Nemčija: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Potopisi)
Vrstica 37: Vrstica 37:
  
 
== Potopisi ==
 
== Potopisi ==
 +
<br />
  
 
==== Bavarska regija ====
 
==== Bavarska regija ====

Redakcija: 12:53, 23. junij 2016

Nemčija leži v osrednjem delu Evrope. Nemčija je gospodarska in politična velesila z največ prebivalci v Evropski uniji. Nemčija skriva veliko zanimivosti in naravnih lepot. Kar 38 njenih znamenitosti je uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine(36 kulturnih in dve naravni znamenitosti).

Brez dvoma je Nemčija zanimiva za oglede, ki jih je ponuja tako bogata Bavarska z ekscentričnim Ludvikom II. Bavarskim kot tudi Muenchen, prestolnica piva, tehnike in ležernega življenja. Osupljivi Dresden je biser kulture in zgodovine, presenetljiv in izjemen je tudi Berlin, Nuernberg in dolina reke Ren ter skrivnostni Schwarzwald. Mnoga mesta so povezana z velikani človeške kulture kot so Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Luther, Goethe, Schiller … in seveda so tu tudi njeni zabaviščni parki: Legoland, Europa park, Galaxy park, Tropical Island.

Nemčija ima dolgo zgodovino avtomobilskega inženiringa, poznana je tako po luksuznih avtomobilih kot so Audi, BMW, Porsche in Mercedes Benz kot tudi po nepozabnem, skoraj idiličnem Trabantu.

Nedvomno je Nemčija veliko prispevala tudi na področju umetnosti in filozofije. Za Nemce pravijo, da so inženirji z umetniško žilico.Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi


Bavarska regija

Bavarska Preberite: Bavarska regija

Lepote obmorske Nemčije

morski lev Preberite: Lepote obmorske Nemčije

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 20:43 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Berlin: Glavno mesto države, ki leži ob rekah Spree in Havel na severovzhodu Nemčije, večje znamenitosti so: Berlinska filharmonija, muzej Pergamom, Sedež nemškega parlamenta (Reichstag), Brandernburška vrata, Gemaeldegalerie, Park Treptower in Potsdamski vrtovi.
 2. München: Glavno mesto Bavarske, zanimive znamenitosti so: HintQuest, Pinakoteka, Botanični vrt, Stadion Alliance Arena, Muzej BMW, Zoološki vrt Hellabrun in Olimpijski stolp.
 3. Hamburg: Drugi največje mesto v Nemčiji in eno od največjih pristanišč Europe, ki ga zaradi vodnih kanalov imenujejo tudi severne Benetke, ponuja: Miniatur Wunderland, botanični vrt Park Planten un Blomen, zanimivost soočenja izkušnje slepih - Dialog im Dunkel, Treppenvietel in pristanišče - Port Hamburg.
 4. Dresden: Mesto z bogato kulturno umetniško zgodovino, kjer je ustvarjal veliki skladatelj Wilhelm Wagner, leži ob reki Elbi. Znamenitosti mesta so muzej Gemaeldegalerie Alte Meister, park Zwinger, Fraunkirche, Operna hiša Semperoper in Green Vault.
 5. Frankfurt: V več kot 2000 let starem nemškem mestu, ki je bilo od 14 stoletja dvakrat porušeno in ponovno zgrajeno, se je v sodobnem času oblikovalo v močno finančno središče. Oglejte muzeja Museumsufer, Staede Museum, najlepši pogled nad mestom se ponuja z vrha 200 metrskega stolpa Main Tower, English Theatre, park Palmengarden in Frankfurtsko Opero.
 6. Köln: Glavno mesto Porenja in eno izmed najstarejši nemških mest, ki leži ob reki Ren znano po kolonjski vodi (toaletna vodica), pivu in veličastni katedrali. Znamenitosti, ki jih ne smete zgrešiti so: Kölnska katedrala, labirint TeamExcape, Kölnska filharmonija, Wallraf-Richarts Museum, Kölnski Zoološki vrt.
 7. Oberstdorf: Zelo znana turistična bavarska alpska vasica, ki slovi po eni največjih smučarskih skakalnic. Odlično izhodišče za dostop smučarskih terenov Nebelhorn, Kanzelwand/Fellhorn in Kleinwalsertal. narava ponuja Breitach Klam. Za športne navdušence sta na voljo Sollereck in Erdinger Arena.
 8. Rothenburg: Manjše bavarsko mesto blizu Nurnberga ponuja lep star del mesta (Altstadt), mestno obzidje (Stadtmauer),mestno hišo (Rothenburg Rathaus), Burggarden, St.Jakobskirsche in KriminalMuseum.
 9. Berghtesgaden: Turistična vas v nemških alpah, ki omogoča dostop do vrhunskih smučišč in lepe izlete v naravo kot sta jezero Königsee in nacionalni park Berghtesgaden. Zanimivi so ogledi rudnika soli Berghtesgaden ter vasi Ramsau in Obersalzberg.
 10. Düsseldorf: Glavno mesto severne Rhine-Westphalia predstavlja regijski ekonomski center ob reki Ren. Zanimivosti mesta so avtomobilski muzej Classic Remise Dusseldorf, Altstadt, Nordpark, Rheinturm, MedienHafen.


Skriti kotički

 1. Heidelberg: Staro mesto leži ob reki Neckar. Grad Heidelberg je brez dvoma renesančna umetnina. Zato namig: posebno čarobno doživetje je obisk mesta v času božičnih praznikov.

Potovalni načrti

 • Nemčija 7 dnevno romantično potovanje: Iz Frankfurta v Wurzburg in Rothenburg ob der Tauber (1 dan) nato v Augsburg, Munich (2 dan) in v alpe Garmisch-Partenkirchen, Ettal, Oberammergau, Fuessen (3 dan), nadaljujemo pot na grad Neuschwanstein, Linderhof Palace, Rottenbuch (4 dan), potujemo na jug proti največjemu nemškemu jezeru Bodensee in se sprehodimo po vasi Lindau (5 dan), ogled Freiburga in Heidelberga (6 dan), odhod do Ruedesheima in potovanje z ladjo po Reni, povratek v Frankfurt(7 dan).
 • Nemčija 3 dnevno potepanje po Schwarzenwaldu: Prvi dan prihod v Freiburg, ogled mesta (vzpon ba Schlossberg, ogled katedrale Münster in botaničnega vrt), najem koles in krajša krožna tura, drugi dan odhod v Titisee-Neustadt in do jezera Konstanz, vožnja z ladjo in ogled slapov Rene, tretji dan izlet do jezera Mummelsee in ogled največje zbirke ur v Schwarzenwaldu v Deutsches Uhrenmuseum.
 • Nemčija 7 dnevno smučanje v Alpah: Nepozabno doživetje na več kot 60 km urejenih smučišč. Adrenalinske proge.

Aktivnosti

Nemčija ima zaradi svoje bogate zgodovine, razvoja in naravnih lepot veliko zanimivih destinacij vrednih ogleda in preživljanja počitnic. Potovanje med večjimi mesti je urejeno z hitrimi vlaki ali sodobnimi avtocestami. Nemčija si zasluži vašo pozornost. V različnih letnih časih so na različnih destinacijah zagotovljeni idealni pogoji za preživljanje aktivnih počitnic (pohodništvo, kolesarstvo, plezanje, smučanje), za bolj ležerno preživljanje prostega časa (ogled muzejev, mest, športnih, kulturnih in koncertnih dogodkov, naravnih lepot) in seznanitev z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami. Nemčija je v severnem delu zanimiva za oglede ob obali Baltskega morja (Lübeck - Wismar - Schwerin - Güstrow - Rostock) ali za vožnjo z ladjo po poteh Hamburga, medtem ko mogočni Berlin z okolico nudi obiskovalcem predvsem širši izbor kulturnih presežkov.

Nemčija je slikovita tudi v južnem delu. Bavarska s skrivnostnim Schwarzwaldom, jezeri in mestnimi znamenitosti nudi idealne pogoje za preživljanje različnih vrst dopusta.

Zato ni čudno, da se Nemčija že vrsto let uvršča med najboljše turistične destinacije na svetu.

Koristne informacije

Glavno mesto: Berlin

Valuta: Euro (EUR)

Število prebivalcev:80,777 Mio. (30. November 2013)

Elektrika: 230 voltov pri 50 Hz

Tel. koda države: 49

Časovni pas: UTC+1, UTC+2 (od marca do oktobra) po srednjeevropskem času

Telefon za njuno pomoč:112

Domena: .de

Velikost države: 356 854 km²

Predloga:Deutschland Več podatkov na Wikipedia.de

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Nemčija - Zemljevid

Dinamični zemljevidi

Regije

Nemčija je federacija 16 zveznih dežel.

 Nemčija - Severni del - Vetrovno hribovje in popularna počitniška destinacija ob Severnem in Baltiškem morju. 
 Bremen
 Kraji:Bremen, Bremerhaven 
 Najmanjša nemška dežela, ki leži ob reki Weser.
 Hamburg
 Kraji:Hamburg
 Hamburg je ena od treh mest v Nemčiji, ki ima hkrati status dežele. Zaradi svoje geografske lege, ekonomskega in političnega vpliva že zgodovinsko 
 neodvisno in internacionalno mesto, ki kot drugo največje pristanišče v EU prepoznano tudi kot "nemška vrata v svet". 
 Niedersachsen
 Kraji:Hanover,Brunswick,Celle,Cuxhaven,Hildesheim,Göttingen,Lüneburg,Coldenburg,Wolfsburg
 Druga največja zvezna dežela po velikosti ozemlja in četrta po številu prebivalstva. Bila je oblikovana po II. svetovni vojni s strani Velike Britanije. 
 Mecklenburg-Vorpommern, 
 Kraji:Rostock,Stralsund,Schwerin,Greifswald,Wismar,Neubrandenburg,Sassnitz,Peenemünder,Bimz
 Zvezna dežela, ki se nahaja v severno vzhodnem delu med Brandenburgom in Baltiskim morjem in meji na Poljsko. 
 Pretežno ravninska in hkrati dežela z najmanjšo poseljenostjo v Nemčiji. 
 Schleswig-Holstein
 Kraji:Lübeck,Flensburg,Itzehoe,Kiel,Neumünster,Plön,Rendsburg
 Najbolj severna zvezna dežela, kjer Nemčija meji na Dansko.
 Nemčija - Zahodni del - vinorodno območje, ki ga dopolnjujejo moderna mesta posejana med doline reke Ren in dolino Moselle.
 Nordrhein-Westfalen
 Kraji:Düsseldorf,Aachen,Bielefeld,Bochum,Bonn,Köln,Dortmund,Gelsenkirchen,Münster, Paderborn
 Nordrhein-Westfalen je zvezna dežela na severozahodu Nemčije nastala s strani Velike Britanije po 2.svetovni vojni.
 Razdeljena na dve provinci Westphalia na vzhodu in Rhineland na zahodu.
 Rheinland-Pfalz 
 Kraji:Mainz,Bad Neuenahr,Bad Bergzabern,Cochem,Kaiserlautern,Koblenz,Ludwigshafen,KRheinland-Pfalz,
 Neustadt an der Weinstrasse,Oppenheim,Speyer,St. Goar,Trier,Worms 
 Rheinland-Pfalzje največje vinorodno področje v Nemčiji, ki ga sestavlja več devet regij razdeljenih z rečnimi dolinami.
 Poleg tega ima dežela veliko muzejev, razstav in gradov. 
 Saarland
 Kraji:Homburg,Merzig,Neunkirchen,Saarbrücken,Saarlouis,St Wendel
 Saarland je majhna zvezna dežela, ki se nahaja na zahodu države, kjer Nemčija meji na Francijo in Luksemburg.
 Centralna Nemčija - zeleno osrčje Nemčije z nekaterimi pomembnimi zgodovinskimi in finančnimi mesti ter starodavnim gozdovi Thüringen.
 Hessen 
 Kraji:Darmstadt,Frankfurt,Fulda,Giessen,HanauKassel,Marburg,Offenbach am Main,Wiesbaden,Wetzlar
 Hessen predstavlja najbolj zeleno zvezno deželo Nemčije saj gozdovi prikrivajo kar 42% ozemlja. 
 Thüringen
 Kraji:Erfurt,Eisenach,Gera,Jena,Mühlhausen,Rudolstadt,Saalfeld,Weimar
 Zvezna dežela, ki je relativno slabo poznana med tujimi gosti. Močno gorata in pogozdena dežela, ki na jugu in zahodu meji na Bavarsko, na vzhodu
 na Saškoin na Češko republiko.
 Nemčija - Vzhodni del - najbolj prepoznan po glavnem mestu Berlin in prenovljenem zgodovinskem mestu Dresden, ki prestavlja "Firence ob reki Elbi". 
 Berlin
 Kraji:Berlin
 Berlin je največje in hkrati glavno mesto Nemčije, ki ima tudi status zvezne dežele. Leži na severovzhodu države ob reki Spree in ima okoli
 3,4 mio prebivalcev v mestu oziroma 4,5 mio s predmestjem.
 Brandenburg
 Kraji:Potsdam,Brandenburg an der Havel,Cottbus,Falkensee near Berlin,Frankfurt an der Oder, Herzberg,Mühlberg,
 Oranienburg
 Brandenburg zgodovinsko zajema večje območje med reko Oder in zahodnim delom sosednje države Poljske (srce Prusije)ter predstavlja zaledje oziroma
 podeželje Berlina. 
 Sachsen 
 Kraji:Dresden,Bautzen,Görlitz,Leipzig,Meissen,Plauen,Riesa,Zwickau
 Sachsen je zvezna dežela v vzhodni Nemćiji, ki meji na Poljsko in Češko republiko. 
 Ima dve večji mesti Leipzig in Dresden. Dežela ima dolgo zgodovino neodvisnega kraljestva (podobno kot Bavarska)

 Sachsen-Anhalt
 Kraji:Magdeburg, Dessau...Halle
 Sachsen-Anhalt je zvezna dežela, ki se nahaja v centralnem delu Nemčije in del ozemlja bivše DDR. 
 Nemčija - Južni del - Črni gozd (Schwartzenwald), Alpe in Oktoberfest, kjer se pojavi Nemčija ledrastih hlač, značilnih narodnih noš (dirndl), 
 lepih razgledov in visokotehnoloških podjetij. 
 Baden-Württemberg, 
 Kraji:Freiburg,Konstanz.Offenburg, Karlsruhe,Heidelberg,Karlsruhe,Mannheim,Weinheim,Württemberg,Stuttgart,
 Heilbronn,Schwäbisch Gmünd,Tübingen
 Zvezna dežela Baden-Württemberg,kjer Nemčija meji na Švico in Francijo, v kateri se nahaja čudoviti Schwartzenwald.
 Bayern
 Kraji:München,Augsburg,Bayreuth,Bamberg,Landshut,Nürnberg,Passau,Regensburg,Würzburg
 Bayern je največja zvezna dežela v Nemčiji, ki se nahaja na jugo-vhodu in meji na Češko republiko, Avstrijo in Švico. Razdeljena je tri regije:
 Alterbayern, Franken in Schwaben. Po navadi, ko je v mislih tujcev Nemčija so to verjetno značilnosti, ki jih prepoznamo v Bavarski 
 (značilna narodna noša, klobase, pivo, ipd).

Lastnosti pokrajine

Naravne razmere

Lega in površje:

 • Nemčija leži osrednji Evropi med Alpami na jugu ter severu in Baltskim morjem na severu.
 • Na severu leži Nemško-poljsko nižavje (200 km), ki se postopoma dviga od nizkih obal severnega In Baltskega morja proti sredogorju na jugu.
 • Sredogorski pas Nemčija zaključi s stopnjasto pokrajino Švabske in Frankovske Jure (jug).
 • V kvartarju so alpske reke (ob vznožju severnih Alp) nanosile debele plasti prodnatih in peščenih naplavin, dolinski ledeniki pa so ustvarili razgibano površje, kjer so nastala podalpska jezera.
 • Na skrajnem jugu se Nemčija bohoti s severnimi Apneniškimi Alpami, ki se dvigujejo nad gričevnatim predgorjem.

Nemčija je razdeljena na 4 pokrajinske enote:

 • Severnonemško nižavje (ravninski pas med Francijo in Rusijo, tukaj so tudi znane večje reke : Ren in Laba)
 • Nemško sredogorje (del širokega pasu gorovji in hribovji od osrednje Francije do Karpatov.)
 • Južna Nemčija (v večini je nizka planota, ki jo sekajo rečne doline.)
 • Bavarsko planoto (najvišji nemški vrh Zugspitze-2963m in znana reka Donava, ki je 2x daljša od Rena)

Vreme in klima

Podnebje

 • SV izrazito oceansko z milimi zimami in toplimi poletji,
 • proti V in JV zlagoma prehaja v celinsko z vse hladnejšimi zimami.
 • največ padavin je v višjih, privetrnih delih sredogorja in v Alpah.Proti vzhodu se količina padavin zmanjšuje.
 • najhladnejša območja so na območju Alp na skrajnem jugu Nemčije.
 • najtoplejša območja so na zahodnem delu, kar lahko deloma pripišemo tudi Zalivskemu toku.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Nemčija je zanimiva za obisk v vseh letnih časih.

Zgodovina

Nemčija ima zelo pestro zgodovino.Germanija se je v antični dobi imenovalo ozemlje, ki se je razprostiralo med Renom, Labo in zgornjim tokom Donave, na njem so prebivala germanska plemena. Po delitvi Frankovske države je Germanijo dobil Ludvik Nemški, vnuk Karla Velikega. To je bil zarodek kasneje nastalega Nemškega cesarstva. Nemčija je kot države začela svojo pot s pogodbo v Verdunu. Reformacija, ki se je pričela z Martinom Lutrom , nemškim teologom in menihom v začetku 16. stoletja, je močno vplivala na versko, duhovno in družbeno življenje v Nemčiji. Podpiralo jo je predvsem meščanstvo in večina nemških knezov, medtem ko so Habsburžani podpirali rimskokatoliško stran. Po dolgem prizadevanju in številnih konfliktih so leta 1555 razglasil enakopravnost obeh veroizpovedi. Leta 1618 so se zadeve zopet zaostrile, kar je pripeljalo do 30 letne verske vojne, ki se je kasneje razvila v evropski spopad. Vestfalski mir leta 1648 je sprožil razbitje države na številne kneževine. Najpomembnejši državi sta se razvili v Brandenburška- Prusija in Avstrija.

Leta 1848 se je začel boj za ponovno združitev Nemčije, ustanovili so Frankfurtski parlament, kjer so sprejeli idejo o združitvi Nemčije pod vodstvom pruskega kralja, ki pa je nemško krono zavrnil, zaradi bojazni, da bo pod meščani izgubil oblast. Leta 1862 pa je pruski kralj Wilhelm 1. začel združevati Nemčijo pod svojim vodstvom. S tem je nastala Nemčija, ki je obstajala do prve svetovne vojne. Nemčija je z vzponom Adolfa Hitlerja na oblast leta 1939 pričela II. svetovno vojno, ki je bila eden izmed najbolj krvavih spopadov v zgodovini človeštva. II. svetovna vojna se je končala 8. Maja 1945 s predajo nemške vojske.

Po vojni je bila Nemčija razdeljena med zmagovalce vojne (ZDA, Sovjetska zveza, Velika Britanija in Francija). Prestolnica Berlin je bila razdeljena na več sektorjev. Vendar zaradi nasprotij med Zahodnimi silami in Sovjetsko zvezo takšen način upravljanja ni bil možen.

Zaradi hladne vojne je leta 1949 prišlo do delitve Nemčije na dve državi; parlamentarno demokratično Zvezno Republiko Nemčijo (ZRN) in komunistično Nemško Demokratično Republiko (NDR). Do ponovne združitve Nemčije je prišlo šele oktobra leta 1990.

Danes je združena Nemčija urejena in sodobna država z močnim političnim in gospodarskim vplivom v EU in v svetu.

Hrana

Tipične jedi

Najbolj tipična nemška jed je klobasa, poznajo več kot 1.000 vrst klobas: pečenica (Bratwurst), krvavica (Blutwurst), obarjena klobasa (Weißwurst) in hrenovka (Frankfurter).

Običajna priloga so različne vrste krompirja, zelje (Sauerkraut), ali le kruh in gorčica. Klobasa, krompir in kislo zelje so tako imenovana »Sveta trojica« in nepogrešljiv del nemške kuhinje. Ostale jedi so še pečen piščanec, pražena raca ali gos, pražena svinjina, rdeče zelje, cmoki, krompirjeva solata, pražen volovski rep, žemlje, .....

Na področju sladic je Nemčija znana po schwarzwaldski češnjevi torti ali črnem gozdičku (Schwarzwälder Kirschtorte), lübeškem marcipanu (Lübecker Marzipan) in nürnberških medenjakih (Nürnberger Lebkuchen).

Ne moremo pa mimo kebaba, ki je najbolje prodajana hitra hrana v Nemčiji, ki so jo v državo prinesli turški emigranti. Nemčija je tudi kot prva uvedla »moderno« različico, ki vsebuje tudi solato.

Med slanim prigrizki ob pivu si Nemci radi privoščijo presto (Brezel, Bretzel), ki izvira iz srednjega veka. Obstaja v mnogo različicah, med drugim tudi v sladki.


Možnosti prehranjevanja:

Nemčija zagotavlja veliko možnosti prehranjevanja za vse žepe in okuse. V vseh večjih in turističnih mestih je pestra ponudba lokalne in mednarodne prehrane od pogostih italijanskih restavracij in picerij do azijskih restavracij.

Kosilo z dvema hodoma vas v povprečnih restavracijah stane od 20 € do 30 € na osebo, vključno z kozarcem piva ali vina. Cene pijače (tudi brezalkoholne) so presenetljivo visoke, tudi v cenejših restavracijah.

Za cenejše prehranjevanje zunaj boste v kavarnah in cenejših restavracijah, plačali za obrok pod 10 €. Ponujajo tudi posebne otroške menije. Počitniška stanovanja s kuhinjo so idealna rešitev v kolikor ne želite preveč zapraviti za hrano, ker so cene v supermarketih ugodne.

Nemčija pozna tudi poceni in okusno hitro hrano, kk jo predstavlja kebab po nemškem okusu. Sestavljajo ga tanke rezine hrustljavega piščanca ali teletine s sesekljano zeleno solato, paradižnikom, kumaro, zeljem in čebulo ter seveda obveznim prelivom, izbirate lahko med česnovim, jogurtovim in pikantnim prelivom.

Pijača

Nemčija je držva, kjer predstavlja pitje zelo pomemben element kulture in običajev v državi. Takšen primer je znameniti Oktoberfest, ki je tradicionalni festival posvečen pivu in poteka vsako leto v Münchnu. Je eden izmed najpomembnejših dogodkov leta. Nemci namreč pijačo iz hmelja naravnost obožujejo. Največje količine piva popijejo ravno na Oktoberfestu in 23. aprila, ko celo praznujejo dan nemškega piva (Tag des deutschen Bieres).

Pivo je v Nemčiji zelo priljubljeno, poznajo ga več različnih vrst, ločijo ga po barvi in govorijo o svetlem (helles bier) in temnem pivu (dunkles Bier), mešanico piva in limonade ali oranžade pa imenujejo radler. Nemčija šteje pivo tudi kot pomemben izvozni artikel.

Znano je, da Nemčija proizvaja tudi dobro vino in različne alkoholne močne pijače. Najbolj poznan je Jaegermeister, močan liker narejen z 56 različnih zelišč. Nemci pogosto pijejo tudi različne vrste žganja ali sadnega žganja, kot so Kirschwasser, žganje iz češnjevega soka.

Drugi zanimivi pijači, ki jih pozna Nemčija, sta Apfelwein (nemška različica jabolčnika) in Wassail (vroč, začinjen punč), ki ga tradicionalno postrežejo pozimi, še posebej za Božič in Silvestrovo.

Nakupovanje

Nemčija je raj za nakupovanje, preplavljena je z nakupovalnimi ulicami in centri. Najbolj priljubljene in živahne nakupovalne ulice v Nemčiji so:

 1. Shopping Street Kölnu: Schildergasse v središču mesta Köln, je najbolj obremenjena nakupovalna ulica v Evropi
 2. Shopping street München: se začnete na Marienplatz v središču starega mestnega jedra Kaufinger - in Sendlingerstraße
 3. Shopping Street Frankfurt:. nakupovalna ulica Zeil, območje med Konstablerwache in Hauptwache imenovana tudi "Fifth Avenue"
 4. Shopping Street Düsseldorf:. najbolj eleganten nakupovalni bulevar v Nemčiji, Königsallee (King Avenue), ali "Kö", kot jo imenujejo domačini
 5. Shopping Street Hamburg:. najbolj priljubljena nakupovalna ulica je Mönckebergstraße ali kratko "Mo" poteka od glavne železniške postaje do bogato okrašene mestne hiše
 6. Shopping Street Berlin:. najbolj priljubljena nakupovalna ulica Kurfürstendamm, ali pa preprosto Ku'damm, 2 milji dolg boulevar z mednarodnimi trgovin (Zara, H & M, Mango, Esprit), hoteli, restavracijami, in kinodvoranami

Davek na dodano vrednost v Nemčiji znaša:

 • standardna stopnja DDV: 19%
 • znižana stopnja DDV: 7% (velja za hrano, knjige in tisk, javni prevoz, nastanitev v hotelu in druge osnovne potrebščine).
 • oproščeno DDV: finančne storitve, zemljišča in stavbe, zdravstvene storitve in izobraževanje

Če niste državljan EU ste upravičeni do povračila davka na dodano vrednost.

Gospodarstvo in ekonomija

Osnovne gospodarske informacije o Nemčiji

Nemčija je med najbolj razvitimi gospodarstvi na svetu, trenutno je za ZDA, Kitajsko in Japonsko četrto svetovno gospodarstvo. Na področju zunanje menjave Nemčija dosega kar tretjino vrednosti domačega BDP zato je največja izvoznica blaga.

Najpomembnejši gospodarski centri Nemčije so regija Ruhr (visokotehnološko in storitveno področje), München in Stuttgart (visoka tehnologija, avtomobilska industrija), Rheinland (kemikalije), Frankfurt/Main (finance), Hamburg (pristanišče, Airbus, mediji), Berlin in Leipzig.

Nemčija je v letu 2012 dosegla 2.666,40 mrd BDP in sicer od tega: 68,4% storitve, 26% proizvodna dejavnost (brez gradbeništva), 4,6% gradbeništvo ter 1% kmetijstvo, gozdarstvo in ribolov. Nemčija ima sledeće večje izvozne partnerje: Francija, ZDA, Združeno Kraljestvo, Italija, Nizozemska, Avstrija, Belgija, Španija. Največji uvozni partnerji so Francija, Nizozemska, Kitajska, Belgija, Italija, UK, ZDA in Avstrija

Po napovedih bo Nemčija v letu 2014 beležilo 1,8-odstotno rast gospodarstva, prihodnje leto pa naj bi bila rast največjega evropskega gospodarstva dvoodstotna. Nemška gospodarska rast je stabilna, krepi jo predvsem rast domačega povpraševanja ter izboljšane razmere na trgu dela, višji prihodki gospodinjstev, pozitivno razpoloženje in naraščajoče investicije.


Bonitetne ocene Nemčija ima izvrstne ocene bonitetnih agencij:

Standard & Poor: AAA Moodys: Aaa Fitch: AAA

Kultura,filozofija in znanost

Nemčija slovi kot domovina velikega števila izjemnih umetnikov, filozofov in znanstvenikov. Zato omenimo le najpomembnejše:

Klasična glasba- najbolj znani nemški skladatelji , ki jih poslušamo še danes: Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethovn, Johannes Brahms, Richard Wagnerj ter Gustav Mahler.

Med številnimi nemškimi pesniki in pisatelji je najpomembnejši Goethe (Faust) in seveda pravljični bratje Grimm.

Zlato obdobje nemške filozofije je zaznamoval Immanuel Kant, ki je združil racionalizem in empirizem. Hegel je ustvaril filozofijo absolutnega idealizma. Marx je prevzel okvir in besedišče Heglove filozofije, a je idealistične vrednote nadomestil z materialističnimi. Nietzsche je napadel obstoječo moralo. Iz bogastva idej teh filozofov še danes črpajo najnovejše smeri. Arthur Schopenhauer, eden največjih filozofov zadnjih stoletij, je popravil in dopolnil Kanta. Po Schopenhauerju je vidnejšo vlogo zavzel nemški filozof Schelling s svojo filozofijo narave.

Nemčija ima močno tradicijo grafike, kot sta lesorez in graviranje. Pomemben je prispevek Johannesa Gutenberga, nemškega zlatarja in izumitelja, ki velja za izumitelja tiska s premičnimi kovinskimi črkami kar povzročilo pravo revolucijo na področju knjigotiska (Gutenbergova biblija-1455).

Med ustvarjalci filmske umetnosti je pomemben prvi nemi znanstvenofantastični film Metropolis (1927) v režiji Fritz Langa, s prvim večjim nemškim zvočnim filmom Modri angel (Der blaue Engel) je tri leta kasneje zaslovela Marlene Dietrich Nemčija je bila v začetku 20. stoletja mesto nastanka nove avantgardna slikarska smer – ekspresionizem. Najpomembnejši ekspresionistični slikarski skupini sta bili Die Brücke (Most) in Der Blaue Reiter (Modri jezdec).

Nemški umetniki so močno zastopani v vseh fazah arhitekture - vključno z romaniko, gotiko, klasicistiko, barokom, rokokojem in renesanso. To se odraža v številnih katedralah, gradovih in javnih zgradbah. Eden izmed najbolj znanih primerov klasicistične umetnosti so Brandenburška vrata. V palači gradu Charlottenburg in Sanssouci primeri baroka in rokokoja. Henry van de Velde je bil vsestranski oblikovalec, slikar in arhitekt iz konca 19. in začetka 20. stoletja. Bil je pobudnik ustanovitve šole Bauhaus.

Med znanstveniki je zlasti pomemben nemški fizik Albert Einstein, ki je veliko prispeval k razumevanju vesolja – od atomov do zvezd in galaksij. Za znanstvene dosežke je prejel ugledno Nobelovo nagrado. Zvezde in druge nebesne pojave je bilo mogoče opazovati z astronomskim daljnogledom, ki ga je v 16. stoletju izumil nemški astronom Johannes Kepler. Iz opazovanj Marsa je izpeljal zakone o gibanju planetov, ki jih imenujemo Keplerjevi zakoni. Wilhelm Röntgen pa je odkril rentgenske žarke.

Brez dvoma je Nemčija ponosna na svoje izumitelje, kjer ne moremo mimo izuma modernega (bencinskega) avtomobila Karla Benza

Jezik

Uradni jezik je Zvezne Republike Nemčije je nemščina (Deutsch) in spada v zahodno vejo germanskih jezikov.

Kot materni uporablja nemški jezik kar četrtina prebivalcev Evropske unije. Spada med največje svetovne jezike, po svetu ga govori okoli 140 milijonov ljudi. Je tretji najbolj priljubljeni jezik na svetu in drugi v Evropi (za angleščino).

Nemški jezik govorijo predvsem v Nemčiji, Avstriji, Lihtenštajnu, večjem delu Švice, Luksemburgu, na Južnem Tirolskem v Italiji, v delu Šlezije na Poljskem, v vzhodnih provincah Belgije, delih Romunije ter v Alzaciji v Franciji.

K nemškemu jeziku spadata dve glavni narečni skupini: visoka nemščina in nizka nemščina. Visokonemški knjižni jezik bazira na v pisarniškem jeziku iz 16. Stoletja iz saške kneževine. Z uporabo le te pri prevodu Svetega pisma je Martin Luther prispeval k njegovi uveljaviti, saj se je prav preko Biblije razširil po celi Nemčiji in izpodrival nizko nemščino kot uradni jezik v severni Nemčiji.

Izobraževanje

Nemčija zagotavlja veliko možnosti za izobraževanje, tudi za tiste, ki ne govorijo tekoče nemško. Možnosti so neskončne od učenja plezanja do delavnice poslikav porcelana v Meissenu, vinskega seminarja v vasi Mosel, do tečaja v rezbarstvu v Schwarzwaldu ali tečaja kuhanja v Berlinu. Najboljši viri informacij o ponudbi na lokalni ravni so turistične pisarne.

Za učenje nemščine lahko najamete zasebnega učitelja ali pa se vpišete v jezikovno šolo. Med najbolj uglednimi je Goethe Institut (www.goethe.de). Programi so primerni za vse ravni znanja, trajajo nekaj tednov in so na voljo v 16 nemških mestih.

Nemčija ima več univerz, ki ponujajo poletne šole, nekatere so v angleškem jeziku. Spletna stran Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD, pristojna za akademsko izmenjavo; www.daad.de) je baza podatkov o razpoložljivih programih.

Za celoten seznam razpoložljivega študija in raziskav na nemških univerzah, glej www.campus-germany.de.

Delo

Državljani držav, ki niso članice EU za delo in prebivanje potrebujejo dovoljenje in sicer za prebivanje (Aufenthaltserlaubnis) in delovno dovoljenja (Arbeitserlaubnis).

Državljani EU ne potrebujejo delovnega dovoljenja, vendar pa morajo imeti dovoljenje za prebivanje, pridobitev je zgolj formalna. Za podrobne informacije se obrnite na nemško veleposlaništvo v vaši državi.

Varnost

Nemčija je zelo varna država, z nizko stopnjo kaznivih dejanj. Tatvine in druga kazniva dejanja zoper potnike so redka.

Vseeno se priporoča uporabiti razumne previdnostne ukrepe, kot so zaklepanje hotelskih sob in avtomobilov, dragocenosti naj ne bodo brez nadzora, pozorni bodite na žeparje, pozno ponoči se ne sprehajajte po neobljudenih mestih.

Na železniških postajah bodite pozorni na odvisnike od drog, ki vas lahko nadlegujejo, še posebej, če se tam nahajate ponoči.

Izogibajte se skupinam nogometnih navijačev (predvsem huliganov), če je njihova ekipa doživela poraz. So nepredvidljivi in pogosto nasilni, mnogi pripadajo neonacističnim in skinhead organizacijam. V kolikor se znajdete v takšni situaciji, skušajte zapustiti prizorišče.

Zdravje

Nemčija ima odlično zdravstveno oskrbo in je dobro pokrita z mrežo zdravstvenih ustanov. Pred odhodom se je pametno dodatno zavarovati za primer hujših bolezni ali nesreč.

Če ste državljan EU in imate urejeno zavarovanje doma Nemčija zagotavlja kritje večine nujne zdravniške oskrbe. Državljani drugih držav se pred odhodom pozanimajte, če obstaja vzajemni dogovor za brezplačno zdravstveno varstvo v med vašo državo in Nemčijo.

Nemčija nima zdravju tveganih področij zato cepljene pred obiskom ni potrebno.

Nemčija ima praviloma na razpolago vse vrste zdravil, vendar je dobro s seboj vzeti nujna zdravila, še posebno če se odpravljate v težje dostopne predele (npr. v gore na plezanje).

Telekomunikacije

Telefon

Nemčija ima mednarodno klicno kodo za 49 in predpono 00 za mednarodne klice. Številki 0800 in 00800 sta brezplačni. 0180 so številke storitev, ki naj ne bi bile dražje od lokalnega klica. Izogibajte se številk s predpono 0900, ker gre za komercialne storitve, ki so ponavadi drage.

Nemške telefonske številke (npr, v obliki +49 351 123-4567) predstavljajo na prvih dveh mestih kodo države, naslednje tri številke pa območno kodo, medtem ko je preostalo "lokalni" del številke. Mobilne številke v Nemčiji je potrebno klicati z vsemi številkami (10-12 številk).

Brezžično omrežje v Nemčiji zagotavljajo štirje mobilni operaterji (T-Mobile, Vodafone, E-Plus in O2), kar omogoča odlično pokritost signala. Vsi ponudniki mobilnih GSM tehnologije nudijo storitve na frekvenčnem območju med 900 in 1800 Mhz. Nemčija je na področju mobilne telefonije še vedno relativno draga, odvisno od ponudnika boste plačali od 0,10 do 0,39 EUR za minuto klica(in še več za mednarodne klice). V primeru, da ostanete dalj časa je smiselno nabaviti predplačniške telefonske kartice.

Nemci lastne mobilne telefone imenuje "handy" (v nemščini izgovori "hendy")

Internet

Dostop do Interneta preko wifi povezave je v današnjih časih dejstvo in potreba, ki ga upošteva tudi Nemčija. Internetne kavarne so zaradi brezplačne ponudbe dostopa (free wifi) trgovin, restavracij in kavarnami počasi v zatonu.

Vsi hoteli že ponujajo dostop do interneta, čeprav se dostopi lahko razlikujejo po načinu uporabe (v cenejših hotelih ponujajo wifi brezplačno (npr. Motel One), če ste naročili prenočitev z zajtrkom).

Nemčija se uvršča med države EU, kjer v večjih mestih potekajo projekti za vzpostavitev prostega dostopa do interneta preko t.i. »hot spot« brezžičnih omrežij. Ravno tako imajo vse čakalnice letališč in centralnih železniških postaj zagotovljen dostop za svoje stranke.

Podobno velja za splošne knjižnice, vendar običajno storitev zaradi obveznega članstva ni brezplačna.

Pošta

Deutsche Post je nemško državno podjetje, ki poleg ostalih mednarodnih podjetij (DHL) zagotavlja poštne storitve v Nemčiji. Pošljanje razglednica znotraj dežele stane 0,45 € in 0,75 € izven. Znamke je mogoče kupiti na poštah in v trgovinah, ki prodajajo razglednice, kakor tudi na prodajnih avtomatih (ti sprejemajo kovance od 1 centa do 2 EUR).

Nabiralniki za pošto so rumene barve in se nahajajo v bližini pošt. Pisma potujejo na naslov praviloma v enem dnevu.

Spoštujte običaje

Nemčija je dežela pravil. Pri Nemcih je največje nenapisano pravilo točnost, zato vsekakor ne zamujajte ali prehitevajte dogodkov. V kontaktih s posamezniki upoštevajte pravila lepega obnašanja. Nemci praviloma ne marajo neproduktivnih razgovorov. Ob prvem obisku ali srečanju je primerno predstavljanje in rokovanje. Manjša pozornost v obliki manjših daril (šopek za ženske, vino za moške) je sprejemljiva in dobrodošla, medtem ko poljubljanje oseb ni primerno.

Potrebno je nameniti večjo pozornost na pravilno naslavljaje oseb z nazivi in pri izgovorjavi imen oseb. Vljudno je pozdraviti tudi mimoidoče na ulici (predvsem v manjših skupnostih) in obnašati se spoštljivo.

Za Nemce velja, da so zagovorniki pravil lepega obnašanja doma, v službi in v prostem času. Tudi na cesti velja strogo upoštevanje prometnih predpisov. Hkrati ne trpijo preveč domačega obnašanja gostov v njihovem domu. Pri komunikaciji po telefonu nikoli ne kličite posameznika po 22 uri in pred 9:30 uro zjutraj. Po vzpostavitvi klica se obvezno v celoti predstavite. Starejše osebe ni primerno klicati popoldne med 13 in 15 uro.

Pred obedom je primerno zaželeti Guten Apetit in ob zaključku lastnega obeda ne predhodno vstati od mize dokler vsi ne zaključijo.

Čeprav se Nemci radi družijo velja pravilo, da vsako individualno naročilo pijače ali hrane poplača vsak naročnik sam.

Ni primerno razpravljati o političnih temah pol pretekle zgodovine (nacizem) ali celo posameznika tako pozdravljati (z gesto ali izrekom poveličevanja III rajha).

Nikoli ne vošči osebi pred rojstnim dnevom (to prenaša nesrečo)

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Nemčija je podpisnica schengenskega sporazuma, ki državljanom iz držav podpisnic omogoča obisk in gibanje po njenem ozemlju brez opravljene carinske kontrole (za določene države EU kot so: Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Irska, Romunija in UK še vedno velja carinska kontrola).

Za podpisnice sporazuma hkrati ni potreben vstopni vizum. Tako kot na vseh letališčih Evrope tudi Nemčija deli potnike na "Schengen" in "ne- Schengenski" del. Državljani EU in EFTA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Švica) države tako za časovno neomejen vstop potrebujejo le veljaven osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list), medtem ko ostali državljani držav non-EU/EFTA potrebujejo poleg potnega lista tudi veljaven vizum.

Z letalom

Nemčija je mednarodno in medcelinsko dosegljiva preko najpomembnejših letališč, ki se nahajajo v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Berlinu, Kölnu, Hamburgu in Stuttgartu.

Glavno križišče letov v Nemčiji predstavlja Frankfurt (München je sekundarno vozlišče), ki je hkrati eno od štirih EU letališč za medcelinske lete. Zanimivost je, da so letališča v Frankfurtu, Düsseldorfu in Köln ter Bonnu povezana s progami za hitre ICE vlake.

Pri nizkocenovnih letih (easyJet, Ryanair, Germanwings, Wizz Air) je potrebno biti pozoren na končno ceno prevoza zaradi verjetne oddaljene lokacije letališča in s tem povezanih dodatnih stroškov prevoza.

V času počitnic je Nemčija za določene destinacije lažje in ceneje dosegljiva (npr. Air Berlin na relaciji do sredozemskih turističnih destinacij).

Z avtobusom

Nemčija je ciljna destinacija razlićnih mednarodnih avtobusnih družb. Mnoge so članice Eurolines, največjega mednarodnega združenja. Nemški partner Eurolines partner se imenuje Touring. Poleg teh zagotavljajo prevoze tudi različne neodvisne družbe po celi Evropi.

Z avtom

Nemčija ima geografsko dobro pokrito, sistematično urejeno, sodobno in učinkovito infrastrukturo hitrih, regionalnih in lokalnih cest praviloma najvišjega nivoja.

Pri vstopu v državo vozniki osebnih avtov za uporabo avtocestnega omrežja trenutno ne plačujejo cestnine, čeprav Nemčija o uvedbi le-te resno razmišlja.

Z vlakom

Nemčija zagotavlja redne linije z vsemi sosednimi državami (predvsem s Švico, Poljsko, Nizozemsko, Dansko, Česko republiko in Avstrijo) kot tudi drugimi (npr. Italija, Madžarska), kjer je zagotovljena dobra pokritost s pomočjo vlakov EuroCity.

Poleg tega Nemčija zagotavlja več prog za potovanje s hitrimi ICE vlaki, ki povezujejo tudi večja mesta(npr. Paris, Strasbourg, Amsterdam)drugih držav.

Z ladjo

Nemčija omogoča mednarodne trajektne povezave predvsem s skandinavskimi državami. Izhodišče za večino njih predstavlja Kiel in Schleswig-Holstein, nekatere popularne povezave so:

 • Lübeck in Sassnitz povezujeta mesti Kaliningrad, Saint Petersburg v Rusiji, medtem ko je iz Sassnitza mogoče potovati še v Rønne na Danskem in v Trelleborg, Švedska.
 • Kiel je povezan z mestom Gothenburg, Švedska, Klaipeda, Litvi in glavnim mestom Norveške Oslo,
 • Rostock zagotavlja povezave s Helsinki (Finska), Trelleborg (Švedska) in Gedser (Danska).
 • Travemuende povezujeHelsinki (Finska), Malmö in Trelleborg (Švedska) ter Ventspils in Liepaja v Latviji.
 • Puttgarden je povezan z mestom Rødby na Danskem.

Transport po destinaciji

Poleg lastnega prevoza potujejo popotniki po Nemčiji predvsem z vlakom ali pa si izposodijo avto (rent a car). Če se izkaže, da je vlak ali izposoja avta predraga rešitev obstaja še vedno alternativna možnost organizirane delitve vožnje z avtomobilom.

Letalo

Nemčija ima dobro urejen zračni transport,ki poteka v skladu z nemško učinkovitostjo, potovanje po državi je neproblematično, vendar velja, da je potrebno za večjo hitrost prevoza plačevati višjo ceno.

Vlak

Nemčija je dežela, kjer je zagotovljen hiter in cenovno ugoden prevoz preko železniškega sistema, ki pokriva celotno državo. Vožnja iz Münchna do Hamburg običajno traja približno 6 ur, kar je celo 2 uri manj kot vožnja z avtomobilom. Vlaki za dolge razdalje in mnogi regionalni vlaki so v državni lasti (Deutsche Bahn). Informacije o prevozih najdete na spletni strani DB. Večja nemška mesta so povezane z ICE (InterCity Express) in rednimi vlaki InterCity. ICE vlaki so sposobni visokih hitrosti (330 km/h), vendar je hitrost zaradi infrastrukture omejena 160 km/h (ponavadi), na določenih delih prog so možne tudi večje hitrosti (do 300 km/h na t.i. imenovani "Neubaustrecke"). Seveda so višje tudi cene takšnih prevozov (npr. Frankfurt-Köln, okoli 180 km, stanejo okoli 67 €). Potovanje mogoče tudi z InterCity (IC) in EuroCity (EC) vlaki, ki so povezani z večino evropskih mest. Redni karte lahko nabavite preko spleta (in nato natisnite vstopnico), na prodajnem aparatu, na blagajni železniške postaje (doplačilo) ali v primeru da smo v naglici neposredno na vlaku pri sprevodniku (10% dodatek, v primeru oznak Einstieg nur mit gültigem Fahrausweis vas lahko stane dodatno 40 EUR). Pri uporabi lokalnih vlakov bodite v večjih mestih pozorni, ker lahko pride do zmede, ker se lahko osnovna tarifa (Verkehrsverbund - VB) v primeru prehoda v drug režim (brez opozorila) precej podraži (npr. možno na območju velikih mest kot so Berlin ali Frankfurt).Vozovnico za lokalno VB boste morali potrditi oziroma žigosati na strojih, ki stojijo peronih, kar potrjuje veljavnost. Možni so razni popusti za različne potrebe potovanj, ki jih zagotavljajo storitve Sparpreis, Bahncard, Schönes-Wochenende-Ticket ali nemška različica Rail Pass ipd.


Avto

Nemčija ima cestno infrastrukturo svetovnega slovesa. Ta nudi uporabnikom odlične pogoje mobilnosti po vsej državi. Lokalne in regionalne ceste kakor tudi avtoceste so odlično vzdrževane in jasno označene. Za osebne avtomobile se cestnina trenutno še ne plačuje, čeprav so se pojavile informacije, da bo država le-te v bodoče uvedla.

Avtobus

V letu 2013 je Nemčija spremenila predpise in posledično povečala obseg avtobusnih prevozov na daljše razdalje. Zagotovljeni so različni večdnevni aranžmaji storitev, ki potekajo iz večjih mest in so celo cenejši od uporabe vlakov. Storitev prevozov je kakovostna saj ponuja dodatne možnosti (Wi-Fi, električne vtičnice in celo prevoz koles). Tudi regionalne in lokalne avtobusne linije imajo gosto spleteno mrežo. Lokalne so praviloma označene s črko E, medtem ko so regionalne s črko S (tudi SB kot regionalno in lokalno) ali X (lokalno v Berlinu).Mestni avtobusi so lahko označeni tudi BB, C ali O.

Delitev vožnje z avtom

Delitev vožnje z avtom (Ride-sharing) je zelo popularen način prevoza v Nemčiji, ki zagotavlja nižje ceno kot potovanje z vlakom. Potrebne informacije o storitvi so na voljo na spletni strani mitfahrgelegenheit.de,, ki zagotavlja poplačilo vozniku. Brezplačni prevozi naj bi bili zagotovljeni preko Blablacar.

Taxi

Nemčija je s Taxi službami dobro pokrita. Dobrodošla je tudi storitev Taxi Hotline 22456, ki je dosegljiva iz vseh nemških mobilnih telefonskih omrežij in stane 0,69 EUR na minuto po vsej Nemčiji, v mestih z več kot 5000 prebivalci.

Povejte avtomatskemu odzivniku ime mesta in neposredno vas bo povezal z lokalnim taxi podjetjem. Storitev je na voljo v nemščini in angleščini.

Kolo

Za kolesarje je Nemčija prijazna destinacija, ki nudi veliko dobro označenih kolesarskih poti. Te so relativno dolge in včasih potekajo vzporedno z avtomobilsko cesto. V kolikor poteka kolesarska steza po pločniku za pešce je to dodatno označeno. Železniške postaje, nakupovalna središča in hoteli zagotavljajo prostore za varno shranjevanje koles. Možen tudi prevoz koles na regionalnih vlakih. Če storotev ni vključena v ceno se pri kratkih vožnjah doplača 5 €, medtem ko za daljše razdalje dodatek stane 9 € za en dan (oziroma 6 € z BahnCard). Storitev je potrebno predhodno rezervirati. Bodite pozorni na dejstvo, da prevoz koles s hitrih vlakih (ICE, Thalys, TGV) ni dovoljen.

Ladja

Nemčija nima notranjih rednih ladijskih potniških storitev, vendar so turistični izleti in prevozi na vodnih področjih (npr. po rekah in jezerih ter po severnem in baltske morju) vzorno organizirani.

Spanje in namestitev

Nemčija ima veliko različnih možnosti nastanitev, od najprestižnejših hotelov, preko hostlov, sob po sistemu B & B do kampov.

Hoteli

Večina mednarodnih hotelskih verig je prisotna v vseh večjih nemških mestih, kar praviloma velja tudi za domače hotelirje. Nemčija razvršča hotele glede kakovost od 1 do 5 zvezdic. Ker gre za neodvisno ocenjevanje je ocena res zanesljiva. Cena prenočitve ponavadi vključuje zajtrk in ima že vračunan davek. Najdražji hoteli se nahajajo v Münchnu in Frankfurtu. Seveda so zagotovljene so tudi cenejše prenočitve v okviru hotelske verige Motel One ali Ibis.

Hostli

Tako kot v mnogih državah tudi Nemčija nudi hostle, ki se delijo na mednarodna mladinska prenočišča ("Jugendherbergen") in neodvisne hostle. Zagotavljenih je več kot 600 mladinskih domov, ki se nahajajo v velikih in majhnih mestih, kakor tudi na podeželju. Za prenočitev je potrebno biti član organizacije, kar praktično pomeni, da se morate v primeru nečlanstva plačati višjo ceno storitve. Po pravilu gre za storitev prenočitve in samopostrežnega zajtrka. Nemčija ima tudi veliko hostlov, ki so praviloma v zasebni lasti in so hkrati glede cene zanimiva alternativa hotelom. Polovica hostlov je včlanjena v Backpacker Network Germany. Največ jih je v večjih mestih, zlasti v Berlinu, Münchnu, Dresdnu in Hamburgu, redkeje na vasi. Mali hostli so znani po gostoljubju in domačem vzdušju in so lepa priložnost za spoznavanje drugih popotnikov. Več informacij o hostlih v Nemčiji je mogoče pridobiti preko tudi spletne strani Gomio ali preko mednarodnih agencij Hostelsclub, Hostelworld & Hostelbookers.

Kampiranje

Nemčija ima veliko kampov, ki se po infrastrukturi bistveno razlikujejo. Znano je, da nemški avtomobilski klub ADAC ocenjuje kakovost ponudbe, kar predstavlja koristen pripomoček. Člani uživajo različne popuste pri storitvah.

Prosto kampiranje (npr. nekje na vasi) brez dovoljenja lastnika zemljišča je v Nemčiji nezakonito. Vendar naj ne bi enkratna diskretna prenočitev ne predstavljala problem. V primeru, da bi želeli začasno prenočiti v gozdu je potrebno biti pozoren na opozorila glede aktivnosti lovskih družin ali vojske.

Nadredna destinacija