Otok Brač: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Zgodovina)
(Nakupovanje)
Vrstica 129: Vrstica 129:
  
 
==Nakupovanje==
 
==Nakupovanje==
<!-- Naštej značilnosti in posebnosti pri nakupovanju-->
+
Na otoku so manjše trgovine za nakup dobrin. Najlepše je nakupovati na tržnici, kjer ponujajo domače pridelke, sveže morske ribe
 +
in njihove značilne ročne izdelke. Značilno je barantanje in postrežba metinega čaja z mandlji. Nekaj posebnega so tudi nakupi v pekarnah, kjer ponujajo domače dobrote in nakupi v suvenirnicah, kjer si lahko izberemo pristne suvenirje tega okolja.
 +
Še posebej privlačni so nakupi v večernih urah ob sprehajalnih poteh ob obali.
  
 
==Kultura==
 
==Kultura==

Redakcija: 10:55, 2. junij 2014

Otok Brač je največji otok srednje dalmatinske otoške skupine, ki je zelo poznan po turistični ponudbi. Leži nedaleč od od celine, nedaleč od Hrvaškega mesta Split, ima lastno pristanišče in letališče.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Ime najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti: Opis znamenitosti 1
  2. Ime druge najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti: Opis znamenitosti 2
  3. Ime tretje najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti: Opis znamenitosti 3
  4. Ime četrte najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti: Opis znamenitosti 4
  5. Ime pete najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti: Opis znamenitosti 5

Muzeji

Otok ima muzej, ki nosi ime Muzej otoka Brač, ki je nastal leta 1979. Nahaja se v najstarejšem delu otoka, v kraju Škrip. Muzej hrani del ambienta ilirskih sten, rimskih mavzolejev in hrvaško trdnjavo.

Muzej je odprt vsak dan od 8.00 do 20.00 ure.

Vstopnina: - odrasli 12 kun - otroci mlajši od 14 let: 5 kun

Parki

Naravni park po imenu Sutivan se nahaja 2 km stran kraja Sutivan, dostop je omogočen z osebnimi vozili, saj je zunaj parka urejeno parkirišče. Park je bil ustanovljen leta 2009 s strani Ministrstva kor športno rekreacijski center. V parku si lahko ogledamo razčlične vrste živali in sicer :fazane, domače puranje ptice, race, noje, ovce, različne želve, konje in ponije, vilinske prašiče in kravo.

Skriti kotički

Izleti v bližnja mesta - Murvica, kjer si lahko ogledate Zmajevo votlino, ki se skriva 300 m izpod Vidove gore in predstavlja edimstven spomenik samostankega življenja. Izletna točka je oddaljena 4 km iz mesta Bol ter 50 min peš hoje. - Sumatrin, ki je oddaljen 20 min vožnje z avtomobilom iz mesta Bol. Ogledate si lahko franjevački samostan in cerkev sv.Martina. Priporočamo kopanje v intimnih uvalicah. - Pučišća, pol ure vožnje z avtomobilom od mesta Bol do muzeja kamna ob kamnoklesarski šoli, ki ima 100 letno tradicijo. Vsak četrtek šola prireja oglede razstavnih eksponatov študentov. - Selca, pol ure vožnje z avtomobilom od mesta Bol. Ogledate si lahko pastirska mesta, cerkev Kristusa kralja, ki ji pravijo kamnita lepotica, kip srca Jezusovega, priznanega kiparja Ivana Meštrovića. - Škrip je najstarejše mesto Brača. V njem si lahko ogledate muzej, ki vam bo predstavil zgodovino življenja tega mesta ter bogato kulturno dediščino.

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Otok Brač:https://www.google.si/maps/place/Bra%C4%8D/@43.3239903,16.6538432,11z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x134a9b3548954eaf:0x927404eda9b10653

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Klima je mediteranskega značaja, blage in deževne zime ter suha, vroča poletja. Je najsončnejši predel Jadrana, morje ima v poletnih mesecih povprečje 22 stopinj. Znana sta tudi blaga vetrova maestral, ki je značilen preko dneva ter burin, ki se pojavi na večer.

Kdaj obiskati

Turizem se na otoku začne meseca maja ter se potem nadaljuje skozi vrhunec turistične sezone, ki ga predstavljata meseca julij in avgust, vse do septembra in del v oktobru, če je vreme ugodno.

Zgodovina Otok Brač je bil naseljen že v predzgodovinski dobi. V osmem stoletju se naselijo hrvati. V obdobju od IX. stoletja pa do leta 1420 v Bolu izmenično vladajo Benetke, Hrvaška država pod ingerenco Petra Krešimirja IV., hrvaško-ogrska država, Bizantinsko cesarstvo, Dubrovniška Republika in tudi vladavina omiških gusarjev. Leta 1420 so Benetke vzpostavile in držale oblast vse do svojega propada leta 1797, obdobja, ki ga zaznamuje centralizacija in sukcesivna odprava samoupravnih oblasti lokalne otoške komune. Obdobje Napoleonovih vojn ob koncu 18. in na začetku 19. stoletja zaznamujejo turbulentne izmenjave na oblasti med Habsburško monarhijo (Avstrija), Francijo, Anglijo in Rusijo. Od leta 1814 pa vse do konca I. svetovne vojne je Bol pod oblastjo Avstro-Ogrske. Med leti 1918 do 1990 je Hrvaška v sistemu Kraljevine in Federativne Republike Jugoslavije, vse do ustanovitve samostojne in neodvisne Hrvaške leta 1991.

Hrana

Ob prihodu k domačinom na otoku bomo deležni: - suhih sliv, rožičev, mandljev

Tradicionalne dalmatinske jedi so: -ribe, -morski sadeži, -olivno olje, -testenine in sveže, naravno goji sadje in zelenjavo, Specialiteta otoka je : -jagnjeta in kozlički -butalac ( polnjeno jagnječje stegno) -dušena jagnjetina -brački sir: procip

Pijača

Na otoku se pije smutica iz svežega kozjega mleka in črnega vina. Poznano je tudi vino Plavac. Pivske navade:

Nakupovanje

Na otoku so manjše trgovine za nakup dobrin. Najlepše je nakupovati na tržnici, kjer ponujajo domače pridelke, sveže morske ribe

in njihove značilne ročne izdelke. Značilno je barantanje in postrežba metinega čaja z mandlji. Nekaj posebnega so tudi nakupi v pekarnah, kjer ponujajo domače dobrote in nakupi v suvenirnicah, kjer si lahko izberemo pristne suvenirje tega okolja.

Še posebej privlačni so nakupi v večernih urah ob sprehajalnih poteh ob obali.

Kultura

Festivali in dogodki

Jezik

Uradni jezik je hrvaški.

Izobraževanje

Varnost

Na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ni navedenih nobenih zaznamb, da bi potovanje na otok Brač odsvetovali.

Koristne turistične informacije

Mednarodna klicna številka zaHrvaško: 385 Nujna medicinska pomoč: 94 Gasilci: 93 Policija: 92 Pomoč na cesti: 987(Če kličete iz tujine ali po mobilnemtelefonu, pokličite +385 1 987) Nacionalni center za reševanje in iskanje na morju: 9155 Enotna številka za vse nujne prime-re: 112

Splošne informacije: 981Informacije o mestnih in med krajevnih telefonskih številkah: 988 Informacije o mednarodnih telefonskih številkah: 902 Vremenska napoved in stanje nacestah: 060 520 520 Hrvaški avtoklub (HAK): +385 1 4640 800

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka za Hrvaško:+00385

Internet

Dostop do interneta je danes urejen na vseh lokacijah.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Z trajektno povezavo na otok Brač lahko pridemo na dva načina in sicer iz Splita ali Makarske: - Split - Supetar (45 min) - Makarska – Sumartin (45 min)

Transport po destinaciji

Javni transport

Za prevoz po večjih mestih otoka skrbi avtobusno prevozništvo, ki po voznem redu.

Avto

Otok Brač je razgiban otok, z lepimi mesti in čudovitimi plažami, zato lahko z osebnim avtomobilom obiščemo različne kraje in plaže in si otok pogledamo v celoti.

Taxi

Za lažje premikanje po otoku v času turistične sezone so na voljo taxi služe in sicer: Taxi Sumartin, kontakt: 00385 95 5276222 Taxi Kacavida, kontakt: 00385 91 5224379

Kolo

Otok Brač je idealen otok za kolesarjenje, saj je najvišji vrh jadranski otokov, poln dolin, grap in grebenov. Vzponi in spusti so dokaj strmi, daljših ravnin ni, zato kolesarji uživajo v vožnji s kolesom po njem.

Nenavadni načini transporta

Na otoku je možnost prevoza z organiziranim turističnim vlakcem, ki turiste prevaža do različnih lokacij.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Kamp Aloa se nahaja 3,5 km zahodno od kraja Bol in 2,5 km od rta Zlatni rat. Je neposredno ob morju, priznan kot eden izmed najboljših kampov. Obdaja ga borov gozd. Plaža je prodnata, skalna in betonska. Možnost rentanja šotorov, prikolic, kajakov, ležalnikov in senčnikov. Urejen je priklop na elektriko in sanitarije. V prostem času lahko obiščete balinišče, namizni tenis, otroška igrala, ob recepciji je družabni prostor s TV sprejemnikom, hladilnikom, barčkom in žarom na drva. Najbližja trgovina je v Bolu, po naročilu vsak dan dostavijo svež kruh in rogljičke.

Kamp Kanun je zasebni kamp, odaljen 700m od središča mesta in glavne plaže. Gostom je na voljo uporaba kuhinje, kamina, sanitarijev. V bližini je trgovina in športni center s tenis igrišči ter prostorom za druge športne dejavnosti. Možnost najema šotorov, prikolic in počitniških hišic.

Kamp Kito se nahaja na vhodu v kraj Bol na otoku Brač, na levi strani ceste. Večina kampa obdaja vinska trta. Od centra in morja je oddaljen cca 400 metrov, najbližja trgovina pa je oddaljena 300 metrov. Možnost sposoje šotorov, na voljo je prostor za avtodome in počitniške prikolice. Gostom kampa je na voljo skupna kuhinja, hladilniki, prostor za pranje perila. Imajo urejene kopalnice, 8 wc-jev, od tega je ene kemični, in 9 tušev. V kampu si lahko sposodite tudi kolesa. V sklopu kampa deluje tudi restavracija z vrhunskimi specialitetami dalmatinske kuhinje, hrano izpod peke in seveda domačim vinom.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška