Ohrid: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Video turistični vodnik)
(Hoteli)
Vrstica 308: Vrstica 308:
  
 
===Hoteli===
 
===Hoteli===
*'''Lihndos Square hotel****''' v samem centru starega dela mesta Ohrid
+
Lihndos Square hotelv samem centru starega dela mesta Ohrid
*'''[http://www.royalview.com.mk/en/ ROYAL View hotel]''' na obali Ohridskega jezera, 5 minut od centra mesta.  
+
ROYAL View hotel na obali Ohridskega jezera, 5 minut od centra mesta.  
*'''[http://vilamalsvetikliment.com/ Vila Mal sv. Kliment****]''' je ekskluzivna zasebna vila, ki se nahaja v samem centru mesta pri spodnjih vratih, cca. 50 stopnic od obale. Ponaša se s tradicionalno opremo in izrezljanim pohištvom.  
+
Vila Mal sv. Kliment je ekskluzivna zasebna vila, ki se nahaja v samem centru mesta pri spodnjih vratih, cca. 50 stopnic od obale. Ponaša se s tradicionalno opremo in izrezljanim pohištvom.
  
 
===Hostli===  
 
===Hostli===  

Redakcija: 14:04, 11. marec 2019

Ohrid leži ob Ohridskem jezeru in je nedvomno mesto cerkva, ki ga mnogi imenujejo za zibelko krščanstva. Z bogato zgodovino Ohrid zagotovo sodi med mesta, ki jih je vredno obiskati. Tudi zaradi jezera Ohrid nudi tudi idealno kombinacijo zgodovinske in kulturne raznolikosti ter naravnega bogastva za lep doživljajski in sproščujoč dopust. Od leta 1980 sta Ohrid in Ohridsko jezero na seznamu svetovne kulturne dediščine UNESCO-a. Ne samo zgodovinsko in kulturno bogat, Ohrid je tudi mesto zabave in doživetij. Številni bari in restavracije v mestu in na plaži nudijo vsakodnevno zabavo in ples za mlade in stare, jezero pa poleg običajnih aktivnosti omogoča tudi potapljanje, vožnjo in raziskovanje.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Raziskovanje Balkana

Rok Kočevar Preberite: S kolesom na pot: Raziskovanje Balkana

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 9 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Cerkev Sv. Janeza Teologa Kaneo: Ena izmed najstarejših in najznamenitejših cerkva oz. samostan, ki ima obliko križa in je iz 14. Stoletja. Stoji na jugozahodni strani starega mestnega jedra Ohrida, na pečini visoko nad Ohridskim jezerom. Dostop do cerkve je možen z gradu po ulicah in skozi obzidje Ohrida. Pred prihodom do tja pot vodi skozi krasen naravni park od koder je prečudovit pogled na Ohridsko jezero in mesto Ohrid. Stara cerkev ima obliko križa, pravi podatki o gradnji cerkve ne obstajajo, arheologi menijo, da je bila zgrajena malo pred vzponom Otomanskega imperija, zelo verjetno v 13. stoletju in pod vplivom arhitekture armenskih cerkva. Ima tristransko apsido in je arhitekturno kombinacija bizantinskih in armenskih arhitekturnih elementov. Med lepo ohranjenimi podobami je tudi freska, ki prikazuje portret Janeza Teologa, zaščitnika cerkve, ki je predstavljen v svoji naravni velikosti. Na koncu 19. stoletja je na samostanu narejena temeljitejša sanacija stavbe, prav tako pa so v njem obnovili freske. Na začetku 20. stoletja so dodali novi ikonostas na glavni oltar.
 2. Ohridsko jezero: Leži kot meja med jugozahodnim delom Republike Makedonije in vzhodnim delom Albanije. Ime je dobilo po mestu Ohrid, ki leži na severovzhodnem delu obale. Jezero ima kristalno čisto vodo, ki omogoča pogled do globine 22 metrov, globok je okrog 288 metrov. Površina jezera je 358,2 km². Največja širina znaša 14,8 km, dolžina jezera pa je 30,8 km. Dolžina celotne obale je 87,5 km. Zaradi geografske izolacije in geološke starosti je jezero bogato bivališče ogromno rastlinskim in živalskim vrstam. V jezero se zliva 40 rek, od tega 23 na albanski in 17 na makedonski strani, najmočnejši dotok je s 15 površinskih in 30 podvodnih izvirov Črni Drim. V tem jezeru živijo tudi ribe plašnice, iz katerih lusk se izdeluje znani ohridski biser, a natančna izdelava ostaja velika skrivnost. Ohridsko jezero je veliko naravno bogastvo, ki poleg občudovanja in spoznavanja vseh naravnih danosti nudi tudi vse možnosti aktivnega preživljanja dopusta. To edinstveno jezero je na Unescovem seznamu kulturne in naravne dediščine od 1979.
 3. Nacionalni park Galičica: Nacionalni park Galičica se nahaja med dvema jezeroma – Ohridskim in Prespanskim jezerom in je bil za nacionalni park proglašen 1958. Galičica je gorovje na jugozahodu Makedonije, manjši (južni) del gorovja se nadaljuje v Albaniji. Gorovje je dolgo 35 km in se razteza na površini 227 kvadratnih kilometrov. Najvišji vrh Magaro je visok 2.254 metrov. V nacionalnem parku je najdenih preko 1000 rastlinskih vrst, med katerimi jih je 12 endemskih (unikatnih) in se pojavljajo le na območju gorovja Galičica. Velja omeniti tudi številčnost metuljev, v parku živi kar 1644 različnih vrst. Številčno zelo pestra je tudi zastopanost ptic in sesalcev. Ob obisku ne gre zanemariti preizkusa in nakupa domačega sira, ki ga izdelujejo na tem območju in resnično ekološkega čebeljega medu. Če obvladate cirilico najdete več informacij tukaj, saj – trenutno – ne deluje angleški del te strani.
 4. Samostan sv. Naum: Nahaja se 29 km južno od mesta Ohrid na visoki skali nad Ohridskim jezerom v delu, kjer je nacionalni park Galičica in v neposredni bližini albanske meje. Iz Ohrida dnevno redno vozi avtobus in ladjica. Ta stoji na visoki skali nad Ohridskim jezerom, le kakšnih 15 minut hoje od albanske meje. Sveti Naum je bil pomočnik Svetega Klimenta Ohridskega, učenca Cirila in Metoda, in je tu preživel zadnja leta svojega življenja. Cerkev, ki jo je dal zgraditi, je bila prvotno posvečena nadangeloma Mihaelu in Gabrielu, so postavili leta 900 in jo deset let kasneje, po smrti Sv. Nauma (ki je tam tudi pokopan) poimenovali po njem. Med vdori Turkov je bila prvotna cerkev uničena, ki je bila na novo grajena v 16. in 17. stoletju. Freske v ladji samostana so iz leta 1806 in delo slikarja Korce iz Albanije. Posebno umetniško vrednost imata ikonostas, v plitvem visoko stiliziranem lesorezu iz leta in ikona v osrednjem delu. Zgornji del kapele nad figurami pripoveduje o ˝Naumovih čudežih“. Za obzidjem samostanskega kompleksa je urejen park s pavi, ki jih je samostanu podaril Tito in se bohotijo s svojim pisanim perjem. V njem se nahaja šola.
 5. Cerkev sv. Klimenta Ohridskega: Ohrid se ponaša z veliko cerkvami, vendar je ta zagotovo najlepša in najpogosteje obiskana. Zgrajena v 14. stoletju in posvečena sv. Klimentu Ohridskemu, ki je bil učenec Cirila in Metoda. Nahaja se nad jezerom, skoraj na plaži, do nje se povzpnete po uličicah starega mesta. Od cerkve je krasen pogled na jezero, ker pa je turistično zelo oblegana, je najboljši čas za obisk proti večeru, ko lahko iz tega čudovitega razglednega mesta občudujete jezero. Cerkev je že več let v postopku renovacije.
 6. Cerkev sv. Sofije: Cerkev iz 8. oziroma 9. stoletja in je bila zgrajena v obdobju bolgarskega imperija, verjetno pod knezom Borisom. Katedrala je ena najpomembnejših srednjeveških zgradb v Makedoniji z bogato poslikavo, kjer se na modri podlagi obokov in sten prepletajo svetopisemski motivi iz Stare in Nove zaveze. V cerkvi so zelo lepe freske iz 11. in 12. Stoletja. V času, ko so Ohrid zasedali Turki so cerkev spremenili v mošejo. Kasneje so v njej potekali tako pravoslavni kot katoliški obredi. Danes cerkev zaradi izredne akustike služi, da v njej prirejajo številne koncerte. Motiv cerkve sv. Sofije je tudi na bankovcu za 1000 makedonskih denarjev.
 7. Delavnica ročno izdelanega papirja: To je ena izmed 7 delavnic na svetu, ki papir še izdeluje ročno po kitajski metodi iz 2. stoletja pred našim štetjem. Predstavijo pripravo in izdelavo papirja iz kaše, ki jo naredijo iz lesa, papir lahko poskusite izdelovati tudi sami, imajo tudi original Guttenberg tisk. Vstop je prost, tu lahko kupite papir in na papir tiskane slike.
 8. Muzej na vodi – »Bay of bones«: Ohrid nudi tudi čisto poseben koncept turistične destinacije in prikaza kulture in zgodovine. Gre za izjemen arheološki kompleks imenovan zaliv kosti. Gre za avtentično rekonstrukcijo bivališč na kolih, ki se je v letih od 1200 do 700 pred našim štetjem raztezal na 8500 kvadratnih metrih. Muzej nudi dober zgodovinski pregled in občutek kako so ljudje takrat živeli. Nad zalivom se dviga hrib Gradišče na katerem je bila rimska utrdba.
 9. Plaošnik: Plaošnik se nahaja pod Samuelovo trdnjavo in je arheološko najdišče kot tudi sveti prostor. Tu so arheologi našli ostanke zgradb z lepimi mozaiki. Obsežna izkopavanja se nadaljujejo. Plaošnik je znan tudi po cerkvi sv. Pantelejmona, ki jo je dal zgraditi sv. Kliment leta 893. Ker je tam preživel zadnja leta in je v cerkvi tudi pokopan, se cerkev sedaj imenuje po njem (opisano zgoraj). V 15. stoletju so cerkev Turki spremenili v mošejo, v 16. stol so spet obnovili samostan, ki pa je bil kmalu porušen. K cerkvenim ruševinam so ljudje še vedno romali, po letu 2000 pa so cerkev obnovili po prvotnih načrtih. Tudi sedaj potekajo izkopavanja in renovacije. V prihodnje bodo rekonstruirali nekdanjo postavitev stavb in dvorca.
 10. Samuelova trdnjava: Nad mestom Ohrid se bohoti tudi veličastna Samuelova trdnjava, ki jo je dal zgraditi v 11. stoletju, a je že pred tem je na istem mestu stala utrdba, ki jo je najbrž dal zgraditi Filip II. Makedonski v času 4. stoletja pred našim štetjem. V času vladavine carja Samuela je bil Ohrid glavno mesto Bolgarskega imperija. Utrdbo so obnovili leta 2003. Z njenih zidov je čudovit razgled na mesto in na jezero.
 11. Cerkev sv. Device Marije - Bogorodica Perivlepta: Cerkev je bila zgrajena in poslikana v 13. stoletju ter posvečena Devici Mariji - Perivlepta (izvira iz grščine). Cerkev je dal zgraditi svak bizantinskega vladarja Andronicusa II., Progon Zgur. Poslikave v cerkvi so neverjetno lepe in v renesančnem stilu, delo dveh mladih slikarjev, ki sta bila potem veliko posnemana. Portreti so zelo detajlni in osebni, iz njih sijejo lastnosti naslikanih in čustva.
 12. Galerija ikon: Galerija slik in kipov se nahaja na dvorišču zgoraj opisane cerkve sv. Device Marije in ima bogato zbirko ikonografskih umetnin v Makedoniji. Smatra se kot drugo najpomembnejšo in najbogatejšo zbirko, prva je zbirka v Moskvi. Več informacij najdete tukaj.
 13. Spomenik sv. Cirila in Metoda: Ohrid se ponaša tudi s spomenikom v čast sv. Cirilu in Metodu, ki ga najdete na trgu, zraven pristanišča in v bližini hotela Riviera. Sveti Ciril in Metod sta bila bizantinska misijonarja, ki sta najbolj znana po pokristjanjevanju Slovanov. Pri oznanjevanju krščanstva sta uporabljala posebno pisavo glagolico, ki pa jo je pozneje izpodrinila po Cirilu imenovana cirilica (na Vzhodu) oziroma latinica (na Zahodu). Ciril in Metod veljata za apostola Slovanov in so-zavetnika Evrope.


Muzeji

 • Ohridski nacionalni muzej Robevci: Muzej je bil ustanovljen 1516 in je tako eden od najstarejših muzejev na svetu. Njegova zbirka se trenutno deli na arheološki del, ki ga hranijo v zgradbi Robev in na etnografskega, ki ga hranijo v zgradbi Urania. Hiša Robev je krasen primerek makedonske arhitekture iz 19. stoletja. Urnik: torek - nedelja: 10:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00. Ponedeljek zaprto.
 • Muzej na vodi – »Bay of Bones«: Ohrid nudi tudi čisto poseben koncept turistične destinacije in prikaza kulture in zgodovine. Gre za izjemen arheološki kompleks imenovan zaliv kosti. Gre za avtentično rekonstrukcijo bivališč na kolih, ki se je v letih od 1200 do 700 pred našim štetjem raztezal na 8500 kvadratnih metrih. Muzej nudi dober zgodovinski pregled in občutek kako so ljudje takrat živeli. Nad zalivom se dviga hrib Gradišče na katerem je bila rimska utrdba.
 • Muzej - Galerija ikon: Galerija slik in kipov se nahaja na dvorišču zgoraj opisane cerkve sv. Device Marije in ima bogato zbirko ikonografskih umetnin v Makedoniji. Smatra se kot drugo najpomembnejšo in najbogatejšo zbirko, prva je zbirka v Moskvi.
 • Muzej Lapidarium: V muzeju hranijo predvsem knjige, vendar imajo tudi zanimivo zbirko arheoloških najdb in na dvorišču razstavljene kipe in umetniška dela iz marmorja.
 • Galerija in studio Serafim: se nahaja tik pod Plaošnikom in ga je leta 1979 ustanovil priznani makedonski kipar, Tome Serafimoski. V njej najdemo priznana dela kiparjev in med njimi tudi marsikatere znane obraze.

Parki

 • Mestni park v mestu Ohrid lahko najdete, če se sprehodite iz Samuelove trdnjave skozi staro mesto proti cerkvi sv. Janeza Teologa Kaneo. Ko se sprehodite skozi ulice do cerkve vodi stopnišče, ki je speljano skozi ta lepi park. Iz parka je prekrasen pogled na Ohridsko jezero in pogled na mesto Ohrid.
 • Galičica nacionalni park (15 km iz mesta Ohrid) se nahaja med Ohridskim in Prespanskim jezerom. V samostanu sv. Neum se nahaja tudi park s pavi, ki ga je doniral Tito.
 • Pelister nacionalni park (40 km iz mesta Ohrid) se nahaja v gorovju Baba, blizu Bitole.


Skriti kotički

Raziskovanje Ohridskega jezera bo zagotovo ponudilo ravno pravi skriti kotiček za vas. Ko se iz obale preko mesta vzpnete do cerkve sv. Klimenta Ohridskega in se preko parka podate do cerkve sv. Janeza Teologa Kaneo ali do Samuelove trdnjave boste nekje vmes zagotovo našli kotiček po vaših željah.

Če iščete kotiček samo zase, se podajte v vas Trpejca, kjer sicer turizem ni tako zelo masoven, uspeli so se ohraniti kot mala ribiška vas, ki ponuja dobre restavracije. Proti plačilu vas s čolnom odpeljejo na neobljuden del plaže in vas ob dogovorjeni uri spet pridejo iskat.

Kot dodatno zanimivost naj povem, da je nedaleč iz mesta Ohrid v smeri proti Bitoli, Smrdljivo Selo, ki je poznano ravno po smradu, saj v tistem predelu uhaja zemeljski plin, ki pa smrdi, mogoče je to prav poseben skriti kotiček.

Izleti v okolici destinacije

 • Izlet v naravni park Galičica in ogled samostana sv. Nauma – Privoščite si celodnevni izlet in se z ladjico odpeljite iz mesta Ohrid do samostana in parka.
 • Peš do cerkve sv. Štefana, ki se nahaja v naravni jami v kraju Pancir približno 5 km iz mesta Ohrid. Cerkev je zgrajena v naravni jami ob Ohridskem jezeru in je bila v 13. stoletju poslikana, zgrajena pa že prej.
 • Izlet v naravni park Pelister
 • Obiščite eno izmed plaž v vasi Peštani ali Ljubaništa. V Peštani je vse v znamenju turizma in če ste željni zabave je to pravi kraj. Ljubaništa ima peščeno plažo in je zelo turistično razvita. V vasi Trpejca sicer turizem ni tako zelo masoven, uspeli so se ohraniti kot mala ribiška vas, ki ponuja dobre restavracije. Proti plačilu vas odpeljejo na neobljuden del plaže in vas ob dogovorjeni uri spet pridejo iskat.
 • Obiščite bližnje mesto Struga, ki ga imenujejo tudi senca mesta Ohrid. Mesto ni tako zgoščeno in v hribu kot Ohrid, ampak je razpotegnjeno ob reki Drim, približno 15 km iz mesta Ohrid. Tja redno (na 20 min) vozi mini bus. Struga ponuja mnoge znamenitosti, cerkve, muzeje in je krasen kotiček za sprostitev na kavici ob reki.

Potovalni načrti

 • Ohrid 1 dan: ogled starega mesta Ohrid, sprehod od cerve na rtu Kaneo, cerkve sv. Sofije, nacionalnega muzeja do Samuelove trdnjave, nakupovanje na starem bazarju in popoldansko kopanje na plaži, kjer se zabava nadaljuje pozno v noč.
 • Ohrid 3 dni: prvi dan ogled mesta kot zapisano zgoraj, izlet z ladjico do samostana sv. Neum in ogled nacionalnega parka Galičica, izlet po Ohridskem jezeru in kopanje v enem izmed skrtih plaž kamor vas odpeljejo in pridejo iskat, potapljanje ali ogled morskega muzeja Ohrid.

Aktivnosti

 • Oglejte si znamenitosti mesta Ohrid. Zanimivo aplikacijoLežeče besedilo, ki vam nudi »voden« ogled mesta Ohrid najdete tukaj.
 • Obiščite bazar in si privoščite pristno bazarsko vzdušje in nakupovanje. Bazar sicer ni velik, saj se nahaja v eni sami ulici, Ohrid namreč nikoli ni bil trgovsko središče. Vendar ponuja vse kar pravi bazar mora.
 • Potapljanje v jezeru – zaradi svoje čistoče, globine in bogatega življenja je jezero idealno za potapljanje. Ohrid nudi več variant organiziranega potapljanja s čolna. Tukaj najdete več informacij najbolj znanega organizatorja.
 • Pojdite na plažo in uživajte v pravem ležernem dopustu, ko si po osvežujočem plavanju privoščite osvežitev v bližnjem baru in sprostitev z dobro knjigo v roki.
 • Pojdite na pohod po okolici in uživajte v neokrnjeni naravi.
 • V delavnici, kjer po stari kitajski metodi izdelujejo papir, izdelajte svoj lasten papir in poskrbite za čisto unikatne spominke za vse iz mesta Ohrid.
 • Obiščite vinsko klet in vinograd v okolici mesta Ohrid. Tradicija makedonskega vinogradništva sega v rimsko obdobje. Zahvaljujoč izjemni geografski legi, prepletanju dveh podnebij, sredozemskega na jugu in kontinentalnega na severu, dobri teksturi tal, ki zemljo oskrbuje z vodo, severni vetrovi pa zagotavljajo naravno zaščito pred boleznimi, so tamkajšnji vinogradniki že pred stoletji gojili posebne vrste grozdja, ki dajejo vinu specifičen okus in aromo.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Skopje ni veliko mesto. Deli se na stari del mesta in na novejši, kjer se je kasneje veliko gradilo. Turistično je zanimiv stari del mesta, ki se začne ob jezeru s trgom in poteka vse do Samuelove trdnjave.

Vasi oz. kraji v ohridski občini so: Dolno Konjsko, Dolno Lakočerej, Elšani , Gorno Lakočerej, Konjsko, Kosel, Kuratica, Lagadin, Leskoec, Livoišta, Ljubaništa, Openica, Orman, Peštani, Plaće, Podmolje, Ramne, Rasino, Rečica, Sirula, Skrebatno, Sviništa, Trpejca, Šipokno, Vapila, Velgošti, Velestovo in Zavoj.

Vreme in klima

Ohrid ima vlažno subtropsko klimo. Najbolj mrzel mesec je januar, ko je povprečna temperatura 2,4°C . Najbolj topel je avgust, ko je povprečna temperatura 21°C, v najbolj vročih dneh pa se temperatura povzpne do 35°C. Jezero je zaradi mnogih pritokov in tudi globine vedno prijetno sveže, vendar v poletnih mesecih dosega temperaturo 25°C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih.

Kdaj obiskati

Ohrid je prečudovito zgodovinsko mesto, ki ima mnoge naravne danosti, zato ga lahko obiščete ob vsakem letnem času. Za pravi letni oddih, je zagotovo najprimernejše poletje, ko Ohrid združuje možnost preživljanja aktivnega dopusta ob in vodi, ogled znamenitosti ter naravnih parkov in drugih bogastev.

Zgodovina

Ohrid ima res dolgo in burno zgodovino, ki jo je potrebno vsaj približno tako tudi opisati.

Ohrid se prvič omenja že v 3. stoletju pred našim štetjem, ko je bil znan pod grškim imenom Lihnidos, jezero pa Lihnidsko jezero, kar v prevodu pomeni ˝Belo jezero˝. Po najnovejših arheoloških izkopavanjih je znano, da je mesto kot večji in pomembnejši kraj obstajalo že v času makedonskega kralja Filipa II. Makedonskega. Tako obstaja tudi zapis iz časa Sv. Nauma, ki opisuje kako je kralj postavil samostan na koncu ˝Belega jezera˝ v začetku 10. stoletja. Ker so v teh krajih leta 168. pred.n.št. vladali Rimljani, je bilo mesto, takrat znano pod imenom Lychnidus, eno od glavnih trgovskih središč oblasti Dassaretia v Iliriji, zatem pa glavno mesto rimske province Makedonije oz. rimske province Novi Epir. V času cesarja Dioklecijana (284- 305) in njegovega sovladarja Maksimilijana, je v Ohridu prevladovalo krščanstvo, prvi škof pa je bil Sv. Erazem (misionar iz Antiohije). V 5. stoletju se Ohrid omenja kot bogato mesto s trdnjavo (479) in kot sedeš škofa Antonija (449- 459) ter Laurentija (497). Koncem 10. stoletja Ohrid postane središče širitve krščanstva med Slovani, ki sta ga s svojimi učenci začela Sv. Ciril in Metod. Med učenci sta bila najvplivnejša prvi slovanski monarh Sv. Naum in prvi slovanski škof Sv. Kliment. V vseh časih se je v mestu Ohrid gradilo ogromno cerkva, v najboljših časih naj bi jih bilo 365, zato ga imenujejo tudi “balkanski Jeruzalem”.

Ohrid je bil v času 976 – 1014 prestolnica bolgarskega cesarja Samuela in v tem času napreduje v nadškofijo, ki je delovala vse do leta 1767, ko jo ukinejo. Samo mesto Ohrid in njegovo staro mestno jedro s trdnjavo je bilo večkrat porušeno, a so ga zmeraj ponovno zgradili. Kljuboval je mnogim političnim spremembam in času ter se danes lahko pohvali z kar 18 obrambnimi stolpi in obzidjem s štirimi mestnimi vrati ter najvažnejšim predelom trdnjave znotraj obzidja na samemu vrhu ohridske vzpetine. Stari Ohrid je namreč imel zelo burno zgodovino. Koncem 11. stoletja je pretrpel napad Normanov iz Italije, kasneje pa menjavanje različnih cesarstev od Bolgarskega pa vse do Bizantinskega cesarstva. Sredi 12. stoletja je bilo mesto znano kot zelo napredno in pomembno trgovsko središče na razpotju mnogih trgovskih poti med Balkanom in zahodnim svetom. Leta 1334 ga zavzame srbski car Dušan Nemanjič, znan tudi kot ˝Dušan Silni˝. Ob njegovem kronanju leta 1346 je sodeloval tudi ohridski nadškof Nikolaj. V času njegove vladavine je bil na Ohridskem jezeru najbolj razvit ribolov, v samem mestu pa je cvetela glavna ribiška tržnica za širšo okolico.

Kasneje po kralju Dušanu se srbski vladarji izmenjujejo vse do smrti kralja Marka, ko Ohridu zavladajo Turki. Kljub temu se na območju razvije pravoslavna veja krščanstva. V 18. stoletju Ohrid ohranja svoj primat nad ribiško trgovino in prebivalci so živeli v razkošju in izobilju. 19. stoletju je mesto znano tudi po predelavi in trgovini živalske kože. Preko Drača so trgovali s pomembnimi mesti kot sta Dunaj in Trst, zato se hitro razvija in dograjuje. Po popisu iz konca 19. stoletja je bilo v mestu že 2.409 hiš s 11.900 prebivalci, od katerih je bilo le 5.408 muslimanov. Leta 1912 v času 1. balkanskih vojn mesto zavzamejo srbske vojaške sile in ga priključijo pod vladavino Srbije. Od leta 1915 do 1918 ga za kratek čas okupirajo Bolgari, kasneje pa mesto preide pod kraljevino SHS. V času 2. svetovne vojne ga okupirajo italijanske sile ter ga priključijo zavezniški Albaniji. Leta 1944 ga osvobodijo makedonski partizani in od takrat, pa vse do leta 1992 mesto pripada k Jugoslaviji. Po njenem razpadu Ohrid postane del neodvisne Republike Makedonije. V tem burnem času prelomnih sprememb na Balkanu se tudi Makedonija ni mogla izogniti etničnim spopadom.

Hrana

Ohridska pastrmka je posebna vrsta ribe, ki je lastna Ohridskemu jezeru. Restavracije iz nje pripravijo njihovo tradicionalna jed, ki jo tudi ponosno oglašujejo, vendar velja opozorilo, da je lov te ribe nezakonit in da s uživanjem podpirate nelegalni lov. Ta vrsta ribe je ogrožena in jo želijo zaščititi in ohraniti v jezeru.

Velja pa priporočilo za preizkus sledečih jedi

 • Ribja Čorba, tradicionalna ribja juha, je se večinoma kot topla predjed.
 • Burek, v vseh izvedbah in okusih: mesni, sirov, špinačni skupaj z domačim jogurtom, najboljši burek v mestu Ohrid je v Burekđžinici Igor in Žito Leb's.
 • Makalo, namaz narejen iz česna in jogurta.
 • Gjomleze, palačinke v plasteh oblikovane v romb in postrežene z belim sirom.
 • Ohridski Gevrek, tradicionalni pekovski izdelek, ki se običajno je z jogurtom in ga dobite v Žito Leb's.

Pijača

V Makedoniji in Ohridu so od alkoholnih pijač tradicionalno pije rakija in mastika. Turki so v Ohrid prinesli tudi Bozo, ki ga serviranega s sladoledom imenujejo Ambasador. Okoli mesta Ohrid je mnogo vinogradov, zato je vredno poskusiti njihova domača vina. Najbolj poznana sta Kavardarka in Smederevka. Od piva je najbolj poznano Skopsko pivo. Ob jezeru so lepe restavracije in bari v katerih lahko uživate ob lepem razgledu.

Nakupovanje

Ohrid ima lep manjši bazar za tradicionalne nakupe. Tam lahko kupite lesene izdelke in spominke, tradicionalne makedonske instrumente, izdelke iz bakra ter druge spominke in priročne izdelke.

Ohridski biseri so zelo poznani, vendar pozor pred ponarejenimi. Tradicionalno jih v mestu Ohrid izdelujeta družini Talevi in Filevi, ki si znanje izdelave podajajo iz roda v rod. Izdelujejo jih iz biserov školjke, katerim naredijo poseben premaz iz lusk ribe plašnice.

Kultura

Festivali in dogodki

Ohrid vsako leto gosti znane dogodke. Ne glede na te dogodke, je Ohrid v sezoni plesno mesto, kjer se vedno najde ples in zabava.

 • Ohridski poletni festival je največji in najpomemnejši festival v Makedoniji. Ohrid že od leta 1961 organizira ta festival, prvi koncert se je takrat odvil v cerkvi sv. Sofije, ki je znana po odličnem ambientu in akustikui za koncerte. Na njem sodelujejo prestavniki 44 držav. Ohrid vsako leto gosti poletni festival od 14. julija do 20. avgusta, ko se vsak dan odvijajo dogodki.
 • Ohridski plavalni maraton se vsako leto odvije v drugi polovici julija. Maraton se prične pri samostanu sv. Nauma in je dolg 30 km. 1998 se je maraton uvrstil v klup 12 mednarodnih plavalnih maratonov pod pokroviteljstvom FINA.
 • Makedonsko sonce - balkanski folklorni festival - Ohrid vsako leto v sredini avgusta en teden gosti balkanski folklorni festival, ki v svoje vrste vabi vse plesne skupine iz celega sveta.

Jezik

V mestu Ohrid večina govori makedonsko, vendar so prisotni tudi drugi jeziki - razdelitev govorcev jezika je kot sledi:

 • makedonsko, 34,910 (83.1%)
 • albansko, 3,957 (9.4%)
 • turško, 2,226 (5.3%)
 • drugi jeziki, 1,017 (2.4%)

Izobraževanje

Ohrid ima dolgo zgodovino izobraževanja, ponaša se z Univerzo sv. Cirila in Metoda. Ohrid se ponaša tudi z Univerzo za znanost in tehnologijo

Med drugim ponujajo tudi učenje makedonščine med dopustom oz. bivanjem pri njih:

Varnost

Najbolj specifična prevara za Ohrid je prevara z t.i. ohridskimi biseri. Original ohridski biseri se izdelujejo po posebnem postopku iz biserov školjke in z emulzijo iz lusk ribe plašnice. Vsepovsod prodajajo ponaredke, za katere imajo vseeno obešene certifikate o avtentičnosti.

Državljani Republike Slovenije lahko potujejo v Makedonijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico. Minimalna časovna veljavnost potnega lista oz. osebne izkaznice ob vstopu v državo ni predpisana.

Trenutno ne obstajajo varnostni razlogi zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v Ohrid. Kljub temu, da Makedonija kot tudi Ohrid ne slovita kot nevarni destinaciji, svetujemo pa običajno previdnost, zlasti ob obisku turističnih znamenitosti. Posebno bodite previdni na žeparje, ki so pogosto otroci in organizirane skupine. V avtomobilu ali drugje na vidnem mestu ne puščajte osebnih dokumentov, mobilnih telefonov, avtoradiev, fotoaparatov, sončnih očal in drugih vrednih predmetov.

Koristne turistične informacije

Slovenski državljani v stiski lahko za nasvete, konzularno pomoč in zaščito pokličejo na dežurno telefonsko številko veleposlaništva (+) 389 2 310 30 56, ali na dežurno telefonsko številko Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije (+) 386 1 478 22 19, ki sta dostopni 24 ur dnevno.

Naslov Veleposlaništvo Republike Slovenije v Skopju je Vodnjanska 42, MK-1000 Skopje

Pomembne telefonske številke:

 • Policija - 192
 • Nujna pomoč - reševalci - 194
 • Gasilci - 193

Trenutni menjalni tečaj v njihovo valuto - Denar in ostale valute najdete tukaj.

Obvezna je prijava bivanja pri lokalni policijski postaji v roku 24 ur po vstopu v Makedonijo in če si bivanje urejate v lastni režiji, hoteli to seveda opravijo za vas. Slovenski državljani lahko med začasnim bivanjem v Makedoniji nujne zdravstvene storitve uveljavljajo na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja.


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Ohrid ima dobro razvite telekomunikacije, obstaja več ponudnikov, omrežje je stabilno.

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske in mobilne storitve so v mestu Ohrid dobro razvite. Ponudniki mobilnih storitev so: Makedonski telekom, VIP operator, One, Mobius Desig, Neotel…

Internet

Internet je dobro razvit, ponudniki interneta so raznoliki. Hoteli, hostli, bari, restavracije, kavarne in letališče sv. Pavla Apostola Ohrid nudijo brezplačen wi-fi, tukaj pa najdete označeno kje Ohrid še ponuja brezplačen wi-fi.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Letališče Ohrid - Letališče sv. Pavla Apostola se nahaja 10 km iz centra mesta Ohrid zahodno in je odprto skozi vse leto. Kljub vsemu se občasno dogaja, da lete v Ohrid brez predhodnega obvestila preusmerijo v Skopje. Redno v Ohrid letijo letala iz Amsterdama, Beograda, Düsseldorfa, Dunaja in Zuricha.

Iz Ljubljane v Ohrid leti Adria, vendar leti niso organizirani skozi vse leto, saj se prilagajajo povpraševanju (celo poletje oz. od aprila), vsakodnevno pa letijo za Skopje in Prištino, zato lahko trenutno ponudbo poletov iz Ljubljane preverite tu.

Z avtobusom

Avtobusna postaja Ohrid se nahaja nekaj kilometrov iz centra (cca. 30 minut peš). Ko prispete vas do mesta prepeljejo čakajoči taksiji, vendar se za ceno dogovorite pred vožnjo.

V Ohrid redno vozijo avtobusi iz:

 • Skopje - avtobus vozi večkrat dnevno, vožnja traja cca. 3,5 ure. Vozne rede si lahko ogledate tukaj ali na spletni strani Avtobusne postaje Ohrid.
 • Bitola - redne dnevne povezave
 • Struga - redno vozi minibus na 15-20 minut
 • iz Albanije vozi avtobus iz mesta Vlore
 • iz Črne gore ob nedeljah vozi avtobus do Ohrida preko Albanije
 • iz Grčije v Ohrid pridete preko Skopja (kombinacija vlak do Skopja, avtobus do Ohrida)

Z avtom

Iz Ljubljane prek Skopja je do Ohrida 1123 kilometrov, za kar boste porabili okoli dvanajst ur.

Promet v Makedoniji je nepredvidljiv, vzdrževanje cest je regionalno pogojeno. Nič nepričakovanega niso luknje na cestah, slabo cestno razsvetljavo, pogosto nezadostno označene ceste, prometne znake, krajevne table in smerokaze. Na avtocestah je mogoče srečati kolesarje, ki vozijo v nasprotno smer, pešce, konjsko vprego in potepuške pse. Vozniki v Makedoniji navadno vozijo hitreje od predpisane hitrosti in radi prehitevajo tudi tam, kjer to ni dovoljeno. Posebno pozornost hitrosti velja nameniti zlasti ponoči, saj je v državi še veliko tovornih in osebnih vozil starejšega datuma, ki imajo slabe luči. Pogosto vozniki ne upoštevajo rdeče luči na semaforjih. Zaradi slabega sistema odstranjevanja meteornih voda, se ob nalivih na cestiščih zadržuje voda.

Cestnina za vožnjo po avtocestah se plačuje v makedonskih denarjih. Za posamezen odsek cene se gibljejo med 20 in 60 denarjev. Več informacij o stanju na cestah je dosegljivih na spletni strani Avto moto zveze Makedonije AMSM; za pomoč na cestah lahko kličete na telefonsko številko 196.

Vozniki lahko motorna vozila upravljajo z veljavnim slovenskim ali mednarodnim vozniškim dovoljenjem, pri sebi morajo imeti veljavno prometno dovoljenje in evropsko zeleno karto. Med vožnjo je obvezna uporaba varnostnega pasu za vse v vozilu in podnevi prižganih zasenčenih luči. Vozniki morajo poleg standardne obvezne opreme v vozilu imeti tudi rumen odbojni jopič. Gasilni aparat je obvezen za tovornjake in priporočljiv za avtomobile. Navigacijski sistem GPS v Makedoniji deluje, a ni preveč natančen.

Z vlakom

Ohrid nima železniške postaje. Z vlakom lahko pridete direktno do Skopja in potem prestopite na avtobus do mesta Ohrid.

Z ladjo

V mesto Ohrid lahko prispete tudi z ladjo iz smeri sv.Naum, Galičica oz. iz smeri Podgradec, Albanija.

Transport po destinaciji

Javni transport

Avtobusna postaja Ohrid se nahaja nekaj kilometrov iz centra (cca. 30 minut peš). Ker Ohrid ni velik, dejansko lahko vse oglede opravite peš in ob tem uživate v dogajanju. Kam vse se lahko iz mesta Ohrid odpravite, je opisano zgoraj.

Avto

Potovanje z avtom je podobno kot prihod z avtom. V mestu Ohrid ni posebnih zadržkov glede poti z avtom, v stari del mesta ne morejo.

V mestu Ohrid je več podjetij, ki ponuja najem avtomobilov, tako da z najemom avta ne boste imeli težav, če ga boste želeli.

Taxi

Ohrid ima dobro razvito taksi ponudbo. Taksi prevozi niso dragi, vendar se je za ceno vožnje priporočljivo dogovoriti pred samo vožnjo. Tu najdete aktualen spisek ponudnikov taksi storitev.

Kolo

Ohrid ima kolesarstvo dobro organizirano. Kolo lahko najamete na več načinov, tu najdete dodatne informacije.

Ohrid ima veliko možnosti kolesarjenja, najlepše kolesarske poti najdete tukaj.

Z ladjo ali čolnom

Vsak dan ob 10:00 vozi ladja v smeri Podgradec, Albanija oz. sv.Naum, Galičica.

Domačini vas proti plačilu popeljejo po jezeru, iz čolna greste lahko na organizirano potapljanje.

Taksi čoln - s čolnom vas tudi odpeljejo na skrite kotičke - plaže jezera Ohrid in vas ob dogovorjeni uri spet pridejo iskat.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Skopje ponuja veliko namestitvenih kapacitet za vse globine žepa. Predvsem je veliko ponudbe zasebnih namestitev v sobah in apartmajih zasebnikov.

Hoteli

Lihndos Square hotelv samem centru starega dela mesta Ohrid ROYAL View hotel na obali Ohridskega jezera, 5 minut od centra mesta. Vila Mal sv. Kliment je ekskluzivna zasebna vila, ki se nahaja v samem centru mesta pri spodnjih vratih, cca. 50 stopnic od obale. Ponaša se s tradicionalno opremo in izrezljanim pohištvom.

Hostli

 • Art hostel je lep in urejen hostel z vrtom, v bližini avtobusne postaje in cenra mesta.
 • Sunny Lake hostel je lep in kvaliteten hostel v samem starem delu mesta Ohrid, v bližini cerkve sv. Janeza Teologa Kaneo.

Apartmaji

 • Apartmaji Eli locirani v samem centru mesta zraven pošte so komfortno opremljeni z balkonom.
 • Adeona Apartmani****
 • Apartments ROSANA** v bližini cerkve sv. Sofije, brezplačen wi-fi

Kampiranje

 • Kamp Gradište precej velik kamp, ki je tudi že dotrajan in potreben obnove.
 • Kamp AS v sami bližini mesta Ohrid
 • Avtokamp Ljubaništa zelo velik in zaseden kamp v sami bližini mesta Ohrid.
 • Kamp RINO - ob Ohridskem jezeru, zraven vasi Kalište, 4 km iz Struge in 16 km iz mesta Ohrid

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Makedonija