je imel status svobodne države (polis).
 5. Frančiškanski samostan: Samostan je bil zgrajen v 15. stoletju kot zavetišče za mornarje. Znotraj samostana se nahaja muzej z razstavljenimi slikami, starimi kovanci, verskimi knjigami in drugimi predmeti. Najbolj znana je slika "Zadnja večerja ".

Muzeji

 • Ribiški muzej v kraju Vrbovska - Muzej s svojo edinstveno in zanimivo zbirko prikazuje tradicijo ribolova na otoku. V svoji zbirki hrani različno ribolovno orodje, ki je bilo uporabljeno skozi vso zgodovino, eksponate, povezane s prvo tovarno konzerv, ki so tu leta 1894 zgradili Francozi. Posebno mesto zavzema tudi prikaz ribiške kuhinje s tradicionalnimi jedmi.
 • Frančiškanski samostan v mestu Hvar - Samostan je bil zgrajen leta 1465. Pred glavnim oltarjem je pokopan pesnik Hanibal Lucić, ki je napisal prvo hrvaško dramo "Sužnji". V samostanu se nahaja bogata zbirka umetniških popisov ter tudi najstarejša javna umetniška zbirka na otoku, ki je sestavljena iz slik, rokopisov, starih kovancev in zbirke različnih kamnitih fragmentov.

Parki

Jelsa na otoku Hvar - V tem kraju je v 70-tih letih 19. stoletja nastal Jelški park, kjer se nahajajo nagrobniki kapetana Nika Dubokovića in skladatelja Anthonya Dobronića.

Ta park je eden izmed največjih in najlepših v Dalmaciji.

Skriti kotički

Še posebej je vreden ogleda stari del mesta z gradom na vrhu hriba, saj od tam lahko uživamo v čudovitem razgledu.

Izleti v okolici destinacije

Poleg raziskovanja različnih mest na samem otoku Hvar, se lahko z ladjo odpravimo na izlet tudi na bližnje otoke (Paklenski otoki, Vis, Korčula itd.)

Aktivnosti

Predvsem poleti otok in mesto Hvar še posebej oživita. Kdor je ljubitelj zabave, lepih plaž, čistega morja in zabave, mu tukaj vsekakor ne bo dolgčas.

Razgibano nočno življenje je ena od aktivnosti, ki je všeč mnogim turistom, ki v poletnih mesecih obiščejo Hvar. Za zabavo do jutranjih ur poskrbijo številni, nekateri tudi svetovno znani, DJ-i.

Otok Hvar je izredno priljubljena destinacija tudi za domačo in tujo družbeno smetano. Med drugimi so ga obiskali Tom Cruise, Beyonce, princ Harry, Gwyneth Paltrow, Roman Abramovich, Bernie Ecclestone itd.

Seveda pa Hvar privablja tudi tiste, ki niso zgolj željni zabave. Ti obiskovalci lahko svoj mir najdejo na sosednjih Paklenih otokih, uživajo v okusnih kulinaričnih dobrotah in dobrem vinu, se sprehajajo po poljih sivke, obiščejo številne zalivčke ali pa se na potep odpravijo po starih in slikovitih mestecih. Eno od teh je Stari Grad, ki je poznano kot najstarejše mesto na Hrvaškem, saj njegovi začetki segajo v leto 384 pred našim štetjem.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Hvara (položaj znotraj Splitsko - dalmatinske župinje)

Dinamični zemljevidi

Območja

Glavna območja otoka Hvar: Mesto Hvar

 1. Sućuraj
 2. Jelsa
 3. Stari Grad
 4. Basina
 5. Zavala
 6. Vrboska
 7. Sveta Nedilja
 8. Milna
 9. Ivan Dolac
 10. Uvale na otoku Hvaru

Vreme in klima

Podnebje na otoku Hvar je tipično Sredozemsko, z vročimi poletji in milimi zimami. Letno povprečje sončnih ur na dan je 7,7, s 2843 sončnimi urami na leto pa je Hvar najbolj sončen otok na Jadranu.

Vreme na otoku Hvar za naslednjih 15 dni

Kdaj obiskati

Največ turistov obišče otok Hvar v poletnih mesecih, vendar pa obisk otoka pozimi, spomladi ali jeseni predstavlja prav posebno doživetje. V drugih letnih časih ni gneče in množice turistov, kar pomeni, da lahko domačine spoznamo med vsakodnevnimi opravki v čisto drugačni luči, kot poleti. Lahko se sprehodimo do tržnice, kjer bomo po vsej verjetnosti našli vsaj kakšnega ribiča s svežim ulovom, posedimo lahko v tistih pravih konobah, ki so odprte tudi pozimi in v tem času niso usmerjene samo na dobiček od razsipnih turistov. Torej, Hvar lahko v drugih letnih časih spoznamo s tiste bloj življenjske plati.

Zgodovina

Leta 2008 je otok Hvar prejel Unescovo priznanje, in sicer za veliko rodovitno kmetijsko področje poleg Starega Grada, ki je vpisano na seznam svetovne kulturne dediščine. To področje se uvršča kot eno izmed največjih kmetijskih zemljišč na jadranskih otokih, uredili pa so ga že antični Grki. Ti so na otok Hvar prišli pred 2400 leti in kultivirali njive, ki so dokaz visoke stopnje razvoja grške civilizacije v tistem času. Otok Hvar so poleg Grkov poseljevali tudi drugi narodi in za seboj pustili sledi iz različnih zgodovinskih obdobij. Starigradsko polje je bogata zakladnica zgodovinskih relikvij, saj ima več kot 120 arheoloških najdb. Med temi najdbami poleg kultiviranih zemljišč, izstopajo rimske vile rustice.

Zaradi vseh najdb iz antičnega obdobja na otoku Hvar, je Hrvaška visoko uvrščena na Unescovem seznamu.

Hrana

Že stoletja domačini otoka Hvar izkoriščajo številna naravna zelišča, ki jih je na otoku ogromno. Le te uporabljajo pri pripravi nekaj najboljših dobrot na svetu:

 • Aromatičen kozji sir;
 • Hladni metin čaj;
 • Sirup iz koriandra in žajblja;
 • Poprovo pecivo;
 • Fige, polnjene s suhimi mandelji;
 • " Prošek " - sladki nektar vina.

Na Hvaru pridelujejo tudi nekaj najbolj priznanih hrvaških vin, morske sadeže in ročno izdelano kozmetiko.

Pijača

Na Hvaru pridelujejo odlična vina. 25 minut vožnje iz centra je potrebnih, da obiščemo eno od naslednjih priznanih pridelovalcev vina, oziroma vinskih kleti:

 1. Bastijana – Mr. Andro Tomić
 2. Duboković Medvid – Mr. Ivo Duboković
 3. Zlatan Otok - Mr. Zlatan Plenkovi

Poleg pokušine vin si je možno ogledati vinske kleti, obiskovalce pa seznanijo tudi z načinom pridelave.

Nakupovanje

Vredno ogleda in nakupa:

 • Tako na stojnicah, kot v trgovinicah po mestu Hvar, imajo izredno bogato ponudbo nakita vseh vrst in cenovnih razredov. Predvsem velika je ponudba ročno izdelanega nakita. Četudi nimamo namena ničesar kupiti, je že sam obisk trgovinic z nakitom izjemno zanimiva in prijetna izkušnja.
 • Blue Gallery - trgovina z oblačili v Starem Gradu je lepo, z naravnimi materiali, urejena trgovina in s prijaznimi prodajalci. Prodajajo ženska in otroška oblačila - večinoma majice in krila ter različne torbe v funky stilu. Vsi izdelki so zelo originalni, z različnimi kombinacijami barv, materialov in zanimivimi dodatki.
 • Stojnice s sivko - Okrog glavnega trga v mestu Hvar najdemo številne stojnice, kjer prodajajo izdelke iz sivke, ki jo med drugimi uporabljajo za celjenje ran in kot tonik. Turisti sivkine izdelke pogosto kupujejo kot tipični spominek iz Hvara.

Kultura

Hvar je otok z izredno bogato zgodovinsko in kulturno dediščino.

Festivali in dogodki

Na Hvaru ni nikoli dolgčas, še posebej poleti, ko je čas za zabave do jutra, ki potekajo tako na plaži, kot v lokalih in hotelih.

Izpostavimo lahko naslednje junijske dogodke:

 • Tradicionalni poletni festival - prirejajo različne koncerte - poteka od 1. do 30. junija
 • “FOR PULENA” - tradicionalne kulinarične dobrote in zbiranje tradicionalnih dalmatinskih čolnov - poteka od 15. do 18. junija
 • Festival sivke - predstavitve, delavnice in koncerti - poteka 26. in 27. junija

Jezik

Tako kot drugod na Hrvaškem, je tudi na otoku Hvar uradni jezik hrvaščina.

Izobraževanje

Na otoku imajo samo vrtce, osnovne in srednje šole.

Varnost

Hrvaška sodi med varne države, vendar pa moramo biti vseeno previdni ter skrbeti za svoje stvari. Tatvine so namreč vsakdanjih vseh turističnih destinacij.

Koristne turistične informacije

 • Zobozdravstvene storitve:

HVAR, Groda Tel: +385 (0)21 718 015 Email: tamarahvardental@gmail.com web: www.hvarestheticdental.com

 • Bolnišnica:

Bolnica Orest Zunković Hvar 21450 (Jelsa)

 • Potovalna agencija:

AMAZING HVAR - Potovalna agencija HVAR, Sv. Katarina Tel: +385 (0)99 33 44 779 Email: info@amazinghvar.com


Hvar Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodna klicna številka na Hrvaškem je 00385.

Ponudniki mobilne telefonije so:

 1. T-mobile
 2. VIP
 3. Tele2
 4. Bonbon
 5. Tomato
 6. Multiplus Mobile

Internet

Internet je na otoku dobro pokrit. V vseh hotelih se lahko, večinoma brezplačno, priključimo, WiFi točke pa najdemo tudi v mestih.

Ena takšnih točk je na primer v Vrboski, kjer je celo v marini več WiFi-jev. Načeloma zahtevajo nakup minut, ampak se da preko druge strani, kamor te preusmerijo iz osnovne, vpisati gratis. Ima pa tudi restavracija zraven marine wifi gratis.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Če se odločimo za pot z letalom, so najbližja mednarodna letališča Split, Dubrovnik in letališče na otoku Brač. Z Brača lahko nadaljujemo pot do trajektnega pristanišča v Splitu in Drveniku, in sicer z avtobusom, taksijem ali z najetim vozilom.

Z avtobusom

Če se odločimo za pot z avtom, avtobusom ali vlakom, se moramo v vsakem primeru pripeljati v Split ali v Drvenik v srednji Dalmaciji, od koder lahko nadaljujemo svojo pot s trajektom.

Z avtom

V primeru, da se do Hvara peljemo z avtom, odvisno od smeri iz katere prihajamo (Avstrije, Madžarske, Slovenije ali Bosne), se bomo morali peljati do Zagreba in od tam po novi avtocesti A1, ali po Jadranski magistrali do Splita ali Drvenika na Makarski rivieri.

Iz Splita vozi trajekt do mesta Stari Grad (105 minut), iz Drvenika pa vozi za Sucuraj(25 minut). Oba trajekta prevažata tudi avtomobile.

Trajektno pristanišče v Starem Gradu je bližje mestu Hvar (20 km).

Z vlakom

Če potujemo z vlakom, se moramo najprej pripeljati v Split ali v Drvenik, potem pa pot nadaljujemo s trajektom.

Z ladjo

Trajekti vozijo iz Splita v Stari Grad (tudi prevoz avtomobilov), v Jelso (katamaran) in v mesto Hvar (katamaran) iz mesta Drvenik (južno od Makarske je trajekt, ki prevaža tudi avtomobile in pelje v Sućuraj na otoku Hvaru).

Trajekti na linijah Split - Stari Grad (Hvar) in Drvenik - Sućuraj (Hvar) vozijo vsak dan, tudi katamarani (hidrogliserji) na liniji Split - Jelsa in Split - Hvar.

Obstajajo tudi sezonske mednarodne linije iz Italije: Ancona - Hvar in Pescara - Hvar, ter tudi linija obalne plovbe od Reke do Dubrovnika, ki ima postanek na Hvaru.


Več informacij o voznih redih in trajektih linijah s cenami najdemo tukaj.

Transport po destinaciji

Javni transport

Obstaja redna avtobusna linija med mesti na otoku Hvar, kot na primer med Starim gradom in Hvarom.

Avtobusna postaja v mestu Hvar se nahaja tik za katedralo.

Najbolj popularna povezava iz mesta Hvar je s Starim Gradom, Jelso in Vrbosko. Dnevno je od 5 do 6 odhodov, v sezoni pa še znatno več.

Karte se kupijo direktno na avtobusu.

Avto

Trije osrednji ribiški kraji, ki se nahajajo na otoku Hvar so: Sućuraj, Vrboska in Hvar.

Glavna mesta na otoku povezuje državna cesta D-116 (Hvar - Stari Grad - Jelsa - Bogomolje - Sućuraj).

Taxi

Taxi je vedno na voljo in povezuje vsa mesta.

Vse informacije s tarifami lahko najdemo tukaj.

Kolo

Kolesarjenje je dober način za spoznavanje otoka in se nadihati svežega zraka.

Po otoku je speljanih ogromno kolesarskih poti. Ena najboljših je: Jagodna (kamp) - Sv. Nedelja - Lučišče - Dubovica - vzpon do tunela - Stari Grad - Jelsa - Pitve - čez hrib - Jagodna.

Nenavadni načini transporta

Vodni taxi - Standardne linije so: Hvar - Palmižana - Hvar, Hvar - vlak - Hvar, Hvar - Ždrilca - Hvar.

Pokličemo lahko 10 minut, preden se odločimo za vrnitev na Hvar in vodni taksi nam bo na razpolago za katero koli destinacijo na Hvaru.

Spanje in namestitev

Hoteli

Nekaj najbolj znanih hotelov:

 • Hotel Adriana****
 • Hotel Palace***
 • Hotel Croatia**
 • Hotel Amfora****
 • Hotel Pharos**
 • Hotel Riva****
 • Hotel Fontana**
 • Hotel Adriatiq***
 • Hotel Arkada**

Hostli

Na Hvaru se nahaja veliko apartmajskih nastanitev.

Kampiranje

Na otoku Hvar je le 1 kamp, ki se imenuje Camp Vira.

Več informacij o tem kampu lahko najdete tukaj

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška