Otok Brač

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Otok Brač je največji otok srednje dalmatinske otoške skupine, ki je zelo poznan po turistični ponudbi. Leži nedaleč od od celine, nedaleč od Hrvaškega mesta Split, ima lastno pristanišče in letališče.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2.40 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Bol: Bol je najstarejše obalno naselje na Braču. Obkroža ga čisto morje in čudovite plaže.
  2. Supetar: Supetar je največje naselje na otoku in je s trajektom povezano s Splitom. Od tukaj so organizirani izleti na otok Hvar in Vis.
  3. Postira: Ta kraj je namenjen družinskemu oddihu. Poznan je po avtohtonih kulturnih prireditvah.
  4. Milna: Milna je znana kot naravno pristanišče, služi pa kot urejena marina.
  5. Splitska: Prebivalci Splitske se preživljajo s pridelavo oliv, z vinogradništvom in poljedeljstvom, vedno bolj pa se razvija turizem.

Muzeji

Otok ima muzej, ki nosi ime Muzej otoka Brač, ki je nastal leta 1979. Nahaja se v najstarejšem delu otoka, v kraju Škrip. Muzej hrani del ambienta ilirskih sten, rimskih mavzolejev in hrvaško trdnjavo.

Muzej je odprt vsak dan od 8.00 do 20.00 ure.

Vstopnina: - odrasli 12 kun - otroci mlajši od 14 let: 5 kun

Parki

Naravni park po imenu Sutivan se nahaja 2 km stran kraja Sutivan, dostop je omogočen z osebnimi vozili, saj je zunaj parka urejeno parkirišče. Park je bil ustanovljen leta 2009 s strani Ministrstva kor športno rekreacijski center. V parku si lahko ogledamo razčlične vrste živali in sicer :fazane, domače puranje ptice, race, noje, ovce, različne želve, konje in ponije, vilinske prašiče in kravo.

Skriti kotički

Izleti v bližnja mesta - Murvica, kjer si lahko ogledate Zmajevo votlino, ki se skriva 300 m izpod Vidove gore in predstavlja edimstven spomenik samostankega življenja. Izletna točka je oddaljena 4 km iz mesta Bol ter 50 min peš hoje. - Sumatrin, ki je oddaljen 20 min vožnje z avtomobilom iz mesta Bol. Ogledate si lahko franjevački samostan in cerkev sv.Martina. Priporočamo kopanje v intimnih uvalicah. - Pučišća, pol ure vožnje z avtomobilom od mesta Bol do muzeja kamna ob kamnoklesarski šoli, ki ima 100 letno tradicijo. Vsak četrtek šola prireja oglede razstavnih eksponatov študentov. - Selca, pol ure vožnje z avtomobilom od mesta Bol. Ogledate si lahko pastirska mesta, cerkev Kristusa kralja, ki ji pravijo kamnita lepotica, kip srca Jezusovega, priznanega kiparja Ivana Meštrovića. - Škrip je najstarejše mesto Brača. V njem si lahko ogledate muzej, ki vam bo predstavil zgodovino življenja tega mesta ter bogato kulturno dediščino.

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Otok Brač:https://www.google.si/maps/place/Bra%C4%8D/@43.3239903,16.6538432,11z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x134a9b3548954eaf:0x927404eda9b10653

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Klima je mediteranskega značaja, blage in deževne zime ter suha, vroča poletja. Je najsončnejši predel Jadrana, morje ima v poletnih mesecih povprečje 22 stopinj. Znana sta tudi blaga vetrova maestral, ki je značilen preko dneva ter burin, ki se pojavi na večer.

Kdaj obiskati

Turizem se na otoku začne meseca maja ter se potem nadaljuje skozi vrhunec turistične sezone, ki ga predstavljata meseca julij in avgust, vse do septembra in del v oktobru, če je vreme ugodno.

Zgodovina Otok Brač je bil naseljen že v predzgodovinski dobi. V osmem stoletju se naselijo hrvati. V obdobju od IX. stoletja pa do leta 1420 v Bolu izmenično vladajo Benetke, Hrvaška država pod ingerenco Petra Krešimirja IV., hrvaško-ogrska država, Bizantinsko cesarstvo, Dubrovniška Republika in tudi vladavina omiških gusarjev. Leta 1420 so Benetke vzpostavile in držale oblast vse do svojega propada leta 1797, obdobja, ki ga zaznamuje centralizacija in sukcesivna odprava samoupravnih oblasti lokalne otoške komune. Obdobje Napoleonovih vojn ob koncu 18. in na začetku 19. stoletja zaznamujejo turbulentne izmenjave na oblasti med Habsburško monarhijo (Avstrija), Francijo, Anglijo in Rusijo. Od leta 1814 pa vse do konca I. svetovne vojne je Bol pod oblastjo Avstro-Ogrske. Med leti 1918 do 1990 je Hrvaška v sistemu Kraljevine in Federativne Republike Jugoslavije, vse do ustanovitve samostojne in neodvisne Hrvaške leta 1991.

Hrana

Ob prihodu k domačinom na otoku bomo deležni: - suhih sliv, rožičev, mandljev

Tradicionalne dalmatinske jedi so: -ribe, -morski sadeži, -olivno olje, -testenine in sveže, naravno goji sadje in zelenjavo, Specialiteta otoka je : -jagnjeta in kozlički -butalac ( polnjeno jagnječje stegno) -dušena jagnjetina -brački sir: procip

Pijača

Na otoku se pije smutica iz svežega kozjega mleka in črnega vina. Poznano je tudi vino Plavac. Pivske navade:

Nakupovanje

Na otoku so manjše trgovine za nakup dobrin. Najlepše je nakupovati na tržnici, kjer ponujajo domače pridelke, sveže morske ribe

in njihove značilne ročne izdelke. Značilno je barantanje in postrežba metinega čaja z mandlji. Nekaj posebnega so tudi nakupi v pekarnah, kjer ponujajo domače dobrote in nakupi v suvenirnicah, kjer si lahko izberemo pristne suvenirje tega okolja.

Še posebej privlačni so nakupi v večernih urah ob sprehajalnih poteh ob obali.

Kultura

Festivali in dogodki

V času poletne sezone za obiskovalce organiziramo različne zabavne in kulturne dogodke, katerih se lahko udeležite in obogatili svoje izkušnje bivanja na Braču.

-Praznik svetega Petra, dan mesta Supetar- poteka vsako leto na dan 29.6. Številni gostje in lokalni prebivalci, praznujejo dan mesta ob glasbi v živo, številnih kulinaričnih specialitetih in zabavi pozno v noč.

-Sveta Elizabeta – dan mesta Mirca, vsako leto 2.7 – dogodek poteka v pristanišču ob morju, veliko petja in plesa, hrane in pijače pozno v noč.

-Supetar film festival - poteka 5 dni v začetku junija in vsako leto je nekatera evropska država partner. Festival sledi vrsta koncertov, izobraževalnih programov in pogovori.

- Vanka regule v Sutivanu, vsako leto sredi junija poteka festival ekstremnih športov. Tekmovanja in zabava trajejo 7 dni. Več o tem edinstvenom dogodku, ki vsako leto privabi vse več tekmovalcev in obiskovalcev lahko ogledate tukaj.

- Svetac v Milni in Postirama , praznovanje na dan mesta poteka 16.7 na dan Marije Karmelske.

- Vlečenje Mrduje je edinstven dogodek, ki poteka vsako leto in to zadnji vikend v juliju. Mrduja je majhen otoček, ki se nahaja med otokoma Brač in Šolta. Kako se oblasti Brača in Šolte ne morejo dogovoriti, kateremu spada ta otoček, odločili so organizirati vlečenje vrvi na morju in otok ki doseže zmago ima pravico upravljati z Mrdujo tisto leto. V vlečenju vrvi sodelujejo številne ladje na obeh straneh, tako da se dogodek spremeni v pravo zabavo na morju. Seveda kasnejše se organizira zabava do zgodnjih jutarnjih ur. - Majhna nočna regata – je dogodek, ki poteka v Postirama drugo soboto v avgustu. Jadralci uporabljajo edinstven naravni pojav, zračni tok, ki se spušča z Vidove gore – najvišjega vrha na Jadranskih otokih, da organizirajo nočno regato. Vse sčasoma postane praznik in zabava. - Dan velike Gospe -15. 8. praznuje dan mesta, ta dan je v mestu zabava z glasbo in obilo hrane in pijače.

- Zabava v Sutivanu poteka 16.8 na sv. Rok, organizira se zabava z živo glasbo.

Jezik

Uradni jezik je hrvaški.

Varnost

Na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ni navedenih nobenih zaznamb, da bi potovanje na otok Brač odsvetovali.

Koristne turistične informacije

Mednarodna klicna številka zaHrvaško: 385 Nujna medicinska pomoč: 94 Gasilci: 93 Policija: 92 Pomoč na cesti: 987(Če kličete iz tujine ali po mobilnemtelefonu, pokličite +385 1 987) Nacionalni center za reševanje in iskanje na morju: 9155 Enotna številka za vse nujne prime-re: 112

Splošne informacije: 981Informacije o mestnih in med krajevnih telefonskih številkah: 988 Informacije o mednarodnih telefonskih številkah: 902 Vremenska napoved in stanje nacestah: 060 520 520 Hrvaški avtoklub (HAK): +385 1 4640 800

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka za Hrvaško:+00385

Internet

Dostop do interneta je danes urejen na vseh lokacijah.

Prihod na destinacijo

Z letalom

· Do letališča na Braču. Poleti vozijo letala 2 x tedensko iz Ljubljane in Maribora. Letališče je od vasice oddaljeno le 25 km. Od tam lahko pridete do Splitske z taksijem ali avtobusom.

Letališče Brač: http://www.airport-brac.hr/

· Do letališča Split. Split je večkrat tedensko povezan z Ljubljano - redni tedenski poleti.

Aerodrom Split – Kaštela http://www.split-airport.hr

PREVOZNIKI: CROATIA AIRLINES http://www.croatiaairlines.hr/ ADRIA AIRVAYS: http://www.adria-airways.com

Z avtobusom

· Iz Ljubljane, Maribora, Celja….. do Splita ( iz Ljubljane vozi avtobus caa. 12 ur z vmesnimi postanki ), nato pa lahko greste z hidrogliserjem ali trajektom do Supetra.

Iz Supetra do Splitske lahko pridete nato z rednim avtobusnim prevozom ( avtobus vozi 5 x na dan iz Supetra do Splitske )ali taksijem. V poletni sezoni vozi do Splitske tudi manjša turistična ladja, ki se najprej vstavi v Supetru, gre nato do Splitske itd…

· Avtobusna postaja v Splitu prične delati že zgodaj zjutraj ob 4:30 ter dela vse do večera. Leži v neposredni bližini pristanišča in železniške postaje ( do pristanišča je slabih 300 m ).

· Podatke o voznem redu avtobusov lahko dobite na avtobusni postaji v Ljubljani in Splitu.

Z avtom

· Najprej morate priti do Splita. Poti do Splita sta dve. - Prva je jadranska magistrala ( Rieka - Karlobag – Zadar – Šibenik - Split ). Cesta slovi po številnih ovinkih, po njej pa je iz Ljubljane do Splita caa. 500 km. V zadnjih letih jo postopno obnavljajo tako, da postaja vse bolj prevozna. - Druga pa je pot čez notranjost ( Karlovac – Knin – Split ) caa. 470 km iz Ljubljane

· Po obeh cestah je približno 7 do 8 ur vožnje.

· Ob prihodu v Split sledite tablam do pristanišča, v njem se postavite v vrsto za otok Brač ( na tabli piše Supetar ( gl. mesto Brača )). Trajekti vozijo poleti na eno uro, ob konicah pa tudi non-stop.

· Ob prihodu na Brač se zapeljete po edini glavni cesti do prvega križišča ( caa. 500m ). V njem zavijete levo proti Splitski ( označeno je na tabli ). Čez nekaj minut pa boste že prispeli v vasico.

Z vlakom

· Iz Ljubljane preko Zagreba do Splita, nato pa so napotki enaki kot pri avtobusu.

· Železniška postaja se nahaja v neposredni bližini pristanišča tako, da lahko od železniške postaje do pristanišča pridete v pičlih 5 minutah hoje.

· Obstaja tudi možnost prevoza osebnega vozila z vlakom. Na ta način boste prišli lepo spočiti v Split.

· Železniška postaja se nahaja na : Obala kneza Domagoja

Hrvaške Železnice http://www.hznet.hr

Z ladjo

Z trajektno povezavo na otok Brač lahko pridemo na dva načina in sicer iz Splita ali Makarske: - Split - Supetar (45 min) - Makarska – Sumartin (45 min) Ladja :

· Od Rijeke do Splita. Ladja vozi vsak dan.

LINK: Jadrolinija: http://www.jadrolinija.hr

Transport po destinaciji

Javni transport

Za prevoz po večjih mestih otoka skrbi avtobusno prevozništvo, ki po voznem redu.

Avto

Otok Brač je razgiban otok, z lepimi mesti in čudovitimi plažami, zato lahko z osebnim avtomobilom obiščemo različne kraje in plaže in si otok pogledamo v celoti.

Taxi

Za lažje premikanje po otoku v času turistične sezone so na voljo taxi služe in sicer: Taxi Sumartin, kontakt: 00385 95 5276222 Taxi Kacavida, kontakt: 00385 91 5224379

Kolo

Otok Brač je idealen otok za kolesarjenje, saj je najvišji vrh jadranski otokov, poln dolin, grap in grebenov. Vzponi in spusti so dokaj strmi, daljših ravnin ni, zato kolesarji uživajo v vožnji s kolesom po njem.

Nenavadni načini transporta

Na otoku je možnost prevoza z organiziranim turističnim vlakcem, ki turiste prevaža do različnih lokacij.

Spanje in namestitev

Otok Brač v poletnih mesecih turistom ponuja veliko. Mesta, kot so Bol, Supetar, Milne, Sumatrina, so tipična dalmatinska otoška mesta in turistična središča. Tam si lahko izberete namestitev v katerem od hotelov, apartmajev ali turističnih naselij. Višek turistične sezone je v mesecu juliju in avgustu.

Hoteli

Hotel Bluesun Grand Hotel Elaphusa: Specifika hotela Elaphusa je bližina znamenite plaže Zlati rat. Pogled iz Vaše sobe kar vabi k osvežitvi v modrem, čistem morju. Hotelsko osebje Vam bo na voljo in bo izpolnilo vse Vaše želje, kopica različnih vsebin pa bo zagotovo Vaše počitnice spremenila v nepozabno doživetje.

Hotel Amor Supetar: Nov hotel na Braču, ki spaja vrhunsko udobnost in domačo atmosfero. Namenjen je bolj zahtevnim gostom, ki si želijo udobja in sprostitve.

Hotel Bluesun Hotel Borak: skrit v senci, zraven poti, ki povezuje najbolj znano jadransko plažo "Zlatni rat".


Kampiranje

Kamp Aloa se nahaja 3,5 km zahodno od kraja Bol in 2,5 km od rta Zlatni rat. Je neposredno ob morju, priznan kot eden izmed najboljših kampov. Obdaja ga borov gozd. Plaža je prodnata, skalna in betonska. Možnost rentanja šotorov, prikolic, kajakov, ležalnikov in senčnikov. Urejen je priklop na elektriko in sanitarije. V prostem času lahko obiščete balinišče, namizni tenis, otroška igrala, ob recepciji je družabni prostor s TV sprejemnikom, hladilnikom, barčkom in žarom na drva. Najbližja trgovina je v Bolu, po naročilu vsak dan dostavijo svež kruh in rogljičke.

Kamp Kanun je zasebni kamp, odaljen 700m od središča mesta in glavne plaže. Gostom je na voljo uporaba kuhinje, kamina, sanitarijev. V bližini je trgovina in športni center s tenis igrišči ter prostorom za druge športne dejavnosti. Možnost najema šotorov, prikolic in počitniških hišic.

Kamp Kito se nahaja na vhodu v kraj Bol na otoku Brač, na levi strani ceste. Večina kampa obdaja vinska trta. Od centra in morja je oddaljen cca 400 metrov, najbližja trgovina pa je oddaljena 300 metrov. Možnost sposoje šotorov, na voljo je prostor za avtodome in počitniške prikolice. Gostom kampa je na voljo skupna kuhinja, hladilniki, prostor za pranje perila. Imajo urejene kopalnice, 8 wc-jev, od tega je ene kemični, in 9 tušev. V kampu si lahko sposodite tudi kolesa. V sklopu kampa deluje tudi restavracija z vrhunskimi specialitetami dalmatinske kuhinje, hrano izpod peke in seveda domačim vinom.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška