Opatija

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 14:26, 1. april 2016 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Opatija, mesto za katerega Hrvati pravijo da je kraljica Jadrana. Kdor bo obiskal to prekrasno obmorsko letovišče, se bo zagotovo zaljubil vanj na prvi dotik tal. Mesto Opatija je umeščeno na vznožje planote Učka in je od slovensko- hrvaške meje oddaljeno pol ure vožnje. Popotniki, kateri bi želeli v mrzlih zimskih mesecih prijeten sprehod ob s soncem obsijani obmorski poti Lungo Mare in tisti popotniki, kateri bi želeli v hladu starodavnih stavb poleti raziskovati neverjetno zgodovinsko mesto, je Opatija pravi naslov za vas. Mesto, katero se ponaša s čudovitimi hotelskimi resorti kot so Milenij, MOzart, Bristol, Ambasador in Agava je balzam za vse, željne počitka in razvajanja. Opatija, katera gosti najrazličnejše turiste nudi vrsto aktivnosti za prosti čas turistov in kvarnerska klima je za vse še posebej ugodna.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Lovran - staro mesto

Katja in Marko Preberite: Lovran - staro mesto, polno slikovitih mediteranskih motivov

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2,14 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Lungo Mare: je 12 km dolgo sprehajališče med Voloskim, Opatijo, Ičiči, Iko in Lovranom iz leta 1885, in dokončno zgrajeno 1991.
 2. Volosko: manjše ribiško in turistično naselje, ki je v novejši zgodovini postalo sestavni del Opatije
 3. Manufaktura: Trgovinica v centru Opatije kjer lahko kupite vse lokalne spominke, marmelade, pijaše idr.
 4. Vinoteque Barolo: Vinoteka, kjer najdete vrhunska vina lokalnih pridelovalcev
 5. Slatina beach: je najznamenitejša plaža v Opatiji, nahaja se poleg ulice slavnih in nudi vse aktivnosti in udobja turistom
 6. Casino Rosalija: Z najmodernejšimi igralnimi avtomati pričara igralniški dih vsem željnim zabave
 7. Deklica z galebom: KIp je delo kiparka Zvonka Carja iz leta 1956 in je danes prepoznavni sombol Opatije

Muzeji

 1. Hrvaški muzej turizma: je postaljen v mestu od leta 2007, kjer se beležijo vsi pomembnejši dosežki in znamenitosti

Parki

 1. Park sv. Jakova in park Angiolina: nastal je leta 1845. do 1860. obsega kar 3.64 ha in razdeljen je na 60 polj na katerih raste 150 vrst rastlin.

Spomeniki in kipi

 1. Spomenik Friedrichu Juliusu Schülleru: je kip postavljen direktorju Društva Južnih željeznica, kateri je prvi pričel z gradnjo hotelov Kvarner
 2. Madonna: je kip katerega je postavila družina Kesselstatt za spomin na preminulega sina.
 3. Fontana - Helios i Selena: nahaja se v parku nasproti hotela Imperial in ponazarja Sonce in Mesec.

Skriti kotički

 1. Brseč: se nahaja v zaselku Klančac, kateri ima eno od najlepših plaž na Jadranu.

Izleti v okolici destinacije

Ker je Opatija mesto, kateri gosti v glavni sezoni tudi več kot 10 tisoč turistov naenkrat, je možnosti za aktivno preživetje prostega časa kar precej. Največ oglaševanih možnosti v mestecu Opatija boste našli za razne izlete s čolni, jadrnicami in katamarani, kateri vas bodo popeljali v skrite kotičke plaž ali bližnjih otokov. Eno izmed velikih znamenitosti Hrvaške Plitvice turisti Opatijske riviere lahko obiščejo na celodnevnem izletu. Opatija nudi tudi izlete v okoliška mesta, s plačilom aranžmaja Istra Tour, boste obiskali Pulo, Rovinj in Poreč, medtem ko aranžma Krk tour nudi obisk mestec Vrbnik, Košljun in Krk. Adrenalina željni bodo prišli na svoj račun z raftingom na reki Kolpi v Gorskem Kotarju. Večkrat tedensko pa turiste vozi bus/ladja na ogled čudovitega mesta na vodi - Benetke.

Aktivnosti

Opatija s svojimi sprehajalnimi potmi ob morju nudi čudovit razgled na prostrano morje. Vsi ljubitelji športov bodo lahko raziskovali Učko - zaščiten naravni park, kateri predstavlja izziv za pohodnike in gorske koledarje, s svojo 1401 metrov nadmorsko višino. Ljubitelji zgodovine in kulturne dediščine lahko raziskujejo parke in cerkve, katere so zelo dobro ohranjene. Ena izmed njih je Vela cerkve. Popotniki kateri radi začutijo utrip mesta, jih bo prepričala mestna tržnica v zgradbi, katera je iz leta 1898.

Zemljevidi in geografija

Opatija se nahaja na podnožju planote Učka in le ta je največja izmed 8 naselij po njo. Mesto je danes ostalo sv skladju z naravo in se tako razvijala kot klimatsko zdravilišče.


Zemljevid

Zastava Opatije Zemljevid-Kvarner-Opatija

Dinamični zemljevidi

Območja

Občino Opatija sestavlja 10 naselij , to so: Dobreć, Gornje Selo, Ičići, Ika, Opatija, Oprić, Pobri, Poljane, Vela Učka in Veprinac

Vreme in klima

V regiji Kvarnerski zaliv - Opatiji vlada mediteranska klima, katera je blaga, poleti pa je sočno. Opatija ima blage zime, znosna poletja in bogato vegetacijo. Povprečna letna temperatura zraka je 21,9 stopinj celzija, morja pa 26 stopinj Celzija. Klima kvarnerja je zelo ugodna za zdravljenje bolezni dihal in kožnih obolenj.

Aktualno vremensko napoved in zgodovino spreminjanja vremena in temperature si lahko pogledate na http://www.wunderground.com/q/zmw:00000.13.14216

Kdaj obiskati

Za planince in ljubitelje naravnih parkov so najzanimivejši meseci za obisk mesta Opatija Junij in September. Za ljubitelje sonca je najprimernejši mesec za prihod Julij, Avgust in September.

Zgodovina

Opatijo je odkrila avstro-ogrska elita, katero je še danes čutiti na vsakem koraku te zgodovinske destinacije. Le ta se odraža v arhitekturi in pa spomenikih slavnim osebam, katere so Opatijo imenovale za njihov dom ali počitnikovalno destinacijo. Opatija nosi ime po samostanu svetega Jakova, kateri je spadal v red benidiktanskega samostana. V zgodovini le tega omenjajo leta 1453. Zaradi dolgo letne zgodovine je tako nastalo veliko znamenitosti, katere jemljejo dih turistom. Tako so sprehajalno pot Lungo Mare začeli urejati že leta 1885 in le ta povezuje stare sanatorije kot so cerkev sv. Jakova, sanatorije Severne oblae, luko, Lido vile Angoilina in AMalijo, hotel Kvarner in potem hotele Južne obale. Hotel kateri nosi ime prvega hotela na vzhodni obali Jadrana - Kvarner, je bil zgrajen leta 1884 in je v mestu Opatija najstarejši hotel.

Hrana

Na rivieri Opatije najdete vrhunske restavracije z morskimi specialitetami, lokalne restavracije, bare in prijetne lokale za večerne sprostitve.

Ena izmed najbolj znanih restavracij z morskimi in mediteranskimi specialitetami je Restavracija Amfora, katera se nahaja v obalnem delu Opatije. Restavracija Bevanda gostom nudi pripravo hrane iz sezonskih sestavin in ribje jedi, Restavracija Galeb gostom pripravlja posebne a la carte jedi, razne ribje in mesne specialitete, pripravljene v edinstvenem, mediteranskem načinu. POsebnost Restavracije Kamelija so meniji za vegetarijance, medtem ko boste v Restavraciji Zelengaj našli ponudbo lokalnih specialitet.

Priprava hrane in značilnosti so:

 • morski sadeži, v glavnem plava riba
 • sredozemsko sadje in zelenjava
 • samonikle aromatične rastline
 • hrana se friga (praži) ali pripravljajo na padelo (kuhajo)
 • jedi, pripravljene izpod peke (glinastega ali litoželeznega pokrova, prekritega z žerjavico),
 • sestavina mnogih obrokov pa je vino

Pijača

Glede na lego mesta Opatija so le ti specialisti za pridelavo vrhunskih vin:

 • Agrolaguna Cabernet Sauvignon Festigia 2006
 • Agrolaguna Merlot Festigia 2007
 • Ottocento bijeli Giorgija Claija
 • Roxanich malvazija Antica
 • Malvazija amfora Kabola

Brez kozarca vina tako ne mine kosilo ali večerja, kulinariki ga veliko dodajajo tudi pripravi različnim jedem, največ morksim.

Nakupovanje

Trgovska veriga kot je Konzum je v Opatiji prisotna na nekaj mestih, kjer kupcem nudi vsakodnevne stvari kot so hrana, higienski izdelki in ostalo. Opatija je znana po majhnih pakarnicah, kjer lahko kupite kruh in druge pekovske izdelke. Zaradi obilice turitov je ob mestnih sprehajalnih poteh kar posejanih majhnih trgovinic, kjer prodajajo vse nujne in nenujne artikle za turiste (kopalne pripomočke, spominke, idr.). V Opatiji se nahaja tudi nekaj prestižnih butikov z svetovnimi blagovnimi znamkami oblačil in obutve. Za oskrbo sadja in zelenjave je najbolj aktualna mestna tržnica v zgradbi iz leta 1898, katero je zgradio podjetje Francesca Matiassija in na ličnih stojnicah je lokalna ponudba sadja in zelenjave.


Kultura, Festivali in dogodki

Ker je Opatija mesto zgodovine je najodmevnejši festival Opatije - zgodovine, od 16. pa do 18. julija, kjer na ulicah srečate kralje, kraljice, prince in ostale zgodovinske osebe.

Ker je Opatija s svojo ponudbo hotelov aktualni kongresni center je tako planiranih kar nekaj teh v mestu:

 • 04.06.2014. - 06.06.2014. 21. međunarodno savjetovanje KRMIVA 2014 Remisens Premium Hotel Ambasador
 • 11.06.2014. - 14.06.2014. 9. Dani ovlaštenih inžinjera građevinarstva
 • 13.06.2014. - 15.06.2014. 6. Kongres Hrvatskog društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta
 • 18.06.2014. - 21.06.2014. 10. Srednjoeuropski kongres Onkologije - CEOC-2014 Hotel Kvarner
 • 18.06.2014. - 28.06.2014. 17. Svjetsko prvenstvo gluhih u šahu - Šahovska olimpijada gluhih Grand Hotel Adriatic

V svojo ponudbo Opatija uvršča tudi vrsto glasbenih in igralskih dogodkov, kateri se odvijajo v Letnem gledališču.

O ponudbi teh dogodkov si lahko preberete na: http://www.festivalopatija.hr/

Za ljubitelje Kvarner Expresa so pripravili dogodek : Putujte još jednom s Kvarner Express-om, kateri se bo odvijal 8.5.2014. - 31.12.2014, kjer bodo razstavili avtobus Kvarner Expres. Od 2.6.2014. - 29.8.2014., prirejajo dogodke Joga na plaži

Jezik

Uradni jezik je hrvaški. Osnovnošolski program otroke uči še angleški jezik. Prebivalci mesta Opatija, kot obmorskega letovišča, je narava dela primorala tudi v splošno razumevanje in govor nemškega in italijanskega jezika, medtem ko mlajša generacija zaradi vedno večjega prihoda ruskih gostov, pogovorno zna tudi njihov jezik.

Izobraževanje

Opatija nudi srednješolcem izobraževanje na Gostinski srednji šoli, HOtelirsko-Turistični šoli, Obrtniški šoli in Gimnazijo Eugena Kumičića. Študentje lahko obiskujejo Fakulteto za menedžment, turizem in gostinstvo.

Varnost

Turisti lahko pričakujejo težave zaradi naravnih nesreč kot so požari. Težave so lahko v primeru slabega vremena ali drugih neprilik na morju, razne kraje ali tatvine. Za pomoč so na voljo:

 • državna uprava za zaščito in reševanje Opatija; Tel: +385 112
 • Pomoč na cesti Opatija; Tel: +385 1987
 • Mednarodne informacije Opatija; Tel: +385 18902
 • Pomoč na morju Opatija; Tel: + 385 (0)62 200 000
 • Policija Opatija; Tel: + 385 192
 • Gasilci Opatija; Tel: + 385 193
 • Reševalci Opatija; Tel: + 385 194

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Klicna koda za Hrvaško: 385. Za mednarodni klic iz Hrvaške je koda: 00.

Hrvaška uporablja GSM 900/1800 sistem za mobilne telefone. Za ponudbo le teh imajo T-Mobile, Vip in Tele2. Če je vaš mobilni telefon odklenjen lahko kupite pred plačniške SIM kartice za 20 kn.

Telefonske in mobilne storitve

Opatija nudi GSM telefone od ponudbika T-Mobile ali Vip predplačniške SIM-kartice, katere lahko kupite v poštnih uradih, trgovinah in kioskih po različnih cenah. Kličete lahko tudi iz poštnih uradov ali kiosokv s klicnimi karticami, katere imata dva ponudnika in sicer Dencall in Hitme. Te kartice so naprodaj od 25 kn.

Internet

Opatija nudi veliko internetnih kavarn in hotelov, kateri imajo internetni priključek. INternetne kavarne so relativno zanesljive in v kolikor dostopate do interneta preko gesla lokala je varnost dokaj visoka.

Prihod na destinacijo

Z letalom

V Opatijo lahko pridete preko letališča na otoku Krk, mesta Omišalj, kateri je oddaljen 40 km. Od letališča do Opatije je ustaljena avtobusna linija ali z renta-carom. drugo letališče v bližini se nahaja v Puli, katera je oddaljena 90 km. Spletna stran letališča je www.rijeka-airport.hr.

Z avtobusom

Opatija ima ustaljeno avtobusno povezavo z večino hrvaških mest in z bližnjih tujih mest kot so Trst, Ljubljana, Dunaj. Avtobusna postaja se nahaja v centru mesta v bližini hotela Palace - Bellevue in hotela Opatija.

Z avtom

V kolikor v mesto Opatija prihajate z avtom je možnost dostopa preko:

 • mejnega prehoda Rupa: Cesta A7/E63 (cestina je 1 EUR), zatem poteka pot preko Matulja, kjer zavijete na cesto B8/D3, spustite se do semaforja na Kvarnersko cesto D8 in zatem na Novo cesto D66/E751. Oddaljenost od prehoda do Opatije je 21 km.
 • Mejni prehod Pasjak: Preko meje nadaljujete vožnjo po cesti D8 in se čez 6 km vključite na cesto A7/E63, zatem vozite do Matuja, kjer zapeljete na cesto B8/D3. spustite se do semaforja na Kvarnersko cesto D8 in zatem na Novo cesto D66/E751. Oddaljenost od prehoda do Opatije je 25 km.
 • Preko Zagreba ali Karlovca sledite cesti D3 da pridete čez Rjeko, zatem zavijete na cesto D8, spustite se do semaforja na Kvarnersko cesto D8 in zatem na Novo cesto D66/E751.

