Nigerija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Zvezna republika Nigerija ali samo Nigerija je obmorska država v Zahodni Afriki v Gvinejskem zalivu. Večja mesta v državi se nahajajo na južnih nižinah, medtem ko osrednji del države obsega hribovja in planote. Na zahodu meji na Benin, na severu na Niger, na severovzhodu na Čad, ter na vzhodu na Kamerun. Njena največja reka je Niger, ki se v morje izliva v obliki delte.

V Nigeriji živi približno 103.902.000 prebivalcev, od katerih pa je pismenih le približno 57,7 %. Prebivalstvo sestavlja veliko manjšin, kot so Havsi, Jorubi, Iboji, Fulani, Buri, Nupi in ostali. V Nigeriji se precej razlikujejo tudi po verstvih, ki si sledijo v sledečem vrstnem redu: muslimani 45 %, protestanti 23 %, katoliki 12 %, afriški kristjani 10,6 %, afriške vere 5 % in ostali 0,4 %.


Fotogalerija znamenitostiPotopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5:13 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

LAGOS: Lagos je velemesto v Nigeriji, ki leži na obali Gvinejskega zaliva na jugozahodnem delu države. Po popisu iz leta 2006 ima skoraj 8 milijonov prebivalcev in je za Kairom drugo največje mesto v Afriki. Lagos je nekdanja prestolnica Nigerije, še vedno pa ostaja gospodarsko središče države, sedež velike večine finančnih ustanov in več kot polovice industrije v državi.

Mesto se je razvilo iz naselbine ljudstva Jorubov na zahodni obali in otokih Lagoške lagune, ki so jo prebivalci imenovali Oko, kasneje pa se je ime spremenilo v Èkó, kakor domačini še vedno pravijo Lagosu. Ime Lagos verjetno izhaja iz portugalske besede za jezero. Mesto se širi predvsem proti severozahodu, stran od lagune in se razteza že 40 km od obale morja.

ABUJA: Abuja je glavno mesto Nigerije. Nahaja se v središču Nigerije , v Federal Capital Territory ( FCT ) . Abuja je načrtovano mesto in je bilo zgrajeno v glavnem v letu 1980. Uradno je postalo glavno Nigerije dne 12. decembra 1991 in nadomešča Lagos , ki je še vedno najbolj naseljeno mesto v državi . Ob popisu leta 2006 je mesto Abuja s populacijo 776.298 prebivalcev in je eno izmed desetih najbolj poseljenih mest v Nigeriji. Abuja je priča velikemu pritoku ljudi v mestu, ki je pripeljalo do nastanka satelitskih mest kot so Karu, Suleja , Gwagwalada , Lugbe , Kuje in manjših.

Abuja je geografsko omejeno z Aso Rock, 400 metrov visokim monolitom.

Druge znamenitosti so nigerijska nacionalna mošeja in nigerijski državni Christian center . Mesto se oskrbuje preko Nnamdi Azikiwe International Airport. Abuja je znano kot eno izmed najbogatejših in najbolj dragih mest v Nigeriji.

IKEJA: Ikeja je predmestje mesta Lagos. Je tudi eno izmed 774 vladnih območij lokalnih nigerijskih regij (LGAs). Tu se nahaja mednarodno letališče Murtala Mohammed. Pred pojavom vojaške vladavine v začetku leta 1980, je bilo mesto Ikeja dobro načrtovano, čisto in mirno stanovanjsko okolje z nakupovalnimi centri. Zdaj se ponaša z velikim nakupovalnim središčem "Ikeja City Mall", ki je največji nakupovalni center v celinskem Lagosu in ima tudi kino.

PORT HARCOURT : Port Harcourt je glavno mesto zvezne države Rivers , Nigerija . Leži ob reki Bonny in se nahaja v delti reke Niger . V skladu z nigerijskim popisom prebivalstva l. 2006 je imel Port Harcourt 1.382.592 prebivalcev. Ime " Port Harcourt " je v čast Lewis-a Vernon-a Harcourt-a. Območje, ki je postalo današnji Port Harcourt leta 1912, je bilo pred tem del kmetijske površine naselja skupine Diobu na Ikwerre , podskupina igbo .

Leta 1956 je sledilo odkritje surove nafte v komercialnih količinah na Oloibiri in gospodarstvo se je obrnilo k črpanju nafte. Skozi koristi naftne industrije , se je pričel Port Harcourt razvijatiz vidika modernizacije , kot so nadvozi in mestni bloki. Tuja naftna podjetja, ki imajo trenutno sedež v mestu sta nizozemski Shell in Chevron .

Primarno letališče v Port Harcourt je Port Harcourt International Airport , ki se nahaja na obrobju mesta. Glavna izobraževalna ustanova v mestu je Univerza v Port Harcourt; župan Port Harcourt je Chimbiko Akorolo .

BENIN CITY: Benin City je mesto (l. 2006 populacija 1.147.188 prebivalcev) in prestolnica Edo v južni Nigeriji. Nahaja se približno 25 kilometrov severno od reke Benin. Nahaja se 200 kilometrov vzhodno od mesta Lagos. Benin je središče Nigerijske gumarske industrije. Predelava oreščkov palme za olje je pomembna tradicionalna industrija.

Skriti kotički

Čeprav Nigerija politično in ekonomsko obvladuje zahodno Afriko, se svetu ne kaže v pravi podobi. Malokdo tako ve, da ima Nigerija kilometre obale, številne nacionalne parke in starodavna mesta, vredna ogleda.

V mestu Kano si lahko ogledate emirjevo palačo, ki je bila zgrajena v 15. stoletju. Med zveznima državama Borno in Yobe je nacionalni park Chad Basin, kjer je svetovno znano zbirališče za opazovanje ptic selivk, ki spomladi priletijo iz cele Evrope. Videti je mogoče tudi žirafe, noje in gazele.

V Nigeriji sta ogleda vredna najmanj dva slapova. Farin Ruwa je slap, ki ga v resnici sestavljajo trije zaporedni slapovi. Če ga obiščete, ne smete izpustiti ogleda vrta metuljev.

Awhum je več kot 30 metrov visok slap v Enuguju, ki naj bi iz bližnjega samostana odganjal zlobne sile.

Na območju gorovja Idanre ljudje živijo že tisočletja. Obiskovalce mesto vsakič znova navduši z nenavado pozidavo, čarobnostjo ter rastlinsko in živalsko raznolikostjo. Osunski sveti gozd je dom boginje plodnosti Osun. V gozdu so številni oltarji, svetišča, kipi in druga umetniška dela v čast boginji Osun. Na območju nekdanjega imperija Yoruba je mogoče videti hiške v starem portugalskem slogu, srečate pa lahko tudi bivole in bizone ter številne ptice. Gorile, šimpanze in druge opice lahko vidite v nacionalnem parku Cross River. Podvodni konji, krokodili in kače so doma v parku Pandam. Največje afriške živali (gazele, žirafe, krokodile, bivole in bizone) pa lahko vidite v parku Yankari.

Ko si boste zaželeli poležavanja, lahko izbirate med številnimi plažami. Plaža kokosovih orehov leži v mestu, ki je v 19. stoletju slovelo kot središče trgovine s sužnji. V Lagosu lahko obiščete plažo Akodo ali eno izmed najbolj priljubljenih in obiskanih plaž, plažo Bar. Če se s čolnom podate skozi lagoško pristanišče, boste prišli do zaliva Takwa. Plaža Eleko pa velja za eno najlepših plaž v Lagosu. Všeč bo tako romantičnim dušam kot tudi tistim, ki iščejo zabavo.

Koristne informacije

Glavno mesto: Abuja (prej Lagos)

Valuta: nigerijska Naira (NGN)

Število prebivalcev:

- štetje l. 2005: 133.530.000

- štetje l. 2006: 140.003.542


Tel. koda države: +234

Časovni pas: WAT (UTC+1)

El. napetost: 240 V AC, 50Hz

Domena: .ng

Velikost države: 924.000 km2


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Nigerija

Dinamični zemljevidi

Regije

 JZ Nigerija Jugozahodna Nigerija, imenovana tudi dežela Yoruba and Edo, večje mesto Lagos 
 JV Nigerija Jugovzhodna Nigerija, znana tudi kot ozemlje plemena Igbo, 
                 center ogromne naftne industrije
 Osrednja - centralna Nigerija Prehodno območje med južnim in severnim delom - gozdovi in savana
Vzhodna Nigerija Regija z več naravnih rezervatov ob meji s Kamerunom
 Severna Nigerija Dežela havščine, skoraj izključno z islamsko šeriatskim pravom
SV NIgerija Severovzhodna Nigerija - prevladujejo ljudje Kanuri

Lastnosti pokrajine

Osrednji del Nigerije je 400500 metrov visoka planota Banči, nad katero se dviga gorstvo Kagoro (2100 metrov). Proti jugu se visoka planota strmo spušča v dolino reke Niger in njegovega pritoka Benue, proti severu in severovzhodu pa v obrobje puščave Sahare in v ravnico ob jezeru Čad. Na vzhodu obsega Nigerija rob Kamerunskega višavja z vrhovi nad 2000 metrov. Najvišja točka Nigerije je gora Chappal Waddi z 2419 metri. Podnebje je ekvatorialno na jugu,tropsko in vlažno v centralnem delu in stepsko na severu. Povprečna januarska temperatura je med 20 in 26 stopinj Celzija, majska pa med 30 in 35 stopinj. Padavin pade okoli 3000 milimetrov letno. Vodovje Nigerije odvajajo reke večinoma v Atlantski ocean.

Vreme in klima

Podnebje je spremenljivo. Južni deli obale so vroči in vlažni, dežuje od marca do novembra. Med sušno dobo piha iz puščave harmatan. Severna deževna doba traja od julija do septembra. Noči so od decembra do januarja hladne.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Od meseca januarja do meseca maja

Zgodovina

Mnoge države na severu Nigerije so uvedle novo šeriatsko kazensko zakonodajo. S tem so odprle vrata izrekanju smrtnih kazni, mučenja in drugih oblik krutega, nečloveškega in ponižujočega kaznovanja, kljub temu, da Nigerija priznava standarde spoštovanja človekovih pravic in, da je podpisala in ratificirala mnoge mednarodne dokumente s področja varovanja človekovih pravic. Po uvedbi nove kazenske zakonodaje tako na severu Nigerije grozi več ljudem smrtna kazen, mučenje in druge oblike okrutnega in nečloveškega kaznovanja. Nova kazenska zakonodaja a velja izključno za muslimane. Med ogroženimi je bila tudi Amina Lawal, 30letna muslimanka, ki so jo marca 2002 obsodili na smrt, ker je rodila otroka izven zakonske zveze. Na podlagi pritožbe so njeno kazen razveljavili 25. septembra 2003. YUNUSA RAFIN CHIYAWA kmet iz zvezne nigerijske države Bauchi je bil junija 2002 zaradi prešuštva obsojen na usmrtitev s kamenjanjem s strani šeriatskega sodišča potem ko je priznal, da je imel spolne odnose s poročeno žensko. Po podatkih AI v času sojenja ni imel pravnega zastopnika. Obsodbe na smrt še niso razveljavili. SARIMU MOHAMMED BARANDA je šeriatsko sodišče obsodilo na smrt s kamenjanjem v Barandi 8. maja 2002. Obsojeni je zatrjeval, da je policija priznanje iz njega izsilila s pretepanjem. Obsodbo so razveljavili 19. avgusta 2003, ko je šeriatsko sodišče druge stopnje v Dutse (zvezna država Jigawa na severu Nigerije) priznalo njegovo sklicevanje na duševno bolezen in odredilo sprejem v psihiatrično bolnico. AHMADU IBRAHIMA (m) in FATIMO USMAN (ž) je višje šeriatsko sodišče v GawuBabangida v zvezni državi Niger maja 2002 obtožilo zunajzakonskega odnosa in ju v njuni odsotnosti obsodilo na usmrtitev s kamenjanjem. Oba še čakata na razrešitev pritožbe na razsodbo. Leta 2001 je Miss sveta postala prva temnopolta afriška ženska in to je bila Nigerijka Agbani Darego. Udeležitev na izboru za Miss sveta 2002 v Nigeriji so zavrnile številne tekmovalke, kot v protest kazenskemu pravu na severu države in obsodbi Amine Lawal na smrt s kamenjanjem.

Hrana

Obstaja veliko vrst tradicionalne hrane. Naprimer: afang juha, oker juha, owo juha v delti reke Niger, trpotec (ocvrti, kuhani, praženi), poper juha, Amala, EBA, EFO, jollof riž, arašidova juha, ogbono juha, isi EWU (obara iz kozje glave ), egusi juha, suya (kebab), Moin Moin, ewedu, gbegiri juha (fižolova juha), edikangikong, mleti riž, puf -puff, brado brado, ikokore, Owerri juha (OFE Owerri), ki je najdražja African juha v Nigeriji. Da ne pozabimo; 404 poper juha; morate vedeti, da 404 pomeni "pasje meso" in ja, mogoče jo je najti le v nekaterih delih države.

Za manj pustolovske popotnike obstajajo takoimenovane "tuje" restavracije v Lagosu, na primer Sky Bar in žar v Eco Hotelu, Fusion - vsi trije drug poleg drugega (all-you-can-eat, brazilski žar, indijski žar in suši), z lepim razgledom na laguno Piccolo Mondo. Nadalje Manuella ( velika italijanska pizza ), Bungalov (blizu Coschari)- dober športni bar, žar in suši. Čokoladnica Royal je lepa družinska restavracija z odličnim izborom sladoleda (vključno s sladolednim pecivom) in pecivo v VI. Inside Chocolate Royal Oriental - restavracija se imenuje Métisse. VI. je žar in mehiška restavracija. Obstaja še veliko več okusov iz vseh kotičkov sveta. Samo vtipkamo v Google in prosimo taksi, da nas zapelje tja.

Tuje restavracije so drage in si moramo pripraviti proračun za vsaj $ 50 do $ 75 ali celo 100 $ na osebo, za glavno jed, sladoled in eno pijačo na osebo. Če vam je to preveč, poskusite sirski Klub v Ikoyi, ki se ponaša z lepo Libanonsko - Sirsko notrajostjo in tukaj lahko jeste po zelo ugodnih cenah(za Lagos)na prostem.

Če živite v Lagosu se lahko posložujete manjših specializiranih trgovin, ki prodajajo vse dobrote in lepo uvoženo rdeče meso, npr. Shoprite, Park, Shop in Goodie (glavni supermarket).

Pijača

Regionalne pijače:

• Palmovo vino (fermentirano iz soka palme, vsebnost alkohola lahko doseže do 12%, in na nekaterih področjih še obogateno z drugimi vrstami alkohola. Če ste se odločili, da ga preizkusite, ga kupite od proizvajalca, ki mu zaupate).

• Burukutu (lokalno pivo narejeno iz pšenice), pito (iz koruze), bananino pivo.

• Star lager (ena najbolj znanih blagovnih znamk, ki so na voljo v večini barov in klubov v večini delov države, od Abuje do najmanjših vasi).

• Legenda Extra Stout (ena izmed najboljših blagovnih znamk).

• Sladke pijače (piva, ki mu odvzamejo alkohol).

Nakupovanje

Valuta Nigerije je Naira (simbol: ₦, koda: NGN). Menjalni tećaj avgusta 2012 je znašal 1 € = NGN 214. Bankovci v obtoku so v apoenih po 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 in 1000 in inflacija običajno poteka v dvojnih številkah. Priporočljivo je, da unovčite vse svoje Naire nazaj v drugo valuto na letališču, preden zapustite Nigerijo. Naira izven Etiopije nima posebne vrednosti. Menjamo lahko tudi v bankah. Izogibamo se menjavi na trgu od uličnih prodajalcev ali v uličnih menjalnicah.

V mestu Lagos obstaja več bankomatov, ki pa ne delujejo ves čas. Uporabniki MasterCard / Maestro lahko dvigujete gotovino na bankomatih.

Pri plačevanju s kartico upoštevajte običajne varnostne ukrepe (pazi kako potegnejo kartico, ne pustite kartice z vida, itd)Priporočljivo je, da veste, kje se kupujejo stvari na vašem potovanju izven večjih mest. To vam lahko prihrani nepotrebno izpostavljanje težavam. Nigerijske rumene strani objavljajo avlja seznam podjetij, kontaktnih naslovov in telefonskih številk ter trgovin in restavracij, ki so tretirane kot dobre. Lahko tudi v hotelu povprašate po zanesljivih mestih za nakupovanje.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarsko je Nigerija nerazvita dežela. Več kot tri četrtine prebivalstva se ukvarja s kmetijstvom, ki je v znatni meri plantažno monokulturno s precejšnjo udeležbo tujega, zlasti angleškega kapitala. Poglavitni poljedelski pridelki so: lešniki, kikiriki, kakao, palmova jedra in olje, bombaž, tobak in tropsko sadje. Živinoreja je bolj razvita samo na severu. Tam redijo govedo, ovce, koze, kamele, osle in mezge, prašiče in perutnino. Rudno bogastvo je veliko, vendar še ne dovolj raziskano: črni premog, kositer, zlato, železo, mangan, srebro, kolumbit, tantalit, monazit idr. Zelo naglo napreduje črpanje nafte ( leta 1957). Leta 1970 načrpali 75 milijonov ton nafte in je Nigerija po proizvodnji nafte na drugem mestu v Afriki. Industrija je še ni zelo razvita, najpomembnejše so tovarne, ki predelujejo surovine rastlinskega izvora ( živilska, lesna, tekstilna, tobačna industrija, milarna ), in cementarne. Dokaj razvita je obrt v mestih in na vasi. Velike vodne energije nigerijskih rek še ne izkoriščajo, vendar so že izdelani načrti za več elektrarn ob reki Niger. Naravni viri Nigerije so: petrolej, pločevina, plin.

Kultura

Nigerijska kultura je oblikovana iz več etničnih skupin. Država ima več kot 521 jezikov in dialektov in več kot 250 etničnih skupin. Tri največje etnične skupine so havščina-Fulani, ki prevladujejo na severu, Igbo, ki prevladujejo na jugovzhodu, in Joruba, ki so prevladovale na jugozahodu. Preostale dele etničnih skupin Nigerije (včasih imenovanih "manjšine"), najdemo po vsej državi, zlasti pa v srednjem pasu in na severu.

Zelo hitro rastoča kulturna smer je nigerijska Filmska industrija, imenovana "Nollywood". Tako je čutiti zahodne vplive , vključno z glasbo, obleko in filmi po vsej Nigeriji, tudi med islamskim prebivalstvom in na zelo konservativnem severu države.

Nogomet je izjemno priljubljen po vsej državi, zlasti med mladimi. Nigerijska nogometna reprezentanca z imenom "Super Eagles" je pod nadzorom Nigerijske nogometne zveze (NFF). Glede na FIFA World Rankings , je Nigerija uvrščena na 22. mesto in ima tretjo najvišjo mesto med afriškimi narodi (Kamerun 11. mesto, Slonokoščena obala 16. mesto).

Glasba v Nigeriji vključuje veliko različnih vrst ljudske in popularne glasbe, od katerih so nekatere znane po vsem svetu. Tradicionalni glasbeniki uporabljajo več različnih instrumentov, kot so bobni Gongon.

Drugi tradicionalni kulturni izrazi so v obliki različnih mask Nigerije. Najbolj priljubljene so joruba lesene maske.

Zelo pomemben vir informacij o moderne umetnosti je nigerijski Virtualni muzej moderne umetnosti Nigerije, ki ga upravlja Univerza Pan-Atlantic, Lagos.

Jezik

Nigerija je znana po svojem literarnem angleškem jeziku; poleg "čistega" angleško govorečega prebivalstva, nigerijskih pidžinskih (ki uporabljajo primarno angleško slovnico) je prav tako pogosta francosčina. Približno tretjina prebivalstva Nigerije govori pidžinsko angleščino, ki je poenostavljena oblika jezika.

Izobraževanje

Obstaja veliko zasebnih in javnih (osnovnih) in sekundarnih (visokih) šol. Še vedno pa je možnost izobraževanja pogojena s finančnim stanjem ljudi.

Veliko glede izobraževanja pove tudi podatek, da je v Nigeriji več kot polovica prebivalstva nepismenega.

Delo

Delo v Nigeriji je lahko zelo pozitivna izkušnja. Nigerijske organizacije pogosto delujejo kot manjše družine, pri čemer sprejemajo novince z odprtimi rokami in se izogibajo hladnosti odnosov, ki je pogosto značilno za zahodne države. Na primer, Nigerijec niti ne pomisli, ko prihaja v pisarno zjutraj, da ne bi pozdravil vsakega od sodelavcev in se pozanimal glede vašega dobrega počutja.

Težko je posploševati o državi s 140 milijoni prebivalcev, vendar so nekateri Nigerijci z nadstandardno delovno etiko. Nič nenavadnega ni, da ljudje ostanejo pozno v noč in celo pridejo za nekaj ur ob koncu tedna osemurnega delavnika v službo (brez kosila). Delavec mora biti pripravljen delati preko standardnega 35-40 urnega delovnega tedna.

Tisti, ki so navajeni na strogo severnoameriško pojmovanje korektnosti v pisarni, so lahko zmedeni zaradi bolj liberalnih odnosov med spoloma na nigerijskih delovnih mestih. Blage seksualne šale so pogoste na sestankih in nasplošno v pisarnah in so ponavadi neškodljive. Belopolta oseba, ki dela na nigerijskem delovnem mestu mora biti tudi pripravljena, da se bodo pogosto obregnili ob njihovo barvo polti, čeprav nikoli na nesramen način. To lahko postane naporno, vendar so Nigerijci na splošno zelo prijazni. Izrazi, ki jih uporabljajo za belce so "Oyibo" (belec v joruba jeziku) ali "Bature" (belec v havščini).

Uporaba poklicnih nazivov v pisni in ustni obliki je zelo pogosta v Nigeriji. Svojega šefa nazivajo z gospod, doktor, polkovnik, itd. Če ste tujec, vam je to prihranjeno.

Varnost

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujejo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujejo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Stopnja terorističnih napadov v Nigeriji je zelo visoka, še posebno v času verskih praznikov.

Zaradi velikega tveganja terorističnih napadov, ugrabitev (tudi tujcev), oboroženih ropov in drugih oboroženih napadov odsvetujejo vsa potovanja v:

- zvezno državo Borno

- zvezno državo Yobe

- zvezno državo Adamawa

- zvezno državo Bauchi

- zvezno državo Gombe

- mesto Kano

- mesto Okene

- obrežne predele zveznih držav Delta, Bayelsa, Rivers, Akwa Ibom in Cross River

- mesto Warri

Odsvetujejo vsa potovanja, ki niso nujna v:

- zvezno državo Kano

- zvezno državo Kaduna

- zvezno državo Jigawa

- zvezno državo Katsina

- zvezno državo Sokoto

- zvezno državo Zamfara

- zvezno državo Kebbi

- mesto Jos (zvezna država Plateau)

- okrožja Riyom in Barkin Ladi (zvezna država Plateau)

- regijo Okene (zvezna država Kogi)

- ne-obrežne predele zveznih držav Delta, Bayelsa, Rivers in Akwa Ibom

- zvezno državo Abia.

Nigerijska vlada je 14. 5. 2013 razglasila izredno stanje v zveznih državah Borno, Yobe in Adamawa. V teh zveznih državah potekajo vojaške operacije, prav tako velja policijska ura. Zaradi razglasitve izrednega stanja in izvedbe vojaških napadov obstaja visoka nevarnost povračilnih napadov. Zaradi izrednih razmer lahko občasno zaprejo mejo s sosednimi državami. Obstajajo možnosti izbruhov nasilja, zato vam svetujemo, da se izogibate množic, protestov in političnih zborovanj.

V Nigeriji obstaja velika nevarnost ugrabitev tujcev in turistov. Do ugrabitev prihaja iz finančnih, političnih ali kriminalnih razlogov. V zadnjih sedmih letih je bilo v delti Nigra ugrabljeno več kot 230 tujcev. Stopnja ugrabitev in drugih oboroženih napadov na naftno infrastrukturo in tamkajšnje delavce je zelo visoka.

Svetujejo, da ne nosite s seboj večjih količin denarja in dragocenosti (drage ure, nakit ipd.). Pozorno spremljajte okolico in dejanja domačinov v vaši okolici. Če se vam zazdi situacija nevarna, se odmaknite na varnejše področje. Svetujemo, da se napadalcem ne upirate, saj lahko utrpite trajne poškodbe.

Na jugu države (tudi na relativno varnih področjih Lagosa) je visoka stopnja nasilnega pouličnega kriminala npr. napadi, ugrabitve, ugrabitve avtomobilov in oboroženi ropi. Svetujemo, da se čim bolj izogibate nočni vožnji z avtomobilom, tudi v Lagosu. Prav tako odsvetujejo nočne izhode v Lagosu in upoštevanje varnostnih priporočil domačinov. Odsvetujejo nošenje večjih količin gotovine in nakita.

Številni ropi in ugrabitve se odvijajo v državah Abia, Edo in Anambra, v slednji predvsem vzdolž hitre ceste Enugu-Awka-Onitsha. Popotnikom svetujejo previdnost ob vožnji izven mest. Svetujejo vožnjo v konvoju in izogibanje vožnji v nočnih urah.

V kolikor ste žrtev oboroženega ropa, svetujejo, da upoštevate ukaze napadalcev in se s tem izognete morebitnim poškodbam.

Vožnja po cesti

Promet je lahko kaotičen in počasen. Svetujejo, da imate s seboj prenosni telefon in zadostne količine vode.

Odsvetujejo nočne vožnje izven mest in svetujejo izogibanje osamljenim in slabo osvetljenim cestam. Še posebno pozornost svetujejo v prometnih zamaških in med čakanjem pri semaforju. Okna avtomobila je priporočljivo med vožnjo imeti zaprta in avtomobilska vrata zaklenjena. Če imate občutek, da vam na cesti nekdo sledi, je najbolje, da zapeljete na varen kraj npr. pred policijsko postajo.

V Lagosu med vožnjo avtomobila ali motornega kolesa ni dovoljeno jesti, kaditi ali uporabljati prenosni telefon. Uporaba čelade na motorju je obvezna.

V Nigeriji obstajajo uradne in neuradne kontrolne točke za vozila. Nekatere kontrolne točke so namenjene varnostnim pregledom, na drugih točkah pa zahtevajo plačilo manjših denarnih zneskov. Svetujejo, da se pred vsako kontrolno točko ustavite.

Javna prevozna sredstva so nevarna. Taksiji in regionalni avtobusi so običajno slabo vzdrževani, niso zavarovani. Vprašljiva je tudi usposobljenost voznikov javnih prevoznih sredstev.

Večina hotelov ponuja možnost najema avtomobila z voznikom.

Zdravje

Zdravstvene ustanove

- KLINIKA SAINT FRANCOIS Plot 501, Bangui Street – Wuse II tel.: 070 98 70 56 93 / 080 85 50 55 ali 09 461 84 62

- KLINIKA ABUJA Plot 1261 – 22, Amazon Street – Ministers Hills – Maitama tel.: 09 413 70 20, 09 413 70 21, 09 413 70 22

- NATIONAL HOSPITAL Plot 132 National Hospital Road - Central District, tel.: 09 67 12 526

- CRI : CRITICAL RESCUE INTERNATIONAL tel.: 080 24 63 40 00 ou 080 21 99 00 00 dežurna služba - tel.:080 22 91 08 01

Zobozdravniki - SMILE DENTAL PRACTISE – Abia House (stavba na Ahmadu Bello), tel.: 070 63 62 07 09

- LAGRENT DENTAL CLINIC v 2. nadstropju hotela Hilton - tel.: (09) 413 78 99 ali 070 39 78 40 06; zobozdravstvena klinika: 6417 – za urgentne primere: 080 59 90 28 89

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno, tablete proti malariji so obvezne. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Priporočljivo je , da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Popotniki lahko pred potovanjem prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga pošljete na Konzularni sektor. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Telekomunikacije

Telefon

Mobilni telefon je bistvenega pomena za praktično vse Nigerijce. Zaradi nestabilnosti lokalnih omrežij, imajo mnogi ljudje po dva ali celo tri telefone, vsakokrat za drugo omrežje. Če ste v Nigeriji poslovno na različnih lokacijah, se predhodno pozanimajte, za katero mobilno omrežje si morate urediti mobilni telefon.

Internet

Domena: .ng

Uporabniki interneta: 55.900.000 uporabnikov je zasedlo 8. mesto na svetu z 32,9% prebivalstva (leta 2012).

Obstaja satelitski dostop do interneta po vsej državi. V večini mest so možni dostopi v številnih internetnih kavarnah, ki so v zasebni lasti.

Pošta

Nigerijski poštni servis, skrajšano Nipost, je v državni lasti in ga upravlja nigerijska poštna uprava, ki je odgovorna za izvajanje poštnih storitev v Nigeriji. Ima več kot 20.000 zaposlenih in vodi več kot 5000 poštnih uradov.

Spoštujte običaje

Posedovanje, uporaba ali trgovanje z drogami predstavlja hud prekršek, za katerega je zagrožena dolgotrajna zaporna kazen in visoka denarna kazen.

V državo ni dovoljeno uvoziti piva, mineralne vode, gaziranih pijač, šampanjca, sadja, zelenjave, žitaric, jajc, tekstila, nakita in dragocenih kovin. Brez predhodnega pisnega dovoljenja Oddelka za starine, iz države ni dovoljeno izvoziti primerkov afriške umetnosti, še posebno starin.

Zaradi številnega muslimanskega prebivalstva se je potrebno spodobno obnašati in oblačiti, še posebno v času Ramadana in pri obisku svetih krajev.

Homoseksualnost se v Nigeriji načeloma smatra za nesprejemljivo.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Informacije Slovenskim državljanom

Vizum je potreben. Poleg vizuma potrebujete potni list, katerega veljavnost je najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v državo.

Tujim državljanom

Vizum je potreben tudi za vstop na mednarodni letališki prostor (letališki tranzitni vizum), pri čemer je potrebno upoštevati spremembo Aneksa 3 Skupnih konzularnih navodil (pdf, 40k), objavljeno v Uradnem listu EU št. L 129 z dne 17.5.2008.

Konzularna zaščita

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Z letalom

Mednarodna letališča so v Lagosu, Abuji, Kano, Port Harcourt.

Arik in Bellview Airlines nudi lokalne in mednarodne lete z drugimi afriškimi državami in Londonom.

V Nigerijo letijo številne evropske letalske družbe: British Airways (London Heathrow - Abuja, Lagos), Virgin Atlantic (London Heathrow - Lagos), KLM (Amsterdam - Abuja, Lagos, Kano), Air France (Paris-Charles de Gaulle - Lagos) Alitalia (Rim-Fiumicino - Accra, Lagos), Turkish Airline (Istanbul - Lagos), Lufthansa (Frankfurt - Abuja, Lagos), Iberia Airlines (Madrid - Lagos).

Iz ZDA leti Delta Airlines - 5 x na teden, non-stop storitev iz Atlante do Lagosa.

United Airlines leti od Houston Bush Intercontinental do Lagosa.

leta 2009 je pričela Delta uvajati neposredne storitve iz New Yorka v Abujo trikrat (sreda, četrtek in soboto) tedensko z Boeingom 757-200.

Tudi druge medcelinske linije letijo v Lagos. Med njimi so: Kitajska Southern Airlines (Peking, Dubaj), Emirates (Dubai), Bližnji vzhod Airlines (Bejrut), Katar Airways (Doha).


Poleg teh obstajajo tudi druge letalske družbe, ki opravljajo notranje in regionalne lete v mestih, kot so Abidjanu, Akra, Banjul, Conakry, Dakar, Douala, Freetown, Johannesburg, Libreville, Monrovia.

Trenutno mednarodno letališče Port Harcourtuje je spet odprto, potem ko je bilo zaprto za približno 2 leti zaradi sanacijskih del.

Z vlakom

Večina vlakov v Nigeriji je za prevoz tovora. Nekdanji predsednik Yar'Adua si je prizadeval za državno omrežje, ki bi morala biti gotovo do leta 2011. V tem času politične situacije ni priporočljivo, da potujete z vlakom, še posebej če ste tuji državljan.

Z avtobusom

V Nigerijo je možno pripotovati z avtobusom z obilico prestopanj.

Z ladjo

Prevoz z ladjo v državo Nigerija ni zelo razširjen, razen če pripotujete po rečnih območjih Nigerije.

Transport po destinaciji

PROMET:

- železniški (3700 kilometrov prog)

- avtomobilski (15.500 kilometrov modernih cest)

- rečni

- pomorski

- letalski (z Evropo, zahodno in južno Afriko idr.).


Letalo

Arik Virgin Nigerija in Aero Contractors sta domači letalski družbi in nudita domače povezave z modernimi letali na večino pomembnejših destinacij in po razumnih cenah. Obstajajo spletne strani, ki so zelo prijazne do uporabnika.

Upoštevajte, da so v Lagosu nekateri terminali oddaljeni približno 4-5 km od mednarodnega terminala in bi zato potrebovali taksi, da bi prišli od enega do drugega, če bi želeli presesti iz mednarodnega leta na domači let.

Vlak

Železnice v Nigeriji upravlja nigerijska železniška Corporation. Država ima dve glavni železniški progi: ena povezuje Lagos in Nguru; druga povezuje Port Harcourt in Maiduguri na severovzhodu države.

Avto

Vožnja po Nigeriji (zlasti Lagosu) je pravi podvig in nekoliko spominja na vožnjo po Kairu. Če obvladate vožnjo tukaj, potem ste sposobni voziti v večini drugih držav na svetu.

Ceste so slabe. Pričakujte luknje vseh velikosti. Ljudje vozijo po napačni strani, da se izognejo luknjam na cestah. Tudi na avtocesti. Pričakujete lahko, da bo cesta naenkrat izginila pred vami. Pričakujte vse.

Če ste belec, se navadite, da bodo Nigerijci vpili na vas, ko se peljete mimo. To bo nekaj podobnega kot: "Oyibo", "MBakara", "Bature" ali "beli človek".

Vožnja je nevarna. Vse skupaj poslabšajo še slabo plačani policisti in lokalne tolpe, ki po cestah pobirajo denar.

Avtobus

Potovanje je relativno enostavno, razen tega, da bi lahko prišlo do zamude zaradi prometnih zastojev v večini večjih mest. Obstaja množica avtobusov, ki vas bodo popeljali na kateri koli del Nigerije, ki ga želite obiskati. Lagos poseduje lastni tranzitni sistem (BRT avtobusi), ki služi metropoli Lagos.

Taxi

Taksi je na voljo (v mestih) na vsakem koraku in so v privat lasti.

Spanje in namestitev

Hoteli

Pomembno: Skoraj vse hotele v Nigeriji boste morali plačati, preden boste dobili svoj ključ. To velja tudi za Sheraton in Hilton. Ponavadi so ti zahtevali plačilo 125% cene sobe in vam povrnili razliko ob poravnavi računa pri vašem odhodu. Če boste ostali več kot eno noč, morate dati depozit s kreditno kartico. Vendar se ta depozit s kreditno kartico lahko pokoristi za goljufiva dejanja in zlorabo vaših podatkov.

Transcorp Hilton v Abuji je hotel s 5 zvezdicami in najvišje razvrščeni hotel v Nigeriji. Vendar, če se boste odločili za obisk hotelskega bara je potrebno opozoriti, da se večina samskih žensk, ki sedijo v baru, ukvarja s prostitucijo.

V Port Harcourt se nahaja hotel Meridian in je dostojen. Je malce dražje, vendar vreden svojega denarja.

V Lagosu se nahaja Sheraton Hotel in Kuramo House na Victoria Island so označeni s 4 zvezdicami. Lahko poskusite tudi Eko Hotel & Suites, ki mejijo na Kuramo Lodge. Ta je definitivno favorit za turiste in tujce.

V mestu Kano lahko dobite sobo s klimo v Tahir Guest Palace, Prince Hotelu ali v enemu od številnih majhnih hotelov.

Hostli

Link: http://www.youth-hostel.com/Africa/Nigeria

Kampiranje

Link: http://www.safarinow.com/destinations/nigeria/camping-caravanning.aspx

Nadredna destinacija