Za informacije o razmerah na cesti je na voljo spletna stran http://www.hak.hr/.

Z vlakom

V OPatiji ni železniške postaje, vendar je najbližja v sosednji občini Matulji, kar je oddaljeno 4 km. Vsi vozni redi so objavljeni na www.hznet.hr.

 • Odhod iz Ljubljane
06:20 (vlak 481) - prihod v Opatija-Matulji 08:49
15:10 (vlak 483) – prihod u Opatija-Matulji 17:42


Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

V mestu lahko koristite javnega prevoznika Autotrans, katerih avtobusi vozijo po mestu Opatija in pa izven mesta. Karte se lahko kupijo vnaprej v vseh kioskih incene so odvisne od dolžine zakupa. Do marca 2014 je bil na voljo tudi City bus, vendar so le tega ukinili.

Avto

Prevoz z avtom je v mestu omogočen, vendar je v vrhuncu turistične sezone precej stresna vožnja. Omejeno število parkirnih mest, vam bo kaj hitro postalo odveč, zatorej se je bolje poslužiti javnega prometa.

Taxi

V mestu turiste prevažajo različne taxi službe, Croatia-Taxi, Hallo taxi Opatija 24 h. Cene so:

 • od 06.00h do 22:00h:

Startnina 18,00 kn

 • Cena po kilometru za relacije do 5 km 5,00 kn
 • Cena po kilometru za relacije dalje od 5 km 6,00 kn
 • Čakanje 1 ura 54,00 kn.


Kolo

Kolov mestu Opatija lahko najamete v prodajalni kot je http://bicikla.net/hr/najam-2. cene so:

 • 1 h 45 kn / 6 €
 • 4 h 110 kn / 15 €
 • 12 h 190 kn / 25 €
 • 24 h 260 kn / 35 €
 • 48 h 390 kn / 52 €

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Opatija je staro obmorsko mesto in glede na svojo zgodovinsko vrednost so tudi hoteli višjega cenovnega razreda. Najprestižnejši hoteli kot so MIlenij, MOzart, Bristol, Ambasador in AGava tako dosegajo cene, katere so primerne za najpremožnejši sloj. Vsekakor so se ob rivieri uveljavili tudi nižje cenovni hoteli, kateri imajo cene cca 100 EUR na noč za dvoposteljne sobe. Višek sezone od 25.6. - 30.8., pa vsi ponudniki še malo dodajo k svojim uradnim cenikom. Obiskanost OPatije je namreč zelo visoka in tekom let niso izgubljali gostov, zato so hoteli precej polni. Gostom so na voljo hoteli, ville in apartmaji.

Hoteli

HOtelov je v regiji Opatija 44, med njimi najdemo največ 4* hotelov, katere cene se gibajo okoli 300 kn/ osebo v glavnih sezonah. Hotelov s 5* je najmanj, ti imajo cene cca 600 kn/osebo, hoteli z 3 zvezdicami pa dosegajo cene cca 200 kn/osebo.

ville

Ponudba vil je med 5-3*. Cene najema so od cca 230-500 kn.

Apartmaji

POnudba apartmajev je največja, saj je lokalno prebivalstvo spremenilo dele svojih hiš v apartmaje. Ta vrsta namestitev je najprimernejša za večje družbe, družine, kateri prihajajo na destinacijo Opatija z željo po cenejši namestitvi v primerjavi s hoteli ali vilami.

Kampiranje

Najbližji kamp je Opatija, kateri je bil v letošnjem letu prenovljen. Prej je dosegal le 1*. Avtokamp Preluk se nahaja med mestoma Opatija in Rjeka, kateri je zaradi verta priljubljen za deskarje.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška